پروژه دانشجویی تحقیق در مورد گسترش کشارزی در آسیا و آفریقا در pd

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی تحقیق در مورد گسترش کشارزی در آسیا و آفریقا در pdf دارای 13 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی تحقیق در مورد گسترش کشارزی در آسیا و آفریقا در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی تحقیق در مورد گسترش کشارزی در آسیا و آفریقا در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی تحقیق در مورد گسترش کشارزی در آسیا و آفریقا در pdf :

گسترش کشارزی در آسیا و آفریقا

انقلاب ژن مستلزم سطح بسیار زیادی از ظرفیت موسسه ای نسبت به انقلاب سبز به لحاظ تحقیقات کشاورزی، حفاظت هوشی درست، و بازارهای ورودی و خروجی کشاورزی می باشد.
سابقه
بدون شک، گسترش کشاورزی حالا به برنامه ی اصلی توسعه بر می گردد. شکست تصدیق شده ی مدل گسترش T&V در آسیا و آفریقا در اواخر دهه ی هشتاد و اوایل دهه نود مناقشه بر روی فرم ها و اصلاحات گسترشی و مدلهای رشدی نظیر مدارس کشاورزی بر انگیخته است. امروزه اصلاحات گسترشی در بسیاری از کشورهای آسیا و آمریکای لاتین و در مقداری کمتر در آفریقا در حرکت هستند. هدف این بازنگری خلاصه کردن مقالات علمی در مورد نقش سیستم های گسترش کشاورزی در کمک به کشاورزان خرده مالک در آفریقا و آسیا در افزایش تولید کشاورزی معیشت شان است.

5 علت توضیح می دهند که چرا گسترش کشاورزی نهاد مهمی جهت تلفیق با طرح سیستم های اطلاعاتی و دانشی برای خرده مالکان است؟
– اول، دپارتمان های توسعه در اکثر وزارت خانه های کشاورزی به لحاظ تعداد پرسنل بخش عمده ای شکل می دهند. برای مثال در هند 100000 عامل توسعه ای و در ایتوپی 10000 عامل تخمین زده می شود و دولت ایتوپی در حا آموزش 33000 عامل دیگر است.

– دوم، به علت فراخوان ها برای توسعه ی پیش رونده توسط بازار، معماران گسترش عمومی، مدلهای آموزش کشاورزی و تحقیقات در هر دو قاره آسیا و آفریقا در حال چالش هستند تا سیستم های کمتر هزینه بر و کثرت گرایانه تری هستند که سازمان های دولتی بتوانند خصوصی شان کنند.

– سوم، یک بازشناسی در حال رشدی وجود دارد که توسعه باید ورای انتقال تکنولوژی جدید محصولات غذایی به کشاورزان گسترش یابد و بر مبنای کمک به فقرای روستایی بوسیله ی ارتقای تنوع کشاورزی، افزایش استخدام روستایی، و کمک به کشاورزان جهت دستیابی به بیوتکنولوژی (تکنولوژی زیستی) و دستیابی به بازارهای صادراتی استوار باشد.
– چهارم، گستردگی سریع مدل توسعه ای مدرسه کشاورزی (FFS ) اهدا کنندگان را تشویق کرده که برنامه اصلی توسعه قرار دهند. مدل FFS مدل آموزش اجتماعی است که در حدود 50 تا 70 کشور در طول 15 سال گذشته اتخاذ شده است. هر چند، اقتصاددانان متعدد استدلال می کنند که این مدل پس از عقب نشینی کمک های خارجی، از نظر مالی ادامه دادنی نیست.

– پنجم، بخش خصوصی در گستردن اطلاعات به خرده مالکان پرورش دهنده ی محصولات GM در هندوستان، چین، برزیل و آفریقای جنوبی نقش مهمی ایفا می کند. این توسعه جدید تحقیقات در مورد فرمهای خصوصی و جدید مدل های گسترش خصوصی – عمومی را فرا می خواند.
موضوعات مفهومی
پراکندگی تکنولوژی منبع قدرتمندی از تغییر اقتصادی برای نسلها بوده است. در طول دهه های 1950 و 1940 ، اشاعه تحقیقات در دپارتمان های جامعه شناسی روستایی در ایالات متحده تکوین یافت. تا دهه ی 1960، این عرف ها در علوم ارتباطات، جغرافیا، بازاریابی و اقتصاد ادامه یافت. برای بحث در مورد اشاعه تحقیقات، اشاعه ی ابداعات کلاسیک Radger را بخوانید که اول بار در 1962، منتشر و بعد در 2003،1995،1983،1971 و فعالیت Raling روزآمد شد.

پیش ار بحث در مورد مدل های اساسی توسعه ای، لازم به ذکر است که این گسترش و توسعه چگونه با نهادهای توسعه ای نظیر گروههای تولید کننده، نهادهای تحقیقاتی، آموزش عالی کشاورزی و بازارهای ورودی و خروجی مرتبط است. نمودار سیستم اطلاعات و دانش کشاورزی(AKIS ) که در دهه ی 1990 رونق پیدا کرد بر اهمیت گستردن سیستم نهادهایی(مثل تحقیقات، توسعه و آموزش) تاکید دارد که با هم همکاری و ارتباط دارند تا به هدف کلی افزایش بهره وری کشاورزی دست پیدا کنند.
نمودار AKIS

هر چند، نمودار AKIS به علت تجسم خطی اش در تحویل تکنولوژی به شرکت های بزرگ نقد شده است در حالی که کشاورزان دارای زمین و منابع محدود را نادیده می گیرد و به کشاورزان در مورد مشکلات و اولویت های شان برای تحقیقات دولتی و دانشگاهی گوش فرا نمی دهند. پس، مناقشه مفهومی حالا از نمودار AKIS به سیستم های ابداع و نوآوری کشاورزی تغییر یافته است. در طول چند سال قبل، ابداعات نشان افتخار محافل آکادمیک و اهداکنندگان را بدست آورده است درست مثل آنچه تحقیقات سیستمهای زراعتی (FSR ) در اواخر دهه ی 70 و دهه ی 80 بدست آوردند. هر چند، تحقیقات FSR حالا به عنوان بخشی از تحقیقات تشریک مساعی تصور می شود. همچنین، FAO/Rome در سال 1992 دپارتمان

تحمل پذیری را پایه گذاشت و بعد نامش را در 1 ژانویه ی 2007 به ” دپارتمان منابع طبیعی ” تغییر داد. چرا؟ مشاهده کنندگان متعدد خاطر نشان می کنند که نمودار تحمل پذیری هرگز مشروعیت عقلانی حمایت اهدا کنندگان را بدست نمی آورد. آیا نمودار سیستم های ابداعی از همان مسیری تبعیت می کنند که FSR و تجربه FAO در مورد تحمل پذیری پیروی کردند؟
سیستم های ابداعی حالا به عنوان بخش اصلی جهت توسعه ی نسل جدیدی از پروژه های اهدایی به کار می روند. (شکل 2). کشورهای بسیاری از ظرفیت پیشرفته ی ابداعی به

عنوان ” کانال ارتباطی برای بودجه گذاری اهدا” استفاده می کنند. گر چه، گزارشهای اخیر (FARA 2007)، و بانک جهانی به مشکلات عملی کردن راهکار ابداعی اشاره می کنند. یک پرسش هنوز وجود دارد که آیا راهکار ابداعی را می توان عملی ساخت و آیا در شناسایی نحوه ی ارتقای پیشرفت کشاورزی خرد، مالک در آفریقا موثر است. اگر چه نمودار AKIS ساده انگارانه است، هنوز مفهوم سودمندی در تاکید بر اهمیت گسترش سیستم آموزشی، تکنولوژیکی و نهادهای گسترشی ای است که پیش برندگان کشاورزی سنتی است. لازم است این سه نهاد اصلی برای ” خرید راه پروسه ی رشد و پیشرفت ” تا نقطه ای است که در آن شرکای دولتی- خصوصی و سرمایه گذاری لازم برای پیشبرد پروسه های تحولی کشاورزی کمک کنند.

6 مدل از گسترش کشاورزی
اخیرا، 6 مدل اصلی گسترشی در مراحل متعدد توسعه و اجرا در جهان در حال توسعه وجود دارد. در عوض تلاش برای شناسایی بهترین مدل برازنده ی گسترش، برای یک کشور خاص، واقعیت این است که کثرت گرایی مدل ها در اکثر کشورهای آسیا و آفریقا به کار می رود. تقریبا هر کشور در حال توسعه ای امروزه آمیزه ای از شرکت های دولتی، NGO و خصوصی را دارد که به خرده مالکان کمک می کنند. 6 مدل گسترشی ذیل در کشورهای در حال رشد استفاده می شوند:

1) مدل گسترش ملی دولتی به لحاظ تاریخی مدل غالب در سرتاسر جهان بوده و معمولا نهاد کلیدی وزارت کشاورزی بوده است. هر چند، در ایالات متحده، گسترش دولتی یا عمومی در دانشگاههای state land grant واقع می شود. هزینه ی معامله land grant (اختصاص زمین برای مکان های دولتی) اندک است چون یک مدیر، وزیر کشاورزی، مسئول هماهنگی و مدیریت این سه نهاد وابسته به هم است: تحقیقات کشاورزی، گسترش و آموزش عالی کشاورزی. هر چند مدل دانشگاه کشاورزی کشور هندوستان (SAU) بر مبنای مدل land grant ایالات متحده استوار است، SAU ها مسئول دپارتمان کشاورزی در ایالات مربوطه ی شان و شورای هندی تحقیقات کشاورزی استوار است.

2) مدل تحقیقات و گسترش محصولات کشاورزی توسط قدرت های مستعمره ای در مالزیا، مالی و مستعمره های دیگر صادر کننده ی پنبه، روغن نخل و غیره عرضه شد. این مدل تحقیقات و توسعه را ترکیب می کند و هنوز در بسیاری از کشورها در اجراست. در مالی، برای مثال، به کشاورزان خرده مالک پنبه، سیستم توسعه و تحقیقات پنبه ای خدمت می کند در حالی که مدل توسعه ی دولتی به کشاورزان خارج از منطقه ی پنبه خدمت می کند.

3) مدل گسترش آموزش و بازدید (T&V ) در اوایل دهه ی 70 در ترکیه شروع شد و بعد به هندوستان و سراسر آفریقا و تحت حمایت مالی بانک جهانی در اواخر 70و80 گسترش یافت. مدل T&V در حدود 3 میلیارد دلار کمک اهداکنندگان را در دوره ی 1195-1975 مصرف کرد. اگر چه، مدل T&V اثبات شده که به لحاظ مالی غیر قابل ادامه دادنی است. با این حال، بعضی کشورها (مثل زامبیا و مالی) اخیرا از برنامه های جزئی تغییر داده شده ی T&V استفاده می کنند.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله در مورد تشویق در پیشرفت تحصیلی در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله در مورد تشویق در پیشرفت تحصیلی در pdf دارای 56 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله در مورد تشویق در پیشرفت تحصیلی در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله در مورد تشویق در پیشرفت تحصیلی در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله در مورد تشویق در پیشرفت تحصیلی در pdf :

 

مقدمه
*******
همه¬ی والدین کمک، حمایت و تشویق فرزندان¬شان را برای موفق شدن در مدرسه ضروری می¬دانند، اما بیشتر والدین نمی-دانند چطور باید این کارها را انجام دهند و یا چه کارهایی باید انجام دهند. این کتاب مجموعه¬ای از روشهای علمی که در مدارس آموزن شده¬اند و می¬تواند به شما کمک کند تا فرزندتان در مدرسه موفق شود را ارائه می¬دهد.

وقتی دانش¬آموزی در مدرسه پیشرفت نمی¬کند، والدین به شدت احساس ناکامی می¬کنند. اما آنچه معلمان و مربیان می-دانند این است که والدین می¬توانند در پیشرفت در مدرسه تفاوت ایجاد کند، اگر بدانند که چطور فرزندانشان را برای موفقیت آماده کنند. این کتاب مسیر را به شما نشان می¬دهد.

این کتاب توصیه¬های علمی و اطلاعات روشن و مشخصی را در اختیار شما قرار می¬دهد. اطلاعاتی درباره آنچه معلمان و والدین دوست دارند و نیز راههای رسیدن به موفقیت دانش آموزان را به شما ارائه می¬دهد و نیز به اینکه والدین چطور می¬توانند به این موفقیت کمک کنند، بینش¬های جدید ارائه می¬دهد.
این اولین کتاب با اطلاعات جامع است که برای همه خانواده¬ها پیشنهادات عملی برای افزایش توانایی و پیشرفت تحصیلی فرزندانشان ارائه می¬کند. در واقع این کتاب داروی درمان ترسها، هراسها و شکست در مدرسه است.
همچنین موضوعات زیادی را پوشش می¬دهد که در بیشتر کتابهای راهنمای والدین وجود ندارد. موفقیت در مدرسه تنها به علت عادات مطالعه صحیح و کار سخت نیست. بلکه درباره نگرش، قاطعیت، زمان¬بندی، سیاست¬ها، موقعیت¬ها، ارتباطات، توجه، اعتماد به نفس، رفتار اجتماعی، و مهمتر از همه مشارکت والدین است. نهایتا، این موضوعات و دیگر موضوعات عرضه شده در این کتاب به والدین برای رشد و پیشرفت فرزندانشان کمک می¬کند.

این کتاب مجموعه¬ای از توصیه¬های موثر و کارآمد است که می¬تواند برای همه دانش¬آموزان و والدین موثر باشد. این کتاب کوتاه، عملی و جالب است، براحتی خوانده می¬شود و به سختی فراموش می¬شود. و دیدگاه عمیق¬تری نسبت به پیشرفت در مدرسه دانش¬آموزان دارد. در این کتاب خطوط راهنمای زیر مطرح می¬شود.
نکاتی که به والدین کمک می¬کند بتوانند با معلمان فرزندشان همراه شوند.
دریافت و درک مسایلی که فرزندانتان از مدرسه هرگز برای شما بیان نمی¬کنند.
اینکه بتوانید با معلم بد کنار بیایید.
هنر مناسب برای ارتباط با پرسنل مدرسه

اگر فرزندتان مدرسه را دوست ندارد چکار کنید.
پیشنهادات قابل پذیرش برای همه گروههای سنی موضوعات، موقعیت¬های مدرسه بکار می¬رود. شما باید بدانید فرزندتان شایسته موفقیت در مدرسه است. و شما می¬توانید چنین موفقیتی را برای او به ارمغان آورید. خواندن این کتاب شاید مهمترین تکلیفی باشد که تا کنون داشته¬اید.
**********
بخش یک
مروری بر موفقیت مدرسه
**********
1
موفقیت در مدرسه قابل یادگیری است. با این باور که همه دانش¬آموزان می¬توانند با مطالعه بهتر، تمرکز بیشتر، استفاده از حداکثر توانایی¬شان و بالفعل درآوردن توانایی-شان، پا به عرصه موفقیت بگذارند، شروع کنید. اگر شما و فرزندتان این باور را نکنید، چنین چیزی رخ نخواهد داد. اما اگر به آن باور داشته باشید، در مسیر درست برای موفقیت فرزندتان قرار دارید و خواندن این کتاب می¬تواند به شما کمک کند.
2

کمک به موفقیت فرزندتان در مدرسه اغلب بستگی به عملکرد شما دارد.
بیشتر گوش کنید و کمتر حرف بزنید.
بیشتر سؤال کنید، کمتر نق بزنید.
بیشتر تشویق کنید، کمتر انتقاد کنید.
بیشتر در جستجوی پیشنهادات باشید و کمتر توصیه کنید.
3
موفقیت در مدرسه یک تصمیم است. شما و کودکتان باید با هم چنین تصمیمی بگیرید.
4
دوست داشتن بیش از حد و لوس کردن فرزندتان موجب می-شود که نتوانند بهترین باشند.
5
برای همه بچه¬ها موفقیت در مدرسه، به آنچه همیشه نیاز داشته¬اند، نیاز دارند: نظم، چالش، احترام، تشخیص فرصتها، انتخابهای صحیح، گذشت، و عشق فراوان. یافتن روشهایی که این نیازها را برطرف کند نقطه عطف همه روشهای فرزندپروری است.
6
از فرزندتان توقع مناسب داشته باشید. او را به پشتکار تشویق کنید زیرا پشتکار هر مانعی را کنار می¬زند و به موفقیت فرزندتان امیدوار باشید.
7
مهم نیست چقدر فرزندتان باهوش است، از او توقع خارق-العاده بودن نداشته باشید. توقعات غیرواقع¬گرایانه موجب می¬شوند بچه¬ها احساس کنند باید با زندگی کردن بر طبق معیارهای غیرممکن عشق والدین را بدست آورند. کار شما این است که به فرزندانتان کمک کنید خودشان باشند. تنها با این روش آنها بهترین را خواهند آموخت.

8
درباره¬ی موفقیت¬های مدرسه واقعگرا باشید. توقع مشکلات را داشته باشید و توقع پیدا کردن راه¬حل مناسب را نیز داشته باشید. با واقع¬گرایی هرگز ناامید نخواهید شد.
9
اگر در کارتان سود نکنید یا معامله¬ای را از دست بدهید، بدین معنا نیست که شخص بدی هستید. اگر کودکتان در مدرسه ضعیف عمل می¬کند، همین اصول در مورد او نیز کارآیی دارد. از او توقع موفقیت داشته باشید، اما محدودیتهای انسانی و اتفاقات غیرمنتظره را نیز در نظر داشته باشید.
10
همیشه تلاش فراوان را بعنوان عامل موفقیت بپذیرید.
11
موفقیت در مدرسه موضوعی خانوادگی است. هیچ دانش¬آموزی نمی¬تواند آن را به تنهایی انجام دهد. مطمئن شوید که هریک از شما وظیفه خودش را انجام می¬دهد.
12
اجازه ندهید توانایی بالقوه فرزندتان توسط دیگران تعریف و مشخص شود.

13
موفقیت در مدرسه هدف باارزشی است اما نباید همراه با کمال¬گرایی باشد. نسبت به خود یا فرزندتان بیش از حد سخت-گیر نباشید. کامل نبودن را در مورد هرکسی بپذیرید.
14
همچنان که دوست دارید برای موفقیت¬های فرزندتان در مدرسه تشویق شوید، برای هر شکست او نیز پذیرای سرزنش باشید.
15
شما نمی¬توانید موفقیت در مدرسه را بخرید. برای انجام تکالیف به فرزندتان پول ندهید. با این روش نه تنها به پیشرفت تحصیلی او کمک نمی¬کنید بلکه تنها بچه¬ای بی¬ادب و بدرفتار پرورش می¬دهید.
16
دانش¬آموزان تنها با انجام تکالیفشان توسط خودشان و نه انجام دادن آنها توسط دیگران قویتر می¬شوند. در این زمینه هیچ لطفی به آنها نکنید.
17

حالت متوسط را تشویق نکنید. تشویق برای عملکرد متوسط پیشرفت واقعی را تضعیف می¬کند. تلاش و پیشرفتهای خالص را تشویق کنید. تشویق چیزهای کم اهمیت عملی نادرست است.
18
در تمام اعمالتان برای موفقیت در مدرسه فرزندتان سعی کنید بجای انتقادی بودن، الگویی موثر باشید.
19
گاهی بهترین عمل برای موثر بودن در موفقیت فرزندتان این است که به سادگی برای گوش کردن به صحبتهای او در دسترس باشید.
20
در میان همه¬ی فراز و نشیب¬های روزانه، اهداف آموزشی بلند مدت فرزندتان را در نظر داشته باشید. این به شما کمک می¬کند راه درستی برای دنبال کردن داشته باشید.
21
وقتی مشکلاتی برای او در مدرسه پیش¬ می¬آید، به یاد داشته باشید که فرزندتان بد، تنبل، یا احمق نیست او فقط جوان است!
22
فرزندانتان می¬توانند در مدرسه پیشرفت کنند و به مدارج عالی برسند اما این نیازمند کار سخت، تلاش، فداکاری و قاطعیت است. اگر چنین پیشرفتی رخ نداد شاید تصور کنید که اشتباه از معلمان و مربیان است اما دلیل واقعی آن این است که شما و فرزندتان به طور جدی خواهان آن نبوده و برایش تلاش نکرده¬اید.
********

بخش دو
فرزندتان را برای موفقیت آماده کنید
********
23
زود شروع کنید. پیوندهای مغزی فرزندتان به سرعت پس از تولد (و حتی قبل از آن) ساخته می¬شوند و این رشد به موفقیت بعدی فرزندتان کمک می¬کند. از روز نخست فرزندتان را با محرکهای مختلف زیادی روبرو کنید. هرگز برای دادن چنین مزیتی به فرزندتان خیلی زود نیست.
24
کمک کنید فرزندتان بانکی از پیشینه¬ی تجارب مختلف بسازد. تجارب وسیع و مختلف منابع اصلی¬تری برای درک جهان و ساخت پیوندهای معنادار به بچه¬ها می¬دهد. دانش¬آموزان به وسیله تجارب اساسی و سودمند سریع¬تر و راحت¬تر می¬آموزند.
25
اسباب¬بازی¬های فعال کننده¬ای بخرید که به رشد پیوندهای مغزی او کمک می¬کند و مهارتهای حرکتی او را بهبود می¬دهد، اسباب¬بازیهای خلاقی که خود آشکارسازی را تحریک می¬کند. اسباب بازیها¬ می¬توانند بهترین ابزارهای یادگیری باشند.
26
همیشه از سئوالات او استقبال کنید و هرگز او را برای کنجکاوی¬اش تنبیه نکنید.
27

پژوهش¬ها نشان می¬دهد که بچه¬هایی که در مدرسه عملکرد خوبی دارند حداقل یک بزرگسال با ملاحظه و شایسته در زندگیشان حضور دارد که برای تحصیلات و رفتار اجتماعی مناسب ارزش قائل است.
28

درک کنید که بچه¬ها از طریق بازی می¬آموزند، بازی خلاقانه را تشویق کنید. بچه¬ها به وسیله بازی کسب مهارتهای زندگی را تمرین می¬کنند.
29
برای آنها ساختار و روشهای مشخص تعیین کنید. بچه¬ها از پیروی از ساختارها لذت می¬برند.
30
فرزندانتان را در موقعیتهایی مشارکت دهید ه «حلقه¬ی موفقیت» را تجربه کنند:

31
به پیشرفتهای او توجه نشان دهید.
32
اشتباهات او را بدون گناه یا شرمساری بپذیرید. همانطور که زیگ زیگلر می¬گوید: «شکست یه حادثه است، نه یک شخص.»
33
فرزندتان را در معرض طبیعت قرار دهید. طبیعت عالی-ترین معلم زندگی است.
34
اشتباه کردن، تلاش کردن و شکست خوردن، یا داشتن ایده-ای نادرست را برای فرزندتان مجاز بدانید. در غیر این صورت فرزندتان قادر به خطر کردن برای موفقیت نخواهد بود.
35
از فرزندتان همیشه توقع ثبات، منطق و عدم خودخواهی را نداشته باشید.
36
برای فرزندتان محدوده¬هایی را تعیین کنید و پیامد اعمالش را روشن سازید. این عمل کلیدی برای پرورش فرزند موفق است.
37
روش¬های صحیح آرام شدن را به فرزندتان نشان دهید.
38
هرگز تصورات یا رویاهای فرزندتان را مسخره و او را سرکوب نکنید. بچه¬هایی که رویاهای بزرگ دارند بیشتر پیشرفت می¬کنند.
39
با پرسیدن سؤالات مناسب ذهن فرزندتان را به چالش بکشید. همه¬ی بچه¬ها قادرند مهارتهای فکری سطح بالاتر را بیاموزند اما تنها نیاز به تمرین دارند.
40
همه¬ی دانش¬آموزان موفق خود پنداره¬ای مثبت دارند، آنها باور دارند که شایسته و با کفایت هستند. با کمک از توصیه-های زیر عزت نفس فرزندتان را افزایش دهید:
عشق¬تان را به او نشان دهید.
از او توقع داشته باشید بهترین تلاشش را بکند نه اینکه همیشه بهترین باشد.
به توانایی¬های خاص هریک از فرزندانتان احترام بگذارید.
با فرزندتان وقت سپری کنید.
41
وقتی دوستان فرزند پیش دبستانی¬تان برای بازی با او می¬آیند، برای رعایت نوبت از زمان استفاده کنید. آنها بعدها در مدرسه به چنین مهارتی نیاز دارند.
42
برای آنها آداب و قوانین آسانی وضع کنید. بچه¬ها برای حفظ تمرکز و کاهش استرس¬شان نیازمند حمایت شما هستند.
43
با پرسیدن سئوالات مناسب مانند: «آیا روش دیگری برای انجام این کار وجود دارد؟» یا «چه نظر دیگری داری؟» تفکر واگرا را در او تشویق کنید.
44
به وسیله الگو سازی طرز معاشرت و ادب را به او آموزش دهید. بچه¬ها از طریق الگو سازی به بهترین نحو می¬آموزند.
45
وقتی برای بچه¬های پیش دبستانی کتاب می¬خوانید:
آرام باشید و با احساس خوبی مطالب را بیان کنید.
از تاثیرات صدایی کلامی و لحن صداهای متفاوت استفاده کنید تا آنچه می¬خوانید را جالب نمایید.
هر داستان را به تجارب زندگی آشنا ارتباط دهید.
به این ترتیب اشتیاق شما و فرزندتان افزایش می¬یابد.
46
به فرزندتان در خانه مسئولیت¬هایی را محول کنید. بچه-ها پذیرش مسئولیت را دوست دارند و به آن عادت می¬کنند. مهم¬تر اینکه نتیجه حاصل بعدها در انجام کارهای مدرسه برایشان مفید خواهد بود.
47
دیدگاهی مثبت از آینده به او ارائه دهید. در شرایط سخت امید بچه¬ها و بزرگسالان را به حرکت ترغیب می¬کند.
48
علایق فرزندتان را دنبال کنید. هر علاقه دعوتی به پیشرفتی جدید است.
49
نوشته¬های فرزندتان را مورد تحسین و تشویق قرار دهید. این روش دیگری برای افزایش علاقه¬اش به یادگیری و خواندن است.
50
برای فرزندتان کتاب بخوانید. این روش بسیار کارآیی دارد بچه¬هایی که والدین¬شان به طور منظم برای آنها کتاب می¬خوانند راحت¬تر، سریع¬تر و بهتر از بچه¬های دیگر می-آموزند.
51
از سالهای اولیه بر ساخت خزانه لغات او تاکید کنید. کلمات قدرتمند هستند. مطمئن شوید که توانایی استفاده از چنین قدرتی را برای فرزندتان مهیا می¬کنید.
52
از طریق ارتباط با افکار مختلف و همراه شدن با انواع مختلف مردم مهارتهایی آموخته می¬شوند که برای مدرسه و موفقیت زندگی بچه¬ها ضروری هستند. بعنوان یک والد، با تعصباتتان روبرو شوید. نحوه برخوردتان با اشخاصی که با شما متفاوت¬اند، درس بسیار قدرتمندی به فرزندتان می¬دهد.
53
وقتی با فرزند پیش دبستانی¬تان درباره¬ی حروف الفبا صحبت می¬کنید، علاوه بر اسامی حروف، صداهای آنها را نیز تکرار کنید. این عمل شروع خواندن فرزندتان را تقویت می-کند.
54
برقراری ارتباطات خوب را در خانه الگو کنید. این به بچه¬ها کمک کند که بیاموزند با دیگران همراه شوند. داشتن ارتباط خوب یکی از اسرارهای موفقیت مدرسه است.
55
به فرزند «چپ دستتان» فشار نیاورید که «راست دست» شود. با این عمل تنها او و خودتان را ناکام می¬کنید. چپ دستی امروزه در مدارس قابل پذیرش است.
56
انتخابهای متنوع به فرزندتان بدهید. این کار تصمیم-گیری و حل مشکل را به او آموزش می¬دهد.
57
ارتباطتان با همسایگانی که به بچه¬ها اهمیت می¬دهند را گسترده نمایید. پژوهش نشان می¬دهد که همسایه¬ای مراقب و باملاحظه به بچه¬ها در موقعیت مدرسه کمک می¬کند و توالی رفتار منفی، خطرناک و خطرپذیر را کاهش می¬دهد.
58
آیا به دنبال فعالیت ورزشی هستید که موجب تناسب بدنی، بهبود ارتباط و ظرافت حرکت، تقویت اعتماد به نفس، تقویت ثبات ذهنی، و آموزش نظم و ترتیب شود؟ کاراته را امتحان کنید.
59
وقتی همراه با فرزندتان داستانها یا فیلم¬های حادثه¬ای را می¬خوانید یا می¬بینید، درباره¬¬ی آنچه هنرپیشه¬ها فکر یا احساس می¬کنند صحبت کنید. بچه¬ها نیاز دارند بیاموزند که خشونت، انفجار، و تصادفات ماشین¬ها ترسناک و آسیب¬زا هستند و می¬توانند به طور جدی به زندگی دیگران آسیب بزند. صحبت درباره¬ی این موضوعات به رشد حساسیت، همدلی و با ملاحظه بودن در کودک کمک می¬کند. بیشتر دانش¬آموزان موفق این ویژگیها را دارند.
60
برای کمک به بچه¬ها کوچک بتوانند حروف و صداهایشان را تشخیص دهند، سعی کنید آنها را ترغیب کنید که حروف را با انگشتان روی ماسه بنویسند و در همان حال صداهایشان را تکرار کنند. یادگیری لمسی برای بچه¬های همه سنین کارآیی دارد.
61
وقتی مدرسه¬ای برای فرزندتان بررسی می¬کنید، به دنبال علائمی از هیجان، خنده، تفریح و احترام باشید. صورتهای دانش¬آموزان می¬تواند چیزهای بسیار بیشتری از آنچه مسئولان مدرسه می¬گویند را به شما نشان دهند.
62
هرگز مدرسه¬ای را براساس ظاهرش قضاوت نکنید. آنچه درون مدرسه میگذرد مهم است.
63
اگر تنها یک چیز درباره¬ی مدرسه¬ای که می¬خواهید فرزندتان را به آنجا برود بتوانید بیاموزید، کسب اطلاع درباره¬ی مدیرش است. مدیران خوب آموزش خوب را بوجود می-آورند و یادگیری را ممکن می¬سازند.
64
اگر می¬خواهید بدانید چه چیزی واقعاً برای مدرسه¬ای مهم است از رئیس مدرسه نپرسید، ببینید آیا تلفظ و دستور زبان در تکالیف بچه¬ها اصلاح می¬شود یا نه.
چارلز سی کز
65
مدرسه¬ای را انتخاب کنید که بر طبق راحتی بزرگسالان اداره نمی¬شود.
66
برای اولین روز دبستان، راهنمایی و دبیرستان لباس تمرینی تهیه کنید و از قبل فرزندتان را برای دیدن محیط تازه ببرید تا آماده شود.
67
از اشخاص دیگری که بنحوی با مدرسه ارتباط دارند پرس و جو کنید تا مدرسه مورد نظرتان را ارزیابی کنید.
با سرایدار و راننده اتوبوس مدرسه صحبت کنید. آنها می¬دانند واقعاً مدرسه چگونه است.
بدنبال علایم خلاف و گروههای خلافکار در مدرسه باشید.
ببینید مسئولان مدرسه با والدین چه برخوردی دارند و آیا به سئوالات آنها با رویی باز پاسخ می¬دهند یا خیر.
68
فرزندتان را در سن مناسب به مدرسه بفرستید. زودتر وارد شدن به مدرسه به علت عدم شکل¬گیری مهارتهای اجتماعی، پختگی و مهارتهای رشدی، او را با مشکل مواجه می¬کند.
69
مطالعه و خواندن خودبخود انجام نمی¬شود. با فرزندتان کار کنید تا مطمئن شوید برای شروع مدرسه آمادگی دارد. بیشتر بچه¬ها می¬توانند قبل از اولین روز کودکتان رنگها را نام ببرند، حروف الفبا را تشخیص دهند، و تا بیست یا بیشتر بشمارند. این مهارتهای اولیه با عملکرد تحصیلی بعدی پیوند دارند.
70
اگر می¬خواهید به فرزندتان جهت نوشتن حروف الفبا کمک کنید، با حروف بزرگ و ساده شروع کنید. نوشتن حروف پرپیچ و خم برای دستان کوچک او دشوارند. از ساده¬ترین حروف شروع کنید.
71
با فرزندتان برای رفتن به خرید لوازم مدرسه و لباسها برنامه¬ریزی مفصلی ترتیب دهید. این نشان می¬دهد که رفتن به مدرسه رخدادی خاص است.
72
در روز اول مدرسه در مسیر عبور به سوی مدرسه با گچ پیامی روی زمین بنویسید. این نشان می¬دهد که چقدر این روز خاص و مهم است.
73
تفکرات قالبی درباره شغلها را کنار بگذارید. همه دانشمندان مردان پیر در آزمایشگاه نیستند. هم پرستاران زن نیستند. هرچه انتخابهای بیشتری برای او میسر باشد، فرزندتان هیجان بیشتری دارد که بیاموزد برای انتخاب باید چه کند.
74
بیشتر مدارس فهرست ضروری از لوازم مدرسه تهیه می¬کنند مثل مداد، پاک¬کن و ;. ، اما والدین باهوش می¬دانند که لوازم اولیه شامل دستمال کاغذی، کلید خانه، شماره تلفن ضروری، و کارت شناسایی است. فهرست وسایل اولیه فرزندتان را مهیا کنید.
75
برای اولین روز مدرسه فرزندتان اهمیت زیادی قائل شوید. خوشحال باشید، اما آرام. داستانهای ترسناک از کودکیتان را حذف کنید، گریه نکنید. اجازه دهید کودکتان لباسش را انتخاب کند و اسباب بازی مورد علاقه¬اش را با خود ببرد. سعی کنید که از این رخداد فیلم برداری کنید.
76
برای کمک به اضطراب جدایی فرزندتان در روز اول مدرسه، اضطراب خودتان را پنهان کنید، همه چیز را از قبل برای او توضیح دهید، بدون جر و بحث کردن خداحافظی کنید، و بدون اینکه مردد باشید او را ترک کنید. زمانی که به دنبالش می¬آیید لبخند بزنید، در آغوشش بگیرید و او را به چیزی مهمان کنید. بچه¬ها به سرعت درک می¬کنند که بدون اینکه زمانی را دور از خانواده باشند نمی¬توانند چنین استقبال گرمی را بدست آورند.
77
وقتی فرزندتان به سوی مدرسه می¬رود، مطمئن باشید اسم معلم، اسم مدیر، شماره تلفن مدرسه، ساعت حرکت اتوبوس و شماره¬های اضطراری را می¬داند. شما هرگز نمی¬دانید چه زمانی به این اطلاعات نیاز پیدا خواهد کرد.
78
فرزندتان را تشویق کنید برای اینکه برای مدرسه آماده شود فهرست آنچه را که نیاز دارد بنویسد. کاربرد چنین روشی نظم¬دهی کارها را آموزش داده و نق زدن را کاهش می-دهد.
79
به ظاهر فرزندتان توجه کنید. او را ترغیب کنید هر روز ظاهر مناسب و مرتبی داشته باشد. اگر آنها درباره¬ی آنچه می¬پوشند و اینکه چطور به نظر می¬رسند احساس خوبی داشته باشند، عملکرد بهتری در مدرسه دارند. بزرگسالان برای موفقیت لباس مرتب می¬پوشند. چرا بچه¬ها نتوانند این کار را انجام دهند.
80
برای فرزندتان کارت کتابخانه تهیه کنید. این عمل مجوز عبور برای کسب آخرین اطلاعات و بهترین دانستنیهای جهان است.
81
فردیت فرزندتان را تقویت کنید، اما تلاشتان را بکنید تا فرزندتان با بچه¬های دیگر هماهنگ شود (برای مثال، لباسهای مشابه، کیف مشابه) . این آرامش بیشتری برای فرزندتان می¬آورد و موجب می¬شود او توسط همکلاسیهایش راحت¬تر پذیرفته شود و نیز یادگیری را راحت¬تر می¬کند.
82
از سنین اولیه استفاده از کامپیوتر را به فرزندتان آموزش دهید. سن مدرسه خیلی زود نیست. در حقیقت کمی دیر است.
83
فرزندتان را مشترک مجله ویژه کودکان کنید. این کار به او در رشد عادات مطالعه منظم کمک می¬کند.
84
این را به شکل یک سنت خانوادگی در آورید که حداقل یک هدیه آموزشی (برای مثال، کتاب، اشتراک مجله، جعبه علمی، اسباب¬بازی آموزشی، نرم افزار) برای هر پیشرفت مدرسه فرزندتان به او بدهید. عمل به فرزندتان نشان می¬دهد که شما برای دانش¬ ارزش قایل هستید.
85
موزه¬ها فقط برای بزرگسالان نیستند. بچه¬ها نیز از علم ، هنر، و تاریخ موجود در موزه¬ها چیزهای زیادی می¬آموزند. اغلب فرزندتان را به موزه ببرید. این روش دیگری است که می¬توانید به یادگیری او کمک کنید.
86
فرصتهایی را برای فرزندتان مهیا کنید که اموالش را با دیگر بچه¬ها مشارکت دهد، به دیگران کمک کند، مشکلات را حل کند، همکاری آموزشی داشته باشد، و دوست پیدا کند. این به تقویت تلاش¬های مدرسه¬ای او کمک می¬کند و موجب رشد اجتماعی او می¬شود.
87
اجازه دهید بچه¬ها ببینند که شما در خانه مطالعه می-کنید. این عمل موجب الگوبرداری آنها از شما می¬شود.
88
هر آنچه نیاز است انجام دهید تا به فرزندتان کمک کنید اصول اولیه را در کلاس¬های ابتدایی بیاموزد. ادامه دادن آنچه که قبلا آموخته¬ایم راحت¬تر از یادگیری مطالب جدید است. دانش¬آموزانی که درست شروع می¬کنند معمولا درست تمام می¬کنند.
89
خرید از فروشگاه را به صورت تجربه¬ای برای یادگیری درآورید. این فرصت خوبی برای بچه¬ها است که درباره¬ی وزن¬ها و اندازه¬ها، تغییر حسابها، و دیگر مهارتهای ریاضی تجربه کسب کند و در این فرآیند تبدیل به مشتریان باهوش¬تری می-شوند.
90
به هرکجا می¬روید، فرصتهایی برای فرزندانتان مهیا کنید که مهارتهای خواندن را تمرین کند. از همه وسایل استفاده کنید. از او بخواهید برچسب مواد غذایی یا وسایل دیگر را برایتان بخواند.
91
رابرت فول گام در کتابش به نام تمام چیزی که من واقعاً نیاز دارم بدانم در کودکستان آموخته¬ام، می¬گوید:
همه چیز را با او مشارکت دهید.
منصفانه بازی کنید.
بیاموزید، فکر کنید، نقاشی کنید، آواز بخوانید و بازی کنید و هر روز مقداری کار کنید.
مطمئن باشید فرزندتان این درسها را در کودکستان نیز و در خانه می¬آموزد.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله کلیاتی درباره مسأله معاد از مطهری در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله کلیاتی درباره مسأله معاد از مطهری در pdf دارای 27 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله کلیاتی درباره مسأله معاد از مطهری در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله کلیاتی درباره مسأله معاد از مطهری در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله کلیاتی درباره مسأله معاد از مطهری در pdf :

کلیاتی درباره مسأله معاد از مطهری

بحث ما درباره مسأله معاد است . مسأله معاد از نظر اهمیت ، بعد از
مسأله توحید مهمترین مسأله دینی و اسلامی است . پیغمبران ( و بالخصوص‏
آنچه از قرآن درباره پیغمبر ما استفاده می‏شود ) آمده‏اند برای اینکه مردم‏
را به این دو حقیقت مؤمن و معتقد کنند : یکی به خدا ( مبدأ ) و دیگر به‏

قیامت و یا فعلا به اصطلاح معمول ما معاد مسأله معاد چیزی است که برای‏
یک مسلمان ایمان به آن لازم است ، یعنی چه ؟ یعنی در ردیف مسائلی نیست‏
که چون از ضروریات اسلام است و ایمان به پیغمبر ضروری است ، پس ایمان‏
به آن هم به تبع ایمان به پیغمبر ضروری است .
ما بعضی چیزها داریم که باید به آنها معتقد بود ، به این معنا که‏

اعتقاد به آنها از اعتقاد به پیغمبر منفک نیست ، ” باید ” به این‏
معناست نه به معنی تکلیف ، به معنی این است که انفکاک پذیر نیست که‏
انسان به پیغمبر و اسلام ایمان و اعتقاد داشته باشد ولی به این چیز ایمان‏
نداشته باشد . مثلا روزه ماه رمضان ، می‏گویند که روزه ماه رمضان از
ضروریات اسلام است . اگر کسی روزه نگیرد و بدون عذر روزه بخورد ، این‏

آدم فاسق است ولی اگر کسی منکر روزه باشد ، از اسلام خارج است ، چرا ؟
برای اینکه اسلام ایمان به وحدانیت خدا و ایمان به پیغمبر است و امکان‏
ندارد که کسی به گفته پیغمبر ایمان داشته باشد ولی روزه را منکر باشد ،
چون اینکه در این دین روزه

هست از ضروریات و از واضحات است ، یعنی نمی‏شود انسان در ذهن خودش‏
میان قبول گفته‏های پیغمبر و منها کردن روزه تفکیک کند . ولی خود مسأله‏
اعتقاد به روزه داشتن مستقلا موضوع ایمان و اعتقاد نیست ، یعنی در قرآن‏
هیچ جا وارد نشده : ” کسانی که به روزه ایمان می‏آورند ” .

اما گذشته از اینکه مسأله معاد و قیامت مثل روزه از ضروریات اسلام‏
است ( یعنی نمی‏شود کسی معتقد به پیغمبر باشد ولی منکر معاد باشد ) در
تعبیرات قرآن کلمه ایمان به قیامت ، ایمان به یوم آخر آمده است ، یعنی‏
پیغمبر مسأله معاد را به عنوان یک چیزی عرضه کرده است که مردم همان‏

طوری که به خدا ایمان و اعتقاد پیدا می‏کنند ، به آخرت هم باید ایمان و
اعتقاد پیدا کنند ، که معنی آن این می‏شود که همین طوری که خداشناسی لازم‏
است ( یعنی انسان در یک حدی مستقلا با فکر خودش باید خدا را بشناسد )
در مسأله معاد نیز انسان باید معادشناس باشد ، یعنی پیغمبر نیامده است‏

که در مسأله معاد بگوید چون من می‏گویم معادی هست شما هم بگویید معادی‏
هست ، مثل اینکه من گفتم روزه واجب است شما هم بگویید روزه واجب است‏
. نه ، ضمنا افکار را هدایت و رهبری و دعوت کرده که معاد را بشناسند ،
معرفت و ایمان به معاد پیدا کنند .

معاد ، جزء اصول دین
اینکه علمای اسلام معاد را از اصول دین قرار داده‏اند ولی سایر ضروریات‏
را از اصول دین قرار نداده‏اند ، بر همین اساس است . چون خیلی اشخاص از
ما این سؤال را می‏کنند ، می‏گویند شهادتین که انسان به آن مسلمان می‏شود دو
چیز بیشتر نیست : ” اشهد ان لا اله الا الله ، اشهد ان محمدا رسول الله‏

” . دیگر چرا مسأله معاد را جزء اصول دین قرار داده‏اند ؟ خوب ، آدمی که‏
به پیغمبر ایمان داشته باشد ، به هر چه پیغمبر گفته ( اگر برایش ثابت‏
شود که پیغمبر گفته ، مخصوصا اگر ثبوتش به حد ضرورت و بداهت برسد )
ایمان پیدا می‏کند ، پس ما باید بگوییم اصول دین دو چیز بیشتر نیست ( 1
) : توحید ، نبوت ، معاد فرع و طفیلی نبوت است ، چون ما به نبوت‏

اعتقاد داریم و پیغمبر از معاد خبر داده ، به معاد هم اعتقاد داریم ،
همین طوری که چون پیغمبر گفته‏اند نماز واجب
پاورقی :
. 1 حالا دو اصل دیگر [ عدل و امامت ] را که شیعه می‏گویند ، آن به جای‏
خود مسأله علیحده‏ای است .

است به نماز هم اعتقاد داریم ، نماز هم از ضروریات است ، روزه هم از
ضروریات است ، حج هم از ضروریات است .

این ایراد وارد نیست ، چون علت اینکه مسلمین معاد را جزء اصول دین‏
قرار داده‏ا ند این بوده که اسلام درباره معاد یک امر علاوه‏ای از ما خواسته‏
، یعنی نخواسته ما فقط آن را به عنوان یکی از ضروریات اسلام ، به طفیل‏
قبول نبوت قبول کرده باشیم ، خواسته که خود ما هم مستقلا به آن ایمان و
اعتقاد داشته باشیم ، ولو مثلا ما به نبوت اعتقاد نداشته باشیم ، به معاد

اعتقاد داشته باشیم . این که ” ولو ” می‏گویم نه اینکه از آن صرف نظر
می‏کنم ، می‏خواهم بگویم یک مسأله‏ای است که خواسته ما مستقلا به آن ایمان‏
داشته باشیم و لهذا قرآن استدلال می‏کند بر قیامت ، استدلال نمی‏کند بر روزه‏
، می‏گوید روزه را پیغمبر گفته ، ولی استدلال می‏کند بر قیامت ، چه آن نوع‏
استدلالی که پایه آن خود توحید است ، و چه آن استدلالی که پایه آن نظام‏

خلقت است .
استدلالهای قرآن بر معاد
دو نوع استدلال در قرآن هست . یک نوع استدلال بر معاد ، بر اساس توحید
است که قرآن می‏گوید ممکن نیست خدا خدا باشد ولی معادی نباشد ، یعنی اگر
معاد نباشد خلقت عبث است . این خودش یک استدلال است . قرآن خواسته‏
روی این مطلب استدلال کند : ” « ا فحسبتم انما خلقناکم عبثا و انکم‏

الینا لا ترجعون »” ( 1 ) . البته ما روی این استدلالها بعد بیشتر صحبت‏
می‏کنیم ولی حالا این مدعای خودمان را که ” معاد از اصول دین است ”
می‏خواهیم بگوییم روی چه حساب است . قرآن در واقع این طور می‏گوید : یا
باید بگویید خدایی نیست ، پس خلقت و آفرینش عبث و باطل و بیهوده‏

است ، دنبال حکمت در خلقت نباید رفت و مانعی نخواهد داشت که خلقت‏
بر عبث و بیهوده باشد ، و یا اگر خدایی هست که جهان را آفریده است‏
معادی هم باید باشد ، معاد متمم خلقت است ، مکمل خلقت است ، جزئی از
خلقت است که با نبودن آن خلقت ناقص است ، خلقت عبث و بیهوده است‏
.
پاورقی :
. 1 مؤمنون / 115 : [ آیا چنین پنداشتید که ما شما را عبث آفریده‏ایم و
به سوی ما بازگشت نخواهید کرد ؟ ] .
یک سلسله استدلالهای دیگر هم در قرآن هست که همان نظام موجود و مشهود
را دلیل بر قیامت قرار می‏دهد . در اول سوره حج و مؤمنون هست که ایها

الناس ! اگر در بعث و در قیامت شک و ریب دارید ، پس ببینید خلقت‏
خودتان را ، بعد خلقت خود ما را می‏گوید که شما را از نطفه آفریدیم ،
نطفه را از خاک آفریدیم ، بعد نطفه را به علقه و علقه را به مضعه تبدیل‏
کردیم ، بعد برای مضعه استخوان قرار دادیم ، بعد گوشت پوشاندیم ، بعد
شما را به صورت طفل در آوردیم ، ” « ثم انکم بعد ذلک لمیتون 0 ثم انکم‏

یوم القیامه تبعثون »” ( 1 ) همچنین کأنه همین راهی را که تا حالا
آمده‏اید ادامه می‏دهید تا منتهی می‏شود به قیامت .
پس سر اینکه معاد را جزء اصول دین قرار داده‏اند ، نه صرف [ این بوده‏
که معاد ] یکی از ضروریات دین و از توابع نبوت بوده است ، بلکه یک‏

مسأله‏ای بوده که راه استدلال بر آن لا اقل تا اندازه‏ای باز بوده و قرآن‏
می‏خواسته است که مردم به مسأله قیامت [ به عنوان یک مسأله مستقل‏
اعتقاد پیدا کنند ] .
پیوستگی زندگی دنیا و آخرت
انسان در آن دنیا آنچنان است که اینجا خودش را بسازد ، اینجا اگر
خودش را کامل بسازد آنجا کامل است ، اگر ناقص بسازد ناقص است ، اگر
خودش را کور قرار بدهد آنجا کور است و اگر خودش را کر قرار بدهد آنجا
کر است و اگر خودش را از صورت انسانیت خارج کرده باشد و به صورت‏

حیوانی از انواع حیوانات دیگر در آورده باشد ، در آنجا به صورت همان‏
حیوان محشور می‏شود . این هم مسأله سوم ، یعنی رابطه و پیوستگی بسیار شدید
میان زندگی دنیا و زندگی آخرت ، که فرمود : ” « الدنیا مزرعه الاخرش »
” ( 2 ) . تنها این جمله نیست ، هزارها جمله [ هست ] ، اصلا هر چه‏

درباره معاد آمده در همین زمینه ” « الدنیا مزرعه الاخرش » ” آمده است‏
. اساسا نظام آنجا با نظام اینجا فرق می‏کند . اینجا نظام ما نظام اجتماعی‏
است ، به این معنا که افراد واقعا در سعادت و شقاوت یکدیگر شریک و
مؤثرند ، یعنی عمل خوب من می‏تواند شما را خوشبخت
پاورقی :

. 1 مؤمنون / 15 و . 16
. 2 حدیث نبوی ، کنوز الحقایق ، مناوی ، باب دال .
کند و عمل بد من تأثیر دارد در بدبختی شما و افراد یک اجتماع سرنوشت‏
مشترک دارند . ولی در آنجا اصلا سرنوشت مشترک نیست ، اهل سعادت با
هم‏اند و اهل شقاوت هم با هم ، ولی آن با هم بودن غیر از اشتراک داشتن‏
در سعادت است ، اساسا اشتراکی در کار نیست ، هر کسی در وضع خودش هست‏
بدون آنکه تأثیری در وضع دیگری داشته باشد .

اینها اموری است قطعی و مسلم و پیغمبران آمده‏اند برای اینکه مردم را
به این مطلب دعوت کنند ، مخصوصا این قسمت اخیر چون جنبه تربیتی‏
زیادتری دارد و بیشتر به مسأله دعوت مربوط است . ما می‏بینیم که در درجه‏
اول قرآن و بعد سایر آثار دینی ما اصرار فراوانی روی این مطلب دارند که‏

آن دنیا دار الجزاء است ، خانه پاداش و خانه کیفر است ، پس شما
مراقب عمل خودتان در اینجا باشید . حتی قرآن تعبیری دارد که عده‏ای این‏
تعبیر را حمل بر هیچ گونه مجاز گویی نمی‏کنند و عین حقیقت می‏دانند .
تعبیر این است که قرآن می‏گوید آنچه که شما در این دنیا عمل می‏کنید ، عمل‏
شما پیش فرستاده شما به دنیای دیگر است . عده‏ای می‏گویند این تعبیر

بلاغتی است ، تعبیر مجازی است ، عمل ما که آنجا فرستاده نمی‏شود ، عمل من‏
یعنی کار ، این کار یک حرکت است و این حرکت هم همین جا فانی و تمام‏
می‏شود . ولی عده‏ای معتقدند که هر چه در این دنیا پیدا بشود ، صورتی در
دنیای دیگر پیدا می‏کند که همین خودش یک حقیقتی در دنیای دیگر پیدا

می‏کند و این تعبیر قرآن راست است که هر چه ما در اینجا عمل می‏کنیم چیزی‏
در آن دنیا ایجاد کرده‏ایم ، پس چیزی را از این دنیا به آن دنیا
فرستاده‏ایم .
تعبیر قرآن

این تعبیر قرآن را ببینید آیات معاد اساسا برای موعظه هم خیلی خوب‏
است در اواخر سوره حشر می‏فرماید : ” « یا ایها الذین آمنوا اتقوا الله‏
” ای اهل ایمان ! تقوای الهی داشته باشید ، از خدا بپرهیزید ( همیشه‏
گفته‏ایم که کلمه ” تقوا ” معنایش پرهیز نیست ولی ما تعبیر دیگری‏
نداریم ) ، که معنایش این است که خودتان را از غضب الهی ، از مخالفت‏
فرمان الهی دور نگه دارید . ” « و لتنظر نفس ما قدمت لغد »” خیلی‏

تعبیر عجیبی است ، ” « و لتنظر »” امر است : ” و باید هر نفسی و هر
کسی نظر کند و دقت کند در
آنچه برای فردا می‏فرستند ” . این صریح‏ترین تعبیری است که می‏شود در این‏
زمینه کرد . وقتی به ما می‏گوید بیایید در کار و عمل خودتان مراقب باشید
، به این تعبیر می‏گوید : درباره این چیزهایی که برای فردا پیش می‏فرستید
، در مورد این پیش فرستاده‏های خودتان دقت کنید ، دقیق باشید . درست‏

مثل آدمی که در یک شهری هست و برای شهر دیگری که بعدها می‏خواهد برود در
آنجا سکنی اختیار کند ، کالایی قبلا تهیه می‏کند و می‏فرستد ، به او می‏گویند
در این چیزهایی که قبل از خودت داری می‏فرستی ، یک دقت خیلی کاملی بکن‏
. بعد دو مرتبه می‏فرماید : ” « و اتقوا الله »” باز بار دیگر از خدا

بترسید ، از نافرمانی الهی پرهیز کنید ” « ان الله خبیر بما تعملون »”
( 1 ) . چون اول به تعبیر پیش فرستاده گفت ، دو مرتبه به تعبیر خود عمل‏
می‏گوید : خدا آگاه است به اعمال شما ، یعنی آنچه را شما می‏فرستید ، خدا
که آگاه است ، پس خودتان هم آگاهی کامل داشته باشید که خوب بفرستید .
الان این داستان یادم آمد ، خوب است برایتان عرض کنم . من هشت سال‏

نزد مرحوم آقای بروجردی ( اعلی الله مقامه ) درس خوانده بودم و حقیقتا
به شخص ایشان اعتقاد داشتم ، یعنی خیلی اعتقاد داشتم ، واقعا او را یک‏
مرد روحانی می‏دانستم . حالا افرادی به دستگاه ایشان انتقاد داشتند که خود
من هم داشتم به جای خود ، اما من به شخص این مرد معتقد بودم ، یعنی او
را یک مرد روحانی واقعی می‏دیدم و مرد کاملا مؤمن و معتقد و خداترس . در

همین کسالت قلبی که ایشان پیدا کرده بودند که منتهی به فوت ایشان شد
ظاهرا سه چهار روز هم بیشتر طول نکشید گفتند یک روزی ایشان در همان حال‏
، خیلی متأثر بود و گفت که من خیلی ناراحتم از اینکه کاری نکرده‏ام و
می‏روم . آنهایی که دور و بری هستند خیال می‏کنند در این مسائل هم تملق‏

گفتن خیلی خوب است [ می‏گویند ] ای آقا ، شما چه می‏فرمایید ؟ شما
الحمدلله اینهمه توفیق پیدا کردید ، اینهمه خدمتها که شما کردید کی [
کرده ] ؟ ! ای کاش ما هم مثل شما بودیم . شما که الحمدلله کارهایی که‏
کردید خیلی درخشان است . ایشان اعتنا نکرد به این حرفها و در جواب آنها

این جمله را که حدیث است گفت : ” « خلص العمل فان الناقد بصیر بصیر»
” ( 2 ) یعنی عمل را خالص بگردان که آن که نقد
پاورقی :
. 1 حشر / . 18
. 2 بحار ، ج / 13 ص 431 [ با اندکی اختلاف ] .
می‏کند ( 1 ) ، صرافی می‏کند و عمل را در محک می‏گذارد ، او خیلی آگاه و
بیناست ، از زیر نظر او کوچکترین عمل مغشوشی بیرون نمی‏رود ، یعنی چه‏
می‏گویید ما کار کردیم ؟ ! از کجا که این عملهای ما عملی باشد که واقعا

خلوص داشته باشد ؟ برای خدا بودنش را شما از کجا اینقدر تأمین می‏کنید ؟
تعبیر قرآن همین مطلب است : ” « یا ایها الذین آمنوا اتقوا الله و
لتنظر نفس ما قدمت لغد »” باز دو مرتبه ” « و اتقوا الله »” ، در
دو نوبت در پس و پیش این جمله ، که در آنچه پیش می‏فرستید خوب دقت‏

کنید . خدا را جلوی چشم ما حاضر می‏کند به عنوان یک ناقد ، به عنوان یک‏
بررسی کن ، به عنوان یک محک زن بسیار بصیر و دقیق . ” « ان الله خبیر
بما تعملون » ” . بعد می‏فرماید : ” « و لا تکونوا کالذین نسوا الله‏

فانسیهم انفسهم اولئک هم الفاسقون »” ( 2 ) . از آن کسان نباشید که‏
خدا را فراموش کردند ، خدا هم خودشان را از خودشان فراموشاند . این هم‏
تعبیر عجیبی است . قرآن در یکی از تعبیراتش می‏گوید هر کس خدا را
فراموش کند اثرش این است که خودش را فراموش می‏کند ، یعنی خود
واقعی‏اش را گم می‏کند ، بین خودش و خودش فاصله قرار می‏گیرد ، بعد هر
کاری که می‏کند برای خودش نمی‏کند ، بدبختیها را برای خودش جلب می‏کند

اما خدمتها را نه برای خودش . به عنوان مثال ، آدمی که دچار حرص و آز
شدید است و به حکم حرص و آزکار می‏کند ، از هر راهی شد ( از حلال ، از
حرام ، از هر جا شد ) جمع می‏کند و جمع می‏کند ، او که به فکر خودش است‏
اگر حساب کند برای صد و پنجاه سال دیگر هم دارد ، در صورتی که خودش‏

می‏داند آنچنان پیر شده که ده سال دیگر هم بیشتر نیست . این آدمی است که‏
خودش را فراموش کرده است . او خیال می‏کند که برای خودش کار می‏کند و
در واقع نمی‏فهمد که اگر برای خودش هم بخواهد کار کند این جور نباید کار
کند . ” « و لا تکونوا کالذین نسوا الله فانسیهم انفسهم اولئک هم‏
الفاسقون »” .
این آیه را به این مناسبت عرض کردیم که قرآن روی ارتباط عالم دنیا و
عالم
پاورقی :

. 1 ناقد یعنی انتقاد کن ، از اصل کلمه اصطلاح صرافی است . صراف که‏
سکه را به محک می‏زند برای اینکه عیارش را به دست بیاورد ، این عملش‏
را می‏گویند ” نقد ” . اصلا نقد یعنی همین عمل ، بعد این کلمه را در
جاهای دیگر به کار برده‏اند که حافظ هم خوب می‏گوید :
نقدها را بود آیا که عیاری گیرند
تا همه صومعه داران پی کاری گیرند

[ یعنی ] تا بفهمند که همه کارهایشان غلط است .
. 2 حشر / . 19
آخرت و اینکه آنجا دار الجزاء است و اینجا دار العمل ، اینجا مزرعه‏
است ، یوم الزرع است و آنجا یوم الحصاد ، فوق العاده تکیه کرده است و
بلکه اصلا انبیاء اساس و روح تعلیماتشان همین است ، نظام دنیا را هم که‏

درست می‏کنند ، به اعتبار این است که همین پیوستگی میان دنیا و آخرت‏
هست ، یعنی اگر نظام دنیا نظام صحیح عادلانه‏ای نباشد ، آخرتی هم درست‏
نخواهد بود ، ایندو با یکدیگر اینچنین وابستگی و پیوستگی دارند ، نه‏
اینکه تضاد دارند . از نظر قرآن سعادت واقعی بشر در دنیا و سعادت واقعی‏

بشر در آخرت توأم‏اند ، جدایی ندارند . آن چیزهایی که از نظر اخروی گناه‏
است و سبب بدبختی اخروی است ، همانهاست که از نظر دنیوی هم نظام کلی‏
زندگی بشر را فاسد می‏کند ، حالا اگر فرض کنیم یک فرد را خوشبخت کند ولی‏
نظام کلی افراد بشر را فاسد و خراب می‏کند .
اینها خصوصیاتی بود که در آنها هیچ نمی‏شود شک و تردید کرد . خصوصیات‏
دیگری هست که باید روی آنها بحث کرد و البته هر دسته‏ای هم آنها را همین‏

طور صد در صد قطعی دانسته‏اند . آنها را ما باید جداگانه بحث کنیم .
تفسیرهای گوناگون درباره معاد
. 1 اعاده معدوم
بعضیها خیال کرده‏اند معاد یعنی اعاده معدوم . متکلمین قدیم چقدر روی‏
این قضیه بحث می‏کردند که اعاده معدوم محال نیست ، برای اینکه فکر
می‏کردند معاد یعنی اعاده معدوم ، قیامت یعنی اعاده معدوم ، یعنی اول‏
فرض می‏کردند که اشیاء معدوم می‏شوند ( معدوم مطلق ) آنوقت می‏گفتند آیا
اگر چیزی معدوم مطلق شد ، بار دیگر امکان دارد وجود پیدا کند و یا این از

محالات است ؟ این البته چیزی است که اصلا لزومی ندارد ما روی آن بحث‏
کنیم . ما چه دلیلی داریم بر اینکه اشیاء معدوم می‏شوند ، تا بعد بیاییم‏
روی مسأله اعاده معدوم بحث کنیم که اعاده معدوم محال است یا ممکن ؟ ما
نه دلیل علمی داریم و نه دلیل شرعی که اشیاء معدوم می‏شوند بالکلیه و معنی‏
قیامت یعنی اعاده آن معدومات .
یکی از مسائلی که فلاسفه با متکلمین گلاویز بودند ، مسأله اعاده معدوم‏
است . فلاسفه می‏گویند اولا اشخاص معدوم نمی‏شوند تا بخواهند اعاده شوند ،

آنها
می‏گویند معدوم می‏شوند . بعد آنها [ متکلمین ] می‏گویند اعاده معدوم ممکن‏
است ، اینها می‏گویند اعاده معدوم محال است . لزومی ندارد ما روی این‏
قضیه اصلا بحثی بکنیم ، اگر کسی لازم دانست بعدا سؤال می‏کند و ما روی آن‏
بحث می‏کنیم .
. 2 عود ارواح به اجساد
بعضی دیگر معاد را به این شکل توجیه می‏کنند : معاد یعنی عود ارواح به‏
اجساد ، یعنی انسان وقتی که می‏میرد روحش از بدنش مفارقت می‏کند و این‏
روح جدای از بدن هست در یک عالمی ( که آن عالم را عالم برزخ می‏گویند )

تا وقتی که بناست قیامت شود ، ولی وقتی که قرار شد قیامت شود ، آن‏
وقت روحها برمی‏گردند به بدنهای خودشان ، هر روحی به بدن خودش بر می‏گردد
. این طور آمده‏اند مطلب را تعبیر کرده‏اند .
یک مطلب را باید قبلا عرض کنم و آن این است که اتفاقا در تعبیرات‏

قیامت ، ما کلمه ” معاد ” نداریم . از همه اسمهای قیامت معروفتر معاد
است ولی این اصطلاح ، اصطلاح شرعی نیست ، یعنی اصطلاح متشرعه است ، آنهم‏
به مفهوم خاصی . در قرآن کریم ، ما کلماتی نظیر معاد داریم مثل ” ماب‏
” ولی کلمه معاد را نداریم . در دعاها و احادیث هم من الان یادم نیست‏
که در جایی از قیامت با کلمه معاد تعبیر شده باشد . کلمه معاد را ظاهرا
متکلمین خلق کرده‏اند . این کلمه می‏تواند کلمه درستی هم باشد یعنی با

تعبیرات قرآن منطبق باشد اما چون معاد یعنی مکان عود یا زمان عود ( اسم‏
مکان و زمان است ) ، آنها که این کلمه را گفته‏اند به این اعتبار گفته‏اند
که قیامت را یا زمان عود به معنی اعاده معدوم می‏دانسته‏اند ، یا زمان عود
ارواح به اجساد .
در قرآن ، ما کلماتی شبیه کلمه معاد داریم ، کلمه معاد نداریم ولی کلمه‏
” مرجع ” یا ” رجوع ” و کلمه ” ماب ” داریم . ” عود ” یعنی‏

بازگشت . ” عود ” را در جایی می‏گویند که یک چیزی از یک اصلی آمده‏
باشد ، دو مرتبه به آن اصل برگردد ، می‏گویند عود کرد . ” رجوع ” هم‏
همین طور است ، ” رجوع ” هم یعنی بازگشت ، باید یک آمدنی باشد تا
بازگشت صدق کند ، و لهذا اگر در قرآن درباره قیامت کلمه ” عود ”
نداریم ، کلمه ” رجوع ” داریم اما آنچه در قرآن کلمه ” رجوع ” و

 

امثال آن آمده ، به معنای بازگشت به خداست ، یعنی تعبیر قرآن این است‏
. در قرآن هیچ جا رجوع ارواح به اجساد نیامده ،
یا هیچ جا رجوع به معنای [ بازگشت ] بعد از معدوم شدن نیامده ، بلکه‏
تعبیر این است : ” « انا لله »” ما از آن خدا هستیم ، ” « و انا

الیه راجعون »” ( 1 ) و ما به سوی او بازگشت می‏کنیم . پس کلمه معاد
را هم اگر ما به کار ببریم ، اگر به معنی عود الی الله استعمال کنیم ،
آنوقت با تعبیرات قرآنی ، خوب منطبق می‏شود . یا این تعبیر : ” « و ان‏
الی ربک المنتهی »” ( 2 ) و اینکه نهایت و تمامیت و پایانی به سوی‏
پروردگار است ، یعنی به سوی او همه چیز پایان می‏یابد ، ” « ان الی ربک‏
الرجعی »” ( 3 ) . و امثال این تعبیرات .

. 3 عود ارواح به خداوند
محدثین متشرعه مثل مرحوم مجلسی ادعا می‏کنند که اجماع همه اهل ادیان‏
است بر معاد به معنی عود ارواح به اجساد ، ولی عده‏ای می‏گویند نه ، ما
اجماع داریم ولی نه اجماع به صورت عود ارواح به اجساد ، بلکه به معنی‏
عود به سوی پروردگار . حالا این عود به سوی پروردگار ، آیا مستلزم عود

ارواح به اجساد است یا شکل دیگری ، بعد باید ببینیم ولی آنچه که قرآن‏
گفته است ، از قیامت تعبیر کرده به وقتی ، به روزی یا به نشئه‏ای که در
آن نشئه انسانها به خدا بازگشت می‏کنند ، یعنی چه انسانها به خدا بازگشت‏
می‏کنند ؟ اصلا آمدن از خدا یعنی چه و بازگشت به سوی خدا یعنی چه ؟ ولی هر

چه هست ، قرآن این طور گفته است ، حتی از قیامت تعبیر به ” القاء
الله ” کرده است ، منکرین قیامت را منکرین لقاء پروردگار نامیده : ”
« الذین کذبوا بلقاء الله »” ( 4 ) یا : ” « بل هم بلقاء ربهم کافرون‏
” ( 5 ) ، تعبیرات قرآن چنین تعبیراتی است .
البته ما بدون اینکه بخواهیم رد یا قبول کرده باشیم ، [ نظریات مختلف‏

را بیان می‏کنیم ] . همه اینها معتقدند که تفسیر ما درباره معاد این است‏
. هیچ کس نمی خواهد چیزی بر خلاف گفته پیغمبر گفته باشد ولی هر کدام به‏
یک چیزهایی استناد می‏کنند و این طور تفسیر می‏کنند . از نظر بعضی ، مسأله‏
قیامت و مسأله معاد یعنی عود کردن
پاورقی :
. 1 بقره / . 157
. 2 نجم / . 42
. 3 علق / . 8
. 4 انعام / . 31
. 5 سجده / . 10
روحها بار دیگر به همان بدنهایی که بوده‏اند و پوسیده‏اند و متفرق و خاک‏
شده‏اند . بعضی دیگر معاد را به همان معنی عود الی الله می‏گیرند ولی‏
می‏گویند عود ارواح الی الله ، جسم که عودی ندارد به سوی خدا ، برای جسم‏
معنی ندارد بگوییم به سوی خدا باز می‏گردد ، روح است که می‏تواند درجات و

مراتبی را طی کند که به حسب آن درجات و مراتب به نشئه ربوبی نزدیکتر
باشد و بنابر این قیامت یعنی بازگشت ارواح به سوی خدا . صرف این مطلب‏
را بخواهیم بگوییم ، می‏شود معاد روحانی مطلق که این بر خلاف ضرورت‏
تعلیمات انبیاست ، یعنی در تعلیمات انبیاء درست است که گفته‏اند عود

به سوی پروردگار ، ولی برای این عود شکل هم معین کرده‏اند ، آن شکلی که‏
معین کرده‏اند صد در صد روحانی نیست .
مسأله معاد در میان قدمای فلاسفه اصلا مطرح نبوده ، یعنی اصلا معاد را
انبیاء آورده‏اند نه فلاسفه . حتی ارسطو خودش قائل به فنای روح است و
ابدا معتقد به بقای ارواح و عود ارواح و این حرفها نیست و روح را یک‏

موجود فانی و قابل فنا می‏داند .
حکمای اسلامی از قبیل بوعلی طور دیگری معتقدند ، بوعلی می‏گوید که از نظر
برهان علمی و برهان عقلی ، ارواح باقی می‏مانند و بازگشت می‏کنند به سوی‏
خداوند و سعادت و شقاوت آنها هم سعادت و شقاوت معنوی و عقلانی است ،
یعنی لذتها و المها ، لذتها و المهای عقلانی است ( یعنی از نوع لذتی است‏
که عقل می‏برد و از نوع رنجی است که عقل می‏برد ، نه از نوع لذت و المی‏
که انسان از راه جسم می‏برد ) . ولی بعد می‏گوید این راهی است که ما از

طریق علمی می‏توانیم طی کنیم ، این قدر می‏دانیم که روح انسان فانی نمی‏شود
و باقی می‏ماند و در جهان دیگری یا معذب است یا متنعم ، ولی آن مقداری‏
که ما از راه دلیل علمی می‏توانیم بفهمیم این است که فقط عقل انسان (
یعنی قوه عاقله انسان ) باقی می‏ماند ، سایر قوای انسان هر چه هست ، همه‏
معدوم می‏شوند و قوه عاقله به صورت یک امر مستقل و یک شی‏ء مستقل و یک‏

شخصیت مستقل که شخصیت واقعی انسان هم همان عاقله‏اش هست باقی می‏ماند .
ولی بعد می‏گوید لکن معاد جسمانی هم چیزی است که پیغمبر به آن خبر داده‏
است ، صادق به آن خبر داده است ، ما معاد جسمانی را هم قبول می‏کنیم به‏
اعتبار اینکه مخبر صادق به آن خبر داده است . پس در واقع این طور
می‏گوید که دلیل علمی و عقلی ، ما را فقط در حد معاد روحانی راهنمایی‏

می‏کند ولی اینکه معاد جسمانی باشد ، چیزی است که ما از راه عقل‏
نمی‏توانیم کشف کنیم ولی چون مخبر صادق خبر داده
( اخبر به الصادق ) ما قبولش داریم ( 1 ) .
. 4 عود ارواح به خداوند با کیفیت جسمانی

بعضی دیگر آمده‏اند جمع میان ایندو کرده‏اند ، به این معنا که نظریه‏ای‏
ابراز داشته‏اند که معنی آن این است : در عین اینکه معاد عود به پروردگار
است نه عود ارواح به اجسام ( 2 ) ، ولی در عین حال خودش کیفیت جسمانی‏
دارد . اینها کسانی هستند که بر خلاف اعتقاد امثال بوعلی و ما قبل بوعلی‏

که فقط عقل انسان یک قوه مستقل و مجرد از بدن است ، اعتقاد دارند قوای‏
حیاتی انسان دو طبقه است : طبقه جسدی و طبقه غیر جسدی ، و انسان دارای‏
بدنی است که آن را بدن مثالی و بدن برزخی نامیده‏اند و آن بدن الان با این‏

بدن متحد است ، الان وجود دارد و وقتی که انسانی می‏میرد ، این بدن حکم‏
یک تفاله‏ای را دارد و آن حکم جوهر را دارد و این بدن است که دائما
متحلل و فانی می‏شود ، متغیر و فانی می‏شود و بدل پیدا می‏کند . می‏گویند این‏
بدن نسبت به آن بدن ، حکم موی سر و ناخن و این جور فضولات را دارد .
همین طوری که یک انسان در طول عمر چندین بار این بدن را عوض می‏کند ،

مثلا به صورت زوائدی که پوسته‏های بدن باشند یا به صورت ناخن یا به صورت‏
مو ، به صورت انواع فضولات ، و این بدن دائما عوض می‏شود ، مردن حکم این‏
را دارد که یکمرتبه و یکجا آن بدن که بدن حقیقی انسان است این بدن را که‏
حکم لباسی را برای آن بدن دارد رها می‏کند و دور می‏اندازد . و آن بدن با
این بدن فرق می‏کند . این بدن بالذات مرده است و حیات برای آن حالت‏
عارضی دارد ولی آن بدن بالذات زنده است ، حیات جزء ذاتش است و عین‏

ذاتش است و بنابر این برای آن بدن ، دیگر مردن تصور ندارد . پس در عین‏
اینکه [ معاد ] عود ارواح به کمال خودش است ولی به این شکل جسمانی است‏
.
این هم یک فرضیه‏ای است در اینجا ، که ببینیم آیا با تعبیرات قرآن‏
جور درمی‏آی د یا جور در نمی‏آید ؟ خیلی هم مشکل است ، با بعضی تعبیرات‏
قرآن فوق العاده خوب
پاورقی :
. 1 بوعلی را من واقعا مؤمن به پیغمبر می‏بینم ، عجیب هم به پیغمبر
ایمان دارد .
. 2 اجسام یعنی این اجساد ، این بدنهای خاک شده .
جور در می‏آید ولی منطبق کردنش با بعضی تعبیرات دیگر مشکل است .
. 5 تجدید حیات مادی دنیا به شکل دیگر
برخی دیگر خواسته‏اند مثل دسته اول معاد را یک امر مادی و طبیعی بدانند

ولی بدون اینکه نیازی باشد که بگویند عود ارواح به اجسام ، نه ، ارواحی‏
به اجسامی عود نمی‏کند چون اساسا ارواحی وجود ندارند ، بلکه خود همین‏
حیات مادی تدریجا به شکل دیگری تجدید می‏شود ، که این فرضیه‏ای است که‏
بعد باید روی آن صحبت کنیم .
یکی از مسائلی که به نظر من باید روی آن بحث کرد ، مسأله روح است که‏
آیا قبول قیامت مستلزم قبول وجود روح است به عنوان یک موجودی که‏

قابلیت این را دارد که بعد از فنای بدن باقی بماند یا مبتنی بر این‏
نیست ؟ البته ما در اینجا از نظر عقلی نباید بحث کنیم ، اول از نظر
دینی و شرعی باید بحث کنیم ، یعنی باید ببینیم آنچه که در اسلام راجع به‏

معاد آمده است ، از حالت احتضار گرفته تا عالم قبر و سؤال و جواب قبر
و عالم برزخ و عالم قیامت ، آیا اینها یک چیزهایی است که بر اساس این‏
اصل بوده است که انسان دارای یک روحی است که آن روح واقعا قبض می‏شود
، مردن قبض روح است ، تحویل گرفتن روح است و انسان که می‏میرد به معنی‏
این است که رابطه میان روح و بدن بریده می‏شود و روح در عالم خودش قرار

می‏گیرد و جسد در عالم خودش ، یا اینکه این طور نیست ؟
بحث بعد ما که پایه بحثهای دیگر قرار می‏گیرد ، همین بحث روح است .
بعد هم وارد استدلالهای قرآن برای وجود قیامت می‏شویم که عرض کردیم قرآن‏
دو نوع استدلال دارد .

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله بررسی نقش اکوتوریسم بیابانی در توسعه سکونت

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله بررسی نقش اکوتوریسم بیابانی در توسعه سکونتگاههای روستایی در pdf دارای 11 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله بررسی نقش اکوتوریسم بیابانی در توسعه سکونتگاههای روستایی در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله بررسی نقش اکوتوریسم بیابانی در توسعه سکونتگاههای روستایی در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله بررسی نقش اکوتوریسم بیابانی در توسعه سکونتگاههای روستایی در pdf :

چکیده

سکونتگاههای روستایی پدیدههای فضایی و مکانی میباشند که حاصل روابط متقابل انسانها با یکدیگر و با محیط هستند. روستاهای مناطق بیابانی و کویری از نظر ویژگیهای معماری نمایانگر روح کویر هستند. متاسفانه در چند دههی اخیر خشکسالیهای متناوب و وجود مشکلات اقتصادی در روستاها، سیل مهاجرت به شهر و تضعیف بافت سکونتگاهی بسیاری از روستاهای کویری را باعث شده است. تجربهی مناطق مختلف در جهان نشان داده است که روی آوردن به گردشگری میتواند یکی از راههای توسعهی روستایی و سکونتگاهی در مناطق کویری باشد. روستای گرمه یکی از روستاهای مرکزی ایران است که به دلیل قرارگیری در کویر مرکزی و برخورداری از جاذبههای کویری و روستایی از توانمندیهای بالقوهای در زمینهی توسعهی اکوتوریسم بیابانی برخوردار است.
هدف این مقاله بررسی تاثیر اکوتوریسم بیابانی بر سکونتگاههای روستایی در روستای گرمه است. این مقاله از نوع توصیفی و مروری بوده و در گردآوری مطالب این تحقیق از منابع کتابخانهای و مرور مقالات نگاشته شده در زمینهی مطالعات روستایی، معماری روستایی و اکوتوریسم بیابانی استفاده شده است.

نتایج این مقاله حاکی از آن است که در چند سال گذشته توسعهی اکوتوریسم بیابانی و افزایش تقاضا برای شبمانی در روستای گرمه باعث گردیده است، روستاسراهای متعددی جهت پذیرایی از گردشگران داخلی و خارجی در این روستا احداث شود. همچنین مشخص شد، برخی از اهالی روستای گرمه بخشی از اقامتگاههای روستایی خود را به جایگاه فروش محصولات کشاورزی و باغی و نیز هنرهای بومی و دستی اختصاص دادهاند.

واژههای کلیدی: بیابان، اکوتوریسم، اکوتوریسم بیابانی، سکونتگاه روستایی، روستای گرمه

-1 مقدمه

از دید اقلیمشناسان، بیابان خشکترین و کمبارانترین نقطه جهان است که متوسط بارش سالانهی آن کمتر از 05 میلیلیتر است (کردوانی، .(6 :7831 کشور ایران در کمربند بیابانی جهان قرار گرفته و قسمت اعظم آن در قلمرو مناطق نیمهخشک، خشک، بیایانی و نیمهبیابانی قرار دارد. وجود چنین وسعتی از نواحی خشک در ایران لزوم توجه به پتانسیلهای مناطق فوق در زمینهی اکوتوریسم و ژئوتوریسم را ضروری میسازد (جهانیان، .(31 :7833 اکوتوریسم بیابانی (Desert Tourism) شاخهای از اکوتوریسم بوده و فعالیتی برای گذران اوقات فراغت مسئولانه با توجه به ویژگیهای توپوگرافی و اقلیم منحصربفرد و بکر بیابان است (فروهر مقدم، .(03 :7837 مناطق کویری ایران به دلیل داشتن آثار فرهنگی، تاریخی و طبیعی منحصربهفرد، در مقایسه با دیگر مناطق کویری خاورمیانه، از قابلیت بالایی از نظر توسعهی اکوتوریسم بیابانی برخوردار هستند. در دو دههی گذشته، تقاضا برای مسافرت به مناطق کویری در ایران افزایش یافته است. گردشگرانی که به بیابان سفر میکنند، انگیزههای متفاوتی دارند که مطالعه و تحقیق برای متخصصان، ارضای حس کنجکاوی برای گردشگران ماجراجو، دستیابی به محیطی آرام توسط گردشگران جویای آرامش و محلی برای تفریح توسط گردشگران تفریحی از جملهی این انگیزههاست (خالدی، صالحیان و صیدالی، .(36 :7837 روستای گرمه یکی از روستاهای کویر مرکزی ایران است که در دهستان نخلستان از بخش خور و بیابانک شهرستان نائین واقع در شمال شرقی اصفهان قرار دارد. روستای گرمه با مناطق کویری اطراف آن همچون کویر مصر، یکی از روستاهای هدف اکوتوریسم بیابانی است. روی آوردن گردشگران بیابانی به منطقهی خور باعث شده است، روستای گرمه به دلیل برخورداری از منابع فرهنگی و طبیعی به مقصدی برای اقامت گردشگران تبدیل شود. یکی از تاثیرات افزایش تقاضا برای اقامت گردشگران در گرمه، توسعهی اقامتگاههای روستایی در قالب روستاسرا بود . در حال حاضر بیش از 0 روستاسرا در مناطق مختلف خور و بهویژه روستای گرمه ساخته شده است. این روستاسراها همان خانههای قدیمی روستایی هستند که توسط برخی از اهالی منطقه بازسازی، احیا و تبدیل به روستاسرا شدهاند.

-2 مبانی نظری

-7-2 اکوتوریسم

در یک طبقهبندی مشخص توریسم را بر اساس میزان تماس آن با طبیعت به توریسم عادی و طبیعتگرا تقسیمبندی کردهاند. در این تعریف توریسم طبیعتگرا به ساحلی، ماجراجویانه، مصرفی، محصور، سلامتی و اکوتوریسم تقسیم شده است (زاهدی، .(20 :7830 از نظر انجمن بین المللی اکوتوریسم، اکوتوریسم عبارت است از سفر مسولانه به محیط زیست و بازدید از مناطق طبیعی به منظور لذت بردن، بهره مندی و درک طبیعت، همراه با درک ویژگیهای گذشته و حال فرهنگ بومی که به حفظ محیط زیست کمک می کند و دارای تاثیر بسیار کم گردشگر بر محیط زیست است و در بر گیرنده فعالیت اجتماعی و اقتصادی سودمندی برای مردم محلی است (کلانتری و شکرالهزاده .(65 :7833 از منظر فنل اکوتوریسم تاکید بر تجربههای درونی، مشارکتی و دانشمحور حاصل از روابط انسان و

محیط در طبیعت یک منطقه برای دستیابی به توسعهی پایدار است. توسعه پایدار به دنبال مراقبت از محیط و رفاه انسانی است که از طریق رفتارهای اخلاقی و بهینهسازی برنامههای گردشگری بدست میآید (تقوایی و جوزی خمسلویی، .(65 :7837

-2-2 بیابان
بیایان برای ما ایرانیان کلمهی آشنایی است. این کلمه همواره منطقه خشک، کمآب و فاقد شرایط مناسب زیستی را در ذهن القا می-کند. واژهی بیابان در زبان فارسی کهن به نام ویاپان، یعنی جای بیآب به کارمیرفته و در زبان عربی کلمهی صحرا به کار میرود. بیابان مکانی است که در آن، بیشتر از نصف زمین عاری از پوشش گیاهی باشد و یا اینکه زمین لخت و عاری از پوشش گیاهی غالب باشد. بیابان چشمانداز معینی است که تنها علت وجودیش، عدم هماهنگی بین مقدار آب ناشی از نزولات جوی با مقدار آبی هست که تبخیر میشود. ویژگی مشخص بیابان این است که تبخیر، بیش از بارندگی میباشد که بایستی خشکی اقلیمی را نیز مد نظر قرار داد. (خنامانی و کریمزاده، 870 :7835 و .(873 اکولوژیستها بیابان را سرزمینی میدانند که در آن فعالیت و تولیدات موجودات زنده (انسان، گیاه، حیوان) وجود داشته باشد. منطقهای که در طول یک سال یا سالها بارندگی ندارد. از دید اقلیمشناسان بیابان به خشکترین و کمباران-ترین نقطهی جهان و ایران گفته میشود که یک پدیدهی اقلیمی (خشکترین اقلیم جهان) است و متوسط بارش سالانهی آن کمتر از 05 میلیلیتر است (کردوانی، 1 :7831 و .(6 بارندگی کم، اختلاف دمایی زیاد بین روز و شب، وزش باد شدید، تبخیر زیاد و کمی پوشش گیاهی از ویژگیهای بیابان محسوب میشود. مهمترین بیابانهای دنیا در کمربند خشک دنیا واقع شدهاند. این کمربند در عرض 28 درجه تا 35 درجهی شمال و جنوب کرهی زمین قرار گرفته است. صحرای بزرگ آفریقا، صحرای عربستان، صحرای گبی در مغولستان و چین، صحرای سونوران در آمریکا و کویر لوت در ایران از بزرگترین بیابانهای دنیا به شمار میروند (فروهر مقدم، :7837

.(01 کردوانی (7831) تفاوت بین بیابان و کویر را اینگونه بیان میکند. بیابان یک سرزمین وسیع است با خشکترین اقلیم در سطح کرهی زمین و کشورها، ولی کویر خاکی است تحت تاثیر شدید نمک و در انواع آب و هوای خشک (خشک، نیمهخشک و بیابانی) هر کجا که عوامل برای تشکیل آن فراهم باشد (آب های شور سطحی و زیر زمینی، شور بودن جنس زمین و غیره) هم به طور طبیعی و هم توسط انسان در سطحی بسیار وسیع و تا سطحی بسیار کوچک، بوجود آمده و میآید. به عبارت دیگر، کویر زمینی است که به علت تراکم زیاد نمک در سطح و یا نزدیک سطح آن، برای گیاهان زراعتی قابل رویش نیست و در واقع نمکزار است (کردوانی، .(3 :7831

-8-2 اکوتوریسم بیابانی

بازدید جهانگردان از نواحی بیابانی رو به افزایش است و نیازهای روحی، روانی، تفریحی و گذران اوقات فراغت گردشگر به گونهای است که آرامش، پاکیزگی و سکوت محیط بیابانی به آن پاسخ میدهد. وجود دشتهای گسترده و هموار برای انجام ورزشهای متنوع از جمله اتومبیلرانی، موتورسیکلت و دوچرخهسواری روی ماسهزارها، شترسواری و پیادهروی، استفاده از هوا و فضای آرام شبهای بیابان، شبمانی و استراحت در سکونتگاههای روستایی، زمینههای مطالعاتی گیاهی و جانوری (فون و فلور) بیابانی و چشماندازهای شگفت-انگیز، از اهمیت زیادی برخوردار است. در این راستا گردشگرانی که به بیابان سفر میکنند، انگیزههای متفاوتی دارند که مطالعه و تحقیق برای متخصصان، ارضای حس کنجکاوی برای گردشگران ماجراجو، دستیابی به محیطی آرام توسط گردشگران جویای آرامش و محلی برای تفریح توسط گردشگران تفریحی از جملهی این انگیزههاست (خالدی، صالحیان و صیدالی، .(36 :7837 اکوتوریسم مناسب-ترین مکانیسم برای توسعهی پایدار مناطق روستایی در مناطق بیابانی و حاشیهی کویر قلمداد میشود. اکوتوریسم بیابانی فعالیتی برای گذران اوقات فراغت مسئولانه با توجه به ویژگیهای توپوگرافی و اقلیم منحصربفرد و بکر بیابان است. مناطق بیابانی به خاطر وجود

جذابیت های فراوان مختلف در آن از جمله وجود توپوگرافی و اقلیم خاص همواره مورد توجه ماجراجویان و کویر نوردان بوده و روز به روز بر اهمیت اکوتوریستی این مناطق افزوده می شود (فروهر مقدم، .(03 :7837

-3-2 روستا

در گذشته روستا به مناطقی که دارای جمعیت نسبی کمی بوده و همراه با مسکن کوچکی که در انزوای نسبی نسبت به مناطق اطراف خود قرار داشت، اطلاق میشد. روستا صورتی است از استقرار انسان بر سطح کرهی زمین که قادر است تمام مایحتاج سال خود را از درون خود تهیه کند. بنابراین ده در بنیاد کار، واحدی است طبیعی و اجتماعی با اقتصادی بسته، که تمام شرایط اتکای به خویش را از لحاظ سیاسی و اجتماعی و اقتصادی در خود جمع دارد. بنابراین روستا کوچکترین واحد جمعیتی، اقتصادی و جغرافیایی است . روستا عمدتا یک واحد همگن طبیعی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و کالبدی است که از یک مرکز جمعیت و محل کار و سکونت (اعم از متمرکز، پیوسته و یا پراکنده) با حوزه و قلمرو معین ثبتی و یا عرفی تشکیل میشود و اکثریت ساکنان شاغل دائمی آن به طور مستقیم
یا غیرمستقیم به یکی از فعالیتهای اصلی زراعی، باغداری، دامداری، صیادی، صنایع روستایی و یا ترکیبی از این فعالیتها اشتغال دارند و از آن ارتزاق مینمایند و پیوند فرهنگی و اجتماعی عمیقی مابین جامعهی آن بر قرار است و در عرف به عنوان آبادی، قریه و یا نهایتا روستا یا ده شناخته میشود. روستا پهنهای جغرافیایی و واحد برنامهریزی است، که معیشت اکثر سکنهی آن از داد و ستد متقابل بین عوامل تجدید پذیر طبیعی و رفتار انسان حاصل میشود و دارای نقش اصلی کشاورزی، دامداری و دامپروری، باغداری و نیز صنایع
خدمات وابسته است و سکونتگاههای کوچک و بزرگ همگن واقع در آن پهنه، هر یک نام و نقشی جداگانه داشته و جای مشخص و نقش تکاملدهندهی خاص خود را در مجموعهی روستا دارا می باشند (مطیعی و لنگرودی، 88 :7835 و.(82

-3 روستای گرمه

-7-8 موقعیت جغرافیایی
دشت کویر جزو مناطق بیابانی مرکز ایران است که از شمال به سمنان (گرمسار، سمنان، دامغان و شاهرود)، از غرب به تهران (ورامین)، از غرب و جنوب غرب به قم، از شرق و شمال شرق به خراسان رضوی (سبزوار و بردسکن)، از شرق و جنوب شرق به یزد (عشقآباد، طبس) و از جنوب به اصفهان (آران و بیدگل و اردستان ، خور و جندق ) محدود میشود (کردوانی، .(83 :7833 روستای گرمه از روستاهای دشت کویر است که در دهستان نخلستان از بخش خور و بیابانک شهرستان نائین واقع در شمال شرقی اصفهان قرار دارد. راه دسترسی به روستای از سمت تهران، قم ـ کاشان ـ نطنز ـ اردستان ـ نائین ـ انارک ـ چوپانان ـ جاده فرعی هفتومان ـ ایراج ـ و عروسان-گرمه و ازسمت اصفهان، نائین ـ انارک ـ چوپانان ـ جاده فرعی هفتومان ـ ایراج ـ اردیب و عروسان ـ گرمه میباشد. گرمه تا نزدیکترین شهر، یعنی خور حدود 85 کیلومتر فاصله دارد (مقصودی و دانشجویان، .(7833

شکل (1) موقعیت روستای گرمه واقع در دشت کویر، شهرستان نائین، استان اصفهان

منبع: مقصودی و دانشجویان، 1319

-2-8 وجه تسمیه

روستائیان تلفظ نام قدیم روستا را جرمق معرفی کرده و میگویند که روستایشان در قدیم، زرتشتینشین بوده و بقایای قلعهی موسوم به ساسانی را شاهد آن میدانند.

-8-8 زبان و مذهب

زبان اهالی گبری یا گرگو است که از زبانهای پهلوی ساسانی محسوب میشود. مردم این روستا مسلمان و شیعهی دوازده امامی هستند.

-3-8 اقتصاد
اقتصاد روستای گرمه بر پایهی کشاورزی است. مردم این روستا از طریق کشاورزی و با کاشت محصولاتی همچون گندم، جو، کدو، بادنجان، شلغم، زعفران، انار، خرما و سبزی خوردن امرار معاش میکنند. البته کشت خرما به دلیل آتشسوزی پنج سال پیش نخلستان ها تا حد زیادی از بین رفته است (مقصودی و دانشجویان، .(7833

-0-8 وضعیت عوامل اقلیمی فاصلهی دمای حداکثر و حداقل روستای گرمه که از اقلیم منطقهی خور تبعیت میکند، در طول سال تقریبا 05 درجه است.

به طوری که در بالاترین حد خود به 36 و در پائینترین حد به 0 درجهی زیر صفر میرسد. از طرف دیگر تعداد روزهای یخبندان در منطقه نشان میدهد که روستای گرمه تقریبا در 6 ماه از آبان تا فروردین میتواند میزبان گردشگران بیابانی باشد.

جدول (1) وضعیت عوامل اقلیمی منطقه خور

منبع: سازمان هواشناسی خور و بیابانک

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله در مورد ارزیابی فعالیت و کارایی واحدهای تحق

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله در مورد ارزیابی فعالیت و کارایی واحدهای تحقیق و توسعه (R&D) در صنایع ایران در pdf دارای 17 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله در مورد ارزیابی فعالیت و کارایی واحدهای تحقیق و توسعه (R&D) در صنایع ایران در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله در مورد ارزیابی فعالیت و کارایی واحدهای تحقیق و توسعه (R&D) در صنایع ایران در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله در مورد ارزیابی فعالیت و کارایی واحدهای تحقیق و توسعه (R&D) در صنایع ایران در pdf :

ارزیابی فعالیت و کارایی واحدهای تحقیق و توسعه (R&D) در صنایع ایران

در شرکت های صنعتی ایران فعالیت های تحقیق و توسعه (R&D) سابقه ی چندانی ندارد. در این بررسی، تعدادی از واحدهای صنعتی باسابقه و نسبتاً فعال انتخاب شده و کارایی شیوه های مختلف تحقیقات در آنها مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج کلی نشان می دهد که ایجاد واحد مستقل تحقیق و توسعه (R&D) تا حدودی مورد توجه این واحدها بوده ولی از همکاری تحقیقاتی

دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی استقبال چندانی نمی شود. عوامل محدودکننده ی تحقیقات و دیدگاه های مدیران ارشد صنایع در جهت بهبود امر تحقیقات از دیگر نکات قابل بحث این بررسی است.
مقدمه
در شرکت های صنعتی، تحقیق و توسعه (R&D) به عنوان بخشی از سرمایه برای تضمین قدرت رقابت فن آوری در بلندمدت محسوب می شود. هدف از اجرای طرح های تحقیقاتی، افزایش عمر محصول و کاهش هزینه های تولید است. پیدایش R&D در صنایع به مفهوم امروزی آن به شروع قرن بیستم برمی گردد. البته خدمات مهندسی به منظور بهبود محصول و فرایندها با استفاده از تخصص مهندسان با تجربه ی شاغل در صنایع، سابقه ی طولانی تری دارد. تا قبل از سال 1900 تجربه ی تحقیق در صنعت برای بهره گیری از فن آوری در راستای اهداف ویژه ی شرکت ها سابقه ی چندانی نداشته است. در سال 1900 شرکت جنرال الکتریک (GE) امریکا یک استاد جوان دانشگاه MIT به نام «ویلیام آرویتنی» را استخدام کرد تا هفته ای دو روز برای این شرکت تحقیق کند. ویتنی استادیار شیمی مؤسسه فن آوری ماساچوست بود. مدیریت GE بر آن بود تا موفقیت فن آوری شرکت را با تأسیس یک آزمایشگاه تحقیقاتی تقویت نماید. ویتنی بعدها از MIT استعفا داد و مدیر یکی از اولین آزمایشگاه های تحقیقاتی صنایع در دنیا شد.
این رخداد یک الگوی نمونه محسوب می شد که دانشمند دانشگاهی تازه فارغ التحصیل وارد تحقیقات صنعتی شود و به این ترتیب الگوی «فن آوری علمی» از طریق فرآیند تحقیقات صنعتی بنیاد گذاشته شد.اختراع ادیسون بود. این لامپ ها از یک رشته ی زغالی با مقاومت زیاد ساخته می شد که با اختراعات بعدی از رده خارج شد. یکی از این اختراعات ساخت لامپ درخشان توسط والتر نرنست، شیمی دان آلمانی بود. لامپ ساخت او از یک رشته ی سرامیکی ساخته می شد که در دمای بالاتری تشعشع می نمود. پیشرفت بعدی ساخت لامپ بخار جیوه توسط پیتر کویر هیویت امریکایی بود. در آن زمان GE هنوز کاری برای لامپ های جایگزین نکرده بود در حالی که رقیب اصلی یعنی جرج وستینگهاوس از کوپر هیویت پشتیبانی می کرد و حق امتیاز لامپ نرنست را هم به دست آورده بود. بنابراین، برای کسب قدرت رقابت، مرکز تحقیق و توسعه

ی GE تأسیس شد.
وایز در خصوص اهمیت تاریخی ویتنی می گوید: «شاید او اولین دانشمندی نباشد که در صنایع امریکا حتی در جنرال الکتریک استخدام شده است. افتخار لامپ برای توماس ادیسون و کار او همچنان باقی است. چون کار ادیسون اختراع بود اما تلاش ویتنی یک حرکت پیشتازانه در صنعت امریکاست که به دانشمند یک نقش و هویت جدید به نام پژوهشگر صنعتی اعطا نمود.»
به این ترتیب بود که اولین مراکز R&D در صنایع به وجود آمدند.
مؤسسات معروف دیگری پس از آن اقدام به ایجاد R&D نمودند، از قبیل:

بیرون از شرکت راه مناسبی برای ارتقاء موقعیت فن آوری خواهد بود. نتیجه ی بررسی در خصوص عقد قرارداد تحقیقاتی با دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی، استفاده از خدمات محققان منفرد و ایجاد واحد تحقیقاتی با صنایع همگن در جدول شماره ی 3 ارائه شده است.
مورد اقدام شده در جریان موافق نیست
قرارداد تحقیقاتی با دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی 25 37 –
استفاده از خدمات محققان منفرد 50 13 12
ایجاد مراکز تحقیقاتی صنایع همگن – 27 11
قرارداد تحقیق و توسعه با خارج از کشور 12 57 17

به طور کلی، همکاری این دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی در سطح مطلوبی قرار ندارند. شرکت ها تمایل دارند با محققان منفرد کار بکنند و بر آن هستند تا از دیوانسالاری مرسوم سازمان های دولتی پرهیز نمایند. همکاری مشترک و عقد قرارداد تحقیقاتی با خارج از کشور به دلیل وابستگی فن آورانه اکثر صنایع، همچنان دارای جاذبه است.
طرح های تحقیقاتی
تحقیقات نشان می دهد که شرکت های صنعتی در دوره ی مورد بررسی به طور متوسط 72 طرح تحقیقاتی داشته اند. رقم فوق با توجه به ظرفیت و توانایی تحقیقاتی شرکت ها قابل توجه است. در مصاحبه با برخی از مدیران این واحدها مشخص شد که تلقی یکسانی از تعریف طرح تحقیقاتی وجود ندارد. به همین دلیل بعضی از صنایع هر نوع فعالیت هرچند کوچک را که برای بهبود وضع شرکت انجام شده است در این آمار منظور کرده اند. دامنه ی تغییرات تعداد طرح ها 198 طرح است که بین 2 تا 200 طرح در نوسان قرار دارد.

بر اساس بررسی به عمل آمده، مدت زمان لازم برای انجام دادن طرح های تحقیقاتی را، 78 درصد از پاسخگویان کمتر از یکسال، 18 درصد تا یکسال و 4 درصد تا دو سال اعلام کرده اند. اگرچه سرعت در انجام دادن تحقیقات یک شاخص مثبت به حساب می آید، اما برداشت کلی حاکی از آن است که فعالیت تحقیقاتی در جهت اجرای طرح های عمده و تعیین کننده جریان ندارد. تجربه ی واحدهای تحقیق و توسعه در کشورهای صنعتی نشان می دهد که متوسط زمان اجرای طرح های تحقیقاتی صنعتی که منجر به فن آوری می شوند 3 سال است.

میزان اعتباری که از فروش سالیانه ی این شرکت ها صرف تحقیق و توسعه می شود به طور متوسط 5/2 درصد است. این نسبت برای فعالیت تحقیقاتی مطلوب 5 درصد تعیین شده است. البته، شرکت های موفق و پیشتاز در امر فن آوری در بعضی دوره ها تا 20 درصد فروش در تحقیق و توسعه سرمایه گذاری نموده اند.
تحقیقات انجام گرفته از سوی واحدهای صنعتی، در زمینه ی اصلاح

محصول و فرایند تولید موجود و طراحی محصول و فرایند جدید صورت گرفته است. تعداد کمتری از طرح های تحقیقاتی نیز در زمینه ی مهندسی معکوس و نوآوری در فن آوری های قبلی بوده است.
نحوه ی همکاری و ارتباط صنعت با دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی
بیشترین ارتباط صنایع با دانشگاه، که شکل دایمی و منظم پیدا کرده

، برنامه ی کارآموزی تابستانی دانشجویان در واحدهای صنعتی است.
از بین شرکت های بررسی شده 12 درصد دارای طرح های مشترک با دانشگاه ها یا مراکز تحقیقاتی دولتی هستند. حدود 38 درصد گاهی ارتباط داشته اند و 50 درصد هیچ ارتباط تحقیقاتی با این مراکز نداشته اند. در زمینه ی به کارگیری کادر تحقیقاتی از دانشگاه ها یا مراکز تحقیقاتی 8 درصد اقدام کرده اند، 17 درصد به صورت موردی کادر تحقیقاتی را دعوت به کار می کنند و بقیه استفاده ای در این مورد نداشته اند.
با توجه به ضعف امکانات پژوهشی در صنعت، استفاده از این تجهیزات در مراکز دولتی و دانشگاه ها مفید به نظر می رسد. 65 درصد از شرکت های مورد بررسی از این امکانات هر از چند گاهی در قبال پرداخت هزینه استفاده کرده اند.
از جمله شیوه های نزدیکی دانشگاه و صنعت، مشارکت متخصصان صنعت در فعالیت های آموزشی است. این شیوه در بعضی از کشورهای در حال توسعه آثار مثبتی بر جای گذاشته است. با توجه به ویژنگی های دانشگاه های ایران این شیوه در کشور ما مرسوم نیست. دانشگاه ها از امکانات و تجهیزات موجود در صنایع که بعضاً منحصر به فرد هستند، برای امور تحقیقاتی یا آموزش دانشجویان استفاده می نمایند. حدود 48 درصد از صنایع به این نوع ارتباط به صورت موردی پاسخ مثبت داده اند. در همین خصوص، حدود 38 درصد به همکاری های نامنم اقدام نموده اند و مابقی فعالیت خاصی نداشته اند.
ضرورت انجام دادن فعالیت تحقیق و توسعه در صنایع
در بررسی دلایل عمده برای تحقیقات صنعتی به عوامل مختلفی اشاره شده است. راه های تحقق این عوامل را در درجه ی اول تحقیقات توسط خود شرکت، در مرحله ی بعد استفاده از همکاری دانشگاه و مراکز تحقیقاتی و در نهایت خرید خدمات و دانش فنی خارجی دانسته اند. موضوعاتی که به عنوان اهداف R&D شناخته شده به ترتیب زیر اولویت بند

ی می شود:
1- بهبود کیفیت محصول
2- طراحی محصولات جدید
3- بهینه سازی فرایند و روش تولید
4- کسب سطوح قابل پذیرش ملی و بین المللی
5- افزایش توانایی علمی و فنی در شرکت
6- کاهش ضایعات
7- جایگزینی مواد اولیه ی خارجی
8- جذب فن آوری های وارده به کشور
9- ایجاد خودکاری و افزایش ظرفیت تولید
10- نوسازی تجهیزات و تکنیک های خط تولید
11- سازگار نمودن تجهیزات و روش تولید با مواد و ترکیبات جدید
12- بازیافت ضایعات
13- کاهش مصرف مواد و قطعات
14- جبران محدودیت های قانونی و ارزی برای استفاده از خدمات خارجیان
15- حفظ برتری در بازار و رقابت با سایر تولید کننده ها
16- کاهش هزینه های تولید
17- نیاز به دانش فنی برای تولید محصولات جدید
18- اطلاعات فنی و تجاری از بازارهای داخلی و خارجی
19- افزایش سطح بهره وری و کارایی
20- نمونه سازی و تولید نیمه صنعتی محصول جدید
21- کاهش قیمت فروش محصول

22- بهبود سیستم دفع فاضلاب
23- عمل نکردن تعهدات طرف خارجی قرارداد فن آوری
عوامل محدود کننده ی تحقیق و توسعه در صنعت
عوامل عمده ای که موجب عدم تمایل شرکت ه

ا به سرمایه گذاری در تحقیقات و یا کاهش این فعالیت ها در شرکت و یا توسط تحقیقات قراردادی می شود به قرار زیر است.
1- مشکلات اقتصادی شرکت های صنعتی
2- عدم ثبات سیاست های اقتصادی و اجتماعی
3- عدم توانایی در استفاده از مهارت های داخلی شرکت
4- نبود ارتباط با مراکز تحقیقاتی داخلی
5- بی اعتمادی به توانایی مراکز تحقیقاتی و دانشگاه ها

6- عدم امکان تجاری کردن نتایج تحقیقات دانشگاهی
7- مدیریت شرکت
8- ساختار مالکیت شرکت
9- عدم وجود فشار رقیب
10- کمبود بودجه برای تحقیق و توسعه
11- نبود ساز و کارهای تشویقی

12- پرهزینه و کم نتیجه بودن تحقیقات
13- فقدان فرهنگ تحقیق و توسعه
14- دیوانسالاری و مشکلات ارتباط با دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی
تقریباً تمامی شرکت ها معتقدند که سیاست های تعدیل اقتصادی موجب توجه و تمایل صنایع به تحقیق و توسعه شده است. میزان تأثیر عوامل مورد نظر، از دیدگاه شرکت های مورد بررسی در جدول شماره ی 4 ارائه شده است.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر
<   <<   81   82   83   84   85   >>   >