پروژه دانشجویی تحقیق علم در یونان در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی تحقیق علم در یونان در pdf دارای 8 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی تحقیق علم در یونان در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی تحقیق علم در یونان در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی تحقیق علم در یونان در pdf :

علم در یونان
از میان همه اقوام باستان، یونانیان بودند که دانسته‌ها را نه تنها گرد‌ آوردند و مقابله کردند، بلکه در طرحی فراگیر به هم پیوند دادند و یونانیان بودند که کل عالم را بدون توسل به سحر و خرافه با عقل و منطق آشتی دادند.
تالس ملطی
تالس هم سیاستمدار بود، هم ریاضی‌دان، هم اخترشناس، هم از سلاطین مالی و هم یکی از «هفت مرد دانا»‌ طبق سنت یونانیان. شهرت طالس در درجه اول، در حوزه اخترشناسی است. او بدین نتیجه رسید که آب عنصر متشکله و بنیادین همه چیز است. او باور داشت زمین چون بشقابی مسطح بر آب شناور است.
آناکسیماندروس
آنچه اغلب به آناکسیماندروس نسبت داده‌اند، تعیین اوقات اعتدال شب و روز و تشخیص میل دایره‌البروج. او به وجود جهان‌هایی به تعداد بی‌نهایت معتقد بود و فکر می‌کرد ‌آنها حامل تقسیم عالم بی‌نهایتند و روزی همگی دوباره جذب آن خواهند شد.
آناکسیمنس
دید او از عالم تقریباً همان سان است، ولی معتقد بود ماده اولیه عالم و ماده تشکیل دهنده همه چیز هواست. هوا تا بی‌نهایت کشیده است، ولی از آن رو به این نظر در مورد هوا رسید که در فرآیند رقیق شدن یا متراکم گشتن هوا دقت کرده بود. افزون بر این، وی معتقد بود کل خلقت، کل عالم نفس می‌کشد. نفس روح همه چیزها بود.
هکاتیوس
یکی از نخستین نویسندگان نثر یونان و در منابعی دیگر برای نوشتن اثر یونانی در مورد جغرافیا به دست آورد.
هراکلیتوس
در عالم او آتش به عنوان عامل تغییر، جایگاهی بلند داشت. آتش همه چیز را می‌سوزاند و تغییر می‌دهد تا سرانجام خود به آتش بدل گردند.
فیثاغورث
او یک رهبر مذهبی و یک دانشمند نمونه بود. در نظم فیثاغورثی زنان نیز مانند مردان عضو بودند. فیثاغورثیان باور داشتند که روح می‌تواند جسم را ترک گوید، در بدن انسان دیگر رهل اقامت افکند. فیثاغوث در جوانی از مصر و بابل دیدن کرد و شاید همین دیدار بود که به او انگیزه داد ریاضیات بخواند و اعلام کند «همه چیز عدد است». فیثاغوث و پیروانش توجه زیادی به اعداد داشتند و شکی نیست که یک نظریه کامل برای اعداد پیدا کردند.
این نظریه ظاهراً بر سه نوع مشاهده استوار بوده است. در درجه اول آنها متوجه شدند که یک نسبت ریاضی بین نت‌های موسیقی و طول زه مرتعش یا ستون لرزان هوا وجود دارد. دومین مشاهده به مثلث قائم‌الزاویه مربوط می‌شد. مشاهده سوم، این بود که نسبت‌های عددی معینی بین مدت زمانی که طول می‌کشد تا اجرام آسمانی مختلف گرد زمین بچرخند، وجود دارد.
نامنتظرترین فیثاغورثیان درباره عالم این بود که زمین نیز سیاره است و مانند همه سیارات دیگر، مدار دارد.
انکساغورس
وی فقط یک کتاب نوشت و در کتابش اظهار عقیده کرد که عالم در آغاز مخلوطی همگن و بی‌حرکت بوده است. سپس عقل، دست به کار شد و کل نظام را به چرخش واداشته است. در گرداب ایجاد شده، ماده تاریک و غلیط و سرد به سمت مرکز حرکت کرده و زمین بشقابی شکل را پدید آورد، حال آنکه ماده خشک و داغ رقیق به خارج پرتاب شده است.
نتیجه‌گیری
اگرچه افکار و نظرات دانشمندان پیشین بسیار سطحی و ساده‌لوحانه بود، اما کوشیدند توصیفی مادی و طبیعی برای آن بیابند و آنها از خود سوالاتی می‌پرسیدند و به دنبال پاسخ‌هایی بودند. اگرچه اغلب برای یک مساله بیش از یک پاسخ وجود داشت و این نگاه تازه به چیزها موجب پیشرفت‌هایی شد.




برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله در مورد معرفی نرم افزار لینگو در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله در مورد معرفی نرم افزار لینگو در pdf دارای 15 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله در مورد معرفی نرم افزار لینگو در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله در مورد معرفی نرم افزار لینگو در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله در مورد معرفی نرم افزار لینگو در pdf :

معرفی نرم افزار لینگو

مقدمه
لینگو یک نرم افزار تحت ویندوز است که 16000 متغیر و 8000 محدودیت می گیرد و به چهار مگابایت حافظه احتیاج دارد . کاربرد لینگو در تمام مسائل بهینه سازی مثل تحقیق درعملیات ، اقتصاد مهندسی ، شبیه سازی ، کنترل کیفیت ،کنترل پروژه ، کنترل موجودی و…. می باشد . بنابراین اغلب کارهایی که یک مهندس صنایع درآینده باآنها دست به گریبان خواهد بود در صورت مدل شدن ، قابل حل با این نرم افزار می باشد.

هر برنامه لینگو با کلمه“model ” شروع می شود و با کلمه “end ” به پایان می رسد . در سطر دوم از کلمه “sets ” به معنی مجموعه ها استفاده می شود .برای تعریف مجموعه ها در لینگو از دستور کلی
Sets:
نام متغیرهای :/ عناصر مجموعه / نام مجموعه
؛ وابسته به مجموعه
endsets
استفاده می شود . مجموعه ها در لینگو به دو صورت مستقل و وابسته می باشندکه آنچه گفتیم مربوط به مجموعه مستقل بود .( مجموعه های وابسته را بعداً تعریف خواهیم کرد ).
نکته قابل توجه در مورد عناصر مجموعه می توانند عدد یا رشته ای از اعداد و یا حروف باشند . برای مثال تعریف چند مجموعه در زیر آمده است .
Week/1..7/:day;
Mono/su,mo,tu ,we,th,fr,sa/:
Product;

به طور کلی برای ورود داده ها در لینگو از “Data ” و “endData ” استفاده می کنیم . در حین ورود داده ها بایستی آنها را به وسیله کاما از هم جدا کرد یا اینکه بین آنها جای خالی گذاشت .

توابع در لینگو
برای تعریف توابع در لینگو در حالت کلی از دستور «() اسم تابع @ »
استفاده می شود .
( عملیات ریاضی تعریف شده روی متغیر : نام مجموعه )-@sum برای جمع کردن مقادیر متغیرها به کار می رود .
( محدودیتها از تابع for می

توانیم تعداد زیادی از محدودیتها را در یک عبارت خلاصه کنیم . در حالت کلی می توانیم شرطهایی هم برای متغیرها قائل شویم که بعداً به این مبحث خواهیم پرداخت .
نکات دیگری که باید در برنامه نویسی با لینگو رعایت کرد عبارتند از :
• هر عبارتی با یک “; ” به پایان می رسد .
• برای نوشتن عبارات توضیحی در متن می توان از “! ” استفاده کرد .
ترتیب اولویتها در لینگو عبارتند از ^(توان) ،×(ضرب)، / (تقسیم) ، + (جمع ) وـ (تفریق ) .
امکانات مختلف لینگو در تحقیق در عملیات

امکانات مختلفی که درباره مسائل تحقیق در عملیات در لینگو وجود دارد این برنامه را به یک برنامه فراگیر تبدیل کرده است به طوری که مسائل بزرگ را می توان با حداقل حجیم نویسی حل کرد .
• تعریف متغیرهای صحیح.
در لینگو تابع ()@gin برای تعریف متغیرهای عدد صحیح پیش بینی شده است اگر بخواهیم یک متغیر غیر وابسته به مجموعه مثلاً Y را به صورت یک متغیر صحیح تعریف کنیم باید در متن برنامه جمله @gin(Y) را بنویسیم . اما برای اینکه یک متغیر وابسته به یک مجموعه را به صورت متغیر عدد صحیح تعریف کنیم باید از تابع @for() هم استفاده کنیم . برای مثال :@for(coll:@gin(X);

 

• محدوده تعریف متغیرها :
پیش فرض لینگو برای دامنه تعریف متغیرها برای حد پایینی ، صفر و برای حد بالایی یک عدد بزرگ است که می توان این محدوده را به محدوده مورد نظر تبدیل کرد . با استفاده از تابع @BND() می توان محدوده مورد نظر را به وجود آورد . رفتار این تابع در برخورد با متغیرهای وابسته به مجموعه و غیر وابسته به مجموعه ، مانند تابع @gin() می باشد .
برای مثال :

@for(coll:@BND((),X,5));
@BND(-100,Y,100));
حد پایینی و بالایی را برای متغیرx به ترتیب صفر و5 برای متغیر Y ، صد ومنهای صد تعریف می کند .
متغیرهای x به مجموعهcoll وابسته اند . در این جا تمام اندیس های این متغیرها در دامنه ذکر شده قرار دارند ولی حد پایینی و بالایی متغیر غیر وابسته Y به ترتیب منهای صد و صد می باشد .
• مجموعه های وابسته یا ماتریس ها

اگر بخواهیم در لینگو ماتریس یا ارایه های چند بعدی را تعریف کنیم باید از مجموعه های وارث استفاده کنیم که ساختار کلی آن به شرح زیر است.
(set N1,set N2, نام مجموعه وارث اندیسهایی که باهم ارتباط…,SET Nm)
;متغیرها : / دارند

هرکدام از “SET N1 ” ها نام مجموعه ای است که قبلاً تعریف شده است می باشند .
در داخل اسلش ها می توانیم اندیسهایی را که می خواهیم باهم ارتباط داشته باشند تعریف کنیم . در صورت حذف این قسمت تمام اندیسها باهم ارتباط دارند . برای مثال :
sets:
ROW/1…3/:x;
Coll/1..2/:Y;
Arra 1 (Row, coll)/
1, 1,2,1,3,1/:A;
Arra2(Row,coll):B;
Endsets

درمثال بالا دو مجموعه وارث “Arra1 ” و“Arra2 ” تعریف شده اند . مجموعه“Arra1 ” با محدودیتهایی که ما بین دو اسلش گذاشتیم محدود به 3 عنصر شده است یعنی :
A(1,1),A(2,1),A(3,1)
اما مجموعه “Arra2 ” که هیچ محدودیتی برای عناصر آن قرار داده نشده است ، تمام عناصر موجود ذا در بر می گیرد و یک ماتریس 2×3 می باشد .
• ایجاد محدودیت روی اندیس های یک متغیر

اگر در هنگام کار با مجموعه ها یا حین استفاده از تابع for یا sum بخواهیم اندیسهایی را حذف کنیم یا عملیات خاصی را روی بعضی از اندیسهای یک متغیر انجام دهیم می توانیم با استفاده از چند عملگر این کار را انجام دهیم .

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله گزارش پایان دوره کارآموزی کارشناسی حسابدار

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله گزارش پایان دوره کارآموزی کارشناسی حسابداری در pdf دارای 43 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله گزارش پایان دوره کارآموزی کارشناسی حسابداری در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله گزارش پایان دوره کارآموزی کارشناسی حسابداری در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله گزارش پایان دوره کارآموزی کارشناسی حسابداری در pdf :

تعریف حقوق و دستمزد:
کسی است که از عهده انجام تنظیم لیست حقوق و دستمزد و تکمیل فایلهای اطلاعاتی و آماری تهیه لیست بیمه، صدور اسناد مربوط به حقوق و دستمزد و انجام کارهای مربوط به دستمزد توسط کامپیوتر برآید.
هزینه دستمزد به عنوان یکی از عوامل مهم هزینه مستلزم اندازه گیری، کنترل و تجزیه وتحلیل مستمر می باشد. اقزایش تولید که به کاهش بهای تمام شده هر واحد منجر می گردد، توأم با افزایش نرخهای دستمزد و مزایای مربوط، موجب افزایش روند استفاده از تجهیزات ماشینی و پیشرفته به منظور تولید بیشتر با ساعات کار کمتر گردیده است. تغییرات در استفاده از نیروی کار، اغلب تغییرات در روشهای پرداخت پاداش را ایجاب می نماید و این امر خود موجب تغییراتی در نحوه حسابداری هزینه های دستمزد می گردد. طبق آخرین تجزیه و تحلیلها، پرداختهای دستمزد به طور مستقیم یا غیرمستقیم، بر مبنای درجه مهارت کارگران صورت می گیرد.
وظایف حسابداران در مورد هزینه حقوق ودستمزد از ساده ترین و در عین حال بااهمیت ترین آنها است. محاسبه و پرداخت درست وبه موقع حقوق و دستمزد یکی از عوامل مؤثر در ایجاد رابطه مطلوب بین کارکنان (کارگران) و کارفرما می باشد. مدارک سیستم حقوق ودستمزد که به درستی تهیه و به آسانی قابل فهم باشند نیز یکی دیگر از عوامل با اهمیت در برقراری رابطه مناسب بین مدیریت مؤسسات، کارکنان و مقامات قانونی از قبیل ادارات کار، بیمه و دارایی و;. می باشد.
کسانی که در رشته های امور مالی مشغول تحصیل می باشند و اطلاعات حسابداری را فرا می گیرند یکی از انواع هزینه هایی را که با آن آشنا می شوند هزینه حقوق و دستمزد است و به تبع روش حسابداری و ثبت این هزینه را در دفاتر روزنامه و کل فرا خواهند گرفت ولی باید توجه داشت بحث هزینه و حقوق و دستمزد دارای مطالب زیادی می باشد که هر فرد حسابدار یا کسی که در حقوق و دستمزد سازمان یا مؤسسه ای کار می کند نیاز به داشتن دانش تخصصی در این زمینه خواهد بود این اطلاعات را به صورت خلاصه می توان شناخت سیستمهای کنترلی حقوق و دستمزد، سناخت قوانین بیمه و مالیات و سایر موار قانونی همچون، اضافه کاری و مأموریت و تهیه اسناد و مدارک ثبت لیستهای حقوق و دستمزد و سایر موارد نام برد که در ادامه با آنها بیشتر آشنا خواهیم شد.
می دانید هزینه نیروی کار بخش اعظمی از بهای تمام شده تولید کالا و خدمات یک موسسه یا یک واحد اقتصادی را به خود اختصاص می دهد و در واقع تأثیر قابل توجه ای بر سود واحد های تجاری خواهد داشت البته اهمیت حقوق و دستمزد در واحد های مختلف متفاوت است ولی به طور معمول هزینه حقوق دستمزد از درآمدهای واحدهای اقتصادی و تجاری را به خود اختصاص می دهد بنابراین پر واضح است کسانی که در رشته امور مالی تحصیل می کنند باید اطلاعات جامع و کافی در این زمینه داشته باشند.
• تعریف دستمزد تولیدی:
دستمزد تولیدی عبارت است وجوهی که برای کار انجام شده تولید در یک مدت معین پرداخت و یا تعهد می گردد.
• دستمزد مستقیم:
عبارت است از هزینه کار انجام شده ای که مستقیماً به جهت ساخت محصول پرداخت یا تعهد شود به عبارت دیگر دستمزد کارگرانی که مستقیماً به ساخت محصول اشتغال دارند دستمزد مستقیم گویند. مانند: دستمزد کارگران چوب بر و خراط در یک کارگاه تولید مبل و صندلی.
• دستمزد غیرمستقیم
عبارت است از هزینه نیروی کار انجام شده ای که مستقیماً در ساخت محصول مصرف نشده باشد به عبارت دیگر دستمزد سر کارگران، سرپرستان و کسانی که به تعمیر و نگهداری ماشین آلات اشتغال دارند و مستقیماً تأثیر در تولید ندارند دستمزد غیر مستقیم گویند.

تنظیم لیست حقوق و دستمزد:
دایره حسابداری معمولاً در پایان هر 15 روز و یا در هر ماه به تهیه لیست حقوق و دستمزد کارکنان برای همان مدت اقدام می نماید، لیست حقوق و دستمزد از قسمتهای مختلفی تشکیل شده است که هر قسمت بر اساس قانون کار با توجه به اطلاعات گردآوری شده از دایره کارگزینی، دایره حضور و غیاب، دایره ثبت اوقات کار و کارتهای مربوط، همچنین قراردادهایی که کارفرما با کارگران منعقد نموده تکمیل می گردد. لیست حقوق و دستمزد دارای قسمتهایی به منظور درج دستمزد کار عادی، اضافه کاری، نوبت کاری، شب کاری، دستمزد ایام مرخصی و تعطیلات رسمی، فوق العاده (حق اولاد، حق مسکن، خواروبار، کمکهای غیر نقدی و حق ایاب و ذهاب)، جمع حقوق و مزایا، کسور مربوط به حقوق و دستمزد قابل پرداخت و نیز حق بیمه های اجتماعی، سهم کارفرما و ; می باشد. فرم لیست حقوق و دستمزد استاندارد نیست و به نحوه فعالیت موسسه تولیدی و قرار دادهای منعقد شده بین کارگران و کارفرما بستگی دارد.

کسور حقوق و دستمزد:
دایره حسابداری موظف است در زمان تنظیم هر لیست حقوق و دستمزد با توجه به مصوبات قانونی یا بر اساس توافق به عمل آمده با کارگر مبالغی را تحت عنوان کسور دستمزد کارکنان کسر و به سازمانهای ذینفع پرداخت نمایند، این مبالغ شامل کسور قانونی و کسور توافقی می باشد.
1- کسور قانونی:
عبارتست از وجوهی که کارفرما به نمایندگی از طرف سازمانهای مربوط و بر اساس مصوبهای قانونی باید از دستمزد کارگران کسر و به سازمانهای ذینفع پرداخت نمایند، کسور قانونی شامل مالیات حقوق و دستمزد، حق بیمه های کارگر و بدهی کارگر به صندوق اجرا (اجرائیات) می باشد.
کسورات قانونی: مانند بیمه های اجتماعی، مالیات، اجرائیات، بیمه بیکاری.
1- مالیات حقوق و دستمزد:
مطابق قانون، کارفرما موظف است در زمان تهیه هر لیست دستمزد، مبلغ مالیات متعلق با توجه به ضرایب جدول مالیاتی و پس از کسر معافیتهای قانونی محاسبه نموده از حقوق کارگر کسر و بحساب وزارت امور اقتصادی و دارایی واریز نمایند، مهلت پرداخت مالیات حقوق و دستمزد حداکثر یک ماه پس از تنظیم لیست خواهد بود و در صورت تأخیر در پرداخت آن جریمه دیر کرد به کارفرما تعلق خواهد گرفت.
2- حق بیمه های اجتماعی:
حق بیمه های اجتماعی کارگران معادل 30% حقوق و دستمزد ناخالص است که 7% آن بوسیله کارگر، 20% توسط کارفرما و 3% باقی بیمه بیکاری یا بیمه دولت از طرف کارفرما پرداخت می شود.
(جمع حقوق و مزایا را قبل از وضع کسور قانونی و اختیاری دستمزد ناخالص می گویند)
بموجب قانون، کارکنانی که حق بیمه اجتماعی خود را پرداخت نموده باشند حق استفاده از مزایای قانونی بیمه را خواهند داشت برخی از مزایای بیمه های اجتماعی عبارتند از:
الف) بیمه درمانی
ب) دریافت مستمری (از کار افتادگی، بازنشستگی و فوت)
حق بیمه سهم کارگر که معادل 7% دستمزد ناخالص یکی از عوامل کسور دستمزد است باید هنگام تنظیم لیست توسط کارفرما از دستمزد او کسر و به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت شود.
بنابر این سهم کارگر بابت حق بیمه های اجتماعی هزینه ای برای کارفرما محسوب نمی شود.
3- بیمه بیکاری:
مطابق قانون کار کارفرمایان موظف شده اند که معادل 3% حقوق و دستمزد کارگر را به صندوق بیمه بیکاری واریز نمایند. این مبلغ نیز مانند حق بیمه اجتماعی سهم کارفرما جزء هزینه حقوق محسوب و به حساب سربار قسمتهای مختلف بدهکار می شود.
4- صندوق اجراء (اجرائیات)
یکی دیگر از عوامل مربوط به کسور حقوق و دستمزد بدهی کارگر به صندوق اجرا است.
اجرائیات، به مبلغی گفته می شود که طبق قانون یا به موجب احکام صادره از سوی مراجع قانونی باید توسط کارفرما از حقوق کارگر کسر و به حساب صندوق اجرا واریز گردد.
بعضی از دلایل صدور احکام مبنی بر کسر مبلغی از حقوق کارگر توسط دادگاههای صالحه عبارتست از عدم پرداخت بدهی توسط کارگر به اشخاص ثالث و تسلیم شکایت طلبکار به دادگستری برای وصول طلب مورد بحث، محکوم شدن کارگر به پرداخت غرامت بر اساس شکایت کارفرما است دایر بر وارد کردن خسارت به کارخانه و ;
چنانچه مبلغ مورد شکایت، بیش از حقوق ماهانه کارگر باشد بر اساس حکم دادگاه به صورت اقساط ماهانه از دستمزد او کسر و به حساب صندوق اجرا واریز خواهد شد.
به عنوان مثال: اگر کارگری جهت پرداخت بدهی خود سفته صادر نموده باشد و از پرداخت استنکاف نماید و بستانکار از طریق وزارت دادگستری جهت دریافت وجه اقدام کند کارفرما طبق حکم صادره از طرف دادگاه صالحه مبلغ مذکور را از حقوق کارگر کسر و به حساب صندوق اجرا واریز می نماید.
2- کسور توافقی:
کسور توافقی عبارت است از وجوهی که با توافق کارگر یا بر اساس قرار داد بین کارگر و کارفرما در زمان تنظیم لیست از دستمزد کارکنان کسر می شود، بعضی از اقلام کسور توافقی عبارتند از:
الف) بدهی کارگران به شرکت تعاونی
ب) اقساط مربوط به وام مسکن
ج) سهم کارگر بابت طرح بازنشستگی و مساعده یا پیش پرداخت حقوق و دستمزد بعنوان مثال: دو مورد از اصول توافقی توضیح داده می شود.
1- بدهی کارگر به شرکت تعاونی یا به اشخاص:
بنا به درخواست کارگران که به شرکت تعاونی یا به اشخاص دیگر بدهکار هستند دایره حسابداری، اقساط بدهی را ماهانه از دستمزد آنان کسر و به طلبکاران پرداخت می نماید.
2- مساعده یا پیش پرداخت حقوق و دستمزد
در واحدهای تولیدی معمولاً قبل از پایان هر ماه مبلغی به عنوان مساعده به کارگران پرداخت می گردد علت آن نیاز کارگران و احتراز از محاسبه حقوق و دستمزد در پایان هر هفته یا پایان هر 15 روز می باشد دایره حسابداری در زمان تنظیم لیست ماهانه حقوق و دستمزد، مبلغ مساعده یا پیش پرداخت را از دستمزد کارگران کسر می نماید.
اقلام مشمول محاسبه حق بیمه و غیر مشمول:
بخشنامه شماره جدید درآمد
موضوع: اصلاح تبصره ماده 2 آیین نامه طرز تنظیم صورت مزد و حقوق شورای عالی تأمین اجتماعی در دویست و پنجاه و ششمین جلسه مورخ 4/2/72 به موجب مصوبه شماره 7226/ش ت مورخه 12/2/72 تبصره 1 ماده آئین نامه طرز تنظیم صورت مزد و حقوق مصوب 19/12/1354 را به صورت زیر اصلاح نموده است.
مزایای نقدی مشمول کسر حق بیمه:
1- دستمزد و حقوق
2- کارمزد و حق الزحمه
3- حق المشاوره
4- مزایای نقدی (فوق العاده شغل، اضافه کاری، شب کاری، نوبت کاری، خارج از مراکز، کارهای سخت و زیان آور، خوار و بار، مسکن به طور نقدی، ایاب و ذهاب)
5- مزد ایام تعطیل و مرخصی استحقاقی
6- پاداشهای غیر مستمر بیشتر از دو سال
7- فوق العاده های ثابت و نظیر آن
8- مزایای نقدی خارج از مشمول قانونی (خوراک، پوشاک، مسکن، وسیله نقلیه)
مزایای نقدی غیر مشمول بیمه:
1- باز خرید ایام مرخصی
2- کمک عائله مندی (حق اولاد) حداکثر تا میزان قابل پرداخت طبق ماده 86 قانون تأمین اجتماعی و مازاد بر آن مشمول کسر حق بیمه
3- حق شیر
4- پاداش نهضت سواد آموزی
5- حق التضمین (کسر صندوق)
6- خسارت اخراج
7- مزایای پایان کار
8- هزینه ایاب و ذهاب
9- هزینه لباس
10- هزینه سفر – هتل و مکان
11- عیدی پایان سال

آشنایی با کدهای حقوق و دستمزد
کد بندی حسابها بر اساس تعداد حسابها و با توجه به نیاز موسسه صورت می پذیرد و شماره هر حساب نوع و طبقه آن حساب را نشان می دهد. به طور معمول هزینه ها با کد 5 شناسایی می شوند. یعنی حسابهای هزینه با عدد 5 شروع خواهد شد. به عنوان مثال، می توان به هزینه حقوق یک کد چهار رقمی اختصاص داد (5000)
البته تعداد ارقام کد مورد نظر به شکلی انتخاب می شود که امکان افزودن حسابهای جدید در فهرست حسابها وجود داشته باشد به عنوان مثال با در نظر گرفتن کد 5000 برای حقوق و دستمزد می توان کد (5100) را برای هزینه حقوق بخش اداری و کد (5200) را برای حقوق بخش فروش و کد (5300) را برای بخش خدمات در نظر گرفت و در ضمن حسابهای معین هزینه حقوق هر بخش را با یک شماره تلفن تفکیک نمود. به عنوان مثال هزینه حقوق عادی پرسنل بخش اداری را می توان با کد (5110) و اضافه کاری را با کد (5120) و نوبت کاری آن را با کد (5130) مشخص نمود.
در این سیستم شماره گذاری اگر به حساب (5310) برخورد نمودید باید متوجه بود که چون حساب با شماره ی 5000 شروع شده است هزینه حقوق می باشد و تانیاً عدد 300 از کد (5310) نشان می دهد که هزینه حقوق بخش خدمات می باشد و عدد 10 حساب معین حقوق عادی را نشان می دهد.
مراحل تهیه لیست حقوق و دستمزد به شرح زیر می باشد :
1- ابتدا گزارش کارکرد ماهیانه کارکنان از سیستم تایم کارت توسط مسئول
پرسنلی واحدها تهیه و پس از تایید مدیر امور واحد به حوزه ستادی ارسال می گردد گزارشات ارسالی پس از تایید مدیر عامل و کنترل امور اداری به امور مالی ارسال می شود ضمنا” در صورت انجام ماموریت ، گزارش آن نیز همراه با گزارش کارکرد جهت پرداخت در لیست حقوق ارسال می شود .
2- گزارشات دریافتی از امور اداری به صورت پرینت و نیز دیسکت اطلاعاتمی باشد این دیسکت حاوی آخرین تغییرات در احکام پرسنل ، و نیز احکام پرسنل جدید می باشد که دایره حقوق اطلاعات دیسکت را با پرینت کارکرد و نسخه احکام جدید چک کرده در صورت عدم مغایرت فایلهای مربوطه در سیستم حقوق و دستمزد کپی می شود .
3- ورود اطلاعات اضافات و کسورات پرسنل شامل اضافات حقوق ، کسورات مانند اقساط وام همه ماهه توسط حسابداری واحدها در فرم های مخصوص تکمیل و همراه مدارک مثبته به ستاد ارسال می شود که پس از تایید ممیز جهت اعمال به این واحد ارسال می شود
4- پس از اینکه اطلاعات اولیه وارد شد اقدام به تهیه گزارشات مورد نیاز نموده سپس به طور رندمی اقدام به کنترل و محاسبه موازی نموده پس از اطمینان از صحت محاسبات گزارشات نهایی می شود با توجه به اینکه مراکز هزینه حقوق هر شخص در سیستم مشخص است فایل سند حقوق نیز توسط سیستم آماده می شود .
از اشکالات برنامه حقوق و دستمزد تحت الراس بودن و ضریب امنیتی پایین و باز بودن برنامه می توان نام برد به طوریکه امکان تغییر خواسته یا نا خواسته توسط کاربر در اطلاعات پایه وجود دارد . ضمنا” اطلاعات به طور مستقیم از تایم کارت توسط برنامه اخذ نمی شود در حالی که برنامه های امروزی این مزیت را داشته و امکان دستبرد در کارکرد پرسنل وجود ندارد . ضمنا” در این سیستم پرسنل به نظامهایی از قبیل کارمندی و کارگری و ; تقسیم شده است هم اکنون کارگر و کارمند هر دو تحت بیمه بازنشستگی تامین اجتماعی قرار داشته و قرارداد موقت دارند با این حال برای کارمندان حق بیمه بیکاری سهم کارفرما پرداخت نمی شود .
در ادامه بعضی از قوانین اداره کار ، سازمان تامین اجتماعی ، دارایی و آیین نامه های شرکت مرتبط با نحوه محاسبه هزینه حقوق و دستمزد بیان می شود .
پرداخت هایی که مشمول کسر حق بیمه نیست : باز خرید ایام مرخصی ، کمک هزینه اولاد تا سقف موظفی قانون کار ، هزینه سفر و فوق العاده ماموریت ، عیدی ، مابه التفاوت کمک هزینه مسکن و خواروبار در ایام بیماری ، حق شیر ، پاداش نهضت سوادآموزی ، حق التضمین (کسر صندوق ) ، خسارت اخراج و مزایای پایان کار ، پاداش افزایش تولید ، حق همسر جدول مالیاتی سقف معافی مالیات ماهانه مبلغ 1750000 ریال بوده که برای ماههای 29و30 و31 تغییر نمی کند . حقوق و مزایای مشمول از مبلغ 1750000 ریال تا 5250000 ریال به نرخ 10% واز 5250000 تا 10083333 ریال به نرخ 20% و از 10083333 ریال تا 20000000 ریال به نرخ 25% مالیات محاسبه می گردد ضمنا در این شرکت تعدیل حقوق ماهانه صورت می گیرد یعنی همواره در هر ماه حقوق و مزایای مشمول مالیات با جمع مشمولهای ماههای قبل جمع شده و به نسبت ماههای کارکرد دوباره مجموع مالیاتی پرداختنی محاسبه و پس از کسر مقدار پرداخت شده الباقی از حقوق شخص کسر می شود به این ترتیب که مشمول مالیات یک ماه شخص مبلغ زیادی شد میانگین دریافتی های وی ملاک محاسبه قرار می گیرد .
ضمنا” حق ماموریت و پاداش سنوات معاف از مالیات می باشد .
حق ماموریت در صورتی که با خواب شبانه همراه باشد به ازای هر روز 140% حقوق مبنای روزانه به شرط آنکه از 25 برابر حداقل دستمزد کمتر و از 4 برابر آن بیشتر نباشد و در صورتی که بدون توقف باشد حقوق مبنا روزانه پرداخت می شود ضمنا” در صورتی که با وسیله شخصی ماموریت انجام گرفته باشد به ازای هر کیلو متر مبلغ 40 ریال پرداخت می شود .
اضافه کار نرخ یک ساعت کار معمولی از تقسیم حقوق مبنای ماهانه بر 220 ساعت بدست می آید و طبق ماده 59 قانون کار ارجاع کار اضافی با شرایط زیر امکان دارد اولا موافقت کارگر و ثانیا پرداخت 40% اضافه بر دستمزد هر ساعت کار معمولی .
نوبتکاری ماده 56 قانون کار بیان می کند کارگری که در طول ماه به طور نوبتی کار می کند و نوبت کار وی در صبح و عصر واقع می شود 10% و چنانچه نوبت ها در صبح و عصر و شب قرار گیرد ، 15% و در صورتی که نوبت ها به صبح و شب و عصر بی افتد 225% علاوه بر مزد به عنوان فوق العاده نوبت کاری دریافت خواهد کرد .
کار در شب طبق ماده 58 برای هر ساعت کار در شب تنها به کارگران غیر نوبتی 35% اضافه بر مزد ساعت کار عادی تعلق می گیرد .
حق کشیک حداکثر ساعت کشیک 240 ساعت می باشد و مبلغ کشیک از تقسیم حقوق مبنا بر 720 ضربدر تعداد ساعات کشیک بدست می آید .
حق رانندگی امتیاز امتیاز رانندگی 3 یا 10 یا 15 می باشد و به صورت زیر محاسبه می شود
مبلغ حق رانندگی = ضریب ریالی 315 * تعداد روز رانندگی * امتیاز رانندگی باز خرید مرخصی طبق ماده 64 قانون کار مرخصی استحقاقی سالانه کارگران با استفاده از مزد و احتساب چهار روز جمعه ، یک ماه است سایر ایام تعطیل جز ایام مرخصی محسوب نخواهد شد برای کار کمتر از یک سال مرخصی مزبور به نسبت کار انجام یافته محاسبه خواهد شد طبق مواد 66 و 73 کارگر بیش از 9 روز مرخصی نمی توا ند ذخیره کند و در صورت ازدواج دائم یا فوت همسر یا والدین و فرزندان حق استفاده از سه روز مرخصی با مزد را خواهد داشت مبلغ باز خرید مرخصی با مزد را خواهد داشت مبلغ باز خرید مرخصی یک روز از تقسیم جمع حقوق و مزایای کارگر طبق آخرین حکم کارگزینی بر 30 روز بدست می آید .
پاداش سنوات خدمت طبق ماده 24 در صورت خاتمه قرارداد کار ، کار معین یا مدت موقت ، کارفرما مکلف است به کارگری که مطابق قرارداد ، یک سال یا بیشتر ، به کار اشتغال داشته است برای هر سال سابقه ، اعم از متوالی یا متناوب بر اساس آخرین حقوق مبلغی معادل یک ماه حقوق به عنوان مزایای پایان کار به وی پرداخت نماید . این مبلغ بر اساس حقوق مبنا محاسبه می شود . ضمنا” طبق ماده 74 مدت مرخصی استعلاجی با تایید سازمان تامین اجتماعی جز سوابق کار و بازنشستگی کارگران محسوب خواهد شد .
عیدی به هر شخص به ازای یک سال کارکرد دو برابر حقوق مبنا عیدی تعلق می گیرد البته تا سقف سه برابر حداقل حقوق تعیین شدهطبق بخشنامه اداره کار و به اشخاصی که کمتر از یک سال کارکرد دارند به نسبت کارکرد پرداخت می شود .
کسورات بیمه به ازای هر شخص 30% حقوق و مزایا مشمول بیمه ماهانه حق بیمه به تامین اجتماعی باید پرداخت شود که از این مبلغ 7% آن سهم بیمه شده 20% سهم کارفرما و 3% بیمه بیکاری است که آن نیز سهم کارفرما می باشد ( این مبالغ برای کارگران روزمزد توسط شرکت پرداخت می شود ) البته برای کارمندان 3% بیمه بیکاری توسط شرکت هزینه نمی شود ضمنا” طبق توافقی که با تامین اجتماعی انجام شده از مجموع 27% و 30% حق بیمه کارمندان و کارگران قراردادی 1% حقوق و مزایای مشمول بیمه در اختیار شرکت بوده که از این محل پرداخت غرامت دستمزد ایام بیماری ، پرداخت کمک بارداری موضوع ماده 67 قانون تامین اجتماعی ، پرداخت هزینه مربوط به وسیله کمک پزشکی (پروتزواورتز) به بیمه شدگان و افراد خانواده آنان طبق تعرفه و ضوابط سازمان ، پرداخت کمک ازدواج بیمه شدگان موضوع ماده 58 قانون تامین اجتماعی توسط شرکت انجام می گیرد و نیز طبق توافقی که صورت گرفته در ازای پرداخت 7% مزایای مشمول بیمه به بیمه ایران ، این سازمان بیمه درمان را(80% هزینه صورت گرفته ) بر عهده گرفته و تامین اجتماعی نسبت به خدمات درمانی پرسنل مسئولیتی ندارد . این قرارداد هم اکنون در حال اتمام بوده و پرسنل شرکت خواهان تمدید آن می باشند .
بیمه عمرو حادثه حق بیمه برای سرمایه بیمه عمر و حوادث مصوب کارکنان دولت برای شاغلین به میزان 6750 ریال است که پرداخت 1125 ریال آن از محل اعتبارات شرکت و بقیه به میزان 5625 ریال بر عهده بیمه می باشد . حق بیمه عمر و حادثه تکمیلی 192% حقوق و مزایای مشمول بیمه تا سقف تعیین شده در مورد مشمولین قانون تامین اجتماعی می باشد که از محل اعتبارات شرکت پرداخت می شود .
غرامت دستمزد برای کارکنان متاهل به صورت زیر محاسبه می گردد :غرامت دستمزد = (-3 مدت استعلاجی )* 34 * میانگین حقوق 90روز قبل از بیماری برای کارکنان مجرد در فرمول فوق ضریب 34 به 23 تبدیل می شود . ضمنا” حق بیمه عمر و حادثه و 7% حق بیمه سهم کارگر در ایام مرخصی استعلاجی توسط شرکت پرداخت می شود .
صندوق رفاه طبق دستور العمل صندوق پس انداز رفاه کارکنان که با تصویب هیات مدیره شرکت به اجرا گذاشته شده کارکنان عضو صندوق به شرکت اختیار داده همه ماهه 5% از حقوقشان کسر و معادل 7% حقوقشان که شرکت به آن اضافه می نماید به حساب صندوق واریز شود و از محل وجوه مذکور پرسنل می توانند برابر ضوابط وام دریافت کنند ضمنا” هنگام پایان خدمت هر یک از کارکنان پس انداز مربوط به سهم عضو و کارفرما به اعضا پرداخت می شود و در صورت ترک کار سهم عضو به طور کامل و در صدی از سهم کارفرما به نسبت کارکرد طبق دستورالعمل پرداخت خواهد شد . هم اکنون این مبلغ همه ماهه به صندوق تعاونی اعتبار واریز می شود که البته پرسنل شرکت خواهان تشکیل صندوق مستقل می باشند .

مأموریت در بخش دولتی:
× (حق شاغل+ فوق العاده مأموریت+ حق شغل)
درآمد مشمول مالیات (ماده 82)
درآمدی که شخص حقیقی در خدمت شخص دیگر اعم از حقیقی یا حقوقی در قبال تسلیم نیروی کار خود بابت اشتغال در ایران بر حسب مدت یا کار انجام شده به طور نقد یا غیرنقد دریافت می دارد مشمول درآمد مالیات حقوق می باشد.
مالیات مستقیم (ماده 83)
درآمد مشمول مالیات حقوق عبارتند از حقوق (مقررری یا مزد یا حقوق اصلی) و مزایای مربوط به شغل اعم از مستمر یا غیر مستمر قبل از وضع کسور و پس از معافیتهای مقرر در این حالت.
معافیت های مالیاتی در بخش دولتی:
علاوه بر موارد ذکر شده در ماده 82 تا 91 قانون مالیاتهای مستقیم که ضمیمه جزوه می باشد موارد زیر در بخش دولتی از پرداخت مالیات معاف است.
الف) اتومبیل اختصاص به کارکنان بخش دولتی ب) عائله مندی و حق اولاد
معافیت های مالیاتهای بخش خصوصی و دولتی طبق ماده 91 و 92 قانون مالیاتهای مستقیم
ماده 92 : 50% مالیات حقوق کارکنان شاغل در مناطق کمتر توسعه یافته طبق فهرست سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور معاف می باشد.
ماده 91 : 1 – حقوق بازنشستگی و وظیفه مستمری و پایان خدمت خسارت اخراجی بازخرید خدمت وظیفه و مستمری پرداخت به وارث حق سنوات حقوق ایام مرخصی استفاده نشده در زمان بازنشستگی و یا از کارافتادگی
2- هزینه سفر فوق العاده مسافرت مربوط به شغل
3- مسکن واگذاری در محل کارگاه یا خانه های ارزان قیمت
4- وجوه دریافتی از بیمه بابت جبران خسارت بدنی و معالجه
5- عیدی و پاداش سالانه تا میزان
6- خانه های سازمانی که با اجازه قانون در اختیار مأموران کشوری گذارده می شود.
7- وجوهی که کارفرما بابت هزینه معالجه حقوق بگیر یا افراد تحت تکفل آنها به حقوق بگیر می دهند.
8- مزایای غیرنقدی پرداختی به کارگران حداکثر معادل معافیت سالانه
9- در آمد حقوق پرسنل نیروی مسلح جمهوری اسلامی ایران اعم از نظامی و انتظامی و مشمولین استخدامی وزارت اطلاعات و جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و آزادگان
10- با استناد به مصوبه هیأت وزیران که طی آن ضریب جدول حقوق موضوع ماده 33 قانون استخدام کشوری از تاریخ 1/1/1385 مبلغ 432 ریال تعیین گردیده و با توجه به مفاد اصلاحیه ماده 84 قانون مالیاتهای مستقیم مورخ 27/11/1380 مبنی بر معافیت درآمد سالانه کارگران مشمول قانون کار از یک یا چند منبع تا میزان 150 برابر حداقل حقوق مبنای جدول حقوق موضوع ماده 1 قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت
11- از تاریخ 27/11/1380 فوق العاده های بدی آب و هوا، محرومیت از تسهیلات زندگی محل خدمت، اشتغال خارج از مرکز، شرایط محیط، کار، نوبت کاری، کشیک، جذب، مزایای ارزی و اشتغال مأموران در خارج از کشور مزایای غیرنقدی و یا وجوهی که بابت مزایای غیرنقدی در بخشهای عمومی و خصوصی به حقوق بگیران پرداخت می شود همانند سایر درآمدهای حقوق مشمول مالیات می باشند که حسب مورد عین وجوه نقد و یا بهای مزایای غیر نقدی طبق مقررات قانون به سایر درآمدهای حقوق اضافه و عندالاقتضاء در محاسبه مالیات به نرخ مقرر قرار خواهد گرفت.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله کارآموزی شیمی کاربردی درشرکت آب و فاضلاب ر

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله کارآموزی شیمی کاربردی درشرکت آب و فاضلاب روستایی شهرستان گنبد کاووس در pdf دارای 48 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله کارآموزی شیمی کاربردی درشرکت آب و فاضلاب روستایی شهرستان گنبد کاووس در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله کارآموزی شیمی کاربردی درشرکت آب و فاضلاب روستایی شهرستان گنبد کاووس در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله کارآموزی شیمی کاربردی درشرکت آب و فاضلاب روستایی شهرستان گنبد کاووس در pdf :

فصل اول :آب و فاضلاب
در نگرش جدید جهانی، آب کالایی اقتصادی- اجتماعی و به عنوان نیاز اولیه انسان محسوب می شود. هرچند آب یکی از منابع تجدید شونده به شمار می رود، اما مقدارآن محدود است. با توجه به رشد جمعیت، گسترش صنعت، بالا رفتن سطح بهداشت و رفاه عمومی، سرانه منابع تجدید شونده رو به کاهش می باشد.

ایران با متوسط نزولات جوی 260 میلی متر در سال از کشورهای خشک جهان و دارای منابع آب محدود است. عواملی همچون رشد جمعیت، نیاز به غذای بیشتر، ضرورت ارتقای سطح بهداشت و رفاه اجتماعی، توسعه صنعتی و حفاظت اکوسیستمها، تقاضای آب را روز به روز بیشتر می کند. با توجه به رشد جمعیت در ایران، سرانه منابع آب تجدید شونده سالانه که

در سال 1335، 7000 مترمکعب بوده، در سال 1375 به 2000 مترمکعب کاهش یافته و پیش بینی می شود که تا سال 1400 به حدود 800 مترمکعب کاهش یابد که پایین تر از مرز کم آبی (1000 مترمکعب) است. با توجه به تقسیم بندی سازمان ملل متحد، در سال مزبور ایران نه تنها شرایط تنش و فشار ناشی از کمبود آب را تجربه خواهدکرد، بلکه وارد شرایط کمیابی شدید آب می گردد [1]. در سالهای خشک، از هم اکنون شاهد کمبود و بحران آب هستیم که می تواند نه تنها خسارات اقتصادی بلکه تنش های اجتماعی- سیاسی و مخاطرات بهداشتی به بار آورد.

همانگونه که ذکر شد، متوسط نزولات جوی کشور 260 میلی متر در سال می باشد و این مقدار کم، توزیع مکانی بسیار ناهمگن دارد. به طوری‌که فقط 1% از مساحت ایران بارشی بیش از 1000 میلیمتر دارد، در حالی‌که 28% از سطح کشور، بارش سالیانه کمتر از 100 میلیمتر را دارد. از 415 میلیارد مترمکعب نزولات سالانه در ایران، حدود 70% آن تبخیر می شود. با ورود سالیانه دوازده میلیارد مترمکعب آب ورودی از مرزها به داخل کشور، کل منابع آبی تجدید پذیر کشور 135 میلیارد مترمکعب است که تا سال 1379، 95 میلیارد مترمکعب از این آب استحصال شده است. از این مقدار آب استحصال شده، به ترتیب 93، 5 و 2 درصد در بخشهای کشاورزی، شهری و صنعتی به مصرف رسیده است. علاوه بر محدودیت مقدار منابع آب، هزینه های استحصال آب و محدودیت منابع مالی نیز طرحهای توسعه منابع آب جدید را با مشکل و محدودیت مواجه کرده است.

بانک جهانی در گزارشی از کاهش سرانه آب قابل استحصال و از دست دادن کیفیت آن، استفاده ناکارآمد راندمان پایش مصرف در بخشهای کشاورزی، صنعتی و کشاورزی؛ شوری و زهدار شدن اراضی، وضعیت نامطلوب تعمیرات و نگهداری، محدودیت جبران هزینه ها و نبود هماهنگی بین سازمانهای ذیربط، بعنوان چالشهای پیش رو آب کشور نام برده است [2].

توزیع غیریکنواخت آب در طول مکان و زمان، وجود بیشترین تقاضای آب در زمان وقوع کمترین بارندگی، عدم توازن بین عرضه و تقاضای آب و خصوصاً افزایش تقاضای آب به دلایل ذکر شده و محدودیت منابع آبی و در بعضی مکانها کاهش آن با تنزل کیفیت آب سفره های زیرزمینی به دلیل برداشت بیش از حد مجاز، پیشروی آبهای شور، دفع غیرصحیح فاضلابهای خانگی و پساب های صنعتی، بالابودن هزینه های تأمین آب جدید با رقابت شدید بین گروههای مصرف کننده آب به دلیل کم بودن منابع آبی، استفاده ناکارآمد از آب، اتلاف زیاد آب در بخش

کشاورزی و بالابودن آب به حساب نیامده در بخش شهری، و مکانیزم قیمت گذاری ناکارآمد از جمله دیگر مشکلات آبی کشور می باشد که مدیریت منابع آب کشور را پیچیده کرده است.
با این مشکلات، یکی از اهداف بلندمدت مدیریت راهبردی آب کشور تعادل برقرار کردن بین تقاضای آب و منابع آب موجود با کمترین هزینه ممکن می باشد [3]. برای پاسخگویی به نیاز روز افزون تقاضای آب در کشور، توسعه منابع آبی جدید شامل بهره برداری بهینه از منابع آبی باقیمانده، استفاده مجدد از فاضلاب، شیرین کردن آب های شور و افزایش ظرفیت تولید منابع موجود، در نظر گرفتن راهبردهای صرفه جویی آب در بخشهای مختلف اقتصادی، و توسعه روشهای مدیریت کارآمد جدید می توان نام برد.

بیش از دو دهه است که جهان پی برده است که در مدیریت منابع آب باید بیشتر به مدیریت تقاضا تا مدیریت عرضه توجه کرد. بدین منظور دانشمندان مدیریت تلفیقی آب را مطرح نموده اند. مدیریت تلفیقی، دو سیاست کلی و یک هدف اصلی دارد. سیاستهای مدیریت تلفیقی عبارتند از: 1) با آب باید به عنوان یک کالای اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی برخورد شود و 2) سیاستها و گزینه هایی که مدیریت آب را هدایت می کند باید در چارچوبی یکپارچه تحلیل شود. هدف اصلی مدیریت تلفیقی این است که به واسطه مدیریت تلفیقی آب، توسعه پایدار، کارآمد و عادلانه منابع آب حاصل شود. بنابراین مبانی مدیریت تلفیقی بر پایه ترکیب پذیری مدیریت تأمین با مدیریت تقاضا استوار بوده که جنبه های زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی را درنظر می گیرد [4].

به طور کلی تمامی اقداماتی که بر کیفیت و کمیت آب ورودی به یک سیستم مصرف مؤثرند، بخشی از مدیریت عرضه می باشد و هرآنچه که بر مصرف و یا اتلاف آب پس از آن مؤثر است مدیریت تقاضا می باشد. به عبارت دیگر مدیریت تقاضای آب به فعالیتهایی اطلاق می شود که کمک می کند تا تقاضای آب کاهش یابد، راندمان مصرف بهبود یافته و از آلوده شدن یا نابودشدن منابع جلوگیری شود [5].
در این مقاله ضمن طرح و بیان اهمیت موضوع مدیریت تقاضا و صرفه جویی آب در بخشهای شهری، کشاورزی و صنعتی به الگوی مصرف و تلفات آب شهری، عوامل مؤثر بر کاهش تقاضای آب شهری و وضعیت مصرف آب در بخش کشاورزی و صنعت پرداخته شده و سپس به گوشه ای از مطالعات و اقدامات انجام شده در کاهش تلفات در این بخشها اشاره خواهد شد. در انتها روشهایی برای جلوگیری از کاهش مصرف و اسراف آب ارائه می گردد.

الگوی مصرف و تلفات آب شهری
در مطالعاتی که توسط سازمان ملل متحد در سنگاپور صورت گرفت، حداقل آب مصرفی هر شهروند برای حفظ بهداشت و سلامت جامعه 99 لیتر در روز تعیین گردیده است [6]. برطبق برنامه سوم توسعه، الگوی مصرف آب هر خانوار 5/22 مترمکعب در ماه تعیین شده که در نتیجه هر نفر بطور متوسط در شبانه روز می تواند 150 لیتر آب مصرف نماید (جدول 1) [7]. متأسفانه باتوجه به رشد بی رویه شهرنشینی در کشور، آمار چند ساله اخیر نیز نشان از مصرف سرانه بطور متوسط 250 تا 300 لیتر در شبانه روز می دهد. در سال 1373 متوسط تقاضای سرانه آب شهری در کشور 242 لیتر نفر روز بدست آمده است [8 و 9]. به عنوان مثال در سال 1379، فقط 47 درصد مشترکان کشور کمتر از الگوی مصرف، آب مصرف کرده و در مجموع 24 درصد آب شرب تولیدی در کشور را به کار بردند. در حالی‌که 11 درصد مشترکان، 24 درصد آب شرب تولیدی را مصرف کردند [10]. با توجه به هزینه های بالای تأمین، انتقال و توزیع آب، افزایش بی رویه مصرف و منابع محدود آب قابل دسترس، شهروندان با بحرانهای جدی جدیدی در آینده روبرو می باشند.

جمعیت شهری کشور از 6 میلیون نفر در سال 1335 به 31 میلیون نفر در سال 1370 و در حال حاضر به بیش از 46 میلیون نفر رسیده است. مصارف آب شهری در سال 1372 نسبت به سال 1362، 5/1 برابر شده است. در جدول 2 میزان رشد جمعیت، برداشت آب و سرانه مصرف آب شهری در طی سالهای 1345 تا 1375 برای شهر تهران به عنوان نمونه ارائه شده است [11، 12، 13 و 14].

جدول 1- الگوی توصیه شده مصارف سرانه خانگی برحسب لیتر در روز (تا سال 1390) [7]
نوع مصرف حداقل (لیتر) حداکثر (لیتر)
آشامیدن 3 5
پخت و پز 5 10
حمام 25 50
لباسشویی 10 20
ظرفشویی 5 15
دستشویی و توالت 20 30
شتشوی خانه 3 10
کولر و تهویه مطبوع 2 5
متفرقه 2 5
جمع 75 150

جدول 2- جمعیت تهران و مصرف سرانه آب طی سالهای 1345 تا 1370 [11،12، 13 و14]
سال 1345 1355 1359 1365 1370 1375
جمعیت (1000 نفر) 2720 4530 5454 6042 6475 6759

مصرف سالانه آب (MCM) 98 346 443 542 681 870
مصرف سرانه (لیتر در روز) 99 209 222 244 288 352
همانطور که از جدول 2 مشاهده می شود، مصرف سرانه آب طی 30 سال بیش از 3 برابر و میزان مصرف سالانه تقریباً 4 برابر شده است. نکته قابل توجه این است که برخلاف رشد حدود 5/2 درصدی جمعیت شهر

 

تهران در این دوره، مصرف آب با رشد سالانه تقریباً 5 الی 6 درصد همراه بوده است. جزئیات مصرف سرانه خانگی در شهر تهران در سال 1365 در جدول 3 ارائه شده
جدول 3- جزئیات مصرف سرانه خانگی در تهران (1365) [15]
نوع مصرف لیتر/ نفر/ روز میلیون مترمکعب درصد
خانگی 120 9/264 43
مصارف عمومی 120 1/44 8

تجاری و صنعتی 30 2/66 11
فضای سبز عمومی 30 2/66 11
تلفات تأمین، انتقال و توزیع 74 4/163 27
جمع کل استحصال 274 8/604 100

جدول 4، میزان آب مصرفی بعضی از شهرها و کشورهای جهان را نشان می دهد. همانطور که از این جدول مشاهده می شود، مصرف آب در تهران و دیگر شهرهای کشور به مراتب بیشتر از مصرف سرانه آب در مکانهایی است که از لحاظ آب و هوایی، زندگی اجتماعی و اقتصادی در ردیف تهران قرار دارند.
جدول 4- مصرف سرانه آب در بعضی از کشورها [16 و 17]

 

مطالعه و اجرای روشهای مدیریت تقاضای آب (کاهش تقاضا و مصرف، کاهش تلفات آب، استفاده مجدد از آب و فاضلاب، شیوه های جدید توزیع آب در شهر، ;) نه تنها فشار بر منابع آب را کاهش داده، بلکه کم هزینه تر از پروژه های جدید تأمین آب (انتقال بین حوزه ای از راههای دور، احداث سدهای جدید و ;) بوده و هزینه مدیریت فاضلاب را نیز کاهش می دهد.
میزان آب به حساب نیامده در استانهای مختلف کشور بین 25 تا 60 درصد گزارش شده است [17]. در مطالعه ای که در سال 1374 در خصوص تلفات آب در شهرهای بوشهر، تبریز و اهواز بعمل آمد، میزان تلفات آب در این شهرها به ترتیب 34، 30 و 50 درصد گزارش شده است [18]. بیشترین سهم تلفات مربوط به این شهرها، شکستگی لوله ها گزارش شده است. طبق استانداردهای جهانی برای کشورهای خشک و نیمه خشک و کم آب، حداکثر آب به حساب نیامده در یک شبکه توزیع حدود 15% و برای کشورهای پرآب حدود 25% توصیه شده است. طبق این استاندارد، برای شرایط ایران چنانچه آب به حساب نیامده از میزان 15% تجاوز نماید، ضرورت سرمایه گذاری برای بازیافت الزامی است. آب به حساب نیامده به میزان آبی گفته می شود که درصورت حساب فروش شرکت های آب و فاضلاب منظور نمی شود و اغلب به دلیل قرائت غلط کنتورها، انشعابهای غیرمجاز، کنتورهای با پلمپ باز و نشت در شبکه به دلیل پوسیدگی و از کارافتادگی لوله ها صورت می گیرد. میزان آب به حساب نیامده شهرها از 25 تا 60 درصد می باشد [17]. آب به حساب نیامده شبکه های شهری برخی از شهرهای کشور و دیگر کشورها به ترتیب در جدولهای 5 و 6 ارائه شده است.
جدول 5- آب به حساب نیامده شبکه های شهری برخی استانهای کشور [17]

نام استان آذربایجان شرقی آذربایجان غربی اصفهان بوشهر تهران خوزستان لرستان کردستان قم
میزان ‌تلفات (برحسب ‌درصد) 24 24 29 28 30 29 39 24 25

جدول 6- آب به حساب نیامده شبکه های شهری برخی کشورها [19]
نام کشور ایتالیا انگلیس اسپانیا ژاپن آلمان سنگاپور مالزی چین ایران
میزان‌تلفات(برحسب‌درصد) 15 25 13 15 7 7 21 8 28

به عنوان مثال، آب تصفیه شده ورودی به شهر تهران در سال 1371،682 میلیون مترمکعب و آب فروخته شده 377 میلیون مترمکعب و بالطبع آب به حساب نیامده 306 میلیون مترمکعب یا 45 درصد بدست می آید. از این مقدار 163 میلیون مترمکعب آب، یعنی 24 درصد مربوط به تلفات شبکه توزیع و 37 میلیون مترمکعب آن یعنی 5 درصد مربوط به استفاده غیرمجاز می باشد. حدود 45 درصد آبی که با سرمایه گذاری های کلان در زمینه های تأمین، انتقال، تصفیه و توزیع تولید می شود نه تنها تلف می شود که ضایعاتی را نیز به وجود می آورد.

بنابراین سرمایه گذاری لازم برای رساندن مقدار آب به حساب نیامده به حدود استانداردهای جهانی الزامی است. طبق برآورد دفتر مطالعات کاهش آب به حساب نیامده در سال 1379، کاهش یک درصد آب به حساب نیامده به معنی بازگشت 5/2 میلیارد تومان به توان مالی شرکت های آب و فاضلاب و برابر است با ایجاد 200 میلیون مترمکعب ظرفیت جدید تأمین آب در شرکتهای آب و فاضلاب که بالطبع، نیاز به سرمایه گذاری جدید در ایجاد تأسیسات را کاهش خواهد داد [20]. این افزایش درآمد به معنای ارتقای توان اجرایی این شرکتها ست.

در مطالعه ای که در مورد دلائل اتلاف آب در شبکه آب شهر بوشهر و تأثیر آن در اقتصاد صورت پذیرفت نشان داد که کاهش هزینه های اجرای طرحهای جلوگیری از آب به حساب نیامده بعد از پایان سال اول و از طرفی افزایش درآمد حاصل از آب به حساب نیامده جلوگیری شده، باعث گردیده که نقطه سر به سر (درآمد- هزینه) در سال دوم از دوره چهارساله برنامه ریزی جهت کاهش آب به حساب نیامده قرار گیرد که توجیه پذیری طرح را نشان می دهد [21]. قابل توجه است که این نتیجه براساس هزینه توزیع آب شبکه در داخل شهر محاسبه شده که اگر هزینه تأمین آب از محل برداشت تا ورودی شهر نیز به قیمت هر مترمکعب آب اضافه شود نقطه سربه سر زودتر و توجیه پذیری طرح بیشتر خواهد شد.

عوامل مؤثر بر کاهش تقاضای آب شهری

به طور کلی در مدیریت تقاضا، کاهش آب به حساب نیامده، کاهش فشار در شبکه، نوع سیستم توزیع آب در شهر، اصلاح سیستم لوله کشی آب منازل، استفاده از قطعات و وسایل کاهنده مصرف آب، نرخ گذاری آب و آموزش صرفه جویی در مصارف آب شهری روشهای مناسب برای کاهش تقاضا و مصرف آب می باشند که باید از طریق ابزار قانونی، فنی، مالی و نیز برنامه آگاه کردن و آموزش همگانی به طور فعال و مستمر پیگیری گردد.

رفتارها یا نیّات رفتاری مردم نسبت به صرفه جویی در مصرف آب به نگرش و میزان آگاهی آنان نسبت به مسائل مربوط به آب بستگی دارد. از اینرو، برای اینکه فعالیتهای مدیریت تقاضای آب به طور موفقیت آمیز اجرا شوند، لازم است که آگاهی ها و نگرشهای مردم نسبت به صرفه جویی در مصرف آب اصلاح شود تا همکاری آنها در اجرای این برنامه ها بیشتر شود. شهر کاشان یکی از شهرهایی است که با کمبود آب مواجه بوده و قرار است به زودی پروژه انتقال آب از رودخانه زاینده رود به این شهر بهره برداری شود. به منظور اطلاع از میزان آگاهی ها

و سنجش نگرش مردم کاشان نسبت به صرفه‌جویی آب، ارتقای سطح آگاهی آنها از اهمیت و وضعیت آب شهر، آموزش راههای صرفه جویی، تغییر نگرش آنها به سمت صرفه جویی و بالا بردن قابلیت پذیرش آنها برای اجرای اقدامات مدیریت تقاضا تحقیقی پیمایشی در این شهر انجام شد [22]. نتایج این تحقیق نشان داد که میزان آگاهی مردم نسبت به ضرورت صرفه جویی در مصرف آب و کارایی روشهای مختلف صرفه جویی بر نگرش آنها به آب و نیز بر رفتار آنها در جهت صرفه جویی آب تأثیر معنی داری دارد. با تحلیل روند تغییرات مصرف سالانه آب برخی از خانوارها (کاهش و یا افزایش ناگهانی) معلوم شد که عامل اصلی این تغییرات، اصلاح سیستم لوله کشی منزل و یا برعکس پیدایش نشت در لوله کشی بوده است.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله کمیتهای فیزیکی ، استانداردها و یکاها در pd

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله کمیتهای فیزیکی ، استانداردها و یکاها در pdf دارای 135 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله کمیتهای فیزیکی ، استانداردها و یکاها در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله کمیتهای فیزیکی ، استانداردها و یکاها در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله کمیتهای فیزیکی ، استانداردها و یکاها در pdf :

کمیتهای فیزیکی ، استانداردها و یکاها

واحدهای ساختاری فیزیک ، همین کمیتهایی هستند که برای بیان قوانین این علم به کار می روند : طول ، جرم ، زمان ، نیرو ، سرعت ، چگالی ، مقاومت ویژه ، دما ، شدت روشنایی ، شدت میدان مغناطیسی ، و بسیاری کمیتهای دیگر . خیلی از این واژه ها ، مثل طول و نیرو ، در شمار واژههای روزمره اند . مثلاً ممکن است گفته شود : “ او در طول زندگیش فشار زیادی را تحمل کرده است.” اما در فیزیک نباید گول معنی روزمره این واژ ها را خورد . تعریف علمی دقیق طول و فشار ، هیچ ربطی به معنی این دو واژه در جمله بالا ندارد .

خیلی از کمیتهای پیچیده تر را می توان بر حسب این کمیتهای پایه بیان کرد . مثلاً ، تا مدتها دفت اندازه گیری طول و زمان از خیلی از کمیتهای فیزیکی دیگر بیشتر بود و این دو کمیت را عموماً برای تعیین استاندارد به کار می برند . دقت اندازه گیری سرعت کمتر بود ، و بنابراین به عنوان کمیتی مشتق ( زمان /طول = سرعت ) در نظر گرفته می شد . اما امروزه دقت سنجش سرعت نور ، بیش از دقت استاندارد پیشین طول است ؛ البته هنوز هم طول را کمیتی بنیادی می دانیم ، اما استاندارد آن را از استاندارد سرعت و زمان به دست به دست می آوریم .

سیستم بین المللی یکاها :
کنفرانس عمومی اوزون و مقیاسها ؟ در طی مذاکرات سالهای 1954 تا 1971 هفت کمیت را به عنوان کمیتهای اصلی انتخاب کرده است .
سیستم بین المللی یکاها ، SI ، مبتنی بر همین کمیتهاست ، که فهرست از آنها در جدول 1 آماده است .

در این کتاب با بسیاری از یکاهای فرعی SI ـ مثل یکای سرعت ، نیرو ، و مقاومت الکتریکی ـ سرورکار خواهیم داشت . این یکاها از یکاهای جدول 1 مشتق می شوند . مثلاً یکای نیروی نیوتن (N ) است . این یکا ، برحسب یکاهای اصلی SI ، به صورت تعریف می شود .

اگر بخواهیم کمیتهای مثل توان یک نیروگاه ، یا زمان بین دو رویداد هسته ای را بر حسب یکاهای SI بیان کنیم ، با عددی بسیار بزرگ ، یا بسیار کوچک ، مواجه می شویم . برای ساده شدن بیان چنین کمیتهایی ، کنفرانس عمومی اوزان و مقیاسها طی مذاکرات سالهای 1960تا 1975 خود توصیه کرد که از پیشوندهایی که در جدوا 2 آمده است استفاده شود . به این ترتیب ،‌می توانیم توان خروجی یک نیروگاه معمولی برق ، را وات ، را به صورت 3/1 گیگاوات یا GM 3 را بیان کنیم . همچنین ، یک بازه زمانی معمول در فیزیک هسته ای ، مثل ثانیه ، را می شود به صورت 35ر2 نانوثتنیه یا ns35ر2 نوشت . پیشوندهای مربوط به ضریبهای بزرگ تر از یک ، ریشه یونانی دارند و پیشوندهای مربوط به ضریبهای کوچکتر از یک ، ریشه لاتین ( جز فمتو و آتو ، که ریشه دانمارکی دارند ) .
در کنار SI ، دو سیستم هم دیگر هم برای یکاها داریم .یکی سیستم گاؤسی است که در خیلی از منابع فیزیک مورد استفاده است . این سیستم را در این کتاب به کار نخواهیم برد . ضرایب تبدیل یکاهای این سیستم به سیستم SI ، در پیوست ز آمده است .

سیستم دیگر ، سیستم بریتانیایی است ،‌که هنوز هم در بعضی کشورها و از جمله در ایالات متحد امریکا کاربردهای روزمره دارد . کمیتها و یکاهای اصلی میکانیک در این سیستم ، طول ( فوت ) ، نیرو ( پاوند ) ، و زمان ( ثانیه ) اند . ضرب تبدیل این یکاها به یکاهای SI هم در پیوست ز آمده است . ما در این کتاب عموماً یکاهای SI را به کار برده ایم ( و در بعضی موارد به معادله های بریتانیایی آنها هم اشاره کرده ایم ) . تنها در سه کشور ( میانمار ، لیبریا ، و ایالات متحد امریکا ) است که استانداردهای ملی اندازه گری مبتنی بر سیستمی جز SI اند .

مثال 1 هر کمیت فیزیکی را می شود در 1 ضرب کرد ( چون مقدارش را تغییر نمی دهد ) . مثلاً s 60=min 1 است ، پس از min1 /s60=1؛به همین ترتیب ، in 12=ft1،پس in12/ft1=1 است . با استفاده از ضرایب تبدیل مناسب ‌، ( الف ) سرعت 55 مایل بر ساعت را برحسب متر بر ثانیه ، و ( ب ) حجم مخزنی را که 16 گالن بنزین می گیرد بر حسب سانتی متر مکعی به دست بیاورید .

حل : ( الف ) برای ضرایب تبدیل ، به روابط m 1609=mi1/m1609=1)و s3600/ h=1)نیاز داریم ( نگاه کنید به پیوست ز) . به این ترتیب :
سرعت
( ب ) یک گالن مایع 231 اینچ مکعب ، و cm 54ر2=in1 است .
پس
حجم
توجه کنیدد که در این دو محاسبه ، ضرایب تبدیل را چنان به کار برده ایم که یکاهای ناخواسته در صورت یک کسر و مخرج کسر دیگر ظاهر شوند ، و یکدیگر را حذف کنند .

جدول 1 یکاهای اصلی SI
کمیت یکایSI
نام نماد
زمان ثانیه S
طول متر M

جرم کیلوگرم Kg
مقدار ماده مول Mol
دمای ترمودینامیکی کلوین K

جریان الکتریکی آمپر A
شدت نور کاندلا Cd
استاندارد زمان :

سنجش زمان دو جنبه دارد . برای امور رزمره ، و برای بعضی از مقاصد علمی ، لازم است بدانیم چه وقت از روز است تا بتوانیم ترتیب وقایع را تعیین کنیم . در بسیاری از کارهای علمی ، می خواهیم بدانیم که فلان رویداد چقدر طول می کشد ( بازه زمانی چقدر است ) . پس هر استاندارد زمانی باید بتواند به این دو پرسش پاسخ بدهد . “ فلان رویداد در چه زمانی وقوع یافته ؟ ” و “چقدر طول کشیده است ؟ ” جدول سه گستره بازه های زمانی سنجش پذیر را نشان می دهد . نسبت حدود بالا و پایین این گستره از مرتبه است .

هر پدیده تکرار شونده ای را می شود به عنوان مقیاس زمان به کار برد . برای سنجش زمان با چنین پدیده ای ، عده تکرارهای پدیده را ( به اضافه کسری از یک دور در صورت لزوم ) می شماریم . به این منظور می توانیم مثلاً از آونگ ، سیستم جرم ـ فنر ، یا بلور کوارتز استفاده کنیم .

قرنهای متمادی پدیده تکرار شونده چرخش زمین حولمحور خودش ، که مدت روز را تعیین می کند ، به عنوان مقیاس زمان به کار می رفت . بعدها یک ثانیه ( میانگی خورشیدی ) برابر با 86400/1 روز ( میانگین خورشیدی ) تعریف شد . وساعتهای بلوارتز ، که بر اساس اباقی الکتریکی ارتعاشات دوره ای بلور کلوارتز کار می کنند ، به عنوان استاندارد ثانویه زمان به کار می روند . ساعت کوارتز را می شود با استفاده از رصدهای نجومی ، برحسب چرخش زمین مدرج کرد و برای سنجش زمان در آزمایشگاه به کار برد . خطای انباشته بهترین این ساعتها ، در طول سال ، حداکثر 5 بوده است . اما حتی این دقت هم برای علوم و تکنولوژی جدید کافی نیست .

برای دستیابی به استاندارد زمانی بهتر ، ساعتهای اتمی در چندین کشور ساخته شده است . کار این ساعت ، بر اساس بسامد مشخصه تابش میکروموجی است که از اتمهای عنصر سزیم گسیل می شود.این ساعت ، که در مؤسسه ملی استانداردها و تکنولوژی در ایالات متحد امریکا نگهداری می شود ، مبنای تعیین زمان جهانی هماهنگ (UTC) در این کشور است .

جدول 3 مقادیر اندازه گیری شده چندبازه زمانی
بازه زمانی ثانیه
طول عمر پروتون
نیمه عمر واپاشیبتایی مضاعفSe 82
سنّ جهان
سن هرم خئویس

مینگین عمر انسن ( در ایالات متحد امریکا )
دوره تناوب گردش زمین به دور خورشید ( 1سال)

دوره تناوب چرخش زمین حول محور خودش ( 1روز )
دوره تناوب ماهوراه کم ارتفاع نوعی به دور زمین
فاصله زمانی بین ضربان های عادی قلب
دوره تناوب دیاپازون تولید کننده نت لا (ی وسط)
دوره تناوب نوسانهایمیکروموج cm 3

دوره تناوب نوعیچرخشهای مولکولی
کوتاهترین تپ نوری تولید شده ( تا سال 1990)
طول عمر ناپایدار ترین ذرات
پس ببینید که دوره تناوب چرخش زمین ، برای کار دقیق ، چه استاندارد ضعیفی برای زمان است . تغییراتی را که در شکل2 می بینیم می شود به اثرهای کشندی [ جزر و مدی ] ماه ، و تغییرات فصلی بادهای جوی زمین نسبت داد .

در سیزدهمین کنفرانس عمو می اوزان و مقیاسها در سال 1967 ، ثانیه ساعت سزیم به عنوان استاندارد جهانی زمان پذیرفته شد . تعریف این ثانیه :
یک ثانیه برابر است با مدت 9192631770 ارتعاش تابشی ( با طول موج خاص) که از اتم سزیم گسیل می شود .

دو تا ساعت جدید سزیم ، طی 300000 سال حداکثر ممکن است S 1 با هم اختلاف پیدا کنند . ساعتهای میزر هیدروژن به دقت باورنکردنی S1 در 30000000 سال رسیده اند . ساعتهایی که مبتنی بر یک تک اتم محبوس باشند شاید بتوانند این دقت را به اندازه 3 مرتبه بزرگی زیاد کنند . شکل 3 پیشرفت چشمگیر زمان سنجی را طی حدود 300 سال نشان می دهد . این تاریخچه ، با سرعت آونگی آغاز می شود ، که کریستین هویگنس آن را در سال 1656 اختراع کرد ، و با سرعتهای میزر هیدروژن مروزی به پایان می رسد .
استاندارد طول :

اولین استاندارد بین المللی طول ، میله ای از جنس آلیاژ پلاتین ـ ایریدیم ، به نام متر استاندارد ، بود که که در اداره بین المللی اوزان و مقیاسها ، در نزدیکی پاریس ، نگهداری می شد . یک متر ، طبق تعریف ، برابر بود با فاصله بین دو شیار باریک که نزدیک دو انتهای میله حک شده بود ؛ در شرایطی که میله در دمای صفر درجه کلاسیوس ( سانتی گراد ) ، و در وضعیت مکانیکی معینی قرار داشت . به ملاحظات تاریخی قرار بود این متر برابر با یک ده میلیونیم فاصله قطب شمال تا استوا ، روی نصف النهاری که از پاریس می گذرد ، باشد. اما اندازه گیری دقیق نشان داد که طول میله ای متر استاندارد ، کمی ( در حدود023ر0 درصد ) با این مقدار تفاوت دارد .

از آنجا که متر استاندارد ، چندان در دسترس نیست ، بدلهای دقیقی از روی آن ساخته شد و به عنوان نمونه های اصلی در اختیار مؤسسات وآزمایشگاههای استانداردها در سراسر دنیا قرار گرفت . از این استانداردهای ثانویه ، برای مدرج کردن میله های سنجش ، که از استانداردهای ثانویه هم قابل وصول تر بودند ، استفاده می شود . بنابراین ، تا همین اواخر ، مأخذ همه وسایل و میله های سنجش طول ـ که طی مقایسه های پیچیده ای به کمک میکروسکوپ و ابزارهای تقسیم کننده تولید می شدند ـ متر استاندارد بود . دقت فرآیندهای مقایسه خراشهای روی میله به وسیله ای میکروسکوپ ، دیگر برای تکنولوژی و علوم جدید کافی نیست . در سال 1893 ، آلربرت مایلکسون ،فیزیکدان آمریکایی ، متر استاندارد را با طول موج نور سرخی که از اتم کادمیم گسیل می شود مقایسه کرد وبه این وسیله استانداردی دقیقتر و قابل وصول تر بدست آورد . مایکلسون طول میله متر را به دقت اندازه گرفت و دریافت که متر استاندارد ، 5ر1553163 برابر این طول موج است . در هر آزمایشگاهی ، به راحتی می شد لامپ کادمیم مشابهی تهیه کرد . به این ترتیب ، مایکلسون روشی یافت که دانشمند سراسر جهان نتوانستند با آن استاندارد دقیقی داشته باشند ، بی آنکه به میله ای متر استاندارد رجوع کنند .

با وجود این پیشرفت تکنولوژیکی ، میله فلزی تا سال 1960 همچنان استاندارد رسمی طول بود ، تا آنکه در این سال ، در یازدهمین کنفرانس عمومی اوزان و مقیاسهای ، یک استاندارد اتمی برای متر پذیرفته شد . ایت استاندارد ، عبارت است از طول موج ( در خلاء ) نور سرخ ـ نارنجی معینی که از یک ایزوتوپ خواست کریپتون ، یک در Kr 86 ، در شرایط تخلیه الکتریکی گسیل می شود . به طور مشخص ، یک متر برابر با 73 ر 1650763 طول موج این نور تعریف شد . با فراهم

شدن امکان اندازه گیری طولهای به اندازه ای کسری از طول موج ، دانشمندان با این استاندارد جدید می توانستند طول ها را با خطای کمتر از 1 در با هم مقایسه کنند .
انتخاب استاندارد اتمی ، علاوه بر افزایش دقت سنجش طول ، مزایای دیگری هم دارد . اتم های Kr 86 همه جا پیدا می شوند ، همسان اند و نوری با طول موج یکسان گسیل می کنند ، طول موج خاصی که انتخاب شده است ، مشخصه انحصاری Kr 86 ، و بسیار تیز و مشخص است . این ایزوتوپ را می شود به آسانی در شکل خالص اش فراهم کرد .

تا سال 1983 ، دقت های مورد نیاز به حدی رسید که دیگر استاندارد K r 86 هم نمی توانست پاسخگویی آن باشد . در این سال ، گام متهورانه ای برداشته شد . تعریف متر عوض شد ؛ طبق تعریف جدید ، متر فاصله ای است که نور در بازه زمانی مشخصی می پیماید . به بیان هفدهمین کنفرانس عمومی اوزان مقیاس ها :

متر طول راهی است که نور در خلاء در بازه زمانی 299792458/1 ثانیه می پیماید .
این ، معادل آن است که بگوییم سرعت نور ، C ، اکنون طبق تعریف برابر است با
(دقیقاً) m/s 299792458=c
این تعریف جدید لازم بود ، زیرا سنجش سرعت نور چنان دقیق شده بود که صرف تکرار پذیری تولید متر

Kr 86 ، عاملی محدود کننده به حساب می آمد . بنابراین ، معقول می نمود که سرعت نور را به عنوان کمیتی تعریف شده بپذیریم . و ان را ، همراه با استاندارد دقیقاً تعریف شده زمان ( ثانیه ) ، برای تعریف جدید متر به کار ببریم .
جدول 4 ، گستره طول های مختلف را ، بر حسب استاندارد متر ، نشان می دهد.
جدول 4 . مقادیر اندازه گیری شده بعضی طول ها
طول متر
فاصله دورترین اختروش رصد شده
فاصله کهکشان امرأه المسلسله از ما
شعاع کهکشان ماه
فاصله نزدیک ترین ستاره از ماه (پروکسیما قنطورس )
شعاع میانگین مدار دورترین سیاره ( پلوتون )
شعاع خورشید
شعاع زمین
ارتفاع قله اورست
قد یک آدم معمولی
ضخامت هر صفحه این کتاب
اندازه یک ویروس معمولی
شعاع اتم هیدوژن
شعاع مؤثر پروتون
مثال 2 . سال نوری که یک مقیاس طول است ( نه مقیاس زمان ) برابر با مسافتی است که نور در یک سال می پیماید . ضریب تبدیل سال نوری به متر را حساب کنید ، و تعیین کنید به فاصله ستاره ای پروکسیماقنطورس از ما ( ) چند سال نوری است .
حل : ضریب تبدیل سال به ثانیه عبارت است از

سرعت نور ، تا سه رقم با معنی است . بنابراین ، نور در یک سال ، مسافت

را می پیماید . پس
سال نوری
فاصله پروکسیماقنطورس از ما برابر است با
سال نوری 2ر4
نزدیکترین ستاره از زمین در فاصله 2ر4 سال نوری قرار دارد .
استاندارد جرم :
استاندار SI جرم ، استوانه ای از جنس پلاتین ـ ایریدیم است که در دفتر بین المللی اوزان و مقیاس ها نگهداری می شود ، و بنابر توافق بین المللی جرم آن یک کیلوگرم تعیین شده است . استانداردهای ثانوی برای مؤسسات استاندارد به همه کشورهای جهان فرستاده می شوند . جرم اجسام دیگر را می توان ، با استفاده از ترازوهای دوکفه ای با بازوهای یکسان ، با دقت 1 در تعیین کرد .
نسخه بدلی از استاندارد بین المللی جرم ، بنام کیلوگرم سرنمونه شماره 20 ، در ایالات متحد امریکا در مؤسسه ملی استانداردها و تکنولوژی ، زیر یک سرپوش ، نگهداری می شود . این استاندارد را ، حداکثر سالی یکبار ، برای کنترل مقادیر استانداردهای سوم از زیر سرپوش ها بیرون می آورند . سرنمونه شماره 20 را از سال 1889 تا کنون دو بار به فرانسه برده اند و با کیلوگرم اصلی مجدداً مقایسه کرده اند . هنگامی که این جسم را از زیر سرپوش خارج می کنند ، همیشه دو نفر حضور دارند : یکی کیلوگرم را با پنس نگه می دارد ، و دومی مراقب است که اگر کیلوگرم از دست اولی افتاد آن را بگیرد .
جدول 5 اندازه های چند جرم را نشان می دهد . توجه کنید که حدود گستره این جرم ها تا مرتبه بزرگی با هم اختلاف دارند . بیشتر این جرم ها را به طور غیر مستقیم با کیلوگرم استاندارد مقایسه کرده اند . مثلاً ، برای تعیین جرم زمین می توان نیروی جاذبه گرانشی بین دو کره سربی را در آزمایشگاه، سنجید و آن را با جاذبه زمین بر یک جرم معین مقایسه کرد . جرم کره ها را باید با مقایسه مستقیم با استاندارد کیلوگرم بدست آورد .
جدول 5 مقادیر اندازه گیری شده بعضی از جرم ها
جسم کیلوگرم
عالم شناخته شده ( تخمین )
کهکشان ما
خورشید
زمین
ماه
کشتی اقیانوس پیما
فیلم
انسان
دانه انگور
ذره غبار
ویروس
ملکول پنی سیلین
اتم اورانیوم
پروتون
الکترون
جدول 6 نتایج اندازه گیری جرم چند اتم
ایزوتوپ جرم (U ) خطا (U)

00782504ر1 00000001ر0

0000000ر12 ( دقیق )

9297656ر63 0000017ر0

91195ر101 00012ر0

907073ر136 000006ر0

959917ر189 000007ر0

0495546ر238 0000024ر0
در مقیاس اتمی ، استاندارد دیگری برای جرم وجود دارد که جزو یکاهای SI نیست . این استاندارد جرم اتم است که ، طبق توافق بین المللی ، دقیقاً برابر با 12 یکای جرم اتمی( u) تعریف می شود . جرم اتم های دیگر را میتوان ، به کمک طیف سنج جرمی ، با دقت خوبی تعیین کرد . جدول 6 جرم چند اتم را ، همراه با برآورد خطاهای سنجش آنها ، نشان می دهد . علت نیاز به چنین استانداردی برای جرم آن است که ، به کمک روشهای آزمایشگاهی امروزی ، دقت مقایسه جرم اتم های مختلف می تواند بیش از آنی باشد که با کیلو گرم استاندارد اماکن دارد . به هر حال در جانشین کردن یک استاندارد اتمی جرم به جای استاندارد کیلوگرم پیشرفت های حاصل شده است . رابطه تقریبی استاندارداتمی فعلی و استاندارد اصلی چنین است :

یکای دیگری در SI که به یکای بالا مربوط می شود مول است ، که برای سنجش مقدار ماده به کار می رود . یک مول اتم ، مقدار ماده ای است که دقیقاً 12 گرم جرم دارد و تعداد اتم های آن برابر با ثابت آووگادرو ، ، است
ذره بر مول
این عدد با آزمایش به دست می آید و خطای آن در حدود یک در میلیون است . یک مول از هر ماده ای شامل همین تعداد جزء بنیادی ( اتم ، مولکول ، یا هر چیز دیگر ) از آن ماده است . پس 1 مول گاز هلیم اتم He دارد ، 1 مول اکسیژن شامل مولکول است ، و یک مول آب مولکول دارد.برای ارتباط دادن یکاهای اتمی جرم به یکاهای بزرگ ، باید از ثابت آووگادرو استفاده کرد . جانشین کردن استاندارد کیلوگرم با استانداردهای اتمی مستلزم آن خواهد بود که دقت سنجش مقدار ، حداقل دو مرتبه بزرگی بیشتر شود تا بتوان جرم اجسام را بادقت 1 در تعیین کرد .
حرکت در یک بعد :
مکانیک ، قدیمی ترین شاخه علوم فیزیکی ، علم بررسی حرکت اجسام است . از محاسبه مسیر توپ بیسبال یا مسیر سفینه فضایی ای که به مریخ می رود گرفته تا تحلیل ردّ حرکت های ذرات بنیادی ای که از برخورد ذرات در بزرگترین شتاب دهنده ها حاصل می شوند ، همه جزو مسائل مکانیک اند . بخشی از مکانیک که به توصیف حرکت اختصاص دارد سینما تیک نامیده می شود ( سینماتیک برگرفته از معادل واژه حرکت در زبان یونانی است ؛ “ سینما” به معنی تصاویر متحرک را از همین واژه گرفته اند ) . به آن بخشی از مکانیک که به تحلیل علل حرکت مربوط می شود دینامیک می گویند ، ( برگرفته از معادل یونانی واژه نیرو ؛ دینامیت هم از همین واژه می آید ) . در این فصل تنها به سینماتیک در یک بعد می پردازیم .

سینماتیک ذره:
برای شروع مطالعه ، مورد ساده ای را در نظر می گیریم : ذره ای که روی خط راست حرکت می کند . حرکت راست خط خوبی اش این است که با آن می توانیم مفاهیم بنیادی سینماتیک ، مثلاً سرعت و شتاب را بدون نیاز به ریاضیات مربوط به بردارها ، که معمولاً برای تحلیل حرکت های دو بعدی و سه بعدی به کار می رود ، به سادگی معرفی کنیم . البته در همین شکل محدود حرکت هم می توانیم خیلی از وضعیت های واقعی را بررسی کنیم : سنگ در حال سقوط ، قطار شتاب دار ، اتومبیل در حال ترمز ، گوی هاکی در حال لغزش ، صندوقی که از شیبی بالا کشیده می شود ، الکترون های سریع لامپ پرتو X ، و نظایر آن ها نمونه های از این مواردند . در این موراد حالت حرکت می تواند تغییر کند ( مثلاً ممکن است به گوی هاکی ضربه بزنیم تاشروع به حرکت کند ) ، جهت حرکت هم می تواند تغییر کند ( مثلاً می شود سنگ را به هوا پرتاب کرد تا دوباره به زمین برگردد ) ، اما در هر حال این حرکت باید مقید به یک خط راست باشد .
برای اینکه بحث را باز هم ساده تر کرده باشیم ، فعلاً فقط به حرکت یک ذره می پردازیم . یعنی اجسام پیچیده هم را مثل یک نقطه مادی فرض می کنیم . به این ترتیب ، می توانیم از همه حرکتهای درونی ممکن چشمپوشی کنیم ـ مثلاً از حرکت چرخشی یا از حرکت ارتعاشی اجزای جسم . در این بحث مواردی را در نظر می گیریم که همه اجزای جسم ، دقیقاً در یک جهت حرکت می کنند . چرخ غلتان چنین خاصیتی ندارد زیرا حرکت نقاط روی لبه آن ، با حرکت نقاط روی محورش فرق می کند . ( اما چرخ لغزان این خاصیت را دارد . بنابراین چرخ را هم مثل اجسام دیگر ، می توانیم برای بعضی از محاسبات مانند ذره در نظر بگیریم و برای بعضی دیگر نمی توانیم . ) تاجایی که تنها با متغییرهای سینماتیکی سروکار داریم ، علتی وجود ندارد که حرکت قطار و الکترون را بر یک اساس بررسی نکنیم . هر دو نمونه هایی از حرکت ذره اند .
همه انواع حرکت راست خط ذره را بررسی می کنیم . ذره ممکن است سرعت بگیرد ، سرعت کم کند ، و حتی بایستد و برگردد . به دنبال توصیفی می گردیم که همه این امکانات را در داشته باشد .
توصیف حرکت :
حرکت ذره را به دو طریق توصیف می کنیم : با معادلات ریلضی و با نمودار . هر دو راه برای مطالعه سینماتیک مفیدند ، و ما هم از هر دو استفاده می کنیم . معمولاً روش ریاضی برای حل مسائل بهتر است ، زیرا دقت بیشتری از روش نموداری دارد . روش نموداری از این جهت مفید است که خیلی وقتها بصیرت فیزیکی بیشتری ، نسبت به معدلات ریاضی ، به دست می دهد .
اگر بستگی ریاضی مکان ذره ( نسبت به مبدأ یک چارچوب مرجع معین ) به زمان t را برای همه زمانها داشته باشیم ، توصیف کاملی از حرکت ذره به دیت می آید . این همان تابع ( t ) است . در مثالهای زیر ، چند نمونه از انواع ممکن حرکت را همراه با توابع و نمودارهای توصیف کننده آنها در نظر می گیریم :
1 سکون . در این حالت ذره همیشه در نقطه A است :
(1) =A ( t )
نمودار این “ حرکت ” در شکل 1 آمده است . برای توضیح این نمودار ، فرض می کنیم ذره مهره ای است که بدون اصطکاک روی سیم بلندی می لغزد . در این مورد ، مهره در نقطه = A در حالت سکون است . دقت کنید که در نمودار ، را متغیر وابسته ( روی محور قائم ) و t را متغیر مستقل ( روی محور افقی ) می گیریم .
2 حرکت با سرعت ثابت . آهنگ حرکت ذره را با سرعت آن توصیف می کنیم. در حرکت یک بعدی ، سرعت می تواند مثبت یا منفی باشد : ذره اگر در جهت افزایش حرکت کند سرعت مثبت است و اگر در جهت کاهش حرکت کند سرعت منفی است . اندازه سرعت هم معیاری دیگری از آهنگ حرکت است . اندازه سرعت همیشه مثبت است و اطلاعی درباره جهت حرکت در بر ندارد .

در حرکت با سرعت ثابت ، نمودار مکان بر حسب زمان خطی راست با شیب ثابت است . از حساب دیفرانسیل و انتگرال می دانیم که شیب هر تابعی مشخص کننده آهنگ تغییر آن است . در این جا ، آهنگ تغییر مکان سرعت است و هر چه شیب نمودار بیشتر باشد ، سرعت بیشتر است . در شکل ریاضیاتی داریم
(2) =A+Bt ( t )

که نمایش معمول یک خط راست باشیب B است ( البته خط را اغلب با نشان می دهند ) .
شکل 2 حرکت ذره ای نشان می دهد که در زمان t = 0 در نقطه ای = A است . این ذره با سرعت ثابت در جهت افزایش حرکت می کند . به این ترتیب ، همانطور که از شیب مثبت نمودار بر میآید ، سرعت آن مثبت است .
3 حرکت شتابدار . در این مورد سرعت ذره تغییر می کند ( شتاب ، طبق تعریف ، برابر است با آهنگ تغییر سرعت ) ؛ بنابراین، شیب نمودار هم متغیر است . پس نمودار چنین حرکتهایی منحنی است . نه خط راست . دو نمونه از این نوع حرکت عبارت است از :
(3) =A+Bt + ( t )

(4) =Acoswt ( t )
در اولی با فرض 0 c> ، شیب به طور پیوسته زیاد می شود و حرکت ذره مدام سریعتر می شود . در دومین ، ذره بین = +A و =-A نوسان می کند ، و سرعت آن نیز همراه با تغییر علامت شیب منحنی در شکل 3 به ، تغییر علامت می دهد توصیف کامل حرکت ، معمولاً پیچیده تر از آن است که تا به حال با مثالهای ساده نشان داده ایم . به این مثالها توجه کنید :

4 . اتومبیلی که شتاب می گیرد و ترمز می کند . اتومبیلی از حالت سکون شروع به حرکت می کند ، شتاب می گیرد ، و به سرعت معینی می رسد ، سپس مدتی با سرعت ثابت حرکت می کند ، و سرانجام ترمز می کند و می ایستد . شکل 4 این حرکت را نشان می دهد . این حرکت را نمی شود صرفاً با یک معادله توصیف کرد ؛ برای حالتهای سکون باید رابطه ای از نوع معادله 1 بکار ببریم ، برای بخش شتاب دار تند شونده رابطه ای از نوع معادله 3 ، برای بخش سرعت ثابت رابطه ای از نوع معادله 2 ، و برای بخش ترمز هم رابطه ای دیگر ، باز هم از نوع معادله 3 .

دقت کنید که نمودار این حرکت دو ویژگی دارد : ( t ) پیوسته است ( نمودار پرشی ندارد ) و شیب نیز پیوسته است ( نمودار نقاط تیز ندارد ) . انتظار داریم که ( t ) همواره پیوسته باشد ؛ در غیراین صورت ، اتومبیل در نقطه ناپدید می شود و در نقطه ای دیگر ظاهر می شود . بعداً خواهیم دید که نقاط تیز نمودار ، نقاطی اند که در آنها سرعت به طور آنی تغییر می کند . این البته گویایی یک وضعیت کاملاً فیزیکی نیست ، اما تقریب خوبی برای بعضی وضعیتهای فیزیکی است .

5 جسمی که به مانع بر می خورد و باز می گردد . یک “ گوی ” هاکی با سرعت ثابت روی یخ می لغزد ، به دیوار بر می خورد ، و در جهت مخالف و با همان اندازه سرعت باز می گردد . شکل 5 این حرکت را نشان می دهد ؛ در اینجا فرض شده است که رد برخورد آناً جهت حرکت را معکوس می کند . در واقع اگر “ نقطه ” برخورد را دقیقاً بررسی کنیم ، در می یابیم که این نقطه تیز نیست بلکه کمی گرد است . این امر ناشی از کشتسانی دیوار و گوی هاکی است.

6 گلوله خمیر چسبنده . دانشجوی یک گلوله خمیر مدل سازی را به بالا پرتاپ می کند ؛ نقطه رها کردن توپ بالای سر دانشجو است . توپ تا ارتفاع معینی بالا می رود ، و سپس بر می گردد و به زمین می چسبد . شکل 6 این حرکت را نشان می دهد . شیب منحنی در t = 0 سرعت اولیه گلوله ای است که به طرف بالا پرتاب شده است . سرعت در اوج مسیر ( که در آنجا شیب صفر است ) به صفر می رسد و پس از آن خمیر به طرف پایین حرکت می کند و اندازه سرعت آن دائماً بیشتر می شود . هنگامی که خمیر به زمین می خورد ، آناً به حالت سکون در می آید و سرعت آن صفر می شود .

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر
<   <<   46   47   48   49   50   >>   >