سفارش تبلیغ
صبا ویژن

پروژه دانشجویی مقاله بررسی انعکاس عملکرد شرکتها در بورس اوراق ب

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله بررسی انعکاس عملکرد شرکتها در بورس اوراق بهادار تهران با توجه در pdf دارای 17 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله بررسی انعکاس عملکرد شرکتها در بورس اوراق بهادار تهران با توجه در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله بررسی انعکاس عملکرد شرکتها در بورس اوراق بهادار تهران با توجه در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله بررسی انعکاس عملکرد شرکتها در بورس اوراق بهادار تهران با توجه در pdf :

بررسی انعکاس عملکرد شرکتها در بورس اوراق بهادار تهران با توجه

چکیده
ما در این تحقیق به بررسی انعکاس عملکرد شرکتها در بورس اوراق بهادار تهران با توجه به حجم معاملات آنها پرداختیم و از این متغیر به عنوان ابزاری در جهت نشان دادن عملکرد شرکتها در بورس اوراق بهادار تهران بهره بردیم. برای رسیدن به این هدف تعداد 67 شرکت را بین سالهای 1379 تا 1387 مورد بررسی قرار دادیم و ابتدا از نسبتهای,ROE,ROA,EVA به عنوان

معیارهایی جهت بررسی عملکرد شرکتها استفاده کردیم و سپس با استفاده از حجم معاملات آنها در بین سالهای 1387-1379 در بورس اوراق بهادار تهران، عملکرد آنها را از دیدگاه سرمایه گذاران مورد بررسی قرار دادیم و با استفاده از ضریب همبستگی به آزمون متغیرهای فوق الذکر را پرداختیم، نتیجه این آزمون نشان می داد که ارتباط این دو متغیر بسیار ضعیف می باشد.

این مسئله بدان معنی می باشد که سرمایه گذاران در بازار سرمایه توجهی به خود شرکت و عملکرد آن نداشته و خرید و فروشهای سهام بدون توجه به تحلیلهای بنیادی، صورتهای مالی، گزارش حسابرسان و ; انجام شده و عوامل دیگر در آن تاثیر گذار می باشند. که از نتایج آن می توان به شکل گیری حباب قیمتی و ضعیف شدن بازار سرمایه و متضرر شدن سهام داران جز و کل اشاره کرد.

واژگان کلیدی:حجم معاملات، سرمایه گذاران، بورس اوراق بهادار تهران،ارزیابی عملکرد شرکتها
مقدمه
تحقیقات و تحلیلهای همه جانبه بازارهای اوراق بهادار و نتیجه گیری صحیح می تواند سرعت رشد و شکوفایی این بازارها را تحقق بخشد. بورسهای معتبر دنیا نشان داده اند که در تامین و جمع آوری سرمایه موفق بوده و این حاصل کثرت و اعتقاد سهامداران به بازارهای سرمایه و کارایی بازار است، به نحوی که مطمئن هستند سرمایه های آنان به هدر نرفته و سودهای معقولی به ارمغان

می آورد. تحقیق پیرامون مقوله های مختلف موثر بر عملکرد شرکتها و توجه سرمایه گذاران به این عملکرد
می تواند به تصمیم گیری صحیح سهامداران منجر شده و تخصیص بهینه منابع اقتصادی به نحو مطلوبتری انجام گرفته و وضع سرمایه گذاری بهتر گردد.

تحقیقات نشان داده است که عوامل مختلفی قادر است بر تصمیمات سرمایه گذاران تاثیر بگذارد اما آنچه که مهم به نظرمی رسد این است که میزان اتکا سرمایه گذاران و معامله گران به اطلاعات غیر حسابداری بسیار بیشتر از اطلاعات حسابداری و مالی میباشد. با توجه با این مسئله می توان چنین استنباط نمود که سرمایه گذاران بدون در نظر گرفتن وضعیت شرکت و عملکرد آن و با توجه به سایر عوامل بازار سرمایه اقدام به خرید و فروش سهام
می نمایند.

 

بیان مسئله:
از آنجا که فرایند تصمیم گیری سرمایه گذاران، تحت تاثیر ترکیبی از اطلاعات مالی و غیر مالی است، اما گزارشهایی که مدیران در رابطه با عملکرد و نحوه فعالیت شرکت به بازار سرمایه ارایه
می کنند، صرفا ابعاد مالی قضیه را در بر می گیرد و شامل اطلاعات غیرمالی نمی باشد علاوه بر اطلاعات مالی رایج، باید اطلاعات بیشتری در مورد شرکتها که بر قیمت سهام موثرند، برای سرمایه گذاران افشا شود. به طوری که نتایج تحقیق دو محقق استرالیایی بال و براون نشان داد، تغییرات قیمت سهام با تغییرات سود همسو است ولی به آن میزان نیست، از آن زمان برخی نکات از جمله این که تغییرات قیمتهای سهام، علاوه برتغییرات سود حسابداری از متغیرهای دیگری نظیر نوع صنعت، ترکیب سرمایه شرکت و سهم بازار فروش محصولات و ; تاثیر می پذیرد، برای سرمایه گذاران روشن شد.
حال مسئله این است که چرا سرمایه گذاران در تصمیمات سرمایه گذاری خود توجه چندانی به اطلاعات حسابداری وعملکرد شرکت نمی کنند و عوامل دیگری در تصمیمات آنها موثر می باشد و آیا اساسا این مسئله ناشی از سرمایه گذاران و یا ناشی از عملکرد ضعیف بازار سرمایه و همچنین اطلاعات ارائه شده توسط شرکتها می باشد.

اهمیت موضوع تحقیق:
یکی از مهمترین نیازهای سرمایه گذاران بورس اوراق بهادار، داشتن اطلاعاتکافی جهت تصمیم
گیری برای سرمایه گذاری مطلوب در سهام است. یکی از مهم ترین اطلاعات مورد نیاز اطلاعات حسابداری است که محصول سیستم حسابداری می باشد. در واقع هر چقدر که سرمایه گذاران، بیشتر از اطلاعات حسابداری استفاده کنند، انتظار می رود که تصمیمات منطقی و مناسب تری را اتخاذ نمایند. دسترسی سریع و آسان همگان به اطلاعات، باعث جلوگیری شایعات و همچنین متضرر شدن سهامداران باالفعل و با القوه، در معامله سهام با قیمتهای غیر واقعی می شود. در نبود یک سیستم مناسب که اطلاعات قابل اتکا را در اختیار سرمایه گذاران قرار دهد، اعتماد عمومی به بازار از دست می رود و بازار کارایی خود را از دست می دهد. اگر بتوان مشخص کرد که سرمایه گذاران در تصمیمات سرمایه گذاری خود تا چه حد میزان به اطلاعات منتشره از سوی شرکتها و سایر نهادها اتکا می کنند، و چقدر به این اطلاعات اعتماد دارند و در تصمیات خود بیشتر به چه نوع اطلاعاتی اتکا می کنند، آن وقت می توان یک روش ثابتی را برای سازماندهی ارائه اطلاعات جهت دست یابی موثر سرمایه گذاران به اطلاعات و تصمیم گیری سریع ارائه داد و همچنین ادعا کرد که بورس تهران چقدر به اهداف خود در زمینه شفاف سازی اطلاعات و ایجاد اعتماد در سرمایه گذاران دست یافته است.

اهداف تحقیق:
هدف اصلی این پژوهش و انگیزه اصلی محقق برای پاسخ به این سوال بود که عملکرد شرکتها تا چه حد در تصمیات سرمایه گذاران برای خرید و فروش سهام موثر است و عملکرد خوب و یا بد شرکتها تاثیری در میزان خریدو فروش سهام آنها دارد و یا عوامل دیگری در این مسئله تاثیر گذار هستند.

پیشینه تحقیق:
جهت دستیابی به بهترین معیار ارزیابی عملکرد ، مطالعات بسیاری مسیر تاریخی مدلهایی که به منظور ارزیابی عملکرد و خلق ثروت بوجود آمده را نشان می دهد. در دهه 1920 نرخ بازده سرمایه گذاریها (ROI) و سیسم دوپونت ، دهه 1970 سود هر سهم (EPS) ، دهه 1980 نسبتهای ارزش بازا به ارزش دفتری، بازده حقوق صاحبان سهام (ROE) و نرخ بازده خالص داراییها (RONA) و در 1990 تا کنون مفاهیم سود اقتصادی باقمیانده و ارزیابی متوازن مورد تأکید قرارگرفته است بنت استووارت (1994 ) تحقیقی با عنوان رابطه انواع معیارهای ارزیابی عملکرد با ارزش سهام باجامعه آماری از 320 شرکت انتخاب شده و با روش آماری همبستگی ساده بدین نتیجه رسید که تغییرات در میزان ارزش افزوده اقتصادی بیش از 50% تغییرات در ارزش بازار سهام را پیش بینی می نماید در حالیکه رشد فروش، رشد سود و ROE به تریبت 10% ، 20% ، 35% تغییرات ارزش بازار سهام را پیش بینی می نمایند . (12)

در سال 1380 تحقیقی با عنوان کاربرد اطلاعاتی ارزش افزوده اقتصادی ((ارزش افزوده اقتصادی در ارزیابی عملکرد مالی انجام شده است، با توجه به نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری اطلاعات جمع آوری شده ما دریافتیم که فقط سود عملیاتی (OI) دارای بار اطلاعاتی در زمینه توضیح تغییرات بازده سهام می باشد و ارزش افزوده اقتصادی در این زمینه دارای بار اطلاعاتی نمی باشد.(2)

در سال 1385 تحقیقی با عنوا ن مطالعه رابطه همبستگی بین ارزش افزوده اقتصادی و نرخ بازده داراییها و ارزیابی عملکرد شرکتهای خودروسازی فعال در سازمان بورس اوراق بهادار ایران انجام گرفت. یافته های این تحقیق با توجه به صنعت بیانگر این است که هیچ رابطه معناداری بین دو معیار مذکور وجود ندارد یعنی نمی توان این در معیار را بعنوان جایگزین یکدیگر جهت ارزیابی عملکرد شرکتهای مورد استفاده قرار داد و هر معیار با توجه به اهداف ارزیابی باید مورد تحلیل قرار گیرد.(3)
مستوفی در پایان نامه کارشناسی ارشد به بررسی رابطه بینEVAو EPS درشرکتهای محصولات کانی غیر فلزی، طی سالهای 72-77 می پردازد. که با آزمون رابطه همبستگی در سطح اطمینان 99% به این نتیجه می رسد که بینEVAو EPS همبستگی وجود ندارد.(4)

در سال 1968، بال و براون یک تحقیق آماری در زمینه ی بازارهای سرمایه را در حسابداری آغاز نمودند که هنوز هم تا به امروز ادامه دارد. این دو نخستین افرادی بودند که بر اساس روش علمی نشان دادند که قیمت بازار سهام شرکت ها، نسبت به اطلاعات مندرج در صورت های مالی از خود واکنش نشان می دهند(5)

ماریلین و گئوفری در نتیجه تحقیقات خود، که در کشور استرالیا انجام شد به این نتیجه رسیدند، که مهم ترین عامل تاثیرگذار بر تصمیمات سرمایه گذاران، مدیریت شرکت است وتاکید بر این مطلب دارند کیفیت مدیریت، کلید شناسایی شرکت برای تحلیل گران است(9)

لن و ماخیجا رابطه بین بازده سهام و EVAرا مطالعه کردند. آنها نشان دادند که این دو معیار همبستگی مثبتی با بازده سهام دارند و این همبستگی بهتر از نسبتهای سنتی نظیرمیزان بازده

دارایی ها، میزان بازده حقوق صاحبان سهام و نرخ بازده فروش است.(10)
تیان وزیتن (2007) راتطق بین ساختار سرمایه و عملکرد شرکتهای را با استفاده از اطلاعات 167 شرکت اردنی در طول سالهای 1989-2003 مورد بررسی قرار دادند. نتایج نشان داد که ساختار سرمایه یک اثر منفی برمعیارهای عملکرد شرکت دارد.(11)

جامعه و نمونه آماری تحقیق:
در گاهی موارد انتخاب به صورت تصادفی یا غیر تصادفی مشکل و حتی در بعضی موارد غیر ممکن است. در چنین شرایطی، پژوهشگر از نمونه گیری در دسترس استفاده
می کند(7). دوره زمانی این تحقیق نیز بین سالهای 1379 الی 1387 می باشد و شرکتهایی که دارای شرایط زیر می باشند مورد بررسی قرار گرفتند:
1- حداقل از از ابتدای سال 1379 در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شده باشد.
2-اطلاعات مورد نیاز جهت متغیرها تحقیق در مورد آن شرکتها ، در طول دوره تحقیق در دسترس باشد.
3-جرو شرکتهای خدماتی، تامین مالی و سرمایه گذاری نباشد. زیرا این شرکت ها دارای ساختار سرمایه متفاوتی از سایر شرکت های تولیدی هستند.
4-معاملات سهام شرکتهای طی سالهای مورد مطالعه وقفه معاملاتی نداشته باشد.
5-سال مالی شرکت مختوم به 29اسفند ماه باشد و شرکت در دوره مورد مطالعه سال مالی خود را تغییر نداده باشد.
لذا 67 شرکت که دارای شرایط فوق بوده اند به عنوان نمونه ی جامعه ی آماری در نظر گرفته شدند.

روش تحقیق:
این تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی می باشد وبرای آزمون فرضیه ها از رگرسیون استفاده شده است. در این تحقیق برای دستیابی به اهداف آن، فرضیه های تحقیق به شرح زیر تدوین شده است:
فرضیه ی اصلی:
بین حجم معاملات و عملکرد شرکتها رابطه معنا دار مثبت وجود دارد.
فرضیات فرعی:
1-بین حجم معاملات و نرخ بازده حقوق صاحبان سهام (ROE) رابطه معنادار مثبت وجود دارد.
2-بین حجم معاملات و نرخ بازده داراییها(ROA) رابطه معنا درمثبت وجود دارد.
3-بین حجم معاملات و ارزش افزوده اقتصادی(EVA)رابطه معنادار مثبت وجود دارد.

متغیرها و الگوی تحقیق:
در این تحقیق متغیرها و الگوهایی به شرح زیر مورد استفاده قرار گرفته اند:
متغیرمستقل تحقیق (X)

متغیر مستقل این تحقیق حجم معاملات شرکتها می باشد که اطلاعات شرکتهای مورد بررسی با استفاده از نرم افزار ره آورد نوین استخراج شده است
متغیرهای وابسته تحقیق (Y)
متغیر وابسته این تحقیق به طور کلی معیارهای مالی سنجش عملکرد می باشد:
1-محاسبه نرخ بازده حقوق صاحبان سهام

 

2-محاسبه نرخ بازده دارایی

3-محاسبه ارزش افزوده اقتصادی(EVA)
ارزش افروده ی اقتصادی بر اثر بخشی مدیریت در یک سال معین تاکید داشته و یکی ار ارکان این تحقیق است. با عنایت به این که فرمول محاسبه ای ارزش افزوده اقتصادی به شرح ذیل است، هر کدام از اجزای آن این گونه محاسبه می شوند:

NOPAT:
هزینه کاهش ارزش موجودی ها+صرفه جویی مالیاتی هزینه ی بهره- هزینه ی بهره + سود خالص حسابداری پس از کسر مالیات + هزینه ی معوق + هزینه ی مزایای پایان خدمت + هزینه مطالبات مشکوک الوصول + هزینه کاهش سرمایه گذاری ها
CAPITAL:
ذخیره کاهش ارزش سرمایه گذارها+ ذخیره کاهش ارزش موجودیها + بدهی های بهره دار + جمع حقوق صاحبان سهام + (هزینه های پرداختنی) بدهی بابت هزینه های معوق + ذخیره مزایای پایان خدمت کارکنان + ذخیره مطالبات مشکوک الوصول
نحوه محاسبه میزان هزینه سرمایه ای(C):
فرمول محاسبه میزان هزینه ی سرمایه ای به شرح ذیل است:

W1.C1+W2.C2+W3.C3+…+Wn.C=C
W=Weighted
Cost of Capital =C
هزینه سرمایه براساس منابع تامین مالی محاسبه می شود که شامل:
الف. بدهی ها بهره دار: در مورد این دسته ازمنابع مالی میران منطور شده بر اساس یادداست پیوست صورتهای مالی و یه صورت نرخ موثر (خالص از مالیات) مورد استفاده قرار گرفته است.

ب.اوراق قرضه منتشره:درمورد این دسته از منابع مالی نیر همانند بدهی های بهره دار میزیان منظور شده بر اساس یادداشت پیوست صورتهای مالی و به صورت نرخ موثر (خالص از مالیات ) مورد استفاده قرار گرفته است.

ج.سهام عادی و سایر مشتقات حقوق صاحبان سهام:در خصوص سهام عادی و سایر مشتقات متعلق به سهامداران عادی از مدل گوردون با میزان رشد ثابت استفاده شده است. با بهره گیری از مدل گوردون با میزان رشد ثابت، روش محاسبات به شرح ذیل است:

:Pقیمت سهام عادی
:Dسود سهام در سال مورد نظر
:gمیزان رشد
:Fمیزان هزینه های انتشار
در خصوص هزینه های انتشار که درمورد حقوق صاحبان سهام در بخش سرمایه پرداخت شده از نرخ ثابت یک در صد استفاده شد. فروشندگان سهام براساس قوانین فعلی سازمان بورس اوراق بهادار ایران باید 75/. درصد کارمزد فروش را پرداخت کند و از طرفی هزینه ها چاپ و انتشار براساس میانگین های به دست آمده 20/. درصد است و لذا در مجموع 95/. درصد هزینه های انتشار و فروش سهام باید مد نظر قرار گیرد که برای سهولت محاسبات و این که 5/. درصد هیچ اثر بالقوه در تحقیق نمی گذارد لذا به استفاده از نرخ یک درصد به صورت رند شده بسنده کردیم.

یکی از نکات مهم در محاسبه ارزش افزوده اقتصادی محاسبه ی میزان رشد است که برای محاسبه ی آن روش های سود هر سهم (EPS)وسود تقسیمی هر سهم(DPS)
استفاده شده است. اما آن چه شایان توجه است این است که بهترین میزان رشد به دست آمده از روش فوق به هر صورتی که بوده یعنی چه مثبت، چه منفی و چه صفر مورد استفاده قرار گرفته است(ازمنفی ها کمترین و از مثبتها بیشترین)تا ازتحریف حقایق جلو گیری به عمل آید.نتایج حاصل از به کارگیری روشهای فوق در جدول شماره 1 منعکس شده است.
ردیف نام شرکت EVA ROE ROA ردیف نام شرکت EVA ROE ROA
1 پتروشیمی خارک 0122 0373 0817 36 دارو سازی کوثر 0274 0686 066
2 تهران دارو 022 0531 0851 37 داروپخش 0183 0473 0494
3 دارو عبیدی 0158 062 0376 38 سایپا دیزل 075 079 0598
4 ریخته‌گری ‌تراکتور 0241 0268 0671 39 کارتن مشهد 0156 0222 0316
5 زامیاد 0289 0604 0495 40 ایران خودرو 058 0835 0132
6 آهنگری تراکتور 028 026 0634 41 گروه‌ بهمن 095 0749 0338
7 سیمان قائن 064 0819 0715 42 نورد آلومینیوم 061 077 048
8 صنعتی بارز 0145 0823 0716 43 دارو ابوریحان 0294 0785 023
9 فروسلیس ایران 034 0733 086 44 دارو رازک 0245 0492 0336
10 کالسیمین 0137 0405 0114 45 دارو جابربن حیان 018 0542 0639
11 البرز دارو 0232 0802 0212 46 دارو لقمان 0118 099 0651
12 بوتان 0159 0377 0555 47 لنت ترمز 072 0792 0347
ردیف نام شرکت EVA ROE ROA ردیف نام شرکت EVA ROE ROA
13 پتروشیمی آبادان 0105 066 0633 48 مهندسی فیروزا 093 0305 026
14 پتروشیمی فارابی 0136 0436 0204 49 نیرومحرکه 0268 0455 0399
15 خاک چینی ایران 0214 0215 0742 50 پمپ ایران 086 054 075
16 رادیاتور ایران 011 0381 0622 51 کیمیدارو 0289 0305 0305
17 صنعتی دریایی 0227 0845 078 52 جام دارو 0239 0703 0224
18 فنر سازی خاور 051 0403 047 53 شیشه و گاز 0153 049 0101
19 کاربراتور ایران 039 0155 062 54 نساجی بروجرد 0266 0203 053
20 کربن ایران 0123 058 072 55 موتوژن 092 0703 085
21 کمک فنرایندامین 099 091 049 56 چینی ایران 0157 0704 0667
22 پارس خزر 0261 038 0804 57 قند مرودشت 0123 081 096
23 پارس دارو 0285 0325 0569 58 ایران مرینوس 0244 0514 0557
24 دارو فارابی 0273 0645 0662 59 فیبر ایران 0111 048 019
25 دارو امین 0167 0562 0405 60 آبسال 0226 0419 0172
26 سایپا 0133 0712 0797 61 قند نقش جهان 0286 0371 0363
27 سینا دارو 0171 0294 05 62 پشم شیشه ایران 039 0321 0688
28 لامپ پارس شهاب 048 0614 0804 63 آلومتک 0163 0325 051
29 کاشی پارس 0143 062 0685 64 سیمان فارس و خوزستان 0206 0292 0697
30 لوله و ماشین سازی 0117 0341 0176 65 پارس مینو 048 0355 0318
31 پاکسان 0179 0482 0748 66 قند شیرین خراسان 015 0746 0613
32 دارو داملران 045 0638 0673 67 شیشه قزوین 037 0815 0828
33 ایران خودرو دیزل 093 033 0451
34 چرخشگر 023 0686 0729
35 دارو اسوه 023 0484 0567
جدول شماره 1- نتایج حاصل ROE,ROA,EVA

روش اجرای تحقیق
روش اجرای تحقیق به این صورت است که پس از اندازه گیری متغیرهای تحقیق، از مدل رگرسیون خطی بین متغیر مستقل و متغیر وابسته برای هریک از فرضیات فرعی استفاده خواهیم کرد تا در نهایت به نتیجه گیری در مورد فرضیه اصلی تحقیق بپردازیم.
چنانچه برابر صفر باشد، ارتباط معناداری بین متغیر مستقل و متغیر وابسته در هریک از فرضیات وجود نخواهد داشت و اگر عددی غیر صفر باشد ارتباط بین دو متغیر تائید خواهد شد:

در نهایت با استفاده از آزمونهای آماری به بررسی صحت معناداری فرضیات تحقیق خواهیم پرداخت.

روشهای آماری
برای اعتبار بخشیدن به نتایج حاصل از تحقیق، بایستی فرضیه ها تحقیق را با استفاده از آزمون های آماری مورد آزمون قرار دهیم. فنون آماری مناسب برای بررسی صحت یا سقم فرضیها، فنون «آزمون فرض آماری» هستند. در واقع هر حکمی در باره جامعه را یک فرض آماری می نامند که قابل قبول بودن آن باید بر مبنای اطلاعات حاصل از نمونه گیری از جامعه بررسی شود (8).
روش آماری که در آزمون فرضیات مورد استفاده قرار می گیرد مدل رگرسیون می باشد. مدل سازی اقتصاد سنجی با استفاده از سری های زمانی، روش های سنتی و معمول، مبتنی بر فرض ایستایی متغیرهای سری زمانی مدل است. بر اساس این فرض میانگین و واریانس متغیرها در طول زمان ثابت بوده و مستقل از زمان می باشد. همچنین کوواریانس بین هر دو مقدار از متغیر سری زمانی تنها بستگی به فاصله زمانی بین آن دو دارد و اندیس زمان دو مقدار فی نفسه مهم نیست.
حال چنانچه متغیرهای سری زمانی مورد استفاده در برآورد پارامتر های مدل ناایستا باشند، احتمال اینکه رگرسیون بدست آمده جعلی باشد بسیار بالاست که در این صورت استفاده از آمارهای t و f گمراه کننده خواهد بود. مطالعات محققان نشان داده است که در صورت عدم تحقق فرض ایستایی، احتمال اینکه نتایج بدست آمده تنها یک رگرسیون جعلی بوده و هیچگونه رابطه اقتصادی واقعی و تعادل وجود نداشته باشد، افزایش می یابد.(1)
در این مطالعه با توجه به اینکه اطلاعات مورد استفاده برای متغیرهای مورد نظر به صورت سری زمانی می‏باشند لذا برای برآورد مدل از روش OLS استفاده می شود.
در تجزیه و تحلیل رگرسیون بدنبال یافتن نوع رابطه ریاضی وتحلیل آن هستیم، به طوری که با آن بتوان نوع رابطه میان متغیرها را کشف نمود.. در این مدل فرض بر این است که متغیر وابسته (معیارهای مالی سنجش عملکرد) تابعی از مقادیر متغیر مستقل تحقیق (حجم معاملات) است. اگر بین متغیرهای وابسته و متغیر مستقل رابطه خطی وجود داشته باشد آنگاه انتظار می رود که تغییرات مشاهده شده در متغیر وابسته توسط متغیرهای مستقل توضیح داده می شود در غیر اینصورت نتیجه می گیریم که رابطه های خطی بین متغیر وابسته و متغییر مستقل وجود ندارد.

همبستگی
همبستگی را معمولا با تحلیل رگرسیون به کار می برند تحلیل همبستگی ابزاری آماری است که بوسیله آنها می توان درجه ای که یک متغیر به متغیر دیگر از نظر خطی مرتبط است اندازه گیری کرد. در همبستگی دربار دو معیار بحث می شود. ضریب تعیین و ضریب همبستگی
ضریب تعیین:
ضریب تعیین مهمترین معیاری است که با آن می توان رابطه بین دو متغیر y,x را توضیح داد. ضریب تعیین توانائی وقابلیت معادل (مدل) رگرسیون در پیش بینی تغییرات متغیر وابسته بر اساس متغیر مستقل را نشان می دهد و مقدار آن بین صفر و یک می باشد.

در صورتیکه یک نمونه تصادف n تایی از متغیرهای (x,y) داشته باشیم در این صورت برآورد ضریب همبستگی در جامعه به صورت زیر خواهد بود.

که مقدار آن همواره بین 1- و 1 می باشد.
بر حسب مقادیری که r می گیرد سه حالت ممکن است رخ دهد.
1) اگر باشد آنگاه رابطه خطی بین y,x مستقیم است.
2) اگر باشد آنگاه رابطه خطی بین y,x معکوس است.
3) اگر باشد آنگاه بین y,x رابطه خطی وجود ندارد.

مراحل بررسی فرضیات آماری
1- بررسی ضریب همبستگی بین متغیرهای مستقل و متغیرهای وابسته و مطالعه معنا داری ضرایب:
در این مرحله ضریب همبستگی پیرسن بین متغیر وابسته و متغیر مستقل محاسبه شده که بوسیله علامت ضریب همبستگی نوع ارتباط (مستقیم یا معکوس) مشخص می شود همچنین معنی داری آن بوسیله مقدار احتمال مورد بررسی قرار می گیرد که مقادیر احتمال کوچکتر از (05/0) بیانگر وجود ارتباط معنی دار می باشند.

2- بررسی نوع و شدت روابط بر اساس نمودارهای پراکنش:
در این مرحله نمودارهای پراکنش بین متغیرهای وابسته ومتغیرهای مستقل رسم می شوند. اگر توده مشاهدات اطراف نیمساز ربع اول و سوم باشند می توان ارتباط مستقیم و اگر توده مشاهدات اطراف نیمساز ربع دوم و چهارم باشند می توان ارتباط معکوس بین متغیر مستقل و وابسته را نتیجه گرفت. بعلاوه ضریب تعیین خط رگرسیون ساده بیانگر در صد تغییراتی از متغیرهای وابسته که توسط آن متغیر مستقل قابل توصیف می باشد.
خود همبستگی
می توان اصطلاح خود همبستگی راچنین تعریف کرد:«همبستگی بین اعضا ی سری های مشاهداتی است که در زمان (مانند داده های سریهای زمانی) یا مکان (مانند داده های مقطعی) ردیف شده اند»
خود همبستگی را به صورت ساده می توان این چنین تشریح کرد که یه طور مثال اگر با داده های مقطعی که شامل رگرسیون مخارج مصرفی خانوار روی درآمد خانوار است، سرو کار داشته باشیم انتظار نمی رود که تاثیر درآمد یک خانوار بر هزینه مصرفی اش، هزینه مصرفی خانوار دیگر را تحت تاثیر قراد دهد پس اگر چنین همبستگی وجود داشته باشد دال برخود همبستگی است(6)
آزمون دوربین- واتسون
با توجه به مقادیر محاسبه شده برای آماره ی d دوربین-واتسون در کلیه ی آزمونهای آماره d در
ناحیه ی عدم وجود همبستگی قرار دارد و الگوها دچار مشکل خود همبستگی نمی باشند.
جهت انجام آزمونهای آماری فوق از دو نرم افزار spss و میکروفیت که یک نرم افزار اقتصاد سنجی است ودرزمینه سریهای زمانی کاربرد دارد، وبرای جمع بندی ودسته بندی اطلاعات از نرم افزار excel استفاده شده است.
بررسی فرضیات تحقیق:
جدول شماره 2 نتایج مربوط به آزمون فرضیات تحقیق را با توجه به روش شرح داده شده در فوق نشان می دهد.
sig F R2 درجه آزادی میانگین مربعات سطح اطمینان نتیجه
066/0 722/5 153/0 1 314/0 95% رد فرضیه اول
058/0 561/20 391/0 1 408/0 95% رد فرضیه دوم
064/0 311/86 730/0 1 738/0 95% رد فرضیه سوم
جدول شماره 2 نتایج حاصل از آزمون فرضیات
با توجه به جدول همانگونه که مشخص می باشد هیچکدام از فرضیات تحقیق مورد قبول واقع نشده اند.
نتیجه گیری
با توج به آزمون فرضیات و نتایج حاصل شده می توان اینگونه نتیجه گیری نمود که معاملات انجام شده توسط سرمایه گذاران در بورس بدون توجه به وضعیت شرکت و عملکرد شرکت انجام می شود و عوامل دیگری در تصمیمات سرمایه گذاران جهت خرید و یا فروش یک سهم خاص تاثیرگذار می باشد. که از جمله آنها می توان به جو حاکم در بازار سرمایه، شایعات در این بازار توسط افراد سودجو و همچنین ایجاد صفهای خرید و فروش و پیروی سرمایه گذاران از این صفها اشاره نمود.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله استقرار حسابداری ناب در صنعت تولید بدون کا

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله استقرار حسابداری ناب در صنعت تولید بدون کارخانه در pdf دارای 13 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله استقرار حسابداری ناب در صنعت تولید بدون کارخانه در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله استقرار حسابداری ناب در صنعت تولید بدون کارخانه در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله استقرار حسابداری ناب در صنعت تولید بدون کارخانه در pdf :

استقرار حسابداری ناب در صنعت تولید بدون کارخانه

چکیده
قرن بیستـم در ابتدا و انتهای خود شاهد دو انقلاب در صحنه‌ تولید بود. ظهور صنایع دارای تکنولوژی پیشرفته قرن بیست و یکم در سیستم جهانی ،تولید انبوه مبتنی بر شبکه که شکل غیر متمرکز و به شدت انعطاف پذیر سازمان های صنعتی را با اقتصاد های سنتی تولید در کارخانه هایی با مقیاس بزرگ از سراسر دنیا و فراتر از مرزها و ملیت ها، ترکیب می کند،تولید کنندگان پیمانکار را تبدیل به بازیگران مهمی در زنجیره تولید نموده است که نشان می دهد انقلاب دیگری در راه است.در

سال های اخیر درصد زیادی از ارزش افزوده جهانی در تولید بدون کارخانه ایجاد شده است.در نظام تولیدبدون کارخانه به تولید محصولات دارای تنوع قطعات و مواد، بدون ایجاد کارخانه اقدام و فقط در موارد ضروری خطوط مونتاژ راه‌اندازی می گرددبه طوری که محصولات تولید شده از سه بعد مثلث بقا یعنی کیفیت ،بهای تمام شده و قیمت دارای مزایای رقابتی می باشند.

یکی از صنایعی که به صورت بارزی از این شیوه تولید بهره گرفته است سیستم تولید قطعات نیمه‌هادی می‌باشد. در این مقاله ضمن معرفی نظام تولید بدون کارخانه و شکل نوین زنجیره ارزش در این نظام، ارتباط و تناسب آن با حسابداری ناب مورد بررسی قرار می گیرد. با توجه به ویژگی این شیوه تولید و نقش سیستم اطلاعاتی ناب برای تصمیم گیری های استراتژیک،اهمیت سیستم گزارشگری مالی ناب در تدارک اطلاعات به موقع،مربوط و تعیین کننده برای مدیران نظام های تولید بدون کارخانه حیاتی است.

 

واژگان کلیدی: تولید بدون کارخانه،برون سپاری، نظام حسابداری ناب، سیستم اطلاعاتی حسابداری مدیریت.

استقرار حسابداری ناب در صنعت تولید بدون کارخانه

1 مقدمه

قرن بیستـم در ابتدا و انتهای خود شاهد دو انقلاب در صحنه‌ تولید بود. انقلاب آغازین را پـس از جنـگ جهـانی اول هنـری فـورد و آلفرد اسلون پی ریـزی کردنـد که منجر به ظهور تولید انبوه و پایان عصر تولیـد صنعتـی (تولیـد دستی) شـد و انقـلاب پایانی توسـط تاایچی اهنو در شـرکت خودروسازی تویوتا صورت گرفت که با محـوریت حذف اتلاف، اتمام عصر تولید انبـوه و زایش تولیـد نـاب را در پی داشـت .ظهور صنایع دارای تکنولوژی پیشرفته قرن بیست و یکم در سیستم جهانی ،تولید انبوه مبتنی بر شبکه که شکل غیر متمرکز و به شدت انعطاف پذیر سازمان های صنعتی را با اقتصاد های سنتی تولید در کارخانه هایی با مقیاس بزرگ از سراسر دنیا و فراتر از مرزها و ملیت ها، ترکیب می کند،تولید کنندگان پیمانکار را تبدیل به بازیگران مهمی در زنجیره تولید نموده است امروزه کشورهای اروپایی و سایر کشورهای پیشرفته آغاز دو تغییر عمده را واقعا حس می کنند:
-جهانی سازی مبادلات که در حال حرکت با سرعتی است که صدها سال دیده نشده است.
-تغییر تکنولوژیکی که آنرا «اقتصاد مبتنی بر دانش» نامیده اند.
آنچه امروز می سنجیم دو نوع اصلی ساختار است که در سطوح مختلف برای پاسخگویی به این تغییرات بوجود آمده است.دنیا در حال دیدن ظهور «Fabless» یا «نظام تولید بدون کارخانه» است. اصطلاح «زنجیره تولید ارزش» یک مدل جدید را دنبال می کند: تولید محلی در یک مکان در یک نقطه جغرافیایی واحد یا ناحیه در حال جایگزینی بوسیله شبکه های تولید با یک پیمانکار شبکه های تولید ( یک پیمانکار هماهنگ کننده) ، پیمانکاران فرعی و عرضه کننده است. توسعه فن آوری اطلاعات بدین معناست که آنها می توانند در هر جایی از سیاره زمین قرار داشته باشند. شاید انقلاب سومی در راه است :نظام تولید بدون کارخانه، فراتر از مرزهای جغرافیایی و ملیت ها.

با چنین تجدید ساختار جدیدی درطی دهه‌های اخیر قبل از همه صنعت جهانی تولید قطعات نیمه‌هادی تغییرات ساختاری چندی را به طور همزمان تجربه می‌کند. ساختار تقاضای بازار قبلا مبتنی بر رایانه‌های شخصی بود که هم‌اکنون با ظهور و گسترش اینترنت و کانال‌های ارتباطی جدید، ساختار تقاضای این صنعت با تغییرات و دگرگونی‌های بسیاری مواجه شده و متنوع‌تر شده است. بالتبع ساختار فعالیت‌های تولیدی نیز متناسب با تغییرات یاد شده تغییر کرده است. قبلا تمامی

فعالیت‌های تولیدی شامل طراحی و تولید قطعات نیمه‌هادی مورد نیاز به صورت یکپارچه و در یک محل که دارای تخصص لازم بود تولید می‌شد اما شیوه تولید کنونی به صورت عمودی تخصصی شده است به طوری‌که بسیاری از شرکت‌ها در بخش طراحی و بازاریابی متخصص شده‌اند و برخی دیگر از شرکت ها نیز در بخش تولید متخصص شده‌اند. سرانجام این‌که تقاضا و تخصص بازار در مناطق جغرافیایی خاصی (از جمله مالزی، سنگاپور، چین و;) که قبلا نقش خاصی در صنعت جهانی ایفا نمی‌نمودند، در حال رشد و توسعه می‌باشد.

به طور خلاصه هدف از سیستم تولید بدون کارخانه، استفاده بهینه از منابع تحقیقاتی و تولیدی با حداقل هزینه و سرمایه‌گذاری و ایجاد امکانات جدید است که نهایتا با ایجاد یک خط مونتاژ بتوان محصول مورد نیاز را تولید کرد. در این‌صورت با عقد قراردادهای تحقیقاتی و تولیدی نسبت به تهیه مواد و ساخت قطعات در خارج از تشکیلات اقدام می‌شود. ازاین‌رو از طریق ایجاد سیستم تولید بدون کارخانه می‌توان به نحو بهینه از تمامی امکانات و منابع تولید استفاده نموده و زمینه‌ ارتقاء بهره‌وری و توسعه اقتصادی و اجتماعی را فراهم نمود.

 

2- تولیدبدون کارخانه، مدل جدید کسب و کار
چالش شبکه های کنترل تولید انبوه در محیط جدید کسب و کار و در صنایع دارای تکنولوژی بالا در قرن بیست و یکم در سیستم جهانی یک تولید انبوه مبتنی بر شبکه را که شکل غیر متمرکز و به شدت انعطاف پذیر سازمان صنعتی را با اقتصاد های سنتی تولید در کارخانه های با مقیاس بزرگ ترکیب می کند،بدنبال داشته است.

تولید بدون کارخانه، شیوه‌ای از تولید است که با بکارگیری آن بتوان نسبت به تولید محصولات دارای تنوع قطعات و مواد، بدون ایجاد کارخانه اقدام و فقط در موارد ضروری خطوط مونتاژ را راه‌اندازی کرد. این شیوه تولید از آن جهت که در آن هیچ‌گونه کارخانه‌ای ایجاد نمی‌شود، تولید بدون کارخانه نامیده می‌شود.
تولید کنندگان قراردادی بازیگران مهمی در زنجیره تولید شده اندبطوری که در حال حاضر در حدود 2 تا 15 درصد ارزش افزوده جهانی در تولید IT بوده است.این شرکت ها درآمد چند بیلیون دلاری دارند. تولید بدون کارخانه کشورهایی نظیر چین،هند ،مالزی و ; را به قطب های استراتژیک جهانی بدل ساخته است.به طوری که در دنیا توسعه سریع شبکه های پیمانکاری فرعی در تولید را ایجاد کرده است.بطور سنتی پیمانکاران فرعی شرکت های نسبتا کوچکی در مراکز high-tech بودند .جدول شماره 1 بزرگترین شرکت های دارای نظام تولید بدون کارخانه را در صنعت الکترونیک به همراه درآمد و کشور متبوع آنها طبقه بندی نموده است.

یک تولیدکننده قطعات بدون کارخانه از مهارت خاصی در طراحی و فروش سخت‌افزارهایی که توسط قطعات نیمه‌هادی تولیدشده‌اند برخوردار است. این تولیدکننده نسبت به برون‌سپاری فعالیت مونتاژ به یک تولیدکننده متخصص قطعات نیمه‌هادی که از آن به مونتاژگر نیمه‌هادی یاد می‌شود اقدام نموده و از این طریق مزیت‌های بسزایی را کسب می‌نماید.
تولید بدون کارخانه دارای تفاوت های محوری در مدل کسب و کار می باشد. درجدول زیر برخی از ابعاد مورد مقایسه ارائه شده است:
جدول2- تفاوت سیستم تولید با کارخانه و بدون کارخانه
ردیف موضوع تولید بدون کارخانه تولید با کارخانه
1 سرمایه‌گذاری خیلی کم خیلی زیاد
2 تعداد نیروی انسانی مورد نیاز خیلی کم خیلی زیاد
3 مدیریت کلی ساده پیچیده
4 تشکیلات کوچک بزرگ
5 امکان تغییر ظرفیت تولید خیلی زیاد خیلی کم
6 امکان تولید محصولات متنوع خیلی زیاد خیلی کم
7 کارگاه تولید قطعه ندارد یا خیلی مختصر دارد
8 واحد سفارش ساخت در خارج صنعت خیلی قوی ندارد یا خیلی کوچک است
9 واحد کنترل کیفی پراکنده و در کارخانجات طرف قرارداد ساخت متمرکزدرکارخانه
10 مطالعه کار ندارد یا فقط در مونتاژ دارد دارد
11 نیازبه فضا و زمین خیلی کم خیلی زیاد

12 نیاز به آب و برق و سوخت خیلی کم خیلی زیاد
13 نیاز به خطوط ارتباطی خیلی زیاد کم
14 نیاز به وسایط نقلیه خیلی زیاد کم
15 واحد طراحی و مهندسی خیلی قوی و بزرگ متوسط و کوچک

16 برنامه‌ریزی تولید کلان و خارجی خرد و داخلی
17 کنترل شده خارج سازمانی وکلی داخل سازمان و جزئی
جودی شلتون در سال 1994 همراه با شش تن از روسای هیئت مدیره شرکت‌های تولیدکننده بدون کارخانه اقدام به تاسیس انجمن تولیدکنندگان بدون کارخانه نیمه‌هادی‌ها (FSA) نمود تا بتواند مدل کسب وکار تولید بدون کارخانه را جهانی نماید. هم‌اکنون این انجمن به مرکزیتی برای شرکت‌های تولیدکننده بدون کارخانه تبدیل شده که دارای 500 عضو از شرکت‌های تولیدکننده بدون کارخانه می‌باشد به طوری که در حال حاضر به ائتلاف جهانی تولیدکنندگان بدون کارخانه (GSA) تغییر نام داده است.

 

3- تاریخچه تولید بدون کارخانه
تا قبل از دهه 1980، صنعت تولید قطعات نیمه‌هادی به صورت عمودی ادغام شده بود. به این معنا که شرکت‌های تولیدکننده نیمه‌هادی‌ها از امکانات و تجهیزات متعلق به خودشان در زمینه تولید قطعات برخوردار بوده و فعالیت‌های مونتاژ و تست قطعات را نیز خودشان انجام می‌دادند.

از آن‌جایی‌که تولید قطعات توسط شرکت‌های بزرگ بسیار پرهزینه‌تر از شرکت‌های کوچک است لذا به صرفه بود تا شرکت‌های بزرگ بخش تولید قطعات طراحی شده خود را به این شرکت‌های کوچک واگذار نمایند تا این‌که خود با هزینه‌هایی بالا به تولید نمامی قطعات اقدام نمایند.

این موضوع شروع حرکت به سمت مدل کسب و کار تولید بدون کارخانه به شمار می‌رفت. شرکت‌ها اقدام به تولید مدارهای یکپارچه می‌نمودند بدون این‌که خودشان نیازی به ایجاد کارخانه‌های تولیدی داشته باشند. صنعت مونتاژ نیز به طور همزمان توسط آقای دکتر موریس چانگ با تاسیس شرکت سهامی عام تولید قطعات نیمه‌هادی تایوان(TSMC) معرفی شد. این صنعت از این جهت به عنوان اساس مدل تولید بدون کارخانه به شمار می‌رفت که یک زنجیره ارزش تولیدی را برای شرکت‌های نوآور و پیشرو در زمینه تولید بدون کارخانه ارائه می‌نمود.
مدل کسب و کار تولید بدون کارخانه در دهه 1980 معرفی شد و بلافاصله پس از ایجاد به عنوان ابزاری مناسب برای استفاده از فرصت‌ها شناخته شد. در دهه 1990 نیز شرکت‌هایی نظیر Nvidia، Broadcom و Xiliپروژه دانشجویی مقاله استقرار حسابداری ناب در صنعت تولید بدون کارخانه در pdf از موفقیت‌های مالی بسیاری بهره‌ بردند و همچنین شرکت‌هایی همچون Cyrix محصولاتی با قیمت‌های رقابتی بسیار مناسب تولید و در نتیجه منافع بسیاری را برای مصرف‌کنندگان ایجاد وکمک قابل‌توجهی را به رشد بازارهای جهانی نمودند. این موارد تا حدی بوده است که از سال 2007 میلادی به بعد، شیوه تولید بدون کارخانه به عنوان شیوه برتر و منتخب در صنعت تولید نیمه‌هادی‌ها محسوب خواهد شد.
زمانی‌که انجمن تولیدکنندگان بدون کارخانه نیمه‌هادی‌ها (FSA) درسال 1994 تأسیس شد، تنها سه شرکت تولیدکننده بدون کارخانه (Adaptec، Cirrus Logic و Xiliپروژه دانشجویی مقاله استقرار حسابداری ناب در صنعت تولید بدون کارخانه در pdf ) در آن حصور داشتند که درآمد هر یک از آن‌ها از 250 میلیون دلار فراتر نمی‌رفت اما هم‌اکنون در سال 2007، ائتلاف جهانی تولیدکنندگان بدون کارخانه (GSA) دارای 10 شرکت مجزای تولیدکننده بدون کارخانه می‌باشد که هریک دارای درآمدی بیش از یک میلیارد دلار در سال می‌باشد.
با توجه به توصیفات ارائه شده راهبرد کلیدی یک نظام بدون کارخانه برون سپاری می باشد.دامنه این برون سپاری از طراحی و بازاریابی محصول تا همه قطعات و مواد اولیه آن و در نهایت حتی برون سپاری فعالیت های غیر استراتژیک سازمان بدون کارخانه که مستقیما با تولید و توزیع محصول رابطه ندارد مانند سیستم مالی،حسابداری و اداری سازمان را در بر می گیرد. برون سپاری جهانی را می توان به عنوان پیامد ناگریز جهانی سازی کسب و کار پارادایم جدید تولید بدون کارخانه دانست که سازمان را تبدیل به شبکه ای از فعالیت ها می سازد که الزاما در یک مکان جغرافیایی واحد گرد نیامده اند. چنین سازمانی دامنه ای به وسعت سیاره زمین دارد.در ادامه مقاله به تشریح پارادایم برون سپاری در قالب یک سازمان بدون کارخانه پرداخته می شود.

4- نظام حسابداری ناب، ابزاری مناسب برای گزارشگری در تولید بدون کارخانه
با توصیف مزیت های رقابتی سیستم بدون کارخانه ،مدیریت شرکت بدون کارخانه با استفاده از ERP سنتی غیر ممکن است این شرکت ها به یک تولید ناب و سیستم های حسابداری که به طور ویژه برای نیاز های صنعت بدون کارخانه طراحی شده باشد نیاز دارند.این گونه شرکت ها برای زنجیره تامین و تولید به مدیریت سیستم انعطاف پذیر ( FSM)نیاز دارند. این سیستم ها را مدیریت تولید ناب به راحتی فراهم می سازد. گرچه زادگاه تولید ناب، شرکت تویوتا در ژاپن است، اما امروزه سیستمی جهانی تلقی می شود. در دهه 1930 طی بازدیدی که از شرکت اتومبیل سازی فورد توسط مسئولین شرکت تویوتا به عمل آمد به این نتیجه رسیدند که اصول تولید انبوه قابلیت پیاده سازی در ژاپن را ندارد زیرا این سیستم پر از اتلاف است. بر این مبنا، آنها شیوه جدیدی را که بعدها « ناب » نام گرفت ایجاد کردند.
انجمن ملی استاندارد و فناوری در وزارت بازرگانی آمریکا تولید ناب را این‌گونه تعریف کرده است: «یک راه حل نظام‌مند برای شناسایی و از بین بردن اتلافها ( فعالیتهایی که دارای ارزش افزوده نیستند) ، از طریق بهبود مستمر و به جریان انداختن تولید درست در هنگامی که مشتری به آن نیاز دارد.این فلسفه تولیدی در پی کمال و بی نقص کردن سیستم های تولیدی است. این سیستم تولید از این رو ناب نامیده می شود که در مقایسه با تولید انبوه همه چیز را به میزان کمتر مورد استفاده قرار می دهد. اصول تولید ناب اهداف نامحدودی را برای سیستم در نظر می گیرد: نزول پیوسته قیمت تمام شده، به صفر رساندن ضایعات و تنوع بی پایان محصولات. این شیوه از فلسفه بهبود مستمر استفاده می کند و با بهره گیری از فرهنگ کار تیمی سعی در تحلیل اتلافهای موجود در فرایند تولید و حذف آن ها دارد. از ویژگی‌های چنین سیستمی کاهش زمان تولید، کارایی بهتر پرسنل، کیفیت بالاتر، عمر بیشتر ماشین آلات و کاهش در سطح موجودی و هزینه های سربار است.تولید ناب مانند هر پارادایم دیگر نیازمند استراتژی برای پیاده سازی است و یکی از این استراتژی ها حسابداری ناب است.استراتژی ناب الگوی هزینه یابی نوینی را به حرفه حسابداری معرفی نموده تا ویژگی های پیچیده محیط ناب را ساده و قابل درک نماید و این الگوی جدید، هزینه یابی جریان ارزش می باشد.بنابراین جهت حرکت به سوی تولید ناب ابزار مورد نیاز آن یعنی حسابداری ناب باید فراهم گردد.
4-1- اصول بنیادین تفکر ناب
تفکر ناب را می‌توان در پنج اصل خلاصه نمود.که همه این اصول با حذف اتلاف مرتبط است. این پنج اصل عبارتند از:
1 – تعیین ارزش محصول ازدیدگاه مشتری(value)

2 – شناسایی جریان ارزش محصول(value stream):جریان ارزش کلیه اعمال ضروری برای ارائه یک محصول جدید ( از ایده تا ورود به بازار) ، مدیریت اطلاعات ( از سفارش گیری تا تحویل محصول) ، تبدیل فیزیکی ( از مواد اولیه تا محصول نهایی)است.
3 – ایجاد حرکت بدون وقفه در این ارزش(flow)

4 – ایجاد امکان کشش در زنجیره(pull):ساخت آن چیزی که مشتری نیاز دارد و سفارش می دهد و امکان دادن به مشتری تا بتواند این ارزش را از تولید کننده بیرون بکشد.

5 – تعقیب کمال (perfection): به کمک شفافیت و بهبود مستمر(کایزن)

این تفکر شیوه ا را فراهم می کنــد که از طریق آن بتوان با منابع کمتر ، تجهیزات کمتر ، زمان کمتر و فضا کمتر ، به بیشترین ها دست یافت و با تامین درست نیاز مشتریان به آنها نزدیک شد. بنابراین در صنعت بدون کارخانه حذف فعالیت های فاقد ارزش منجر به ایجاد نیاز برای سیستم گزارشگری مالی ناب می شود.

4-2- اصول عملیات و ابزارهای حسابداری ناب
در حسابداری ناب سیستم های حسابداری باید خودشان ناب باشند. در واقع، عملیات حسابداری ناب، مانند موجودی ها برای تولید ناب هستند که باید تا حد ممکن کاهش یابد.همه عملیات اتلاف هستند و باید بطور سیستماتیک حذف گردند.بنابراین همانطور که در تولید ناب می بایست با حداقل کردن موجودی ها اتلاف را کاهش داد در حسابداری ناب که از ابزارهای تولید ناب است با حداقل کردن عملیات حسابداری باید به سوی ناب شدن فرایندهای حسابداری حرکت نمود.

گزارشگری استثنا از ابزار های حسابداری ناب است. در گزارشگری استثنا فرض بر این است که فرایندها بطور صحیح کار می کنند و تنها هنگاهی که بخشی از آن اشتباه باشد، گزارش می شود. بجای درآمد، نتایج فرایندها گزارش می شود. یک مثال این رویکرد گزارشگری مواد خام و گاهی اوقات دستمزد می باشد.موجودی کالای در جریان ساخت مانند موجودی کالا کاهش می یابد و به خودی خود اینها حجم عملیات حسابداری را کاهش می دهدو تنها گزارشگری استثنا اتخاذ می گردد.برای پشتیبانی از تولید ناب اصول عملیات و ابزارهای حسابداری ناب دارای چند اصل به شرح زیر می باشند :

الف – ناب و حسابداری ساده واحد تجاری
این اصل را می توان به عنوان ” بکاربردن روش های ناب برای فرایندهای حسابداری ” بیان کرد.برخی فرایندهای حسابداری شامل” مودای نوع اول ” ،اتلافی که در زمان فعلی نمی توان حذف نمود، هستند. اما اغلب فرایندهای حسابداری مودای نوع دوم هستند ” اتلافی که می توان حذف نمود” . حذف مستمر اتلاف از فرایندهای عملیات گزارشات و روش های حسابداری در سراسر سازمان می باشد.
ب – فرایندهای حسابداری که از تغییر ناب پشتیبانی می کنند.
گزارشات و روش های حسابداری ناب بطور فعالانه از تغییر ناب پشتیبانی می کنند. این اطلاعات منجر به بهبود مستمر می شوند گزارشگری مالی و غیر مالی جریان ارزش کلی، نه تک تک محصولات، کارها یا سفارشات یا فرایندها را منعکس می سازد.حسابداری ناب بر ارزیابی و درک ارزش ایجاد شده برای مشتریان تمرکز می کند و این اطلاعات را برای روابط مشتری، طراحی محصول، قیمت گذاری محصول و بهبود ناب استفاده می کند.
ج – ارتباط به موقع و روشن اطلاعات
حسابداری ناب گزارش های مالی را فراهم می سازد که برای هر کس در شرکت قابل درک است.صورت های سود و زیان به زبان ساده هستند و اطلاعات به روشی بیان می شوند که خیلی هم پیچیده تر از بودجه خانوادگی نیست. کاربرد صورت های سود و زیان به زبان ساده و روان آسان است، زیرا شامل اطلاعات گمراه کننده مربوط به هزینه های استاندارد نیست.
مدیریت مشهود اساس مدیریت ناب است . حسابداری ناب مستلزم ارائه بصری و مشهود شاخص های مالی و غیر مالی است . فرمت “جعبه امتیاز” که عموما در حسابداری ناب مورد استفاده قرار می گیرد یک خلاصه یک صفحه ای در مورد یک جریان ارزش است که عملکرد مالی و اینکه چقدر از طرفیت استفاده شده را نشان می دهد.شکل شماره 1 یک نمونه از جعبه امتیاز مورد استفاده برای گزارشگری عملکرد هفتگی را نشان می دهد. جعبه امتیاز دیدگاه سه بعدی جریان ارزش را نشان می دهد که عبارتند از کاربرد عملیاتی ، مالی و ظرفیت .

فرمت کارت امتیازی همچنین برای مستند ساختن منافع مورد انتظار بهبود های ناب اصلی مورد استفاده قرار می گیرد.برخی اوقات بهای تمام شده میانگین فقط با استفاده از هزینه های تبدیل محاسبه می شوند .این وقتی است که هزینه های مواد بطور عمده از یک محصول به دیگری تغییر می کنند، اما فرایند تبدیل بیشتر سازگار است. گاهی بهای تمام شده میانگین برای یک صفت (ویژگی )محصول بجای محصول کامل محاسبه می شود .

شکل شماره1: نمونه ای از یک جعبه امتیازی
هدف هفته ششم هفته پنجم هفته چهارم هفته سوم هفته دوم هفته اول
207 1632 1590 1591 147 1563 1510 تعداد واحدها به ازای هر شخص بخش عملیاتی
100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% ارسال به هنگام

55 55 600 600 600 600 600 عملیات روزمره
52% 87% 85% 85% 81% 80% 80% عملیات برای اولین بار
262$ 325% 337$ 338$ 362$ 337$ 343$ بهای تمام شده میانگین
40% 28% 28% 28% 29% 29% 29% بهره ور بخش ظرفیت

33% 52% 52% 52% 54% 54% 54% غیر بهره ور
27% 20% 20% 20% 17% 17% 17% در دسترس

576$ 528$ 488$ 490$ 456$ 485$ 471$ درآمد بخش مالی
139$ 137$ 135$ 132$ 129$ 125$ 123$ بهای تمام شده مواد
51$ 87$ 76$ 54$ 51$ 50$ 49$ سایر هزینه های متغیر
108$ 116$ 116$ 116$ 118$ 120$ 120$ بهای تمام شده ثابت
278$ 186$ 161$ 188$ 158$ 190$ 179$ سود
48% 35% 33% 38% 35% 39% 38% بازده فروش
توضیح شکل :جعبه امتیازی مورد استفاده جهت گزارشگری عملکرد جریان ارزش بصورت هفتگی تهیه می شود.
به راحتی می توان سیستم حسابداری ناب را در صنعت تولید بدون کارخانه پیاده نمود. منافع چنین سیستم هایی به شرح زیر است :
میدان دید واقعی برای دیدن تولید و سودآوری
موفقیت عملیات یک شرکت بدون کارخانه وابسته به این است که چطور یک تصویر واضح را از کل شرکت و زنجیره تامین آن بتوان دید .مدیریت صحیح چنین سیستمی واقعا بدون روابط نزدیک بین دوایر پیمانکاران فرعی و مشتریان غیر ممکن است.یک سیستم اطلاع رسانی ناب می بایست با میدان دید و یکپارچگی در مرکز از ابتدا با توسعه دادن منابع مالی و افزودن عملیات ویژه و کارکردهای تولید سیستم بدون کارخانه طراحی گردد.
منافع واقعی دید به روز به تولید با اطلاعات تهیه شده توسط سیستم اطلاعات مدیریت شرکت تولید بدون کارخانه و نزدیکی بیشتر به اطلاعات داده های زمان واقعی ( Real timeData)حتی بیش از قبل روشن می شود .با ملاحطه اینکه حداقل یک تفاوت زمانی یک روزه بین آسیا و آمریکا است در سیستم های با برون سپاری جهانی می بایست تا حد امکان سیستم اطلاع رسانی اطلاعات به روز و به هنگام و ناب تهیه کند. با چنین سیستمی مدیریت ارشد قادر خواهد بود بطور روزانه سطوح موجودی جاری را که در کالای ساخته شده مصرف شده است، ببینند. نه تنها کالای ساخته شده بلکه کالای در جریان ساخت در هر کجای زنجیره که باشد در این سیستم اطلاع رسانی دارای میزان دید کافی خواهد بود، و این کل عملیات را پر سرعت تر و از نظر هزینه موثر تر و ناب تر می سازد.

یکپارچگی تنگاتنگ
کنترل های داخلی الزامی هستند .یک سیستم بدون کارخانه بار را از خطوط مونتاژ گرفته و در تایلند تست و مونتاژ می کند.سیستم اطلاعاتی باید کمک کند که فروشنده تایلندی برای برنامه ریزی ارسال ها به سیستم به روز مراجعه کند و ضمنا این فروشنده تنها آنچه که نیاز دارد ببیند نه بیشتر.از دیدگاه حسابرسی (ممیزی) این شرکت ها نیاز به فرایندهایی در جایگاه خود دارند که بطور مناسب عمل کنند .بنابراین کنترل های داخلی لازم برای کل زنجیره طرح ریزی گردد.

پیش بینی بهتر فروش و تصمیم گیری
در این سیستم ها باید اطلاعات مربوط به موجودی ها بر مبنای پیش بینی های فروش تهیه شوند. برای پیش بینی فروش شرکت نیازمند داده های عملکردبرای پشتیبانی این پیش بینی هاست ضمنا باید بتوان آنچه که در مقابل این پیش بینی ها انجام داده ایم ردیابی کنیم .مسئولیت پیش بینی ها چه از نظر کاهش هزینه و چه از نظر افزایش فروش می باید مشخص باشد.در شرکت های بدون کارخانه ،انتقال مسئولیت ها روی فروش نهایی و بخش توزیع زنجیره گمراه کننده است .مسئولیت و پاسخگویی همه بخش های زنجیره شامل پیمانکاران ثانویه طراحان،توزیع کنندگان و انجام دهندگان فعالیت های غیر استراتژیک مانند دفترداری باید به خوبی مشخص گردد.تا پیش بینی فروش قابل اتکا تر باشد.

یک سیستم بدون کارخانه باید داده های بیشتر را با سرعت بالا و فرمت کوتاه و موجز برای تصمیم گیرندگان تهیه کند.اگر داده ها برای تصمیم گیرندگان سخت(صغیم) باشد تصمیمات مدیران مبتنی بر واقعیت نخواهد بود.در این شرکت ها مدیران سود خیلی مهمند با این اطلاعات مدیران می توانند بهتر ببینند که چرا مدیران سود در حال تغییر هستند .بخاطر اینکه موجودی ها کمتر است، بخاطر قیمت های فروش، بخاطر اینکه مواد اولیه بالاتر است و یا دلایل دیگر و دقیقا کجای این زنجیره جهانی گلوگاه مشکل می باشد.اکنون مدیران همه اینها را می دانند.

برنامه ریزی بلندمدت بهتر
همانطور که شرکت رشد می کند راه حل های ERP دیگر نیازها را برآورده نمی سازد.عملیات شرکت تولید بدون کارخانه الزامات سیستم تجاری منحصر به فردی نیاز دارد. شرکت تولید بدون کارخانه معمولا با یک زنجیره تامین پیچیده ،چرخه عمر کوتاه محصول، زمان های چرخه تولید طولانی، فقدان میدان دید کافی، تغییر پذیری تقاضا و غیره چالش می کند .
در این محیط خاص کسب و کار ،سیستم اطلاعاتی مدیریت باید اطلاعات زیر را فراهم سازد:

هزینه های تفضیلی محصول و تجزیه و تحلیل انحرافات و گزارشگری ، ره گیری درخت محصول کامل، محاسبه موجودی کالا و گزارشگری آن، ره گیری مکان یابی موجودی ، ورودی های داده های زمان واقعی بطور خودکار، گزارشگری زمان صورت حساب و ارسال آن، مسیریابی(ارسال) انعطاف پذیر ،گزارشگری زمان واقعی، تجزیه و ادغام های زیاد، برنامه ریزی تکمیل مشتری، اجرای فرایند تخصیص مواد خام، پشتیبانی تخصیص ،تحلیل تاریخجه مشتری، هزینه های واقعی و استاندارد هر یک از مبادلات گام به گام در فرایند محصول، برای طرح ریزی یک نظام اطلاع رسانی مناسب نقش سیستم حسابداری مدیریت بسیار کلیدی است.

5- نتیجه گیری
سیستم تولید بدون کارخانه که در دهه های اخیر به عنوان یک روش تولید جدید در حال توسعه بوده است مبتنی بر روش برون سپاری کلیه فرایندها اعم از تولید و خدمات می باشد. برای مدیریت چنین عملیات پیچیده ای وجود یک سیستم اطلاعاتی قوی به عنوان سیستم حسابداری ناب که بخشی از فرایندهای استراتژیک شرکت می باشد اساسی است.در این مقاله سعی شد ضمن تشریح روش تولید بدون کارخانه اهمیت سیستم اطلاع رسانی ناب مشخص و در انتها یک نظام مناسب برای این شرکت ها طرح ریزی گردد.این سیستم حسابداری ناب علی رغم سیستم گزارشگری خارجی به عنوان یک مزیت رقابتی برای شرکت های بدون کارخانه باید حفظ شده و به روز باشد.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله دفاع از دیدگاه امام در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله دفاع از دیدگاه امام در pdf دارای 12 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله دفاع از دیدگاه امام در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله دفاع از دیدگاه امام در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله دفاع از دیدگاه امام در pdf :

دفاع از دیدگاه امام

هجوم وحشیانه و گسترده رژیم بعث عراق در آخرین روز شهریور 1359، حادثه ای بزرگ را در تاریخ انقلاب اسلامی به ثبت رساند که سرانجام به خلق حماسه ای جاودا و حیرت انگیز در تاریخ سرزمین ایران انجامید.
“جنگ هم یک مساله‌ای بود که انسان خیال می‌کرد بسیار مهم است، لکن معلوم شد که منافعش بیشتر از ضررهایش بود.آن انسجامی‌که در اثر جنگ بین همه

قشرهای مردم پیدا شد و آن معنای روحانی و معنوی که در خود سربازان ارتش و ژاندارمری و سپاه پاسداران به نمایش گذاشته شد و آن روح تعاونی که در همه ملت از زن و مرد در سرتاسر کشور تحقق پیدا کرد، به دنیا فهماند که این مساله ای که در ایران است با همه مسائل جداست.”
همچنین امام جنگ را برای ملت مقاوم و مبارز ایران ، عامل آگاهی، حرکت و خروج از فترت و سستی می‌دانست:”وقتی یک جنگی شروع شود، ملت ما بیدار می‌شود، بیشتر متحرک می‌شود.”
رژیم بعث عراق که خود آغازگر تجاوز به میهن اسلامی ایران بود در همان روزهای شروع جنگ برای فریب افکار عمومی جهان و ملت های مسلمان و اعراب منطقه، علل ذیل را برای این تهاجم برشمرد:
1ـ الزام ایران به شناسایی حاکمیت عراق بر اروند رود.
2ـ بازگرداندن سه جزیره ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک به اعراب.
3ـ قطع دخالت ایران در امور داخلی عراق.
4ـ مجبور کردن ایران به پذیرش خودمختاری برخی از استانهای مرزی همچون خوزستان و کردستان.
هر چند مجامع و محافل بین المللی در روزهای آغاز جنگ به گمان پیروزی نظامی عراق، درباره دلایل واقعی عراق سکوت اختیار کردند، اما هنگامی که عراق را در نابودی انقلاب اسلامی ناکام دیدند اعتراف کردند که رژیم عراق به قصد سرنگونی نظام اسلامی ایران و

شکست انقلاب اسلامی و پیشگیری از نفوذ آن به جهان اسلام و خاورمیانه به ایران حمله کرده است.
علل تجاوز دشمن از دیدگاه حضرت امام:
امام خمینی (ره) که از اهداف دشمن و استکبار جهانی در رویارویی با انقلاب اسلامی شناخت ژرف و عمیقی داشت در روزهای آغازین جنگ ریشه و علت تهاجم را در چند موضوع مهم مشخص و تبیین کردند:

1ـ اسلام خواهی نظام و حکومت
اینکه انقلاب اسلامی برای تحقق حاکمیت دینی به وجود آمده و بر مسائلی همچون رهایی از سلطه بیگانگان، قطع رابطه با رژیم اشغالگر قدس، تاکید بر مشترکات اسلامی و وحدت فرقه های اسلامی اصرار دارد، واکنش و مخالفت استکبار جهانی را برانگیخت و بر دشمنی آنان افزود.حضرت امام در این باره می‌فرمایند:”اینکه می بینید عراق به ایران حمله می‌کند، علتش گرفتن چهار وجب خاک نیست، بلکه علت اصلی آن ترس آنها از حکومت اسلامی و اتحاد اسلامی است.”
“جرم واقعی ما از دید جهانخواران و متجاوزان، دفاع از اسلام و رسمیت دادن به حکومت جمهوری اسلامی به جای نظام طاغوت ستمشاهی است.”
2ـ جلوگیری از صدور انقلاب اسلامی
حرکت توفنده انقلاب اسلامی برای رهایی از ظلم بانگ بیدار باش را برای خفتگان در چنگال استعمار به صدا درآورد و استکبار جهانی که این خیزش اسلامی را برنمی‌تابید برای مهار آن به جنگ متوسل شد.

“آنها -استکبار جهانی-می‌دانند که مردم کشورهای اسلامی در مقابلشان می‌ایستند و همچنین است مردم کشورهای غیر اسلامی که متوجه ما هستند، مثل سیاهپوستان.”
3ـ دشمنی شیطان بزرگ
با پیروزی انقلاب اسلامی سلطه 30 ساله آمریکا بر فرهنگ، اقتصاد، سیاست و نیروهای مسلح ایران پایان یافت.اخراج مستشاران نظامی آمریکا، قطع رابطه سیاسی و اقتصادی، تصرف لانه جاسوسی و مخالفت جمهوری اسلامی ایران با سیاست های استکباری آم

 

ریکا در منطقه خلیج فارس خواب آمریکا را برای سلطه مجدد بر ایران آشفته ساخت.
“قدرت های بزرگ که دستشان از مخازن بزرگ ایران کوتاه شده است و سلطه و قدرتشان با همت ملت ایران و قوای مسلح آن قطع گردیده است، اکنون به دست و پا افتاده اند تا با جنگ افروزی بین برادران، سلطه خود را اعاده کنند و چپاولگری خود را از سر گیرند.”
4ـ تبانی اسرائیل و آمریکا
نکته مهمی که در تحلیل علل تحمیل جنگ از نظر حضرت امام مخفی نماند، دشمنی رژیم غاصب اسرائیل با اهداف و سیاست های انقلاب اسلامی در جهان اسلام است.رژیم ستمشاهی از قوی‌ترین پشتیبانان و هم پیمانان اسرائیل در منطقه خاورمیانه محسوب می شد که با پیروزی انقلاب اسلامی نه تنها ضربه سختی به اسرائیل وارد آورد بلکه عامل مهمی در بسیج مسلمانان علیه سیاست های غاصبانه این رژیم گردید.لذا یکی از راه های جلوگیری از وحدت مسلمانان، تبانی اسرائیل و آمریکا برای تحمیل جنگ علیه ایران بود.برخی از سردمداران اسرائیل با خوشحالی اعتراف کردند که ما از درگیری ایران و عراق شدیدا شادمان هستیم زیرا با تحلیل رفتن قدرت نظامی عراق و ایران، اسرائیل با خطر بزرگی روبرو نیست و فرصت می‌یابد تا سیاست توسعه طلبانه خود را ادامه دهد .
“قدرت هایی که باید صرف برانداختن اسرائیل و نجات بیت المقدس بزرگ شود، با تبانی بین شیاطین بزرگ و صهیونیسم جهانی و بین حزب بعث، صرف هجوم بر ضد مخالف سرسخت اسرائیل و آمریکا شد و می‌شود.”
5ـ توسعه طلبی رژیم عراق
پس از فروپاشی رژیم ستمشاهی ایران که با حمایت آمریکا سالها ژاندارم منطقه بود، این منطقه عملا با خلاء قدرت سیاسی و نظامی مواجهه گردید.از منظر امام این حادثه حاکمان قدرت طلب عراق را تحریک کرد تا با تهاجم به ایران و برتری نظامی خود در منطقه، حاکمیت خود را بر خلیج فارس تحمیل کند.همچنین خلاء قدرت در رهبری اعراب رژیم عراق را وسوسه کرد

تا شاید در این موقعیت بتواند رهبری اعراب را به دست بگیرد.
“صدام در تهاجم خود به این کشور اسلامی نقشه رهبری خود بر اعراب و منطقه و ژاندارمی خلیج فارس را تعقیب می‌کرد و آمریکا نیز از جهالت و غرور و بلند پروازی صدام استفاده کرد و او را به هجوم به ایران واداشت.”
6ـ مساعد بودن شرایط داخلی
شرایط سیاسی داخل کشور در اوایل سال های انقلاب، زمینه مناسب سیاسی و روانی را برای حمله عراق آماده کرده بود.وجود تنش های سیاسی، ضعف بنیه نظامی ارتش به علت اخراج مستشاران نظامی و دستگیری تعدادی از افسران نظامی خائن در کودتای نوژه، اختلاف نظر مسئولان و خیانت بنی صدر اولین رئیس جمهوری ایران، زمینه مناسب شکل گیری تهاجم بود.
“صدام را وادار کردند که به این کشور اسلامی حمله کند و بعضی از اشخاص

ی که آن وقت سردمدار بودند خیانت کردند به این کشور و در عین حالی که اطلاع داشتند چیزی نگفتند.”
گواه خیانت بنی صدر در اوان جنگ، داشتن حالت انفعالی در مقابل هجوم دشمن، عدم تحرک جدی برای بیرون راندن دشمن و به کار نگرفتن نیروهای عظیم مردمی در یگان های رزمی در طول مدت ریاست جمهوری و جانشینی فرماندهی کل قوای او است که پس از عزل وی این مشکل جدی بر طرف شد و عملیات های مهم پی در پی با حضور جوانان پرشور بسند لکن آن وقتی که جوان ها در مقابلشان ایستادند دیگر نتوانستند یک قدم پیش بیایند.”
ماهیت جنگ تحمیلی از دیدگاه حضرت امام خمینی(ره):
در روزهای آغازین جنگ شبهاتی درباره دفاع مشروع مطرح می‌شد. زمینه بروز این شبهات، اسلامی بودن کشور عراق و مسلمان بودن آنها بود.از این رو امام خمینی (ره) به دفع این شبهات و تبیین ماهیت جنگ و متجاوزان پرداختند تا رزمندگان با بصیرت کامل به دفاع مقدس خویش ادامه دهند.ماهیت جنگ عراق علیه ایران از دیدگاه امام دارای سه مشخصه ذیل بود:
1ـ جنگ اسلام و کفر
با مروری بر عملکرد حزب بعث عراق از آغاز تسلط بر کشور عراق که با کودتا انجام پذیرفت تاکنون، مخالفت شدید آنان با احکام و قوانین اسلامی به خوبی مشهود است.امام به عنوان یک مرجع دینی سال های متمادی در عراق تبعید بودند و از نزدیک شاهد فعالیت های ضد دینی آنان بود، می‌فرمود:
“ما حزب بعث عراق را می‌شناسیم و می‌دانیم که این‌ها به اسلام عقیده ندارند و دشمن اسلامند و اسلام را خار راه خویش می‌دانند و صدام حسین این جنگ را بر ملت مسلمان ا

یران تحمیل کرد.ما کسانی را که از اصول اسلام و قرآن کریم انحراف حاصل می کنند و به قتل عام مسلمانان می‌پردازند را مسلمان نمی‌دانیم;و شما –رزمندگان –برای حفظ اسلام دارید جنگ می‌کنید و صدام برای نابودی اسلام، الآن اسلام به تمامه در مقابل کفر واقع شده است.”
2ـ جنگ حق و باطل
از معیارهایی که نشان می‌دهد ملتی در یک حرکت و عمل در موضع حق یا باطل

قرار دارد، انگیزه های درست یا نادرستی است که از انجام آن دارد. رژیم عراق با انگیزه نابودی انقلاب اسلامی و تصرف بخش هایی از میهن اسلامی تجاوز به خاک ایران را آغاز کرد و برای تحقق آن از هیچ جنایتی فرو گذار نکرد، اما رزمندگان اسلام با انگیزه دفاع از اسلام و ارزش های اسلامی پا به عرصه جنگ گذاشتند.
“این جنگ، جنگ اعتقاد است، جنگ ارزش های اعتقادی –انقلابی و ما در مقابل ظلم ایستاده ایم.”
3ـ جهاد دفاعی
ماهیت جنگ ایران در برابر عراق از دیدگاه حضرت امام جهاد دفاعی بود:
“ایران برای خدا قیام کرده است، برای خدا ادامه می‌دهد و جز دفاع، جنگ ابتدائی با هیچ کس نخواهد کرد.”
رژیم عراق همزمان با هجوم گسترده خود به شهرهای غربی و جنوبی، مناطق مسکونی و اقتصادی دیگر شهرها را با بمب، توپ و موشک هدف قرار می‌داد. امام پس از مشورت با مسئولان و فرماندهان نظامی، سیاست دفاعی کشور را بر هجوم پیشگیرانه بنیان نهاده و فرم

ودند: “وارد شدیم در عراق برای اینکه نگذاریم هر روز شهرها مورد حمله واقع شود و می‌خواهیم این حملات را به حدی برسانیم که نتوانند کاری بکنند و این یک دفاعی است که ما داریم.”
ایشان خطاب به فرماندهان نظامی، سیاست پیشروی در داخل خاک عراق را اینگونه ترسیم نمودند:

“تکلیف ما اینست که جلوی اینکار را بگیریم. تکلیف ما این است که تا هر کجا که جلوگیری از این امر لازم است، پیش برویم و تا هر کجایی که باید دفاع کرد، پیشروی باید کرد.”
حضرت امام ضمن تبیین علت ورود به خاک عراق از نظر سیاسی و نظامی، ازاین اقدام به عنوان اهرمی برای فشار به مجامع بین المللی استفاده می‌کند و اتمام عملیات دفاعی رزمندگان را در خاک عراق متوقف بر پذیرش خواسته های جمهوری اسلامی می داند.

جـهـاد در مـنـطق قرآن قانونى است خدایى و مقدس که از روى ناگزیرى و براى اصلاح جـامـعـه و پدید آوردن جامعه اى توحیدى و رسیدن به صلح پایدار, تشریع شده است.
در بـیـنش قرآنى امام خمینى, هدف از جنگ, از بین بردن فتنه است. امام در برابر شعار توده مردم در دوران دفاع مقدس: جنگ جنگ تا پیروزى, یادآور مى شد: (جنگ جنگ تا رفع فتنه, قرآن مى فرماید: وقاتلوهم حتى لاتکون فتنه29 همه بشر را دعوت مى کند براى رفع فتنه.)30

در قـرآن فـتـنـه, بـه مـعـنـاى آزمـایش31, بلا و عذاب32, فریب و اغوا33, ستم و بـیـدادگـرى34 و شـرک به کار رفته است. همه این معانى یک ریشه دارد و آن عبارت اسـت از: فـشـار و اختناق, گمراهى و توطئه, بدبین کردن مردم به اسلام و جلوگیرى از دعوت به دین, و بستن راه برحقیقت.
احترام به مال و جان انسانها ضرورت دارد, ولى پاسدارى از کرامت و حقوق انسانى, مـانـند: عدالت اجتماعى و ستیز با ستم, آزادى و حریت انسانى, خداپرستى و آزادى تـبـلـیغ دین, صلح و امنیت عمومى وو از آن بالاتر است. براى نجات ارزشهاى والا و نـجـات انـسان و دفاع از حقوق عمومى, باید شمارى از مردم جان خود را فدا کنند.
در مـنـطق اسلام, جهاد, نه مبارزه براى گستراندن قلمرو و رسیدن به مال و ثروت و زمین که مبارزه براى خدا و خدمت به خلق اوست.

1 دفـاع: اگـر دشمن به سرزمینهاى اسلام هجوم آورد, بر همه مسلمانان, در هر کجا بـاشـنـد, واجـب اسـت از حـوزه اسـلام دفـاع کنند و اسلام و مسلمانان را از سلطه بـیـگـانگان نجات دهند. در منطق امام, چیرگى کافران و بیگانگان تنها هجوم و یا اشـغـال نـظـامـى نـیـست که سلطه سیاسى و اقتصادى و فرهنگى دیگران بر مسلمانان پـذیـرفته نیست و بر مسلمانان لازم است در صورت امکان و آماده بودن شرایط, براى دفاع از عزت اسلامى با حاکمیت کافران بستیزند.35
نظام اسلامى و مسلمانان مى باید چنان توانمند باشند که دشمن خیال ت

اخت و تاز به آنـهـا را در سر نپروراند. اگر دشمن, در اندیشه هجوم به سرزمینهاى اسلامى است و مـقدمات آن را تدارک مى بیند, مسلمانان باید به او مهلت ندهند و پیش از این که بـه مـرزهاى اسلام حمله ور گردد, رو در روى او قرار گیرند با همان حربه هایى که دشمن علیه مسلمانان استفاده مى کند, او را از هجوم, باز دارند.
عـلى(ع) به سپاهیان خود مى فرمود: چرا منتظر مى مانید دشمن به سرزمین شما حمله بـرد و در خـانه با شما درگیر شود, بلکه شما باید پیش از رسیدن دشمن بر او راه بندید و او را در خانه اش مشغول سازید: (وقلت لکم اغزوهم قبل ان یغزوکم فما غزى قوم قط فى عقر دارهم الا ذلوا.)36
و گـفـتـم: با آنان بستیزید, پیش از آن که بر شما حمله برند و بگریزند. به خدا سـوگـنـد بـا مردمى در استانه خانه شان نجنگیدند, جز آن که جامه خوارى بر آنان پوشیدند.
امـام امت, به پاسداران نظام اسلامى پیشنهاد مى دهد: پرواى دشمن را داشته باشید و مـسـتکبران و بدخواهان انقلاب اسلامى را در مرزهاى آنان مشغول سازید. آنان اگر در آرامـش یـابـنـد و جـنـایـتـکارانى چون اسرائیل خیالشان از سوى فلسطینیان و لـبـنانیان, آسوده باشد, به سوى ما خواهند آمد و با محاصره همه جانبه ما را در چهار دیوارى خود خفه خواهند ساخت.
امـام, بـا ارائه نمونه هایى از تاریخ صدر اسلام, ابراز مى دارد: جنگهاى پیامبر بـا کـافـران, بیش تر جنبه دفاعى و بازدارندگى داشته است. کفار قریش همواره در انـدیـشـه تـهاجم به

ام القراى اسلام و نابود کردن هسته مرکزى مسلمانان بودند و اگـر مـسـلـمانان به استقبال خطر نمى شتافتند و فتنه گریهاى کافران قریش را بى پاسخ مى گذاشتند, در خ

انه خود محاصره و نابود مى شدند.37
2 برداشتن بازدارنده ها از سر راه دعوت: از دیگر دلیلهایى که به جهاد مشروعیت مـى دهـد, بـرداشـتن بازدارنده ها از سر راه دعوت است. اسلام, دینى است

 

جهانى و مـسـلـمانان وظیفه درند پیام توحید رهایى بخش را به دیگران ابلاغ کنند و مرزهاى فـکـرى و عـقـیـدتى اسلام را بگسترانند. براى این ماموریت, مى بایست آزادى دعوت وجـود داشـتـه بـاشد. اگر نظام شرک و الحاد با تکیه بر این اندیشه, مردم را به بـنـد کشیده باشد و به مردم ستم روا دارد و از گسترش اسلام جلو بگیرد, مسلمانان وظیفه دارند این, بازدارنده را از میان بردارند. در واقع این نوع جهاد, مبارزه با اختناق و استبداد است.
امام بر این نظر است که جنگهاى پیامبران و نبردهاى رسول اکرم(ص), بیش تر, براى از بین بردن بازدارنده هاى نشر توحید در جهان انجام گرفته است:
(و انبیا که جنگ مى کردند با مخالفین توحید, مقصدشان این نبوده که جنگ بکنند و طـرف را از بـیـن بـبـرندو آنها مانع بودندو رسول اکرم(ص) مقصدشان این نبود که مـشـرکـین مکه را از بین ببرند و یا مشرکین جزیره العرب را از بین ببرند, مقصد ایـن بـود کـه دین اسلام را منتشر کنند و حکومت حکومت قرآن باشدو آنها چون مانع بودندو منتهى به جنگ مى شد و معارضه.)38

3 . جهاد ابتدایى: در دید امام, جهاد ابتدایى ویژه روزگار حضور معصوم است, هدف از آن گـسترش توحید و یکتاپرستى است. امام شرح مى دهد: این بخش از جهاد نیز به انـگـیزه جهانگشایى و رسیدن به مال و منال انجام نمى گیرد, بلکه رزمندگان براى هـدفهاى برتر, از جان و مال و آسایش خود مى گذرند. جهاد مبارزه با شرک و چپاول اسـت.39 دفـاع از حـقـوق انـسـانى انسانها, به هدف آزاد کردن اندیشه ها از بند خـرافـات و چیرگى خدایگان گوناگون. پیام مسلم

انان صدر اسلام به ملتهاى دیگر این بود: ما آمده ایم شما را از بندگى و بردگى خدایان و اربابان گوناگون نجات دهیم و بندگى خداوند یکتا را به شما هدیه کنیم.

4 دفـاع از سـتـمـدیـدگـان: از دیـگر انگیزه هاى جهاد است. مبارزه با کسان که انـسـانـها و جامعه هاى بشرى را به بند مى کشند و منابع اقتصادى و انسانى آنان را بـه یغما مى برند وو جهاد براى گسترش عدالت اجتماعى, پس از شعار توحید, مهم تـرین برنامه هاى پیامبران است. رسولان خدا براى نبرد با فرعونیان و قارونیان و سـتـمکاران, توده ها را بسیج کردند و با نبردهاى خونین طاغوتهاى روزگار خود را برانداختند و مستضعفان را به حکومت نشاندند:

(تـمـام انبیا, از صدر بشر و بشریت براى این بوده است که جامعه

را اصلاح کنند و فـرد را فـداى جـامـعه مى کردندو خداى تبارک و تعالى مى فرماید که انبیا را ما فـرستادیم, بینات به آنها دادیم, آیات به آنها دادیم, میزان برایشانو فرستادیم (لـیـقـوم الـنـاس بـالـقـسط)40 غایت این است که مردم قیام به قسط بکنند عدالت اجـتماعى در بین مردم باشدو دنبالش هم مى فرماید: (و انزلنا الحدید) تناسب این چـیـست؟ تناسب این است که با حدید باید اینها انجام بگیرد. با بینات, با میزان و با حدیدفیه باس شدید.)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله بررسی تاثیر نسبت های سودآوری و نرخ رشد آن

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله بررسی تاثیر نسبت های سودآوری و نرخ رشد آن ها بر بازده غیر عادی آتی سهام در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران (1388 در pdf دارای 15 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله بررسی تاثیر نسبت های سودآوری و نرخ رشد آن ها بر بازده غیر عادی آتی سهام در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران (1388 در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله بررسی تاثیر نسبت های سودآوری و نرخ رشد آن ها بر بازده غیر عادی آتی سهام در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران (1388 در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله بررسی تاثیر نسبت های سودآوری و نرخ رشد آن ها بر بازده غیر عادی آتی سهام در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران (1388 در pdf :

بررسی تاثیر نسبت های سودآوری و نرخ رشد آن ها بر بازده غیر عادی آتی سهام در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران (1388-1380)

چکیده:
بر اساس مطالعات صورت گرفته، سرمایه گذاران و تحلیل گران مالی که در مدل های تصمیم گیری خود بیشتر به سمت سود و نسبتهای مالی در بر گیرنده این عامل (مانند نسبت بازده سرمایه گذاری، نسبت حاشیه سود ناخالص و نسبت سود هر سهم) معطوف می شوند؛ به عبارتی اطلاعات صورت سود و زیان برای آنها مهمتر از سایر صورتهای مالی بوده و از این طریق توانسته اند بازدهی بیش از بازده مورد انتظار بدست آورند. کسب بازده اضافی یا بازده غیر عادی نیز با تئوری بازار کارا مرتبط بوده و به عبارتی هر اندازه بازار اوراق بهادار کاراتر باشد، امکان کسب بازدهی اضافی توسط گروهی خاص کمتر بوده و موجب حفظ سرمایه های افراد شده و در نهایت باعث اعتماد سازی افراد به معاملات بورس اوراق بهادار می گردد.

این تحقیق که بین 55 شرکت حاضر در بورس اوراق بهادار تهران و برای دوره زمانی 1388-1380 انجام گرفته، به بررسی تاثیر نسبتهای سودآوری و نرخ رشد آنها بر بازده غیرعادی آتی سهام پرداخته است. در نهایت نتایج حاصل از یافته های تحقیق که با استفاده از روش رگرسیون خطی و آزمونهای آماریF و t مورد تحلیل قرار گرفته، بیانگر تایید فرضیه اصلی این تحقیق بوده است. یعنی اینکه اقلام صورتهای مالی علی الخصوص صورت سود و زیان، همچنان یکی از صورتهای مالی اساسی است که اطلاعات آن، اطلاعاتی مربوط تلقی شده و بر تصمیمات استفاده کنندگان از صورتهای مالی «اثر گذار» می باشد. . از طرف دیگر و با نوجه به تئوری بازار کارا، می توان گفت که بین کارایی بازار اوراق بهادار تهران و بازده غیر عادی آتی سهام ارتباط وجود داشته هر چند که این ارتباط معکوس بوده است.

واژه های کلیدی: صورتهای مالی، سرمایه گذاران، نسبت های سود آو

ری، بازده غیرعادی آتی سهام

مقدمه
تاریخ حسابداری شبیه به فلسفه است. آن تاریخ اصول است و همچنین تاریخ روشهاست. در بهترین حالت، آن را یکی از واقعیت های مالی اگرچه به روشی عملی، نمایان می کنند (متسیچ، 2008،1).
حسابداری به عنوان یک حرفه علمی در نیمه دوم قرن بیستم به موفقیت های بسیاری دست یافته است. در طول این مدت، «رویکرد علمی» به حسابداری بشدت و بطور قابل توجهی تحت تاثیر سایر رشته ها از جمله اقتصاد، امور مالی، تحقیق در عملیات، علوم رفتاری، حتی فلسفه و تاریخ (شامل باستان شناسی)، قرار گرفته است. در این میان مهمترین توجیهی که می توان برای پیشرفت حسابداری در سالهای اخیر مطرح نمود؛ به هدف اصلی آن یعنی فراهم آوردن اطلاعات برای استفاده کنندگان شامل درون سازمانی و برون سازمانی به منظور تصمیم گیری و ایفای وظیفه مباشرت یعنی پاسخگویی بر می گردد(همان منبع،2).
یکی از ابزار هایی که حسابداری بوسیله آن نیازهای اطلاعاتی استفاده کنندگان را بر طرف می نماید، صورتهای مالی است. صورتهای مالی شامل صورتهای مالی اساسی و یادداشتهای همراه، هسته اصلی گزارشگری مالی هر واحد تجاری را تشکیل می دهد. استفاده کنندگان از صورتهای مالی بوسیله این اطلاعات اقدام به اخذ تصمیمات آگاهانه می نمایند و سعی در حداکثر نمودن ثروت خود دارند؛ یعنی باعث تخصیص بهینه منابع به بخش های مختلف اقتصادی کشور خواهند شد.
یکی از مشکلاتی که استفاده کنندگان در ارتباط با سرمایه گذاری در بازار اوراق بهادار همواره با آن مواجه بوده اند، عدم اطمینان از کسب بازده و متضرر شدن آنان بوده است. از اینرو، این افراد با بهره گیری از متخصصین اقدام به تجزیه و تحلیل دقیق اطلاعات می نمایند که می تواند یکی از ابزار های مفید در راستای تصمیم گیری و رسیدن به هدف اصلی خود، یعنی جلوگیری از متضرر شدن آنان و افزایش بازده باشد و بدین سان تلاش می نمایند تا از کسب بازده غیر عادی یا غیر متعارف توسط سایرین جلوگیری نمایند.
در این تحقیق سعی شده است تا با استفاده از تجزیه و تحلیل نسبت های سوآوری و نرخ رشد آنها در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، تاثیر محتوای اطلاعاتی این اقلام در کسب بازده غیر عادی آتی مورد بررسی قرار گیرد.

مبانی نظری و پیشینه پژوهش
استفاده کنندگان صورتهای مالی در تصمیم گیریهای سرمایه گذاری و اعتباری بر اطلاعات متنوعی تکیه می کنند. فرآیند تصمیمات استفاده کنندگان به گونه ای است که با اتکا بر اطلاعات واحد تجاری سعی در اخذ بهینه ترین تصمیم دارند و مهمترین تصمیماتی که آنان اتخاذ می نمایند، نشان از منطقی بودن شان در بکارگیری اطلاعات واحد تجاری دارد. بنابراین این باور وجود دارد که هر قدر کیفیت گزارش های مالی افزایش یابد و از استانداردها و ضوابط معتبرتری در تهیه و ارائه گزارش ها استفاده شود، ریسک اطلاعات کاهش خواهد یافت و استفاده کنندگان تصمیمات بهینه تری اتخاذ خواهند نمود. لذا هدف اصلی حسابداری تهیه اطلاعات مربوط برای استفاده کنندگان است.

هدف¬های حسابداری و گزارشگری مالی
بر اساس چارچوب نظری استانداردهای بین المللی حسابداری که در سال 1989 منتشر گردید، هدف اصلی آن کمک به تدوین استانداردهای بین المللی حسابداری از یک سو و افزایش هماهنگ سازی مقررات، استانداردهای حسابداری و روش های مربوط به ارائه صورت های مالی دیگر سو است.

چارچوب نظری تهیه و ارائه صورت های مالی بر مبنای این شناخت اساسی پایه گذاری شده که بهترین راه برای هماهنگ سازی، توجه به صورت های مالی است که با هدف فراهم کردن اطلاعات مفید در تصمیمات اقتصادی تهیه می شوند.

چارچوب نظری تهیه و ارائه صورت های مالی با علم به این موضوع ارائه شده است که همه اطلاعات مورد نیاز برای تمام استفاده کنندگان را نمی توان در قالب یک مجموعه صورتهای مالی قرار داد، هرچند که برخی از نیازهای اطلاعاتی استفاده کنندگان مشترک است. برای مثال، تمام استفاده کنندگان تا حدودی به شناخت وضعیت و عملکرد واحد تجاری علاقه مندند و صورت های مالی با اهداف عمومی، به برآورد اکثر نیازهای اطلاعاتی استفاده کنندگان کمک می کند.

محصول‌ نهایی‌ فرایند حسابداری‌ مالی‌، ارائـه‌ اطلاعات‌ مالی‌ به‌ استفاده‌کنندگان‌ مختلف‌، اعم‌ از استفاده‌کنندگان‌ داخلی‌ و استفاده‌کنندگان‌ خارج‌ از واحد تجاری‌، در قالب‌ گزارشهای‌ حسابداری‌ است‌. آن‌ گروه‌ از گزارشهای‌ حسابداری‌ که‌ با هدف‌ تأمین‌ نیازهای‌ اطلاعاتی‌ استفاده‌کنندگان‌ خارج‌ از واحد تجاری‌ تهیه‌ و ارائه‌ می‌شود، در حیطه‌ عمل‌ گزارشگری‌ مالی‌ قرار می‌گیرد.
نهایتاً هدف اصلی حسابداری، تهیه صورتهای مالی است. بیانیه انجمن حسابداری آمریکا (1957)، تحت عنوان استانداردهای حسابداری و گزارشگری مبنای تهیه و ارائه صورتهای مالی، مقدمه خود را با این عبارت شروع کرد: «وظیفه اصلی حسابداری شامل گردآوری و انتقال اطلاعات ضروری برای درک و فهم فعالیت های واحد تجاری است» که همانا این امر از طریق صورتهای مالی امکان پذیر خواهد بود (رحیمیان،1386، 6و 7).
سرمایه گذاری و اهداف آن
در مباحث اقتصادی مطرح گردیده که درآمد افراد به دو طریق از دست آنها خارج می شود ؛ یکی مصرف و دیگری پس انداز. مصرف افراد مستقل از درآمد آنهاست به گونه ای که حتی در درآمد صفر هم باز مصرف دارند و آنها مجبور به قرض گرفتن می شوند. اما پس انداز تابعی از درآمد است و زمانی ایجاد می گردد که درآمد، بیش از مقدار مصرف باشد؛ یعنی مازاد درآمد بر مصرف. آنان می توانند با این پس اندازها، اقدامات مختلفی انجام دهند. از جمله اینکه بخواهند در آینده به مبلغ بیشتری دست یابند. بنابراین اقدامی که برای افراد افزایش پس انداز های خود در طول زمان انجام می دهند، سرمایه گذاری نام دارد (اسلامی بیدگلی و همکاران، 1386، 3). بعبارت بهتر تعریفی جامع از سرمایه گذاری عبارت است از ارزش زمانی پول در یک دوره زمانی، به منظور کسب عایداتی در آینده که سرمایه گذار برای 1- زمان دریافت وجوه 2- نرخ مورد انتظار تورم و 3- عدم اطمینان در پرداخت های آتی، پاداش می دهد.
بنابراین افراد سرمایه گذاری می کنند تا از پس اندازهای خود، بازدهی که نتیجه به تعویق انداختن مصرف است، به دست آورند. آنها خواهان نرخ بازدهی هستند که در طول زمان، نرخ مورد انتظار تورم و عدم اطمینان بازده، را جبران نماید و این بازده، نرخ بازده مورد انتظار سرمایه گذار است(اسلامی بیدگلی، 1388، 37).
بازده سرمایه گذاری
بازدهی چیست؟ در یک جمله می توان بازدهی را کسب منفعت ( اعم از اقتصادی یا اجتماعی) از سرمایه گذاری ها تعریف کرد؛ یا بعبارت دیگر میزان عایدی که از یک سرمایه گذاری حاصل می شود کسب منفعت و بنابراین « بازدهی» نامیده می شود. تا دهه های پایانی قرن نوزدهم، بازدهی یک سرمایه گذاری به صورت سود حاصل از انجام سرمایه گذاری، اندازه گیری شده و با فرصت های سرمایه گذاری مقایسه می شد و اما از آنجا که میزان سرمایه گذاری در کسب و کارهای گوناگون متفاوت بود، با سود مطلق نمی شد ارزیابی معقولی از بازدهی فرصت های سرمایه گذاری داشت، بنابراین تصمیمات اتخاذ شده بر این اساس، غالباً موجب گمراهی می شد. لذا سرمایه گذاران از معیار دیگری بنام نرخ بازدهی سرمایه گذاری استفاده کردند. این نرخ از تقسیم سود به مبلغ سرمایه گذاری حاصل می شود. به این ترتیب مقایسه بازدهی فرصت های سرمایه گذاری امکان پذیر شده و سرمایه گذاران می توانند فرصت های سرمایه گذاری با نرخ بیشتر را انتخاب کنند(اسلامی بیدگلی، 1388، 40).

اطلاعات حسابداری در مقابل اطلاعات غیر حسابداری
یکی از آموزه های اصلی اقتصاد اطلاعات، ماهیت نامعلوم ارزش هر یک از منابع اطلاعاتی معین است. وجود دیگر منابع اطلاعاتی (منابع غیرحسابداری)، در درک و فهم ارزش منبع اطلاعاتی حسابداری به ویژه در شرایط اقتصادی فعلی، با تاکید بر کاهش مداوم مخارج تولید و انتقال اطلاعات، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. منابع اطلاعاتی حسابداری و غیرحسابداری باید به صراحت در قالب الگوهایی شکل بگیرند، به گونه ای که مزیت نسبی حسابداری قابل تشخیص باشد. تحقیقات از قبیل انتل و دمسکی(1989)، انت و همکارانش (1994)، و ژیگلر و همر (1998)، همگی چنین ملاحظاتی را مدنظر قرارا داده اند.

السون (1999) معیارهای حسابداری مربوط به ایفای وظیفه مباشرت ( سود، ارزش های دفتری و تقسیم سود) را در شرایط انگیزشی مطالعه کرد. لیانگ (2000) روی جنبه زمانی شناخت حسابداری (شناخت زود هنگام در مقابل شناخت با تاخیر) و تعامل آن با برقراری ارتباط اختیاری توسط مدیریت در قالب مدل کارفرما- نماینده تمرکز کرد. بینشی که در اینجا مطرح می باشد، این است که حسابداری به دلیل وجود رویه های جایگزین و امکان انتخاب از بین رویه های مختلف با صلاحدید مدیریت ممکن است در فراهم کردن اطلاعات ارزشگذاری به موقع برای بازارهای سرمایه مفید و سودمند نباشد. اما به دلیل توانایی آن در فراهم کردن زمینه کنترل درستی دیگر منابع اطلاعاتی حسابرسی نشده می تواند مفید واقع شود. در تمام پژوهش ها، تاکید روی این است که چه مواردی باید در ثبت های حسابداری در بر گرفته شود و چه مواردی باید از ثبت های حسابداری مستثنی شود. این همه آن چیزی است که شناخت بر آن استوار است.

صورت های عملکرد مالی
یکی از اهداف اصلی صورتهای مالی گزارش اطلاعات درباره عملکرد مالی است. عملکرد مالی در بر گیرنده بازده منابع تحت کنترل واحد تجاری است. اطلاعات مربوط به عملکرد مالی در صورت سود و زیان و صورت سود و زیان جامع ارائه می شود. این اطلاعات نشان می دهد که یک واحد تجاری تا چه میزان در بکارگیری منابع خود موفق بوده است.تحلیل اطلاعات مربوط به عملکرد مالی دوره های مختلف و تغییرات آن برای پیش بینی توان سودآوری آتی واحد تجاری نیز مفید می باشد (بزرگ اصل، 1387، 123).
هدف‌ از تهیه‌ صورت‌ سود و زیان‌ و صورت‌ سود و زیان‌ جامع‌، ارائه‌ کلیه‌ درآمدها و هزینه‌های‌ شناسایی‌ شده‌ طی‌ یک‌ دوره‌ مالی‌ می‌باشد. تمرکز اصلی‌ صورت‌ سود و زیان‌ دوره‌ بردرآمدها و هزینه‌های‌ عملیاتی‌ است‌. درآمدها و هزینه‌ها تنها در مواردی‌ در صورت‌ سود و زیان‌ منعکس‌ نمی‌شود که‌ به طور مشخص‌ به موجب‌ استانداردهای‌ حسابداری‌ مستقیماً به حساب‌حقوق‌ صاحبان‌ سرمایه‌ منظور شود. از آنجایی‌ که‌ جهت‌ تصمیم‌گیری‌ اقتصادی‌ استفاده‌کنندگان‌ صورتهای‌ مالی‌، آگاهی‌ از کلیه‌ جنبه‌های‌ عملکرد مالی‌ واحد تجاری‌ طی‌ دوره‌ ضرورت‌ دارد، لازم‌ است‌ کلیه‌ درآمدها و هزینه‌های‌ شناسایی‌ شده‌ طی‌ آن‌ دوره‌ مورد ملاحظه‌ قرار گیرد. که این عمل در صورت‌ سود و زیان‌ جامع‌ قرار دارد تا میزان‌ افزایش‌ یا کاهش‌ حقوق‌ صاحبان‌ سرمایه‌ از بابت‌ درآمدها و هزینه‌های‌ مختلف‌ دوره‌ را نشان‌ می دهد ( استاندارد حسابداری شماره 6، 1386، بند 6) .
در ارتباط با موضوع تحقیق حاضر مطالعات متعددی صورت گرفته که به پاره ای از آنها اشاره می گردد:
او و پنمن (1989) در تحقیقی تحت عنوان تجزیه و تحلیل صورتهای مالی و پیش بینی بازده سهام، که برای اولین بار در آسیا و توسط محققین فوق و در بورس اوراق بهادار ژاپن انجام گرفت، به تجزیه و تحلیل صورتهای مالی ترکیبی از یک مجموعه بزرگ از اقلام صورتهای مالی را در مقیاسی خلاصه انجام دادند که مسیر تغییرات یکسال قبل سود را نشان می دهد. آنها با استفاده از 68 نسبت مالی حاصل از صورت سود و زیان و ترازنامه اقدام به ارائه الگویی برای پیش بینی سود و بازده سهام نمودند و با توجه به وضعیتهای سهام و بازار بر اساس این مقیاس خلاصه که در طی دوره زمانی 1983-1973 در نظر گرفته شده، که نتایج نشان می دهد که وضعیت های کوتاه مدت و بلند مدت را با سرمایه گذاری خالص صفر لغو می نماید. همچنین نتایج نشان می دهد که بازده دوره نگهداری دو ساله برای وضعیت های کوتاه مدت و بلند مدت در طبقه 125% قرار دارد. ضمن اینکه پس از تعدیل به منظور بررسی “اثرات اندازه” بازده چیزی در حدود 7% قرار داشت. که این بازده بوسیله ویژگی های ریسک معرفی شده شرکت توضیح داده می شود.
جاناتان لیولن (2004) در تحقیقی به پیش بینی بازده سهام با استفاده از نسبتهای مالی پرداخت؛ هدف اصلی از انجام این تحقیق بررسی تاثیر بازده تقسیمی و چند نسبت مالی در پیش بینی بازده سهام آتی می باشد. در این تحقیق با استفاده از مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای توان پیش بینی نسبت قیمت به درآمد، ارزش دفتری به ارزش بازار و بازده سود تقسیمی تجزیه و تحلیل شد. نتایج بدست آمده نشان می دهد که بازده سود تقسیمی، بازده های بازار را در طی دوره زمانی 2000-1995 بخوبی در نمونه های جزیی گوناگون پیش بینی می نماید. همچنین نسبت ارزش دفتری به قیمت بازار و نسبت قیمت به سود، توانایی کمتری در پش بینی بازده سهام دارند. سایر شواهد نیز، با وجود اینکه بازده حاصل از تغییر قیمت به سرعت در سالهای اخیر معمول بوده، معتبر هستند.

جودی ری برن در تحقیق مشهور خود در سال 1986 به بررسی ارتباط بین وجه نقد حاصل از عملیات و سود با بازده سهام پرداخت. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که هم میان بازده غیر عادی سهام و جریان نقدی عملیاتی ارتباط وجود دارد و هم میان بازده غیرعادی و جمع ارقام تعهدی نیز این وابستگی وجود دارد. همچنین نتایج تحقیق نشان می دهد که جریان وجوه نقد عملیاتی، تجمعی از ارقام تعهدی جاری مرتبط و سازگار با مجموعه اطلاعاتی است که برای ارزش گذاری بر سهام استفاده می شود.

مهرانی و مهرانی (1382) در مطالعه ای رابطه بین نسبت های سود آوری و بازده سهام در بازار بورس تهران را بررسی نمودند؛ این تحقیق در یک دوره زمانی دو ساله (1379 و 1380) و با استفاده از روش رگرسیون و تکنیک OLS انجام شده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که برخی از نسبت ها نظیر بازده دارایی ها و بازده حقوق صاحبان سهام ارتباط معنی داری با بازده سهام دارند. در مقابل معیارهایی نظیر رشد سود، رشد فروش معیار مناسبی برای پیش بینی بازده سهام نمی باشند. همچنین تغییرات برخی از متغیرها نظیر بازده حقوق صاحبان سهام و بازده دارایی ها به تنهایی تغییرات بازده سهام را به خوبی پیش بینی می نمایند.

شمس عالم (1383) در رساله دکتری خود تاثیر متغیر های حسابداری را بر بازده غیر عادی آتی سهام در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار داد؛ نتایج این تحقیق که برای دوره زمانی 1374 تا 1382 و با استفاده از روش رگرسیون تلفیقی معکوس مورد مطالعه قرار گرفته است، نشان می دهد که اطلاعات مربوط به درجه اهرم مالی، اقلام تعهدی، نرخ بازده سرمایه گذاری، رشد دارایی ثابت، تغییر در وجوه نقد عملیاتی، ارزش بازار شرکت، نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام ، هزینه استقراض و توزیع سود نقدی بر بازده غیرعادی آتی سهام تاثیر گذار است.

نمازی و رستمی (1385) رابطه بین نسبت های مالی و نرخ بازده سهام در بورس اوراق بهادار تهران را مورد بررسی قرار دادند. نتایج بدست آمده از بررسی کل شرکتها و بررسی صنایع بطور جداگانه نشان دهنده آن بود که میان کلیه نسبت های مالی و نرخ بازده سهام رابطه معنی دار وجود دارد.
اهداف و اهمیت تحقیق
نقش اطلاعات در فرآیند تصمیم گیری کاملا روشن است. برای تصمیمات اقتصادی نیاز به اطلاعاتی است که با استفاده از آنها بتوان منابع موجود را به بهترین نحو تخصیص داد. یکی از راههای دستیابی به این اطلاعات، استفاده از اطلاعات صورتهای مالی سالانه شرکتهاست. اطلاعات مالی تاریخی افشا شده در صورتهای مالی ، در پیش بینی سود و بازده مورد انتظار کاربرد دارند.
اما، اولین مرحله در انجام هر تحقیق علمی، تعیین هدف آن تحقیق می باشد. برای تحقیقاتی که در زمینه بورس اوراق بهادار انجام می شوند، هدف اصلی کمک به فعالان بورس اعم از نهادهای مالی، مدیران شرکتها ، ناظران سیستم های اقتصادی و سرمایه گذاران عادی برای کسب آگاهی از وجود عوامل مختلف موثر بر بازده، علل بروز و نحوه مدیریت آن می باشد.هدف اصلی از انجام تحقیق حاضر، بررسی ارتباط بین نسبت های نقدینگی بر بازده غیر عادی آتی سهام در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. به این معنی که در این تحقیق محقق در نظر دارد آزمون نماید که آیا نسبت های نقدینگی بر بازده غیرعادی آتی سهام تاثیر دارد یا خیر؟ یعنی دلایل کسب بازده غیرعادی آتی از طریق بکارگیری اطلاعات نسبت های نقدینگی توسط سرمایه گذاران را بررسی نماید.نهایتا هدف کاربردی این تحقیق توصیه به سهامداران در خصوص مشاهده تاثیر نسبت های نقدینگی بر بازده غیرعادی و اخذ تصمیم بهینه در رابطه با سرمایه گذاری در شرکتی که منافع آنها را تامین نموده و از متضرر شدن آنان به نفع گروهی دیگر جلوگیری نماید. و از طرف دیگر توصیه به فعالان بورس برای آگاهی از علل کسب بازده غیر عادی و تنظیم ساز و کارهای موجود برای افزایش کارایی بازار اوراق بهادار و جلوگیری از متضرر شدن عده ای از سهامداران در شرایط عادی می باشد.
فرضیه و متغیر های تحقیق
فرضیه اصلی تحقیق حاضر به این صورت تدوین گردیده است:
“نسبت¬های سودآوری و نرخ رشدِ آنها بر بازده غیرعادی آتی سهام تأثیر دارند”.
اما متغیر های تحقیق حاضر، چهارده متغیر مستقل متغیر مستقل شامل نسبتهای سودآوری و نرخ رشدِ آنها طی دوره مالی بوده و متغیر وابسته نیز بازده غیر عادی آتی سهام است که با استفاده از مدل ساده بازار و بصورت زیر محاسبه گردیده است:

=بازده واقعی سهم i در دوره t، = قیمت سهام در پایان دوره اول، = قیمت سهام در پایان دوره صفر، = درصد کل افزایش سرمایه از محل اندوخته¬ها و سود انباشته ،D= سود تقسیمی هر سهم،ضمن اینکه عدد 1000 نیز به معنی این است که قیمت اسمی هر سهم شرکت¬های بورسی طبق قانون تجارت 1000 ریال می¬باشد

 

جامعه و نمونه آماری تحقیق
جامعه آماری عبارت است از مجموعه ای از افراد یا واحدها که دارای حداقل یک صفت مشترک باشند (سرمد بازرگان و حجازی،1385، 177). در تحقیق حاضر، با توجه به موضوع و کاربرد آن، جامعه آماری، شامل تمامی شرکتهای پذیرفته در بورس اوراق بهادار تهران می باشد که علت این انتخاب، سهولت دسترسی به اطلاعات بوده است. در جامعه مورد مطالعه تا پایان دوره زمانی تحقیق ( 1387-1380)، یعنی 1387 تعداد 457 شرکت در 36 صنعت فعالیت داشته اند. بنابراین، جامعه آماری تحقیق شامل شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که کلیه شراط زیر را دارا باشند:
1- سال مالی شرکت منتهی به پایان اسفند ماه هر سال باشد.
2- طی دوره زمانی تحقیق یعنی سالهای 1388-1380 تغییر سال مالی نداده باشند.
3- از ابتدای سال 1380 تا پایان سال 1388 در بورس تهران حضور داشته باشند.
4- اطلاعات مالی مورد نیاز آنها به منظور استخراج داده در دسترس باشد.
5- از شرکتهای موجود در گروه سرمایه گذاری نباشند. (بدلیل تفاوت نوع فعالیت آنها با دیگر شرکتها)
نهایتاً تعداد 55 شرکت با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردیده است.
روش تحقیق
تحقیق حاضر از نظر هدف، از نوع تحقیقات کاربردی بوده و با توجه به ماهیت موضوع، از لحاظ روش انجام تحقیق در زمره تحقیقات پس رویدادی طبقه بندی می گردد، که در آن برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از روش میدانی و کتابخانه ای استفاده می شود. به نحوی که بمنظور جمع آوری داده های مورد نظر برای نمونه تحقیق از نرم افزار های تدبیر پرداز و ره آورد

نوین و همچنین اطلاعات موجود شرکتها در سایت بورس اوراق بهادار تهران استفاده می شود. همچنین به منظور گردآوری اطلاعات مربوط به مبانی نظری تحقیق، از روش کتابخانه ای و از کتب، مجلات و تحقیقات انجام یافته برای مطالب علمی و

تئوریک مرتبط با موضوع تحقیق نیز استفاده خواهد شد. از آنجا که روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی و بر مبنای همبستگی است لذا از تجزیه و تحلیل های رگرسیونی استفاده خواهد شد. در تحقیق حاضر، تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 18 انجام گردیده است. برای تعیین توزیع جامعه (نرمال یا غیر نرمال بودن) از آزمون کولموگروف-اسمیرنوف استفاده شده و در آزمون های انجام شده سطح زیر005 معنی دار تلقی گردیده است. برای تعیین گروه نسبت ها از تحلیل عاملی استفاده شد. نهایتاً برای تعیین تأثیر هر کدام از نسبت های سودآوری بر بازده غیر عادی آتی سهام ا

ز تحلیل رگرسیون استفاده شده که برای تعیین معنی دار بودن رگرسیون از تحلیل واریانس- آماره آزمونF- و سطح خطای مربوط به آن استفاده گردیده و همچنین برای تعیین معنی دار بودن یا نبودن هرکدام از نسبت ها بر بازده غیر عادی آتی از آماره آزمون t و سطح خطای مربوط به آن استفاده گردیده است، ضمن اینکه برای تعیین ارتباط بین متغیرهای مستقل و متغیر وابسته از ضریب همبستگی پیرسون و ضریب تعیین استفاده شده است.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله بررسی مقایسه¬ای نقش معیار ارزش افزوده اقتص

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله بررسی مقایسه¬ای نقش معیار ارزش افزوده اقتصادی(EVA) و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) در ارزیابی عملکرد شرکتدرهای گروه سیمان پذیر در pdf دارای 16 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله بررسی مقایسه¬ای نقش معیار ارزش افزوده اقتصادی(EVA) و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) در ارزیابی عملکرد شرکتدرهای گروه سیمان پذیر در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله بررسی مقایسه¬ای نقش معیار ارزش افزوده اقتصادی(EVA) و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) در ارزیابی عملکرد شرکتدرهای گروه سیمان پذیر در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله بررسی مقایسه¬ای نقش معیار ارزش افزوده اقتصادی(EVA) و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) در ارزیابی عملکرد شرکتدرهای گروه سیمان پذیر در pdf :

بررسی مقایسه¬ای نقش معیار ارزش افزوده اقتصادی(EVA) و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) در ارزیابی عملکرد شرکت-های گروه سیمان پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران

چکیده
هدف این پژوهش بررسی مقایسه¬ای نقش معیار ارزش افزوده اقتصادی(EVA) و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) در ارزیابی عملکرد شرکت¬های گروه سیمان پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می¬باشد. در این پژوهش برای ارزیابی عملکرد با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی از پرسشنامه استاندارد در این زمینه و به منظور محاسبه ارزیابی عملکرد در روش ارزش افزوده اقتصادی از رویکرد مالی استفاده شده است در این پژوهش تعداد 25 شرکت سیمانی پذیرفته

شده در بورس اوراق بهادار برای دوره زمانی 1385-1387 بررسی شده است. جهت آزمون فرضیه¬های پژوهش با توجه به اینکه تعداد نمونه کمتر از 30 مورد می¬باشد از آزمون همبستگی اسپیرمن استفاده گردیده است.یافته¬های پژوهش

نشان می¬دهدکه بین نتایج حاصل از ارزیابی عملکرد با استفاده از ارزش افزوده اقتصادی و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی رابطه معنی¬داری وجود دارد. به عبارت دیگر تصمیم¬گیری بر اساس ارزش افزوده اقتصادی و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی در ارزیابی عملکرد شرکت¬های گروه سیمان به نتایج یکسانی منجر خواهد شد. ولی با توجه به اینکه میزان همبستگی ارزش افزوده اقتصادی و نسبت¬های حسابداری به فرآیند تحلیل سلسله مراتبی قوی¬تر بوده، می¬توان گفت که ارز

ش افزوده اقتصادی در ارزیابی عملکرد شرکت¬های گروه سیمان کاراتر می باشد. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، پیشنهاد می¬شود که استفاده¬کنندگان اطلاعات مالی در تصمیم¬گیری¬های خود علاوه بر نسبت¬های حسابداری به معیارهای ارزش افزوده اقتصادی و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی نیز توجه کنند.

واژه های کلیدی : ارزیابی عملکرد ، تصمیم گیری چند معیاره ، ارزش افزوده اقتصادی ، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی

مقدمه
در دنیای امروزی بخش صنعت علی الخصوص صنعت سیمان به دلیل توان-مندی در ایجاد ارزش افزوده اقتصادی و اشتغال¬زایی و تامین نیازهای سایر بخش¬های تولیدی و عمرانی وهمچنین نقش بسیارعمده¬ای که در بازار سرمایه دارد از اهمیت بسیار زیادی در رشد وشکوفایی اقتصاد ایران برخوردار است. ارزیابی اینگونه شرکت¬ها مستلزم شناسایی عوامل متعددی می‌باشد که این عوامل باعث پیچیدگی و دشواری در امر ارزیابی و تصمیم‌گیری می‌باشد، لذا بررسی عملکرد شرکت¬ها از مهمترین موضوعات مورد توجه مدیران، سرمایه گذاران، اعتباردهندگان و سایر اشخاص ذینفع محسوب می شود و نتایج حاصل از آن مبنای بسیاری از تصمیم¬گیریها در داخل و خارج از شرکت¬ها است. همچنین ارزیابی عملکرد نشان دهنده میزان موفقیت سازمانها در دسترسی به اهدافشان می¬باشدو رابطه تنگاتنگی با اهداف شرکت دارد. اعتباردهندگان به منظور تصمیم گیری در خصوص میزان و نرخ اعطای اعتبار به بررسی عملکرد شرکت¬ها می¬پردازند و آنچه که سهامداران را تشویق می کند تا پس اندازهای خود را در شرکت¬های موجود بکارگیرند، عملکردمطلوب آن شرکت¬ها است.از مسائل مهم در ارزیابی عملکردشرکت¬ها این است که پس از تعیین زمینه هاوجوانب ارزیابی، معیارهایی انتخاب شوند که به نحو مطلوب و مناسب ابعاد مختلف فعالیت در شرکت را توضیح دهدوبتواند از طریق نتایج حاصله، عملکرد شرکت را با ملاک¬های مورد قبول ارزیابی نماید.
ادبیات و پیشینه تحقیق:
دریک تقسیم بندی کلی معیارهای سنجش عملکرد را می¬توان به دوگروه معیارهای مالی و معیارهای غیرمالی طبقه بندی نمود. معیارهای غیر مالی معیار¬هایی هستند که عموماً محاسبه و تجزیه و تحلیل اطلاعات اولیه از ترازنامه و یا صورت سود و زیان و بطور کلی از صورت¬های مالی استخراج نمی شود و بیشتر معیارهای کیفی هستند که عمدتاً شامل معیارهای تولیدی، بازاریابی و اجتماعی می باشند. معیارهای مالی خود به دو دسته معیار مالی داخلی ( مانند سود عملیاتی) و معیار مالی خارجی(مانند قیمت سهام) طبقه¬بندی می شود و همچنین معیار غیر مالی به دو دسته معیار غیر مالی داخلی (مانند زمان تحویل کالا) و معیار غیر مالی خارجی (مانند رضایت مندی مشتری ) طبقه¬بندی می شود.
معیارهای ارزیابی عملکرد مالی با توجه به نوع اطلاعات مورد استفاده برای محاسبه این معیارها به 4 گروه کلی طبقه¬بندی می شود که عبارتند از:

الف . رویکرد حسابداری ب . رویکرد مدیریت مالی ج . رویکرد اقتصادی د . رویکرد تلفیقی
الف) رویکرد حسابداری: در این رویکرد از ارقام مندرج در صورتهای مالی نظیر فروش، سود، بازده دارایی¬های شرکت ، بازده حقوق صاحبان سهام و;استفاده می¬شود و از متداولترین نسبتهای مربوط به رویکرد حسابداری می توان به نسبت¬های سودآوری و نسبتهای ارزش بازار اشاره نمود.

ب) رویکرد مدیریت مالی: در این رویکرد اغلب از تئوری های مدیریت مالی و مفاهیم ریسک و بازده استفاده می شود ومعیارهای ارزیابی در این رویکرد عبارتند از بازده هر سهم و بازده اضافی هر سهم

ج) رویکرد اقتصادی: در این رویکرد که از مفاهیم اقتصادی استفاده می¬شود، عملکرد واحد تجاری با تاکید بر قدرت سودآوری دارایی¬های شرکت و با توجه به نرخ بازده و نرخ هزینه سرمایه بکارگرفته شده مورد ارزیابی قرار می گیرد. از مهمترین روش¬های این رویکرد می توان به ارزش افزوده اقتصادی اشاره نمود.

د) رویکرد تلفیقی:در این رویکرد تلاش می شود که علاوه بر استفاده از اطلاعات صورت¬های مالی از اطلاعات و ارزش¬های بازار نیز استفاده گردد.از جمله معیارهای ارزیابی در این رویکرد می توان به نسبت قیمت به سود و نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری هر سهم و نسبت Q توبین اشاره نمود.

پژوهشهای تجربی متعددی راجع به دو معیار ارزش افزوده اقتصادی و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی توسط پژوهشگران در کشورها و بازار-های سهام مختلف انجام شده است که می¬توان به موارد ذیل اشاره نمود.

فرناندز در سال 2002 پژوهشی را جهت بررسی رابطه بین ارزش افزوده اقتصادی و ثروت ایجاد شده برای سهامداران انجام داد. نمونه وی شامل 269شرکت بود.وی به این نتیجه رسید که همبستگی بین ارزش افزوده اقتصادی و ثروت ایجاد شده برای سهامداران تنها 66/17%می باشدو 60شرکت که دارای ازش افزوده اقتصادی منفی بودند دارای ثروت ایجاد شده مثبت و 64 شرکت که دارای ارزش افزوده مثبت بودند دارای ثروت ایجاد شده منفی بودند و نهایتاً نتیجه گرفت که ارزش افزوده اقتصادی توان اندازه گیری ثروت ایجاد شده برای سهامداران را ندارد.
در سال 1384پژوهشی تحت عنوان بررسی رابطه همبستگی بین نسبت¬های کارایی فعالیت وارزش افزوده اقتصادی در بخش صنایع غذایی توسط خانم سحرحراف عموقین برای پایان¬نامه کارشناسی ارشد در دانشگاه الزهراءصورت گرفته که نتیجه این پژوهش نشان می دهد همبستگی معناداری بین هیچیک از 4 نسبت فعالیت موردبررسی و EVA محاسبه شده شرکت طی دوره وجود نداشته است .
در سال 1382پژوهشی تحت عنوان مقایسه ارزش افزوده اقتصادی (EVA) با سود حسابداری در تعیین ارزش بازار شرکت در بورس اوراق بهادار توسط آقای سعیددریابیگی برای پایان¬نامه کارشناسی ارشد در دانشگاه تهران صورت گرفته که نتیجه این پژوهش نشان می دهد که ضریب همبستگی سود با ارزش بازار شرکت بیش از ضریب همبستگی ارزش افزوده اقتصادی با ارزش بازار شرکت می باشد که این امر می¬تواند به دلیل ناکارآمد بودن بازار بورس تهران،عدم آشنایی بازار بورس تهران با ارزش افزوده اقتصادی واستفاده سرمایه گذاران از شاخص قیمت به عواید(که خود مشتق از سود می باشد)در تصمیم گیری باشد
در سال 1378 پژوهشی تحت عنوان «ارزیابی شرکت‌های سرمایه‌گذاری مادر بر اساس فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) توسط آقای دکتر فرشاد هیبتی صورت گرفته در این پژوهش ارزیابی و تصمیم‌گیری در خصوص عملکرد شرکت¬های سرمایه‌گذاری مادر با استفاده از تکنیک‌های پیشرفته آماری و پژوهش عملیاتی بر اساس 13 معیار انجام پذیرفت. نرخ ناسازگاری در مدل معادل 01/0 بود که در مقایسه با حداکثر مجاز 1/0 بسیار ناچیز می‌باشد و شرکت سرمایه‌گذاری رنا با اعتبار کافی بیشترین امتیاز را از نقطه‌نظر عملکرد بدست آورد.
در سال 1378 پژوهشی تحت عنوان «طراحی نرم افزار سیستم پشتیبان تصمیم فرآیند تحلیلی سلسله مراتب (AHP) برای تجزیه و تحلیل تصمیم‌گیری‌های چند معیاره صنعتی» توسط آقای احمد سلیمی برای پایان‌نامه کارشناسی ارشد در دانشگاه شیراز صورت گرفته که نتیجه این پژوهش تایید فرآیند تحلیل سلسله مراتب به عنوان سیستم پشتیبان تصمیمی که مدیران بهنگام مواجهه با مسائل تصمیم‌گیری چندمعیاره می‌باشد و به مدیریت امکان لحاظ کردن معیارهای کمی و کیفی غالباً متضاد را جهت انتخاب بهترین آلترناتیو از میان مجموعه آلترناتیوها فراهم کرده است.

در سال 1381 پژوهشی تحت عنوان «ارزیابی عملکرد کارخانجات سازمان اتکا با استفاده از مدل کاربردی AHP» توسط آقای کورش نجفی پاشاکی برای پایان‌نامه کارشناسی ارشد در دانشکده مدیریت دانشگاه تهران صورت گرفته که این پژوهش در جهت رفع نیاز سازمان برای ارزیابی عملکرد جامع کارخانجات سازمان اتکا موثر بوده و نتایج بکارگیری آن بهبود عملکرد، افزایش توانائی و تحقق اهداف سازمان از طریق اتخاذ تصمیمات مناسب بوده است.

متغیرهای مربوط به پرسش¬های پژوهش:
ارزیابی عملکرد: ازسال¬های گذشته تاکنون، ارزیابی عملکرد واحدهای اقتصادی بخش عمده¬ای از مباحث حسابداری، مدیریت، اقتصاد و;را به خود اختصاص داده است. اصولاً عملکرد با هدف رابطه مستقیمی دارد. ارزیابی عملکرد به معنای اندازه گیری اینکه واحد اقتصادی تا چه حدی به اهداف از پیش تعیین شده در برنامه های خود دست یافته است. نتایج حاصل از ارزیابی عملکرد خود هدف نبوده بلکه ابزاری است که در جهت پیش بینی برنامه های آتی و نیز بهبود نقاط قوت و بر طرف نمودن نقاط ضعف آن واحد مورد استفاده قرار می گیرد.همچنین ارزیابی عملکرد شرکت¬ها در جهت شناسایی فرصت¬های مطلوب سرمایه¬گذاری همواره مورد توجه سرمایه گذاران قرار گرفته است. آنچه سهامداران را تشویق می کند تا پس-اندازهای خود را در فعالیتی مشخص بکار گیرند، عملکرد مطلوب آن صنعت می باشد که به دنبال آن ارزش شرکت و در نتیجه ثروت سهامداران افزایش می¬یابد.ارزیابی عملکرد واحد اقتصادی بدون در نظر گرفتن ویژگی¬های تجاری حاکم بر بازارها و خدمات آن و صرفنظر از جایگاهی که واحد مورد ارزیابی در مجموعه نظام و ساختار اقتصادی کشور از آن برخوردار است، ثمر بخش نخواهد بود.
ارزش افزوده اقتصادی (EVA): توسط استون استوارت دردهه 90 مطرح گردید که برآورد سود اقتصادی حقیقی شرکت در یک سال بوده و سود باقی مانده¬ای است که پس از کسر هزینه سرمایه از سود حاصل از عملیات شرکت بدست می¬آید . بر اساس این معیار،ارزش یک شرکت به 2 عامل بستگی دارد :
1)شرکت از سرمایه به کار گرفته شده چه بازدهی را کسب می¬کند .
2)برای سرمایه بکار گرفته شده چه هزینه¬ای را متحمل می¬شود .
ارزش افزوده اقتصادی با یک رویکرد اقتصادی قدرت سودآوری دارایی¬های شرکت را با توجه به نرخ بازده و نرخ هزینه سرمایه می¬سنجد و معیاری کاملاً داخلی ارزیابی عملکرد است که هزینه فرصت همه منابع بکارگرفته شده در شرکت (حتی هزینه سهام عادی)را در برمی گیرد و هرچه قدر مقدار آن مثبت¬تر باشد نشان¬دهنده تخصیص بهینه منابع بوده و ارزش شرکت را افزایش داده و بر ثروت سهامداران می ¬افزاید(ایزدی نیا -1382) .ارزش افزوده اقتصادی باعث می¬شود که سود حسابداری به سود اقتصادی نزدیک¬تر شود و اندازه گیری ارزش ایجاد شده توسط شرکت برای سهامداران راحت تر می¬شود.
فرآیند تحلیل سلسله مراتبی AHP: از دیگر ابزارهای قدرتمندی که علم پژوهش در عملیات جهت تصمیم¬گیری در اختیار تصمیم گیرندگان قرارداده تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی می باشد. : این روش بر اساس تحلیل مغز انسان برای مسائل پیچیده و فازی پیشنهاد گردیده است. این روش توسط پرفسور ساعتی در سال 1980 پیشنهاد گردید و یکی از بهترین روش¬های حل مسائل تصیم گیری با معیارهای چندگانه می باشد به طوری که کاربردهای متعددی از آن زمان تاکنون برای این روش مورد بحث قرار گرفته است(عادل آذر -1381). این فرآیند بر اساس مقایسات زوجی انجام می‌گیرد و تصمیم‌گیرنده کار خود را با ترسیم سلسله مراتب کلی تصمیم آغاز می‌نماید(قدسی پور-1385). عوامل و فاکتورهای متعددی که در تصمیم‌گیری موثر هستند در سلسله مراتب در نظر گرفته می‌شوند سپس مقایسات زوجی انجام می‌گیرد که موجب تعیین ضریب عوامل و ارزیابی آنان خواهد شد. به این ترتیب گزینه‌ای که بیشترین ارزیابی موزون کل را کسب کند به عنوان بهترین گزینه انتخاب می‌شود.این فرآیند ما را قادر می¬سازد تا بوسیله ساده نمودن و تسریع کردن فرآیند¬های تصمیم¬گیری طبیعی خود،تصمیمات موثری را در مورد موضوعات پیچیده اتخاذ نمائیم.AHP داوریها و ارزشهای مشخصی را به شیوه¬ای منطقی ترکیب می¬نماید.این فرایند به قدرت تصور تجربه و دانش برای ساخت سلسله مراتب یک مسئله وابسته می باشد و همچنین مواردی چون ، منطق، دانش ذاتی و تجربه ارائه قضاوتها، لازمه فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) می¬باشند.این مدل فرآیندی برای تشخیص، درک، و ارزیابی اثرات متقابل یک سیستم می باشد.اولویت معیارهای

تصمیم‌گیری به صورت کمی قابل تعیین نمی‌باشند لذا از طریق مصاحبه با صاحبنظران و افراد خبره می‌توان اولویت هر معیار نسبت به معیارهای دیگر را مشخص کرد. در این روش اهداف به شکل سلسله مراتبی نوشته می¬شوند بدین صورت که هدف کلی و نهایی در بالاترین سطح سلسله مراتب نوشته می شود. هدفهای فرعی(سیاستها و معیارها) به ترتیب بشکل درخت در زیر آن آورده می¬شوند . می‌توان گفت یکی از جامع ترین سیستم¬های طراحی شده برای تصمیم گیریله مراتبی فراهم می‌کند و همچنین امکان در نظر گرفتن معیارهای مختلف کمی و کیفی را در مسئله دارد. این فرآیند گزینه‌های مختلف را در تصمیم گیری دخالت داده و امکان تحلیل حساسیت را تسهیل می‌نماید همچنین میزان سازگاری و ناسازگاری تصمیم را نشان می‌دهد که از مزایای ممتاز این تکنیک در تصمیم گیری چند معیاره می‌باشد(قلیزاده-1383).
اندازه گیری متغیرهای پژوهش:

ارزش افزوده اقتصادی یا EVA : برای محاسبه ارزش افزوده اقتصادی از فرمول زیر استفاده شده است
EVA = (r-c) × capital
در محاسبه EVA از رویکرد مالی استفاده شده است. نوع رویکرد انتخابی، در محاسبه r و تعدیلات لازم برای تبدیل سود حسابداری به NOPAT وحقوق صاحبان سهام یا دارائی¬ها بهcapital تاثیر دارد.
نحوه اندازه گیری اجزای EVA :ا

الف) نرخ بازده کلی سرمایه:این نرخ با استفاده از فرمول زیر و بر اساس رویکرد مالی محاسبه شده است:
که در آن NOPAT برابر است با :
صرفه جویی مالیاتی هزینه بهره – هزینه بهره + سود حسابداری بعد از کسر مالیات =NOPAT
هزینه کاهش ارزش سرمایه گذاری +هزینه کاهش موجودیها +هزینه مطالبات مشکوک الوصول+
هزینه مزایای پایان خدمت+هزینه های معوق+
نرخ موثر مالیاتی *هزینه بهره =صرفه جویی مالیاتی هزینه بهره
از آنجائیکه در صورت سود و زیان شرکت¬های نمونه ، هیچ¬گونه مالیاتی از سود کسر نشده است لذا نرخ موثر مالیاتی برابر صفر شده است.
و Capital برابر است با:
ذخیره هزینه های معوق+ ذخیره کاهش ارزش سرمایه گذاری +بدهیهای بهره دار + حقوق صاحبان سهام=capital
ذخیره کاهش ارزش موجودیها+ذخیرهمطالبات مشکوک الوصول+ذخیره مزایای پایان خدمت+
نرخ هزینه سرمایه :برای محاسبه نرخ هزینه سرمایه از روش میانگین موزون هزینه منابع یا WACC استفاده شده است. بکارگیری این روش مستلزم شناسایی منابع مالی شرکت¬ها و سپس محاسبه نرخ هزینه هر یک از این منابع می¬باشد. WACC = (
وزن هر یک از منابع از کل منابع = نرخ هزینه سرمایه هر یک از منابع = نرخ موثر مالیاتی = t
نحوه محاسبه و اندازه گیری هریک از اجزای WACC به صورت زیر است :
1- وزن هریک از منابع از طریق تقسیم مبلغ هر منبع بر جمع منابع بدست آمده است. یعنی :
حقوق صاحبان سهام و سود انباشته + سهام عادی جدید + بدهی های بهره دار = جمع منابع

=وزن بدهی یا =وزن سهام عادی جدید یا
= وزن حقوق صاحبان سهام و سود انباشته یا
2- نرخ هزینه هر یک از منابع یا :
الف) نرخ هزینه بدهی یا : نرخ هزینه بدهی با فرمول زیر محاسبه شده است

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر
<   <<   31   32   33   34   35   >>   >