پروژه دانشجویی مقاله بدست آوردن مسیر بحرانی پروژه مالی در زمانه

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله بدست آوردن مسیر بحرانی پروژه مالی در زمانهای فازی در pdf دارای 7 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله بدست آوردن مسیر بحرانی پروژه مالی در زمانهای فازی در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله بدست آوردن مسیر بحرانی پروژه مالی در زمانهای فازی در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله بدست آوردن مسیر بحرانی پروژه مالی در زمانهای فازی در pdf :

بدست آوردن مسیر بحرانی پروژه مالی در زمانهای فازی

چکیده

در متن حاضر،روشی برای بدست آوردن مسیر بحرانی پروژه مالی در زمانهای

فازی ارائه شده است .ما در نوشتن این مقاله با فرض اینکه زمان به صورت اع

داد فازی بوده ،مسیر بحرانی را از طریق یک مدل برنامه ریزی خطی فازی که ضرایب متغیرها در تابع هدف به صورت اعداد فازی باشند را بدست می آوریم.برای حل ابتدا دوگان مساله را نوشته سپس با استفاده از رتبه بندی اعداد فازی مدل دوگان به صورت قطعی در آمده و تعین محدودیت های فعال دوگان ،متغیرهای پایه ای مدل اولیه و به طبع آن مسیر بحرانی و زمان تعیین می شوند .

کلید واژه : مسیر بحرانی ،زمانهای فازی ،برنامه ریزی خطی فازی

1- مقدمه

پروژه مالی را می توانیم به صورتی نشان دهیم که در آن کمانها نشان دهنده فعالیت و گره ها نشان دهنده نقاط شروع و پایان باشد . هر پروزه مالی را می توانیم از مسیری آغاز و به گره پایانی برسیم و می دانیم که هر پروژه دارای چندین مسیر آغاز و پایان می باشد .مسیری که دارای بیشترین زمان باشد مسیر بحرانی پروژه می نامند که اهمیت خاصی در مدیریت پروژه دارد .
برای بدست آوردن این زمان یا از داده های گذشته استفاده می کنیم که ممکن است این اطلاعات در دسترس نباشد یا از زمانهای فازی می توان استفاده کرد . محققان روشهای متفاوتی برای محاسبه ارائه داده اند که بیشتر آنها از روشهای پیش رو و پس ر

 

و استفاده کرده اند روش دیگر برای یافتن مسیر بحرانی پروژه مالی استفاده از برنامه ریزی خطی می باشد . در این مقاله زمان انجام فعالیت را به دو صورت قطعی و فازی بررسی می کنیم و در حالت زمان فازی آنرا توسعه داده و روش حلی برای آن در نظر می گیریم.

2- مدل برنامه ریزی خطی در حالت قطعی

شبکه ای را در نظر بگیریم که آن را با G=(N,A) نشان می دهیم در این شبکه N مجموعه گره هاست و A نشان دهنده مجموعه کمانهاست که همان فعالیت ها می باشد در این مجموعه کمان ( i,j) نشان دهنده فعالیت (i,j) است همچنین در این شبکه زمان انجام فعالیت ( i,j) را با نشان می دهیم در مدل مربوطه سعی می کنیم از بین مسیرهای موجود از گره ابتدایی تا گره انتهایی طولانی ترین مسیر را بیابیم که همان مسیر بحرانی می باشد در این مدل متغیر نشان می دهد که مسیر مربوطه شامل فعالیت (i,j) است یا نه . همچنین محدودیت های این مدل تعادل جریان در گره های شبکه را نشان میدهد. مدل مربوطه به صورت

زیر می باشد :

 

خروجی این مدل نشان دهنده مسیر بحرانی شبکه می باشد و زمان انجام پرو ژه مجموع زمانهای فعالیت هایی است که روی این مسیر قرار دارند که همان مقدار بهینه تابع هدف است .

3- مدل برنامه ریزی خطی در حالت فازی

در این مدل زمان انجام فعالیت را به صورت اعداد فازی مثلثی در نظر می گیریم که به صورت می باشند درجه عضویت این مقادیر به صورت زیر است :

در نتیجه مدل اولیه به صورت زیر تغیر می کند :

4- حل مدل برنامه ریزی خطی در حالت فازی

برای حل مدل (2) ابتدا دوگان آنرا نوشته که به صورت زیر می باشد :

در مدل فوق نشان دهنده زودترین زمان شروع فعالیت هایی است که از گره های i,j شروع می شوند تابع هدف این مدل کوتاهترین زمان انجام پروژه را نشان می هد که در حالت بهینه مقدار آن برابر با زمان انجام پروژه می باشد . همچنین طرف راست محدودیت های مدل فوق به صورت اعداد فازی هستند .برای حل دوگان ابتدا از رتبه بندی اعداد فازی که به طرفین محدودیت های مدل فوق اعمال می شود استفاده شده است . برای این منظور باید سمت چب محدودیت ها را هم به صورت اعداد مثلثی در نظر گرفت .

در این مقاله از روش رتبه بندی با استفاده از میانگین به خاطر ایجاد محدودیت های خطی استفاده شده است . همچنین این رتبه بندی باعث ایجاد مقادیری نزدیک به میانگین اعداد فازی و انحراف معیار کم می شود.

با جایگذاری مقادیر بالا در (5) و ساده کردن ،مدل (8) که هم ارز مدل (4) است بدست می آید .

حال قرار داده و مدل برنامه ریزی خطی فوق را حل کرده و محدودیت های فعال را تعیین می کنیم از روی این محدودیت ها متغیرهای پایه ای مدل اولیه که مقدار یک را دارند را یافته و مسیر بحرانی را می یابیم همچنین مقدار تابع هدف مدل فوق در حالت بهینه زمان انجام پروژه را نشان می دهد .

نتیجه گیری

 

 

در این مقاله برای بدست آوردن مسیر بحرانی در حالتی که زمان انجام فعالیت ها به صورت فازی بودند از برنامه ریزی خطی فازی صفر و یک استفاده شد . برای حل مدل از دوگان آن استفاده کردیم که در سمت راست محدودیت های دوگان به صورت فازی در آمدند در مرحله بعد محدودیت ها دوگان را با استفاده از رتبه بندی اعداد فازی به صورت خطی در آورده و مدل مربوطه را حل کردیم با حل دوگان و تعیین محدودیت های فعال دوگان متغیرهای پایه ای مدل اولیه که مقدار یک دارند را یافتیم . این متغیرها نشان دهنده مسیر بحرانی پروژه می باشند و همچنین زمان انجام پروژه برابر با مقدار تابع هدف در حالت بهینه مسئله دوگان می باشد .

منابع

D. Dubois, H. Fargier, V. Galvagonon, On latest starting times and floats in task networks with ill-known durations, European Journal of Operational Research (2003)266–280

E.Elmaghrabi, H.Soewandi, M.Yao, chance constraint programming in activity networks :a critical evaluation, European Journal of Operational Research,131(2001)440-458

P. Zielin´ ski, On computing the latest starting times and floats of activities in a network with imprecise durations, Fuzzy Sets Syst. 150 (2005) 53–76
S. Chanas, P. Zielin´ ski, Critical path analysis in t

he network with fuzzy activity times, Fuzzy Sets Syst.122 (2001) 195–204

S. Chanas, P. Zielin´ ski, On the hardness of evaluati

 

ng criticality of activities in a planar network with duration intervals, Oper. Res.Lett. 31 (2003) 53–59

S.M.T. Fatemi Ghomi, E. Teimouri, Path critical index and task critical index in PERT networks, European
Journal of Operational Research 141 (2002) 147–152

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله کاراموزی قالب گیری فشاری در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله کاراموزی قالب گیری فشاری در pdf دارای 74 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله کاراموزی قالب گیری فشاری در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله کاراموزی قالب گیری فشاری در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله کاراموزی قالب گیری فشاری در pdf :

چکیده:
این آنالیز قادر است انواع قالب گیری را برای مواد کامپوزیت ترموست با الیاف تقویت شده بررسی کند. در این قسمت، ارتباط لازم بین هندسه قالب، خواص مواد، شرایط حاکم بر پروسه مشخص می‌شود.
از جمله موارد مهم و حیاتی برای شبیه سازی عبارتند از:
1ـ هندسه سطحی دو ابزار در فرمت IGES نیاز است.
2ـ مشخص کردن شرایط پروسه از قبیل:
* موقعیت شارژ
* موقعیت ماهیچه وسنبه و پینهای(پران، بیرون انداز)
* گره‌های ثابت و نقاط مرجع (راهگاه کش)
* آنالیز ساختاری جایگذاری‌ها
این شبیه‌سازی بر اساس روش المان محدود پایه‌ریزی شده است. که برای پروسه ایجاد شبکه‌بندی اولیه از یک مدل توپر با هندسه‌ای که فرمت IGES دارد، استفاده می‌شود.
بعد از اینکه شبکه‌بندی ایجاد شد، شرایط فرایند برای مدل‌سازی آماده می‌شود.
• شرایط شبیه سازی فرایند و قالبگیری عبارتند از:
1ـ ایجاد المان محدود برای نمایش سطوح نیم‌صفحه‌ای.
2ـ الگوی پرشدن قالب برای قالبگیری فشاری
3ـ پیش‌بینی جهت‌گیری الیاف.
4ـ فرایند Curing و انتقال گرمایی.
5ـ آنالیز چروکها و انقباضات و تابیدگی‌هاو ترکها.
6ـ آنالیز ساختاری.
یک آنالیز دینامیکی ‌ـ حرارتی برای المان محدود روی کاسه چراغ انجام می‌شود که توسط نرم‌افزار شبیه‌سازی می‌شود. توسط نرم‌افزار، خواص مواد ناهمسانگرد از طریق قطعه محاسبه می‌شود. در این قسمت، جریان القا شده ناهمسانگرد، می‌تواند در داخل قطعه و در همه جای آن کاملاً محسوس باشد که اگر بجای آن از فرضیه همسانگرد استفاده شود، نتایج سرشار از اشتباه بدست خواهد آمد.

قالب گیری فشاری

تاریخچه :

تاریخ به یاد ندارد مبنا و مبدأ هنر قالب سازی را، اما اولین کاربرد قالبگیری فشاری به عنوان یک فرایند در قرن 19 یعنی زمانی که توماس هانکوک یک فرایند برای قالبگیری لاستیک ابداع کرد. اختراع اولیه پروسه قالبگیری، در 1870 در ایالات متحده، توسط john wesley و Isaiahs. Hayatt به ثبت رسیده است. Dr. LeoH. در 1908 رزینهای فنل فرمالدهید را به عنوان اولین ماده قالب گیری مورد استفاده در قالب گیری فشاری معرفی کرد.

1-1 تکنولوژی قالب گیری فشاری :

دو تکه از قالب، یک محفظه را می‌سازد که به شکل قطعه دلخواه توسط ماشینهای ابزار تولید شده است. قالب گرم می‌شود و مقدار مشخصی از مواد قالب گیری (مواد شارژ قالب) در درون نیمه پایینی تحت بار قرار داده می‌شود. دو قسمت قالب، تحت فشار یکدیگر می‌رسند. ترکیبی از مواد مختلف، بوسیله گرما، نرم می‌شود، و یک جرم به هم پیوسته، به فرم محفظه، ایجاد می‌شود. این جرم به هم پیوسته سخت می‌شود تا حدی که بدون هیچ پیچشی از داخل قالب باز شد، برداشته می‌شود.اگر پلاستیک از مواد ترموست باشد، سختی ماده تحت فشار، با افزایش گرما، بیشتر می‌شود و اگر پلاستیک از مواد ترموپلاستیک باشد، سختی ماده تحت فشار، با سردکردن آن، کاهش می‌یابد. قالبگیری فشاری به طور کلی برای مواد ترموست استفاده می‌شود و برای مواد ترموپلاستیک رایج نیست (قالب گیری ترزیقی برای ترموپلاستیک‌ها استفاده می‌شود.)

2-1آشنایی اجمالی با مواد مورد استفاده در فرایند قالب گیری فشاری

الف – مواد ترموست:
ترکیبات شیمیایی هستند که بوسیله فرایند ترکیب رزین‌ با پرکننده‌ها، رنگدانه‌ها، مواد رنگی، روانکارها و غیره بدست می‌آیند در حالی که آماده برای قابلگیری نهایی هستند. این مواد یا ترکیبات قالبگیری بیشتر به صورت پورد یا به شکل گرانول یا کروی هستند که دارای ضریب بالک بین محدوده (2-8) هستند. این مواد در برابر حرارت تغییر شکل داده و پس از سردشدن، سخت می‌شوند و با حرارت دوباره قابل بازیافت نیستند. مواد با ضریب بالک پایین‌تر آنهایی هستند که ترکیبات پودر چوب یا ترکیبات معدنی به عنوان پرکننده دارند. در حالی که مواد با ضریب بالک بالاتر پرکننده‌هایی مانند گروه نایلون یا کتون و نخ تایر،شابر برشگر و برای هر استحکام موثر، الیاف شیشه‌ای دارند.
مواد ترموست ترکیبی از مواد زیر می باشند :
1ـ رزین فنل فرمالدهید
2ـ رزین اوره فرمالدهید
3ـ رزین ملامین فرمالدهید
از پرکننده‌های معمول ترموستها می‌توان به مواد طبقه‌بندی شده زیر اشاره کرد :
مواد با ضریب بالک پایین:
1ـ پودر چوب
2ـ ترکیبات معدنی یا پرکننده‌ها
مواد ضریب بالک بالا:
ـ گروه نایلون‌‌ها ـ گروه کتونها ـ سیم تایر ـ شابر یا برشگر (sisal)
مواد مهم دیگر ترموست‌ها، رزینهای آلکید یا پلی‌استر همراه با پلی‌استرهایی مثل: آزبست، کتون، الیافهای کتون، الیاف شیشه‌ای، رزینهای پلی استر در ترکیب با شیشه و یا الیاف sisal، به طور گسترده در قالبگیری با فشار پایین استفاده می‌شود. رزینهای سیلیکون و اپوکسی همچنین در ترکیب با پرکننده‌ها،برای کاربردهایی که نیازمند مقاوم بودن نسبت به گرما و رطوبت است، استفاده می‌شوند.
این مواد در قالبگیری نیاز به ارتباط مستقیم دو فاکتور گرما و فشار هستند به طوری که گرما، ترکیبات را گرم می‌کنند، تا نرم شده و شبیه بتونه شوند و فشار باعث جریان یافتن و انتشار به درون دو نیمه قالب (در حالی که بسته است)، می‌شود.استفاده از گرما و فشار بیشتر از حالت قبل، باعث می‌شود که ترکیبات تحت یک واکنش به نام پلیمریزاسیون قرار بگیرند.در جایی که آنها هماهنگ با شرایط گداز‌پذیری و حل‌نشدنی در این حال باشند، نام ترموست را می‌گیرند.

• قالب گیری فشاری مواد ترموست:
فرایند متراکم‌سازی مواد ترموست به واکنش Cure منتهی می‌شود که این واکنش، یک شبکه به هم پیوسته‌ای از مولکولها را تشکیل می‌دهد. شارژهای ترموست به طور نوعی در دمای اتاق داخل قالب قرار می‌گیرند و یا بعد از چند ثانیه گرم کردم، درون قالب قرار می‌گیرند.
سطح قالب در یک دمای بالا با شارژ تماس پیدا می‌کند و عمل curing اتفاق می‌افتد. رزین موجود در ترکیب ترموست یک لایه ویسکوز می‌سازد. و ترکیب تحت فشار اعمالی از طرف قسمت بالای قالب، جریان می‌یابد.
در طی قالبگیری فشاری ترکیب، به علت اینکه موقعیت لغزش بین سطح قاب و ترکیب وجود دارد ، به طور یکپارچه، در راستای ضخامت تغییر شکل می‌دهد . این موقعیت لغزش، نتیجه شکل گرفتن لایه لزج است که به طور کوتاه مدت بعد از گرم شدن بوجود می‌آید. مرکز جریان تحت تنشهای برشی خیلی کمی قرار دارد.

ب – ترموپلاستیکها:
این مواد نیز ترکیبات شیمیایی هستند اما آنها قبل ازآنکه داخل قالب قرار بگیرند، همه واکنشهای شیمیایی را انجام می‌دهند، آنها معمولاً به شکل گرانول هستند. با ضریب بالک تقریباً 2 ،این مواد به داخل قالب جریان پیدا می‌کنند و تحت فشار و حرارت، شکل محفظه‌ای به خود می‌گیرند. انواعی از مواد ترموپلاستیک، استات سلولز، بوتیرت استات سلولز، اتیل پلی‌استایرن، وینیلها، PVC، پلی‌استایرن کوپلیمر استیرن، نایلون، پلی‌اتیلن، فلور کربنها.

• ترکیب ترزیق و فشاری:
برای قالب گیری ترموپلاستیکهایی که پیوندهای عرضی محکم دارند، این نوع ترکیب گاهی اوقات مفید و مقرون به صرفه است قالب از مواد نرم شده بوسیله گرما، توسط ترزیق پر می‌شود و سپس بوسیله نیروی فشاری سنبه ، فشرده می‌شود. این استفاده بهینه از فشار در طی خنک‌شدن، گسترش چروکیدگی‌ها و تابیدگی‌ها را کاهش می‌دهد.
جزئیات روش قالب گیری مواد ترموست بوسیله یک توصیف از قالبگیری مواد فنول فرمالدهید پوشش داده می‌شود. البته از جمله موادی که بوسیله قالبگیری فشاری، تولید می‌شوند عبارتند از: ترکیبات فنول فرمالدهید، ترکیبات اوره، ملامین فرمالدهید، پلی‌استر، مواد آلکید، مواد ترموپلاستیک، فلورکربنها.

• فواید و مزایای قالب گیری فشاری مواد ترموست نسبت به قالب گیری انتقالی:
1ـ از دور ریز و ضایعات مواد در بوش ترزیق، رانرها و قسمتهای انتقال مواد جلوگیری می‌شود.
2ـ مشکل سایش وجود ندارد که بوسیله جریان مواد در درون گیتهای باریک در یک ‌محفظه بسته.
3ـ با ایجاد مسیر کوتاهتری برای جریان مواد و حتی مسیرهای چند راهه، می‌توان تنش ورودی در ماده قالبگیری شده را به کمترین مقدار رساند.
4ـ گیتها حذف شده و هزینه کمتری برای عملیات پایانی صرف می‌شود.
5ـ محفظه‌های زیادتری می‌توان در پایه قالب ایجاد کرد که نیازی به سیستم ترزیق و رانر نداشته باشد.
6ـ این پروسه با بارگذاری اتوماتیک مواد سازگار است و نیز قطعه تولیدی را می‌توان به صورت اتوماتیک برداشت.
7ـ با پیش‌گرم با فرکانس بالا، می‌توان بخشهای ضخیم‌تر را به طور موفق و بدون مک ، تخلل ، بادکردگی مرکزی قالب گیری کرد.

• معایب قالب گیری فشاری (محدودیتها ) :
در قطعات طراحی شده پیچیده که دارای برشهای زیرین و طرحهای لبه‌ای و سوراخهای کوچک هستند، روش فشاری قابل استفاده نیست ، زیرا که نیاز به قالبگیری‌های خیلی پیچیده‌ای دارد و امکان شکستن و تابیدگی در پینهای قالب در حین اعمال فشار بالا ، وجود دارد . نمونه‌هایی با ضخامت 05 اینچ یا بیشتر، بهتر است با روش قالبگیری انتقالی تولید شوند، بخصوص اگر قطعه با سطح مقطع کوچک باشد که در آن جریان مذاب نیز کم است.

• نکاتی چند در مورد این نوع قالب گیری:
– برای اطمینان از پرشدن قالب به طورکامل، باید دو قسمت قالب در حد میکروسکوپی با یکدیگر جفت شوند و از فرار مذاب پلاستیک جلوگیری شود.
– همچنین باید شارژ اولیه پلاستیک را در موقعیت مناسبی درون محفظه قرار داد.
– ترکیبات پلی‌استر و آلکید به طور ویژه حائز اهمیت‌اند و نیاز به وسایل محدود‌کننده دارند تا از پرشدن قالب به طور کامل اطمینان حاصل شود.
– همه ترموستها ویسکوزیته سطحی پایین دارند تا حدی که حتی کیلرنس لقی کمتر از 00001 اینچ بین دو نیمه قالب، توسط مذاب پلاستیک پر می‌شود. که این امر اغلب باعث آسیب‌ دیدن قالب می‌شود. نشتی مواد با آبندی قالب و جفت‌شدن قطعات قالب با یکدیگر ، در حالت تمیز و صاف جبران می‌شود.
– ترموپلاستیکها بیشتر از ترموستها قابل کنترل هستند. و یک نکته قابل توجه برای مواد ترموست اینست که درجه صلبیت آنها در نقطه‌ای از Cure نهایی چه اندازه‌ای باشدوهنگامی که پران می‌شود، درجه صلبیت آنها چه اندازه‌ای است.
– ملامینها خیلی سخت و صلب هستند‌ـ گروههای فنولی کاملاً انعطاف‌پذیر و فنری هستند‌ـ پلی‌استرها کاملاً ضعیف هستند و سختی پایینی دارند.
– یک قالب فشاری برای مواد فنولی ممکن نیاز به نیروی پرسی کمتری برای اعمال در محل سنبه ها داشته باشد، حال آنکه همان قالب برای ملامینها، احتیاج به فشار زیادی برای بازشدن و اعمال نیروی اولیه دارد که احتمالاً باعث تحت برش قرار گرفتن قطعه قالبگیری می‌شود و قطعه ترک برمی‌دارد.
– قطعاتی از جنس پلی‌استر نیازمند چسبندگی خیلی دقیق برای همه شرایط و انواع شیب هستند ، همچنین به سطوح بیرون‌انداز کم خطر و نرم و مطلوب نیاز دارند البته تعیین دقیق شیب لبه‌ها ، از شکست قسمتهای آزاد در قالب جلوگیری می‌کند.
– در بعضی موارد فرایند قالبگیری فشاری مواد ترموست، ممکن است برای تولید قطعات، نامطلوب باشد مثلاً در جایی که تلرانسهای ابعادی بسته‌ای مدنظر باشد. بویژه در قالبهای چند حفره ای ، مخصوصاً اینکه بی‌شکلی یا بدفرمی در ضخامت و در خط جدایش قطعات ایجاد شود. در چنین مواردی توصیه می‌شود که از روش سنبه‌ای یا انتقالی در قالب گیری، استفاده شود.

• جزئیات روش قالب گیری فشاری:
1ـ قالب باز می شود.
2ـ قطعه قالب گیری شده پران می‌شود.
3ـ قرار دادن قطعه در قیدهای خنک‌کاری و یا تاب‌گیری هنگامی که نیازمند حفظ تلرانس ابعادی بیشتری هستیم.
4ـ برداشتن همه مواد خارجی و فلش از قالب، که معمولاً بوسیله فشار هوا انجام می‌شود و نیز روغنکاری قالب، اگر نیاز باشد.
5ـ قراردادن اینسرتها و یا دیگر قطعات قالب.
6ـ بارگیری ترکیبات قالب (پودر یا پیش‌ فرم، به صورت سرد یا پیش‌گرم)
7ـ بستن قالب گرم شده (هواگیری از قالب، اگر نیاز باشد).
8ـ a) برای مواد ترموست، فشاروگرما اعمال شود، تا عمل curing کامل شود، و برای حفظ تلرانس ابعادی دقیق و مطمئن، از سرما و فشار استفاده می‌شود.
b) برای مواد ترموپلاستیک از سرما و فشار برای سخت کردن قطعه استفاده می‌شود.
ـ دمای قالب و فشار مورد استفاده خیلی مهم است و مقرون به صرفه است که جریان توصیه شده برای تولید هردرجه از مواد بکار رود.
ـ مواد ترموست بکار رفته در قالبگیری فشاری، می‌توانند طبقه‌بندی شوند به عنوان مواد کم فشار و متداول (بعداً نباید اشتباه شود با مواد بکار رفته در قالب گیری کم‌فشار لایه‌های بارور شده)

5 تفاوت مهم در قالبگیری فشاری مواد ترموست وجود دارد که فشار لازم برای بهترین تولید و در کوتاهترین زمان ممکن برای قالبگیری را مشخص می‌کند.

(1) طرح و نقشه قطعه مشخص باشد:
a)مساحت و عمق b) ضخامت دیواره c) تیغه‌ها d) الزام و قیدی برای حرکت عمودی (مانند پینها، بادگیرهاو گوشه‌های تیز)
(2) سرعت پرس در بستن قالب:
a) استفاده از پرس خودکار سریع یا آهسته b) استفاده از پرس سریع که ذخیره انرژی توسط سیستم آکومولاتور خطی هیدرولیکی است.
c) ظرفیت آکامولاتور برای ثابت نگهداشتن فشار روی ماده در حرکت به طرف بالا.
(3) پلاستیسیته مواد:
a) درجه و نوع پیش‌گرم b) چگالی شارژ (به صورت پودر یا پیش‌ فرم باشد)
c) موقعیت شارژ در محفظه قالب
d) سیلان (نرخ جریان مواد رزین تحت فشار )
e) نوع مواد پرکننده (پودر چوب، گروه کتونها، پارچه خیس‌شده، آزبست‌ها، شیشه یا میکا باشد)
(4) دمای کلی قالب: اختلافات دمایی درون محفظه و سنبه فشارنده
(5) شرایط سطحی محفظه قالب و سنبه فشارنده :
a)سطوح تخت کروم‌دار و با پرداخت‌نهایی b) فولاد پرداخت شده c) پولیش خیلی زیاد (پوشش صفحه‌ای کروم، حفره‌ها، ناودانی‌ها و شکافها)

• توضیحات:
فشارهای مورد نیاز برای قالبگیری، برای اکثر مواد ترموست، از الگوی فشار بدست آمده برای مواد فنولی، پیروی می‌کند. مواد فنولی انتقالی، که در دمای اتاق بدون پیش‌گرم بارگذاری شده، نیازمند یک مینیمم فشار در حدود psi300 برای اولین اینچ از عمق قطعه قالبگیری شده است ، بعلاوه اینکه برای هر اینچ عمق اضافی psi 700، فشار نیاز است.
پیش‌گرم ماده با فرکانسی به اندازه کافی زیاد، می‌تواند فشار مورد نیاز را تا حدود psi1000 وارد بر منطقه مورد نظر کاهش دهد، بعلاوه psi250 برای هر اینچ از عمق.
فشار مورد نیاز روی مواد تحت تنش بالا، ممکن است بین psi(1200ـ1000) ایجاد شود. این فشارهای پیشنهادی روی کمترین سرعت بسته شدن پرس یعنی in/s1 اینچ بر ثانیه پیش‌بینی می‌شود.
خصوصیات جریان مواد در قالبگیری ترموستها به طور پیوسته در حین فرایند قالبگیری تغییر می‌کند، و به طور مخصوص تأثیر قابل توجهی بر روی پرسهایی که آهسته بسته می‌شوند، دارند.
مواد فنولی که در فشار پایین قالبگیری می‌شوند، به اندازه کافی بوسیله فرکانس بالا، پیش‌گرم می‌شوند و همچنین فشار حداقل به فشار psi350 روی منطقه بارگذاری احتیاج دارند. علاوه بر آن psi100 بار اضافی برای هر یک اینچ عمق اضافی باید وارد شود.
جدول صفحه بعد استفاده می‌شود برای راهنمایی فشارهای مورد نیاز و منطبق با عمق قطعه قالب گیری شده.

جدول فشار ، فشار بر حسب psi برای سطح مورد نظر
مواد فنولی کم فشار موادفنولی متداول
بدون پیشگرم پیشگرم شده با فرکانس بالا بدون پیشگرم پیشگرم شده با فرکانس بالا عمق قالبگیری (اینچ )
1000
1250
1500
1750
2000
**
**
**
**
**
**
**
**
** 350
450
550
650
750
850
950
1050
1150
1250
1350
1450
1550
1650 3000
3700
4400
5100
5800
*
*
*
*
*
*
*
*
*
1000-2000
1250-2500
1500-3000
1750-3500
2000-4000
2250- 4500
2500- 5000
2750- 5500
3000- 6000
3250- 6500
3500- 7000
4000- 8000
4500- 9000
5000-10000 0-075
075-15
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
14
16

علائم جدول:
* اضافه کنید psi700 برای هر اینچ عمق اضافی، اما بالاتر از 4 اینچ در عمق، اگر پیش‌گرم شود، بهتر است.
** اضافه کنید psi250 برای هر اینچ عمق اضافی، اما بالاتر از 4 اینچ در عمق، اگر پیش‌گرم شود، بهتر است.
لازم است محدوده وسیعی از فشارهای داده شده در ستون دوم جدول، ، قطعات قالبگیری شده متنوع و انواع تجهیزات پرس مورد نیاز را تحت پوشش خود قرار دهد.
برای مثال و به طور مقایسه‌ای یک قطعه با سطح کوچک و عمق زیاد نیاز به حد بالای کوچکتری در بازه داده شده برای فشار، دارد. و یک قطعه با سطح بزرگ و عمق زیاد ممکن است به حد بالای بزرگتری در بازه داده شده برای فشار، نیاز داشته باشد.
همچنین ضخامت دیواره‌های یک قطعه نیازمند فشار می‌باشد. بخشهای نازک نیازمند فشار بیشتری نسبت به بخشهای ضخیم است.
برای قطعاتی که تحت کشش عمیق هستند، استفاده ازپرسهایی که سریع بسته می‌شوند (با سرعتهای پرسی بالاتر از 20 اینچ بر دقیقه، برای کشش عمیق ) این امر را ممکن می‌کند که از فشارهای پایین‌تر نیز می‌توان استفاده کرد.
زمان مورد نیاز برای سخت شدن مواد ترموست به طور معمول به زمان مورد نیاز برای curing برمی‌گردد. بسته به نوع مواد، دمای پیش‌گرم و ضخات قطعات قالبگیری شده، این زمان ممکن است بین 2 تا چندین ثانیه باشد.

• انواع قالب های فشاری:
الف – قالبهای دستی
ب ـ قالبهای نیمه اتوماتیک
– مثبت
– نیمه مثبت
– فلش دار
– قالبهایی با صفحات شناور نگهدارنده قطعه
– قالبهایی برای قرقره ها و قطعاتی با تورفتگی در دیواره های کناری (قالبهای کشویی دار )

ج – قالب های تمام اتوماتیک

1- قالب های مثبت

در این قالبها فضای خیلی کمتری نسبت به دو نوع قبل برای خروج مواد اضافی به داخل کانال فلاش تعبیه شده است .
سنبه در محفظه فالب دارای انطباق کاملا جذب بوده و تلرانس در هر طرف 3 هزارم اینچ میباشد . این قالبها برای قالبگیری مواد با فیلر پارچه ای و قطعات عمیق مانند محفظه رادیو بکار میرود و از هر قالبی برای قالبگیری مواد با فیلر پارچه ای مناسب تر هستند .
مزیت این قالبها در این است که پلیسه یا فلاش بصورت عمودی میبا شد و به سادگی بر طرف میشود.
مهمترین عیب این قالب ها خراشیدگی محفظه ی قالب توسط سنبه است که مستقیما اثر آن روی قطعه مشاهده میشود .

2- قالب های نیمه مثبت
این قالبها متشکل از یک قالب سنبه ای پله دار و یک قالب مثبت هستند .از این قالبها برای ساخت قطعات با عمق زیاد ، قطعاتی که در ته آنها مقاطع بزرگ و قطعا تی که در برخی از مقاطعشان اختلاف ضخامت وجود دارد بکار میروند.پلیسه یا فلاش ایجاد شده به راحتی توسط سنگ بر طرف می شوند.معمولا برای فرم دادن ملامینها و ترکیبات اوره ای از این نوع قالبها کمک می گیرند .
لقی بین سنبه و ماترس 1هزارم اینچ در هر طرف است .معمولا این گونه قالبه را بصورت چند محفظه ای با محفظه ی باردهی مشترک می سازندبطوریکه به آنها قالبهای ویژه اطلاق میشود زیرا گاهی حتی بیشتر از یکصد محفظه درآنها تعبیه شده است.

3- قالب های فلاش دار
در این قالب در اثر فشار حاصل از طرف پرس ،به مواد اضافی اجازه داده میشود که به راحتی به کانال فلاش راه پیدا کند . در این روش قالبگیری ، فلاش معمولا به صورت افقی است .در این روش قلبگیری لازم است، علاوه بر هزینه طراحی و ساخت،هزینه ای برای سنگ زدن پلیسه حاصل شده در اطراف قطعه در نظر بگیریم .
در واقع یکی از معایب اینگونه قالبها ،همین هزینه اضافی می باشد.مزیت این گونه قالبها در ارزان بودن و ساده بودن آنها است .کاربرد این قالبها برای تولید قطعاتی از مواد پلاستیکی با ضریب بالک پایین و قطعاتی که رعایت ضخامت یکنواخت دیوارهای آن مهم نباشد،البته یکنواختی ضخامت دیوارها تا حد زیادی به دقت میله های راهنمای قالب بستگی دارد .

تعریف ضریب بالک: حاصل تقسیم حجم مواد فرم نگرفته به مواد فرم گرفته را ضریب بالک گویند.

4- قالب های سنبه ای کفی یا پله ای
این قالبها شبیه قالبهای فلاش دار میباشند ، با این تفاوت که در اینجا یک محفظه بار دهی به مجموعه قالب اضافه شده است .پله ی کفی عموما 16/3 اینچ عرض دارد به منظور خروج مواد اضافی که از بین سنبه و محفظه نشت میکند.این قالبها ،قطعات را با چگالی یا دانسیته بیشتری نسبت به نوع فلاشدار می سازند . قطعات با پین های کوچک و مقاطع ظریف از این راه قابل ساخت هستند.
در این گونه قالبها نیز همانند قالبهای فلاشدار سنگ زنی فلاش یا پلیسه با مقدار کمتری نسبت به قبل لازم است.

(( نکته ))
مکانیزم تولید قطعه در قالب هایی که در اسلاید قبل توضیح داده شد برای تولید قطعاتی بود که در دیواره ی جانبی آنها هیچ گونه حفره یا سوراخ وجود نداشت ،حال اگر بخواهیم قطعاتی را که دیوا ه ی آنها دارای حفره یا سوراخ می باشد را تولید کنیم لازم است که این قالبها را بصورت تکه ای با سنبه ی ماهیچه جانبی و متحرک بسازد.

 

ج ـ قالب های تمام اتوماتیک :
برای محصولات اقتصادی‌تر، قالبها از فولادهای با سختی بالا ساخته می‌شوند، تا حدی که آنها را بتوان پولیش کرد. یک قالب دستی، قالبی است که به طور دستی از داخل پرس برداشته می‌شود و مونتاژ می‌شود و به طور دستی برای سیکل بعدی آماده می‌شود. این قالبها به طور ابتدایی برای آزمایشات یا تولید محصول کوچک یا برای قالبگیری قطعاتی که به خاطر پیچیدگی طرح، نیازمند مجزا کردن بخشهای قالب هستند استفاده شوند. این قالبها معمولاً کوچک و سبک هستند و دارای محفظه‌های زیادی نیستند، آنها معمولاً بوسیله بخار داغ یا المنتهای پلاتینی گرم شده یا به طور الکترونیکی بوسیله صفحه‌های تخت در تماس با پرس، گرم می‌شوند.
قالب های نیمه اتوماتیک شامل قسمتهایی است که به طور محکم روی صفحات بالا و پایین پرس بسته می‌شوند. عملکرد پرس باعث باز و بسته شدن قالب و همچنین باعث عملکرد مکانیزم پران قطعه قالبگیری شده از داخل قالب می‌شود. این نوع قالبها به طور ویژه برای کار چند محفظه ای و برای قطعات خیلی بزرگ یا خیلی عمیق برای کشش در قالبهای دستی هماهنگ شده‌اند.
استفاده از پینهای بیرون انداز، باعث مجهز کردن قالب به کانالهای بخار یا گرمکن‌های الکتریکی شده که این سیستمها را به عنوان قسمتی از قالب حین طراحی باید در نظر داشت.
قالبهای اتوماتیک برای پرسهای اتوماتیک طراحی شده‌اند و سیکل کامل عملیات کاری شامل: بارگذاری و باربرداری از قالب و نیز حمل قطعه به بیرون، به طور اتوماتیک انجام می‌شوند.
در این نوع قالبگیری یک قالب چند محفظه‌ای نیز می‌تواند استفاده شود و به طور معمول قطعات قالبگیری شده با این نوع قالب، شامل اینسرت‌گذاری یا قطعات فلزی نمی‌شوند.
پرسهای مورد نیاز برای قالبهای دسته، دارای ظرفیت (100ـ15) تن و پرسهای مورد نیاز برای قالبهای نیمه اتوماتیک، دارای ظرفیت (4000ـ15 ) تن می‌باشند.
• گرم و سردکردن قالب:
یک قالب دستی بوسیله صفحه‌ای که روی پرس بسته شده گرم و سرد می‌شود. ایجاد گرما در قالبهای نیمه اتوماتیک و تمام اتوماتیک می‌تواند توسط کانالهای جریان بخار داغ و یا بوسیله گرمکنهای الکتریکی که روی صفحات قالب یا پرس نصب می‌شوند، انجام شود.
از روشهای دیگری مانند استفاده از آب و یا روغن نیز برای گرم‌کردن استفاده می‌شود و نیز برای سردکردن ترموپلاستیکها مانند ترموستها می‌توان از آب سرد استفاده کرد که در کانالهای مشابه کانالهای بخار، آب جریان می‌یابد و عمل خنک‌کاری را انجام می‌دهد.
• انتخاب ماده قالب گیری:
به طور کلی این روش نیازمند موادی است که به آسانی در حالت خشک، سیلان داشته باشند و سریع پخته و سفت نشوند و در حالت شارژ و یا در مرحله‌ای قبل از شارژ (ذخیره) نیز تحت تأثیر گرما، تغییر حالت شیمیایی ندهند. ضریب بالک به طور کلی باید زیر 0/3 باشد و اغلب اوقات بایستی پودرهای نرم‌تر و گرانولهای خشن را برداریم.
تولیدکنندگان مواد قالب گیری، جداولی از انواع مواد و شرایط انتخاب آنها برای قالب گیری ارائه می‌دهند که بتوان بهترین کیفیت را در قطعه قالب گیری نهایی ایجاد کرد.
در بعضی پرسهای قالب گیری اتوماتیک از لرزاننده و یا مرتعش‌کننده برای کاهش پختن مواد و یا ترکیب‌شدن آنها، استفاده می‌کنند.

شبیه ‌سازی قالب گیری فشاری

معرفی:
با استفاده از نکات هندسی برتر، مهندس طراح می‌تواند یک طرح قابل اجرا را برای محصول جدید توسعه بدهد. اگر چه یک روش درست برای مشخص‌کردن روش قالبگیری یک قطعه یا چگونگی عکس‌العمل قطعه نسبت به بارگذاری ساختاری، وجود ندارد، اما تجربه با ارزشی در این مورد وجود دارد. وقتی که یک طرح جدید یا محصول باید ساخته شود، اغلب یک کار زمان‌بر است. علاوه بر این امکان این است که هنوز با پیروی از اقدامات توصیه شده در روش قالب گیری، مشکلاتی موجود باشد.
چگونه یک مهندس، یک طرح جدید را با طی‌کردن مراحل تولید و فرایند و طراحی به نتیجه می‌رساند؟ پاسخ به همه این سؤالهای مهم عبارتست از:
((با استفاده از شبیه‌سازی کامپیوتری))
خیلی بیشتر از آنچه که برای طراحی و تولید یک محصول جدید، هزینه و زمان صرف می‌شود، شبیه‌سازی کامیپوتری می‌تواند در کاهش هزینه و زمان موثر باشد. طراحان و مهندسین کارا به طور موثر، مشکلات فرایند را حذف کرده‌اند و نیروی شبیه‌سازی را برای کوتاهتر شدن پروسه تولید به کار می‌گیرند.
شبیه ‌سازی‌های کامپیوتری، مهندسین و طراحان را قادر می‌کند تا به طور مجازی هر عملیات قالب گیری را، بدون استفاده از صرف هزینه زیاد، ضایعات مواد وزمان، مورد بررسی و تحلیل قرار دهند و مشکلات و موانع موجود را قبل از شروع تولید، حذف کند. همچنین مهندس می‌تواند سریع و به آسانی حساسیت پارامترهای مخصوص قالبگیری را بر روی کیفیت و تولید محصول نهایی، مشخص کند.
طرح مجازی مهندسی به کمک کامپیوتر توانایی خاصی به مهندس می‌دهد تا اثرات شارژهای متفاوت را و طرحهای مهندسی متفاوت و قالبگیری‌های متفاوت را شناسایی کرده و شرایط متنوع پروسه را نیز تا رسید به محصول مطلوب نهایی بررسی و مشخص کند.
مثلاً با هر شبیه‌سازی کامپیوتری، یک تعداد معینی از فرضها و ساده‌سازی‌ها وجود دارد که در برنامه کامپیوتری ساخته شده است. بعضی از آنها به برنامه اجازه می‌دهد تا آنالیزهای کاملی در زمان مشخص ارائه دهد و برخی دیگر به طور کلی برای شناسایی رفتار مواد هستند.
بعضی دیگر هم با مشکلات و مسائلی که در ساختن یک الگوریتم ساده عددی مناسب است، روبرو نیستند ولی با وجود تمام مشکلاتی که در انجام یک آزمایش هست دیگر نیازی به تشخیص یک پاسخ ماده یا تاثیر پروسه احساس می‌شود. به طور حتم بیشتر کاربران به طور کامل از فرضها و ساده‌سازی‌ها، دور نیستند و مهمتر از آن این است که اکثراً با مفاهیم تحلیل مسائل آشنا نیستند.
با قدرت برجسته نرم‌افزارمهندسی بکمک کامپیوتر در قالبگیری فشاری، رسیدن به عکسهای خیلی زیبا، ساده است و فقدان ارتباط با پروسه قالبگیری واقعی نیز ساده است. استفاده از CAE می‌تواند باقیماندن دررقابتی جهانی و پایدار را برای مهندسان و قالبسازان به همراه داشته باشد.

1ـ2ـ تاریخچه:
پس از شروع قالب گیری فشاری طرح قطعه و آنالیز آن، در زمانهای گذشته دور، جادوگر و سحر به حساب می‌آمده است، از طریق آزمایشات قالبگیری و تجربه‌های حاصله، خطوط راهنما و قوانین لمس با شست دست گسترش یافته است تا کمکی باشد برای طراحی قطعات قالبگیری فشاری . هنگامی که روشهای طراحی (ad hoc) مفید شناخته شد، نیازخیلی شدیدی دراصلاح هزینه‌های تولید، کاهش مواد مصرفی و بهینه‌سازی تولید محصولات با استفاده از شبیه‌سازی کامپیوتری، مشاهده شد.
به طور سنتی وقتی فردی، شبیه‌سازی را در قالبگیری فشاری بررسی می‌کند، به طور حتم فکر و تصور آنالیز ساختاری نیز در ذهن او نقش می‌بندد. این نوع آنالیز، ده‌ها سال است که برای کمک به پیش‌بینی چگونگی قالبگیری قطعه کامپوزیتی استفاده می‌شود. همچنین به بررسی رفتار مواد در زیربارهای ساختاری نیز کمک می‌کند.
به منظور ارزیابی تأثیرات الیاف تقویت شده بر روی قطعه تحت بار، یک آنالیز با جزئیات بیشتر از فرایند مورد نیاز است. تکنولوژی شبیه‌سازی کامل فرایند قالبگیری فشاری، تقریباً در همان زمان تولد نرم‌افزار شبیه‌سازی قالبگیری ترزیقی بوجود آمد اما با CAE متفاوت، قالبگیریان فشاری با سرعت کمتری این نرم‌افزار را گسترش دادند.
پروسه شبیه‌سازی، براساس روش آنالیز المان محدود بنا شده است که پرشدن قالب، جهت‌گیری الیاف، متراکم‌سازی، تأثیرات انتقال گرما و انقباضات و تابیدگی‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهد.

2ـ2 رفتار حاکم بر مواد قالب گیری :
هر شبیه‌ساز می‌تواند تحت کنترل باشد اگر چه یک فهم بهتر از قطعاتی که ممکن است از مواد ترموست ساخته شده باشد یا از مواد ترموپلاستیک، می‌تواند مدلهایی را بسازد که با شرایط مواد قابل انطباق باشد. همچنین به خاطر اینکه روشهای عددی مبتنی بر ساده‌سازی‌های مطمئن هستند، کاربر باید یک سطح پایه و اساسی از فهم و درک و اطلاعات داشته باشد تا روی نتایج حاصله از شبیه‌سازی اتفاق نظر داشته باشد. در کل شبیه‌سازی‌های کامپیوتری برای پروسه قالب گیری فشاری بر اساس المان محدود و کنترل حجم پایه‌ریزی شده است.
در حالی که استفاده از المانهای محدود برای شبیه‌سازی جریان سیلان مواد به نوبه خود، جدید نیست، کاربرد آن برای ساختارهای دیوار‌دار نازک در قالبگیری فشاری احتیاج به اطلاعات اضافه‌تری دارد. حساس‌ترین مدلی که برای جریان مواد در محفظه‌های نازک تهیه شده بر اساس فرمولبندی Hele- shaw پایه‌ریزی شده است.
1ـ2ـ2 مدلهای جریان :
مثلاً‌ با الگوریتمهای مدرن کامپیوتری خیلی زیادی، تئوری اصولی و مهمی از جریان مواد در قالبگیری فشاری و فشاری- ترزیقی، بر مبنای کار قدیمی در ریاضیات کلاسیک ، پایه‌ریزی شده است.
این تئوری به طور کلی ساخته شده در 1899 بوسیله یک مهندس نیروی دریایی به نام Hele shaw Henry در ابتدا Hele shaw علاقمند به کشف جریان نامرئی فیزیکی در یک شکاف باریک بود. به هر حال، ده‌ها سال پیش از ظهور قالب گیری پلیمر، کار او اساس و پایه لازم را برای آنالیز جریان با استفاده از روش المان محدود، مهیا کرده بود.
خوشبختانه، حوزه جریان در شکاف باریک، مطابقت زیادی با حوزه جریان مواد ترموست و ترموپلاستیک دارد. اما هر کدام از این مواد نیازمند عملیات متفاوت و ارائه فرضهای مختلفی هستند.
در این بحث جریان مواد ترموپلاستیک، همانند مدل Hele shaw نشان داده شده و جریان مواد ترموست همانند مدل Baron caulk سطح بندی شده است. ولو اینکه هر دو مدل بر مبنای معادله تعمیم‌یافته یکسانی پایه‌ریزی شده باشند.
برای مواد ترموپلاستیک، جریان Hele shaw می‌تواند برای یک سیال تعمیم‌یافته استفاده شود که ممکن است تنوع زیادی هر ویسکوزیته داشته باشد که این تنوع نیز به علت نرخ برش و دما می‌تواند ایجاد شود.
همچنانکه در شکل 21 نشان داده شده اساس مدل جریان Hele- shaw بر پایه فرضیه شکاف باریک است. در این مورد، ضخامت عرضی شکاف جریان خیلی کوچکتر از طول مسیر جریان است . شروع با فرضهایی از قابلیت تراکم‌ناپذیری، رفتار سیال نیوتنی تعمیم یافته، اینرسی لختی ناچیز و شرایط پیوندی بدون لغزش در دیواره‌ها، شکاف باریک، بقاء جرم و بقاء نیروها، و مقدار حرکت روی یک معادله انتگرالی بدست آمده از طریق راستای ضخامت است.

شکل 21 : هندسه جریان کلی hele-shaw
این فرمول‌بندی کاهش می‌دهد معادله حاکم برای جریان را تا معادله پواسون نشان داده شده در 21 برقرار شود.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله فرایند تدوین استانداردهای ملی حسابداری و م

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله فرایند تدوین استانداردهای ملی حسابداری و مقایسه استاندارد ایران با استاندارد بین المللی در زمینه فعالیتهای کشاورزی در pdf دارای 12 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله فرایند تدوین استانداردهای ملی حسابداری و مقایسه استاندارد ایران با استاندارد بین المللی در زمینه فعالیتهای کشاورزی در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله فرایند تدوین استانداردهای ملی حسابداری و مقایسه استاندارد ایران با استاندارد بین المللی در زمینه فعالیتهای کشاورزی در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله فرایند تدوین استانداردهای ملی حسابداری و مقایسه استاندارد ایران با استاندارد بین المللی در زمینه فعالیتهای کشاورزی در pdf :

فرایند تدوین استانداردهای ملی حسابداری و مقایسه استاندارد ایران با استاندارد بین المللی در زمینه فعالیتهای کشاورزی

چکیده
محصولات کشاورزی و فرآورده های وابسته نقش بسزایی در تحولات اقتصادی جهان بر عهده دارند ،به همین خاطر امروزه لزوم بازنگری و تجدید نظر کلی در زمینه ایجاد و تدوین استاندارد های حسابداری برای محصولات کشاورزی بر هیچ صاحبنظری پوشیده نیست ،در این خصوص لازم است کلیه بازنگری ها بر مبنای وضعیت این استانداردها در شرایط فعلی هر کشور و لزوم دستیابی و مرتفع ساختن نقاط بحرانی در جریان تدوین استانداردهای مذکو

جهت نیل به شرایط ایده ال صورت گیرد . این مقاله ضمن ارائه توضیح مختصری درباره فرآیند تدوین استانداردها در سازمان حسابرسی و هئیت استانداردهای بین المللی به مقایسه استانداردهای ایران و استانداردهای بین المللی در زمینه کشاورزی می پردازد در مقایسه ای که بین استاندارد شماره 26 ایران و استاندارد شماره 41 بین المللی به عمل آمده براس

اس بند 43 استاندارد حسابداری شماره 26جزء در موارد کمکهای بلاعوض دولت ، شناخت و اندازه گیری داراییهای کشاورزی در بقیه موارد هیچ گونه اختلافی بین استانداردهای حسابداری ایران و استاندارد حسابداری بین المللی وجود ندارد.
واژهای کلیدی: تدوین استانداردها، اندازه گیری دارائیها ی کشاورزی ، اندازه گیری درآمدها و هزینه ها به ارزش منصفانه

 

مقدمه
حسابداری فعالیتی خدماتی است. که وظیفه اصلی آن،تهیه و ارائه اطلاعاتی است که در تصمیم گیریهای اقتصادی سودمند واقع شود.
فلسفه وجودی دانش حسابداری،ارائه خدمات اطلاع رسانی به افراد و گروههایی است که از اطلاعات کمی و کیفی گوناگون برای دستیابی به اهداف خود استفاده به عمل می آورند.درا ین راستا،نظام حسابداری وظیفه ارائه اطلاعاتی را برعهده دارد که به طور معمول از ماهیت مالی برخوردار است.ایفا ی این وظیفه و پاسخگوی به نیازهای اطلاعاتی استفاده کنند گان مستلزم تهیه و ارائه اطلاعاتی است که در راستای گزینش اقدام معقول

و مطلوب از میان راهکارهای مختلف موجود برای تخصیص منابع کمیاب اقتصادی در فرآیند عملیات تجاری و اقتصادی مفید باشد.
وجود اصول و ضوابط هماهنگ در حوزه حسابداری و گزارشگری مالی موجب خواهد شد تا مقایسه پذیری اطلاعات مالی واحدهای اقتصادی فعال در کشورهای مختلف تسهیل شود. برقراری این شرایط برداشتهای نادرست مربوط به قابل اعتماد بودن صورتهای مالی در جهان را تا حد زیادی کاهش می دهد و بدین ترتیب، یکی از موانع عمده در مسیر جریان بین المللی سرمایه و منابع مالی از میان برداشته می شود.بعلاوه، همگونی مبانی حسابداری،موجب صرفه جویی مالی و زمانی بسیاری می گردد.
در حال حاضر تلفیق اطلاعات مالی تهیه شده برپایه قواعد و روشهای متفاوت ملی و محلی درسطح جهان،موجب تحمل بار مالی بسیاری از سوی واحدهای اقتصادی می شود.درنهایت شاید بتوان ادعا کرد که هماهنگ سازی مبانی حسابداری،اسباب ارتقای کیفیت استانداردهای حسابداری درسطح جهان فراهم می کند. به طور کلی از اواسط قرن بیستم میلادی حرکت نوینی برای تدوین اصول و ضوابط حسابداری جهان آغاز شد و در سال 1973 میلا

دی به اوج خود رسید.سالی که در آن کمیته استانداردهای بین المللی حسابداری پا به عرصه وجود گذاشت.از آن زمان تاکنون،بسیاری از کشورهای جهان و از آن جمله ایران،استانداردهای این مرجع را به عنوان اصول و ضوابط لازم الاجرا حسابداری پذیرفته اند . یا آنکه با استفاده از آن مبادرت به تدوین استانداردهای ملی حسابداری کرده اند اهداف اصلی تدوین استانداردها بین المللی دستیابی به مجموعه واحدی از استانداردهای هماهنگ با ثبا

ت و برخوردار از کیفیت مناسب در سطح جهان است. تحقق این هدف مستلزم اجماع کشورهای جهان پیرامون اساسنامه هیئت استانداردهای بین المللی حسابداری و پذیرش مبانی نظری این هیئت برای تدوین استانداردهای حسابداری و گزارشگری مالی است.
فرآیند تدوین استانداردهای حسابداری
فرآیند تدوین استانداردهای حسابداری فرآیندی مستمر و پویا ست که در واکنش به تغییر شرایط و تحولات محیط داخلی و بین المللی وبا هدف ارتقای شفافیت گزارشگری مالی ایجاد و تدوین می گردد.در فرآیند تدوین استانداردهای حسابداری یکی از سیاستهای اصلی سازمان حسابرسی استفاده از استانداردهای حسابداری مراجع حرفه ای معتبر بویژه استانداردهای بین المللی با در نظر گرفتن شرایط داخلی کشور است.
درحال حاضر فرایند تدوین استانداردهای حسابداری در سازمان حسابرسی به طور مختصر بشرح زیر است:
• تشخیص موضوع جهت انجام تحقیقات : کمیته تدوین استانداردهای حسابداری بر مبنای مسائل و موضوعات مطرح شده از سوی مدیریت تدوین استانداردها ،اعضای کمیته و کمیته فنی ، استانداردهای مورد نیاز جهت تدوین یا تجدید نظررا مشخص و به مدیریت تدوین استانداردهای حسابداری اعلام می نماید.
• بررسیهای مقدماتی : پس از تشخیص موضوع ، کارهای مطالعاتی و تحقیقاتی لازم از طریق کارشناسان مدیریت تدوین استانداردها صورت می گیرد . در این مرحله ، استانداردهای سایر کشورها نظیر آمریکا ، انگلستان ، استرالیا ، کانادا و استاندارده

ای بین المللی ، تحقیقات انجام شده در رابطه با موضوع ، روشهای متداول در ایران و مسائل قانون مرتبط با موضوع شناسائی ، جمع آوری و بررسی می‌شود . نتیجه این مرحله ارائه گزارشهای مطالعاتی می‌باشد.
• تصمیم گیری در مورد لزوم تدوین استاندارد : پس از مشخص شدن موضوع با توجه به ارزیابی مقدماتی ، کمیته تدوین استانداردها در خصوص لزوم تدوین‌ استاندارد در رابطه با موضوع مطرح شده تصمیم گیری می نماید .
• تهیه پیش نویس مقدماتی : چنانچه تدوین استاندارد توسط

کمیته تدوین استانداردهای حسابداری لازم تشخیص داده شود ، گروههای کارشناسی با توجه به گزارشهای مطالعاتی تهیه شده و مطالعات میدانی و تشکیل جلسات با صاحب نظران مرتبط با موضوع ، اقدام به تهیه پیش نویس مقدماتی می نماید . یکی ازسیاستهای اصلی تدوین استاندارد هماهنگی با استانداردهای بین المللی حسابداری است . بنا براین دررابطه با موضوعاتی که استاندارد بین المللی وجود دارد ، این استانداردها به عنوان پایه اصلی تدوین استاندارد مورد استفاده قرار می گیرد . نتیجه کار این مرحله پیش نویس مقدماتی استاندارد خواهد بود .
• تدوین پیش نویس استاندارد : در این مرحله کمیته تدوین استانداردهای حسابداری با توجه به “پیش نویس مقدماتی استاندارد ” ارائه شده توسط گروههای کارشناسی بررسیهای گسترده و عمیق خود را انجام می دهد و پس از انجام اصلاحات “پیش نویس استاندارد ” را نهائی می کند . برایند این مرحله پیش نویس استاندارد می‌باشد .
• نظر خواهی عمومی : برای نظر خواهی عمومی ، پیش نویس هر استاندارد از طریق کانالهای مختلف نظیر چاپ در مجلات تخصصی ، اینترنت ( سایت سازمان ) ، و نظایر آن در دسترس عموم قرار می گیرد . همچنین با توجه به ماهیت موضوع پیش نویس استاندا

رد برای بعضی از اشخاص صاحب نظر به صورت مجزا فرستاده می‌شود‌.نظرات دریافتی در خصوص پیش نویس استاندارد توسط مدیریت تدوین استانداردها جمع بندی و به کمیته تدوین استانداردهای حسابداری ارائه می‌شود . این کمیته در صورت لزوم پیش نویس استاندارد را اصلاح می کند و پیش نویس تجدید نظر شده پس از تصویب کمیته فنی به هیئت عامل سازمان ارائه می‌گردد .
• تصویب نهائی : بیانیه نهائی زمانی منتشر می‌شود که متن نهائی استاندارد به تصویب هیئت عامل و مجمع عمومی سازمان رسیده باشد . پس

از دریافت متن استاندارد هیئت عامل استانداردهای حسابداری را بررسی و پس از انجام اصلاحات احتمالی آنها را تصویب و به مجمع عمومی سازمان جهت تصویب نهائی ارسال می نماید . پ

س از تصویب مجمع عمومی سازمان ، متن نهائی استاندارد حسابداری منتشر و لازم الاجرا می‌گردد.

نمودار تدوین استانداردهای حسابداری در ایران و بین المللی بشرح زیر می باشد.

یکی از نارسایهایی که هم اکنون درمقایسه فرایند تدوین

استانداردهای ایران با بین المللی مشاهده می شود.مشارکت محدود صاحب نظران در نظر خواهی است که البته با گذشت زمان و روشن شدن آثار اقتصادی استانداردهای حسابداری ما شاهد بهبود آن هستیم بنا براین فرایند تدوین استانداردهای حسابداری فرآیند زنده و پویا ست و امید است روز به روز بهبود یابد.
کمیته تدوین استانداردهای حسابداری در تاریخ 7/5/1380 ،کارهای تحقیقاتی لازم برای تدوین استانداردهای حسابداری فعالیتهای کشاورزی توسط کارشناسان و گروه کارشناسی مدیریت تدوین استانداردها شروع نمود . سپس دامنه کاربرد استانداردهای حسابداری فعالیتهای کشاورزی را تعیین نمود که کاربرد این استاندارد ،شامل داراییها ی زیستی و تولیدات کشاورزی در زمان برداشت می باشد .
داراییهای زیستی و تولیدات کشاورزی شامل محصولاتی از قبیل نخ ، سوسیس، محصولات غذایی ، سرکه ، کمپوت ، پارچه ، شکر ، چای خشک،الوار می باشد.
دلایل تدوین استانداردهای حسابداری فعالیتهای کشاورزی

الف)استفاده از روشهای حسابداری متفاوت توسط شرکتها برای معاملات و رویدادهای مشابه
ب)مستثنی شدن فعالیتهای کشاورزی از دامنه کاربرد بعضی از استانداردهای حسابداری موجود همانند استاندارد حسابداری شماره 8 با عنوان حسابداری موجودی مواد و کالا و استاندارد حسابداری شماره 3 با عنوان درآمد عملیاتی
ج)ماهیت خاص فعالیتهای کشاورزی

د)هماهنگی بیشتر با استانداردهای بین المللی حسابداری و توجه به تدوین استانداردهای بین المللی حسابداری شماره 41 با عنوان فعالیتهای کشاورزی
برای اندازه گیری داراییها مربوط به فعالیتهای کشاورزی دو رویکرد اصلی به نامهای ارزش منصفانه و بهای تمام شده وجود دارد که هر کدام از این رویکرد ها مبتنی بر استدلالات خاصی است.
کاربرد ارزش منصفانه برای اندازه گیری داراییها مربوط به فعالیتهای کشاورزی بر اساس استدلال های زیرمی باشد:
الف) ارزش منصفانه،آثار تغییرات ناشی از دگردیسی زیستی داراییها مربوط به فعالیتهای کشاورزی را بهتر منعکس می کند.
ب) اطلاعات مبتنی بر ارزش منصفانه مربوط تراز اطلاعات مبتنی بر بهای تمام شده تاریخی است.
ج)برای بسیاری از داراییها ی زیستی بازار فعال وجود دارد ودرنتیجه ارزش بازار قابل اتکاءی برای آنها وجود دارد.
د)به دلیل مشکلات تخصیص هزینه ها در رویکرد بهای تمام شده،در برخی از مواقع ارزش منصفانه از بهای تمام شده قابل اتکاء است.
کاربرد بهای تمام شده برای اندازه گیری داراییها زیستی مربوط به فعالیتهای کشاورزی بر اساس استدلالات زیر است:

الف)در بیشتر موارد بهای تمام شده تاریخی از ارزش منصفانه قابل اتکا تر است،زیرا بهای تمام شده حاصل معاملات واقعی و دارای شواهد کافی است.
ب)ارزشهای منصفانه محصولات دارای نوسانات زیاد است و مبنای مناسبی برای اندازه گیری نیست.
ج)استفاده از ارزشهای منصفانه در هر دوره مالی هزینه تهیه اطلاعات را افزایش می دهد.
د)رویکرد بهای تمام شده رایج تراز رویکرد ارزشهای منصفانه است .
ه)در مورد برخی داراییها زیستی بویژه داراییها ی زیستی مولد بازار فعال وجود ندارد،مانند درختهای میوه و مرغها ی تخم گذار.

فعالیتهای کشاورزی اغلب در معرض مخاطرات جوی و بیماری ها و سایر مخاطرات طبیعی است.اگر رویدادی واقع شود که به لحاظ اندازه،ماهیت یا وقوع،آگاهی از آن برای تحلیل عملکرد واحد تجاری مفید باشد.ماهیت و مبلغ درآمد و هزینه مربوط طبق استاندارد حسابداری شماره 6 با عنوان گزارش عملکرد مالی افشاء می شود. وقوع بیماری ویروسی مهلک،سیل،خشکسالی ، سرمای شدید و هجوم حشرات نمونه های بارزی از این موضوع هستند.
شناخت و اندازه گیری دارائیها یا تولیدات کشاورزی
واحد تجاری باید دارایی زیستی یا تولید کشاورزی را فقط زمانی شناسایی کند که دارایی دارای جریان منافع اقتصادی آتی باشد . و ارزش منصفانه یا بهای تمام شده دارای به گونه اتکاپذیر قابل اندازه گیری باشد و همچنین کنترل دارایی در نتیجه رویدادهای گذشته بدست آورده باشد .
دارایی زیستی مولد باید بر مبنای بهای تمام شده پس از کسر استهلاک انباشته و کاهش ارزش انباشته یا مبلغ تجدید ارزیابی،منطبق با الزامات استاندارد حسابداری شماره 11 با عنوان حسابداری داراییها ی ثابت مشهود شناسایی و گزارش شود.
تولید کشاورزی باید در زمان برداشت به ارزش منصفانه پس از کسر مخارج برآوردی زمان فروش اندازه گیری شود.و این استاندارد منعکس کننده این دیدگاه است که ارزش منصفانه تولید کشاورزی در زمان برداشت همواره می تواند به گونه ای اتکاء پذیراندازه گیری شود. و ارزش تعیین شده به عنوان بهای تمام شده آن محصول محسوب می شود .
واحدهای تجاری باید دارایی زیستی غیر مولد را از زمان شناخت اولیه تا حذف یا واگذاری در تاریخ ترازنامه به ارزش منصفانه پس از کسر مخارج برآوردی زمان فوش اندازه گیری کنند دارایی که نمی توان ارزش منصفانه آنها را به گونه ای اتکاء پذیر اندازه گیری نمود. باید دارایی ها به بهای تمام شده پس از کسر هر گونه کاهش ارزش اندازه گیری کرد.و در هر زمانی که بتوان ارزش منصفانه چنین دارایی های را به گونه ای اتکاء پذیر اندازه گیری کرد.واحد تجاری باید آنرا به ارزش
منصفانه پس از کسر مخارج برآوردی زمان فروش اندازه گیری

کند.

شناخت و اندازه گیری درآمدها و هزینه ها به ارزش منصفانه
درآمدهای ناشی از شناخت اولیه دارایی به ارزش منصفانه پس از کسر مخارج برآوردی زمان فروش ونیز درآمد یا هزینه ناشی از تغییر در ارزش منصفانه پس از کسر مخارج برآوردی زمان فروش دارایی،باید در سود و زیان دوره وقوع منظور شود
مخارج زمان فروش شامل هزینه محل و حق الزحمه پرداختی به واسطه مالیات و عوارض مربوط می باشد مخارج زمان فروش به این دلیل کسر می شود که مبلغ دفتری دارایی باید نشان دهنده منافع اقتصادی مورد انتظار دارایی باشد. ارزش منصفانه پس از کسر مخارج بر آوردی زمان فروش نشان دهنده منافع اقتصادی است که انتظار می رود در تاریخ ترازنامه از دارایی به دست آید.کسر نکردن مخارج برآوردی زمان فروش موجب انتقال زیان به دوره های آتی می شود. همچنین باید درآمد یا هزینه ناشی از شناخت تولید کشاورزی به ارزش منصفانه پس از کسر مخارج برآوردی زمان فروش ، باید در سود و زیان دوره وقوع منظور شود .

تفاوت استاندارد شماره 26 ایران با استانداری

شماره 41 بین المللی
الف ) کمکهای بلاعوض دولت
طبق استاندارد حسابداری شماره 26 فعالیتهای کشاورزی نحو عمل حسابداری کمکهای بلاعوض دولت مربوط به داراییها ی زیستی تابع الزامات استاندارد حسابداری شماره 10 با عنوان حسابداری کمکهای بلاعوض دولت است.درمواردی که دارای زیستی توسط دولت به عنوان کمک بلاعوض دراختیار واحد تجاری قرار می گیرد.کمک بلاعوض دولت معادل ارزش منصفانه دارایی زیستی پس ازکسرمخارج برآوردی زمان فروش شنا

سایی واندازه گیری می شود.نحو عمل

در مورد تغییرات ارزش منصفانه داراییها ی زیستی غیر مولد پس از شناخت اولیه بر اساس بند 23 استانداردهای حسابداری شماره 26 باید در سود و زیان دوره وقوع منظور شود.
طبق استاندارد بین المللی حسابداری شماره 41 با عنوان کشاورزی کمک بلا عوض دولتی مربوط به داراییها ی زیستی مولد که به ارزش منصفانه پس از کسر مخارج برآوردی زمان فروش شناسایی می شود.در صورتی که آن کمک مشروط نباشد در زمان قابلیت وصول و در صورتی که مشروط باشد در زمان احراز شرایط مقرر به عنوان درآمد شناسای

ی می شود.
با این حال در موارد ی که کمک بلا عوض دریافتی در قالب یارانه جهت جبران بخشی از بهای تمام شده محصول و یا جبران عدم النفع ناشی از فروش محصول به قیمتهای معین پرداخت گردد،این کمکها به ترتیب به صورت کسر از بهای تمام شده کالای تولید شده و افزایش مبلغ فروش در صورت سود و زیان یا در یادداشتهای توضیحی منعکس می شود .
ب ) تفاوت در شناخت و اندازه گیری داراییها ی کشاورزی
بر اساس استاندارد شماره 26 فعالیتهای کشاورزی ،د

اراییها ی زیستی مولد با توجه به شرایط محیطی کشور و نبود بازار فعال برای داراییها ، این داراییها باید به بهای تمام شده طبق استاندارد داراییها ی ثابت مشهود اندازه گیری شود .
اما بر اساس استاندارد بین المللی حسابد

اری شماره 41 با عنوان کشاورزی کلیه داراییها ی زیستی باید به ارزش منصفانه پس از کسر مخارج بر آوردی زمان فروش اندازه گیری شود مگر اینکه تعیین ارزش به گونه ای اتکاء پذیر میسر نباشد که در این صورت باید به بهای تمام شده افشاء گردد .

نتیجه گیری
در این مقاله به اختصار درباره تدوین استانداردهای حسابداری ایران و بین المللی بحث شد مطالب ارائه شده در مورد فرآیند تدوین استانداردهای حسابداری نشان می دهد فرآیند تدوین استانداردهای حسابداری به گونه ای است که نباید نگران عدم تجدید نظر در این استانداردها باشید و همانگونه که اشاره شد با مشارکت استفاده کنندگان و تهیه کنندگان اطلاعات و سایر افراد علاقمند می تواند این استانداردها را بهبود بخشد .علاوه برآن استانداردهای بین المللی ،یکی از مبانی اصلی تدوین استانداردهای ملی حسابداری است.و سعی بر این است که با در نظر گرفتن شرایط داخلی کشور از نقاط قوت این استانداردها به نحو شایسته استفاده شود و نارسایی های آن وارد استاندارد ملی نشود.
در مقایسه ای که بین استاندارد شماره 26 ایران و استاندارد شماره 41 بین المللی به عمل آمده براساس بند 43 استاندارد حسابداری شماره 26 (نشریه 172 سازمان حسابرسی) جزء در موارد کمکهای بلاعوض دولت ، شناخت و اندازه گیری داراییهای کشاورزی در بقیه موارد هیچ گونه اختلافی بین استانداردهای حسابداری ایران و استاندارد حسابداری بین المللی وجود ندارد . طبق استاندارد شماره 26 ایران داراییهای کشاورزی باید به بهای تمام شده اندازه گیری شوند ، اما طبق استاندارد شماره 41 بین المللی داراییها به ارزش منصفانه پس از کسر مخارج برآوردی زمان فروش و در صورت عدم تعیین ارزش منصفانه به بهای تمام شده اندازه گیری می شود. و در موارد کمکهای بلاعوض دولت طبق استاندارد شماره 26 ایران بر اساس ارزش منصفانه پس از کسر مخارج برآوردی زمان فروش باید در سود و زیان دوره وقوع منظور شود و طبق استاندارد 41 بین المللی به عنوان درآمد شناسایی می گردد .

 

منابع

1- شباهنگ ،رضا / راهنمای بکار گیری اصول پذیرفته شده حسابداری / مرکز تحقیقات تخصصی حسابداری و حسابرسی سازمان حسابرسی / چاپ دوم 1377
2- کمیته تدوین استانداردهای حسابداری / استاندارد حسابداری شماره 26 فعالیتهای کشاورز ی / سازمان حسابرسی /چاپ اول 1383

3- ثقفی علی ، پوریا نسب امیر،قربانی محمد/ رویکرد مبتنی بر اصول به استاندارد گذاری ایالات متحده آمریکا / نشریه حسابدار 161/ سال هجدهم
4- کمیته استانداردهای بین المللی حسابداری/ استانداردهای بین المللی حسابداری / سازمان حسابرسی/تهران آبان 1371
5- حسابرس/آشنایی با ساختار نوین هیئت استانداردهای بین المللی حسابداری/ مجله حسابرس شماره 10 بهار 1380
6- بزرگ اصل ، موسی/حسابداری میانه صورتهای مالی / سازمان حسابرسی / چاپ اول 1384
7- کمیته فنی سازمان حسابرسی/استانداردهای حسابداری/سازمان حسابرسی،کمیته فنی/چاپ اول و دوم 1382
8- مراد زاده ، مهدی/صورت جریان وجه نقد،استاندارد ایران در مقایسه با استاندارد بین المللی/ نشریه حسابدار،شماره147
9- کدخدایی،حسین و گودرزی،مجتبی/تحقیقات آکادمیک حسابداری و فرآیند تدوین استاندارد/ نشریه بورس
10- حاذق جعفری ، کورش/استاندارد واهمیت آن در کیفیت محصولات کشاورزی و فرآوردهای وابسته / نشریه دام و کشت وصنعت شماره 30
11- امانی،علی/استاندارد گذار در حسابداری و حسابرسی چرا و توسط کدام مرجع ؟ / نشریه حسابدار،شماره 149
12- بزرگ اصل،موسی/ فرآیند تدوین استانداردهای ملی حسابداری و تفاوت استاندارد ملی با بین المللی:تاکیدی بر استاندارد صورت جریان وجه نقد/ نشریه حسابدار، شماره 148

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله حسابداری محیط زیست در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله حسابداری محیط زیست در pdf دارای 10 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله حسابداری محیط زیست در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله حسابداری محیط زیست در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله حسابداری محیط زیست در pdf :

حسابداری محیط زیست

چکیده:
طبیعت در چند دهه اخیر، شاهد بحران های سختی همچون آلودگی آب و خاک، آلودگی هوا، آلودگی صوتی، بهره برداری بیش ازحد ازمنابع طبیعی، انقراض برخی از انواع گیاهان وجانوران، افزایش انواع زباله ها، فرسایش خاک و گونه های دیگر نابود کننده تعادل طبیعی بوده است. این بحران ها، نتیجه زیاده خواهی انسان و توجه بیش ازحد او به سودآوری کوتاه مدت وحذف نظام های ارزشی و اخلاقی می باشد که اولین قربانی آن طبیعت و محیط زیست

است. از این رو، امروزه موضوع آلودگی محیط زیست از اهمیت خاصی برخوردار شده و ابعاد جهانی یافته است. این مقاله به بررسی حسابداری محیط زیست می پردازد. حسابداری محیط زیست به بحث درباره هزینه های محیط زیست می پردازد. سیستم حسابداری محیط

زیست، یک معیار حمایت کننده برای دست یابی به توسعه پایدار است که تا اندازه ای ابزار اصلی برای اندازه گیری، کنترل و تصمیم گیری می باشد. حسابداری محیط زیست در واقع در برگیرنده دووظیفه اساسی حسابداری مدیریت که عبارتند از برنامه ریزی و جمع آوری اطلاعات بوده، بطوریکه این وظایف به یکدیگر مرتبط و وابسته می باشند. حسابداری محیط زیست براساس مفاهیم، معیارها و ارزش های زیست محیطی و اقتصادی بنا شده است. برای دسیابی به این هدف نیاز به تغییری در فرهنگ احساس می شود، که بخشی از این تغییر از طریق حسابداری و گزارشگری زیست محیطی حاصل می شود.
واژه های کلیدی: توسعه پایدار- حسابداری- محیط زیست- مدیریت

1و2- مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان کرمانشاه
مقدمه:
درعصرحاضر با توجه به وجود برخی از محدودیت های زیست محیطی

به ویژه در تجارت جهانی و تنگ شدن عرصه رقابت، به ناچار بعضی شرکت های انتفاعی از یک سو برای رفع این محدودیت ها و دست یابی به درآمد بیشتر و با کسب محبوبیت تجاری ، مجبور به تحمل هزینه های زیست محیطی بوده و ازسوی دیگر برای ارزیابی مثبت عملکرد خاص حفاظت ازمحیط زیست، ناچار به کاهش هزینه های مزبور هستند. برای مدیریت بر هزینه های زیست محیطی اولین نیاز لزوم شناسایی آنها است و همین طور هزینه یابی محیطی فعالیتی است که می تواند موجب افزایش ارزش شرکت گردد. استاندارد بین المللی ایزو14000 یک سیستم کنترل مدیریتی است که عملکرد زیست محیطی شرکت را به

گونه ای تعریف می کند که نیازمندیهای این استاندارد را پوشش دهد و در مجموع برای این هدف است که شرکت بتواند فرآیندها، ارتباطات و فعالیت

های خود را بدون ضرر به محیط زیست به انجام برساند(2). به منظور تشریح حسابداری محیط زیست بایستی به چندین جنبه از قبیل بیمه، مالیات، قوانین حاکم و اطلاعات مالی برون سازمانی توجه نمود. حسابداری محیط زیست در واقع در برگیرند

ه دو وظیفه اساسی حسابداری مدیریت که عبارتند از: برنامه ریزی و جمع آوری اطلاعات بوده، بطوریکه این وظایف به یکدیگر مرتبط و وابسته می باشند. در مورد برنامه ریزی، حسابداری محیط زیست از تجزیه و تحلیل آینده نگر به منظور اندازه گیری اثرات آتی فعالیت ها بر روی محیط زیست استفاده می نماید، که از آن جمله می توان به بها یابی هدف و یا روش چرخه حیات اشاره نمود. در مورد دوم، جمع آوری اطلاعات و گزارشگری آن به مدیریت براساس تجزیه و تحلیل اثر بخش به منظور تصمیم گیری با دلیل و مدرک می باشد(2و6).
هدف از حسابداری زیست محیطی، تهیه اطلاعاتی جهت کمک به مدیران در امر ارزیابی عملکرد، کنترل، تصمیم گیری و گزارش گری برای یک سازمان یا منطقه می باشد. هدف از حسابداری محیط زیست بیشتر متمرکز به شناسایی و اندازه گیری بهای مواد اولیه و فعالیت های خاص محیطی و استفاده از این اطلاعات به منظور هماهنگ تر نمودن گزارشات و تجزیه و تحلیل درون سازمانی که در امر تصمیم گیری در ارتباط با محیط زیست برای مدیران واحدهای تجاری ضروری می باشد، خواهد بود. بنابراین هدف حسابداری محیط زیست در واقع اعلام و تلاش به منظور شناسایی راه حل هایی است تا از آن طریق بتوان تأثیرات مخرب فعالیت های انجام شده بری محیط طبیعی را به حداقل رساند. حسابداری زیست محیطی براساس مفاهیم، معیارها و ارزش های زیست محیطی و اقتصادی بنا شده است. برای دسیابی به این هدف نیاز به تغییری در فرهنگ احساس می شود، که بخشی از این تغییر از طریق حسابداری و گزارشگری زیست محیطی حاصل می شود. حسابداری زیست محیطی، اطلاعاتی را فراهم می کند که در امر ارزیابی، عملکرد، کنترل، تصمیم گیری و گزارشگری به مدیران کمک می کند. حسابداری زیست محیطی بر اساس مفاهیم اقتصادی و زیست محیطی بنا شده و از آنجایی که ارزش هایی استفاده می کند که از بازار ناشی نمی شوند، استفاده از آن، مستلزم ایجاد تغییر در فرهنگ است. حسابداری زیست محیطی، بخشی از این تغییرات را در سازمان و وسیع تر از آن در جامعه ارائه می کند. و با ارائه شناخت اساسی بیشتر و مشارکت در فعالیت های کاری روزانه، به تعیین هدف و توسعه مستمر به عنوان رویکردی خاص کمک می کند(1).
امروزه کشورهای پیشرفته محصول برنامه ریزی های دقیق و صحیح و کشورهای جهان سوم محصول بی برنامگی هایشان را درو می کنند. خوشبختانه در تمام جهان ضرورت حفاظت از محیط زیست به صورت اصلی مسلم و انکار ناپذیر پذیرفته شده است. در حال حاضر دو مقوله توسعه پایدار و حفاظت و بهسازی محیط زیست موضوعات اصلی

هستند که در سراسر جهان بر چگونگی رشد اقتصادی و رفاه اجتماعی به منظور فقرزدائی تأثیر می گذارند. توسعه ای پایدار است که بتواند با حفظ محیط زسیت، رشد اقتصادی کشور را به گونه ای تضمین کند که ضمن افزایش رفاه نسل حاضر منابع لازم را برای تأمین رفاه نسل های آینده باقی بگذارد(1و5).
حسابداری محیط زیست کاربردهای متفاوتی دارد که از جمله می توان حسابداری درآمد ملی، حسابداری مالی و یا حسابداری مدیریت را نام برد.

حسابداری درآمد ملی از دیدگاه یک مقیاس اقتصاد ملی به منابع و مصارف طبیعی نگاه می کند، اما حسابداری مالی از نگاه استفاده کنندگان گزارشهای مالی به جهت تصمیم گیری و ارائه مسئولیت های عمومی موضوع را بررسی می کند و بالاخره حسابداری مدیریت به عنوان یک سیستم اطلاعاتی با هدف پشتیبانی تصمیمات مدیریتی به موضوع نگاه می کند. به جهت حساسیت موضوع زیست محیطی چه به عنوان یک الزام برون سازمانی و یا درون سازمانی، حسابداری زیست محیطی با قصد هزینه یابی فعالیت های زیست محیطی پیوند می یابد و موضوع هزینه به جهت واقعی بودن آن و تأثیری که برعملکرد اقتصادی بنگاه انتفاعی می گذارد بسیار حائز اهمیت است(2و4). حسابداری محیط زیست یک واژه کلی است زیرا به معنی هماهنگی ابعاد مختلف محیط زیست در سطوح بزرگ یا کوچک می باشد که در سطح کوچک قابلیت اجرایی بیشتری دارد(1).
روش کار
این تحقیق با هدف بررسی حسابداری محیط زیست به روش اسنادی وکتابخانه ای انجام شد.
پیشینه و جایگاه حسابداری محیط زیست
حسابداری زیست محیطی بر مبنای دانش علمی است. در طی 500 سال گذشته که اصول حسابداری و اقتصادی امروزین پایه گذاری می شدند، وجود نداشته است. استقرار حسابداری زیست محیطی با توجه به وجود یک تغییر فرهنگی عمده مشابه در جامعه بسیار مشکل یا راحتتر خواهد شد. از مدتها قبل چنین نگرشی در خصوص توجه و اثرات اجتماعی و زیست محیطی فعالیت های تجاری وجود داشته است، اما در عین حال اقتصاد پولی عامل توسعه جوامع در طی 300 سال گذشته بوده است. فرهنگی که موفقیت یا عدم موفقیت خود را در اصطلاحات پولی اندازه گیری می کند، شاید نتیجه اجتناب ناپذیر اقتصاد های سود مدار و جریان نقدی حاصل از مبادلات بازار باشد(1و5).

دلیل استفاده از اصطلاح حسابداری زیست محیطی، بیان این است که اکوسیستمی وجود دارد که محدودیت های عملی ما در زمینه وابستگی را در مقایسه با محدودیت های عمده امروزی مثل منافع یک شرکت خاص، افراد حرفه ای، تجارت، اقتصاد یا بازار بیان می کند. حسابداری زیست محیطی جایگزینی برای حسابداری مالی و اق

تصادی نیست، بلکه محدودیت های عملی را در زمینه وابستگی در دامنه وسیع تری بیان می کند. در واقع می توان گفت اقتصاد و توسعه بازار به عنوان فرآیندهای وابسته به فرآیند های زیست محیطی بزرگتری هستند که توسط حسابداری زیست محیطی مشخص و بهینه می شود(1و5).
اهداف حسابداری محیط زیست
در حسابداری محیط زیست هدف واحدی وجود ندارد. می توان اهداف زیر را از میان اهداف مهم فهرست نمود:
1) شناسایی، جمع آوری، محاسبه و تجزیه و تحلیل بهای مواد و انرژی
2) گزارشگری داخلی و استفاده از اطلاعات در ارتباط با بهای زیست محیطی
3) تهیه و ارائه سایر اطلاعات مرتبط با بها در امر تصمیم گیری با نگرش پذیرش تصمیمات مؤثر برای حفاظت محیط زیست و ; (3و6).
ابزار حسابداری زیست محیطی
برای پیشینه و جایگاه حسابداری زیست محیطی به یک ابزار حسابداری مناسب نیاز داریم. در این قسمت به این شرح می پردازیم. یک پروژه تحقیقی تحت عنوان سیستم حفاظت از محیط زیست صنعت گردشگری ایجاد و توسعه یافته است که کلاورلیف نام دارد. هر چند که هدف از ایجاد و توسعه کلاورلیف کاربرد آن در صنعت گردشگری است، ولی استفاده از آن فقط به گردشگری و بخش های خدماتی مشابه محدود نمی شود، بلکه ذاتاً انعطاف پذیر است و امکان استفاده از آن در کلیه بخش های صنعتی یا در هر منطقه جغرافیایی مهیا می باشد. کلاورلیف متشکل از سه بخش است: بخش اول این ابزار، ارائه دهنده یک نمودار جریان اطلاعاتی بر مبنای چارچوبی نظری است. این نمودار چهار گروه اطلاعات یعنی:
1) جریان منابع، 2) اثرات این جریان،3) معضلات اجتماعی و جهانی، 4) خاصیت انعطاف پذیری اکوسیستم را نشان می دهد.
وجود این گروه های چهارگانه اطلاعاتی به این اشاره دارد که این ارتباطات جهت کاربرد موفقیت آمیز این ابزار ضروری است. بخش دوم کلاورلیف، چارچوبی است که علاوه بر شاخص های مستقیم عملکرد، ابزارهای حسابداری و مدیریتی مناسبی را برای هر چهار گروه اطلاعاتی ارائه می کند. این شاخص ها و ابزارها بیانگر پایداری عملکرد هستند. در بخش سوم، در زمان استفاده از کلاورلیف انتخاب شاخص ها و ابزارهای مدیریتی

یک فعالیت مهم محسوب می شود. فرآیند شامل مذاکره و مشاوره با ذینفعان خاصی است تا از طریق وضع دانش، نیازهای محلی و خواسته هایی مشخص شود که در رابطه با توسعه و پیشرفت دائمی انتظار می رود. این مذاکره همچنین باعث می شود به سطح آموزش مورد نیاز برای افراد پی ببریم(1).
محیط زیست و رشد اقتصادی
در اکثر کشورها یکی از مهمترین مشکلات محیط زیست، کم رنگی ملاحظات زیست محیطی در سیاستها و برنامه های کلان است. علت اصلی این موضوع لحاظ نکردن آن در تولید ناخالص داخلی کشورها است. سرمایه گذاری در سطح برنامه ریزیهای کلان اقتصادی معمولاً به سمت بخشهایی سوق پیدا می کند که سطح عمده ای در تولید ناخالص داخلی دارند. لذا چنانچه ارزش گذاری مناسبی از محیط زیست به عمل نیاید سرم

ایه گذاری در این بخش متناسب با ارزش واقعی این منابع در تولید ناخالص داخلی به وجود نمی آید و باعث تضعیف منابع زیست محیطی می شود. یک ضرورت کلیدی ساختن منابع، سودها و زیان های زیست محیطی به معادله اقتصادی است. حسابداری زیست محیطی نقش مهمی در ارائه اطلاعات محیط زیست به استفاده کنندگان مختلف در تمام سطوح بازی می کند. کانون توجه حسابداری جنبه های اقتصادی محیط زیست است(1و5).
رابطه حسابداری و محیط زیست
علاقه وافری به حفاظت محیط زیست در تمام سطوح وجود دارد که این امر با صدور مقررات زیست محیطی در بسیاری از کشورها نمود یافته است. دولت ها برای جلوگیری از انحطاط محیط زیست در جستجوی راه حل های جدید اند. واضح است که حفاظت محیط زیست به یک سیستم مدیریتی مستقل نیاز دارد. سیستم اطلاعات حسابداری نیز به عنوان یکی از بخش های مهم سیستم اطلاعات مدیریت می تواند نقش بسزایی در ارائه اطلاعات زیست محیطی ایفا نماید(1).
حرفه حسابداری می تواند اطلاعات مناسبی را با افشای مناسب چگونگی ارائه دارایی ها و بدهی های زیست محیطی و چگونگی انعکاس مخارج مصرف شده برای محیط زیست، به مدیریت ارائه کند. ورود محیط زیست به سیستم حسابداری به اصلاح شاخص های اقتصادی می انجامد و استفاده کنندگان مختلف را قادر می سازد تا تصمیماتی بگیرند که پشتوانه توسعه پایدار است. همچنین حسابداری محیط زیست دارای مضامین مختلف و استفاده های زیادی است. حسابداری محیط زیست می تواند پشتوانه
حسابداری منابع طبیعی در سطحی گسترده، حسابداری بوم شناسی در سطح ادارات محلی، حسابداری مالی، حسابداری صنعتی یا حسابداری مدیریت در سطح کوچک باشد(1و5).
حسابداری زیست بوم ها
در موارد فراوانی، واژه حسابداری زیست بوم ها برای اشاره به گزارش های مبتنی بر داده های طبیعی استفاده شده است. بعلاوه حسابداری زیست بوم ها نوعی از حسابداری محیط زیست است. از این لحاظ اساساً برای تدارک طرح های مدیریت دارایی ها در سطح ادارات محلی استفاده شده است. چنین طرح هایی ابزاری جهت ارزیابی شرایط و چرخه عمر هر دارایی طبیعی خاص ارائه می کند(1).
حسابداری منابع طبیعی
بعد از وارد کردن جنبه های زیست محیطی در سیستم حساب های ملی مطرح می شود. جایی که تأکید بر دارایی های طبیعی، زوال درکیفیت آن و; به علت رسیدن به شاخصهای اقتصادی تعدیل شده به محیط زیست مانند درآمدناخالص ملی

می باشد(1).
رویکرد طبیعی در مقابل رویکرد پولی
بیان دو رویکرد مطرح به حسابداری محیط زیست با ارزش می باشد. نخست رویکرد طبیعی که بر طبق این رویکرد عملکرد های زیست محیطی برحسب اطلاعات فیزیکی و طبیعی، آخرین بقایای منابع و به علاوه تغییرات ایجاد شده در این منابع ارائه می شوند. هیچ نوع ارزش ریالی، برطبق این رویکرد تعیین نمی شود. آنگاه رویکرد پولی به این دلیل پایدار شد که داده های رویکرد طبیعی نیازمندیها را برطرف نمی کرد. با این وجود رویکرد طبیعی از آن نظر اهمیت دارد که اطلاعات فیزیکی درباره منابع طبیعی و بالتبع اطلاعات آماری زیست محیطی فراهم می کند. این اطلاعات اولین گام رویکرد پولی تلقی می شود. به رغم مشکلات ر

ویکرد پولی، آن مزایای فراوانی دارد که افراد را قادر می سازد تا در مورد سود یا زیان آگاهی یابند و به شاخص های اقتصادی تعدیل شده از لحاظ محیط زیست برسند(1و5).
مزایا و معایب حسابداری محیط زیست
مزایای اصلی حسابداری محیط زیست را بطور خلاصه می توان بدین شرح بیان نمود: سیستم حسابداری محیط زیست، یک معیار حمایت کننده برای دست یابی به توسعه پایدار است که تا اندازه ای ابزار اصلی برای اندازه گیری، کنترل وتصمیم گیری می باشد.
خطرات زیست محیطی ممکن است منجر به بدهی های زیست محیطی هنگفتی شوند و متعاقباً سازمان یا واحد تجاری ممکن
است متحمل پرداخت های زیادی شود که بطور جدی بر موقعیت نقدینگی و مالی اش اثر می گذارد. مدیریت صحیح منابع در

یک نگرش دوستانه با محیط زیست منجر به فواید مستقیمی همچون صرفه جویی یا کاهش هزینه ها، یا فواید غیر مستقیمی
همچون ایجاد سر قفلی بالاتر یا تصویری بهتر از سازمان می

شود(1).
وجود یک نگرش دوستانه به محیط زیست مزیت رقابتی برای سازمان ها ایجاد می کند. حسابداری هزینه ها و عملکرد محیط زیست می تواند پشتیبان توسعه سازمان و اجرای سیستم مدیریت محیط زیست و اعتبار نامه ایزو 14000 باشد(1).
به دلایل فوق این باور وجود دارد که حسابداری باید نسبت به اندازه گیری، ارزیابی و افشاء عملکرد زیست محیطی در صورت های مالی مسئول باشد. شکی نیست که اندازه عملکرد زیست محیطی به سیستم های حسابداری بستگی دارد، اما برای این منظور اطلاعات بیشتری در مقایسه با اطلاعات مرسوم حسابداری نیاز است. حسابداری محیط زیست سیستمی است که از توسعه پایدار، یعنی کسب سود بیشتر، به ویژه از شرکت های چند ملیتی، پشتیبانی می کند. حسابداری محیط زیست دارای معانی و کاربردهای زیادی است. حسابداری محیط زیست می تواند از حسابداری درآمد ملی، حسابداری زیست بومها در سطح ادارات محلی و در سطح کوچک وابسته و حسابداری مالی، حسابداری صنعتی یا حسابداری مدیریت داخلی شرکت پشتیبانی کند(1و5). در ادامه به چند مورد دیگر از مزایای حسابداری محیط زیست اشاره می شود:
اتخاذ تصمیمات قابل قبول درباره عملکرد مالی، ارائه اطلاعات مفید به منظور دست یابی به حداقل بهای تمام شده( مخصوصاً بهای تمام شده محیطی) و اثرات منفی بر روی محیط، ارائه اطلاعات درباره بها که برای تشخیص اثرات مالی از قبیل موارد زیر ضروری است:
– جلوگیری از آلودگی
– برنامه ریزی بهبود و پیشرفت حسابداری محیط زیست
– ارائه فرآیند از جنبه و دید محیطی
– تعهدات محصول و تولید کننده
– سیستم های مدیریتی متمرکز بر محیط زیست
– تشخیص و ارزیابی و گزارش عملکرد فعالیت های محیطی
– منبع اطلاعاتی برای فعالیت های مدیریتی رایج از قبیل: طراحی محصول و فرآیند، کنترل و تخصیص بها، بودجه بندی سرمایه ای، فرآیند عرضه، سیاست های قیمت گذاری، ارزیابی عملکرد و;
معایب: بکارگیری حسابداری محیط زیست هیچگونه تضمینی برای دستیابی به عملکرد مالی و یا عملکرد مرتبط محیطی ارائه نمی
نماید(2و6).
بحث و نتیجه گیری
امروزه بسیاری از شرکت ها با مسائل زیست محیطی دست به گریبان هستند و در جستجوی شیوه ای مناسب جهت گزارش و افشای اطلاعات برای عموم مردم می باشند. مسئله آلودگی محیط زیست بعنوان یکی از مهم ترین معضلات جامعه بشری امروز، در ایران به قدری شدت یافته که پایتخت آن به عنوان یکی از آلوده ترین شهرهای جهان شناخته شده است. این امر، لزوم به کار گیری حسابداری زیست محیطی را به عنوان تلاشی در جهت حفاظت از محیط زیست توجیه می کند. از آنجایی که هر کشوری مشخصه های سیاسی، اقتصادی

، اجتماعی و فرهنگی خاص خود را دارد، به منظور پایه ریزی این حسابداری در ایران می توان ضمن مطالعه و بررسی آنچه در سایر نقاط جهان وجود دارد آن را با فضای فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی کشور همگون ساخت.
برای دست یابی به توسعه پایدار سیاست های متعددی وجود دارد که باید از آنها پیروی کرد. اجرای این سیاست ها مستلزم پذیرش سیاست های محتاطانه دیگری مثل ارزیابی اثرات زیست محیطی و سیاست های تصحیح کننده ای چون کنترل آلودگی، جابجایی محل استقرار صنایع و نظارت بر آنها می باشد. سیاست ها کمک می کنند تا اثرات منف

ی از منابع محیطی تا حدودی دور شوند و حسابداری محیط زیست یکی از با اهمیت ترین ابزار های اندازه گیری، راهبردی و کنترل توسعه پایدار در تمام سطوح می باشد.
حسابداری محیط زیست در واقع در برگیرنده دو وظیفه اساسی حسابداری مدیریت که عبارتند از برنامه ریزی و جمع آوری اطلاعات بوده، بطوریکه این وظایف به یکدیگر مرتبط و وابسته می باشند. هدف از حسابداری محیط زیست بیشتر متمرکز به شناسایی و اندازه گیری بهای مواد اولیه و فعالیت های خاص محیطی و استفاده از این اطلاعات به منظور هماهنگ تر نمودن گزارشات و تجزیه و تحلیل درون سازمانی که در امر تصمیم گیری در ارتباط با محیط زیست برای مدیران واحدهای تجاری ضروری می باشد، خواهد بود. حسابداری محیط زیست کاربردهای متفاوتی دارد که از جمله می توان حسابداری درآمد ملی، حسابداری مالی و یا حسابداری مدیریت را نام برد.
حسابداری زیست محیطی بر مبنای دانش علمی است. دلیل استفاده از اصطلاح حسابداری زیست محیطی، بیان این است که اکوسیستمی وجود دارد که محدودیت های عملی ما در زمینه وابستگی را در مقایسه با محدودیت های عمده امروزی مثل منافع یک شرکت خاص، افراد حرفه ای، تجارت، اقتصاد یا بازار بیان می کند. حسابداری زیست محیطی نقش مهمی در ارائه اطلاعات محیط زیست به استفاده کنندگان مختلف در تمام سطوح بازی می کند. کانون توجه حسابداری جنبه های اقتصادی محیط زیست
است. حسابداری محیط زیست می تواند پشتوانه حسابداری منابع طبیعی در سطحی گسترده، حسابداری بوم شناسی در سطح ادارات محلی، حسابداری مالی، حسابداری صنعتی یا حسابداری مدیریت در سطح کوچک باشد. سیستم حسابداری محیط زیست، یک معیار حمایت کننده برای دست یابی به توسعه پایدار است که تا اندازه ای ابزار اصلی برای اندازه گیری، کنترل و تصمیم گیری می باشد. حسابداری محیط زیست سیستمی است که از توسعه پایدار، یعنی کسب سود بیشتر، به ویژه از شرکت های چند ملیتی، پشتیبانی می کند. حسابداری محیط زیست می تواند از حسابداری درآمد ملی، حسابداری زیست بومها در سطح ادارات محلی و در سطح کوچک وابسته و حسابداری مالی، حسابداری صنعتی یا حسابداری مدیریت داخلی شرکت پشتیبانی کند.
بدون تردید در صورت استقرار نظام مطلوب حسابداری زیست محیطی در کشور، حسابداران می توانند بازوی قدرتمندی برای دولت در ارتباط با کنتری های اقتصادی و مالی باشند. بدیهی است برای رسیدن به آن اهداف باید اهداف و وظایف حسابداری زیست محیطی مشخص و به طور دقیق تعریف و استانداردها و ضوابط و معیارها بر اساس اصول منطقی و ع

ملی پایه گذاری و تدوین گردید. از این رو مجامع حرفه ای ذیصلاح باید کار تدوین و تنظیم ضوابط حرفه ای و به ویژه استانداردهای حسابداری زیست محیطی را به عهده گیرند تا از این طریق شرکت ملزم به رعایت رویه های مصوب باشند.
دولت نیز از طریق اصلاح قوانین موجود، تصویب قوانین جدید و وضع مجازات های قانونی برای شرکت های آلوده کننده محیط زیست می تواند موجبات کاهش آلودگی را فراهم سازد. علاوه بر این متولیان مسائل زیست محیطی نیز باید به فکر نهادینه کردن فرهنگ رعایت مقررات زیست محیطی در جامعه باشند. به خصوص اگر صاحبان و مدیران صنایع نسبت به مس

ائل محیطی دیدگاهی مثبت و توأم با طرفداری از بهبود عملکرد زیست محیطی داشته باشند و آن را از نظر مالی و منابع انسانی حمایت کند، این امر موجب می شود که کارکنان نیز در قبال محیط زیست حساس و متعهد باشند.
پیشنهادات
حسابداری محیط زیست با مشکلات متعددی مثل کمبود حمایت اطلاعاتی و کارکنان ماهر و همچنین فقدان اصول حسابداری روبروست. در این خصوص پیشنهادهای زیر ارائه می گردد:
حسابداری محیط زیست می بایست مسئول اندازه گیری عملکرد محیط زیست باشد و خصوصاً گزارش های آن باید در مجله های مالی منتشر شود.
وجود ضرورت و نیاز به منظور روشن نمودن ماهیت فعالیت های مشخص محیطی و مشخص نمودن کاربرد آنها (به عنوان مثال
آموزش کارکنان به منظور پیشگیری از آلودگی محیط زیست).
اندازه گیری نتایج فعالیت ها بایستی مرتبط با اهداف استراتژیک محیطی باشد.
بکار گیری اطلاعات قدیمی و یا اصطلاحات قدیمی تر بایستی با احتیاط انجام شود، زیرا زبان جدیدی که در حسابداری محیط زیست استفاده می شود از اصطلاحات رایج استفاده می نماید.
دانشمندان محیط زیست باید استانداردهایی را برای رویه های حسابداری محیط زیست وضع کنند. پژوهش و مطالعه حسابداری محیط زیست باید تشویق شود و درتمام

سطوح توسعه یابد. معرفی حسابداری محیط زیست باید به وسیله مد

یریت و مقامات اداری در تمام سطوح انجام شود.
حسابداری محیط زیست و واحد های آماری باید در سازمان های مختلف با دستور العمل واضح گنجانده شود. حساب های جداگانه ای برای مخارج زیست محیطی افتتاح شود. این امر، اندازه گیری و گزارش مخارج و عملکرد زیست محیطی هر شرکت را مقدور خواهد ساخت هر دو رویکرد طبیعی و پولی می بایست بکار رود.

منابع و مآخذ مورد استفاده
1- دلخوش، مرتضی. 1386 حسابداری مالی. ماهنامه انجمن حسابداران خبره ایران(حسابدار). شماره های 162، 172 و 183
2- کاظم زاده ارسی، نادر. 1386 حسابداری محیط زیست. مجله تدبیر.
3- johan, c.lere. 2000. Activity – Based Costing: A powerful for pricing, journal of business & industrial marketing, vol. 15 no.1, pp. 23- 33.
4 – Kevin, A. kitzman. 2001. environmental cost accounting for improved environmental decision making, pollution. Engineering,20-29.
5- www.madelkhosh. Blogfa.com.
6- www. Maghsudi. Blogfa.com.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله مایع شدگی مواد دامنه در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله مایع شدگی مواد دامنه در pdf دارای 19 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله مایع شدگی مواد دامنه در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله مایع شدگی مواد دامنه در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله مایع شدگی مواد دامنه در pdf :

مایع شدگی مواد دامنه

آتشفشان
آتشفشان یک ساختمان زمین شناسی است که به وسیله آن مواد آتشفشانی (به صورت مذاب ، گاز ، قطعات جامد یاهراز درون زمین به سطح آن راه می یابند. انباشتگی این مواد در محل خروج، برجستگی هایی به نام کوه آتشفشان ایجاد می نماید. آتشفشان یکی از پدیده های طبیعی و دائمی زمین شناسی است که در طول تاریخ زمین شناسی نسبتا بدون تغییر باقی مانده و در ایجاد، تحول و تکامل پوسته و گوشته زمین نقش اساسی داشته و دارد. تولید مواد آتش فشانی و پدیده های مؤثر در ایجاد آتشفشان از دوره پرکامبرین تا عهد حاضر تغییر چندانی نداشته است و آنچه در این راستا تغییر کرده است، نوع دانسته ها، چگونگی اندیشیدن و نحوه بهره گیری از آنهاست.آتشفشانها پدیده های جهانی هستند و در سایر کرات منظومه شمسی به ویژه سیارات مشابه زمین یک پدیده عادی محسوب می شود و آتشفشان بی شک در کیهان نیز رخ می دهد. همچنین پوشش سطحی ماه اغلب با سنگ های آتشفشانی پوشیده شده است و بارزترین ارتفاعات مریختوسط آتش فشانهاساخته شده است فوران های فومرولی در برخی کرات مانند قمر آیو در سیاره مشتری یک پدیده عادی می باشد. زبانه های آتش و لکه های خورشیدی را جدا از ماهیتشان، می توان نوعی فوران آتش فشانی در خورشید تلقی نمود. علم آتشفشان شناسی به مباحث نحوه تشکیل و تحول ماگما، چگونگی جابجایی و حرکت انواع مواد، گدازه ها و ماگماها و نیز تحولات آنها در اتاقک های ماگمایی، چگونگی فعالیت آتش فشان ها و گسترش مواد آتشفشانی در سطح زمین، چگونگی تحول مواد آتشفشانی و ; اشاره می کند. علم آتشفشان شناسی از برخی علوم زمین چون پترولوژی ، تکتونیک جهانی، ژئوشیمی، چینه شناسی ، رسوب شناسی ، ژئوفیزیک ، کیهان شناسی و برخی دیگر از علوم تجربی مانند شیمی، فیزیک ، آمار و ریاضی کمک می گیرند.

ساختمان آتشفشان

ساختمان آتشفشان شامل 3 بخش است:

* دودکش آتشفشانی مجرایی است که به وسیله آن مواد آتشفشانی از درون زمین به سطح آن راه می یابند. نک (Neck) مجرای آتشفشانی قدیمی است که اکنون از گدازه های قدیمی پرشده است و چون از سنگ های پیرامون خود مقاوم تر است، به صورت برجستگی ستون مانند باقی مانده و سنگهای اطراف آن که مقاومت کمتری دارند، فرسایش یافته اند.

* دهانه آتشفشان: پایانه بالایی مجرای آتشفشان که اغلب از قسمتهای دیگر مجرا وسیع تر است، دهانه آتشفشان گفته می شود که شامل انواع مختلف ذیل می باشد:

* دیاترم (Diatreme) عبارت است از دهانه های انفجاری که براثر انفجار ناشی از وجود گازهای آتشفشانی تشکیل گردیده است. این گازها خاستگاه ماگمایی و غیر ماگمایی دارند.

* مآر (Maar) دهانه های نسبتا وسیع آتشفشانی که اغلب به وسیله بخار آب حاصل از گرمای ایجاد می شوند. مآرها اغلب در مناطق مرطوب و دریایی رخ می دهند.

* کالدرا (Caldera) دهانه های خیلی وسیع آتشفشانی که قطر آنها به چندین کیلومتر می رسد و شامل انواع ذیل می باشد:

* کالدرای انفجاری:این نوع کالدرا بر اثر انفجار حجم عظیم از مواد آتشفشانی و پی سنگ در اثر گازهای تحت فشار حاصل می شود و دهانه های وسیعی را تشکیل می دهد بالتدکالدرای آتشفشانی باندائی سان در ژاپن (فوران در سال 1888).

* کالدرای ریزشی: متداولترین نوع کالدرا می باشد می باشد که عمل فرونشست و یا ریزش1/1در اثر انفجار و خارج شدن حجم زیادی از مواد ماگمایی و نیز سنگینی بخشهای بالایی آتشفشان اتفاق می افتد که با ایجاد شکستگی های همراه است. ممکن است این شکستگی ها توسط مواد مذاب به صورت دایک پرشود و یا از طریق آنها مواد فرار یابد احتمالا مواد گدازه ای جدید به سطح کالدرا برسد. اگر دایک ها به صورت حلقوی پیرامون مخروط آتشفشان ظاهر شوند به آنها دایک های حلقوی می گویند. در حالی که اگر دایک ها به سمت درون زمین به صورت همگرا یا متقارب باشند و یک نوع شکل مخروطی مانند ایجاد نمایند که راس آنها به طرف درون زمین باشد به آنها صفحات مخروطی گفته می شود. در مواردی نیز دایک ها نسبت به مخروط آتشفشان آرایش شعاعی دارند که به آنها دایک های شعاعی گفنه می شود.

* کالدراهای فرسایشی بر اثر فرسایش دهانه آتشفشان قدیمی و گسترش آنها به وسیله عوامل جوی، یخچالی و بادی حاصل می شوند. کراترهالکا کالا در جزیره ماوی هاوایی است.

* مخروط آتشفشانی: برجستگی های مخروطی شکل که از انباشتگی مواد آتشفشانی در پیرامون دهانه آتشفشان حاصل می شود و بر حسب این که کدام مواد آتشفشانی تشکیل شده است تحت نام های مختلفی است:

* مخروط های تغرایی که فقط از مواد آذرآواری تشکیل شده است.

* مخروط های گدازه ای که فقط از گدازه تشکیل شده است.

* مخروط های چینه ای که تناوبی از گدازه و مواد آذر آواری پیروکلاستیک است
* مفاهیم آتشفشان شناسی

* ماگما Magma:

ماده طبیعی، داغ و سیال که عمدتا سیلیکاته بوده و ماده اصلی سازنده سنگ ها به شمار می رود.

* گدازه Lava:

ماگمایی است که به سطح زمین راه یافته است. گدازه می تواند در سطح زمین مانند رودخانه جریان یابد یا تشکیل دریاچه را بدهد.

* گرانروی ماگما ویسکوزیته Viscosity

هر چه میزان Sio2 در ماگما بیشتر باشد، گرانروی ماگما بیشتر شده و سیالیت کاهش می یابد.
گرانروی ماگما، میزان مقاومت ماگما در مقابل جریان یافتن است یا میزان اصطکاک داخلی ماگما که به ترکیب شیمیایی، دما و فشار حاکم بر ماگما بستگی دارد. واحد گرانروی NS/m2 که به آن پواز می گویند و با u نشان داده می شود.

* آشیانه های ماگمایی:

شواهد ژئوشیمیایی، ژئوفیزیکی و پترولوژیکی نشان دهنده آن است که در زیر اغلب آتشفشان ها آشیانه های ماگمایی وجود دارد. اشیانه های ماگمایی دارای اشکال و اندازه های متعددی می باشد (از 001/0 تا 1000 کیلومتر مکعب یا بیشتر) و به صورت منفرد تا شبکه ای پیچیده که توسط دایک ها و سیل ها برهم مرتبط می شوند. ژرفای آشیانه های ماگمایی متغیر می باشد ولی به طور کلی آشیانه های ماگمایی در ژرفای کم، بهتر تشکیل می شوند. آشیانه های ماگمایی در اعماق بیشتر از نظر حرارتی گرم تر و از نظر شیمیایی مافیک تر و دارای بلورهای درشت تری می باشند.

* دیاپیر Diapirs:واژه دیاپیر از دو کلمه Dia به معنی ( از وسط یا از میان ) و Peiro به معنی ( سوراخ کردن یا رخنه کردن ) اقتباس شده است. تصور بر این است که معمولا ماگماها از گوشته اغلب استنوسفر منشاء می گیرد و به صورت دیاپیر حرکت می کند.

* دیاپیرها توده های سنگی یا ماگمایی شناوری هستند که ضمن حرکت به سمت بالا، سنگ بالائی را سوراخ می کنند. در زون زاگرس، به ویژه در جنوب ایران و در مناطق بندرعباس ، داراب و شهرکرد گنبدهای نمکی با چگالی و گرانروی کمتر به سن کامبرین زیرین وجود دارند که سنگ های رسوبی بالایی خود را با چگالی و گرانروی بیشتر قطع کرده اند و از میان آنها خود را به سطح زمین رسانده اند. به نظر می رسد که سنگ هایی که توسط این گنبدها قطع شده اند، اغلب بیش از 15 کیلومتر ضخامت دارند.

* توده های نفوذی:

شکل توده های نفوذی با توجه به سنگ های دربرگیرنده (میزبان) به 2 دسته تقسیم می شوند:

الف – توده های نفوذی که سنگ میزبان و سنگ های مجامد را قطع می کنند مانند باتولیت ، ایتوک و دایک

ب – توده های نفوذی که با سنگ میزبان حالت موازی مانند سیل ، لاکولیت و فاکولیت

* دایک:

* توده های آذرین نفوذی تخته ای یا دیواره مانند که شیب تندی داشته و لایه بندی یا فولیاسیون سنگ های دربرگیرنده را قطع می کند.

* سیل:

توده های آذرین نفوذی تخته ای که به موازات ساختمان های صفحه ای سنگ در برگیرنده نفوذ می نماید.

* باتولیت:

توده های نفوذی بزرگ و معمولا متقاطع با سنگ های درونی که وسعت بیرون زدگی های آنها بیش از 100 کیلومتر مربع می باشد.

* استوک : توده های کوچک و متقاطع سنگ های درونی، با بیرون زدگی کمتر از 100 کیلومتر مربع.

* لاکولیت:

مجموعه وسیعی از سنگ های آذرین در بین لایه های رسوبی را لاکولیت گویند که به صورت عدسی شکل می باشد. لاکولیت ها معمولا از سیل ها ستبرتر ولی در ازای آن کمتر است. که لویولیت، فاکولیت و بیسمالیت حالات خاصی از آن می باشند.

* بیسمالیت:

لاکولیتی است که قسمتی از سقف آن بر اثر شکستگی ها به طرف بالا رانده شده است.

* فاکولیت:

اشکالی از مواد گداخته که به صورت هم شیب باتاق تاقدیس یا ناو ناودیس لایه های رسوبی، انجماد می یابد. فاکولیت می تواند بی ریشه باشد و از ذوب موضعی سنگ های رسوبی به هنگام چین خوردن به وجود آید.
* لوپولیت:

توده های بزرگ و معمولا هم شیب با سنگ های درونی بوده و به شکل عدسی شکل یا با سطح محدب می باشد.

فوران آتشفشان

* انواع فوران

1 نوع هاوایی:

2 نوع استرومبولی:

3 نوع وولکانو:

4 نوع پله:

5 نوع کومولوولکان یا کوپول:

فورانهای آتشفشانی معمولا براساسی شکل دهانه ای که از آن فوران صورت می گیرد، محل قرار گیری دهانه در کوه آتشفشان، شکل و نوع مخروط آتشفشانی و بالاخره خصوصیات عمومی فوران (آرام یا شدید – انفجاری یا غیر انفجاری) طبقه بندی می شوند. گدازه های اسیدی به علت درصد Sio2 بالا و درجه حرارت نسبتا پایین دارای گرانروی (ویسکوزیته) بالا و سیالیت پائین بوده و در نتیجه به صورت انفجاری همراه با مواد پرتابی می باشد. اما در گدازه های بازیک به علت درصد Sio2 پائین و درجه حرارت نسبتا بالا، گرانروی پائین بوده و سیالیت افزایش می یابد و در نتیجه مواد پرتابی با مقدار کم و فوران آرام انجام می شود

انواع فوران

نوع هاوایی:

این نوع آتشفشان به شکل گنبدی می باشد و بیشتر مخروط آن از گدازه رقیق با ضخامت زیاد و گسترش کم است. ارتفاع این نوع آتشفشان نسبتا کم است. از دهانه آن اغلب گدازه های بازیک با سیالیت بالا و مواد پرتابی کم، بیرون می ریزد. به علت وجود میزان کم گاز در گدازه این نوع آتشفشان، فوران جریانی در آن دیده می شود.ماگمایی که به سطح می رسد، معمولا به صورت فواره یا چشمه های گدازه ای خارج می شود. این نوع آتشفشان در جزایر هاوایی به تعداد زیاد یافت می شود. در جزیره ایسلند نیز از این نوع آتشفشان یافت می شود.

نوع استرومبولی:

در آتشفشان های نوع استرومبولی ماگمای نسبتا رقیق با ترکیب بازیک و مواد پرتابی کم تا زیاد می باشد که مواد پرتابی به صورت ریتمی از اسکوری های ملتهب‏، لاپیلی و بمب می باشد. عمده فعالیت این نوع آتشفشان در ساحل غربی ایتالیا دیده شده است. فعالیت های آرام استرومبولی از دهانه های باز صورت می گیرد و گدازه های نسبتا سیال در افق های بالایی مجرای آتشفشان وجود دارند. به علت گرانروی بالای ماگما، خروج گاز زیادتر از انواع ماگماهای سیال نوع هاوایی صورت می گیرد. فوران های طولانی مدت استرومبولی می تواند مخروطهای مختلط را تشکیل دهد، در حالی که فوران های کوتاه مدت معمولا مخروط های اسکوری دار را تشکیل می دهند. خاکستر در این نوع آتشفشان کم بوده و به هنگام انفجار تولید ابرهای سبک وزنی را می کند.شیب مخروط این نوع آتشفشان از شیب آتشفشان نوع هاوایی خیلی بیشتر است.

نوع وولکانو:

در نوع وولکانو، گدازه های خمیری شکل، دهانه آتشفشان را مسدود می کند و مانع خروج گازها و بخارات می شود. پس از آن که فشار گازها و بخارات بر اثر تراکم زیاد شد، انفجارات شدید تولید می کند. بر اثر انفجار، ذرات مواد مذاب با فشار به خارج رانده شده و بر اطراف پرتاب می شوند و تولید ابرهای ضخیم و وسیعی از خاکستر را می کنند. این ذرات خاکستر، پس از سرد شدن در اطراف دهانه آتشفشان ریخته شده و تولید مخروطی از خاکستر می کند. این نوع مخروط آتشفشانی اغلب دارای دو شیب است که یکی به طرف دهانه و دیگری به طرف خارج است گدازه مذاب در آن ها به صورت روانه، خیلی کم و نسبتا محدود است. یک کوه آتشفشان ممکن است مدتی به شکل یک نوع و مدتی دیگر به شکل نوعی دیگر آتشفشانی می کند. چنان که آتشفشانی کوه وزوو و اتنا. گاهی از نوع استرومبولی و زمانی از نوع وولکانو می باشد.

نوع پله:

در آتشفشان نوع پله که در جزیره مارتینیک قرار دارد، مجرای آتشفشانی به وسیله گدازه بسیار لزج و خمیری شکلی مسدود می شود و در نتیجه گازها و بخارات برای خود سوراخ و راهی در دامنه و پهلوی کوه پیدا می کنند. ابرهای سوزان در این نوع آتشفشان تقریبا شبیه نوع وولکانو می باشند ولی شدت خروج آنها از دهانه زیادتر است. به علاوه، حرکت آنها موازی با سطح زمین و گاهی مایل با آن است، در حالی که در نوع وولکانو این حرکت به صورت قائم می باشد.
در آتشفشان نوع پله، اغلب مواد مذابی که خیلی غلیظ و خمیری شکل هستند با فشار زیاد از دهانه خارج می شوند و به شکل سوزنی در دهانه کوه منجمد می شوند که به این مواد منجمد شده در دهانه کوه، سوزن پله می گویند.

نوع کومولوولکان یا کوپول:

مخروط این نوع آتشفشان به شکل گنبد است که به یک طرف بیشتر متمایل است. این نوع آتشفشان در شرایطی تقریبا مشابه نوع پله ایجاد می شود. قطعات بزرگی از سنگ، که از دهانه این نوع آتشفشان خارج می شود، ممکن است دارای سطوح صیقلی یا مخطط باشند

زمین‌شناسی منطقه قاضی جهان

ژئومورفولوژی

در مورد زمین‌شناسی قاضی جهان و کنکاش در رابطه با مورفولوژی و ژئومورفولوژی این منطقه به تحقیقـاتی که در کتـاب آذربایجان‌شناسی در مورد زمین‌شناسی آذرشهر انجام پذیرفته و اشاراتی به گسل ها، رسوبات، لایه‌ها و سنگهای اطراف آن از جمله قاضی جهان گردیده اکتفا می‌‌کنیم. منطقه قاضی جهان علاوه بر سنگهای رسوبی از مواد مختلف آتشفشانی

حاصل از توده‌های آتشفشانی قله سهند از جمله مواد پیروکلاستیک (آذر آواری)و گدازه‌ها و خاکستر و شنهای آتشفشانی سهند پوشیده می‌‌باشد. قسمتهای غرب،شمال غرب و جنوب غربی شهرستان آذرشهر از کویر(پلایا) دریاچه ارومیه پوشیده می‌‌باشد. کناره‌های غربی قاضی جهان که مشرف به همین دریاچه می‌‌باشد بیشتر از سیلت، نمک، گلهای یدی و کلردار که جنبه شفا بخش دارند تشکیل شده که در مجموع جزواراضی دوران چهارم محســـوب می‌‌شود. تنها سنگ رسوبی قابل ملاحظه دوران چهارم (کواتریز)مربوط به رسوبات آهکی ،توفهای آهکی، تراورتن و مرمر سفید می‌‌باشد، این رسوبات با رنگ

 

قرمز و سرخ فام و صورتی رنگ ازحوالی گوگان شروع و پس از گذر از جنوب غربی قاضی جهان تا روستای داشکسن، سرتاسر غرب آذرشهر در دست راست جاده آذرشهر به مراغه را پوشانیده و معادن سنگ زیادی را به خود اختصاص داده است عمده‌ترین این تراکمات از فعالیتهای چشمه‌های معدنی نظیر چشمه قزل داغی (شور سو) حاصل شده است. این رسوبات

تراسهائی با سطح مسطح وهمواری را تشکیل داده که در آنها گسل هائی هم ناشی از خشک شدن تراکمات بوجود آمده است از آنجمله گسلی که سر تا سر قزل داغ را بریده است توفهای آتشفشانی و شن آتشفشانی وگلهای آتشفشانی وسایرفرآورده‌های تجزیه‌ای سنگهای آتشفشانی از قبیل رسها و ماسه‌ها و خاکها و مخروط افکنه‌های فراوان در حاشیه تو

 

ده سهند کوههایی را گویند که دارای چین خوردگیهای منظم نبوده و لایه‌های در هم و بر هم داشته باشند به دوره کواترنر یا دوران چهارم نسبـــت داده می‌‌شود. رسوبات ریزدانه و نرم همراه با شنهای آتشفشانی فراوان که از رس ـ مارن ـ شن و بعضـاً «کنلگومرا» تشکیـل شـده به چشــم می‌‌خورد، این اراضی، حواشی قاضی جهان را پوشانیــده است، این تراکمـات بصــورت تـــراسهای طویلی است که در بین آنها در دره هائی نه چندان عمیق ولی باز و وسیـع قــــراردارد که دره‌ها و شیارهای چندی کناره‌های آنها را در هم گسیخته است.

ماگما

ریشه لغوی

Magma کلمه‌ای است یونانی به معنی خیر که برای مذابهای طبیعی سیلیکاته بکار گرفته می‌شود.

اطلاعات اولیه
ماگما مایعی است سیلیکاته با گرانروی زیاد همراه با گاز و مواد فرار گدازه یا لاوا ماگمایی است که مواد فرار خود را از دست داده باشد. ماگماها ممکن است کاملا مایع و یا نیمه متبلور باشند. گدازه‌ها معمولا نیمه متبلورند. زیرا محتوی بلور ، کانیهایی هستند که نقطه ذوب و یا انجماد بالاتر دارند. این بلورها یا مستقیما از ماگما متبلور شده‌اند و یا کانیهای دیرگداز سنگ ما در ماگما هستند که از سنگ مادر جدا شده و به داخل ماگما افتاده‌ان انواع ماگما

“یاگار” ماگماها را از لحاظ محتوی گاز به سه دسته به قرار زیر تقسیم می‌کند:

* هیپوماگما:
* ماگمایی است محتوی گاز فراوان و تحت فشار که به علت فشار زیاد لیتوستاتیک گازها در ماگما بصورت محلول باقی مانده‌اند.
* پیرو ماگما:

* ماگمایی است پرگاز و کف مانند که گازهای آن آزاد شده اما از ماگما خارج نشده است.

* اپی ماگما:

* ماگمایی است فقیر از گاز شبیه به گدازه ها.

گرانروی ماگماها

گرانروی ماگما بسته به ترکیب شیمیایی ، درجه حرارت و مقدار درصد گاز محلول تغییر می‌کند. گرانروی ماگماهای بازالتی حداقل 100 پواز و گرانروی ماگماهای گرانیتی بین 3 10 تا 6 10 پواز می‌باشد. گازهای محلول در ماگما سبب پایین آمدن وزن مخصوص کلی ماگما و نیز تقلیل گرانروی می‌شوند. گرانروی یک ماگما با پیشرفت تبلور در آن ماگما نسبت مستقیم دارد. زیرا افزایش فازهای جامد و بالا رفتن درصد سیلیس در مایع باقی مانده موجب افزایش گرانروی می‌شود.

حرارت ماگماها

حرارت ماگماها بین 1500 تا 500 درجه سانتیگراد است. ماگماها وقتی می‌توانند به سطح زمین برسند که حرارتی بین 950 ( ریولیتها ) تا 1200 درجه سانتیگراد ( بازالتها ) داشته باشند زیرا در کمتر از این حدود حرارتی ، ماگماها منجمد شده و در همان عمقی که هستند متوقف می‌شوند.

ترکیب شیمیایی ماگماها

مطالعات زیادی برای تشخیص ترکیب شیمیایی ماگماها از لحاظ کانی شناسی ، درصد اکسیدها و مواد فرار صورت گرفته و نتیجه این شده که ماگماها اصولا از اکسیدهای مختلف تشکیل شده‌اند اما بسته به نوع ماگما درصد هر اکسید متفاوت است.

اکسیدها عمده سازنده ماگماها عبارتند از:

Si O2 , Al2 O3 , Fe O , Fe2 O3 , Ca O , Mg O , Na2 O , K2 O , Ti O2 , Mn O , P2 O5 , H2O, CO2علاوه بر اکسید‌ها فوق ، ترکیبات زیر نیز در ماگماها دیده شده‌اند:
Fe Cl3 , Al cl3 , B O3 , H F , H CL , C O , S O2 , S H2 , H2 , N H3 , C H4

آتشفشان شناسی (Volcanologoy)

ولکانولوژی یا آتشفشان شناسی از دو کلمه Volcano به معنی “آتشفشان” و Logos به معنی “شناخت” گرفته شده است.

دید کلی

می دانیم که زمین در ابتدا به حالت کره گداخته‌ای بوده است که پس از طی میلیونها سال بخش خارجی آن به صورت قشر سختی در آمد. این پوسته به دفعات بر اثر عبور مواد مذاب درونی سوراخ گردید و سنگهای آتشفشانی زیادی به سطح آن رسید. این عمل حتی در عصر کنونی نیز ادامه دارد. تمام پدیدههایی که با فوران تودههای مذاب بستگی دارند، پدیده آتشفشانی می‌گویند و علمی را که هدف آن بررسی این پدیده هاست با آتشفشان شناسی می‌نامند.وقتی که از فعالیت آتشفشانی صحبت می‌شود در فکر خود فورانهای بزرگ ، سیلهایی از گدازه ، بهمن‌هایی از سنگهای گرم و خاکستر ، گازهای سمی و خطرناک و انفجارات شدید در نظر مجسم می‌نماییم که با مرگ و خرابی همراه است. به قول ریتمن کسی که این حوادث را می‌بیند هرگز نمی‌تواند فراموش کند و این امر به قدرت عظیم طبیعت و ضعف نیروی انسانی مربوط می‌باشد.

بزرگترین آتشفشان کره زمین

بزرگترین آتشفشان کره زمین مونالوآ نام دارد که بخشی از جزایر هاوایی را تشکیل می‌دهد. محیط قاعده مخروط این آتشفشان 600 کیلومتر و قله آن نسبت به کف اقیانوس که آن را احاطه کرده است 10 کیلومتر ارتفاع دارد. این آتشفشان ، همراه با سایر قسمتهای جزایر هاوایی نشاندهنده موادی هستند که به وسیله فورانهایی که از یک میلیون سال پیش تا کنون ادامه داشته‌اند، بیرون ریخته شده‌اند.

بزرگترین آتشفشان کشف بشر

بزرگترین آتشفشانی که تا کنون به وسیله بشر کشف شده است، الیمیوس مونز یا کوه المپیک نام دارد که در کره مریخ واقع است. شواهد به دست آمده از طریق عکسبرداریهای سفینه فضایی ماریند 9 نشان میدهد که ارتفاع این آتشفشان احتمالا 23 کیلومتر بوده و کالدرای آن نیز 65 کیلومتر عرض دارد.

نمونه‌ای از فورانهای مهم دنیا

* آتشفشان وزوو
* آتشفشان مونالوآ
* آتشفشان پله
* آتشفشان بزیمیانی
* آتشفشان پاری کوتین در مکزیک
* آتشفشان نست هلن

اقسام آتشفشانها

* آتشفشانهای نقطه‌ای که مواد گداخته از یک محل بیرون می‌آید (آتشفشان نوع مرکزی). انواع آتشفشانهای نقطهای عبارتند از:
o آتشفشانهای نوع هاوایی یا سپری
o آتشفشانهای نوع استرومبولی
o آتشفشانهایی پرکابی
o آتشفشانهای نوع پله
o آتشفشانهای نوع ولکانو
* آتشفشانهای شکافی یا خطی که فوران آن در امتداد یک شکاف صورت می‌گیرد. انواع آتشفشانهای شکافی یا خطی عبارتند از:
o فورانهای خطی غیر انفجاری
o فورانهای خطی انفجاری

رابطه آتشفشان شناسی با سایر علوم زمینی

* ژئوفیزیک: برای اثبات و آگاهی از کانونهای درونی آتشفشانها و پیشگویی شکل و محل و موقعیت آن.
* ژئوشیمی: تعیین دقیق عناصر که بصورت مواد جامد ، مایع و گاز از آتشفشان خارج می‌شوند.
* ترمودینامیک: برای فهم و ارزیابی نیروی حرارتی آتشفشان و انرژی حاصله از آن و رابطه تشکیل مواد گداخته با حرارت و فشار و همچنین انجماد آن.
* سنگ شناسی: جهت اطلاع از اختصاصات گدازه و شناسایی دقیق سنگهای آتشفشانی
* رسوب شناسی: پراکندگی و نحوه انتشار مواد جامد آتشفشانی در دریاها و خشکیها که به صورت خاکستر ، توف ، برش و ; ته نشین می‌شوند.

اهمیت آتشفشان شناسی

* از نظر اقتصادی: استفاده از انرژی گرمایی آن و انرژی گازهای فومرولی در گردش توربین و به دست آوردن مواد شیمیایی با ارزش که امروزه در ایتالیا ، زلاندنو ، ژاپن و ایسلند اهمیت پیدا کرده است و در کشور ما نیز اخیرا برای استفاده از نیروی حرارتی زمین (انرژی ژئوترمال) حفاریهایی انجام شده است.

 

* پیشگیری از خطرات اجتماعی آتشفشان
* اطلاع و آگاهی از ساختمان و ترکیب پوسته و تا اندازه‌ای گوشته زمین.

مخروط دماوند

مخروط دماوند ، شاخص‌ترین آتشفشان چینه‌ای کواترنری ایران است. تاریخ فعالیت این آتشفشان بخوبی شناخته نشده و مخروط آن استراتو ولکانی است که ارتفاع آن از سطح دریا 5670 متر ( 5611 متر وزیری ، 1362 ) ولی از زمینهای اطراف 1600 متر تا 2000 متر است. مخروط آن منظم و روی کوههای فراسایش یافته‌ای که در حدود 3500 متر از سطح دریا ارتفاع دارند واقع است. دامنه کوه بوسیله جریانهای گدازه‌های متعدد که از قله یا از مخروطهای فرعی سرازیر شده اند پوشیده شده است.

آشنایی

گدازه‌های دماوند وسعتی در حدود 400 کیلومترمربع را پوشانیده اند. به علاوه جدیدترین گدازه‌ها در دامنه غربی مخروط قرار گرفته‌اند و روی همین دامنه مخروطهایی از خاکستر وجود دارد. قله دماوند نسبتا پهن می‌باشد. در ضلع جنوبی و در ارتفاع 5100 متری آن گازها و فرمرولها نمایان هستند. این محل متعلق به یک دهانه قدیمی است که بوسیله قله مخروطی فعلی مستور گردیده است. در ضلع جنوب شرقی ، نقشه های ولکانی کلاستیک ریزشی و جریانی ضخامت زیادی به خود اختصاص داده است.

دهانه آتشفشان دماوند

قطر دهانه آتشفشان در حدود 400 متر است. قسمت مرکزی دهانه ، بوسیله دریاچه‌ای از یخ پوشیده شده و در حاشیه آن دودخان‌هایی وجود دارد که زمین های اطراف را به رنگ زرد درآورده اند. جدا از دهانه فعلی ، شواهدی از دهانه های قدیمی را می توان دید. یکی از این دهانه های قدیمی در پهلوی جنوبی و در ارتفاع 100 متر قرار دارد که در حال حاضر ، محل خروج گازها و دودخان‌ها است. در پهلوی شمالی دماوند اثر دیگری از یک دهانه قدیمی به قطر حدود 9 کیلومتر دیده می شود که

امروزه رودخانه نونال در آن جریان دارد.سنگهای دهانه قدیمی کمی بازیک تر از گدازه های جوان دماوند است. اگرچه بروس و همکاران ( 1977 ) با توجه به ترکیب شیمیایی گدازه‌ها ، دماوند را آتشفشانی دیررس و دور از زاگرس می‌دانند که در تشکیل آن برخورد صفحه‌ها و پدیده فرورانش از نوع خاص و ذوب پوسته اقیانوسی نقش داشته، ولی جایگاه این مخروط در محل تلاقی البرز خاوری و باختری این ذهنیت را تقویت می‌کند که تلاقی گسل های عمیق پوسته ، بویژه انواع امتداد لغز شمال باختری و شمال خاوری ، محل مناسبی برای رسیدن ماگما به سطح زمین بوده است.
فعالیت آتشفشانهای دماوند

جریان گدازه که از دامنه غربی سرازیر گردیده وارد رودخانه لار شده است و در مسیر آن سدی ایجاد کرده و دریاچه سدی لار را پدید آورده است. این سد بوسیله رسوبات پر گردیده و پس از شکسته شدن گدازه‌های سد کننده مزبور ، جریانهای آب روی آن برقرار گردید، شاهد این امر وجود تراس (پادگانه آبرفتی) در قاعده دامنه غربی دماوند است.اندازه گیریهای سن با روش کربن 14 که از مواد کربن‌دار (چوب) موجود در این رسوبات آبرفتی به عمل آمده ، حداقل سن دماوند در حدود 38500 سال تعیین شده است. با توجه به اینکه آثار یخچالهای پلیستوسن در روی مخروط آتشفشانی از بین رفته است می‌توان ادعا نمود که فعالیت عظیمی که کوه دماوند را شاخته است بعد از یخبندان عظیم یعنی در دوره هولوسن عمل کرده است ( حدود 10000 سال قبل).

سنگ شناسی دماوند

کوه دماوند یک آتشفشان مختلط است که جریانهای گدازه آن زیاد و مواد پیروکلاستیک آن نسبتا کم و شامل پومیس ، توف و رسوبات لاهار می باشد. فراوانترین گدازه دماوند ، سنگی است که به آن تراکیت گفته می‌شود ( به علت بافت پورفیری ، رنگ روشن ، با بلورهای پلاژیوکلاز ، سانیدین ، بیوتیت ، پیروکسن و آپاتیت) و پس از آن آندزیت و بازالت است.در بین سنگهای آتشفشانی دماوند توفها جایگاه ویژه دارند که شامل انواع متعددی از توف شیشه‌ای (در دره هراز و شمال دماوند) ، توف تراکیتی (در قله) ، توف شیشه‌ای پامیسی (در تینه) هستند. جدا از سنگهای گفته شده ، نهشته‌های جریانی آذر آواری باختر دماوند و نهشته‌های بلوک مانند از فرآورده‌های آتشفشان دماوند هستند.

پیرولاستیک ها

همان طور که می دانید رسوبات انتقالی یا الوکتون به سه دسته سنگ های رسی، ماسه های آواری سیلیسی و رسوبات آذراواری تقسیم می شدند .

در مورد رسوبات آذراواری توسط زمین شناسان دو واژه ارائه شده اند :

پیروکلاستیک و ولکانی کلاستیک که هر دو در مورد سنگهای آذراواری با منشأ آذرین بکار می رود.

بنا به تعاریفی که ارائه شده است، سنگهای پیروکلاستیک سنگهایی هستند که مواد تشکیل دهنده آنها در اثر فوران آتشفشانها از دهانه خارج شده و پس از طی مسافتی در فضا، به تدریج رسوب می کنند. براساس نظر کارزوی (1960)، جور شدگی در این رسوبات بر اساس وزن، اندازه و ترکیب آنها صورت می گیرد. بنابراین با دور شدن از محل انفجار، کاهش اندازه ذرات و ضخامت رسوبات قابل مشاهده است. با این مفهوم، سنگ های پیروکلاستیک، منشاء آذرین داشته و به علت اینکه

از محیط اولیه خود (حرکت در فضا و یا در بعضی از انواع به صورت انجماد گدازه و تخریب و انتقال آن )دور شده اند ، به عنوان رسوبات آذراواری خوانده می شوند. که دارای منشاء آذرین بوده و ذرات آن می تواند در هر محیطی (خشکی یا آب) ته نشین شده و به نسبتهای متفاوت با ذرات آواری دیگر مخلوط گردد و متناسب با میزان نسبت هر یک، دامنه وسیعی ازسنگها را تشکیل دهد.

با توجه به تعاریفی که ارائه شده است به نظر می رسد که اصطلاح ولکانی کلاستیک دارای جامعیت بیشتری است بدین معنی که دانه های آن دارای منشاء آتشفشانی است در حقیقت پیروکلاستیکها جزئی از ولکانی کلاستها هستند. سلی (1982).

ولکانی کلاستیک ها

که ماسه سنگ های غنی از ذرات ولکانیکی است بر دو دسته مهم تقسیم می شوند :

دسته اول که منشاء آن از موادی است که در نتیجه انفجار آتشفشانها تأمین می شود یعنی همان ماسه های پیروکلاستیک Pyroclastic sands .

دسته دوم ماسه هائی است که از فرسایش نواحی ولکانیکی منشاء می گیرند. یک ماسه سنگ ممکن است تنها منشاء ولکانیکی با منشاء پیروکلاستیک داشته باشد و یا از هر دو منشاء بگیرد. ماسه سنگ های حاصل از فرسایش ولکانیک ها از نظر ساختمانهای رسوبی دانه بندی یا بطور کلی ژئومتری Geometry و ضخامت با سایر ماسه سنگهای اواری قابل مقایسه هستند ولی این ماسه سنگ ها شناسی ناپایدار (اممچور) Immature هستند. ماسه سنگ های پیروکلاستیک تا اندازه ای با بقیه ماسه سنگ ها فرق می کند زیرا آنها مانند سنگ های آذرین که بیرون ریخته شدن آنها همراه با انفجار است تولید

ولی مثل سنگ های رسوبی ته نشست می کنند. بنابراین، ماسه های پیروکلاستیک از توجه و دید سنگ شناسان آذرین و سنگ شناسان رسوبی دور می مانند یعنی، نه سنگ شناسان رسوبی زیاد به آن توجه می کنند به این دلیل که کاملاً رسوبی نیستند و نه سنگ شناسان آذرین، شاید دلیل عدم توجه سنگ شناسان رسوبی بیشتر جنبه تاریخی داشته باشد

چه سنگ شناسی رسوبی در جائی شروع شده که عاری از فعالیت های آتشفشانی بود. ماسه سنگ های ولکانی کلاستیک خواه پیروکلاستیک باشد یا نباشد ممکن است بهر نسبتی با ماسه سنگ های خشکی زاد دیگر و کربناتها و یا رسوبات پلیتیPelitic مخلوط بشوند. انواع درشتتر از قطعات سنگ های پیروکلاستیک ها که بنام اگلومرا Agglomerates نامیده می شوند از تکه های بزرگ گدازه و گاهی از قطعات سنگ های دیگر مثل ماسه سنگ، شیل وآهک که در خلال عمل فوران شکسته شده و به هوا پرتاب می شوند و یا اینکه از کناره های مجرای آتشفشان کنده می شوند، اطلاق می گردد.

اگلومرهایی که در خشکی تشکیل می شوند قطعات آنها زاویه دار هستند اما در اگلومرهائی که در آب تشکیل می شود به علت فرسایش حاصل از غلطیدن و سایش گرد شده می باشند. رسوبات متشکل از مواد کوچکتر که به نام برشهای

آتشفشانی و کنگلومراهای آتشفشانی موسوم هستند همان طوریکه در مبحث سنگ های آواری توضیح داده شده است اغلب از قطعات شکسته گدازه تشکیل شده اند اما گاهی حاوی بمب های آتشفشانی نیز می باشند، این ها توده هایی از گدازه می باشند که وارد یک محیط سیال شده اند و در آنجا در خلال حرکت ساختمان حفره ای و یک حالت سوزنی شکل مشخص به خود گرفته اند. بعضی از انواع کوچک اینها بیشتر از سیندرهاCinders که قطعاتی از گدازه حفره دار می باشند و اندازه آنها از اندازه ذرات کوچک تا قلوه سنگ هائی که قطر آنها بیش از 30سانتیمتر می باشند، تشکیل شده اند

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر
<   <<   51   52   53   54   55   >>   >