پروژه دانشجویی مقاله کارکرد تربیتی خانواده از دیدگاه اسلام در pd

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله کارکرد تربیتی خانواده از دیدگاه اسلام در pdf دارای 24 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله کارکرد تربیتی خانواده از دیدگاه اسلام در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله کارکرد تربیتی خانواده از دیدگاه اسلام در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله کارکرد تربیتی خانواده از دیدگاه اسلام در pdf :

خانواده با وجود اینکه در اکثر جوامع مورد توجه است در جهان بینی اسلامی اهمیت و ارزش شایان توجهی به آن داده می‌شود. در این جهان بینی خانواده گروهی متشکل از افراد است که دارای شخصیت مدنی ، حقوقی و معنوی است که بر اساس نکاح (عقدی که ارتباط یا مشروعیت ارتباط زن و مرد را معین می‌سازد) پدید می‌آید. چنین ارتباطی یک رابطه ساده انگارانه و فاقد مسئولیت پذیری نیست. بلکه یک پیمان مهم و بااهمیتی است که از جنبه‌های مختلف برای طرفین مسئولیتهایی ایجاد می‌کند. چرا که سلامت چنین پیمانی که اولین پایه‌های تشکیل یک خانواده است ضامنی است برای سلامت کل جامعه.
کارکرد تربیتی خانواده از دیدگاه اسلام
اسلام از همان ابتدای تولد برنامه‌ها و دستورات خاصی را برای رشد و تربیت کودک تنظیم فرموده و اجرای آن را بر عهده خانواده قرار داده است. بطوریکه در سراسر دوره کودکی و نوجوانی که مهمترین دوران رشد و تربیت کودک است برنامه‌های خاص و سفارشهای تربیتی بسیاری را در انتخاب اسم ، شیر دادن و از شیر گرفتن ، در محبت و مهروزی به کودکان و در رعایت عدالت ، وفای به عهد نسبت به آنها چه در دوره بلوغ و چه در دوره نوجوانی بیان داشته است.
امام سجاد علیه‌السلام می‌فرمایند: حق کودک تو بر تو این است که بدانی وجود او از توست و بد و خوب او در این دنیا به تو ارتباط پیدا می‌کند و باید بدانی که در سرپرستی او مسئولیت داری و مسئول هستی که او را به بهترین وجه تربیت کنی و بر عهده توست که او را به خداوند بزرگ راهنمای کنی(مکارم‌الاخلاق صفحه 233)
همچنین امام سجاد علیه‌السلام در تاکید بر اهمیت شیوه تربیت درست فرزندان می‌فرمایند: با فرزندت آنچنان رفتار کن که اثر نیکوی تربیت تو مایه زیبایی و جمال اجتماعی او شود. یا اینکه او را چنان تربیت کن که بتواند در کارهای مختلف زندگی با عزت و آرزومندی زندگی کند و مایه زیبایی و جمال تو بوده باشد.
پیغمبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم می‌فرمایند: به کودکان خود احترام بگذارید و با آداب و روش پسندیده با آنها رفتار کنید. اسلام علاوه بر تاکیدی که بر نقش تربیتی خانواده قائل است شیوه‌های مناسب تربیتی را پیش روی خانواده‌ها قرار می‌دهد. بطوری که با تاکید بر تکریم و تشویق فرزندان خانواده را از اعمال روشهای تنبیهی باز می‌دارد.

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی تحقیق در مورد سبزی کاری در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی تحقیق در مورد سبزی کاری در pdf دارای 12 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی تحقیق در مورد سبزی کاری در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی تحقیق در مورد سبزی کاری در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی تحقیق در مورد سبزی کاری در pdf :

سبزیکاری عمومی:

زندگی شهرنشینی و تراکم جمعیت در شهرهای پرجمعیت و بطور کلی زندگی آپارتمان نشینی عده‌ای از علاقه‌مندان به سبزیکاری را از این موهبت لذت بخش محروم نموده است. ولی هر کس در هر شرایطی می‌تواند با امکانات بسیار کم برای ایجاد یک محیط دوست داشتنی و پرتحرک پرورش هر نوع سبزی را در آپارتمان خود بدهد.

خوشبختانه بیشتر بذر سبزیحات در هر شرایطی پرورش می‌یابند جعبه‌های چوبی، سطلهای پلاستیکی ، گلدانهای بزرگ و کوچک ، انواع ظروف مایع ظرفشویی و بطریهای نوشابه خانواده برای این منظور مناسبند. موضوع مهم عمق گلدان و دفعات آبیاری به موقع و تنظیم برنامه کوددهی آنهاست برای مثال حداقل عمق گلدان برای کاهو ، تربچه و تمام سبزیجات ریشه‌ کوتاه 10 سانتیمتر می باشد جعبه هایی با عمق 15 سانتی متر برای کشت انواع کلم قمری ، هویج فرنگی و همچنین بذر سبزیجات به کار می رود . جعبه هایی با عمق 25 سانتیمتر برای پرورش گیاهان خانواده کلم و کلم بروکسل و مشابه آن است.

بطور کلی لازم است بذر سبزیجات را داخل جعبه قدری تنگتر از معمول کاشت و برای آنکه تمام فصل بتوان از یک نوع سبزی استفاده نمود بذر هر سبزی را به فاصله دو هفته در هر جعبه می‌کارند و از آنجائیکه سطح آپارتمان و یا ایوان و پشت بام برای اجرای این برنامه کافی نخواهد بود می‌توان ترتیبی داد که جعبه‌ها روی هم و به فاصله روی هم و به فاصله 20 سانتی متر از یکدیگر روی داربستهای فلزی یا چوبی قرار گیرند.

در مورد بوته‌هائی که گل و میوه می‌دهند مانند خیار ، کلم گل و کدو بادنجان بایستی با استفاده از روشهای مختلف اقدام به گرده افشانی مصنوعی نمود چون در محیط آزاد، زنبور و سایر حشرات این کار را انجام می‌دهند.

برای آنکه خاک گلدان تقویت شود 3 تا 4 کیلو آهک و یک و نیم تا دو کیلو سوپر فسفات به هر مترمکعب خاک گلدان مخلوط می‌کنند از آنجائیکه خاک گلدان احتیاج به تقویت مرتب دارد بایستی هر هفته گلدان را با یک کود شناخته شده تقویت نمود. سطح خاک گلدان بایستی همیشه یک رطوبت نسبی داشته باشد وهر روزه به آن سرکشی نمود.
چنانچه محل گلدان در پاسیو و یا راه پله و یا نمای ساختمان می‌باشد لازم است بطور مرتب به آن رسیدگی شود بطوریکه تا آخرین مرحله گل دادن و رسیدن میوه همیشه شاداب باشد. بوته‌هائی مانند گوجه فرنگی و فلفل و بادنجان برای این منظور بسیار مناسبند . گلدان سبزیجاتی مانند تربچه ، کاهو که رشد سریع دارند و پس از رسیدن آن را از ریشه در می‌آورند و در محل مناسبی قرار می‌دهند که مرئی و منظر نباشد.

 

چگونگی کاشت بذر :
بذر سبزیجات را بسته به بزرگی و کوچکی آن در عمق 6/. سانتیمتری تا 2/5 سانتیمتری خاک می کارند و مادام که ئانه سبز نشده بایستی خاک را مرطوب نگه داشت. معمولآ عمق کاشت 4-5 برابر طول بذر می باشد. تخم های ریز را کمتر زیر خاک می کارند مانند تخم هویج و جعفری و کاهو که روی آنها بیش از 2-3 میلیمتر خاک لازم ندارد. در صورتیکه تخم اسفناج و تربچه بیش از 1/5 یانتی متر خاک می دهند و تخم های درشت مانند نخود و لوبیا را باید 3 سانتی متر خاک داد. بعضی تخم ها را مانند هویج و اسفناج ، شلغم، لوبیا از همان وهله اول در محل اصلی می‌کارند و بعضی دیگر مانند گوجه فرنگی ، تره فرنگی برای آنکه بهتر رشد نموده و قوی بشوند محتاج نشاء کردن هستند بنابراین آنها را در خزانه کاشته و بعد در محل مورد نظر نشاء می‌کنند. مهمترین مرحله پرورش و کاشت و برداشت سبزیجات همین مرحله است.

جعفری:
گیاهی است علفی ، دوساله و معطر که ارتفاع آن تا 70 سانتیمتر می رسد . برگهای آن برنگ سبز تیره و دارای بریدگیهای لوزی یا مثلث شکل با تقسیمات رفعی است . گلهای جعفری کوچک برنگ مایل به سبز و بصورت چتر یم باشد میوه آن کوچک به درازای 2 میلیمتر و به قطر یک میلیمتر و دارای بوئی معطر است.
ترکیبات شیمیایی:
از برگ و تخم جعفری بوسیله تقطیر با بخار اسانسی گرفته می شود که بسیار معطر است و ر غذاها بکار می رود . اسانس برگ جعفری چون به مقدار بسیار کم بدست می آید گران است . اسانس تخم جعفری کمی بوی تلخ درد که زیاد مرغوب نیست . از 100 کیلوگرم تخم جعفری حدود 2 کیلوگرم اسانس بست می آید که از آن در صنعت عطر سازی و کنسروسازی استفاده بعمل میآید . ریشه جعفری معطر طعم آن تقریبا مانند برگ آن است .

در صد گرم برگ جعفری مواد زیر موجود است :
آب 85 گرم
پروتئین 3/5 گرم
مواد چرب 0/6 گرم
مواد نشاسته ای 7 گرم
کلسیم 200 میلی گرم

فسفر 65 میلی گرم
آهن 6/2 میلی گرم
سدیم 25 میلی گرم
پتاسیم 725 میلی گرم
ویتامین آ 8500 واحد بین المللی

ویتامین ب 1 0/12 میلی گرم
ویتامین ب 2 0/25 میلی گرم
ویتامین ب 3 1/2میلی گرم
ویتامین ث 170 میلی گرم

خواص داروئی:
.1خواص تخم جعفری تخم جعفری از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است .
ضد نفخ شکم است .
.2شریان ها و رگ ها راتمیز می کند .
.3ادرار آور و قاعده آرو است .
.4برای درمان تب نوبه بکارمی رود .
.5در قدیم الایم برای سقط جنین شیاف تخم جعفری را در داخل مهبل قرار می دادند.

خواص ریشه جعفری:
.1ریشه جعفری اشتها آور است .
.2ادرار آور و قاعده آرو است .

.3سنگ کلیه را دفع می کند .
.4برای درمان اسهال باید 20 گرم ریشه جعفری را در یک لیتر آب دم کرده و تنقیه کنید .
.5دم کرده ریشه جعفری برای درمان تنگی نفس بکار می رود.
.6برای درمان سرخک مفید است

خواص برگ و ساقه جعفری:
.1 برای رفع لکهها و جوشهای صورت دمکرده جعفری را روی پوست صورت بمالید.
.2برای روشن شدن رنگ پوست مقداری جعفری را در نیم لیتر آب به مدت 5 دقیقه بجوشانید و صبح و شب صورت خود را با آن بشوئید بعد از یک هفته پوست صورت شما روشن میشود.
.3دمکرده جعفری ضد تب است.
.4دمکرده برگ جعفری برای بواسیر و سنگ کلیه مفید است.
.5خوردن چای جعفری به هضم غذا کمک میکند.

.6بعد از خوردن سیر برای برطرف کردن بوی دهان جعفری بجوید.
.7جعفری نفس را خوشبو میکند.
.8برای درمان ضربخوردگی و خونمردگی له شده برگ و ساقه جعفری را روی عضو ضرب دیده بگذارید.

مضرات:
مضرات خاصی برای آن بیان نشده است
عوامل موثر بر تجمع نیترات در سبزیها :
به طور کلی قسمت عمده ای از نیترات مصرفی توسط انسان از سبزیهای مصرف شده در رژیم غذایی روزانه وارد بدن می شود. عوامل متعددی تجمع نیترات در گیاهان را تحت تاثیر قرار می دهند که کلاً در دو گروه عوامل محیطی و عوامل ژنتیکی قابل بررسی هستند.

به طور طبیعی در بین گیاهان از حیث استعداد تجمع نیترات تفاوت های ژنتیکی وجود دارد. این تفاوت بین خانواده های مختلف، جنس ها و گونه های مختلف گیاهی و حتی در ارقام مختلف یک گونه دیده می شود (قانون ردیف های مشابه) که این تفاوت ها با فصل و یا موقعیت جغرافیایی کاشت دستخوش تغییر نمی شود، اما در صورت بالا بودن میزان یون NO3 موجود در دسترس گیاه این تفاوت های ژنتیکی کاهش می یابد. به عبارتی مهم ترین عامل محیطی که تجمع نیترات را تحت تاثیر قرار می دهد، میزان نیترات در دسترس گیاه است.

اثر عوامل محیطی:
عوامل محیطی زیادی بر غلظت نیترات گیاه از طریق تاثیر برفعالیت آنزیم کاهش دهنده نیترات و همچنین جذب نیترات اثر می گذارند. عموماً نور کم، دمای خیلی زیاد و یا خیلی کم و تنشهای رطوبتی، منجر به تقلیل فعالیت آنزیم کاهش دهنده نیترات و افزایش تجمع نیترات می شوند. موقعی که گیاه در معرض شدت نورکم قرار گیرد، غلظت نیترات افزایش می یابد. محققین مختلف دریافتند که غلظت نیترات در ساعات مختلف روز در سبزی ها متفاوت است. از عوامل محیطی دیگر می توان به دما اشاره کرد که اگر همراه با شدت نور کم باشد، منجر

به تجمع نیترات می شود. تنش رطوبت نیز در تجمع نیترات موثر است، حالتهای زیادی از تجمع نیترات در علوفه و سمیت آنها برای دامها با بروز استرس خشکی وجود دارد.
چنین تجمعی از نیترات شاید در نتیجه تنش رطوبتی باشد که موجب کاهش فعالیت آنزیم کاهش دهنده نیترات و قبل از آن سوخت و ساز نوری می شود. قبل از این که جذب نیترات از خاک کاهش یابد، جذب و تحلیل نیترات تقلیل یافته، و نیترات تجمع می یابد.

اثر تنشهای محیطی در ایجاد بیماریهای فیزیولوژیکی سبزیهای گلخانه‌ای:
چکیده:
سبزیهای گلخانه‌ای از جمله محصولات مهم باغبانی هستند که نقش مهمی در تغذیه انسان ایفا می‌کنند و در صورت مساعد بودن عوامل جوی ، بستر مناسب و کنترل بیماریها و آفات محصول با کیفیت بالا تولید خواهند کرد. تنشهای محیطی مهمترین عوامل کاهش دهنده عملکرد و کیفیت محصولات کشاورزی به ویژه سبزیهای گلخانه‌ای هستند. این تنشها عبارتند از: خشکی، شوری ، گرما، سرما و;. سبزیهای گلخانه‌ای مانند خیار‌، گوجه فرنگی و فلفل به شدت تحت تاثیر تنشهای محیطی قرار می‌گیرند. تنش گرما باعث پژمردگی و سوختگی برگهای خیار‌، ریزش جوانه‌های‌گل و میوه و ظهور علائم آفتاب سوختگی در میوه‌های فلفل و گوجه فرنگی می‌گردد. تنش شوری سبب نکروزه شدن برگهای خیار و فلفل می‌شود‌. همچنین آلودگی هوا باعث ایجاد ناهنجاریهای فیزیولوژیکی در فلفل می‌شود. از جمله آلوده کننده های مهم پراکسی استیل نیترات است که در اثر آن برگهای گیاه فلفل برنزه و براق می‌گردند. دی اکسید گوگرد از جمله دیگر آلوده کننده‌ها است که سبب قهوه‌ای شدن برگهای
فلفل می‌شود.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله استرس و فنون کاهش استرس در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله استرس و فنون کاهش استرس در pdf دارای 85 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله استرس و فنون کاهش استرس در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله استرس و فنون کاهش استرس در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله استرس و فنون کاهش استرس در pdf :

«بسمه تعالی»
استرس و فنون کاهش استرس
قرن بیست و یکم عصر شلوغی است. هیاهو در ذهن نفوذ می‎کند و آن را با همهمه ای از حواس پرتی ها انباشته می سازد- مقوله های جدید، قطعات خبری دو طرفه، صدای انفجارآمیز موسیقی، دوره های نمایشی مدام مکرر که آسودگی بعد از اوج نمایش را به همراه نمی آورد، صرفاً اشتیاقی را برای تخلیه هیجانی روزانه ایجاد می کنند.

آلدوس هاگزلی
سکوت، آزادی، آرامش، 01946 ، ص 24
رابطه بین استرس زندگی و آسیب شناسی روانی موسسه ملی بهداشت روانی نتیجه گرفته است که زنجیره متصل (رابطه) بین استرس (فشار) زندگی و آسیب شناسی روانی در نوشته ها به خوبی مورد حمایت قرار می‎گیرد.

هر چند کاوش متداول تشریح آن است که چگونه استرس زندگی سلامتی و آسودگی یک نفر را از بین می‎برد.
به عنوان یک چهارچوب مفهومی (کلرمن و ویس من (1985، ص 56) یک تعریف کارا را از استرس و نامگذاری مربوطه آنرا تأمین کردند.
استرس : تغییرات روانی فرض شده، هیجانی یا جسمانی بر اثر عامل استرس آور است.

استرس آورها: تغییرات محیطی پرفشار به ویژه از رخدادهایی که نیازمند تغییرات در الگوها، خط سیرعادی کارها یا تعامل ها است.
پاسخ استرس: پاسخهای رفتاری، روانی، هیجانی، جسمی یا شناختی که در تلاشی برای از عهده برآمدن، وفق دادن یا باقی ماندن تجربه می‎شود.
پیامدهای سلامتی نامطبوع: مستعد بودن برای بیماریهای جسمی یا اختلالات هیجانی به طور فزاینده.
نمودار 12-1

معادله اختلال عاطفی یا رفتاری
میزان بروز اختلال عاطفی یا رفتاری= استرس + آسیب پذیری جسمانی، عاطفی، اجتماعی و شناختی
مهارت از عهده برآمدن + حمایت اجتماعی + عزت نفس
استرس آورها یک تأثیر تعدیل کننده یا سبب ساز می‎شوند که با خصلت ها و عوامل شخصی در محیط اجتماعی تعامل می کنند. (دورنوندودور نوند، 1985)
کنترل استرس، کاهش استرس و روندهای آسودگی از استرس طرحهای مداخله می باشند. یک عمل مخاطره آمیز آسیب شناسی روانی فرد با حضور استرس ضعیف کننده و معلولیت جسمانی شدت می گیرد، و اگر شخص دارای مهارت های قابل اعتماد باشد که از عهده برآید، دارای یک حس مثبت از خود باشد.

از بین می رود و فرد وجود حمایت اجتماعی در محیط را مشاهده می‎کند. از چشم انداز فرد، سلامتی می‎تواند با معادله نشان داده شده در نمودار 12-1 ارزیابی شود. همچنین با یک معادله مشابه در محیطی متمرکز در نمودار 12-2 نشان داده شده است، که بر مخاطره آسیب شناسی روانی در یک جمعیت متمرکز است (آلبی، 1982).
آسیب شناسی روانی کمتر احتمال دارد که در یک جمعیت واقع شود، اگر تمرینات اجتماعی شدن وجود داشته باشد که رقابت اجتماعی، منابع حمایتی قابل دسترس در محیط، و فرصت های قابل دسترس برای افراد را آموزش دهد تا قیودات ساختاری، قیودات مثبت اجتماعی، و هویت های مرتبط با علایق مشترک اجتماعی را شکل دهد. هر دو معادله به هم وابسته هستند و نیاز مهمی را برای اقدامات مربوطه استرس منعکس می کنند که چند بعدی هستند (الیاس، 1989)
برخی از علائم استرس در نمودار 12-3 نشان داده شده.

استرس کار درمانی :
روان درمانی اغلب برای پزشکان ایجاد استرس می‎کند. در میان پراسترسترین جنبه های درمانی برطبق نظر هلمن، موریسن و آبراموویتز (1986) شک درباره تأثیر گذاری خود، مشکلات در برنامه ریزی، درگیر شدن بیش از حد در کار، کاهش یافتگی و دشواری داشتن مدیریت برقراری ارتباط با مراجعان بود.
نمودار 12-2
احتمال اختلال هیجانی در یک جمعیت
احتمال اختلال هیجانی در یک جمعیت = استرس آورها + عوامل مخاطره در محیط
تمرینات اجتماعی سازی + منابع حمایت اجتماعی + فرصت ها برای ارتباط

علائم استرس

نمودار 12-3
عصبانیت یبوست یا اسهال
دردهای عضلانی کاهش شهوات جنسی
افزایش یا کاهش اشتها فشار خون بالا
مصرف زیاد دخانیات خشکی دهان
اختلال در خواب برآشفتگی
افزایش تعرق بیحالی‌ورخوت‌یا خستگی
لکنت زبان یا گیری زبان دستهای سرد و مرطوب
حالت تهوع یا اختلال روده ای و معده ای افسردگی
دندان قروچه کردن ترس، اندوه یا اضطراب
اختلالات پوستی بی قراری

گریه های دوره ای علائم دیگر
پنج نوع از رفتار مراجعان که باعث بیشترین استرس برای درمانگران می‎شوند تهدید به خودکشی، مقاومت، بیان احساسات منفی، رفتار تهاجمی و اعمال وابسته به آسیب شناسی درمانی بودند.

به طور متداول، نگرانی زیادی برای جوان آمریکایی در مورد خودکشی، سوء استفاده جنسی، دشمنی، افسردگی، بدکاری خانوادگی، بارداری در بین جوانان 13 تا 19 ساله، ویروس ایدز، بزهکاری، و درجات محرومیت اجتماعی رو به تصاعد، نیاز بحرانی برای بزرگسالان مسئول را نشان می‎دهد تا ارتباطات نزدیک، درخور توجه را با افراد جوان برقرار سازند. استرس تضعیف کننده به همراه همه این شرایط است، که به نوبه خود پیامدهای سلامتی نامساعد را به وجود می‎آورد (ویلیام تی، کمیسیون کمک مالی کار، خانواده، و شهروندی، 1988)

دیدگاه درمانگر: در نقش درمانی
در صورت انگیختگی باور نکردنی هیجانی، خشم، غمگینی، وحشت زدگی، اندوهگینی، تضاد، انتظار می رود که درمانگر بی تفاوتی، استقلال، تحمل ناکامی، همدلی، هوشیاری، علاقه، کنترل تکانه را بدون احساس ضعف، محرومیت و انزوا، نشان دهد. گویی چنین خواسته هایی کافی نیستند، ما همچنین قرار است هنگامیکه به خانه می رسیم جذاب و سرحال باشیم، از آنجا که دوستان و خانواده ما کار ما را می دانند، توقعات بیشتری دارند که ما به طور سنگدلانه صبور، بخشنده و مصالحه گر باشیم در طی لحظاتی که آنها سبب می‎شوند که ما در نبرد قفل شویم. زیگموند فروید نامه های کامل زیگموند فروید به ویلهلم فیلیس
1887-1904 چاپ شده بوسیله ج. م. ماسون، 1985، ص 104

بهبود ارتباطات با محیط خود
اختلال هیجانی فصلی:
اختلال هیجانی فصلی (SAD) یک اختلال حالتی است که با افسردگیهای ویژه در پائیز و زمستان دیده می‎شود که با دوره های غیرافسردگی در بهار و تابستان متناوب است (رزنت هال، سک، کیلین، لویی، گودوین، داون پورت، موئلر، نیوسام و ور، 1984)
کارشناسان معتقدند که 10 میلیون آمریکایی ممکن است شدیداً به این علائم مبتلا باشند، نظر به اینکه 25 میلیون نفر دیگر ممکن است به درجات خفیفتر از آن رنج ببرند. (رزنت هال و ور 1987) معیار عملیاتی ذیل را برای تشخیص اختلال هیجانی فصلی در نظر گرفته اند.

1- تاریخچه ای از حداقل یک حادثه ضمنی عمده مربوط به افسردگی، بر طبق نظر اسپیترز، اندیکات و رابینز (1978)
2- افسردگی هایی که به طور منظم در پائیز و زمستان واقع می‎شوند. (حداقل 2 افسردگی که در طی زمستانهای پی در پی واقع شوند) که با دوره های غیرافسردگی در طول بهار و تابستان متناوب است.
3- نداشتن هیچ اختلال روانی عمده دیگر
4- هیچیک از متغیرهای روانی- اجتماعی برای تغییرات منظم در این حالت به حساب نیاید.
این معیارها تغییر یافته اند و در DSM- IV (انجمن موسسه روانپزشکی آمریکایی، 1994 به عنوان الگوی فصلی نشان داده شده اند.)
یک نشانه که ممکن است هر اختلال حالتی را بیان کند افسردگیهای فصلی با منظومه ای متمایز از علائم همراه است.
مانند: خواب زدگی، پرخوری، ولع خوردن شیرینیجات، اضافه وزن، خستگی، و کناره گیری از جامعه. آن به وسیله نور معیوب بوجود می‎آید و به یک درمان تازه، نور درمانی پاسخ می‎دهد. محققین یک ارتباط قوی را بین فصلها و میزان بروز افسردگی ها، شیدایی (مانی)، خودکشی ها، و اقدام به خودکشی را نشان داده اند.

نوردرمانی: نور به عنوان یک عامل درمانی
نور مصنوعی روشن تاثیرات ضدافسردگی بر SAD دارد. اثربخشی نور در درمان SAD نخست به وسیله محققین در موسسه ملی بهداشت روانی در اوایل دهه 19800 نشان داده شده است.
مراجعانی که بخاطر SAD درمان می‎شوند به طور نمونه روزی دو ساعت نور دریافت می کنند.
منبع نوری که بسیار مکرر استفاده شده است چراغ فلوئورسنت با طیف کامل بوده است (ویتالیت، شش پاورتویست) همچنین می‎توان 8 لوله منظم 40 وات را که به درون یک سطح ثابت فلزی چهارگوش فرو می رود، تقریبا به اندازه 4*2 پا [هر فوت= 12 اینچ و هر اینچ= 5/3 سانتیمتر] ، با یک سطح منعکس کننده، در پشت آنها، را به کار گرفت.

شدت نور باید 5 تا 10 بار روشنتر از نور معمولی اطاق باشد مراجعان صرفاً نزدیک جعبه نور می نشینند در حالیکه نورها روشن و چشمها باز است.
رزنت هال، کارپنتر، جیمز (1986) عقیده دارند که نور روشن ممکن است با بازداری تراوش ملاتونین تاثیرات ضدافسردگی را اعمال کند، لویی، سک و میلر (1987) عقیده دارند که نور تاثیرات ضدافسردگی خود را به وسیله خواص مرحله جابجایی خود به صورت 24 ساعته اعمال می‎کند. فرضیه ای که در حال تحقیق است.
به علاوه به نظر می رسد که گویی برخی افراد قابلیت انعطاف پذیری در مقابل یک ماده شیمیایی اعصاب را دارند (شاید به طور ژنتیکی معلوم شده باشد) که در صورت فقدان نور کافی، نور محیطی تغییرات رفتاری دیده شده در SAD را ایجاد می‎کند.

نور روشن که احتمالاً از طریق چشم و فرضاً از طریق فرافکنیهای مربوط به هیپوتالاموس شبکیه ای عمل می‎کند قادر است که این نابهنجاری شیمیایی را از بین ببرد اگر نور به حد کافی شدت داشته باشد و به طور منظم و برای مدت کافی مورد استفاده قرار گیرد (رزنت هال، 1989، ص 3)
نور مصنوعی روشن قادر است تا زمان دوره های بیست و چهار ساعته در انسان را تغییر دهد که ممکن است در شرایط دوره های بیست و چهار ساعته نابهنجار مانند تأخیر جت، خستگی کار نوبتی یا واکنشهای مزمن مثلاً در نشانگان مرحله خواب دیر شده (بیخوابی) و SAD مفید باشد، محققان موسسه ملی بهداشت روانی درمان موفقیت آمیز با استفاده از چراغهای فلئورسنت با طیف کامل که بر روی زمین قرار دارند را نشان داده اند.
چراغ روشن علائم SAD را از طریق تناوب ها، تولید هورمون و شیمی بدن از بین می‎برد.

فنونی برای تحت کنترل درآوردن استرس
فنونی مانند تمرین آرمیدگی در حال پیشرفت عضله، بازخورد زیستی، خواب مصنوعی به خود، تنفس موزون و تمرین می‎تواند موجب آسوده سازی شود.
تمرین آسوده سازی می‎تواند انگیختگی فیزیولوژیکی را کاهش دهد و تاثیرات استرس مزمن را کاهش دهد چندین تکنیک تعمقی برای اهداف درمانی مورد مطالعه قرار گرفته است (بنسن، 1974، گلدمن، شوارتز، 1976، هیدر، 1985، ماهارش 1972)

مراقبه
با آسوده سازی بدن و آرام ساختن ذهن مراقبه سعی می‎کند تا تاثیرات مضر تنش و استرس را کم کند.
اگرچه مراقبه ریشه های خویش را در تمرینات مذهبی شرقی دارد، منافع بهداشتی آن مستقل از جنبه های معنوی آن است. تعمق تاثیرات قابل اندازه گیری بر روی تکانه های الکتریکی دارد که در مغز جریان دارد.

مطالعات با یک دستگاه نوارسنج مغزی (EEG) نشان می‎دهد که آن شدت امواج آلفا همراه با حالات آرام و پذیرا را تا حدی بالا می‎برد که حتی هنگام خواب دیده نشود. مطالعات دیگر همزمانی افزایش امواج مغزی را در بین دو نیمکره مغز در هنگام مراقبه، پائین آمدن هورمون استرس و گردش گسترده را نشان می‎دهد اسید لاکتیک که محصول فرعی تنش و اضطراب است پس از مراقبه پائین می‎آید (هنگامی که برای یک دوره زمانی طولانی تمرین شود)
همچنین مراقبه مصرف اکسیژن را کاهش می دهد، ضربان قلب را کند می کند، فشار خون را پائین می‎آورد.

کسانی که مراقبه می کنند اغلب عنوان می کنند که آن حافظه آنها و توانایی های ذهنی آنها را پیشرفت می‎دهد. آنها را از بیماریها محافظت می کند، و استفاده آنها را از الکل و دارو کاهش می‎دهد.

تمرین تعمق می‎تواند بواسطه بعد تجربه بشری مقوله بندی شود:
1) عقلانی ، آنگونه که برای رسیدن به یک آگاهی ذهنی عظیمتر از واقعیت است؛
2) هیجانی: برای بسط آگاهی بیشتر هیجان مثبت می کوشد.
3) جسمانی: آنگونه که می کوشد کاملاً در جنبش جسمی جذب شود.
4) عمل: آنگونه که در تمرین یک مهارت یا فن ویژه است، (لشان، 1974). وین هولو (1987) منافع رسیدن به یک حالت متفاوت از آگاهی را فهرست بندی کرد.
• یک حالت وجد را تجربه کردن
• بینش های معنوی را کسب کردن
• از درد و رنج فرار کردن
• انگاره های جدید خلاق را به دست آوردن
• پیشرفت بهداشت یا ملایم ساختن بیماری
• افزایش تیزحسی (صفحات (17-14)

مراقبه شکلهای بسیاری به خود می‎گیرد. یک روش ساده انتخاب یک محل ساکت برای چند دقیقه در روز برای اندیشه منعکس طولانی یا تفکر است و زدودن ذهن از همه اندیشه های آگاه، و تمرکز به یک صدا، تصویر ذهنی شیئی، کلمه ویژه است. برخی از تلقیات در مورد تعمق به محدود ساختن آگاهی تأکید می‎کند. نظر به اینکه دیگر تلقیات بر گسترش آگاهی تأکید می کنند. تعمق کنندگان مجرب قادر هستند تا تغییرات عمده ای را در عملکرد فیزیولوژیکی خود مانند: ضربان قلب پائین، تنفس آهسته شده، و تغییرات در امواج مغزی را ایجاد می‎کند. سرانجام رسیدن به یک هماهنگی داخلی است، آرامش در درون خود فرد، در زوایای استفاده از القاء مثبت به خود
فن: مراقبه
هدف مشاوره ای: کاهش دادن استرس در میان مراجعان، قدرتمند ساختن آنها برای کسب کنترل بررفتارهای غلبه بر خود که یک پاسخ استرس مزمن را آشکار می سازد، برانگیختن فن آسوده سازی با تعمق (دوی، 1963، ص 126)

شرح: مراجع یک شمع را به عنوان نقطه ثابت استفاده می‎کند.
1- حالا چشمانتان را بر فراز شعله نگاه دارد و اجازه ندهید که چشمانتان سرگردان شوند.
2- نفس کشیدن را به صورت موزون شروع کنید.
3- سپس چشمانتان را ببندید و سعی کنید تا شعله را نگاه دارد. شما می توانید آن را به وضوح مجسم کنید، تصویر را نگاه دارید، اما اگر نور طفره می رود، چشمانتان را برای نگاهی دیگر به نور باز کنید.
4- چشمانتان را دوباره ببندید و ببینید که آیا این بار قادر به تجسم شعله هستید. این کار را تکرار کنید تا آن هنگام که قادر به تسخیر و نگاهداری برداشت هستید. امتحان کنید، و امتحان را ادامه بدهید، تا آن هنگام که موفق شوید. عجله نکنید یا چیزی را در فشار قرار ندهید. زیاد با شدت امتحان نکنید. به یاد داشته باشید که مهمترین چیز آن است که ضمیر درونی شما آسوده و بی حرکت باقی بماند.

فن: تعمق هاروارد برای آرمیدگی
هدف مشاوره ای: برای برانگیختن پاسخ آسوده سازی با بکار گرفتن فن تعمق هاروارد (بنسن 1974)
شرح: مراجع را وادار کنید که کارهای ذیل را انجام دهد:
1- یک محیط آرام را انتخاب کنید در آنجا که شما دچار حواس پرتی یا مزاحمت نشوید.
2- دوبار در طول روز انتخاب کنید در هنگامی که بتوانید 10 تا 20 دقیقه از وقت را اختصاص دهید.
برای برخی از افراد یک زمان خوب قبل از صبحانه یا قبل از شام است. و یک وقت به ویژه خوب هنگامی است که شما در حال تجربه استرس هستید .
3- یک صندلی راحتی را انتخاب کنید. در وضعیتی بنشینید که احساس راحتی کنید.
4- هر لباس تنگی را گشاد کنید، کفشهایتان یا لباسهایی که ممکن است مایه ناآسودگی باشند را درآورید.
5- چشمانتان را دوباره ببندید، با فکر کردن درباره آسودن شروع به آسودگی کنید. در حالیکه به پاهایتان، ساق پاهایتان، تنه، بدن، بازوان، گردن و سر فکر می‎کنید.
6- از راه بینی تنفس کنید و از تنفس خود آگاه باشید.
7- یک کلمه ساده یک یا دو بخشی را در هنگام بازدم به خود بگوئید. تقریباً هر کلمه ای می‎تواند باشد. کلماتی که بعضی از افراد دوست دارند اینها هستند: گوهام، کریم، شیم یا شرین، کلمه بدون معنی بهتر کارگر است.
8- به آسانی و به طور طبیعی نفس بکشید.
هنگامی که در حال مراقبه هستید نگرانی ها، انگاره ها و یا اضطرابها را ندیده بگیرید،
پس از آنکه تعمق را تمام کردید، به مدت یک دقیقه با چشمان بسته، سپس با چشمان باز به آرامی بنشینید.

فن: افزودن آگاهی حسی
هدف مشاوره ای: برای بالا بردن آگاهی حسی
شرح : مراجع کارهای ذیل را انجام می‎دهد:
1- به مکانی بروید که احساس آسودگی کنید، ترجیحاً به بیرون بروید.
2- چشمان خود را بر روی یک شی، یک درخت ، یک صخره، یک عکس متمرکز کنید. گویی هرگز آنرا قبلاً ندیده اید.
3- آگاه از اندازه، شکل، رنگ و بافت آن باشید.
4- حالا اجازه بدهید که آن محو شود و بگذارید که زمینه شروع به تمرکز کند.
5- این کار را با اشیاء دیگر تکرار کنید یا، اگر آرام هستید، آنجا بمانید و بگذارید که ذهن و حواستان استراحت کند.
6- توجه خود را به گوش دادن به صداهای اطرافتان متمرکز کنید. از شدت آن صداها، کوتاهی و بلندی صداها و وزن آنها آگاه باشید.
بکوشید تا این تجارب را هر روز حداقل به مدت ده دقیقه تکرار کنید، زمینه ها و اشیاء متفاوت را برای تفکر انتخاب کنید مشاهده و شنیدن فعال مراجع را قادر می سازد تا از رایحه ها، طعم ها و بافت ها، نیز بیشتر آگاه شود.
بالا بردن آگاهی حسی شما شکلی از تعمق است که نه تنها به شما یاری خواهد کرد تا آسوده باشید، بلکه همچنین شما را قادر خواهد ساخت تا کاملتر قدرشناس دنیای اطراف خود باشید.

فن: برانگیختن فنون آسوده سازی بطور خودزاد
هدف مشاوره ای: برانگیختن فن آسوده سازی بطور خودزاد
شرح : با فنون آسوده سازی معطوف به خود یا خودزاد، مراجع ترغیب می‎شود تا با گفتن اینکه او احساس آرامش، آسودگی، می‎کند تنش را از خود رها سازد مراجع راهنمایی می‎شود تا آگاهی های خلاق خود را استفاده کند. و اظهارات بخودش، آنگونه که آسوده سازی عمیق را احساس و تجربه می‎کند را تکرار کند.
خلاصه نگاری ذیل از اظهارات بخود (تکرار حداقل 2 بار برای هر کدام) معطوف به تمامی بدن بیمار، شروع شده با ساق پاها و بازوان می‎باشد.
1- تنفس آهسته : «من یک نفس عمیق آهسته می کشم»
2- تنش سبک، سپس رهاسازی.
من احساس تنش سبکی در پاهایم می کنم و حالا کاملاً آسوده ام»
3- احساس گرمی و سنگینی کردن «احساس می کنم که پاهایم گرم و سنگین هستند»
4- جریان گرما «گرما از بازویم به سینه ام جریان می یابد»
5- درجه ضربان قلب، ضربان قلبم آرام و منظم است.
6- ذهن آرام. «ذهن من آرام و خموش است.»
7- جدایی از احاطه کننده ها، «ذهن من از محیط کناره گیری می کند، من احساس می کنم که آرام ساکت، خموش هستم، اندیشه هایم کاملاً معطوف به ضمیر درونم است.»
8- آرامش و هماهنگی، بدن و ذهن من در هماهنگی کامل هستند.»
9- اظهار ختم کننده، «من اکنون آرام، ساکت، و باانرژی باز نو شده ام.»
آسوده سازی معطوف به خود یا خودزاد می‎تواند در تمرین ذهنی (ذیلیر جلد ولازادوس ، 1987) برای رهاسازی تنش منجر به خواب بهتر، در تحت کنترل درآوردن استرس و افزایش کارایی (کارینگتون، 1977) ، در درمان اختلالات افسردگی، اجباری، عصبی (رومن، 1981) و در حصول حالتی از سلامتی بهینه استفاده شود (پلینر، 1980)
فنون آگاهی حسی بازخورد زیستی (بیوفیدبک)

فن: کنترل خود از طریق بازپس خوراند زیستی
قصد مشاوره ای : متمرکز ساختن کنترل بر خود از طریق بازپس خوراند زیستی
شرح‌: بازپس خوراند زیستی به یک گزارش سمعی و بصری از تغییرات در واکنش های بدنی برمی گردد. که بواسطه تغییرات در اندیشه ها و عواطف پدید آورده شده است (مارسر، 1986)

پس از آنکه مراجعان با اطلاعاتی درباره یک حالت بدنی به حد کافی بطور مکرر تأمین شدند می‎توانند درباره زنجیره اتصال بین اندیشه ها ، احساسات، واکنش های جسمی آگاه شوند. کنترل برخود یک فن آوری گسترش یافته است که به افراد قدرت می‎دهد تا بواسطه تغییر دادن عادات مخرب یا الگوهای ناکارا که شکل رفتارهای مثبت را گرفته احساس بهتری کنند.

آن اساساً یک مرحله تدریجی گام به گام برای کنترل خود است و بسیاری از همان فنون استفاده شده توسط درمانگران رفتاری بکار گرفته می‎شود.
بازپس خوراند زیستی شامل تأمین افراد با اطلاعاتی درباره فرآیند فیزیولوژیکی است که از آن به طور معمول آگاهند با بهره مندی از این اطلاعات افراد می‎توانند آگاه شوند تا شرایط فیزیولوژیکی که ممکن است برای سلامتی آنها مضر باشد را با میل خود و تحت کنترل درآورند.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی گیر بکس اتوماتیک در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی گیر بکس اتوماتیک در pdf دارای 22 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی گیر بکس اتوماتیک در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی گیر بکس اتوماتیک در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی گیر بکس اتوماتیک در pdf :

پروژه دانشجویی گیر بکس اتوماتیک در pdf

بیشتر مردم با دو نوع اساسی گیربکس در اتومبیل ها آشنا هستند

:
گیربکس دستی : در گیربکس دستی راننده باید ابتدا پدال کلاچ را فشار دهد و بعد از دسته دنده برای تعویض دنده استفاده کند.
گیربکس اتوماتیک : در گیربکس اتوماتیک همه کار ها برای تعویض دنده توسط تورک کنورتور و کلاچ ها و مجموعه دنده های سیاره ای انجام می شود .

امروزه گیربکس دیگری بین این دو در دنیا عرضه شده که dual-clutch transmission نام دارد ، که همچنین گیربکس نیمه خودکار ، گیربکس دستی بدون کلاچ (“clutch less” manual transmission) و گیربکس دستی عمل کننده به صورت اتوماتیک(automated manual transmission) نامیده می شود .

در دنیای ماشین های مسابقه ای گیربکس های نیمه خودکار همچون گیربکس های دستی ترتیبی هر ساله به عنوان قسمت اصلی استفاده می شود . اما در جهان تولید وسایل نقلیه dual-clutch, or direct-shift gearbox که با طراحی خیلی خاص ، یک تکنولوژی نسبتاً جدیدی است .
در این قسمت توضیح داده خواهد شد که (DCT) چگونه کار می کند و مقایسه آن با دیگر گیربکس ها و این که چرا برخی این گیربکس را برای آینده پیشنهاد می کند.

Hands-On or Hands-Off
یک dual-clutch transmission وظیفه دو گیربکس دستی را همزمان انجام می دهد . و مرور طرز کار گیربکس های دستی در درک این مطلب موثر و مفید است . در گیربکس های دستی وقتی راننده می خواهد یک دنده را تعویض کند باید ابتدا جریان نیرو را از موتور به گیربکس را قطع کند (که این کار توسط کلاچ انجام می شود، یعنی پدال کلاچ را تا ته فشار دهد )

و سپس راننده از دسته دنده برای انتخاب دنده جدید استفاده می کند . در این مرحله دندانه های یک چرخ دنده در حال حرکت با دندانه های چرخ دنده ی دیگر با اندازه های مختلف درگیر می شود . از یک وسیله بنام سنکرونیزه برای match کردن دنده ها و جلوگیری از سایش دنده ها قبل از اینکه درگیر شوند استفاده می شود . حال یک دنده جدید تعویض شده و راننده پدال کلاچ را رها می کند ، که دوباره بین موتور و جعبه دنده و از جعبه دنده به چرخ ها نیرو وصل می شود .

بنابراین در گیربکس دستی معمولی جریان نیرو از موتور به چرخ ها پیوسته نیست (نیروی تحویلی به شفت قطع و مجدداً وصل می شود ) که این مکانیزم با عناوین(shift shock) یا(torque interrupt) شناخته شده است . نتیجه تعویض دنده برای راننده های بی تجربه به جلو و عقب پرتاب شدن سرنشینان است .

در طرح dual-clutch transmission از دو کلاچ استفاده شده ، اما بدون پدال کلاچ است . کنترل هیدرولیکی و الکترونیکی پیچیده در کلاچ ها فقط در گیربکس های اتوماتیک استاندارد مورد استفاده قرار می گیرد . در DCT هر چند ، کلاچ ها مستقلانه به کار می افتند .

یک کلاچ برای کنترل دنده های (R-1-3-5 ) و دنده های (2-4-6 ) بوسیله کلاچ دیگر کنترل می شوند . به این گونه قرار گرفتن دنده ها برای تعویض دنده بدون قطع کردن جریان نیرو از موتور به گیربکس می توان بطور مداوم استفاده کرد .
این شبیه کار آن است:

راننده می تواند روش کاملاً اتوماتیک را انتخاب کند ، که وظیفه تغییر تمامی دنده ها توسط کامپیوتر انجام می شود . در این مدل راننده یک رانندگی خیلی شبیه به گیربکس اتوماتیک معمولی را تجربه می کند . زیرا در گیربکس DCT یک دنده به ترتیب خارج و در دنده دیگر وارد می شود که تکان ها و لرزش ها در تعویض دنده تقلیل می دهد . خیلی مهم است که ، در تغییر دنده تحت فشار از یک جریان نیروی پیوسته حمایت می شود .

Transmission Shafts and Multi-plate Clutches
یک شفت دو تکه در مرکز گیربکس DCT قرار دارد، که برخلاف گیربکس های معمولی که همه دنده ها بر روی شفت ورودی سوار هستند در گیربکسDCT دنده های شفت ورودی بر روی دو شفت ورودی جدا از هم قرار دارند .

چگونه این ممکن است ؟ شفت خروجی یکپارچه و توخالی است و محفظه در آن تعبیه شده است که شفت ورودی در داخلش قرار گرفته شده ، شفت خروجی توخالی دنده های 2 و 4 را تغذیه می کند در حالیکه شفت ورودی دنده های 1و 3و5 را تغذیه می کند .

شکل زیر نشان دهنده این است که گیربکس DCT در پنج دنده مرتب شده است توجه نمائید به اینکه یک کلاچ کار دنده های دوم و چهارم را کنترل می کند در حالیکه کلاچ دیگر که مستقل از کلاچ اول است دنده های 1و 3و 5 را کنترل می کند این حالتی است که اجازه می دهد تا دنده با سرعت زیاد درگیر شود و به صورت پایداری نیرو را ارتباط دهد یک گیربکس معمولی نمی تواند چنین عملی را انجام دهد چرا که برای در گیری همه دنده ها از یک کلاچ بهره می گیرد .

به دلیل شباهتی که بین dual-clutch transmissionو گیربکس اتوماتیک وجود دارد ممکن است شما فکر کنید که این گیربکس (DCT ) به تورک کنورتور نیازمند است ( تورک کنورتور قسمتی است که گشتاور موتور را به گیربکس انتقال می دهد) با اینکه DCT به تورک کنورتور نیازی ندارد در عوض بطور معمول در بازار ها گیربکس DCT از یک کلاچ چند صفحه ای روغنی بهره می گیرد یک کلاچ wet نوعی کلاجی است که در آن اجزایی کلاچ با روغن در ارتباط هستند . به جهت کاهش اصطکاک و دمای تولید شده، برخی از کارخانه های سازنده گیربکس های DCT ‌،درصد ارتقای DCT هایی هستند که از کلاچ خشک مثل کلاجی که در گیربکس های معمولی مورد استفاده قرار می گیرد اما همه وسایلی که از گیربکس های DCTبهره می گیرند امروزه از کلاچ های روغنی بهره می گیرند . بیشتر موتور سیکلت ها نیز از یک کلاچ چند صفحه ای روغنی استفاده می کنند .

مثل تورک کنورتور ،کلاچ چند صفحه ای روغنی نیز از فشار هیدرولیکی به جهت به حرکت در آوردن دنده ها استفاده می کند سیال ، کارش را در داخل پیستون کلاچ انجام می دهد همانطور که در شکل بالا دیده می شود وقتی کلاچ درگیر است فشار هیدرولیک درون پیستون به فنرهای( حلقه ای) فشار وارد می کند که دیسک ها و صفحات را روی یکدیگر فشار وارد کرده و فیکس می شوند . صفحات اصطکاکی دندانه های داخلی دارند که هم شکل و هم اندازه سوراخ ها splines یا محفظه کلاچ است در هنگام چرخش این محفظه با مجموعه دندانه هایی که نیرو را انتقال می دهند مرتبط است . کلاچ DCT ، Audi هم یک فنر حلقه ای کوچک دارد و هم ، یک فنر دیافراگمی بزرگ در کلاچ چند صفحه ای روغنی اش دارد .

براى خلاص کردن کلاچ، فشار سیال داخل پیستون کم‌شده است. این امر به فنر های پیستون اجازه استراحت می دهد ( فشار برابری دارد ) و در نتیجه فشار روی صفحات کلاچ و دیسک ها بر داشته می شود .

Pros and Cons
خوشبختانه مشخص شده است که چرا گیربکس DCT به عنوان یک گیربکس دستی خودکار طبقه بندی می شود . اصولاً رفتار و عملکرد DCT کاملاً شبیه یک گیربکس معمولی استاندارد است این گیربکس یک شفت ورودی جهت جای گیری دنده ها ، سیستم سنکرونیزه و یک کلاچ دارد چیزی که DCT ندارد یک پدال کلاچ است ، براى اینکه کامپیوترها، سیم‌پیچ‌ها و هیدرولیک تعویض واقعى را انجام مىدهند .

Driver experience تنها یکی از مزایایی متعدد گیربکس DCT است. به دلیل درگیر شدن در 0008 ثانیه DCT از هر وسیله دیگر موجود در بازار پر شتاب تر است . به دلیل جذب ظربه های ناشی از درگیری دنده بر شفت ها این گیربکس بدون ضربه( یا شوک) به نرمی شتاب می گیرد نرم تر از گیربکس های معمولی و حتی نرم تر از گیربکس های اتومات از همه بهتر این که ( DCT ) به رانندگان حق انتخاب می دهد که برای لذت بیشتر از رانندگی خودشان درگیر کردن دنده ها را بر عهده می گیرند و یا به کامپیوتر اجازه دهند همه این کار ها را انجام دهد .

 

شاید بتوان گفت که بیشتر پیشرفت های انجام شده در DCT به علت بهبود هزینه سوخت صورت گرفته است زیرا نیروی موتور ارسالی به گیربکس قطع نمی شود و کارآیی ( بازده ) سوخت به میزان زیادی افزایش می یابد بیشتر کارشناسان می گویند DCT شش سرعته بازده سوخت را به نسبت یک دنده اتومات 5 سرعته ، 10 درصد افزایش می دهد

. بیشتر کارخانه های سازنده خودرو به تکنولوژی DCT علاقمند شده اند با وجود این برخی خودرو سازان در هزینه های ناشی از تغییر خط تولید به منظور ساخت گیربکس جدید محتاط هستند . ممکن است این کار در ابتدا باعث افزایش هزینه ساخت ماشین های مجهز DCT شود که ممکن است خریداران را نسبت به پرداخت این هزینه دلسرد کند .

به علاوه ، تولید کنند گان آماده صرف هزینه های سنگین در جهت بهبود تکنولوژی گیربکس هستند یکی از نمونه هی بر جسته CVT است یک CVT نوعی گیربکس اتومات که از سیستم فولی و یک تسمه یا زنجیر به جهت ایجاد نسبت دنده ها در محدوده وسیعی هستند CVT ها همچنین ضربه را کاهش داده ( هنگام درگیری دنده ) و نسبت بازده سوخت را افزایش می دهند اما از CVT برای انتقال گشتاور زیاد در ماشین های سنگین نمی توان استفاده کرد .

DCT ها این مشکل (انتقال گشتاور زیاد) را ندارند و برای ماشین های سنگین مناسب هستند. در اروپا ، گیربکس های معمولی به دلیل بازده سوخت و ایجاد گشتاور دلخواه ، ترجیح داده می شوند برخی پیش بینی کرده اند که DCT می تواند 25 درصد بازار را تسخیر کند فقط 1 درصد ماشین ها در سال 2012 در غرب اروپا با CVT تولید خواهد شد
Past, Present and Future
مردی که dual-clutch gearbox را اختراع کرد یکی از پیشگامان مهندسی صنعت اتومبیل بود . Adolphe Kégresse مشهورترین شخص است که کامیونت ها را توسعه بخشید وسیله ای که با لاستیک های بسیار زیاد ساخته شده بود تا پای به زمینهای ناهموار و هر نوع مسیری بگذارد در سال 1939 ، Adolphe Kégresse ایده ساخت dual-clutch transmission به ذهنش رسید و او به طور افسانه واری آرزو داشت که درCitroënاستفاده شود اما بدبختانه سود بیشتر در تجارت جلوی پیشرفت در آینده را گرفت.

گیربکس های کنترل الکترونیکی
گیربکس های کنترل الکترونیکی که در بعضی از خودروهای جدید ظاهر شد ، هنوز از هیدرولیک برای به کار انداختن کلاچ و باندها استفاده می کند ، اما هر مدار هیدرولیک توسط یک سولونوئید الکتریکی کنترل می شود . که باعث ساده شدن لوله کشی در گیربکس می شود و به طرحهای کنترلی بسیار پیشرفته اجازه می دهد .

ما در بخش قبلی بعضی از استراتژی های کنترل را که به صورت مکانیکی فعالیت های گیربکس را کنترل می کنند را دیدیم . گیربکس های کنترل الکترونیکی طرحهای کنترلی بسیار پیچیده ای دارند . که علاو ه بر نشان دادن سرعت وسیله نقلیه و موقعیت دریچه گاز ،کنترل گر های گیربکس سرعت موتور را نیز نشان می دهد ، اگر پدال ترمز فشار داده شده باشد و حتی سیستم ترمز ضد قفل را هم نشان می دهد .

استفاده از این اطلاعات و یک استراتژی کنترل پیشرفته بر اساس یک منطق مبهم است . یعنی روش برنامه ریزی سیستم های کنترل بر مبنای استدلالات انسانی است .گیربکس های کنترل الکترونیکی کارهای مانند زیر را می توانند انجام دهند :
• تعویض دنده به طور اتوماتیک ( به دنده پایین ) در سراشیبی برای کنترل سرعت و کاهش سایش لنت های ترمز .
• تعویض دنده ( به سمت بالا و افزایش سرعت ) موقعی که در یک سطح لغزنده ترمز می کنید ، برای کاهش گشتاور ترمزی اعمال شده توسط موتور .

• جلو گیری از افزایش سرعت موقعی که در جاده های مارپیچ رانندگی می کنید .
بیاید در مورد ویژگی آخر بحث کنیم ، یعنی جلو گیری از افزایش سرعت موقعی که در یک جاده مارپیچی می پیچید . اجازه دهید بگوییم که شما در یک سر بالای که یک جاده کوهستانی مارپیچ است رانندگی می کنید . وقتی شما در قسمت راست جاده رانندگی می کنید گیربکس دنده را به 2 تعویض می کند که به شما شتاب کافی و قدرت بالا روی دهد . وقتی شما وارد یک جاده مارپیچ می شوید ، پدال گاز را رها می کنید و احتمالاً ترمز می کنید .

بیشتر گیربکس ها دنده را به 3 تعویض خواهند کرد یا حتی اوردرایو ، موقعی که شما پایتان را از پدال گاز برداشته اید . سپس وقتی در مارپیچ شتابتان را کم می کنید ، آنها دوباره دنده را به سمت پایین تعویض می کنند . اما اگر شما با یک خودرو داری گیربکس دستی رانندگی کنید احتمالا به همان دنده به رانندگی خود ادامه می دهید . بعضی از گیربکس های اتوماتیک با سیستم کنترل پیشرفته می توانند این وضعیت را آشکار سازند ، بعد از این که شما دو تا از پیچ ها را بپیچید ، می فهمند که دنده را به دنده بالا تر تعویض نکند .

شیر دستی ، سوپاپ دستی ،سوپاپ تعویض دنده دستی (Manual valve): شیر ماسوره ای در سیلندر پمپ یک جعبه دنده خودکار که راننده از طریق میله بندی ، با دست آن را به کار می اندازد
سوپاپ راه دهنده ، شیر راه دهنده (Shift valve) : در جعبه دنده خودکار ، شیری که امکان تعویض دنده و تغییر نسبت چرخ دنده را فراهم می آورد

سیلندر پمپ گیربکس ، محفظه سوپاپ ،جعبه سوپاپ (Valve body) : قطعه ریخته گری نصب شده در سینی زیر گیربکس که بیشتر شیر های جعبه دنده خودکار هیدرولیکی در آن قرار دارد .

موقعی که گیربکس را در حالت اوردرایو قرار می دهیم ، بسیاری از قسمت ها باید وصل و قطع شود. حامل سیاره ای به وسیله کلاچ به پوسته تورک کنورتور وصل می شود . دنده خورشیدی کوچک به وسیله یک کلاچ از توربین جدا می شود ( قطع می شود ) بنابراین آن می تواند خلاص بچرخد ، دنده خورشیدی بزرگ توسط باند نگه داشته می شود ( ثابت ) . بنابراین آن نمی تواند بچرخد. هر بار که دسته دنده را فشار می دهیم یک سری از اتفاقات با درگیر شدن و آزاد شدن کلاچ ها و باندها ی مختلف رخ می دهد .
بیاید نگاهی به باندها داشته باشیم .
باند ها
در این گیربکس دو باند وجود دارد . باندها در یک گیربکس معمولاً فولادی هستند ، که به دور بخشی از دستگاه چرخ دنده های انتقال توان (دارم کلاچ ) پیچده می شوند ، و به پوسته متصل شده اند . آنها توسط سیلندر های هیدرولیک در داخل گیربکس به کار انداخته می شوند

نمونه ای از باند

در شکل بالا ، شما می توانید یکی از باندها را در داخل پوسته گیربکس ببینید . دنده خارج شده اند . میله فلزی ( کار انداز ، تیغه فشاری) به پیستون وصل شده ، که باند ها را کار می اندازد .

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله قلمدان در زمانهای گذشته در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله قلمدان در زمانهای گذشته در pdf دارای 50 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله قلمدان در زمانهای گذشته در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله قلمدان در زمانهای گذشته در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله قلمدان در زمانهای گذشته در pdf :

I . شبکیه
شبکیه انسان یک ساختمان بسیار سازمان یافته است که از لایه های متناوب اجسام سلولی و زواید سیناپسی تشکیل یافته است. علیرغم اندازه فشرده‌ آن و سادگی ظاهری، در مقایسه با ساختمانهای عصبی مانند قشر مغز، قدرت پردازش شبکیه از سطح بسیار پیشرفته تری برخوردار است. پردازش بینایی توسط شبکیه شروع و در مغز تکمیل می شود، و درک رنگ، کنتراست، عمق، و شکل در قشر انجام می گیرند.

آناتومی شبکیه در فصل یک نشان داده شده است. شکل 17-1 انواع اصلی سلولی را نشان می دهد و لایه های این بافت را مشخص می سازد. تقسیم شبکیه به لایه های متشکل از گروههای مشابه سلولی به کلینیسین اجازه می دهد که یک فعالیت یا یک اختلال فعالیت را به یک لایه واحد یا گروه سلولی خاص نسبت دهد. پردازش اطلاعات توسط شبکیه از لایه گیرنده های نوری شروع می شود و از طریق آکسون سلول های گانگلیونی به عصب اپتیک و مغز می رسد.

فیزیولوژی
شبکیه پیچیده ترین بافت چشم برای دیدن باید به عنوان یک وسیله اپتیکی، به عنوان یک گیرنده‌ پیچیده، و به عنوان یک مبدل کارآمد عمل کند. سلول های مخروط و استوانه در لایه گیرنده‌ نوری، قادرند محرک نوری را به یک تکانه عصبی تبدیل کنند که توسط لایه تارهای عصبی شبکیه به عصب اپتیک و در آخر به قشر بینایی پس سری هدایت می شود. ماکولا مسئولیت بهترین تیزبینی و دید رنگی را به عهده دارد، و بیشتر گیرنده های نوری آن مخروطها هستند. در فووه آی مرکزی، تقریباً

1:1 بین گیرنده های نوری مخروط، سلول گانگلیونی مربوط به آن و تار عصبی مرتبط با آنها وجود دارد و این دقیق ترین میزان بینایی را تضمین می کند. در شبکیه محیطی، بسیاری از گیرنده های نوری به یک سلول گانگلیونی جفت می شوند، و سیستم پیچیده تر تقویتی موردنیاز آنها است. نتایج چنین نظامی آن است که ماکولا اساساً برای دید مرکزی و دید رنگی استفاده می شود (دید فوتوپیک) در حالی که بقیه شبکیه، که عمده آن را گیرنده های نوری تشکیل می دهند، اساساً برای دید محیطی و شب (اسکوتوپیک) استفاده می شوند.

گیرنده های نوری مخروط و استوانه در آخرین لایه فاقد عروق شبکیه حسی قرار دارند و محل واکنشهای شیمیایی هستند که پردازش (فرآیند) بینایی را آغاز می کنند. هر سلول گیرنده نوری استوانه دارای رودوپسین (rhodopsin)‌ است که یک رنگدانه بینایی حساس به نور است و از ترکیب مولکول های پروتئین اوپسین با cis retinal- 11 ساخته می شود. هنگامی که یک فوتون نور توسط رودوپسین جذب می شود،‌ cis retinal- 11 فوراً به ایزومر کاملاً trans خود تبدیل می شود.

رودوپسین یک گلیکولیپید متصل به غشا است که بخشی از آن درون دیسک های غشایی مزدوجِ بخش خارجیِ گیرنده نوری فرورفته است. اوج جذب نور توسط رودوپسین در تقریباً nm 500 رخ می دهد، که ناحیه آبی- سبز از طیف نور را تشکیل می دهد. بررسیهای حساسیت طیفیِ رنگدانه های نوری مخروط نشان داده اند که حداکثر جذب طول موجهای نور در 430، 540، و 575 نانومتر بترتیب برای مخروطهای حساس به آبی، سبز و قرمز رخ می دهد. رنگدانه های نوری مخروط از cis retinal- 11 متصل به انواعی از پروتئین های اوپسین تشکیل شده است.
دید اسکوتوپیک (scotopic)‌ تماماً توسط گیرنده های نوری استوانه صورت می گیرد. با این شکل از سازگاری به تاریکی، انواع سایه های خاکستری دیده می شوند، اما رنگها را نمی توان تفکیک کرد. هنگامی که شبکیه کاملاً با نور سازگاری می یابد، حساسیت طیفی شبکیه از سمت اوج جذبی که رودوپسین غالب بود (nm 500) به تقریباً nm 560 نقل مکان می کند، و حساسیت به رنگ

ظاهر می شود. یک شیء وقتی دارای رنگ می شود که حاوی رنگدانه های نوری باشد که طول موجهای خاصی از نور را جذب کنند و طول موجهای معینی از نور مرئی (nm700-400) را بطور انتخابی بازتاب یا منتقل سازند. دید در نور روز اساساً توسط گیرنده های نوری مخروط انجام می شود، دید در نور شفق (تاریک و روشن) با همکاری مخروطها و استوانه، و دید در شب توسط گیرنده های نوری استوانه انجام می گیرند.

معاینه
معاینه شبکیه در فصل 2 شرح داده شده و در شکلهای 13-2 تا 19-2 نشان داده شد. شبکیه را می توان با افتالموسکوپی مستقیم یا غیرمستقیم یا توسط اسلیت لامپ (بیومیکروسکوپ) و لنزهای تماسی یا دو سو محدب دستی معاینه کرد. معاینه گر مجرّب با استفاده از این وسایل می تواند لایه های شبکیه را تفکیک کند تا نوع، سطح، و وسعت بیماری شبکیه را معین نماید. عکس برداری از فوندوس و آنژیوگرافی فلوئورسئین مکمل‌های مفیدی برای معاینه‌ بالینی اند؛ عکسهایی که توسط عکس برداری به دست می آیند برای مقایسه در آینده مفیدند، و آنژیوگرافی جزئیات مورد نیاز برای درمان لیزری بیماریهای شبکیه را فراهم می سازد.

کاربرد بالینی آزمونهای الکتروفیزیولوژیک و پسیکوفیزیکی در فصل 2 شرح داده شده اند. چنین آزمونهایی ممکن است در رسیدن به تشخیص بیماریهای خاص مفید باشند.
بیماریهای ماکولا

دژنراسیون وابسته به سن ماکولا
دژنراسیون وابسته به سن ماکولا سردسته‌ علل کوری دایمی در سالمندان است. علت دقیق نامعلوم است، اما میزان بروز با هر دهه در بالای 50 سال زیاد می شود. سایر عوامل مرتبط علاوه بر سن عبارتند از نژاد (معمولاً سفیدپوستان)، جنس (کمی در جنس مؤنث بیشتر است)، سابقه خانوادگی، و سابقه کشیدن سیگار. بیماری شامل طیف گسترده ای از یافته های بالینی و پاتولوژیک است که می توان آنها را به دو گروه تقسیم کرد: غیراگزوداتیو («خشک») و اگزوداتیو

(«مرطوب»). گرچه هر دو نوع پیشرونده و معمولاً دو طرفه اند، ولی تظاهرات، پیش آگهی، و درمان آنها متفاوت است. شکل اگزوداتیو که شدیدتر است موجب تقریباً %90 تمام موارد کوری قانونی به علت دژنراسیون وابسته به سن ماکولا می شود.
1- دژنراسیون غیراگزوداتیو ماکولا
دژنراسیون غیر اگزوداتیو و وابسته به سن مشخص می شود با درجات متغیری از آتروفی و دژنراسیون در شبکیه خارجی، اپی تلیوم رنگدانه دار شبکیه، غشای بروخ و کوریوکاپیلاریس. از تغییرات اپی تلیوم رنگدانه دار و غشای بروخ که در افتالموسکوپی دیده می شوند «دروزن»

(drusen) شاخص ترین است. «دروزن» رسوبات سفید- زرد، مدور، و مجزا است که در تمام ماکولا و قطب خلفی پراکنده است. با گذشت زمان، آنها بزرگ شده، به هم می پیوندند، کلسیفیه می شوند، و تعدادشان زیاد می شود. از نظر بافت شناسی، قسمت عمده «دروزن» از تجمع کانونی مواد ائوزینوفیل در بین اپی تلیوم رنگدانه دار و غشای بروخ تشکیل شده است؛ بنابراین آنها بیانگر جداشدگی کانونی اپی تلیوم رنگدانه دار هستند. علاوه بر «دروزن»، توده های رنگدانه ای به بطور نامنظم درون نواحی آتروفیه فاقد رنگ پراکنده اند ممکن است بتدریج در تمام ماکولا ظاهر شوند. سطح اختلال بینایی متغیر است و ممکن است جزیی باشد. آنژیوگرافی فلوئورسئین الگوهای

نامنظمی از هیپرپلازی و آتروفی اپی تلیوم رنگدانه ای ماکولا را نشان می دهد. آزمونهای الکتروفیزیولوژیک در اکثر بیماران طبیعی است.
هیچ درمان یا روش پیشگیری پذیرفته همگانی برای این مرحله از دژنراسیون ماکولا وجود ندارد. شواهد اخیر حاکی از آن است که مکمل های «روی» خوراکی ممکن است پیشرفت بیماری را در بیمارانی که قبلاً دژنراسیون ماکولا برایشان تشخیص داده شده تقلیل دهد. اکثر بیمارنی که

«دروزن» ماکولا دارند هیچگاه دچار کاهش قابل توجه دید مرکزی نمی شوند؛ تغییرات آتروفیک ممکن است ثابت بمانند یا به آهستگی پیشرفت کنند. اما مرحله اگزوداتیو ممکن است ناگهان در هر زمان روی دهد، و علاوه بر معاینات منظم چشم پزشکی به بیماران باید یک شبکه آمسلر (Amsler grid) داد تا به کنترل و گزارش هر تغییر علامت دار کمک کند.
2- دژنراسیون اگزوداتیو ماکولا
گرچه بیماران مبتلا به دژنراسیون وابسته به سن ماکولا معمولاً فقط تظاهرات تغییرات غیراگزوداتیو را دارند، ولی در اکثر بیمارانی که دچار کاهش بینایی شدید به علت این بیماری می شوند، ایجاد عروق جدید در زیر شبکیه و ماکولوپاتی اگزوداتیو حاصله موجب آن شده است. مایع سروز از مشیمیه زیرین می تواند از طریق شکافهای کوچک در غشای بروخ نشت کند و موجب جداشدگی کانونی اپی تلیوم رنگدانه ای گردد. نشت کردن بیشتر مایع منجر به جداشدگی بیشتر در شبکیه

روی آن می شود و اگر فووه آ درگیر شود معمولاً دید کاهش می یابد. جداشدگی های اپی تلیوم رنگدانه ای شبکیه ممکن است خودبخود مسطح گردد، که نتایج بینایی متغیری دارد، و یک ناحیه جغرافیایی از رنگدانه زدایی در ناحیه گرفتار برجا می گذارد.

رویش عروق جدید که از مشیمیه به داخل فضای زیر شبکیه کشیده می شوند ممکن است روی دهد و مهمترین تغییر هیستوپاتولوژیک است که بیمارانِ دارای «دروزن» را مستعد جداشدگی ماکولا و فقدان برگشت ناپذیر دید مرکزی می سازد. این عروق جدید به شکل چرخ گاری یا مرجان دریایی از محل ورود خود به سوی فضای زیرشبکیه ای مختصر هستند و ممکن است به آسانی از نظر دور بمانند؛ در این مرحله مخفی از تشکیل عروق جدید، بیمار بدون علامت است، و ممکن است عروق جدید با روش های افتالموسکوپی یا آنژیوگرافی مشاهده نشوند.

هرگاه بیمار دارای شواهد دژنراسیون وابسته به سن ماکولا اخیراً یا ناگهان دچار کاهش دید مرکزی همراه با تاری دید، اعوجاج تصویر یا یک اسکوتوم جدید شده است، چشم پزشک باید به وجود عروق جدید در زیر شبکیه بسیار مشکوک شود. اگر در معاینه فوندوس، خون و اگزودای زیر شبکیه ای یا ضایعه مشیمیه ای سبز مایل به خاکستری در ماکولا مشاهده شد، احتمال وجود عروق جدید بسیار بالا می رود، و آنژیوگرام فلوئورسئین را باید بسرعت انجام داد تا وجود یک ضایعه قابل درمان معین گردد.

گرچه برخی از غشاهای نوعروقی زیر شبکیه ای ممکن است خودبخود پسرفت کنند، ولی سیر طبیعی تشکیل عروق جدید زیرشبکیه ای در دژنراسیون وابسته به سن ماکولا در جهت از دست رفتن برگشت ناپذیر دید مرکزی در مدت زمان متغیر است. شبکیه حسی ممکن است در اثر ادم طول کشیده، جداشدگی یا خونریزی در زیر آن آسیب ببیند. بعلاوه، یک جداشدگی یا خونریزی در زیر آن آسیب ببیند. بعلاوه، یک جداشدگی هموراژیک شبکیه ممکن است دچار متاپلازی فیبرو شود که ایجاد یک توده برآمده زیر شبکیه ای به نام اسکار دیسکی شکل می کند. این تپّه لیفی- عروقی با اندازه متغیر، بیانگر مرحله نهایی سیکاتریسیالِ دژنراسیون اگزوداتیو وابسته به سن ماکولا است. معمولاً در مرکز قرار دارد و منجر به فقدان دایمی دید مرکزی می شود.

درمان
اگر عروق جدید زیر شبکیه ای تشکیل نشده اند، هیچ درمان طبی یا جراحی برای جداشدگیِ سروز اپی تلیوم رنگدانه ای شبکیه فایده اثبات شده ای ندارد. اما، اگر یک غشای نوعروقی زیرشبکیه ای با حدود مشخص در خارج از فووه آ وجود دارد، فوتوکوآگولاسیون لیزری ضرورت می یابد. آنژیوگرافی، محل دقیق و حدود غشای نوعروقی (neovascular) را مشخص می سازد، سپس با ایجاد سوختگی های لیزری متلاقی سنگین، بطور کامل آنها را ریشه کن می سازند. فوتوکوآگولاسیون، شبکیه رویی را نیز منهدم می کند اما اگر بتوان غشای زیر شبکیه ای را در فاصله کوتاهی از فووه آ متوقف نمود با ارزش است.

بر اساس یک مطالعه جدید، فوتوکوآگولاسیون عروق جدید زیر شبکیه ای که در مجاورت فووه آ (200 از مرکز فاقد عروق فووه آ) باشند توسط لیزر کریپتون، برای بیماران غیرهیپرتانسیو توصیه می شود. درمان غشاهای نوعروقی زیر فووه آ (شامل مرکز فووه آ) مورد بحث است و اخیراً در دست بررسی است. توانایی تعیین سرعت و جهت احتمالیِ رشد غشای نوعروقی زیر شبکیه ای، تصمیم گیری بالینی را درباره انجام و زمان درمان غشای مذکور برای مواردی که اندیکاسیون های درمان روشن نیستند، تسهیل می کند.

در نیمی از موارد تا 2 سال پس از فوتوکوآگولاسیون موفقیت آمیز یک غشای نوعروقیِ زیر شبکیه ای، عود عروق جدید چه در مجاورت و چه دور از اسکار لیزر ممکن است رخ دهند. عود اغلب با کاهش بینایی شدید همراه است، بطوری که نظارت دقیق با شبکه های آمسلر، افتالموسکوپی، و آنژیوگرافی ضروری اند. بیمارانی که دید مرکزی هر دو چشم آنها مختل شده ممکن است از انواع وسایل کمکی برای دید ضعیف بهره ببرند.
کوریورتینوپاتی سروز مرکزی

 

تشخیص با معاینه فوندوس توسط اسلیت لامپ انجام می شود؛ وجود جدا شدگی سروز در شبکیه حسی در غیاب التهاب چشمی، تشکیل عروق جدید در زیر شبکیه، یک حفره اپتیک، یا یک تومور مشیمیه ای تشخیص را مسجل می کند. ضایعه اپی تلیوم رنگی شبکیه بصورت یک نقطه کوچک، مدور یا بیضوی، به رنگ خاکستری مایل به زرد است که اندازه آن متغیر است و ممکن است تشخیص آن بدون آنژیوگرافی فلوئورسئین دشوار باشد. نشت رنگ فلوئورسئین از کوریوکاپیلاریس ممکن است در زیر اپی تلیوم رنگی یا شبکیه حسی تجمع یابد، و الگوهای گوناگونی شامل شکلهای دودکشی با حدود مشخص ایجاد نماید.

تقریباً %80 چشمهایی که کوریوتینوپاتی سروز مرکزی دارند، جذب خودبخود مایع زیر شبکیه ای و بازگشت تیزبینی طبیعی طی 6 ماه پس از شروع علایم رخ می دهد. اما علی رغم تیزبینی طبیعی، بسیاری از بیماران نقص بینایی خفیف و دایمی دارند، نظیر کاهش حساسیت به رنگ، میکروپسی، یا اسکوتوم نسبی، در بیست تا 30 درصد از بیماران یک یا چند بار بیماری عود می کند و عوارض- شامل تشکیل عروق جدید در زیر شبکیه و ادم مزمن و کیستی شکل ماکولا- در بیمارانی شرح داده شده که جداشدگی های سروز مکرر و طولانی داشته‌اند.

علت کوریورتینوپاتی سروز مرکزی نامعلوم است؛ هیچ مدرک قانع کننده ای بر اینکه علت آن یک عامل عفونی یا دیستروفی اپی تلیوم رنگی شبکیه باشد نیست. فوتوکوآگولاسیون با لیزر آرگون برای نشت فعال، دوره جداشدگی شبکیه حسی را کم می کند و بازگشت دید مرکزی را تسریع می نماید، اما مدرکی به نفع آنکه فوتوکوآگولاسیون سریع از احتمال فقدان دایمی کارکرد بینایی می کاهد در دست نیست. گرچه عوارض فوتوکوآگولاسیون لیزری شبکیه اندک است، اما احتمالاً تجویز درمان فوری با فوتوکوآگولاسیون برای تمام بیماران مبتلا به کوریورتینوپاتی سروز مرکزی صحیح نیست. مدت و محل بیماری، وضعیت چشم مقابل، و نیازهای شغلی به بینایی، همگی ملاحظاتی اند که باید تصمیم گیری برای درمان بر اساس آنها باشد.

ادم ماکولا
ادم شبکیه از جمله ماکولا ممکن است در اثر انواع بیماریهای التهابی داخل چشمی، بیماریهای عروقی شبکیه، جراحی داخل چشمی، بیماریهای عروقی شبکیه، جراحی داخل چشمی، دژنراسیون های اکتسابی یا ارثی شبکیه، داروها، غشاهای ماکولا، یا علل ناشناخته روی دهد. ادم ماکولا ممکن است منتشر، و همراه با مایع غیرموضعی درون شبکیه باشد که باعث ضخیم شدن ماکولا می شود. وقتی مایع ادم در فضاهای لانه زنبوریِ لایه های پلکسیفورم خارجی و نوکلئار داخلی تجمع می یابد، آنرا ادم کیستی شکل ماکولا ( cystoid macular edema)‌ می گویند. در آنژیوگرافی با فلوئورسئین، رنگ فلوئورسئین از مویرگهای شبکیه ای دور فووه آ نشت می کند و به شکل گلبرگهای گل در اطراف فووه آ تجمع می یابد.

شایعترین عاملی که در ارتباط با ادم کیستی شکل ماکولا تشخیص داده می شود جراحی داخل چشمی است. تقریباً در %50 چشمهایی که خارج ساختن کاتاراکت به روش درون کپسولی بدون وقوع حادثه ای رویشان انجام می شود و %20 چشمهایی که خارج ساختن کاتاراکت به روش درون کپسولی رویشان انجام می شود، ادم کیستی شکل ماکولا در آنژیوگرافی دیده می شود

. ادم قابل توجه بالینی معمولاً طی 12-4 هفته پس از عمل رخ می دهد، اما در برخی موارد شروع آن ممکن است ماهها یا سالها به تأخیر بیفتد. بسیاری از بیمارانی که ادم کیستی شکل ماکولا به مدت کمتر از 6 ماه دارند دارای نشت خود محدود هستند که بدون درمان خوب می‌شود. درمان ضدالتهاب توپیکال یا موضعی (یا هر دو) ممکن است در بازگرداندن تیزبینی برای برخی از بیمارانی

که ادم مزمن ماکولا بعد از عمل دارند باارزش باشد. ویترولیز (viterolysis)‌ با لیزر YAG و ویترکتومی به روش جراحی ممکن است در مواردی از ادم ماکولا مفید باشد که به علت گیر کردن بافت زجاجیه در زخم کاتاراکت رخ می دهند. وقتی لنز کاشتنی درون چشمی موجب ادم ماکولا بعد از عمل شود (به علت ساختار، جایگیری، یا تثبیت ناکافی) برداشتن لنز کاشتنی را می توان مدّنظر قرار داد.

اختلالات التهابی که ماکولا
را گرفتار می کنند
سندرم هیستوپلاسموز احتمالی چشمی
در این بیماری جداشدگی های سروز و هموراژیک در ماکولا به علت اسکارهای متعدد آتروفیک در محیط مشیمیه ای- شبکیه ای و اسکارهای مشیمیه ای- شبکیه ای در اطراف پاپیلا رخ می دهند. این سندرم معمولاً در بیماران سالم بین دهه های سوم و ششم زندگی رخ می دهد، و اسکارها احتمالاً در اثر عفونت سیستمیک تحت بالینی قبلی با هیستوپلاسما کپسولاتوم رخ داده اند.

جداشدگیهای ماکولا به علت تشکیل عروق جدید در زیر شبکیه هستند، و پیش آگهی بینایی بستگی به فاصله غشای نوعروقی از مرکز فووه آ دارد. اگر غشاها به درون ناحیه فاقد عروق فووه آ کشیده شوند فقط %15 چشمها دید را حفظ می کنند. یک اسکار ماکولا ممکن است با گذشت زمان تغییر کند، و %10 بیمارانی که ماکولای طبیعی دارند دچار اسکارهای آتروفیک جدید در این ناحیه می شوند. خطر نسبی تشکیل عروق جدید در زیر ماکولای چشم دوم بیمار قابل توجه است، و به این بیماران باید یاد داد که بطور مکرر از شبکه آمسلر استفاده کنند و اهمیت معاینه‌ سریع هنگام کشف تغییرات را در نظر داشته باشند.

فوتوکوآگولاسیون با لیزر آرگون روی غشای نوعروقی زیر شبکیه ای که خارج از ناحیه فاقد رگ فووه آ باشد برای بیمارانی که علامت دارند با ارزش است زیرا از کاهش دید شدید جلوگیری می کند.
اپی تلیوپاتی حاد چند کانونی خلفی
پلاکوئید رنگدانه ای (AMPPPE)‌
AMPPPE نوعاً بیماران جوانی را متأثر می سازد که دچار کاهش دید دوطرفه با پیشرفت سریع می شوند که علت آن ضایعات چند کانونی مسطح زیر شبکیه ای به رنگ خاکستری- سفید در اپی تلیوم رنگی است، این ضایعات در افتالموسکوپی دیده می شوند. علت این بیماری که در بسیاری از موارد با شواهد یک بیماری انفلوآنزا مانند همراه است، ناشناخته است؛ سیر و ماهیت بیماری حاکی از احتمال یک عفونت ویروسی است. خصوصیت بارز بیماری پاک شدن سریع ضایعات فوندوس و بازگشت تأخیری تیزبینی به سطوح نزدیک به طبیعی است. گرچه پیش آگهی برای بازگشت

بینایی در این بیماری حاد خود محدود خوب است، بسیاری از بیماران اسکوتوم های باقیمانده کوچک جنب مرکزی را در معاینه دقیق مشخص می کنند. تغییرات رنگدانه ای گسترده در مراحل آخر AMPPPE‌ ممکن است دژنراسیون منتشر شبکیه را تقلید کنند؛ سابقه بالینی و یافته‌های الکتروفیزیولوژیک به این تشخیص افتراقی کمک می کنند.

در کوروئیدوپاتی جغرافیایی مارپیچی
اطراف پاپیلا
یک بیماری التهابی چند کانونی راجعه در اپی تلیوم رنگی شبکیه، کوریوکاپیلاریس و مشیمیه است. ویژگی آن گرفتار شدن شبکیه جنب پاپیلایی است که بطور شعاعی گسترش یافته و ماکولا و شبکیه محیطی را دربرمی‌گیرد. تظاهر مرحله فعال بصورت ضایعات خاکستری- زرد با حدود مشخص و کناره های نامنظم است که ظاهراً اپی تلیوم رنگی شبکیه و کوریوکاپیلاریس را گرفتار می سازند.

التهاب زجاجیه، یووئیت قدامی، و تشکیل عروق جدید در زیر شبکیه با این اختلال همراه بوده اند. گرفتاری معمولاً دو طرفه و علت نامعلوم است. سیر طبیعی این بیماری التهابی بطئی متغیر است و ممکن است بستگی به حضور بیماری در چشم مقابل داشته باشد. درمان با کورتیکواستروئیدهای موضعی یا سیستمیک ممکن است در مواقعی که التهاب وجود دارد مفید باشد؛ فوتوکوآگولاسیون لیزری تجویز می شود، که برای عوارض تشکیل عروق جدید در زیر شبکیه نیز ضروری است.

کوریورتینیت ویتیلیگویی
(رتینوکوروئیدوپاتی ساچمه ای)
(Bird- shot Retinochoroidopathy)
سندرمی است که مشخص می شود با لکه های کِرِمی رنگ منتشر در سطح اپی تلیوم رنگی و مشیمیه، و واسکولیت شبکیه همراه با ادم کیستی شکل ماکولا و التهاب زجاجیه. همراهی با 29 A- III A و آنتی ژن S شبکیه ای حاکی از آن است که این بیماری یک استعداد ژنتیک دارد و خود ایمنی شبکیه در تظاهرات آن نقش بازی می کند. در بسیاری از موارد، الکترورتینوگرافی،

الکترواکولوگرافی، و سازگاری با تاریکی غیرطبیعی اند. سیر بیماری بصورت دوره های تشدید و تضعیف است و بینایی نهایی متغیر است؛ کاهش بینایی به ادم کیستی شکل مزمن ماکولا، آتروفی اپتیک، اسکار ماکولا، یا تشکیل عروق جدید در زیر شبکیه نسبت داده شده است. تأثیر درمان با کورتیکواستروئید بر این بیماری ثابت نشده است.

نورورتینوپاتی حاد ماکولا
نورورتینوپاتی حاد ماکولا مشخص می شود با شروع حاد اسکوتوم های جنب مرکزی و کاهش تیزبینی خفیف همراه با ضایعات شبکیه ای گوه ای شکل در کنار فووه آ، که در عمق شبکیه حسی یک یا هر دو چشم قرار دارند. ضایعات ماکولا، جزیی و به رنگ قهوه ای مایل به قرمز هستند و با نور عادی بهتر از قرمز دیده می‌شوند. بیماران معمولاً جوانانی با سابقه بیماری حاد و ویروسی هستند. با آنکه ضایعات شبکیه ای ممکن است ناپدید شوند، اسکوتوم ها تمایل به تداوم دارند و علایم بالینی باقی می مانند.

سندرم لکه های سفید متعدد زودگذر
(Multiple Evanescent White Dot Syndrome)
یک بیماری حاد و خود محدود یکطرفه است که اساساً زنان جوانان را گرفتار می کند و از نظر بالینی مشخص می شود با لکه های سفید متعدد در سطح اپی تلیوم رنگی، وجود سلول در زجاجیه، و نابهنجاریهای الکترورتینوگرافیک گذرا. علت نامعلوم است. هیچ مدرکی از یک بیماری سیستمیک همراه با آن وجود ندارد. ضایعات شبکیه ای بتدریج طی چند هفته پسرفت می کنند، و فقط نقایص کوچکی را در اپی تلیوم رنگی شبکیه بر جای می گذارند.

رگه های آنژیوئید (Angioid Streaks)
رگه های آنژیوئید بصورت خطوط نامنظم، مضرس و باریک شونده ای ظاهر می شوند که بصورت شعاعی از شبکیه اطراف پاپیلا به طرف ماکولا و فوندوس محیطی کشیده می شوند. رگه های بصورت شکافتگی های ترک مانند خطی در غشای بروخ هستند. این ضایعات بندرت در کودکان جلب نظر می کنند و احتمالاً در دهه دوم یا سوم عمر ایجاد می شوند. در اوایل بیماری رگه ها حدود مشخصی دارند و به رنگ پرتغالی- سرخ یا قهوه ای اند. سپس رویش بافت لیفی- عروقی ممکن است بخشی یا تمام حاشیه های رگه ها را محو کند.

تقریباً %50 بیماران دارای رگه های آنژیوئید مبتلا به نوعی بیماری سیستمیک هستند. پسودوگزانتوم الاستیکوم، بیماری پاژه استخوان، سندرم اهلرز- دانلوس و هموگلوبینوپاتی های متعدد و اختلالات همولیتیک با این بیماری شبکیه همراه بوده اند، اما شایعترین علت، دژنراسیون وابسته به سن غشای بروخ است. به بیماران دارای رگه های آنژیوئید باید خطر احتمال پارگی مشیمیه در اثر تروماهای حتی جزیی به چشم را هشدار داد. بیماران مسن تری که مبتلا به بیماری هستند در معرض خطر جداشدگی های سروز و هموراژیک در شبکیه هستند، علت آن تشکیل عروق جدید در زیر شبکیه است.
از لیزر می توان برای فوتوکوآگولاسیون غشاها

ی نوعروقی که در خارج فووه آ باشند استفاده کرد؛ اما احتمال بروز سایر غشاهای نوعروقی وجود دارد. درمان پیشگیری از رگه های آنژیوئید پیش از تشکیل عروق جدید زیرشبکیه ای توصیه نمی شود.
دژنراسیون میوپیک ماکولا
میوپی پاتولوژیک یکی از علل اصلی کوری در آمریکا است و مشخص می شود با طویل شدن پیشرونده‌ چشم و متعاقب آن، نازک شدن و آتروفی مشیمیه و اپی تلیوم رنگی در ماکولا. آتروفی مشیمیه ای- شبکیه ای در اطراف پاپیلا و ترکهای خطی در غشای بروخ (ترکهای Lacquer )، یافته های ویژه در افتالموسکوپی هستند. تغییرات دژنراتیو در اپی تلیوم رنگی ماکولا مشابه با تغییراتی است که در بیماران مسن تر مبتلا به دژنراسیون وابسته به سن ماکولا یافت می شود. یک ضایعه

مشخصه این بیماری عبارت است از ضایعه ای برجسته، دایره‌وار، و رنگدانه دار در ماکولا به نام نقطه Fuchs . اکثر بیماران وقتی که تغییرات دژنراتیو ماکولا موجب کاهش بینایی پیشرونده و تدریجی می شوند، در دهه پنجم عمر هستند؛ کاهش سریع تیزبینی معمولاً در اثر دژنراسیون سروز و هموراژیک در ماکولا روی می دهد که روی غشای نوعروقی زیر شبکیه ای است.

آنژیوگرافی با فلوئورسئین در بیماران مبتلا به میوپی پاتولوژیک ممکن است پرشدن تأخیری عروق خونی مشیمیه و شبکیه را نشان دهد. آنژیوگرافی برای شناسایی و تعیین محل عروق زیر شبکیه ای جدید در بیمارانی که دچار جداشدگیهای سروز و هموراژیک ماکولا می شوند مفید است. از آنجا که در این بیماران غالباً غشاهای نوعروقی زیر شبکیه ای بسیار نزدیک به فووئولا هستند، فوتوکوآگولاسیون لیزری ممکن است مقدور نباشد. از آنجا که در بیماران مبتلا به میوپی مرضی غشاهای نوعروقی زیر شبکیه ای تمایل دارند که کوچک بمانند و چون آتروفی مشیمیه ای- شبکیه ای در اثر فوتوکوآگولاسیون تمایل به پیشرفت دارد، درمان شبکیه با لیزر به خوبی سایر بیماریهایی که همراه با تشکیل عروق جدید در زیر ماکولا هستند، نیست.

تغییرات مشیمیه- شبکیه ای در میوپی پاتولوژیک باعث می شود مشیمیه مستعد به ترک برداشتن و در نتیجه جداشدگی (detachment) گردد. یافته های محیطی شبکیه ممکن است شامل دژنراسیون سنگفرشی، دژنراسیون رنگدانه ای، و دژنراسیون مشبک (lattice) باشد. تَرَک های

شبکیه معمولاً در محل هایی ایجاد می‌شود که گرفتار ضایعات مشیمیه- شبکیه ای هستند، اما در محل هایی که ظاهراً شبکیه طبیعی است نیز ایجاد می شوند. برخی از این ترکها بخصوص انواعی که مدور یا به شکل نعل اسب هستند، تبدیل به جدا شدگی شبکیه از نوع rhegmatogenous می شوند.
حفره در ماکولا (macular hole)
حفره ماکولایی عبارت است از فقدان قسمتی یا تمام ضخامت شبکیه حسی در ماکولا. این بیماری غالباً در زنان سالمند بروز می کند و گرچه گاهی دوطرفه است، اما بندرت بطور همزمان در هر دو چشم وجود دارد. یافته الگووار در بیومیکروسکوپی چشمی که علامت دارد، بصورت یک حفره با حدود واضح، مدور یا بیضوی است که در تمام ضخامت ماکولا پیشروی کرده و قطر آن در مرکز ماکولا مساوی با دیسک است، و ممکن است حلقه ای از جداشدگی شبکیه حسی آن را احاطه کرده باشد. حفره ای که تمام ضخامت ماکولا را بگیرد باعث اختلال تیزبینی و متامورفوپسی و نیز اسکوتوم مرکزی در شبکه آمسلر (Amsler grid)‌ می شود. کلاهکی از بافت شبکیه ممکن است روی حفره ماکولا را بگیرد.

کشش تماسی توسط قشر زجاجیه ای که روی شبکیه قرار دارد، نقش مهمی در پاتوژنز حفره ماکولایی بازی می کند. مراحل اولیه تشکیل حفره ماکولا نظیر عمیق شدن لکه یا حلقه زرد فووه آ، اگر قشر خلفی زجاجیه خودبخود از شبکیه جدا شود، ممکن است برگشت پذیر باشند. ظاهراً جدا کردن زجاجیه از فووه آ باعث محافظت چشم از تشکیل حفره ماکولایی در آینده می شود. فوتوکوآگولاسیون با لیزر توصیه نمی شود، زیرا جداشدگی شبکیه بندرت از ناحیه مرکزی ماکولا فراتر می رود. اخیراً ویترکتومی (بصورت پیشگیری) برای چشمهایی که بزودی دچار حفره ماکولایی می شوند دارد جای خود را در زمینه سنجشهای بالینی آینده نگر و تصادفی باز می کند.

غشاهای اپی رتینال ماکولا
غشاهای لیفی- سلولی ممکن است روی سطح شبکیه، چه در ماکولا و چه در شبکیه محیطی تکثیر یابند. جمع شدن یا چروکیده شدن این غشاهای اپی رتینال (روشبکیه ای) ممکن است باعث درجات متغیری از تخریب بینایی، ادم داخل شبکیه ای، و دژنراسیون شبکیه زیرین گردند. بیومیکروسکوپی معمولاً چروک های شبکیه ای و کلافه های عروقی را نشان می دهد و ممکن است بندرت خونریزی های شبکیه ای، لکه های پنبه ای (cotton- wool)، جدا شدگی سروزی

شبکیه، و حفره ماکولایی را نشان دهد؛ جداشدگی زجاجیه خلفی تقریباً همیشه وجود دارد. اختلالاتی که با غشاهای اپی رتینال همراهند عبارتند از پارگیهای شبکیه با یا بدون جداشدگی رگماتوژنوس شبکیه، بیماریهای التهابی زجاجیه، تروما، و انواعی از بیماریهای عروقی شبکیه.
بیماران مبتلا به تخریب ماکولا و کاهش بینایی در اثر جمع شدن غشای اپی رتینال معمولاً با تیزبینی پایدار از بیماری رهایی می یابند، این حاکی از آن است که جمع شدگی غشا یک فرآیند کوتاه مدت و خود محدود شونده است. برداشتن موفقیت آمیز غشاهای شدید اپی رتینال به روش جراحی قابل انجام است اما در برخی موارد، بافتهای اپی رتینال مجدداً رشد می کنند فوتوآگولاسیون هیچ نقشی در درمان بیماری غشای اپی رتینال ماکولا ندارد.
ماکولوپاتی تروماتیک
ضربه غیر نافذ به سگمان قدامی چشم ممکن است باعث یک آسیب در سمت مقابل یعنی در ماکولا شود بنام commotio retinae . یک رنگ سفید- خاکستری عمدتاً در شبکیه خارجی ایجاد می شود و ممکن است محدود به ناحیه ماکولا (ادم برلین Berlin,s edemia) باشد یا نواحی وسیعی از شبکیه محیطی را بگیرد. سفید شدن شبکیه در ناحیه ماکولا ممکن است کاملاً برطرف شود، یا اختلال دید مرکزی ممکن است دایمی و همراه با اسکار رنگدانه دار در شبکیه یا حفره ماکولایی باشد. ترومای مشابه با آنچه که باعث ادم برلین می شود نیز ممکن است ب

اعث پارگی مشیمیه همراه با خونریزی شبکیه ای و کاهش دید مرکزی دایمی گردد.
علاوه بر ضربه غیرنافذ، آسیب های متعدد دیگری نیز در ماکولا اهمیت دارند. رتینوپاتی Purtscher‌ مشخص می شود با تکه های متعددی از سفید شدن شبکیه سطحی و خونریزی های شبکیه ای که پس از آسیب فشاری شدید به سر یا تنه، هر چشم بیمار را احاطه می کنند. سندرم Terson تقریباً در %20 بیماران پس از خونریزی تروماتیک (یا خودبخود) ساب آراکنوئید یا ساب دورال دیده

می شود و مشخص می شود با خونریزی در زجاجیه یا سطح ماکولا. رتینوپاتی خورشیدی (solar)‌ به یک ضایعه خاص در فووئولا گفته می شود که پس از نگاه کردن به خورشید رخ می دهد و بهترین توصیف آن عبارت است از : یک حفره یا فرورفتگی دو طرفه در مرکز فووه آ با حدود مشخص که اغلب شکل نامنظم دارد و بخشی از ضخامت را گرفته است.

 

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر
<   <<   66   67   68   69   70   >>   >