سفارش تبلیغ
صبا ویژن

پروژه دانشجویی تحقیق مواد دفع آفات در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی تحقیق مواد دفع آفات در pdf دارای 8 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی تحقیق مواد دفع آفات در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی تحقیق مواد دفع آفات در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی تحقیق مواد دفع آفات در pdf :

این مواد شامل یک سری از ترکیبات معدنی و آلی می‌باشند که به طرق مختلف ، موجب از بین رفتن آفات حیوانی و گیاهی می‌گردند. از آفات حیوانی می‌توان انواع حشرات موذی ، جوندگان و از آفات گیاهی ، قارچ‌ها و علف‌های هرز را نام برد
ارتباط مواد دفع آفات با صنایع پتروشیمی
این مواد از دو نقطه نظر با صنایع پتروشیمی ارتباط پیدا می‌کنند. اول آنکه بعضی از آنها را می‌توان مستقیما از سنتز هیدروکربنهای نفتی تهیه نمود. دوم اینکه اغلب این مواد را بایستی در حلالهای نفتی ، حل کرده و سپس مورد استفاده قرار داد.
حشره‌کشها
حشره‌کشها را در رابطه با نحوه اثر آنها به سه گروه زیر تقسیم می‌کنند.
سموم داخلی
سموم داخلی یا سمومی که از راه معده و دستگاه گوارش حشرات را مسموم می‌کنند، مانند ترکیبات آرسنیک ، فلوئور و آنتیموان.
سموم تماسی
سموم تماسی ترکیباتی هستند که از راه پوست ، جذب بدن حشرات شده و آنها را از بین می‌برند. این سموم ممکن است، معدنی مانند گوگرد و پلی‌سولفورها ، یا گیاهی مانند نیکوتین و یا سموم آلی مصنوعی (ترکیبات کلره و فسفره) مانند ددت باشند.



سموم گاز
سموم گاز ترکیباتی هستند که به صورت گاز ، حشره را تحت تاثیر قرار می‌دهند. اگر این سموم به صورت مایع یا جامد باشند، باید به آسانی قابلیت تبخیر و یا تصعید داشته باشند تا به صورت گاز در آمده و حشرات را متاثر کنند. مهمترین این سموم عبارتند از اسید سیانیدریک ( HCN) ، برمید متیل ( CH3Br) ، سولفید کربن CS2 و پارادی‌کلرو بنزن C6H4Cl2.

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله انقلاب ایران در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله انقلاب ایران در pdf دارای 11 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله انقلاب ایران در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله انقلاب ایران در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله انقلاب ایران در pdf :

«نصرت ادریس، استادیار دانشکده علوم سیاسى دانشگاه کراچى»

اصلاح و انقلاب هر دو براى رسیدن به یک هدف واحد صورت مى‏گیرند و این هدف عبارت است از تغییر دادن اوضاع وخیم و آشفته اصلاح با تفکر و اندیشه و خونسردى آغاز مى‏شود.
اصلاح کننده ابتدا به بررسى اوضاع و اندیشه درباره اسباب وخامت آن مى‏پردازد و سپس راههاى رفع نواقص موجود را کشف مى‏کند و تا حد لزوم به قوه تخریبى متوسل مى‏گردد در حالى‏که انقلاب با خشم و غضب و حس انتقام‏طلبى آغاز مى‏شود.
بدین ترتیب در اکثر اوقات وظیفه یک فرد مصلح همان وظیفه‏اى است که یک انقلابگر به‏عهده دارد با این تفاوت که اصلاح کننده ابتدا چگونگى مسائل و میزان آنها را بررسى مى‏کند و سپس به رفع آن مى‏پردازد در حالى‏که شخص انقلابى بدون اینکه به عوامل خوب و بد و مفید و مضر توجه کند همه را از میان برمى‏دارد معمولا با افزایش مسائل و مفاسد در جامعه صبر و حوصله افراد، به پایان رسیده و این وضعیت‏به آنها فرصت نمى‏دهد که بتوانند با شناخت مشکلات جامعه به رفع آن بپردازند و امور را اصلاح نمایند. بنابراین در چنین شرایطى روشهاى انقلابى بیشتر از تدابیر اصلاحى مؤثر واقع مى‏شوند. اما این واقعیت را نیز باید پذیرفت که انقلابات موفق وخامت و آشفتگى گذشته را بکلى از بین برده و همزمان با خاتمه تدریجى خشونتها نظام نوینى را پایه‏گذارى مى‏کنند.
در تاریخ معاصر جهان سه انقلاب عظیم ثبت گردیده است که به ترتیب در فرانسه روسیه و ایران به وقوع پیوسته‏اند. انقلاب فرانسه برخلاف سایر انقلابات که دوام چندانى ندارند تاکنون باقى است و امروز این انقلاب از دیدگاههاى زمان و فرهنگ غرب شناخته مى‏شود. اهدافى که انقلاب فرانسه بر پایه آنها شکل گرفته است عبارتند از آزادى فکرى، مساوات جسمانى، روشنفکرى و نظام جمهورى ولى در عین حال عنصر تندروى نیز در این انقلاب وجود داشت و در آن زمان نیز تحت تاثیر روحیه انقلابى تلاشهایى براى نابودى همه امور و عناصر گذشته صرف نظر از مثبت‏یا منفى بودن آنها انجام گرفت و اصول و قوانین جدید انقلابى اجرا گشت. در نتیجه این بحران شدید انقلابى کشور فرانسه تاکنون اعتدال مطلوب را در زمینه‏هاى سیاسى اقتصادى و تمدن حاصل نکرده است. گفته مى‏شود که انقلاب فرانسه یک انقلاب موفق بوده است ولى امروز مشاهده مى‏شود که تمام شعبه‏هاى ملى این کشور غیر مستحکمند.
انقلاب روسیه نیز چنین حادثه بزرگى بود که در تمدن غرب رخ داد ولى این انقلاب در مدت یک قرن اهداف خود را بکلى تحریف کرد و اثرى را برجاى نهاد که غربیان را به تفکر واداشت که این انقلاب چرا شکست‏خورد و حتى براى آنان این سؤال را مطرح کرد که چرا این انقلاب برپا گردید. اما انقلاب ایران با توجه به نوع خود منحصر به فرد است. این انقلاب خارج از محدوده فرهنگ غرب بوده و معیارهاى فرهنگى آن بسیار متفاوت با معیارهاى غربى است.
آنچه انقلاب ایران را کاملا از انقلاب فرانسه متمایز ساخته است این است که انقلاب ایران برخلاف انقلاب فرانسه مدعى ایجاد نظام جدید نبود بلکه روح ابدیت را در نظام موجود دمیده و آن را با روش حیات ابدى هماهنگ ساخت.
براى تحلیل صحیح انقلاب ایران و اوضاع فعلى باید همه تعصباتى را که در مورد این انقلاب در اذهان ما وجود دارد کنار بگذاریم. زیرا بزرگترین مشکلى که مانع شناخت انقلاب اسلامى مى‏گردد این است که مسلمانان معمولا از دیدگاههاى نژادى و فرقه‏اى به آن مى‏نگرند. جهان اشتراکى و وابستگان آن سعى مى‏کنند این انقلاب را در پرتو افکار و عقاید کارل مارکس، لنین و انگلس در چارچوب جنگ تاریخى سرمایه‏دارى و غربت و انقلاب جدلیاتى نشان مى‏دهند، و تمام امور مربوط را فقط از دیدگاه قدرت مادى بررسى مى‏کنند. لذا ما نباید انقلاب ایران را با معیارهاى فکرى اعتقادى و با توجه به نظریات و منافع خود بسنجیم بلکه باید با توجه به اوضاع و افکار و عقاید موجود در این کشور پیرامون آن تحقیق نماییم هنگامى که انقلاب فرانسه یا روسیه را مطالعه مى‏کنیم هیچ کدام از عقاید و نظریات شخصى در ذهن ما وجود ندارند و تمام وقایع این انقلابها را فقط به وسیله آن افکار و نظریات مطالعه کرد که قوه محرکه انقلاب را فراهم کرده ‏اند.

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله عوامل موثر بر مشارکت کارکنان در نظام پیشنه

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله عوامل موثر بر مشارکت کارکنان در نظام پیشنهادها مطالعه موردی بانک کشاورزی در pdf دارای 41 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله عوامل موثر بر مشارکت کارکنان در نظام پیشنهادها مطالعه موردی بانک کشاورزی در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله عوامل موثر بر مشارکت کارکنان در نظام پیشنهادها مطالعه موردی بانک کشاورزی در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله عوامل موثر بر مشارکت کارکنان در نظام پیشنهادها مطالعه موردی بانک کشاورزی در pdf :

عوامل موثر بر مشارکت کارکنان در نظام پیشنهادها مطالعه موردی بانک کشاورزی

1-مقدمه
سرعت تغییر و تحول در سازمانهای امروزی سریعتر از آن است که با راه حلهای گذشته و سنتی بتوان برای مسائل پیش رو چاره جویی کرد‏. در این راستا اکثر سازمانها به طرق مختلف موفق به ارتقاء ظرفیت خود برای رویارویی با تغییرات پیچیده‏، تنوع محصول و پاسخگوئی به نیازهای مشتریان در فضای رقابتی جهانی شده اند‏.

مشارکت بعنوان یکی از فنون پیشرفته اداره سازمان می تواند هدایت و کارگردانی کارآمدتر فعالیتهای سازمان را جهت نواندیشی‏، پویایی و بقاء فراهم نماید‏. یکی از سازوکارهای نیرومند این فرادگرد بر پایی نظام پذیرش و بررسی پیشنهادها می باشد که به منزله رهیافتی برای جلب مشارکت فردی و گروهی کارکنان، مشتریان وپیمانکاران با مدیریت در اداره سازمان جهت حل مسائل و ایجاد بهبود مستمر در تمامی ابعاد است‏. نظام پیشنهادها تاکنون در بسیاری از شرکتهای صنعتی بزرگ و کوچک و متوسط‏، کشورهای پیشرفته از جمله ژاپن به اجرا درآمده است‏، به طوری که شرکت های صاحب نام‏، با ذکر تعداد پیشنهادهای دریافتی از کارکنان و میزان منافع حاصل از آن به عنوان افتخارات خود یاری می کنند‏.

نظام پیشنهادها یکی از ابزارهای کارآمد زیر مجموعه مدیریت مشارکتی است که اجرای آن علاوه بر رشد فکری و آموزش خود جوش و مستمر کارکنان‏، موجب شکوفایی فکری‏، بهبود روابط انسانی و … می گردد‏. در کشور ما این نظام از سال 1366 در بعضی از شرکتهای صنعتی و تولیدی طراحی و اجرا گردیده است‏. براساس آمار ارائه شده تعداد پیشنهادهای 83 واحد تولیدی و خدماتی ایرانی از سال 1366 لغایت 1380‏، با 153200 نفر پرسنل‏، 284000 فقره بوده است که شاخص نفر-پیشنهاد آن برای این مدت 85/1 فقره می باشد‏.

در صورتیکه طبق آمار منتشر شده در کشور ژاپن تعداد پیشنهادهای 620 واحد تولیدی‏، خدماتی‏، تجاری و دولتی‏(از آوریل 1987 تا مارس 1988‏) با 2044000 نفر پرسنل‏، 50537000 فقره بوده و شاخص نفر پیشنهاد 7/24 فقره می باشد.

در بانک کشاورزی‏، این نظام از سال 1381 طراحی و پیشنهاد گیری کرده است‏. دراین تحقیق برآنیم تا بعضی عوامل موثر بر مشارکت کارکنان در این نظام را در بانک کشاورزی شناسایی کنیم‏، و با رفع موانع و کاستیهای مربوط‏، به نتایج مورد انتظار از استقرار این نظام برسیم‏. براین اساس عنوان اصلی پژوهش “ عوامل موثر بر مشارکت کارکنان در نظام پیشنهادها‏، در بانک کشاورزی “ است‏.

هدف از این تحقیق دستیابی به عوامل موثر بر مشارکت هر چه بیشتر کارکنان بانک کشاورزی در نظام پیشنهادها است‏، علاوه بر این‏، تشریح ابعاد مختلف نظام و شناساندن اثرات مثبت اجرایی این نظام و موانع احتمالی موفقیت آن از دیگر اهداف تحقیق می باشد‏.

فرضیه های تحقیق که طبق مطالعات مرتبط با پیشینه پژوهش تدوین شده اند به شرح زیر است:
فرضیه اول‏: تحت سبک های مختلف مدیریت در سازمان‏، مشارکت کارکنان در نظام پیشنهادها تفاوت معنی داری پیدا می کند‏.
فرضیه دوم‏: با فرهنگ سازی در خصوص ارائه پیشنهاد‏، مشارکت کارکنان در نظام پیشنهادها تفاوت معنی داری پیدا می کند‏.

فرضیه سوم‏: با ایجاد سیستم پاداش دهی موثر‏، مشارکت کارکنان در نظام پیشنهادها تفاوت معنی داری پیدا می کند.
فرضیه چهارم‏: با آموزش های شغلی و ارتقاء دانش و توانمندی کارکنان‏، مشارکت آنان در نظام پیشنهادها تفاوت معنی داری پیدا می کند.
فرضیه پنجم‏: با تسریع در بررسی پیشنهادها و اجرای سریع پیشنهادهای پذیرفته شده‏، مشارکت کارکنان در نظام پیشنهادها تفاوت معنی داری پیدا می کند.

متغیرهای تحقیق :
متغیر وابسته‏، مشارکت کارکنان در نظام پیشنهادها است
متغیرهای مستقل‏، که عبارتند از سبک مدیریت‏، فرهنگ سازی برای ارائه پیشنهاد‏، پاداش دهی موثر‏، آموزشهای شغلی‏، بررسی سریع پیشنهادها‏، اجرای سریع پیشنهادهای مصوب‏.

2-ادبیات تحقیق
انسان علیرغم پیچیدگی هایی که دارد بر پایه آفرینش خویش نیاز به تعلق و پیوند با دیگران داشته و موجودی اجتماعی است‏. از طرفی عوامل زیادی باعث پیچیدگی محیط کار امروزی شده‏، که توفیق سازمانی و مدیریت آن را با چالش روبرو می کند‏.

نیروی انسانی بعنوان انعطاف پذیرترین و حیاتی ترین سرمایه سازمانها برای پویایی و بقاء در محیط پرتغییر امروز حائز اهمیت گردیده بطوریکه ؛ در عرصه مدیریت دسته بندی های گوناگون از سبکهای مدیریت ارائه شده است‏، لیکرت چهار نوع سیستم مدیریت را پیشنهاد می کند که یکی از این سیستمها مدیریت مشارکتی می باشد ‏. این سبک برپایه اشتراک مساعی و توسط سازوکارهای نیرومندش از جمله نظام پیشنهادها پی آمدهای مطلوبی را به ارمغان آورده است‏.

نظام پیشنهادها یا طرح بسیج اندیشه ها‏، مشارکت فکری کارکنان و فراتر از آن مشتریان و پیمانکاران با مدیریت بوده‏، بدین معنی که مدیریت‏، فضا و امکاناتی را در سازمان به وجود می آورد که کلیه کارکنان، مشتریان و پیمانکاران نظرات‏، ایده ها و پیشنهادهای خود را در زمینه حل مشکلات و نارسائیها و ایجاد بهبود مستمر در فعالیتهای سازمان تحت نظام خاصی ارائه می نمایند‏. «به عبارتی دیگر نظام‌پیشنهادهاابزاری‌جهت‌کانالیزه‌کردن‌خلاقیت‌کارکنان است ».

فلسفه استقرار این نظام در بانک کشاورزی افزایش توان بانک در پاسخگوئی به نیازها و خواست‌های بطور مرتب در حال تغییر مشتریان و یا به عبارت دیگر مصرف کنندگان خدمات یا محصولات از طریق ارج نهادن به برتری ها و توانائی های نیروی انسانی و همسو کردن اهداف کارکنان با اهداف بانک و نهایتاَ بکارگیری صحیح و موثر تجربه‏، اندیشه‏، آرا و عقاید آنها در هر رده شغلی و در هر جای سازمان می باشد.

تاریخچه ارائه پیشنهادها :
طبق نظر فردا تارنر ‏(2003) نصب صندوق پیشنهادها در محیط کار اولین بار توسط ژاپنیها و در سال 1721 با ابلاغ و نصب این پیام « به خلق ایده برجسته بپردازید … به ایده های پذیرفته شده پاداشهایی داده خواهد شد» از طرف شوگان هشتم « یوشیمونی توکاگاوا» در محیط کار شروع گردید‏. « در سال 1867 نیز در آلمان اولین گام برای تشویق کارگران جهت ارائه پیشنهاد و در راستای بهبود کار توسط آلفرد کروپ در کارخانه فولاد سازی کروپ در شهر آخن برداشته شده است‏. در سال 1880 اولین برنامه تشویق کارگران در انگلستان و در

موسسه کشتی سازی « ویلیام دنی و برادران » به اجرا گذاشته شده است ». شرکت ماتسوشیتا در سال 1985‏، با دریافت 6 میلیون پیشنهاد در میان تمام شرکتهای ژاپنی مقام اول را به دست آورد. در کشور ما نیز از اوایل سال 1367 نظام پیشنهادها در چهار شرکت صنعتی و تولیدی شامل شرکت رادیاتور سازی ایران‏، شرکت نورد و تولید قطعات فولادی‏، شرکت آکام فلز و شرکت سولیران طراحی و اجراء گردید. در بانک کشاورزی نیز این نظام از آذرماه 1381 با استقرار دبیرخانه آن در اداره آموزش بانک شروع به پیشنهاد گیری نموده است‏.

عوامل موثر در موفقیت نظام پیشنهادها :
1-پشتیبانی جدی مدیریت ارشد از نظام پیشنهادها ‏.
2-وجود یا امکان به وجود آوردن انگیزه و ایمان در کارکنان به ایجاد بهبود مستمر در سازمان ؛ کارکنان سازمان با آموزش می توانند هر روز با انگیزه و اعتقاد بهتر از دیروز بودن شروع به کار نمایند‏.

3-ثبات مدیریت تا قبل از نهادینه شدن نظام پیشنهادها‏.
4-گماردن دبیر اجرایی تمام وقت‏، علاقه مند‏، فعال و کارآمد‏.
5-قرار دادن رسمی تشکیلات دبیرخانه و مجری نظام پیشنهادها در نمودار رسمی سازمان و زیر نظر مدیریت ارشد‏.
6- برگزاری همایش های توجیهی برای مدیران و کارکنان و …

موانع ذهنی و اجرایی نظام پیشنهادها
1-موانع ذهنی :
الف-تصورات ذهنی و غیر واقعی مدیران در مورد نظام پیشنهادها
ب-تصورات نامطلوب کارکنان از مدیران به خاطر عدم رعایت شایسته سالاری و ضوابط‏.
ج-فرهنگ سازمانی نامناسب برای مشارکت و عدم توجیه سطوح مختلف سازمان‏.

د-ترجیح « برون گرایی » به «درون گرایی » برای حل مشکلات سازمان از جانب مدیریت‏.
و-ناشکیبایی مدیران از ادامه اجرای نظام در اثر تعداد اندک پیشنهادها در ابتدای طرح‏.
ه‍-رویکرد مازلویی به سلسله مراتب نیازها‏.
ز-بی توجهی سازمان های ستادی به اجرای پیشنهادها در اثر انعطاف ناپذیری‏.

2-موانع اجرایی :
الف-مخالفت های مدیران میانی و سرپرستان
ب-موانع ایجاد شده از جانب کارکنان به خاطر منتفع نشدن همه کارکنان از مزایای نظام پیشنهادها
ج-موانع کارشناسی
د-موانع قانونی و عدم وجود ضوابط انعطاف پذیر در سازمانها
و-بحرانی بودن زمان اجرا ؛ مانند تغییر مدیریت ارشد‏، تعدیل یا بیکاری و …
ز-لاک پشتی حرکت کردن مجموعه نیروی کار‏.

ک- اختلاف چشمگیر حقوق و مزایای مدیریت و کارکنان‏.
ل-برخورد جناحی با پیشنهاد دهندگان‏.
م-پرداخت پاداش قبل از اجرای پیشنهاد‏.
کایزن و سیستم پیشنهادها :

داستان ژاپن‏، مدیریت ژاپنی و کایزن داستان تلاش و موفقیت است‏، کشوری شکست خورده و اشغال شده با تکیه بر ظرفیت ابداع مغزهایش‏، که ازآن به عنوان گرانبهاترین ثروت مشترک همه بشریت یاد می شود‏، حرکت می کند‏، اوج می گیرد و بر صدر می نشیند‏. کایزن مهمترین مفهوم در مدیریت ژاپنی و رمز موفقیت رقابتی این کشور است‏. که استراتژی آن بهبود براساس نیازها و خواستهای مشتری است‏.

کایزن ،یعنی بهبود‏، کایزن به معنی بهبود مستمری است که تمامی افراد یعنی مدیران‏، کارکنان و کارگران را در بر می گیرد‏. کایزن بهبود بخشیدن به استانداردها‏، یعنی استانداردهای بالاتر است‏. بهبود مستمر‏، تنها از طریق رعایت استانداردهای بالاتر از سوی کارکنان امکان پذیر است‏.
کایزن موجود تفکر روندگراست‏. و غالباَ بی سرو صدا و ظریف است و نتایج آن اغلب فوراَ به چشم نمی آید‏. کایزن پیشرفتی مداوم و بی وقفه است ؛ می توان یک برنامه مطلوب کایزن را به سه بخش تقسیم نمود‏. 1-کایزن مدیریت گرا 2-کایزن گروه گرا 3-کایزن فرد گرا‏.

1-کایزن مدیریت گرا بر مسائل منطقی و استراتژیک تاکید دارد‏.
2-کایزن گروه گرا بیانگر نگرش دائمی هسته های کنترل کیفیت و سایر فعالیتهای گروهی است. این نگرش دائمی‏، به اجرای کامل چرخه دمینگ تحت عنوان PDCA 1نیاز دارد‏.
3-کایزن فردگرا به صورت سیستم پیشن هادها تبیین گردیده است. سیستم پیشنهادها جزء لاینفک کایزن فردگرا و ابزار اجرایی آن جهت به واقعیت پیوستن این اصطلاح است که فرد به جای انجام کار دشوار باید از فکر خود استفاده کند‏. بیشتر شرکتهای ژاپنی دارای یک سیستم کنترل کیفیت و یک سیستم پیشنهادها هستند که هماهنگ با یکدیگر فعالیت می کنند.
ابعاد نظام پیشنهادها :

1-نظام پیشنهادهای فردی کارکنان
2-نظام پیشنهادهای گروهی کارکنان
3-نظام پیشنهادگیری از مشتریان
4-نظام پیشنهادگیری از پیمانکاران
5-نظام پیشنهادگیری از خانواده کارکنان
کلیات فرایند اجرای نظام پیشنهادها:

نظام پیشنهادها صرفاَ ارسال دعوتنامه و یا بخشنامه برای پیشنهاد دادن نیست‏. بلکه تمام موارد اجرایی آن‏( از جمله موارد زیر‏) از قبل متناسب با ویژگی های سازمان باید پیش بینی و طراحی گردد

• مطالعه امکان سنجی طرح نظام پیشنهادها
• ایجاد اعتقاد راسخ در مدیر ارشد آموزش مدیران ارشد
• ایجاد شرایط و بستر مناسب جهت اجرای سیستم پیشنهادها از طریق آموزش مدیران میانی و سرپرستان آموزش عمومی و آگاهی کارکنان
• نسبت به فواید مشارکت و نقش آنان در سیستم پیشنهادها‏.

• تهیه آیین نامه و دستورالعمل های اجرایی و ساختار تشکیلاتی اجرای نظام پیشنهادها
• اعلام عمومی نظام و آیین نامه پیشنهادها و تصویب آن توسط مدیر عامل
• اجرای نظام پیشنهادها
• بازنگری نظام پیشنهادها

• استمرار نظام پیشنهادها
3-متدولوژی تحقیق
ازآنجائیکه موضوع تحقیق حاضر، «بررسی عوامل موثر بر مشارکت کارکنان در نظام پیشنهادها » می باشد این تحقیق از نوع تحقیقات کاربردی1 محسوب می شود و به لحاظ اینکه از روش نظر خواهی استفاده می شود‏، لذا روش تحقیق حاضر میدانی2 و پیمایشی3 است‏.
همانطور که اشاره گردید‏، موضوع پژوهش در بانک کشاورزی مد نظر قرار گرفته است‏، بر این اساس پس از مطالعات لازم پرسشنامه ای در مقیاس پنج گزینه ای لیکرت تهیه و تنظیم شد‏، که پس از تعیین اعتبار و انجام اصلاحات لازم‏، پرسشنامه بین افراد نمونه توزیع گردید و پس از گردآوری توسط نرم افزار SPSS , EXCEL اطلاعات آنها مورد پردازش قرار گرفت‏.
جامعه آماری

جامعه آماری تحقیق شامل‏:پرسنل شاغل در ادارات مرکزی‏، صندوق بیمه محصولات کشاورزی‏، صندوق کمک به خسارت دیدگان کشاورزی‏، مدیریت ها و شعب بانک در استان تهران‏، شرق تهران بزرگ‏، غرب تهران بزرگ و منطقه کرج در نظر گرفته شد که طبق آمار اداره کل امورکارکنان و رفاه بانک در تاریخ بهمن ماه 1383‏، بالغ بر تعداد 2742 نفر است‏.

نمونه آماری
روش مورد استفاده برای نمونه گیری در این تحقیق “ تصادفی با طبقه بندی “ است که بر پایه آن ابتدا عناصر جامعه به دو طبقه‏، شامل‏:1-افراد شرکت نکرده در نظام پیشنهادها به تعداد 2632 نفر 2-افراد شرکت کرده در نظام پیشنهادها به تعداد 110 نفر ؛ تفکیک شد‏، سپس با روش نمونه گیری سیستماتیک اعضاء نمونه در هر طبقه به صورت تصادفی انتخاب گردید‏. برای محاسبه تعداد کل افراد نمونه از فرمول زیر استفاده شده است‏.

که با در نظر گرفتن بیشترین مقدار برای حاصلضرب و خطای 05/0=e و برای فاصله اطمینان 95 درصد‏(96/1=Z)‏، در این پژوهش حجم نمونه 384 می باشد‏.

اما به لحاظ اینکه نتایج اطلاعات دو طبقه برای تجزیه و تحلیل ها و انجام آزمون های آماری مورد استفاده واقع می شوند و از طرفی نیز کفایت اطلاعات مزبور متکی به تعداد پرسشنامه های توزیع شده و جمع آوری شده برای پوشش مناسب و مورد انتظار داده های پژوهش می باشد‏، ضمن در نظر گرفتن حداقل 30 نفر برای گروه شرکت کرده‏، در مجموع بیشتر از حجم نمونه پرسشنامه توزیع گردید. که با توجه به این نکته عملاً حجم نمونه براساس پرسشنامه های توزیع شده شامل‏، 367 نفر از گروه شرکت نکرده در نظام پیشنهادها و 45 نفر از گروه شرکت کرده در نظام پیشنهادها است‏.

روش جمع آوری اطلاعات
ابزار گردآوری اطلاعات در این تحقیق پرسشنامه است که براساس مبانی نظری تحقیق و با راهنمایی استادان محترم راهنما و مشاور شامل 44 سوال در مقیاس پنج گزینه ای لیکرت است‏.
سوالات پرسشنامه براساس فرضیه های پژوهش در پنج گروه مرتبط با فرضیه ها تنظیم شده است. علاوه بر پنج گروه سوالات مورد نظر 5 سوال ویژه خود فرضیه و یک سوال برای تعیین بهترین اولویت بندی چهار نوع پاداش به پیشنهادهای پذیرفته شده مد نظر قرار گرفت‏.
بدین صورت سوالات 1 الی 7 و 9 جهت فرضیه اول‏، سوال 10 نیز به صورت مجزا اما مرتبط با این فرضیه‏، سوالات 11 الی 18 جهت فرضیه دوم‏، سوالات 20 الی 25 جهت فرضیه سوم‏، سوالات 27 الی 34 جهت فرضیه چهارم‏، سوالات 36 الی 41 جهت فرضیه پنجم‏، سوالات 8 و 19 و 26 و 35 و 42 و 43 مستقل و مرتبط با خود فرضیه ها و سوال 44 نیز جهت تعیین اولویت پاداش ها می باشد‏.

برای آزمون پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید که پایایی سوالات مربوط به هر فرضیه و کل پرسشنامه به شرح جدول زیر است‏:
فرضیه اول فرضیه دوم فرضیه سوم فرضیه چهارم فرضیه پنجم کل پرسشنامه
880/0 886/0 646/0 894/0 723/0
اطلاعات جمع آوری شده از پرسشنامه های تحقیق با کمک نرم افزارهای آماری Exeel و SPSS تجزیه و تحلیل گردید‏. همانطور که قبلاً نیز اشاره شد‏، پرسشنامه های توزیع شده بیش از حجم نمونه می باشد‏، براین اساس از 412 پرسشنامه توزیع شده‏، مجموعاَ 346 پرسشنامه دریافت شد که 308 پرسشنامه از این تعداد مربوط به گروه شرکت نکرده و 38 پرسشنامه مربوط به گروه شرکت کرده در نظام پیشنهادها است‏.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله تحلیل مفهوم خلوت و شاخصههای آن در طراحی مس

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله تحلیل مفهوم خلوت و شاخصههای آن در طراحی مسکن (بررسی ضوابط مربوط به خلوت و اشراف در فرهنگهای مختلف) در pdf دارای 17 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله تحلیل مفهوم خلوت و شاخصههای آن در طراحی مسکن (بررسی ضوابط مربوط به خلوت و اشراف در فرهنگهای مختلف) در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله تحلیل مفهوم خلوت و شاخصههای آن در طراحی مسکن (بررسی ضوابط مربوط به خلوت و اشراف در فرهنگهای مختلف) در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله تحلیل مفهوم خلوت و شاخصههای آن در طراحی مسکن (بررسی ضوابط مربوط به خلوت و اشراف در فرهنگهای مختلف) در pdf :

چکیده

مسکن محل سکون و بـه آرامـش رسـیدن انسـان اسـت و رعایـت عوامـل انسـانی-محیطـی، نقـش مهمـی در رضـایت منـدی و آسـایش افــراد در زندگیشــان ایفــا خواهــدنمــود. احــداث یــک خانــه پدیــدهای فرهنگــی محســوب شــده و شــکل و ســازمان فضایی آن به شدت تحت تـأثیر فرهنگـی اسـت کـه بـه آن تعلـق دارد. ایـن پـژوهش بـا هـدف تـدارک محـیطهـا و فضـاهای کارآمــدتر و ســالمتــر بــه بررســی خلــوت مطلــوب درمســکن بــه عنــوان یکــی از عوامــل انســانی- محیطــی مــوثر در طراحــی مجتمعهای مسـکونی مـیپـردازد و در پـی پاسـخ بـه ایـن پرسـش اسـت کـه: آیـا توجـه بـه خلـوت بصـری و عرصـه بنـدی عمــومی و خصوصــی مســکن، در فرهنــگهــای مختلــف رعایــت مــیشــود؟ در ایــن راســتا ضــوابط تــدوین شــده جهــت ســاختوســاز پایــدار در کشــورهای دیگــر مــورد بررســی قــرار مــیگیــرد. در ایــن مطالعــه بــا اســتفاده از روش توصــیفی-تحلیلــی، پــس از مــروری بــر مفهــوم خلــوت و شــناخت مبــانی مربــوط بــه آن، ضــوابط ســاخت وســاز در چنــد کشــور از قــارههــای مختلــف بررســی مــیشــود. معرفــی معمــاری منــاطق مختلــف نشــان مــیدهــد کــه اهمیــت خلــوت و اشــراف در فرهنــگهــای گونــاگون بــه حــدی اســت کــه در تــدوین ضــوابط معمــاری-شهرســازی پایــدار، ایــن مــورد از مباحــث اساســی میباشد.

واژه های کلیدی: عوامل انسانی-محیطی، خلوت، اشراف، فرهنگ، طراحی مسکن.

-1× مقدمه

مسکن نهادی است که در راستای یک رشته مقاصـد پیچیـده بـهوجـود آمـدهاسـتو صـرفاً یـک سـاختار نمـیباشـد. از آنجـاکـه ساختن یـک مسـکن، پدیـدهای فرهنگـی اسـت، شـکل مسـکن و سـازمان و نظـم فضـایی آن، شـدیداً متـأثر از محـیط فرهنگـی کــه مســکن بــه آن تعلــق دارد اســت. بــه همــین علــت در عصــر مــا قبــل تــاریخ، مســکن چیــزی بــیش از ســرپناه اولیــه انســان گردید و تقریباً از آغاز »عملکرد« مسـکن بـه مراتـب چیـزی بیشـتر از یـک مفهـوم مـادی یـا کـاربردی و مصـرفی بـوده اسـت و همــواره پایــه گــذاری، ســاختن و اقامــت کــردن در آن را تشــریفاتی مــذهبی همراهــی مــیکــردهاســت. اگــر قــدرت و تــوان یــک پناهگاه، نقش انفعالی خانه باشد، هـدف فعـال مسـکن ایجـاد محیطـی اسـت کـه بـه بهتـرین شـکل بـا شـیوه زنـدگی یـک قـوم هماهنــگ و منطبــق باشــد. بــه عبــارت دیگــر هــدف و نقــش مســکن ایجــاد یــک واحــد اجتمــاعی فضــا مــیباشــد

(راپاپورت.(82:1392

همان گونـه کـه راپـاپورت بیـان مـی کند؛خانـه تجلـی جهـان بینـی هـا اسـت. مردمـانی بـا نظـام ارزشـی و جهـانبینـی متفـاوت، خانههای متفاوتی دارند.

به نظر مـی رسـد مفهـوم خلـوت زاییـده شـرایط زیسـت محیطـی و فرهنگـی کشـورهـای غربـی یـا لااقـل کشـورهایی باشـد کـه جمعیت آنها نسبت به سطح واحدهای مسکونی کم است.

در کشور هایی چـون ایـران ،کـه تـا چنـد دهـه پـیش جمعیـت کمتـری داشـت و انسـان هـا مـیتوانسـتند فضـاهـا و قطعـههـای زمین بزرگتری را به سکونت خود اختصاص دهند ،نیاز به خلوت محسوس نبودهاست.

رویکــردهــای جدیــد برنامــهریــزی و طراحــی مســکن متکــی برالگــوهــای جــامع بــین رشــتهای اســت.این رویکــردهــا کــه در دهــههــای اخیــر در کشــورهــای مختلــف جهــان مــورد توجــه بــودهانــد، بــه همــاهنگی جنبــههــای انســانی و محیطــی طراحــی اهمیــت بیشــتری دادهانــد.از ســوی دیگــر مشــکلات زنــدگی در شــهرهای بــزرگ، اســتفاده از مجموعــههــای متــراکمتــر و بــا برنامــهریــزی و طراحــی هماهنــگ را اجتنــابناپــذیر ســاخته اســت. توجــه بــه عوامــل انســانی مــوثر در برنامــهریــزی و طراحــی مــیتوانــد زنــدگی در مجموعــههــای مســکونی را ارتقــا بخشــد. منظــور از عوامــل انســانی مجموعــهای از معیــارهــای اجتمــاعی و روانشــناختی اســت کــه در ادراک و دریافــت مجموعــههــای مســکونی و در نتیجــه در برنامــهریــزی و طراحــی آنهــا مــوثر هستند(عینیفر .(112:1379

مطالعـه رابطــه انســان و محـیط نشــان مــیدهـد کــه احســاس خلـوت بیشــتر بــا کنتـرل انســان بــر محـیط زنــدگی خصوصــی و احســاس اختیــار در برخوردهــای متقابــل اجتمــاعی بدســت مــیآیــد. ایجــاد تعــادل میــان خلــوت و تعامــل اجتمــاعی هــم بــه وســیله مفــاهیم کالبــدی و هــم مفــاهیم فرهنگــی- اجتمــاعی کــه زمینــههــای روانــی لازم را ایجــاد مــینماینــد میســر اســت (عینیفر .(112:1379

در کشور هایی چـون ایـران ،کـه تـا چنـد دهـه پـیش جمعیـت کمتـری داشـت و انسـان هـا مـی توانسـتند فضـا هـا و قطعـه هـای زمین بزرگ تری را به سکونت خود اختصـاص دهنـد ،نیـاز بـه خلـوت محسـوس نبـوده اسـت. امـا امـروزه بـدلیل رشـد جمعیـت، توســعه برنامــه ریــزی نشــده شــهر و تقلیــل مســاحت خانــههــا و همچنــین عــدم وجــود ضــوابط مناســب طراحــی در مقابــل نیــاز انسان به مقوله خلوت، آنرا دچار مشکلات عدیدهای کرده است.

یکــی از روش هــای تــأمین خلــوت، از طریــق کنتــرل مزاحمــتهــای صــوتی و بصــری مــیباشــد کــه ایــن تحقیــق بــا تأکیــد بــر خلوت بصری و اشراف صورت گرفته است.

-1-1 ضرورت تحقیق

داشـتن مسـکن مناسـب ماننـد سـایر نیازهـای بشـری از حقـوق اولیـه انسـانهاسـت. فقـدان مسـکن و یـا کیفیـت نامناسـب آن عامــل مــؤثری در پیــدایش پدیــدههــایی چــون اضــطراب, افســردگی و اخــتلالات رفتــاری بــه شــمار مــیرود و ســبب کــاهش مقاومت روانی و جسمی فرد در مواجهه با مشکلات میگردد.

آلــتمن خــاطر نشــان کــرده اســت کــه نظــام تنظــیم خلــوت نظــامی پویاســت کــه در طــول زمــان دســتخوش تغییــر وتحــول می شود. این تغییر حاصل تـلاش بـرای رسـیدن بـه سـطح مطلـوب خلـوت اسـت کـه در ایـن حالـت اگـر سـازوکارهای رسـیدن به خلوت کارایی لازم را نداشتهباشـد هزینـه هـایی جسـمی، فیزیولـوژیکی و روانـی بـرای فـرد در پـی خواهـدداشـت کـه آنهـا را بیماری و تنش و نگرانی نیز مینامیم(آلتمن .(60:1382

به طور خلاصه انسان با ایجـاد شـرایط مناسـب بـرای تنهـا شـدن و خلـوت کـردن، از محـرک هـا و رویـداد هـا فاصـله مـی گیـرد. انسان در این صورت مـی توانـد بـه »خـود ارزیـابی« بپـردازد. قرارگـاههـای خلـوت انسـان را از قـرارگـرفتن در مـلأ عـام محفـوظ می دارد و به وی، به ویژه از نظـر تبـادل اطلاعـات دربـاره خـود، اختیـار مـی دهـد. اگـر ایـن نیـاز نیـز ماننـد دیگـر نیـازهـا ارضـا نشود، انسان احساس تنش و تعارض میکند(مرتضوی .(89:1380

افـزایش تـراکم اداری و انسـانی، خلـوت و تعامـل اجتمـاعی سـاکنین را دچـار مشـکل مـیکنـد و باعـث جـدایی، دوری و بیگانگی در محیط انسانی میشـود. در اثـر تقلیـل فاصـله بـین واحـدهـای مسـکونی، فضـای بازخصوصـی محـدودتر، اسـتفاده از دیوارهـای مشـترک بـین واحـدها، افـزایش ارتفـاع سـاختمان، افـزایش شـلوغی و آلـودگی صـوتی و اشـراف بـه فضـاهای خصوصی مسکن مشکلات به وجـود مـی آیـد. بـا افـزایش تـراکم مسـکونی فضـای بـاز خصوصـی هـر واحـد تقلیـل مـییابـد و همجـواری کالبـدی فشـردهتـری بوجـودمـیآیـد. بنـابراین حـریم و قلمـرو اهمیـت زیـادی پیـدا مـیکنـد. تعریـف قلمـرو بـه افزایش شناسه، خلوت و امنیت کمک میکند و تقابلهای اجتماعی و مشکلات همسایگی را کم میکند.
توجــه بــه عوامــل انســانی مــوثر در برنامــهریــزی و طراحــی مــیتوانــد زنــدگی در مجموعــههــای مســکونی را ارتقــا بخشــد ایــن پژوهش با هـدف تـدارک محـیط هـا و فضـاهای کارآمـدتر و سـالم تـر بـه بررسـی خلـوت مطلـوب در مسـکن بـه عنـوان یکـی از عوامــل انســانی – محیطــی مــوثر در طراحــی مجتمــعهــای مســکونی فرهنــگهــای مختلــف مــیپــردازد و در پــی پاســخ بــه ایــن پرســش اســت کــه: آیــا توجــه بــه خلــوت بصــری و عرصــه بنــدی عمــومی و خصوصــی درمســکن، در فرهنــگهــای گونــاگون رعایت می شود؟

-2 مرور سوابق تحقیقی

بیش از پنج یا شش دهه از عمـر روانشناسـی محـیط نمـی گـذرد. در ایـن مـدت پژوهشـگران بـه نتـایج زیـادی دربـاره طراحـی محــیط و تــأثیر آن بــر رفتــار انسـان دســت یافتــهانــد. از جملــه آلــتمن کــه درکتــاب » محــیط و رفتــار اجتمــاعی« بــه توضــیح مفاهیم چهارگانه؛ خلوت، فضای شخصـی، رفتـار مربـوط بـه قلمـرو و ازدحـام و نیـز توجـه آن هـا بـه نیازهـا، تمـایلات و فرهنـگ افــراد مــیپــردازد. همچنــین او در ایــن کتــاب بــرای تحلیــل مفهــوم خلــوت بــه بررســی شــیوه هــای اقــوام و ملــل گونــاگون در تنظیم ارتباطات اجتمـاعی خـود مـی پـردازد. بـدیهی اسـت کـه فرهنـگهـای گونـاگون برداشـتهـای متفـاوتی از مقولـه خلـوت دارند و در برخی از شیوهـای زنـدگی نیـز ظـاهراً از ایـن مقولـه خبـری نیسـت، امـا مشـاهده دقیـق تـر نشـان مـی دهـد کـه در تمام فرهنگ های بشری سـازوکارهای رفتـاری خاصـی بـرای تعامـل اجتمـاعی افـراد وجـود دارد. آنچـه در بـین ایـن فرهنـگ هـا متفاوت است شیوه نظارت بر تعامل اجتماعی است.

در مــورد نقــش محــیط فیزیکــی در تــأمین خلــوت تحقیقــاتی در حیطــه زنــدگی خــانوادگی انجــام شــدهاســت. هیــل((1969 نشان داده اسـت کـه وجـود پنجـره و پـرده اتـاق خـواب بـرای جلـوگیری از ورود سـرو صـدا و نگـاه دیگـران بسـیار مفیـد اسـت. مک گینلی (1959) با نگاهی به تـاریخ اشـاره مـیکنـد کـه خلـوت همـواره از دارایـیهـای ارزشـمند انسـان بـه شـمار مـیرفتـه اســت و در بســیاری از تمــدن هــای باســتان هــم مثــل دنیــای امــروز نشــان تشــخص و بزرگــی بــودهســتا.مثلاً مصــریان بــرای ممانعــت از تعــدی دیگــران اطــراف بــاغهــای خــود درخــت مــو مــیکاشــتند، یونانیــان اطــراف خانــههــای خــود ایــوان درســت می کردند و انگلیسی های متمـول خانـه هـای ییلاقـی خـود را در میـان دیوارهـای سـنگی و پـارک هـا محصـور مـی کردنـد(آلتمن .(45:1382

شــرمایف و الکســاندر (1963) در همــین زمینــه پــژوهش هــایی انجــام داده و پیشــنهاد کــرده انــد خانــه بایــد مــرزی محکــم و استوار میان فرد ودنیـای بیـرون او ایجـاد کنـد و طراحـی داخلـی آن طـوری باشـد کـه هـم رابطـه متعـادل اعضـای خـانواده بـا طبیعت بیرون میسر باشد و هم تعامل افراد در داخل خانه تأمین شود(آلتمن .(46:1382

آلتمن خاطر نشان کرده است کـه نظـام تنظـیم خلـوت نظـامی پویاسـت کـه در طـول زمـان دسـتخوش تغییـر وتحـول میشـود. نمونه های ذکر شـده مربـوط بـه معمـاری بـومی و دوران باسـتان بـوده حـال ایـن کـه در ایـن پـژوهش سـعی بـر آن اسـت کـه چگونگی رعایت خلوت و جایگاه آن در معماری معاصر مورد بررسی قرار گیرد.

-3 روش تحقیق

در ایــن مطالعــه بــا اســتفاده از روش توصــیفی-تحلیلــی، پــس از مــروری بــر مفهــوم خلــوت و شــناخت مبــانی مربــوط بــه آن، ضـوابط ســاخت وسـاز و مصــادیق معمــاری بـه منظــور دسـتیابی بــه معیارهــا و ارزش هـای شــکل دهنـدهی مفهــوم ســکونت در فرهنگهای مختلف مـورد بررسـی قـرار گرفتـهانـد. بـه دلیـل خـودداری از اطنـاب کـلام، بررسـی ضـوابط و نمونـه هـا در چنـد کشــور از قــارههــای مختلــف صــورت گرفتــه اســت. روش گــردآوری اطلاعــات از طریــق مطالعــات کتابخانــهای و اســنادی میباشد.

-4 مفهوم خلوت

خلوت فرایند تنظیم مرز میـان افـراد اسـت و چگـونگی تعامـل فـرد را بـا دیگـران مشـخص مـی کنـد. ایـن فراینـد تـا حـدی بـه خاصــیت تراوایــی غشــای ســلولی شــباهت دارد. فــرد یــا گــروه گــاه بــر دادههــای خــارجی راه مــیگشــاید وآنهــا را دریافــت میکند و گاهی نیز راه بر محیط بیرون میبندد و هرگونه تماسی را با آن قطع میکند(آلتمن .(13:1382

خلــوت در هــر لحظــه از زمــان حالــت بهینــهای دارد. بــه عبــارت دیگــر، درجــهای بهینــه از دســترس بــودن مطلــوب فــرد بــا دیگـران وجــود دارد. انحــراف از آن بــه تعامــل بیشــتر یـا کمتــر از حــد فــرد بــا دیگــران مـیانجامــد و حــالتی نــا مطلــوب ایجــاد میکند(آلتمن .(14:1382

مطالعه رابطه بین انسان و محیط نشان مـی دهـد کـه احسـاس خلـوت بیشـتر بـا کنتـرل انسـان بـر محـیط زنـدگی خصوصـی و احساس اختیار در برخورد هـای متقابـل اجتمـاعی بـه دسـت مـی آیـد. در طراحـی مسـکن، خلـوت وتعامـل اجتمـاعی دو مفهـوم متقابل هستند، تأکیـد بـیش از انـدازه بـر خلـوت مـی توانـد موجـب انـزوا و تعامـل خـارج از کنتـرل مـی توانـد موجـب از دسـت رفتن خلـوت زنـدگی خصوصـی شـود. افـزایش تـراکم، خلـوت وتعامـل اجتمـاعی بـین سـاکنین یـک مجموعـه و مجموعـه هـای اطــراف را دچــار مشــکل مــیکنــد. ایــن نگرانــی هــا در اثــر تقلیــل فاصــله بــین واحــدهای مســکونی، فضــاهای بــاز خصوصــی محــدودتر، اســتفاده از دیوارهــای مشــترک بــین واحــدهای مســکونی، افــزایش ارتفــاع ســاختمان، افــزایش شــلوغی و آلــودگی صوتی و اشراف به وجود مـی آیـد. فـراهم آوردن مفهـوم خلـوت بـه عنـوان داشـتن کنتـرل و اختیـار بـه جـای انـزوا، در طراحـی مسکن نیاز به راه حلهای قابل انعطاف دارد که در شرایط عادی مشکل به دست میآید(عینیفر .(112:1379

در مقیــاس مجموعــههــا، روش بــه وجــود آوردن کنتــرل بــر خلــوت زنــدگی فــراهم آوردن سلســله مراتبــی تعریــف شــده از فضــاهای بــاز»عمــومی«، »نیمــه خصوصــی« و »خصوصــی« اســت کــه مــانع ایجــاد مزاحمــت از ســوی غیــر ســاکنین باشــد و فضای واسـطه مـا بـین واحـدهای مسـکونی و فضـاهای مشـترک دسترسـی را تـأمین کنـد. هرچـه امکـان کنتـرل بیشـتر بـرای ایجــاد قلمــرو خصوصــی بــه ســاکنین داده شــود، احتمــال دســت یــافتن بــه خلــوتی بهینــه بیشــتر مــیشــود (عینــیفــر .(113:1379

-1-4 عوامل محیطی موثر بر خلوت

از دیدگاه راپـاپورت عوامـل محیطـی مـوثر بـر خلـوت شـامل شخصـیت، جهـان بینـی هـا، بایـد ونبایـدها، فرهنـگ و ارزشهـای فـردی اســت. فــرد بــا قــرار گــرفتن در دو محــیط مختلــف، ایــدئولوژیهــای متفــاوتی بــه دســت مــیدهــد. در ایــن پــژوهش بــه بررسی این عوامل خواهیم پرداخت و شکلگیری آنها را در محیطهای متفاوت بررسی میکنیم.

فرهنگ؛ عبارت است از مجموعـه اندیشـه هـا، نهادهـا و فعالیـت هـایی کـه بـرای یـک ملـت یـا قـوم بـه شـکل یـا عنـوان قـدرتی قراردادی در آمدهاست.

اخلاق؛ مفهوم سازمان یافته از من خویشتن.
جهانبینی؛ عبارت است از روش ویژهای که بر اساس آن شیوه، یک قوم به جهان مینگرد. خصوصیت ملی؛ نوع شخصیت یک قوم، یعنی نوع انسانی که در این اجتماع ظاهر میگردد.

در نتیجــه برخــورداری از جهــانبینــی واحــد و داشــتن تصــوری واحــد و نیــز برخــورداری از سیســتمهــای ارزشــی مخصــوص بــه خود هسـتند کـه فرآینـد شـیوه سـاخت بـومی را از یـک سـو و همچنـین وجـود روابـط هماهنـگ و دارای هـارمونی را از سـوی دیگر میان بناها ممکن میسازد؛ موضوعی که هدف کمپوزیسیون شهری میباشد( راپاپورت.(84:1392

علاوه بر مفهوم عمـومی خلـوت کـه تـا حـدودی در تمـام فرهنـگ هـا وجـود دارد، مفـاهیم فقهـی محرمیـت نیـز در فرهنـگ مـا محدودیت هایی را به موارد قبلی اضـافه مـی کنـد. ایـن محـدودیت هـا از مقیـاس همجـواری مجموعـههـا و واحـدها تـا تقسـیمات داخلــی واحــدهای مســکونی قابــل توجــه اســت. اشــراف و آلــودگی صــوتی کــه نکــات مهــم مــورد نظــر ایــن احکــام هســتند تــا حدودی در فرهنگ هـای دیگـر نیـز از محـدودیت هـای طراحـی مـی باشـند. در بسـیاری از ضـوابط تـدوین شـده طراحـی، مـوارد فوق از مباحث اساسی هستند (عینیفر.(113:1379

-2-4 مفهوم خلوت در فرهنگهای مختلف

بدیهی اسـت کـه فرهنـگ هـای گونـاگون برداشـت هـای متفـاوتی از مقولـه خلـوت دارنـد و در برخـی از شـیوههـای زنـدگی نیـز ظــاهراً از ایــن مقولــه خبــری نیســت، امــا مشــاهده دقیــقتــر نشــان مــیدهــد کــه در تمــام فرهنــگهــای بشــری ســازو کارهــای رفتاری خاصی برای تعامل اجتمـاعی افـراد وجـود دارد. آنچـه در بـین ایـن فرهنـگ هـا متفـاوت اسـت شـیوه نظـارت بـر تعامـل
اجتماعی است(آلتمن .(15:1382
نیــاز بــه خلــوت در فرهنــگهــای مختلــف متفــاوت اســت و بــین افــراد در یــک فرهنــگ خــاص نیــز بســته بــه حــالات روحــی و وضعیت اجتماعی، تفاوتهایی وجود دارد.

شــکل خانــه تنهــا نتیجــه نیروهــای فیزیکــی یــا هــر عامــل ســببی واحــد دیگــری نبــوده اســت؛ بلکــه شــکل خانــه حاصــل مجموعهای از عوامل اجتماعی- فرهنگی در وسیعترین شکل آن میباشد.

خصوصیات ویـژه یـک فرهنـگ یعنـی روش مـورد قبـول آن فرهنـگ، کـه بـر اسـاس آن بـه انجـام امـور پرداختـه مـیشـود و از آنچــه کــه از نظــر اجتمــاعی پذیرفتــه شــده نیســت، پرهیــز مـیگــردد و همچنــین آرمــانهــای ضــمنی، بایــد مــورد توجــه قــرار گیرند؛ زیرا این عوامل بر شکل خانه و مجتمعهـا تـأثیر مـیگذارنـد. ایـن توجـه یـا دقـت نظـر شـامل تفـاوتهـای بسـیار ظریـف

و وجوه کاملاً مشهود یا کاملاً کاربردی آن فرهنگ نیز میگردد( راپاپورت.(83:1392

در یک اقلـیم معـین بـ ا امکـان دسترسـی و تهیـه بعضـی مصـالح سـاختمانی وجـود تنگناهـا و موانـع و برخـورداری از درجـه ای از قابلیت فنی، آنچه که سرانجام شکل خانـه را تعیـین مـیکنـد و بـه فضـا و روابـط آن شـکل مـیدهـد، بینشـی اسـت کـه یـک قــوم از زنــدگی آرمــانی دارد. پــس محــیط مــورد نظــر (محیطــی کــه در جســتجوی آن هســتیم) ترجمــان نیروهــای اجتمــاعی-فرهنگــی متعــددی مــیباشــند؛ نیروهــایی کــه شــامل اعتقــادات مــذهبی، ســاختار خــانواده و قــوم، نظــام اجتمــاعی، شــیوه معیشت و روابط اجتماعی میان افراد میباشد( راپاپورت.(83:1392

-5 چگــونگی تــدوین ضــوابط طراحــی بــر اســاس تحقیقــات اجتمــاعی- کالبــدی درکشــورهای مختلف

-1-5 نیوزیلند1

نیوزیلند یا زلاندِ نـو کشـوری در جنـوب غربـی اقیـانوس آرام اسـت. نیوزیلنـد فاصـله زیـادی بـا دیگـر خشـکی هـای کـره زمـین دارد، بــه طــوریکــه اســترالیا نزدیــکتــرین همســایه ایــن ســرزمین در دو هــزار کیلــومتری آن قــرار دارد. بیشــتر جمعیــت نیوزیلند را مهاجران اروپایی (بهویژه بریتانیایی و ایرلندی) تشکیل میدهند.

مســیحیت مهــمتــرین دیــن نیوزیلنــد اســت. درصــدی از مــردم خــود را بــدون اعتقــاد بــه مــذهب معرفــی کــردهانــد. بودیســم، هندوئیســم، اســلام، بهــائی و مــذاهب دیگــر هــم، جمعیــت نیوزیلنــد را تشــکیل مــیدهنــد. در نیوزیلنــد دیــن از حکومــت جــدا بوده و طبق قانون، دین و مذهب آزاد بـوده و هـر کـس مـی توانـد آئـین هـای ویـژه دینـی خـود را آزادانـه بـه جـا بیـاورد. ریشـه فرهنــگ نیوزیلنــد را بایــد در فرهنــگ انگلیســی جســتجو کــرد. در کــل نیوزیلنــد بــه واســطه مهــاجرت گســترده، کشوریســت چند فرهنگی که گروههای مختلف قومی و مذهبی در برگزاری آداب و رسوم خود آزاد میباشند.

-1-1-5ضوابط طراحی مسکن در نیوزلند2

ضوابط معماری به شرح ذیل میباشد:
تأمین خلوت کافی برای هر خانه بسیار مهـم اسـت. ایـن بـرای مسـکن هـای پـر تـراکم اهمیـت ویـژه ای مـی یابـد ماننـد تـراس ها و در این شرایط توجه بیشتری میطلبد.

در ایــن ضــوابط راهکارهــای مربــوط بــه خلــوت دیــداری و شــنیداری در نظــر گرفتــه شــدهاســت کــه در اینجــا بــه توضــیحات مربوط به خلوت بصری اکتفا میشود.

-1باید مطابق با شرایط توسعه، خلوت بصری کافی در بین واحدهای مسکونی در نظر گرفتهشود.
-2پنجــرههــا نبایــد مســتقیماً روبــروی اتــاقهــای مســکونی و یــا فضــای بــاز خصوصــی در مســکنهــای مجــاور باشــد (شــکل شماره.(1

شکل(:(1فضای بیرونی خصوصی مناسب که توسط واحدهای همسایه اشراف ندارد و رابطه مناسب با فضای درونی دارد، مأخذ:www.hnzc.co.nz

-3بالکنها باید طوری طراحی شود که به فضای باز خصوصی مجاور و یا پنجره های مسکونی دید نداشته باشد. -4دید از خیابان به طور مستقیم از پنجرههای مسکونی ممکن نباشد]از بیرون داخل خانه دیده نشود.[

( design-guide-architecture.p17 )

1 -New Zealand 2 NewZeland

ضوابط طراحی سایت به شرح ذیل میباشد:
خلــوت در محــیط بــومی اساســی اســت. پــلانهــای محلــی شــامل نیازهــای خاصــی بــرای فضــای خصوصــی بیــرون و خلــوت شنیداری بین همسایگان می باشد.

-1 این فضا باید در ابعاد مناسـب باشـد و بایـد بـرای مبلمـان فضـای بیـرون کـافی باشـد و محیطـی بـرای بـازی بچـه هـا فـراهم کند.

-2 این فضا نباید بـه طـور مسـتقیم توسـط همسـایگان دیـد داشـته باشـد. بـرای اضـافه کـردن بـه خلـوت و ایجـاد یـک فضـای خصوصی میتواند از پوشش گیاهی استفاده شود(شکل شماره.( design-guide-site.p.23) (2

شکل(:(2 ابعاد مناسب فضای بیرونی خصوصی جهت استفاده ازگیاه و نور خورشید در صبح، مأخذ:. www.hnzc.co.nz

-A محدوده عمومی -B کنترل شخصی ولی با دید عمومی یا فضای نیمه خصوصی مشترک
-C مسکن خصوصی -D فضای خارجی خصوصی

در فضای مسکونی یک طبقـه، B نشـان دهنـده باغچـه جلـویی، فضـای D نشـان دهنـده حیـاط پشـتی مـیباشـد در حـالیکـه در فضــایی بــا تــراکم متوســط، فضــای B ممکــن اســت نشــان دهنــده مســیر مشــترک عمــومی و فضــای D حیــاط خصوصــی باشد.

در ارتباط با اشراف پنجره ها به ملک همسایه موارد زیر درنظر گرفته میشود: -1پنجرهها از یک احدو مسکونی نباید مستقیماً روبروی پنجره همسایه باشد. -2پنجرهها نباید مستقیماً به فضای باز خصوصی همسایه اشراف داشته باشد.

-3مطلوب است که بـرای افـزایش امنیـت، پنجـره هـا جـایی قـرار گیرنـد کـه بـه خیابـان و نزدیـک ملـک همسـایه دیـد داشـته باشــد. در زمــانیکــه فضــای بیرونــی خصوصــی در جلــوی ملــک قــرار داشــته باشــد مطلــوب نیســت(شــکل شــمارهdesign-(3
.(guide-Site.p.24)

شکل(:(3اشراف مستقیم همسایهها به حیاط کوچک پشتی تاریک، مأخذ:. www.hnzc.co.nz

Guidelines for Planning Authorities on Sustainable Residential.p.58)

-2-5 ایرلند1

ایرلند در جزیـره ایرلنـد، در شـمال غـرب قـاره اروپـا واقـع شـده اسـت. موقعیـت جزیـره ایرلنـد در غـرب اروپـا بـه طـور عـام بـه عامـــل تعیـــین کننـــدهای بـــرای جامعـــه ایرلنـــدی و بـــه طـــور خـــاص بـــرای فرهنـــگ ایرلنـــدی مبـــدل شـــده اســـت. جزیره ایرلند در غرب انگلستان واقع شده است. مردم ایرلند دارای دین مسیحیت میباشند.

-1-2-5 ضوابط توسعه پایدار مسکونی در مناطق شهری در ایر لند

-1-1-2-5 خلوت و امنیت

خلــوت یــک عنصــر اساســی در در فضــاهای مســکونی مطبــوع اســت و بــه حــس امنیــت کــه توســط مــردم در خانــههایشــان احساس میشود کمک میکند.

زمانی که واحـدهای مسـکونی همکـف کـه باغچـه ای در جلـو ندارنـد یـا فضـای کمـی دارنـد، تـأمین یـک فضـای قابـل دفـاع در پشت عرصه عمومی اهمیـت دارد. بـرای مثـال بـرای ایجـاد چنـین فضـایی بایـد پوشـش گیـاهی و طراحـی پنجـرههـای همکـف به دقت مورد توجه قـرار گیـرد. بـه طـور مشـابه در پشـت مسـکونیهـا بایـد جـدایی کـافی (بـهطـور سـنتی حـدود22 متـر بـین مسکن های دو طبقه) بین پنجره های متقابـل طبقـه اول باشـد. هرچنـد ایـن قـوانین بایـد انعطـاف داشـته باشـند، مکـانیـابی بـا دقت و طرا حـی بـا جزئیـات پنجـرههـای متقابـل مـی توانـد از اشـراف جلـوگیری کنـد حتـی بـا فاصـله پشـت بـه پشـت کمتـر. پنجرههای هال و پاگردها به درجه مساوی از خلوت که گفته شد نیاز ندارند و همین طور بالکنها و پذیراییها.

)

-2-1-2-5استانداردهای طراحی پایدار برای آپارتمانهای جدید (ایرلند(2007

فضای باز کافی بـههمـراه خلـوت مطلـوب بـرای هـر آپارتمـان، در مطبوعیـت نیـازهـای اسـتفاده کننـدگان مـوثر اسـت. بـهویـژه قابلاستفاده بودن فضای بیرونی برای خانوادهها در ارجحیت است.

فضــاهای بــاز خصوصــی مــی توانــد در فــرم باغچــههــای پشــتی یــا پاســیوها بــرای طبقــات همکــف ایجـاد بشــود یــا بــه صــورت بالکنهایی در طبقات بالا. ایجاد فضای باز نیمه خصوصی گردهمایی در محوطه اهمیت دارد.

فضای باز خصوصی در همکف به بعضی فرمهای احاطه کننده برای تأمین امنیت و خلوت نیاز دارد.
بـالکنهـا (یـا باغچـههـای زمسـتانی بـا صـفحات شیشـهای، جـدا شـده از محـیط زنـدگی) نیـاز اسـت کـه عـرض حـداقل بــرای اســتفاده و دیــد و منظــر مطلــوب داشــته باشــند و قابلیــت جــادادن صــندلیهــا و یــک میــز کوچــک را داشــته باشــند. حــداقل عرض 1/5 متـر توصـیه مـی شـود بـه طـور کـل بـرای تمـام طـول دیـوار خـارجی پـذیرایی، در حـالی کـه بـالکن هـای عمیـق تـر ممکن است در مکانهای مشخص مطلوب باشد که این باید با سایهاندازی روی پذیرایی تنظیم شود.

(Sustainable Urban Housing Design Standards for New Apartments.p.11)

-3-5اُتاوا2
اُتــاوا پایتخــت کشــور کانــادا و چهــارمین شــهر بــزرگ ایــن کشــور اســت. ایــن شــهر در آمریکــای شــمالی و تحــت تــأثیر فرهنگهای انگلیسی و فرانسوی میباشد.

-Ireland -Ottawa

1

2

Urban Design guidelines for high rise

-1-3-5 ضوابط شهرسازی برای مسکن بلندمرتبه در اتاوا

فضــاهای مشــترک بــرای مســکونی و متصــرفات مــیتوانــد یــک طبقــه بــالاتر از ســطح (روی بــام یــا ســازه پارکینــگ و ساختمانها) یا زیر طبقه در حیاط، واقع شوند یا ترکیبی از هر سه باشند.

باید اطمینان حاصل شـود کـه فضـای مشـترک انـدازه کـافی و مناسـب بـرای گردهمـایی دارد و بـه طـور مسـتقیم در دسـترس است و از ناحیه عمومی قابل دیدن است و با راحتی و امنیت مطابقت دارد(شکل شماره.(4

(Urban Design guidelines for high rise housing in Ottawa.Guideline 40.p.23)

شکل(:(4 ایجاد فرصت مناسب جهت قرارگیری درخت، نور در حیاط، مأخذ:www.ottawa.ca/en

فضـای بیرونـی مـورد نیـاز بـرای سـاکنین واحـدهای مسـکونی بـه هـر دو عنـوان فضـایی خصوصـی و اجتمـاعی، طراحـی شــود. معماری ساختمان و فضای بیرونـی خصوصـی قابـل اسـتفاده ماننـد بـالکن هـا همـراه باشـد و اطمینـان حاصـل شـود کـه فضـای کــافی بــا ابعــاد مناســب فضــای خصوصــی، یــک فضــای قابــل اســتفاده ایجــاد مــیکنــد. شــکل و ابعــاد ارزشهــای کلیــدی

مطبوعیت استفاده است(.( Urban Design guidelines for high rise housing in Ottawa.Guideline 41.p.24

فاصــله کــافی بــین بــرجهــا ایجــاد شــود بــرای دریافــت نورکــافی و انــرژی خورشــید و رعایــت خلــوت و دیــدها بــرای مــردم در ســاختمان و همچنــین مــردم در خیابــان. تفکیــک بــرجهــا روی یــک ســایت یــا در ارتبــاط یــا ســایت مجــاور مــی توانــد توســط فاصله تفکیک و شطرنجی قرارگرفتن برج ها یـا چـرخش آن هـا حاصـل شـود(شـکل شـماره.(5 ایـن فاصـله بـه طـور مشـابه بـرای

جلــوگیری از ممــاس شــدن پایــه یــا کرســی بــرج هــا نیــز بایــد لحــاظ شــود.

(housing in Ottawa.Guideline 20.p.12)

شکل(:(5 فاصله مناسب برجها مأخذ:www.ottawa.ca/en

فاصله کـافی توسـط شـطرنجی کـردن بـرج هـا ایجـاد شـده اسـت. فاصـله تفکیـک بـین بـرج هـای مجـاور کـه مشـابه فاصـله در خیابان است (حـدوداً 20-23 متـر)، یـک فاصـله راحـت و قابـل قبـول، زمـانی کـه فضـاهای اولیـه زنـدگی، پنجـرههـای بـزرگ و بالکنها روبهروی یکدیگر هستند.

چرخش برج های بلنـد مرتبـه و بـالکن هـا در هنگـامیکـه در بافـت توسـعه، دو سـاختمان مقابـل یکـدیگر قـرار مـیگیرنـد بـرای پیشــگیری از نزدیــک شــدن بــالکنهــا(شــکل شــمارهUrban Design guidelines for high rise housing in .(6

(Ottawa.Guideline 22.p.13)

شکل(:(6 چرخش بالکنها جهت کاهش دید مستقیم به واحدهای برج مجاور، مأخذ:www.ottawa.ca/en

-6 بررسی مصادیق معماری

پــس از بررســی ضــوابط مربــوط بــه ایجــاد خلــوت در مســکن چهــار کشــور واقــع در قــارههــای مختلــف، بــه بررســی و تحلیــل نمونـههـای اجـرا شـده، در کشــورهای مختلـف کـه در سـالهـا ی متفــاوت نیـ ز سـاخته شـده انـد، پرداختــه مـیشـود. بـه دلیــل خودداری از اطاله کلام، در بررسی نمونه هـا از توضـیح مـواردی چـون فرهنـگ و دیـن صـرف نظـر شـده اسـت و تنهـا بـه نحـوه ایجاد خلوت پرداخته شده است. تفکیک عرصه بندی در پلانها توسط 3 رنگ نمایش داده شدهاست.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله بیمارستان فوق تخصصی رضوی در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله بیمارستان فوق تخصصی رضوی در pdf دارای 17 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله بیمارستان فوق تخصصی رضوی در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله بیمارستان فوق تخصصی رضوی در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله بیمارستان فوق تخصصی رضوی در pdf :

افزایش روزافزون زائران بارگاه منور علی بن موسی الرضا(ع) و لزوم ارائه‌ی صحیح و بهتر خدمات فرهنگی اجتماعی و توسعه و تداوم این امر و نیز محبوبیت جهانی این مرکز، باعث شد که افق نگاه آستان قدس رضوی این بار خدمات درمانی را مورد توجه خویش قرار داده و به منظور فراهم آوردن امکانات مناسب درمانی برای زائران، مجاوران و ارادتمندان حضرت در اقصی نقاط دنیا، پروژه ساخت بیمارستان فوق تخصصی رضوی را از سال 1375 آغاز کرد.

در اجرای این پروژه، از نظرات فنی مشاوران داخلی و خارجی کمک گرفته شده و ساختمان بیمارستان با بهترین سازه‌ها و مطابق با استانداردهای ملی در سطح بالا ساخته شده و نسبت به حوادث طبیعی از ایمنی کامل برخوردار است. زیربنای این بیمارستان بالغ بر 56 هزار مترمربع و در پنج طبقه احداث شده که با داشتن اساسنامه‌ای مستقل به ثبت شرکتها رسیده است. این بیمارستان از بهمن‌ماه سال 1384 با مجوز و نظارت مستمر اداره نظارت بر درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی فعالیت خود را آغاز کرد.

آستان قدس رضوی با این هدف که هموطنان عزیز ایرانی و مسلمانان منطقه بتوانند نیازهای درمانی خود را با اطمینان خاطر نسبت به رعایت ضوابط شرعی و همچنین مطابق با استانداردهای پزشکی از این مرکز برآورده سازند و جهت معالجه، از عزیمت به کشورهای غربی بی‌نیاز شوند، امکانات و تجهیزاتی پیشرفته و کادر درمانی مجرب و متخصص را فراهم کرده است.

بیمارستان رضوی که به نام حضرت امام علی بن موسی الرضا(ع) متبرک می‌باشد و در خراسان رضوی واقع شده، با ارائه پیشرفته‌ترین خدمات تشخیصی و درمانی برای بیماران داخل و خارج کشور و با استفاده از پزشکان برجسته و محققان نخبه علوم پزشکی داخل و خارج کشور به عنوان برترین بیمارستان خاورمیانه مطرح است. همچنین فعالیت در عرصه‌های علمی پژوهشی و آموزشی نیز در صدر برنامه‌های این بیمارستان قرار دارد تا با بهره‌گیری از منابع غنی

اسلامی و استفاده از پزشکان و محققان داخلی و نخبگان علمی ایرانی مقیم خارج از کشور، نوآوری‌های جدید علمی و پزشکی در ارتباط با فرآیند صلح‌آمیز هسته‌ای ایران از قبیل پزشکی هسته‌ای را تقدیم هموطنان عزیز و سایر مردم جهان نماید. اعتقاد و ارادت مردم ایران و مسلمانان سایر کشورها به حضرت امام رضا(ع) و وابستگی این بیمارستان به آن آستان مقدس موجب استقبال ویژه بیماران در بهره‌مندی از خدمات درمانی این مرکز شده است.

وابستگی این بیمارستان به آستان قدس رضوی ارائه خدمات متفاوتی را نسبت به سایر مراکز درمانی می‌طلبد. خدماتی که در پرتو تکریم و احترام مراجعه کننده باشد. با توجه به بزرگی محوطه و باغ بیمارستان و لزوم راهنمایی مراجعه‌کنندگان، استقبال از درب بیمارستان به وسیله تاکسی‌های خدماتی صورت می‌گیرد. محوطه و فضای دلنشین بیمارستان با اسامی گل‌ها زینت شده است و هر خیابان محدود به گل خاصی می‌باشد: خیابان لاله، رز، زنبق، ارکیده و; زیبایی این فضا را تا هنگام رسیدن به ورودی اصلی بیمارستان حس می‌کنید.

 

استقبال از ورودی اصلی بیمارستان نیز توسط گروه تکریم متشکل از افراد آقا و خانم که مسلط به چند زبان اصلی از قبیل انگلیسی و عربی می‌باشند صورت می‌گیرد. لباس ویژه این گروه با آرم گروه تکریم مراجعه کننده مزین شده است. گفتیم که بیمارستان متشکل از پنج طبقه می‌باشد. در طبقه منهای یک بیمارستان، واحدهای MRI، پزشکی هسته‌ای، CSR و واحد پشتیبانی قرار دارد. در طبقه همکف کلینیک‌ها، آزمایشگاه، رادیولوژی، آندوسکوپی و
بخش بازتوانی قلب و اورژانس واقع شده است.
بخش‌های سایر طبقات نیز شامل بخش‌های زیر می‌باشند:

طبقه اول: اتاق‌های ICU، اتاق‌های عمل و کت لب
طبقه دوم: بلوک زایمان، بخش زنان، NICU و بخش جراحی
طبقه سوم: بخش قلب I و II، CCU و جراحی قلب
حال به تشریح هر کدام از بخش‌ها می‌پردازیم:

بخش کت لب یا کاتتریسم قلبی:
این بخش دارای دو دستگاه آنژیوگرافی GE و SIMENS می‌باشد که هر دو این دستگاه‌ها دارای قابلیت‌های فراوانی جهت آنژیوگرافی می‌باشند. دستگاه SIMENS بیشتر در موارد زیر استفاده می‌شود:
1) آنژیوگرافی عروق کرونر
2) کاتتریسم راست
3) آنژیوپلاستی عروق، PTCA، PTMC (پریفرال، کاروتید، آئورت، کلیه)

4) تعبیه پیس میکر دائم و موقت
5) تعبیه ICD
6) EPS

دستگاه GE علاوه بر قابلیت انجام موارد فوق دارای ویژگی‌های خاص در آنژیوگرافی عروق محیطی (پریفرال) می‌باشد. از این دستگاه همچنین در آمبولیزاسیون تومورهای مختلف بدن استفاده می‌شود. یکی دیگر از دستگاه‌های این مرکز، بالون پمپ است که در بیماران دچار شوک کاردیوژنیک استفاده می‌شود.
همچنین این بخش جهت EPS (سرکوب کردن آریتمی‌های فوق بطنی) دارای 2 دستگاه RF می‌باشد.

به کمک مانیتور مرکزی ریکاوری این مرکز، تمام بیماران پس از آنژیوگرافی تحت مانیتورینگ علایم حیاتی (فشار خون، نبض و تنفس بیمار) قرار می‌گیرند تا در صورت مشاهده هرگونه اختلال، اقدامات لازم انجام گیرد. پرسنل کت لب از دو گروه پرستار و کارشناسان رادیولوژی تشکیل شده‌اند. پرستاران دارای سابقه کار در بخشهای CCU – ICU بوده و دوره‌های مختلف CPR و محافظت در برابر اشعه را گذرانده‌اند.

کت لب توانایی انجام 40 مورد آنژیوگرافی در روز را دارد. این تعداد آنژیوگرافی طبق آخرین اطلاعات و استانداردهای روز اروپا برای کلیه بیماران در این مرکز انجام می‌شود.

بخش قلب I
این بخش دارای 25 تخت است و بیماران ترخیص شده از CCU و یا اورژانس قلب به کمک امکانات و تجهیزات مدرن آن و نیز پرسنل مجرب از نزدیک تحت نظر و مراقبت قرار می‌گیرند. به طور خلاصه در این بخش با بهره‌گیری از پزشکان و پرسنل متبحر و نیز تجهیزات بسیار مدرن خدمات زیر قابل ارائه است:
1) بستری بخش قلب

2) بستری بخش Intermediate
3) بستری بخش CCU
4) ترومبولیتیک تراپی
5) آنژیوگرافی کرونر
6) کاتتریسم راست
7) آنژیوپلاستی و استنت‌گذاری عروق محیطی
8) آنژیوگرافی با Stening عروق کرونر
9) اکوکاردیوگرافی از داخل مری
10) پیس میکر موقت
11) پیس میکر دایم
12) ICD
13) RT
14) IVC Filter
15) PFO Closure
16) تست ورزش

17) هولتر فشار خون
18) هولتر ECG
19) CT آنژیوگرافی
20) والوالوپلاستی میترال
21) والولو پلاستی پولمونر
22) ASD Closure

23) بستن PDA با Coil
24) Stinting آئورت (پریفال) کاروتید (رنال)
25) پریکاردیوتومی اینترونشنال
26) پریکاردیوسنتز
27) بستن فیستول با Coil
28) بالون و استنت گذاری آئورت اکتسابی (مادرزادی)

بخش قلب II
بخش قلب II شامل 25 تخت فعال به صورت 16 اتاق یک تخته (رویال)، 3 اتاق دو تخته (دیپلمات) و یک اتاق 3 تخته است. در ضمن این بخش مجهز به اتاق‌های معاینه، اتاق پزشک عمومی، اتاق کار و سرپرستاری می‌باشد. اتاق معاینه در ابتدای بخش قرار دارد که اقدامات اولیه قبل از آنژیوگرافی و PTCA در این بخش انجام می‌شود و پس از آن بیمار دوباره به بخش باز می‌گردد. هر تخت این بخش مجهز به سیستم مانیتورینگ Bedside و مانیتورینگ Cantral سانترال می‌باشد. مانیتورها برای بزرگسالان و کودکان قابل تنظیم هستند. مانیتور سانترال مجهز به پرینتر نیز می‌باشد. همچنین هر تخت دارای یک کنسول و هر کنسول شامل

اکسیژن مرکزی، ساکشن مرکزی و سیستم احضار پرستار است. مانیتور سیستم احضار پرستار در ایستگاه پرستاری قرار دارد و دارای قابلیت‌های زیر است: برقراری ارتباط دو طرفه بین پرستار و بیمار، امکان Paging در تمام اتاق‌ها و ثبت تاریخ و ساعت ارتباطات بیمار با پرستار. 4 مانیتور سقفی احضار پرستار در وسط بخش قرار دارد که پرستار در هر قسمت از بخش می‌تواند آن را ببیند. سایر تجهیزات بخش عبارتست از: دستگاه ECG ساکشن پرتابل، ترازو، پمپ های انفوزیون JMS و دستگاه وارمر، پمپ تزریق خون و ترالی اورژانس.

بخش CCU
Cardiac Care Unit یا CCU از نظر لغوی بخش مراقبت‌های ویژه قلبی است.
بیمارستان رضوی دارای 3 بخش CCU می‌باشد که در حال حاضر دو بخش 6 تخته و 8 تخت آن فعال می‌باشد (به زودی بخش سوم CCU نیز راه‌اندازی می‌شود). بیماران به صورت اورژانس و یا مستقیم از مطب پزشکان در این بخش بستری و ویزیت می‌شوند. همچنین بیماران خاص بعد از آنژیوگرافی و بخصوص بعد از PTCA (و یا بالون آنژیوگرافی) در این بخش بستری می‌شوند. بخش‌های CCU دارای تجهیزات مختلفی می‌باشند از جمله: تختهای قابل کنترل به وسیله ریموت

کنترل که هم توسط بیمار و هم توسط پرسنل قابل تغییر می‌باشند، مانتیورهای بدون سیم (وایرلس) با مارک Invivo که این مانیتورها قابلیت گرفتن فشار خون بطور اتوماتیک، پالس اکسیمتر و درجه حرارت را دارند، Xray پرتابل، C.Arm که پزشک را قادر می‌کند بتواند پیس میکر را بطور اورژانس در خود CCU برای بیمار تعبیه کند.
در این بخش کلیه بیماران پزشک به صورت روزانه ویزیت می‌شوند.

بخش ICU جراحی قلب باز

این بخش که از اسفندماه 1384 آغاز به کار کرده در طبقه اول بیمارستان واقع شده است و دارای 24 تخت می‌باشد. این 24 تخت شامل 14 تخت ویژه بزرگسالان، 7 تخت ویژه اطفال و 3 تخت VIP می‌باشد. این بخش دارای امکانات پیشرفته زیر است:

تختهای Volkael که از سه قسمت شکسته می‌شوند (تخت برقی سرشکن)، سیستم مانیتورینگ Full Option مدل Inviro، و نتیلاتورهای Droger، ساکشن سانترال، پمپ‌های انفوزیون مدل JMS، سرنگ پمپ و وارمد خون و 7 تخت مجهز به مانیتور مرکزی. پذیرش ICU اطفال نیز دارای امکانات کاملاً مشابه با قسمت بزرگسالان است. اتاق‌های VIP بدون ونتیلاتور و با امکانات مشابه با ICU می‌باشند. روزانه بین یک تا پنج بیمار از اتاق عمل در این بخش پذیرش می‌شوند که تعداد عمل‌ها، بسته به پذیرش بیماران، متفاوت است. بیماران در صورتی که وضعیت پایداری داشته باشند، بعد از حدود 48 ساعت به بخش جراحی قلب انتقال

داده می‌شوند. بنابراین تعداد بیماران بخش با در نظر گرفتن تعداد عمل‌ها و همچنین پایدار بودن وضعیت بیماران به طور میانگین بین پنج تا هشت بیمار می‌باشد. در بعضی از موارد نیز تعداد بیماران به حدود 12-15 بیمار می‌رسد. اولین بیمار در تاریخ 3/12/1384 در این بخش بستری گردید. تعداد 10 نفر از پزشکان متخصص بیهوشی مجرب (در هر شیفت یک پزشک مقیم متخصص بیهوشی) 34 نفر از پرستاران و 9 نفر از کمک پرستاران، امور درمانی بیماران را در این بخش به طور مداوم برعهده دارند.

 

بخش ICU جراحی:
این بخش در طبقه‌ی اول بیمارستان قرار گرفته و دارای 4 واحد است که یک واحد آن کاملاً مجزا می‌باشد. (SICU1-SICU2-SICU3-SICU VIP) این واحدها به ترتیب دارای شش، شش، پنج و 10 تخت هستند. واحد SICU VIP دارای دو اتاق دو تخته و شش اتاق یک تخته است. کلیه امکانات مراقبت‌های ویژه اعم از ونتیلاتور مناسب، مانیتورینگ قلبی و تنفسی، تخت‌های ویژه و امکانات احیا قلبی و ریوی به صورت کامل و مجزا مهیا شده است.

بیمارانی که به هر دلیل قبل یا بعد از عمل جراحی نیاز به مراقبت ویژه دارند، در این بخش بستری می‌شوند. علاوه بر این امکان انجام دیالیز بیمار در شرایط بحرانی نیز وجود دارد. در این بخش بیماران روزانه دوبار ویزیت می‌شوند (توسط پزشک معالج و پزشک ICU). در کلیه اوقات و شیفت‌ها متخصصین بیهوشی در بخش، حضور فعال دارند. در قسمت SICU VIP در هر اتاق امکانات رفاهی از قبیل تلویزیون مجهز به VCD و DVD و سیستم Nurse Call وجود دارد.

اتاق عمل‌های مرکزی:
اتاق‌های عمل بیمارستان در طبقه اول واقع شده است. پنج اتاق عمل مربوط به قلب و عروق و شش اتاق عمل در طرف دیگر مربوط به عمل‌های جنرال می‌باشد. بین این دو قسمت، سالن استریل واقع شده است که با اتاق‌های عمل دو طرف جهت انتقال وسایل استریل ارتباط دارد. در سالن انتهایی، انبار دارویی بیهوشی، CPB، اتاق پزشک جراح و سالن کنفرانس و خروجی بطرف ICU قلب قرار دارند. اتاق‌های عمل دو به دو توسط اتاق رابط به یکدیگر، هم‌چنین به اتاق استریل متصل شده‌اند. هر اتاق عمل دارای سینک اسکراپ مستقل و مجهز به پمپ دکوست و بتادین می‌باشد. درهای ورود و خروج پرسنل و بیماران مجزا می‌باشد. کارکنان اتاق عمل شامل گروه اتاق عمل، هوشبری، پمپ، گروه کمک پرستاران و بهداشت‌کاران می‌باشند.

بخش آندوسکوپی:
بخش آندوسکوپی بیمارستان رضوی با در اختیار داشتن پیشرفته‌ترین دستگاه‌های آندوسکوپی، مجهزترین بخش آندوسکوپی کشور به شمار می‌رود. این بخش شامل قسمتهای مختلفی است از جمله: آندوسکوپی دستگاه گوارش بالغین (تشخیصی و درمانی)، آندوسکوپی دستگاه گوارش کودکان (تشخیصی و درمانی)، آندوسونوگرافی، ERCP (تشخیصی و درمانی) برونکوسکوپی (تشخیصی و درمانی).
علاوه بر این، اقدامات درمانی خاص نظیر گذاشتن Stent در سرطان مری اسکلروتراپی و واریس‌های مری، گذاشتن Peg معده و نظایر آن انجام می‌شود.

بخش جراحی:
این بخش دارای 25 تخت است و برای جراحی‌های مختلف نظیر جراحی‌های ترمیمی و زیبایی، اورتوپدی و نورسرجری در نظر گرفته شده است. امکانات منحصر به فرد برای جراحی‌های مختلف مانند تجهیزات جدید از بهترین و مدرن‌ترین انواع برای جراحی ستون مهره، جراحی مغز و اعصاب، اورتوپدی و سایر رشته‌های جراحی و نیز حضور جمعی از بهترین جراحان کشورمان در این بخش، آن را به یکی از مهم‌ترین بخشهای بستری بیماران مبدل کرده است.

بخش زنان و زایمان:
بخش جراحی زنان و زایمان بیمارستان رضوی با بهره‌گیری از تجهیزات مدرن و نیز دانش روز پزشکان و دقت پرسنل خود، تلاش می‌کند خدمات پزشکی مورد نیاز مادران باردار را به بهترین شکل ممکن ارائه کند. علاوه بر این، بخش جراحی زنان و زایمان بیمارستان رضوی در نظر دارد با راه‌اندازی و تجهیز مرکز ناباروری و IUF به زوج‌های نابارور نیز خدمات پزشکی لازم را ارائه دهد. بلوک زایمان در طبقه دوم بیمارستان و در کنار بخش NICU و جراحی، یکی از بخش‌های اورژانس بیمارستان فوق تخصصی رضوی می‌باشد که قادر است جهت زایمان طبیعی، سزارین و سایر اورژانس‌های زنان و مامایی به بیماران سرویس دهد. تجهیز این واحد از اواسط آذرماه سال 1384 شروع و در تاریخ 13/2/85 جهت پذیرش بیماران افتتاح شده است.

بخش زنان دارای 25 تخت و 19 اتاق می‌باشد که شش اتاق دو تخته و بقیه یک تخته است. با توجه به وجود کلینیک زایمان بدون درد در بیمارستان، امکان انجام زایمان بدون درد در بلوک زایمان فراهم است. لازم به ذکر است که کلیه اعمال جراحی زنان و نیز اعمال لاپاروسکوپیک (بدون باز کردن شکم) توسط دستگاه‌های پیشرفته لاپاروسکوپی انجام می‌شوند.

NICU:
بخش نوزادان در طبقه دوم بیمارستان و در جوار اتاق‌های عمل زنان و زایشگاه واقع شده است. این بخش دارای 22 تخت بوده که از سه قسمت مجزا تشکیل شده است و در هر قسمت با توجه به وضعیت نوزادان، مراقبت‌های خاص اعمال می‌شود. از جمله امکانات ویژه این بخش می‌توان به انکوباتورهای پیشرفته Dragger و نتیلاتورهای منحصر به فرد Dragger مدل 8000، دستگاه‌های رانیماتور با امکانات ویژه جهت دسترسی بهتر به نوزاد در شرایط خاص، دستگاه‌های فتوتراپی با کیفیت بالا، دستگاه‌های نورپرداز قوی، نگاتوسکوپ سیار و ست‌های احیای کامل برای هر نوزاد اشاره کرد. هدایت علمی این بخش تحت نظارت مستقیم اساتید فوق تخصص نوزادان بوده و 12 تن از پزشکان متخصص کودکان دوره دیده و دارای تجربه در ICU نوزادان در تمام مدت 24 ساعت شبانه‌روز هدایت بخش را برعهده دارند.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر
<   <<   6   7   8   9   10   >>   >