سفارش تبلیغ
صبا ویژن

پروژه دانشجویی مقاله حسابداری زیستی در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله حسابداری زیستی در pdf دارای 12 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله حسابداری زیستی در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله حسابداری زیستی در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله حسابداری زیستی در pdf :

حسابداری زیستی

چکیده:
در اقتصاد کنونی جهان،سازمان ها به طور فزاینده فراخوانده می شوند تا ضرورت مدیریت آلودگی صوتی که نگرانیها در مورد نتایج اقتصادی و اجتماعی و محیطی را در برگرفته است،به اثبات رسانند.
در محیط رقابتی امروزی،جداسازی مسئولیت ها برای فرایندهایی که زیربنای برون داده های سازمانی را تشکیل می دهد،غیرمتداوم است،بنابراین چالش ایجاد شده به وسیله رقابت های جهانی ایجاب می کند تا مدیران به طور مستمر به همه منابع و فرآیندها انسجام بخشند.

 

براساس مرور تحقیقات قبلی،موفقیت های اخیر ثابت کرده است که استانداردهای سیستم مدیریتی«ISO»(ایزو) یک ارتباط جهانی است و ظرفیتی برای منفعت بردن کوچکترین و بزرگترین سازمان ها در هر دو بخش دولتی و خصوصی است.یک سیستم مدیریت محیطی(EMS)یک ساختار محکم برای مقابله با چالش های محیطی و بهره-برداری ازآن را فراهم می کند در حال حاضر بیشتر قانون های محیطی در سطح اروپا سازمان دهی می شوند جایی که ابزارهای قانونی اصلی براساس دستورالعمل«EU»نظارت می شوند.اما به طور سنتی،نظارت ها تحت پوشش رسانه های محیطی هستند.

کلید واژه:حسابداری زیست محیطی،مدیریت محیطی،گزارشات محیطی،هزینه های آلودگی محیطی،سیستم حسابداری محیطی.

مقدمه:

حسابداری سبز(محیط زیست)،امتیازات محیطی و منابع آنها و افت عملکردهای بین المللی حساب های مشترک را به ثبت می رسانند که از آن به اصطلاح عمومی برای حسابداری منابع طبیعی و محیطی یاد شده است.
امروزه کمبودهای جدید مشاهده شده منابع طبیعی،تداوم پذیری عملکرد را تضعیف کرده و رشد اقتصادی را مورد تهدید قرار می دهد حسابداران بین المللی قدیمی توجه زیادی به این موضوع نشان نمی دهند.
مدیران واحدهای تجاری به دلیل وجود برخی از محدودیت های زیست محیطی به ویژه در تجارت جهانی وتنگ شدن عرصه رقابت تحت فشار فزاینده ای هستند که نه تنها باید هزینه های عملیاتی را کاهش دهند،بلکه باید تأثیرات زیست محیطی حاصل از فعالیت های عملیاتی خود را نیز به حداقل برسانند.این اعمال فشار از طرف گروههایی نظیر سهامداران،دولت،رسانه های گروهی،مصرف کنندگان،سرمایه گذاران و دیگر سازمان ها اعمال می شود.
سیستم حسابداری زیست محیطی،مبتنی بر اندیشه تحول حسابداری کلاسیک و تکمیل آن است.در این راستا باید هزینه های ناشی از آلودگی و رفع آن به عنوان تابعی از تولید یا خدمات محاسبه شود.حسابداری زیست محیطی می تواند حلقه ارتباطی بین مدیران

زیست محیطی و حسابداران ایجاد و هر دو گروه را تشویق کند که با کار در کنار یکدیگر به سویی حرکت کنند که در آینده،هم عملکرد مالی و هم عملکرد زیست محیطی شرکت بهتر شود.
در حال حاضر نگرش تازه ای نسبت به آثار زیست محیطی ناشی از فعالیت صنعتی مؤسسات انتفاعی بروز کرده است که این موضوع نگاه مؤسسات انتفاعی را از طراحی محصول و فرآیندها تا خدمات پس از فروش دچار تغییرات عمده ای کرده است.این در حالی است که ارزش واقعی منابع طبیعی از جمله هوا،زمین،آب وغیره که برای تولید محصولات مختلف صرف م

ی شود،در بهای تمام شده محصولات تولیدی به درستی منعکس نمی شود و صنایع سبز علیرغم تحمل هزینه های محیطی داخلی نسبت صنایع غیر سبز مشابه،محصولاتی با کاربرد یکسان تولید می کند.از این رو مدیریت نه تنها در خصوص کارآیی و اثربخشی فعالیت مؤسسه تحت سرپرستی خود مسئول است بلکه در مقابل هرآنچه که در قبال فعالیت انتفاعی،در مورد مشکلات محیطی بروز می کند،نیز مسئول است.یک واحد انتفاعی در کنار مسئولیت های اقتصادی ناچار است مسئولیت محیطی و یا اجتماعی را نیز بپذیرد.
تاریخچه:
فاصله زمانی سال1980-1971را زمان شروع اولیه طرح مبحث حسابداری محیط زیست در قالب حسابداری مسئولیت های اجتماعی می دانند.در حوزه مسائل محیط زیست در ایالت متحده قوانین و استانداردهایی وضع شد که مهمترین آن عبارتند از:
سال 1975 نشریه شماره5با عنوان حسابداری رویدادهای احتمالی.

سال 1976 تفسیر شماره14با عنوان برآورد مبلغ یک زیان.

سال1976 قانون بازیافت منابع محیط زیست.
سال1980 قانون فدرال تحت عنوان قانون جامع مسئولیت،انحراف و بدهی محیط زیست”super fund”
سال1986 اصلاح قانون”super fund”
قانونsuper fund یکی از مهمترین و برجسته ترین قوانین مصوب در حوزه مسائل زیست محیطی می باشد و بذر اساس این قانون6/1 میلیارد دلار وجوه سپرده برای هزینه های پاک سازی مکان هایی که به محیط زیست خسارت وارد می کنند اختصاص داده می شود.
سال 1990 نشریه شماره8-90 تحت عنوان سرمایه ای کردن هزینه های آلودگی محیط زیست منتشر شد.
همچنین در اوایل سال 1990بانک جهانی،بررسی سیستم حسابداری زیست محیطی را اجرا نمود.در این بررسی،کشورهای تدوین کننده حسابداری زیست محیطی شناسایی و خلاصه ای از روش های مورد استفاده
جهت اجرای این سیستم و دامنه تحت پوشش آن،ارائه گردید.چون در آن زمان حسابداری زیست محیطی به عنوان یک ابزار اقتصادی سودمند شناسایی شده بود،در نتیجه فعالیت های زیادی در جهت به کارگیری آن در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه انجام شد.
در سال 1992 در آمریکا و در پاسخ به تقاضای گسترده سهامداران خارج از سازمان پروژه ای آغاز شد.این سهامداران معتقد بودند که تا زمانی که هزینه های محیطی شرکت ها مشخص نگردد و اهمیت والای
فعالیت های مبارزه با آلودگی محیط زیست برای مدیران و تصمیم گیرندگان سازمان روشن نشود،نمی توان امیدوار بود که مدیریت محیط زیست در صنعت جدی گرفته شود.بنابراین پس از سال 1995،استاندارد ایزو14000 جهت تشویق و ترغیب شرکت ها به رعیت سیاست های حسابداری محیط زیست به وجود آمد.

 

مفهوم نظری حسابداری زیست محیطی:
تحقیقی در اکتبر2000 توسط دکتر جوی هچت در ایالت متحده انجام گرفته که در این تحقیق،9کشور نروژ، سوئد،هلند،فرانسه،کانادا،فیلیپین،نامبیا،آلمان و ایالت متحده مورد بررسی قرار گرفته اند.
در این تحقیق به این نتیجه رسیده اند که هیچ توافق جهانی روی تعریف حسابداری محیط زیست وجود ندارد.برخی از این تعاریف که در کشورهای مختلف مورد استفاده قرار گرفته است به شرح زیر می باشد:
اندازه گیری اقتصادی آلاینده های فیزیکی.
شناسایی و اندازه گیری هزینه های جانبی که برای کاهش آلودگی ضروری است(چیزی که تحت عنوان هزینه حفظ و نگهداری نامیده می شود).
مالیات ها،جریمه ها و یارانه های زیست محیطی.
حساب های دارایی مربوط به منابع طبیعی مانند جنگل ها،معادن،منابع انرژی،ماهی،خاک و; صورت ریز کل موجودی ها و تغییرات در آن ها.
ارزش پولی کالاها و خدمات غیر تجاری ارائه شده به وسیله محیط زیست.
و ;
نقطه اشتراک تمامی تعاریف که در کشورهای مختلف مورد استفاده قرار گرفته اند عبارتند از:
نخست اینکه همه تعاریف ابزاری را جهت ایجاد یک پیوند بین محیط زیست و اقتصاد ارائه می کنند.
دوم اینکه بیشتر از آنکه اطلاعات جزئی و در موارد خاص و محدود ارائه کند،پوشش وسیعی از اطلاعات را فراهم نموده که شامل مفاهیم کلی و فراگیر هستند،به این مفهوم که از این اطلاعات برای سیاست های کلان اقتصادی و تجزیه و تحلیل های منطقه ای می توان استفاده کرد.به جای اینکه در یک پروژه یا سطح محلی مورد استفاده قرار گیرد.
سوم اینکه شامل اطلاعات تولید شده بر حسب زمان اتفاق آن ها و گردآوری آن ها بر اساس یک نظم است که امکان تجزیه و تحلیل را فراهم می نماید.
به جهت حساسیت موضوع زیست محیطی چه به عنوان یک الزام برون سازمانی و یا درون سازمانی، حسابداری زیست محیطی با قصد هزینه یابی فعالیت های زیست محیطی پیوند می یابد و موضوع هزینه به جهت واقعی بودن آن و تأثیری که بر عملکرد اق

تصادی بنگاه انتفاعی می گذارد بسیار حائز اهمیت است آثار هزینه های زیست محیطی در فعالیت اقتصادی زمانی قابل توجه خواهد بود که نکات مثبتی در عملکرد آتی بنگاه انتفاعی به همراه داشته باشد.
هدف حسابداری زیست محیطی فراهم آوردن اطلاعاتی است که برای ارزیابی عملکرد،تصمیم گیری،کنترل و گزارشگری به مدیران یاری می رساند.
کاهش منابع طبیعی به سودهای ناشی از بهره برداری بیش از ح

د از آب های زیر زمینی،سنگریزه و منابع معدن مربوط می شود این در حالی است که تنزل کیفیت محیط زیست به بهای (هزینه)رفتار و نگهداری در ممانعت هوا،آب و آلودگی فاضلاب ها مربوط می شود تمام این ها در ثبت های حسابداری زیستی بدهکار می شود.فروسایی محیطی به عنوان هزینه بیرونی(اجتماعی)فعالیت اقتصادی محسوب می شود.
امروزه تعداد زیادی از شرکت ها و سازمان ها مدیریت زیست محیطی را به عنوان بخشی از راهبردهای مدیریتی شان به کار می گیرند تا معیارهایی جهت پرداخت به موضوعات زیست محیطی تعیین نمایند و بتوانند در داخل سازمان،فعالیت های حفاظت از محیط زیست را تحقق بخشند.حسابداری زیست محیطی،مکمل مدیریت زیست محیطی است.داده های مربوط به حسابداری زیست محیطی نه تنها در داخل سازمان مورد استفاده قرار می گیرد،بلکه از طریق افشا در گزارش های سالانه به اطلاع عموم افراد جامعه می رسد.
افشای داده های حسابداری زیست محیطی بخش های مختلف جامع

ه را قادر می سازد تا موقعیت شرکت در خصوص حفاظت از محیط زیست را درک نموده و چگونگی توجه سازمان به موضوع های زیست محیطی را بررسی نمایند.در عین حال،می توان درک جامع تری از اطلاعات زیست محیطی شرکت ها و سازمان ها نیز کسب نمود.
کاربرد و وظایف حسابداری زیست محیطی:
حسابداری محیط زیست کاربردهای متفاوتی دارد که از جمله می توان حسابداری درآمد ملی،حسابداری مالی و حسابداری مدیریت را نام برد.در حالی که حسابداری درآمد ملی از دیدگاه یک مقیاس ملی به منابع و مصارف طبیعی نگاه می کند.حسابداری

مالی از نگاه استفاده کنندگان گزارش های مالی به جهت تصمیم گیری و ارائه مسئولیت های عمومی را بررسی و بالاخره حسابداری مدیریت به عنوان یک سیستم اطلاعاتی با هدف پشتیبانی تصمیمات مدیریتی به موضوع نگاه می کند.
حسابداری محیط زیست دو وظیفه مهمنیز بر عهده دارد.نخست حمایت از حسابداران و حسابرسان مالی با توجه به نتیجه حسابداری مسائل زیست محیطی و دوم حل مسائل اجتماعی زیست محیطی از طریق طراحی و ارائه رویکردهای نو در حسابداری و حسابرسی.
حسابداری محیط زیست یا حسابداری سبز،یک ابزار مدیریتی است که با اهداف گوناگونی چون بهبود عملکرد زیست محیطی،کنترل هزینه ها،سرمایه گذاری در تکنولوژی های”پاک تر”گسترش فرآیندهای”سبزتر”و اتخاذ سیاست های مطلوب برای تولید محصولات و خدمات مفید برای محیط زیست مورد استفاده قرار می گیرد.
دارایی های طبیعی به ثبت رسیده حسابداری محیط زیست:
سرمایه های حسابدارن به معنای ارزش عقیده و جمع کردن سرمایه های اقتصادی و محیطی و تغییرات آن ها در طی یک دوره حسابگری است.تغییرات در سرمایه ها به وسیله تولید و مصرف محصولات و سرمایه های طبیعی(دارائی ها)و دیگر تأثیرات غیر اقتصادی مانند ناشناخته ها،بلایای طبیعی یا تجدید حیات طبیعی ایجاد می شود.مطلب بعدی این است که تغییرات دیگر سرمایه فراتر از درآمد و محاسبه تولیدات ثبت می شوند،این تغییرات انجام نمی شود و بنابراین بر راهنمایی های سنتی مبنی بر هزینه،درآمد و تولید و ایجاد سرمایه تأثیر می گذارند.

راهنمایی ها و تداوم پذیری حسابداری زیست محیطی:
تولید محصولات داخلی شبکه می تواند با کاهش مصرف متوسط(درون داد)ومصرف سرمایه محصول محاسبه شود.نتیجه بعدی کاهش ارزش محیطی از ارزش شبکه سازگار محیطی اضافه شده(EVA)و تولید محصولات داخلی(EDP)بدست می آید.حسابداری عمومی محیط زیست GDP فقط برای مصرف سرمایه طبیعی با چشم پوشی از کاهش سرمایه تولید شده(ثابت شده)محاسبه می شود.با کاهش مصرف سرمایه تولید شده و طبیعی تولید سرمایه شبکه ای سازگار با محیط(ECF) بدست می آید.ECF به ما می گوید اقثصاد ما قادر است بعد از،از دست دادن سرمایه کلی(کاهش/مصرف) سرمایه جدید تولید کند.حفظ سرمایه کلی یک مفهوم تداوم پذیری ضعیف را نشان می دهد که مستلزم جایگزینی فاکتورهای مختلف محصولات تولید شده و تولید نشده است.جریان مواد تسهیلاتی را برای مفهوم مختلف تداوم پذیری فراهم می کند،آن ها توان بازدهی مواد را به عنوان یک تأثیر محیطی با نشانه فشار محیطی(ظرفیت حمل)ارزیابی میکنند.عدم تحقق کاهش توان بازدهی نسبت به یک سطح مطلوب مفهوم اگولوژیکی ت

داوم پذیری است.آن تداوم پذیری قوی را با محدود کردن جایگزینی مواد پوشش داده شده با نشانه های جریان مواد کلی مانند ابزارهای مواد کلی(TMR) یا سهم مستقی

م مواد(DMD)منعکس می کند.
معیارهای شناخت هزینه زیست محیطی:
آنچه مسلم است این است که نمی توان همه هزینه های موجود را به صورت زیر مجموعه ای از هزینه های سبز طبقه بندی کرد و تصمیم گیری نهایی در این مورد،با مدیریت و سایر مراجع تصمیم گیری در شرکت یا سازمان است.مدیریت باید تصمیم بگیرد که یک هزینه چه زمانی و تحت چه شرایطی،می تواند یک هزینه زیست محیطی و سبز قلمداد شود و اینکه چه بخش از فعالیت های یک شرکت یا سازمان فعالیت های زیست محیطی است.
بطور کلی،هرگاه بیش از 50درصد هزینه ها و فعالیت های یک شر

کت یا سازمان در گروه “هزینه ها و فعالیت های زیست محیطی”طبقه بندی شوند،آن شرکت زیست محیطی نامیده می شود.حسابداری زیست محیطی سبز به دنبال هزینه های پنهان و ناپیدایی است که در روش های سنتی حسابداری به آن ها توجهی نمی شود از قبیل:
الف-هزینه های مربوط به کاهش استفاده یا اتلاف مواد خام ومواد مصرفی.
ب- هزینه های مربوط به کاهش استفاده یا اتلاف خدمات عمومی.
ج- هزینه های مربوط به کاهش استفاده از منابع تجدیدناپذیر.

د-هزینه مربوط به کاهش هزینه های قانونی.
مزایای حسابداری محیط زیست:
مزایای اصلی حسابداری محیط زیست را به طور خلاصه می توا

ن به شرح زیر بیان نمود:
سیستم مناسب حسابداری محیط زیست یک معیار حمایت کننده برای دستیابی به توسعه ی پایدار است که تا اندازه ای ابزار اصلی برای اندازه گیری،کنترل و تصمیم گیری می باشد.
مخارج زیست محیطی چه هزینه ی سرمایه ای،چه هزینه ی جاری به طور چشم گیری روز به روز افزایش می یابد.
مدیریت نیاز به اطلاعات مالی درباره مخارج زیست محیطی دارد.
برنامه ریزی هزینه های اساسی نیاز به اطلاعات مالی دارد.
هزینه های محیط زیست ممکن است در حساب های سربار پنهان شوند و یا به گونه ای دیگر نادیده گرفته شوند.
نیاز بهره مندان(دولت،سرمایه گذاران،وام دهندگان،بانک ها،ساز

مان های غیر دولتی و غیره)به اطلاعات مالی در زمینه ی عملکرد زیست محیطی سازمان های مختلف رو به افزایش است.
بسیاری از فعالیت های زیست محیطی کمی است و ماهیت مالی دارند،بنابراین تأثیر بسزایی بر هزینه ها،دارایی ها و بدهی های سازمان ها دارند.
بدیهی است که هر واحد تجاری یک ستاده ی اصلی و یک

ستاده ثانوی دارد که آلودگی محیط زیست از جمله آن است.اگر واحد تجاری جهت تعدیل یا جلوگیری از آن هزینه ای نپردازد آنگاه اشخاص ثالث جامعه می بایست متحمل آن شوند.
خطرات زیست محیطی ممکن است منجر به بدهی های زیست محیطی هنگفتی شود و متعاقبا سازمان یا واحد تجاری ممکن است متحمل پرداخت های زیادی شود که به طور جدی بر موقعیت نقدینگی و مالی اش اثر می گذارد.
مدیریت صحیح منابع در یک نگرش دوستانه با محیط زیست منجر به فواید مستقیمی هم چون ایجاد سرقفلی بالاتر یا تصویری بهتر از سازمان می شود.
وجود یک نگرش دوستانه به محیط زیست مزیت رقابتی برای سازمان ها ایجاد می کند.
حسابداری هزینه ها و عملکرد محیط زیست می تواند پشتیبان توس

عه سازمان و اجرای سیستم مدیریت محیط زیست(EMS)و اعتبار نامه ی 14000 ISOباشد.
به دلایل فوق این باور وجود دارد که حسابداری باید نسبت به اندازه گیری،ارزیابی،افشا و عملکرد زیست محیطی در صورت های مالی یا پیوست های آن مسئول باشد.شکی نیست که انازه گیری عملکرد زیست محیطی به سیستم های حسابداری بستگی دارد اما برای این منظور به اطلاعات بیشتری در مقایسه با اطلاعات مرسوم حسابداری نیاز است.رویکرد پو

لی به مسائل زیست محیطی به طور کلی درست نیست اما اقتصاددانان و حسابداران مجبورند تا بهترین برآورد ها را طبق فنون رایج به دست دهند.
تأثیر موضوع های زیست محیطی بر صورت های مالی:
به منظور شناسایی درآمد و هزینه،دو مبنای حسابداری(نقدی و

تعهدی) وجود دارد بنابراین و با توجه به وجود دو مبنای حسابداری،تأثیر موضوع های زیست محیطی در هر یک از دو مبنا به صورت مجزا موردبررسی قرار می گیرد.
چتر حسابداری محیط زیست

کاربردهای امنیتی:

یک بخش از حسابداری،یعنی جواب به سؤالات اقتصادی که به طور مداوم در طی یک دوره یا بیشتر از یک دوره حسابداری انجام شده است.بخش های حسابداری سبز(حسابداری محیط زیست)می تواند در تنظیم و ارزیابی امنیتی به کار برده شود.در سطح بالاتر افزایش ارزش محصولات کلیدی تأیین کننده رشد اقتصادی مورد نیاز علم اقتصاد است.با غنی بودن منابع کشورهای در حال توسعه،اجرای منابع طبیعی آن می توان

د سرمایه کشورهای توسعه یافته را جذب کند و این امر می تواند در حسابداری منابع طبیعی بسیار تعیین کننده باشد.

به جای استفاده از سود ویژه در کوتاه مدت و مصرف عمومی،این سرمایه ها باید در پروژه های توسعه یافته و طولانی مدت انجام شود.یکی از توانائیهای ویژه حسابداری سبز ارزیابی هزینه های محیطی است که توسط عاملان اقتصادی خانواده ها و شرکت ها مصرف شده است.
به نظر می رسد که با وجود اطلاعات حسابداری محیط زیست,ضروزیات سیاسی بجای ارزیابی هزینه های نسبی بیشتر مواردی را تعیین می کند که در تنظیم ابزارهای بازار نقش داشته باشند.
SEEA به وضوح برای هزینه های محیطی صرف شده توسط نماینده ها و سازمان ها محاسبه می شود.سهیم بودن اصل تولید محیطی با گروههای آشکار جامع

ه متمدن و شرکت های خصوصی(شرکای خصوصی-دولتی)یکی از پیشنهادات مهم جوواناسامیت ملل متحد در سال 2002 است.حسابداری محیط زیست و تجزیه و تحلیل آن می تواند توان بازدهی اقتصادی و اکولوژیکی تولیدات مختلف محیطی که توسط سازمان های دولتی و غیر دولتی مورد سنجش قرار می گیرد را مورد ارزیابی قرار دهد.
استاندارد ایزو14000سیستم مدیریت زیست محیطی ودامنه کاربرد آن:
در سال1992در کنفرانس ریودوژانیرو،شورای(Develoment Business Concil For Sustainable)این نکته تأکید کرد که سازمان های تولیدی و خدماتی بایستی فعالیت ها و عملکردهای خود و تأثیر آنها را بر محیط زیست مورد توجه قرار داده و تحت کنترل بگیرن

د.
به دنبال این تأکید از سازمان بین المللی استاندارد(ISO)درخواست گردید تا در جهت تدوین استاندارد های مدیریت زیست محیطی فعالیت گسترده تری را انجام دهد.در سال 1993یک کمیته فنی تحت عنوان زیست محیطی(ISO/TA207)تشکیل گردید و در آگوست سال1996مجموعه ای متشکل بر شش استاندارد از سری ایزو14000انتشار یافت.

هدف کلی این استاندارد،پشتیبانی از حفاظت محیط زیست و پیشگیری از آلودگی است،بطوریکه با نیازهای اجتماعی،اقتصادی در تعادل باشد.
این استاندارد الزاماتی را برای یک سیستم مدیریت زیس

ت محیطی مشخص می نماید تا یک سازمان بتواند خط مشی و اهدافی را با در نظر گرفتن الزامات قانونی و اطلاعات راجع به پیامدهای بارز زیست محیطی تدوین نماید.کاربرد آن در خصوص آن دسته از جنبه های زیست محیطی است که سازمان می تواند تحت کنترل داشته باشد و بتوان انتظار داشت که بر آن ها تأثیر گذار باشد.
تعامل بین ایزو14000و حسابداری محیط زیست:
در الزامات استاندارد ایزو14000و مدیریت زیست محیطی ذکر گردیده که سازمان باید خط مشی زیست محیطی خود را تعریف و اطمینان یابد که این خط مشی با ماهیت،وسعت و پیامدهای زیست محیطی فعالیت ها،محصولات و خدمات خود متناس

ب است.
بنابراین خط مشی زیست محیطی می باید با توجه به ابعاد،اندازه و مجموعه شرایط یک سازمان تعریف شود.به عنوان مثال در یک کارخانه تولید سیمان،آلودگی هوا ناشی از انتشار گرد و غبار یا میزان مصرف انرژی به ازای تولید هر تن محصول یا کیفیت خروج محصول در هر مرحله از فرایند تولید مهم است.
در کنار سایر ابعاد مهم در تدوین خط مشی زیست محیطی مانند عواقب فیزیکی،اقتصادی و اجتماعی مسائل محیط زیست،یک بعد بسیار مهم نظام های اقتصادی و تأمین مالی می باشد.
بنابراین یک سیستم مدیریت زیست محیطی در کنار آموزش و توسعه و تأمین منابع انسانی،مهارت های تخصصی،فناوری و ;نیاز به تأمین مالی دارد.
از طرفی حسابداری محیط زیست هم یک ابزار مدیریتی است که با اهداف گوناگونی چون بهبود عملکرد زیست محیطی،کنترل هزینه ها،سرمایه گذاری

در تکنولوژی های”پاک تر”گسترش فرایندهای”سبزتر”و محصولات سبزتر و اتخاذ سیاست های مطلوب برای تولید محصولات و خدمات مفیدتر برای محیط زیست مورد استفاده قرار می گیرد.
بنابراین هر دو سیستم،سیستم مدیریت زیست محیط

ی(ایزو14000)و حسابداری محیط زیست با هدف نهایی بهبود عملکرد زیست محیطی فعالیت می نمایند.یکی با ابزارها و راهکارهای فنی و با کمک استانداردها و قوانین وضع شده و دیگری با جمع آوری و شناسایی و ارائه هزینه ها و منافع زیست محیطی به میزان قابل توجهی مؤثر باشد.
با استقرار(ایزو14000)سازمان می باید جنبه های بارز

زیست محیطی قابل کنترل و قابل تأثیر فعالیت ها،محصولات و خدمات خود را در دامنه کاربرد تعریف شده شناسایی کند و اهداف کلان و خرد زیست محیطی را در سطوح و وظایف مناسب در درون سازمان ایجاد،اجرا و مدون نماید.اگر یکی از پارامترهای اجرای این اهداف کلان و خرد زیست محیطی،بودجه بندی و تأمین منابع آن بدانیم به خوبی محل تلاقی هر دو سیستم”حسابداری سبز”و”سیستم مدیریت زیست محیطی”را در می یابیم.در گزارشات مالی و گزارشگری سبز بسیاری از شرکت ها از جمله شرکت های

ژاپنی،اشاره به شاخص های ارائه شده از طرف وزارت محیط زیست ژاپن و حیطه جمع آوری اطلاعات را طرح های مصوب ایزو14000بر اساس سیستم مدیریت محیط زیست عنوان نموده است.از این رو ارتباط و تعامل تنگاتنگی بین سیستم مدیریت زیست محیطی(ایزو14000)و حسابداری محیط زیست وجود دارد.
گزارشگری زیست محیطی:
از اواسط دهه 70 میلادی شرکت های صنعتی با مفهوم گزارشگری بدهی های زیست محیطی روبرو شدند در واقع اولین گزارش زیست محیطی به وسیله نروژ ایجاد و به آهستگی توسط سایر کشورها پذیرفته شد. شرکتهای یاد شده نخست تمایل به افشای زیان های وارد بر محیط زیست در صورت های مالی خود نداشتند.اما براثر مرور زمان وافزایش میزان خسارت ها،شرکتها ناگزیر به رعایت این مسائل شدند.
از آنجایی که حسابداری زیست محیطی گزارشگری زیست محیط

ی را نیز در بردارد وعملکرد زیست محیطی از دید استفاده کنندگان گزارش های مالی حائز اهمیت است،لیکن اهداف گزارشگری عملکرد اقتصادی با اهداف گزارشگری زیست محیطی کاملا انطباق نداشته،لذا به جهت محدودیت موجود در علائق استفاده کنندگان،نیاز به الزامات گزارشگری ویژه احساس می گردد.
از آن جهت که بنگاه های انتفاعی مخارجی را تحت موضوع زی

ست محیطی متحمل می شوند،لذا ارئه یک تصویر از عملکرد زیست محیطی که حاوی منافع حاصل از تحمل هزینه های مزبور می باشد،با توجه به ساختار موجود حسابداری،دشوار است،به این جهت بسیاری از بنگاه های انتفاعی هزینه فعالیت های زیست محیطی را بدون مقابله با منافع آن،تنها به عنوان اقلام هزینه ای منظور کرده و در گزارشگری مالی به گونه ای مؤثر آن ها را افشا نمی کنند.
افشای هزینه های زیست محیطی در راستای حفظ ثروت سهامداران موجبات افزایش ارزش بنگاه انتفاعی را فراهم می سازد.و اگرچه منافع اینگونه هزینه ها قابل تقویم به ریال نیست،ولی در عین حال ایجاد تمایز در بنگاه انتفاعی به عنوان یک صنعت سبز را موج

ب می گردد و علیرغم وجود مزیت ها در حفظ بازار رقابتی در میان صنایع مشابه غیر سبز،از طریق ایجاد محبوبیت اجتماعی،آثار مفید و مؤثری بر قیمت سهام اینگونه بنگاه ها در بازار بورس اوراق بهادار خواهد داشت،لذا گزارشگری زیست محیطی با نگاه دقیق تری باید مورد توجه مدیران واحدهای اقتصادی باشد،به ویژه واحدهایی که در زمینه زیست محیطی متحمل مخارج زیادی می گردند.

 

پیشنهادات:
به منظور نتیجه گیری بهتر پیشنهاد می گردد موارد زیر مورد توجه قرار گیرد:
1-نظر به اینکه استقرار استانداردهای زیست محیطی مستلزم مدیریت زیست محیطی است و این مهم بدون انجام هزینه در جهت کاهش آلودگی های زیست محیطی امکان پذیر نمی باشد،می توانیم با آشنا نمودن حسابداران نسبت به خط مشی زیست محیطی و برنامه های زیست محیطی مرتبط با آن در سازمان تدوین می شود شرایط را برای اجرای عملی حسابداری محیط زیست و قرار دادن هزینه ها و منافع زیست محیطی در سرفصل های مشخص

فراهم کنیم.
لذا پیشنهاد می گردد اولا مراجع حرفه ای اقدام به روشن نمودن تعاریف و ابعاد حسابداری زیست محیطی نموده و ثانیا مدیران در سازمان های ایزو14000بین حسابداران و کمیته زیست محیطی ارتباط تنگاتنگ را جهت شناسایی و اندازه گیری هزینه ها و منافع زیست محیطی فراهم نماید.
2-همچنین پیشنهاد می گردد حسابداران و مدیران مالی با آنا

لیز دارایی های بلند مدت،سرمایه گذاری های زیست محیطی را به طور مشخص شناسایی و در گزارشات مالی در کنار هزینه ها ومنافع زیست محیطی افشا و تجزیه وتحلیل نمایند.
توصیه های کاربردی:
یک سیستم مدیریت محیط زیست موفق،می بایستی از یک استراتژی مدون و مشخص برای شناسایی و حسابداری هزینه های زیست محیطی برخوردار باشد،استراتژی مدونی که با طبقه بندی صحیح و مشخص جهت دار زیست محیطی همراه است.این

طبقه بندی می تواند توسط مجامع حرفه ای مانند سازمان حسابرسی،انجمن حسابداران خبره،سازمان بورس اوراق بهادار و پیشنهاد و یا الزام گردد.
این طبقه بندی واستراتژی مدون می تواند باعث ترکیب مؤثر و مشخص هزینه های زیست محیطی در فرآیندهایی چون بودجه بندی،تخصیص هزینه ها،طراحی مح

صول،فرآیند و تصمیم گیری های آتی گردد.
شرکت ها می توانند برای پیشبرد و ارتقاء حسابداری محیط زیست،از مراحل نخستین و مقدماتی حسابداری محیط زیست و در ابعاد محدود آغاز کرده و به تدریج دامنه کاربرد آن را گسترش دهند.شرکت ها می توانند در ابتدا هزینه های ساده تر و آشکارتر زیست محیطی(هزینه های مستقیم) را بررسی و کنترل نمایند و به تدریج به سمت کنترل هزینه های پیچیده تر و مبهم تر زیست محیطی حرکت کنند.
در مراحل بعدی،مدیریت شرکت باید در جهت خرید و نصب تجهیزات و تکنولوژی های سازگار با محیط زیست و”تکنولوژی پاک”گام بردارند و یافته های مرتبط با هزینه های زیست محیطی را در فرآیندهایی چون تصمیم گیری،بودجه بندی و طراحی محصول،فرآیند دخیل نمایند.
پیشنهاد می گردد الگوی مؤثر حسابداری زیست محیطی،سیستم حسابداری و سر فصل بندی مناسب حساب ها که از جنبه عملیاتی کاملا فراگیر بوده و با ساختار فعلی حسابداری تطبیق نماید توسط متخصصین حرفه ای و سازمان های ذیربط ارائه گردد.(مدل هزینه یابی واقعی زیست محیطی و شکل دادن به گزارشات برون سازمانی).

پیشنهاد می گردد موضوع آموزش پرسنل با هدف تفهیم اهداف حسابداری زیست محیطی دنبال گردد.
پیشنهاد می گردد شاخص های اندازه گیری مناسبی توسط سازمان محیط زیست و یا سایر سازمان های ذیربط به شرکت ها و به جامعه حسابداران ارائه ش

ود تا بتوانند هزینه های اجتماعی و منافع اجتماعی و زیست محیطی را اندازه گیری و در گزارشات پایداری خود اعلام نمایند.

منابع:
جلالی،فاطمه(1387)”گزارشگری محیط زیست:مزایا و موانع موجود”مجله حسابدار،شماره201
جوهرچی،طاهره(1386)”بررسی تأثیر استقرار نظام مدیریت محیط زیست (ایزو14000)برانعکاس هزینه های زیست محیطی در گزارشات مالی”مجموعه مقالات،سخنرانی ها و مطالب تخصصی مالی و حسابداری،انتشارات دانشگاه آزاد تهران
خوش طینت،محسن-میرسمیعی،مسعود(1381)”حسابداری محیط زیست”مجله حسابرس،شماره17
شاه ویسی،فرهاد-سلیمانیان،محمد(1386)”حسابداری محیط زیست:هزینه ها و کاربردها در تصمیم گیری”مجله حسابدار،شماره185
کاظم زاده ارسی،نادر(1382)”حسابداری محیط زیست”مجله تدبیر،شماره135

Jao,chih-chien.Bureau of stat

istics,DGBAS”The green accounting in taiwan”International symposium indicators of sustainable development.

 

Peter Bartelmus Dr”Enviromental&Natural Resourse Accounting”September17,2008
www.eoearth.org

Sonja Gallhofer,Jim Haslam”The direction of green accounting policy”
Journal of financial and Quantitative Analysas(JFQA)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله طراحی پایگاههای داده راهبردی در سیستمهای ا

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله طراحی پایگاه‌های داده راهبردی در سیستم‌های اطلاعاتی حسابداری: تلاش‌هایی برای پیاده سازی این تکنیک در دوره‌های آموزش عالی در pdf دارای 8 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله طراحی پایگاه‌های داده راهبردی در سیستم‌های اطلاعاتی حسابداری: تلاش‌هایی برای پیاده سازی این تکنیک در دوره‌های آموزش عالی در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله طراحی پایگاه‌های داده راهبردی در سیستم‌های اطلاعاتی حسابداری: تلاش‌هایی برای پیاده سازی این تکنیک در دوره‌های آموزش عالی در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله طراحی پایگاه‌های داده راهبردی در سیستم‌های اطلاعاتی حسابداری: تلاش‌هایی برای پیاده سازی این تکنیک در دوره‌های آموزش عالی در pdf :

طراحی پایگاه‌های داده راهبردی در سیستم‌های اطلاعاتی حسابداری: تلاش‌هایی برای پیاده سازی این تکنیک در دوره‌های آموزش عالی

چکیده
کامپیوترها در کسب، ذخیره سازی و پردازش اطلاعات مالی مورد نیاز که حسابداران و به‌ویژه دانشجویان حسابداری که درک کلی از اصول بنیادی ترکیب و ساختار داده‌ها دارند‌،

نقش و کاربرد اساسی دارند. به‌علاوه به‌ منظور تسهیل در یادگیری عمیق، این نظریه قوت پیدا می‌کند که دیگر استفاده از نرم‌افزارهای ماشینی مبتنی بر نقطه و کلیک ‌گذشته است و‌آنچه مهم است استفاده از یک استراتژی راهبردی توسط سیستم آموزش عالی مانند یادگیری بر اساس چالش‌های موجود و نیازهای فعلی (problem-based learning) است که در کلاس‌های درس به‌ویژه در طی دوره‌های اولیه یادگیری طراحی پایگاه داده استفاده شود ضروری و مهم م

ی‌باشد. این پژوهش‌، بررسی برخی الگوهای ویژه‌ی تمرینات کلاسی را که برای آمیختن دانش فعلی و موقعیت‌های کاری روزمره با مدل‌های داده‌ی راهبردی سطح بالا و اهمیت تاثیر آنها روی اطلاعات مدیریتی است را فراهم می‌آورد. این مقاله ابتدا درباره‌ی جایگاه کنونی سیستم‌های اطلاعات حسابداری در برنامه‌ی درسی‌، ویژگی‌های یادگیری بر اساس چالش‌های موجود و نیازهای فعلی و مثال‌هایی از تمرینات کلاسی به منظور آموزش موضوعات پایگاه داده به دانشجویان حسابداری بحث خواهد کرد.
مقدمه
سیستم‌های اطلاعات حسابداری گذشته بر ثبت‌، خلاصه‌گیری‌، در دسترس بودن و اعتبر داده‌ها درباره‌ی داد و ستدهای مالی تجاری تاکید داشت‌. این عملکردها برای گروه‌های متعدد درون سازمان‌هایی که با تصمیم‌های پیوسته با حسابداری مالی‌، حسابداری مدیریت مرتبط بوder , Denna , & Cherrington , 1996) انجام می‌شود‌. نیاز به هم‌افزایی در این سیستم‌های غالبا وسیع منجر می‌شود به ایجاد پایگاه‌های داده به اشتراک گذاشته شده‌ی ارزشمند حسابداران که تصویری جامع از داده‌های سازمانی را فراهم و ارایه می‌کند که در عین حال، کپی‌برداری یا حذف داده‌ها‌ی آن‌ها ممانعت و جلوگیری می‌شود (Moscove , Simkin , & Bagranoff , 1999)‌. بنابراین یک جنبه از آموزش دانشجویان حسابداری شامل درک کامل و استنباط از گسترش راهبردی پایگاه داده می‌باشد‌. چنین راهکارهایی توسط جامعه‌ی حسابداران رسمی آمریکا (AICPA) و انجمن سیستم‌های اطلاعاتی حسابرسی و کنترل (ISACA) که روش‌هایی را برای آموزش سیستم‌های اطلاعاتی حسابداری تدارک دیده‌اند طراحی می‌شود‌. این راهکارها شامل گذراندن حداقل یک دوره آموزشی در طراحی یکی از ‌پایگاه‌های داده‌ی سیستم‌های مدیریت است‌. البته فقط تعداد کمی برنامه‌ی AIS در دانشگاه‌ها با تایید AACSB – Accounting (Calderon, Cheh & Chatham, 2002) وجود‌ دارد که نشان‌دهنده‌ی این است که در دانشگاه‌ها بایستی برنامه‌ی فشرده‌ی آموزش طراحی پایگاه داده در طی یک نیم‌سال بر اساس IT (فناوری اطلاعات‌) برای دانشجویان حسابداری گنجانده شود‌. غیر از تعداد معدودی از دانشجویان که با نرم افزارهای پایگاه داده مثل Excel® کار کرده‌اند‌، که یک نرم افزار اساسی و مهم برای حسابداران به شمار می رود‌، دانشجویان حسابداری به‌جای این‌که پژوهش‌هایی مرتبط با خواص داده‌ها یا طراحی پایگاه‌ داده برای هر داده‌ی غیر مالی انجام دهند، به طور سنتی ابتدائا روی چالش‌های موجود در داد و ستد شغلی در زمینه‌ی مناسب مطابق با اصول عمومی پذیرفته شده‌ی حسا

بداری تمرکز داده شده‌اند‌.
اصطلاحات علمی و فنی گسترش پایگاه داده، اگر قبل از اینکه دانشجو متوجه مزایای خوب و عالی پایگاه‌های داده باشد مطرح گردد می‌تواند گمراه کننده باشد‌. یک روش در کاهش میزان این سردرگمی نیاز به تهیه وتنظیم اطلاعات کاری فعلی دانشجو توسط

خود او می‌باشد‌. با کسب این تجربیات فهم عمیق‌تر خصوصیات داده‌ها و پروسه‌ی یادگیری به میزان قابل توجهی افزایش می‌یابد‌. هدف از این‌کار این است که کاربر با ابزارها به‌منظور ورود داده‌ها درون اطلاعات و نیز ورود اطلاعات درون سیستم‌های راهبردی که می‌تواند سبب حمایت و پیشرفت در زمینه‌های شغلی نیز می‌شود آشنا گردد‌.
یک روش برای نیل به این هدف از طریق یادگیری بر اساس چالش‌های موجود و نیازهای فعلی است‌. کاربرد این روش برای اهداف متعدد سیستم‌های اطلاعاتی (Rosenbaum, 2001) ترسیم می‌گردد و نیز برای افزایش دانش فنی افراد حرفه‌ای در حسابداری توضیح داده می‌شود (Milne, 1999)‌. یادگیری بر اساس چالش‌های موجود و نیازهای فعلی (PBL) به‌طور موفقیت آمیزی به‌عنوان یک روش آموزشی برای سالیان زیادی در حرفه‌ی پزشکی مورد استفاده قرار گرفته است (Duffy & Cunningham, 1996 ). ارزیابی شاخص‌ها نشان‌گر این ‌است که سطح معنی‌داری PBL در مقایسه با نتایج دیگر آزمون‌های استاندارد چندان زیاد نیست اما تاثیر آن در حفظ و ابقای بلند مدت دانش فنی بی‌نظیر است (Albanese & Mitchell, 1993)‌. PBL به‌طور مختصر توسط ویلسون و کول (1996) به صورت یک روش “ترکیب‌کننده‌ی یادگیری مطالب و مهارت‌ها” با استفاده از یک محیط توام با همکاری و هم‌فکری و تاکید بر این‌که “یادگیری فقط برای یاد گرفتن باشد

” و با قرار دادن اغلب مسئولیت یادگیری به عهده‌ی یاد‌گیرنده به‌جای فراهم کردن یک سیستم آموزشی از قبل طراحی شده توصیف گردیده است‌. درعین‌حال، PBL با فعال کردن دانش قبلی برای توانا کردن دانشجویان در یادگیری ساختار جدید اطلاعات شروع می‌

شود (Grabinger, 1996)‌. علاوه بر این به‌منظور انتقال یادگیری برای اجرا‌، زمینه‌ی یادگیری بایستی مشابه با موقعیتی باشد که عملکرد در آن انجام می‌شود (Grabinger, 1996)‌.
بنابراین مهم‌ترین چالش برای اساتید دانشگاه‌، طراحی و ایجاد مسایل راهبردی و نزدیک به واقعیت (realistic problems) (Bardbard, 2001) در یک زمینه است که قبل از یادگیری دانشجو و به‌منظور کاربرد روش PBL‌، آماده شود‌. مثال‌های فهرست شده در زیر طراحی شده بر‌اساس دانش تصنعی فعلی دانشجو در مورد تبادلات عمومی شغلی است به‌منظور افزایش آگاهی دانشجو در مورد تمام داده‌هاست و نه فقط داده‌های مالی است. اگر‌چه این تمرینات برای دانشجویان حسابداری طراحی شده‌اند که ممکن است در یک نیم‌سال، درس سیستم‌های اطلاعاتی

را داشته باشد اما تمام متخصصین علم حسابداری که نیازمند افزایش و روزآمد نمودن اطلاعات مرتبط با زمینه‌های پایگاه اند نیز کاربرد دارد‌.
مرحله ی اول: تمرین کلاسی اولیه
هدف‌ : مشاهده‌ی یک معامله‌ی کاری ساده از یک سری زوایای

متفاوت به منظور کسب داده‌هایی برای تبدیل کردن به اطلاعات.
اصل PBL : فعال‌سازی اطلاعات قبلی به عنوان پایه‌ای برای یادگیری جدید
در روز اول کلاس، دانشجویان ابتدا با لزوم کسب بخشهای مختلف داده‌ها از یک داد و ستد ساده‌ی کاری آشنا می شوند‌. مدرس با استفاده از کتابها (تخیلی، غیر تخیلی، خود راهنما، منبع و ; ) به علاوه صفحاتی از مقالات مختلف، مدلی را طراحی نموده و با نوشتن یک عنوان‌، کد محصول و یک قیمت روی جلد کتاب‌ها و مقالات این مدل را تکمیل می‌کند‌. کمیت کتابهای (با انواع و قیمتهای متفاوت‌) طراحی شده بایستی حداقل سه برابر تعداد دانشجویان در کلاس باشد‌. (‌با وقت و خلاقیت کافی کتابها می‌توانند شبیه همتای واقعی خود به نظر برسند‌)‌. کتابها روی یک میز در جلوی اتاق آرایش می‌یابند‌.
کلاس به دو قسمت تقسیم می‌شود نیمی از دانشجویان ” خریدار ” و نیمی دیگر ” فروشنده “می‌شوند‌ خریدارها‌، با انتخاب چندین کتاب و دادن آن به فروشنده ” خرید ” می‌کنند‌. کار فروشنده نوشتن یک رسید با تفصیل فراوان برای این معامله است که خریدار به فروشنده می‌دهد و سپس می‌تواند در جایی بنشیند‌. هیچ آموزش بیشتری هم داده نمی‌شود‌.
مدرس به رسیدها نگاه می‌کند و یک نمونه از داده‌های خیلی مح

دود و یک نمونه از داده‌های خیلی وسیع ثبت شده را انتخاب می‌کند‌. این داده‌ها توسط پروژکتور یا نوشتن روی تخته مجددا آموزش داده می‌شود‌. نکات مرتبط با

بخشهایی از داده‌های ثبت شده و آن بخش‌هایی که می‌بایستی بحث شوند بایستی به‌گونه‌ای طرح شوند ‌که دانشجویان به فکر سایر مواردی که می‌توانستند در رسید قرار دهند نیز باشند‌. بخشهای پایه‌ای اطلاعات نظیر تاریخ‌، کد محصول‌، تعداد و ; در اولین داده‌پردازی از قلم افتاده بود‌.
مدرس حال از دانشجویان می‌خواهد که یک رسید کامل را از کیف او بردارند و محتویات نوشته شده داخل آن را بسنجند‌. چندین دانشجو رسید‌هایشان را برای اینکه ببینند چه چیزهایی را کم یا زیاد نوشته‌اند به اشتراک گذاشتند‌. داده های وسیع ثبت و چاپ شده توسط اغلب سیستمهای خرید فروشگاهی (POS‌) یک نقطه شروع کاملی برای بحث در مورد این‌که چطور داده‌ها به‌عنوان یک پایه در تصمیمات مدیریتی مورد استفاده قرار می‌گیرند م

ی‌باشد‌. برای مثال‌، زمان روز معامله و صندوق ثبت تعداد می‌تواند مشخص کند که آیا تغییراتی در سیستم مدیریتی فروشگاه مورد نیاز است یا نه‌. الگوهای بازگشتی (‌recurring patterns) محصولات ویژه‌ی فروخته شده یک روش جدیدی برای ارا

یه‌ی کالا می‌تواند پیشنهاد شود و قص علی هذا‌. دانشجویان حسابداری هم‌چنین دریافتند که این فرصت خوبی برای بحث در مورد روشهایی است که می‌تواند در معاملات ویژه‌ی حسابداری مانند نظارت پرسنل در همان لحظه یا برگ‌های دو امضایی برای عودت کالا به صندوق ضروری تلقی شود‌. بر‌اساس اطلاعات جدید دانشجویان ضمن آگاهی به اهمیت داده‌های ثبت شده در مبدا‌، آماده‌ی ‌یادگیری زمینه‌های بعدی گسترش سیستم‌های پایگاه داده شده‌اند‌.
مرحله ی 2 : ارائه‌ی مفاهیم پایگاه داده
هدف : گره زدن تمرینهای اولیه به یادگیری مفاهیم پایگاه داده
اصل PBL : فراهم کردن زمینه‌ی یادگیری مشابه یکی از مواردی که در عمل به‌ کار خواهد رفت‌.
حال که دانشجویان متوجه اهمیت داده‌های غیر‌مالی به ان

دازه‌ی داده‌های مالی برای تصمیمات مدیریتی شدند‌، کلاس می‌تواند در زمینه‌های بعدی بلوک‌های ساختاری و بنیادی یک پایگاه داده‌ی راهبردی آغاز شود‌. این کار بدون استفاده از متن با طراحی یک پایگاه داده‌ی ساده برای فروشگاههای کتاب استفاده شده در تمرینات کلاسی ابتدایی پوشش داده می‌شود‌. بحث در مورد داده‌ها آغاز می‌شو

د که چگونه به‌صورت سلسله مراتبی به شکل بیت‌، بایت و فیلد در یک پایگاه داده طبقه‌بندی می‌شوند‌. ضرورت اهمیت وجود یک مرجع داده برای استاندارد و تعریف کردن هر بخش از داده احساس می گردد‌.
اهمیت درک قوانین شغلی شرکت‌ها نیز مورد بحث قرار می‌گیرد‌. سوالاتی نظیر این‌که چه تعداد از مشتری‌ها می توانند یک فاکتور به همراه داشته باشند‌؟ آیا فاکتورها بایستی قبلا شماره‌گذاری شده باشند‌؟ چه تعداد از فروشندگان توانسته‌اند صدور یک فاکتور را گزارش‌و ارایه نمایند‌؟ آیا فروشندگان حق العملهایی که بر‌مبنای اهمیت و محصولات فروش رفته‌شان به‌دست آورده‌اند را گزارش نموده‌اند‌؟ در تعیین و تعریف این‌که چطور داده‌ها نگهداری و بازیابی خواهند شد کمک کننده خواهند بود‌.

این پایگاه داده شامل 5 جدول خواهد بود : محصولات‌، مشتری‌ها‌، گزارشهای فروشندگان‌، فاکتورها و جزییات فاکتور.
دانشجویان بحث می‌کنند که چه فیلدهایی بایستی در هر جدول گنجانده شود و چرا کدام فیلد منجر به هدف نرمال سازی جدول می‌گردد‌؟ اهمیت جامعی

ت و پیوستگی منابع‌، قوانین اعتبار‌دهی به ایجاد داده‌ها و

سایر اهداف مهم در اینجا ارائه می‌شود‌. برای مثال جدول گزارشهای فروش می‌تواند شامل تصاویر و مقیاس‌ها مثل اثر انگشتها باشد‌. دانشجویان شروع به بحث در این مورد کردند که هر چیزی که بتواند دیجیتالیزه شود می‌تواند ذخیره شود‌. این بیانگر این هدف است که علاوه بر داده‌های مالی چطور تصاویر و صداها می‌توانند یک بخش تمام و کمال یک پایگاه داده باشد‌، که به‌خوبی توسط دانشجویان انجام شد‌‌‌.
اهداف راهبردی یک پایگاه داده در فراهم‌کردن مدیریت داده‌ها درون اطلاعاتی سازمان‌دهی شده است که به دانشجویان کمک می‌کند که ارزش و اهمیت انعطاف‌پذیری یک پایگاه داده‌ی وابسته را برای پاسخگویی به درخواست‌های متعدد درک نمایند‌. با قرار دادن نکات و شرکت در بحث‌، دانشجویان اطلاعات کافی برای شروع طراحی یک پایگاه داده در نرم‌افزار Access 2000 ® را برای فروشگاه کتاب با استفاده از سوالاتی درباره‌ی استخراج داده و فراهم کرد

ن گزارشهایی با ماشین‌حسابها و اطلاعات نیمه‌جامع و جامع برای هر مشتری با استفاده از فاکتورها را دارند‌. درک ‌‌اهمیت ورود صحیح اطلاعات زمانی‌که گزارش و خلاصه‌ای از اجناس فروخته شده از سوی مدیر فروشگاه درخواست می‌شود، مشخص می‌گردد‌. لزوم ثبت داده‌های غیر‌ضروری منتج به بحث گسترش فرم‌ها و جعبه‌های dropdown به منظور ورود

سریع داده‌ها و افزایش دقت داده‌ها می‌شود‌.
مدرس سپس می‌تواند برای گزارشهای مدیریتی که نمی‌توانند از پایگاه داده استخراج شوند سوال کند و دانشجویان یاد می‌گیرند چطور فیلدهایی را به جدول اضافه کنند و چه نتایجی روی اهداف دیگر در پایگاه داده خواهد داشت‌. بر‌اساس درک آنها از زمینه‌های پایگاه داده و نکاتی که به اطلاعات‌شان اضافه شده حال برای طراحی پایگاه داده شخصی‌شان آماده هستند‌.

مرحله ی 3 : پایگاه‌های داده‌ی ایجاد شده توسط دانشجویان
هدف : فراهم کردن یک تجربه‌ی یادگیری دانشجویی مستقل بر اساس مرا

حل 1 و 2
اصل PBL : گسترش مهارت‌های “یادگیری برای یادگیری” با قرار دادن مسولیت یادگیری بر عهده‌ی یاد‌گیرنده.

از دانشجویان خواسته می‌شود یک شغل فرضی را تصور نموده و آن را با یک پایگاه داده پشتیبانی کنند‌. هیچ محدودیتی در نوع شغل انتخاب شده وجود ندارد به جز این‌که این شغل می‌بایست مشتریان قابل شناسایی داشته باشد‌. از آنجایی‌که اغلب دانشجویان علاقه‌ی زیادی ‌در تاسیس شرکت را دارند‌، از ایده‌ی شروع یک کار (شغل‌) بر روی کاغذ و به عینیت درآوردن آن با تمام جزییاتش لذت می‌برند‌. این پروژه‌ی نوشته شده شامل :
– یک مقدمه (‌خلاصه‌) اجرایی با یک دید جامع اهداف شرکت و چالش‌ها‌.
– پنج جدول (‌محصولات‌، مشتریها‌، گزارشات فروش‌، فاکتورها و جزییات فاکتورها‌) با جدول مشتری حاوی حداقل ده فیلد‌، هر‌یک بایستی در شغل فرضی برای گسترش و استحکام روابط خوب با مشتریها مهم تلقی گردد‌.
– یک جستار (query‌) که تمام پنج جدول را به منظور محاسبه‌ی تمام این موارد برای هر مورد فروش (قیمت × تعداد‌) حق العملهای فروشها و حاصل جمع‌ها به هم متصل می کند‌.
– یک گزارش که تمام فروشها را به‌صورت موضوعی، بر‌حسب فاکتورها‌، بر‌اساس نام مشتری و نهایتا به صورت حاصل جمع کلی فهرست کند‌.

– یک پاراگراف که گزارشها و مدیریت فعالیت‌هایی را که ممکن‌ است بر‌اساس اطلاعات باشد توضیح و تفسیر کند‌.
– یک ارایه‌ی پاور‌پوینتی در کلاس که شغل فرضی مورد بررسی را نشان دهد.
مرحله ی 4 : قابلیت اجرا در بسته‌های نرم افزاری حسابداری

هدف : بهره‌مندی از یادگیری (learning) از مراحل قبلی برای ارزیابی نرم افزار جدید
اصل PBL : گسترش مهارتهای ”یادگیری برای یادگیری“ با قرار دادن مسولیت یادگیری بر عهده‌ی یادگیرنده
با توجه به سرعت تغییرات تکنولوژی‌که انجام می‌شود‌، هدف این کلاس فقط تدریس این‌که دانشجویان چطور با یک بسته‌ی نرم‌افزاری کار کنند نیست‌. ایجاد و طراحی یک پایگاه داده مهارت‌هایی را در آنها ایجاد خواهند کرد که قادر خواهند بود نرم‌افزار جدید را از بابت راحتی کار با آن‌، کنترل‌های ایجاد شده و انعطاف‌پذیری خروجی‌ها مورد بررسی و ارزیابی قرار دهند‌. دانشجویان بایستی یک شانس برای دیدن تعدادی نرم‌افزار در سطح بالا و نحوه‌ی کار کرد آنها داشته باشند تا بتوانند نظرات و انتقادات خود را از نرم‌افزار بیان کنند‌. به‌عنوان بخش نهایی کلاس‌، دانشجویان بهتر است با دو بسته‌ی نرم‌افزاری حسابداری آشنا شوند : یک بسته‌ی حسابداری بنام IDEA وMicrosoft Great Plains ® . Great Plains که برای ثبت معاملات و ایجاد گزارشهای مالی طراحی شده است‌. این نرم افزار با جستجوی جدول‌ها برای یافتن اکانت‌های مشتری و کدها

ی محصول کار می‌کند و بر‌اساس قوانین اعتباری می‌باشد و می‌تواند گزارشهای چند‌منظوره تهیه کند‌. بر اساس گسترش آنها از یک پایگاه داده‌ی کوچک‌، دانشجویان اکنون می‌توانند کنترل‌هایی را برای این فرمها که داده‌ها را درون چندین جدول وارد کند درست مانند مرتب کردن وسیع گزارشها‌ی از قبل طراحی شده در نظر بگیرند‌.

نرم افزار IDEA به دانشجویان آموزش می‌دهد که چطور داده‌ها را از دیگر سیستم‌ها به‌منظور مشاهده و اعمال نفوذ و دستکاری با بسته‌های حسابداری وارد نمایند‌. دانشجویان یک طرح حسابداری را گسترش می‌دهند که شامل حسابداری حسابهای قابل دریافت و حسابهای قابل پرداخت بازجویی مورد تقلب احتمالی و یک مرور حسابهای موجودی کالا می‌باشد‌. سهولت این‌که دانشجویان بتوانند از این بسته‌های نرم‌افزاری استفاده کنند بستگی به آشنایی آنها با پایگاههای داده‌ای دارد که در پروژه‌های کلاسی قبلی‌شان انجام داده‌اند‌. نتیجه‌ی تمام این تمرینات این است که دانشجویان یادگیری‌شان را در استفاده از پایگاه‌های داده به‌عنوان اساس و پایه‌ای برای دانش شغلی آنها است ارتقا دهند.
نتایج و بحث
این مقاله روش‌شناسی آموزشی را به‌عنوان یادگیری بر‌اساس چالش‌های موجود و مسایل حاضر مورد آزمون قرار داده است و کاربرد آن را در زمینه‌ی آموزش سیستم‌های اطلاعاتی و کاربرد پایگاه داده در سایر موارد غیر حسابداری مورد بررسی قرار داده است‌. برخی از مثالها در تمرینات وجود داشت که یادگیری دانشجو را به دانش فعلی معاملات شغلی گره می‌زد‌. با استفاده از تمرین پایگاه داده‌ی ساده به‌منظور گسترش آن بر روی تعداد زیادی از وقایع و موارد سیستم‌های اطلاعاتی از حالت محرمانه گرفته تا مدیریت ارتباط با مشتری‌ها‌، تعداد زیادی از اهداف مدیریتی فناوری راهبردی اطلاعات می‌تواند درون تنها یک دوره‌ی آموزشی یا حتی یک نیم‌سال تحصیلی تحت پوشش قرار گیرد‌.

منابع

1) Albanses, M. & Mitchell, S. (1993). Problem based learning: a review of the literature on

its outcomes and implementations issues. Academic Medicine 68, 52-81.
2) Bradbard, D. (2001). The use of a database project in the undergraduate MIS course. Proceedings of the Southeast Decision Sciences Institute, 207-209.
3) Calderon, T., Cheh, J. & Chatham, M. (2002). An Examination of the Current State of Accounting Information Systems Edu- cation. The Review of Business Information Systems, 6 (2), 29-41.
4) Duffy, T. & Cunningham, D. (1996). Constructivism: Implications for the design and delivery of instruction. In Jonassen, D. (Ed.) Handbook of Research for Educational Communications and Technology. New York, NY: Simon & Schuster Macmillan.
5) Hollander, A., Denna, E., & Cherrington, J. (1996). Accounting, Information Technology, and Business Solutions. Chicago, IL: Richard D. Irwin.
6) Milne, M. (1999) The promise of problem-based learning Chartered Accountants Journal 78(2), 37-40.
7) Moscove, S., Simkin, M. & Bagranoff, N. (1999). Core Concepts of Accounting Information Systems. New York, NY: John Wiley & Sons, Inc.

8) Rosenbaum, H. (2001). If We Build It, They Will Learn: Teaching E-Commerce in a Virtual Economy. Proceedings of the Seventh Americas Conference on Information Systems. Boston, MA.

9) Wilson, B. and Cole, P. (1996). Cognitive teaching models In Jonassen, D. (Ed.) Handbook of Research for Educational Communications and Technology. New York, NY: Simon & Schuster Macmi llan.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله گزارش کارآموزی عمران در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله گزارش کارآموزی عمران در pdf دارای 46 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله گزارش کارآموزی عمران در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله گزارش کارآموزی عمران در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله گزارش کارآموزی عمران در pdf :

مقدمه:
دانشجویان رشته عمران در دوره کارشناسی که چهارسال به طول می انجامد بادرسهای تئوری آشنا می شوند وتا حدودی با مسائل مختلف ساختمان سازی آشنا می شوند ولی باز نیاز به کسب تجربه دارند وکسب این تجربه میسرنیست مگر انکه دانشجویان درسر کارمطالبی راکه در کتابها خوانده اند لمس کرده و با چشم خود طریقه انجام کارها راببینند وبه همین دلیل چهار واحد رابه همین امر اختصاص داده اند که این واحدها جزو مهمترین واحدهای این دوره می باشد.

با تشکر از پدر ومادر عزیزم که همیشه برایم زحمات زیادی می کشند وباتشکرو قدردانی از اساتید محترم وگرامی بخصوص جناب اقای مهندس بدلی که زحمات زیادی برای اینجانب کشیدند .

بررسی بخشهای مرتبط بابخش علمی کارآموزی:
اولین نیازطبیعی انسان غذا می باشد زیرا انسان بدون خوراک قادربه ادامه حیات نیست.دومین نیازانسان مسکن می باشد ومکانی که در ان زندگی می کند وفرزندانش را بزرگ می کند ودر ان به زندگی ادامه می دهد.
مسکن تنها به ساختمان مسکونی ختم نمیشود بلکه شامل ساختمانهای اموزشی ودرمانی واداری نیز می باشد.به همین دلیل تمام ارگانها ونهادها نیازمبرم به ساختمان دارند.

در تاسیس یک ساختمان نیازبه همکاری مهندس عمران ومعماروتکنسین ساختمان وحتی مهندس برق وتاسیسات نیز میباشد به همین دلیل رشته عمران مرتبط با تمام رشته هامی باشد.
بررسی آموخته ها و پیشنهادات:

اصولا کارهایی راکه برای احداث یک ساختمان صورت می گیرد بسیار گسترده می باشد و به علت محدود بودن زمان کارآموزی نمی توان تمام کارهای انجام شده را دید و از نزدیک لمس کرد.در این مجموعه سعی شده است تاحدودی به بیان مراحل مختلف اجراازقبیل تخریب وآماده سازی زمین وتجهیزکارگاه وساخت و اجرای بتن وقالب بندی وآرماتوربندی واجرای سقف تیرچه بلوک پرداخته شود.

تخریب:
زمین احداث این منزل مسکونی یک زمین صاف وهموارشده نبود بلکه یک ساختمان فرسوده وکلنگی بود که باید تخریب می شد.
تخریب این ساختمان در دومرحله صورت گرفت که ابتدا سقف ان توسط کارگران تخریب شداما دیوارها وکف ان توسط لودرتخریب گردید وپس ازآن اقدام به خروج همه نخاله ها از محل کارگاه شد.

رعایت اصول ایمنی در تخریب:
قبل از هر چیز باید روش تخریب مشخص شود و کار برای عوامل اجرایی شرح داده
شود. تخریب در معابر عمومی باید درمحوطه ای محصور با نرده های حفاظتی به ارتفاع دو متری انجام شود.کلیه کارگران می بایست مجهزبه کلاه ایمنی باشند ودر ساعات غیر کاری به هیچ عنوان نباید اقدام به برداشتن حصار کرد.
تمامی راههای عبورومرور افراد غیر مسؤل به کارگاه باید مسدود شود. به هیچ عنوان نباید مسیر ریزش آوار به عنوان مسیراصلی انتخاب شود ودر هنگام عملیات تخریب از اب برای ته نشین کردن غبار در محیط جلو گیری شود.

البته در اجرای اصول ایمنی درعملیات تخریب این پروژه ازحصار و نرده به علت خلوت بودن محیط استفاده نشد اما برای ایمنی و اطمینان بیشترراههای ورودی به صورت موقت مسدود شد وهمچنین از آب پاشی برای کم کردن گرد وخاک استفاده شد.

پاک سازی خرابه
کارفرما برای صرفه جویی در وقت و هزینه عملیات پاک سازی و گودبرداری رابه یک اکیپ پیمانکار سپـرده و پـس از بستن قـرار داد پیمانکـار طبق قراردادمنعقد شده موظف می شود خرابه پر از زباله جات را تمیز کرده و به بیرون از کارگاه منتقل کند.
یک نکته حائز اهمیت در پروژه های عمرانی و ساخت و ساز رعایت کامل نکات ایمنی می باشد.می دانیم که امروزه طبق آئین نامه سازمان نظام مهندسی ایرانسازه های فلزی باید از تیرآهن ضرب دری در سازه های خود استفاده کنند و نیز سازه های بتونی که با سیستم دیوار باربر اجرا می شوند باید دارای شناژ بندی افقی و عمودی طبق قوانین مندرج در آئین نامه باشند. می دانیم که این عمل برای مقابله سازه با نیروهای جانبی می باشد.

حال با توجه به اینکه کشور ما در منطقه ی زلزله خیز قرار گرفته اجرای این نکته از الزامات و دارای اهمیت فوق آلعاده ای می باشد.

گودبرداری
یـک لـودر چـرخ لاستیکی بـه کـارگاه آورده شده بود و سپس لودر شروع به کار
کرده. سپس خاک حاصله را توسط همان لودر در یک کامیون بارگیری و بـه مکان
دیگری انتقال داده شده است.
برای عبور و مرور لودر هنگام گودبرداری به محل کارگاه یک رمپ ایجاد شده که پـس از اتمام کار لودر آن را توسط کارگران و دست افزار بیل و کلنگ تخریب نمودند .
کـارگـران به وسیله ی بیل و کلنگ مشغول تخریب و خاک برداری رمـپ شدند پس از اتمام کـار و پـایان این مرحله سطح کار ــ زمین کارگاه ــ را کاملا آب داده و توسط غلتک دستی کوبیدند.تا سطح کـار کاملا متراکم شود و بعدهـا در اثـر وزن ساختمان نشست نـکـنـد .
البته باید متذکر شوم که قبل از شروع به گودبرداری باید درخت و بوتـه های احتمالی را که در محل کارگاه موجود است از محل کار جمع آوری نمود که به این کار عملیات بوته کنی می گویند.
همچنین باید محل چاه های قدیمی یا تختـه سنگ و موانعی را که ممکن است موجب حادثه شوند شناسایی و نسبت به ایمن سازی آنها اقدام نمود. و نیز اگر با گود برداری پایداری ساختمان هـای مجاور دچـار مخاطره می شود بـاید از ایمنی آنها بوسیله شمع بندی زیر پایه هـا، سپر و مهار کردن ساختمان هـا بطور مطمئن اطمینان حاصل نمود.
این عوامل حفاظتی باید تـا رفع خطر مرتباً به وسیله ی اشخاص ذیصلاح بـازدید شـونـد تـا موجبات حفاظت مـوثـر ساختمان هـای مجاور و امنیـت جانی کـارگـران و هـمـسـایـه هـا نـیـز تـامیـن بـاشـد. پیمانکارموظف است تجهیزات ایمنی لازم بـرای حفاظت کارگران را در اختیار آنها قرار دهـد
خاکـبـرداری در زمین هـای بـا رطـوبـت طبیعی را می تـوان تـا عمق یک مـتـر، بـرای مـاسـه 25/1 مـتـر، برای ماسه رس دار 5/1 مـتـر، بـرای خـاک رس 2
مـتـرو برای خاک بسیار متراکم را بدون پایه هـای ایمنی، سپر و حائل انجام داد. در سـایر موارد بـا تـوجـه بـه جنس خاک ، عمق گـودبـرداری و شرایط ترافیکی اطراف تدابیر ایمنی لازم توسط مسئولان اتخاذ می گـردد. لازم ذکر است که خاک این منطقه از جنس رس می باشد.
پـیـاده کـردن نـقـشـه
هدف از پیاده کردن نقشه به معنی انـتـقـال نقشه ساختمان از روی کاغذ بر روی زمین با ابعاد اصلی می باشد. بطوریکه محل دقیق پی ها و ستون هـا و ابعاد آنها روی زمین مشخص گردد. در موقع پیاده کردن نقشه از نقشه ی پی کنی استفاده می شـود. بـرای نقشه ی ساختمان هـای مهم معمولا از دوربین نقشـه بـرداری استفاده می شـود. برای نقشه ی ساختمان های کوچک و معمولی از مـتـر و ریسمان کـار استفاده می شـود .
کــارگــران بـا حـضـور مهندس نـاظـر بـه پیاده کـردن دقیق نقشه فونداسیون اقـدام کـردنـد.

اصولا پی کنی به دو دلیل انجام می شود.
1-دسترسی به زمین بکروبرای محافظت ازپی ساختمان .

با توجه به اینکه کلیه بار ساختمان به وسیله دیوارها یاستونها به زمین منتقل می شود در نتیجه ساختمان باید روی زمینی که قابل اعتماد بوده و قابلیت تحمل بار ساختمان داشته باشد بنا گردد. برای برای دسترسی به چنین زمینی ناچار به ایجاد پی برای ساختمان می باشیم . برای محافظت پایه ساختمان وجلوگیری از تاثیر عوامل جوی در پایه ساختمان باید پی سازی کنیم در این صورت حتما در بهترین زمینها باید حداقل پی هایی به عمق 40تا50 سانتیمترحفر کنیم.

طول وعرض وعمق پی ها کاملا بستگی به وزن ساختمان وقدرت تحمل خاک محل ساختمان دارد.
در ساختمانهای بزرگ قبل از شروع کاربوسیله ازمایشهای مکانیک خاک قدرت مجاز تحملی زمین را تعیین نموده وازروی ان مهندس محاسب ابعاد پی را تعیین می کند. ولی در ساختمانهای کوچک که ازمایشات مکانیک خاک در دسترس نیست باید از مقاومت زمین در مقابل بار ساختمان مطمئن شویم.

اغلب مواقع قدرت مجازتحملی زمین برای ساختمانهای کوچک با مشاهده خاک پی ودیدن طبقات ان وطرز قرار گرفتن دانه ها به روی همدیگرو با ضربه زدن بوسیله کلنگ به محل پی قابل تشخیص است.

البته قبل از ان باید مهندس محاسب وزن ساختمان و میزان باری که ازطرف ساختمان به زمین وارد میشود اگاه باشد.
باید متذکر شد که نوع پی استفاده شده در این ساختمان پی نواری می باشد. با توجه به تشخیص مهندس محاسب ساختمان وبررسی نوع خاک محل حداقل عمق پی در این پروژه 80 سانتیمتردر نظر گرفته واجرا شد. البته باید در نظر داشت که اگر در این عمق به زمین بکرنرسیدیم باید عمق پی را تا زمین بکر ادامه داده ویااز روشهایی دیگراز جمله شمع کوبی ویا تسطیع اقدام به اصلاح مقاومت زمین کرد.

 

بـتـن مگــر
بتون مـگـر کـه بـه آن بـتـون لاغر نـیـز می گـویند اولین قـشر پی سـازی می بـاشد. مقدار سیمان در بتون مگر حدود 100 الی 150kg/m3 است . بتن مگر معمولا به دو دلیل مورد استفاده قرار می گـیـرد :
1 : برای جلو گیری از تماس مستقیم بتون اصلی فونداسیون با خاک.
2 : برای رگلاژ کف فونداسیون و ایجاد سطحی صاف برای ادامه پی سازی.
کـارگـران پـس از ساختن بـتـون مگر، آن را در جـاهـای مشخص شـده بــه ضخامت حدودا ده سانتی متر ریخته و سطح روی آن را بـا ماله تقریباً صاف کردند .
کارگران پس از ریختن بتون مگر و گذشت حدودا سه الی چهار ساعت به آب دادن مختصر و سطحی آن پرداختند. لازم به ذکر است که در هنگام ریختن بتن مگـر حدوداً از هر طرف هفت تا ده سانتیمتر بیشتر از ضـخـامـت فونداسیون بتون ریزی کردیم. که البته این کار برای سهولت در اجرای قالب بندی و کفراژبندی بود.

قالب بندی:
قالب یک سازه موقت است و مانند ظرفی میتواند بتن تازه وخمیری راتا زمان گیرش وکسب مقاومت کافی بصورت کاملا متراکم در برگیرد وبه ان فرم دهد. تهیه وساخت قالب را قالب بندی می گویند که از اصول وضوابطی از نظر طراحی وساخت پیروی می کند.
قالب بایدبه اندازه کافی محکم باشد تا بتواند دربرابرفشارهای وارده از بتن خمیری در زمان بتن ریزی و فشار ناشی از وسایل بتن ریزی و کارگران مقاومت کند وبیش از حد مجاز تغییر شکل ندهند.
همیشه باید توجه کرد که ابعاد قالب بندی دقیق باشد واتصالات قالب بندی باید محکم ومتناسب با جنس قالب باشد.
برای جلوگیری از خروج شیره بتن در زمان بتن ریزی مصالح مورد استفاده باید قالب بندی به گونه ای انتخاب شوند که قالب درزپیدا نکند.
قالب بندی باید طوری طراحی واجرا شود که پس از گرفتن بتن باز کردن قالبها به راحتی امکان پذیر باشد.
تخته و چوبی که برای قالب بندی مصرف می شود باید کاملا خشک بوده ودر برابر رطوبت تغییر شکل ندهد زیرا تغییر شکل قالب موجب تغییر شکل بتن گشته ودرشکل تیرها وستونها و همچنین ممانهای وارده برانها موثر می باشد.
این تخته ها باید به اندازه کافی نرم باشند تا در موقع نجاری دچار اشکال نشویم.
ازطرفی باید انچنان محکم باش که بتواند وزن بتن و ارماتورها و کارگران بتن ریزی ووسایل بتن ریزی از قبیل چرخ دستی و ویبراتور را بخوبی تحمل کند.

آرماتوربندی:

برای ایجاد مقاومت در مقابل نیروهای کششی دربتن داخل شناژبتنی چند ردیف در
بالاوپایین میلگردهای طولی قرار میدهند واین میلگردهای طولی را بوسیله میلگردهای عرضی که به آن خاموت می گویند به همدیگر متصل می کنند.

میلگردهای طولی وعرضی را از قبل در گارگاه آرماتوربندی می بافند وبعد در داخل قالب بندی شناژ قرار می دهند.
باید توجه داشت که پهنای این قفسه بافته شده باید در حدود 5 سانتیمتر کوچکتر از پهنای قالب شناژ باشد یعنی از هر طرف 5/2 سانتیمتر بطوریکه این میلگردها کاملا دربتن غرق شده وآنرا از خورندگی در مقابل عوامل جوی محفوظ نگه دارد. این 5/2 سانتیمتر در مناطق مختلف اب و هوایی وهمچنین محل قرار گرفتن قطعه بتن وهمچنین میزان سولفاته بودن ابهای مجاور ان متفاوت است که میزان ان بوسیله موسسه استاندارد وتحقیقات صنعتی ایران تعیین شده است.
آراماتور بندی پی این ساختمان به صورت رادیه انجام پذیرفت که در آراماتو بندی رادیه میگردها را به صورت شبکه به هم می دوزنند.

بتن جسمی شکننده است که در مقابل نیروهای فشاری مقاومتی قابل توجه دارد اما مقاومت ان در برابر نیروهای کششی ناچیز است. به همین دلیل در محاسبات بتن آرمه این مقاومت در نظر گرفته نمی شود.
مقاومت بتن در برابر نیروهای کششی تقریبا 10/1مقاومت فشاری آن در نظرگرفته می شود.

با توجه به اینکه قطعات بتنی مدام تحت تاثیر انواع نیروهای فشاری و برشی وکششی قرار می گیرند لازم است قطعات بتن برای مقاومت کافی در مقابل این نیروها با عنصر مناسبی مسلح گردند. که بهترین عناصر فلزاتی هستند که بنام آرماتور معروف هستند.

انواع ارماتور استفاده شده در شناژ عبارتند از ارماتور طولی و عرضی.
وظایف ارماتور طولی عبارتنداز تقویت ستون در مقابل بارهای فشاری و خمشی است.
اما ارماتورهای عرضی وظیفه نگه داشتن ارماتورهای طولی در جای خود و جلوگیری از کمانه کردن ارماتورهای طولی در هنگام وارد شدن نیروهای فشاری را برعهده دارند.

تقویت ستون در جهت عرض ودر مقابل بارهای جانبی از وظایف دیگر ارماتورهای عرضی می باشد. ارماتور عرضی را خاموت می گویند.

بسته به نوع شکل هندسی ستون از خاموتهای مختلف الشکلی استفاده می شود.اگر ستونها استوانه ای یا دایره ای شکل باشند ویا برای ساخت شمعها از خاموتهایی دایره ای شکل به نام دورپیچ یا اسپیرال استفاده می کنند .
دورپیچها علاوه بر داشتن عملکرد تنگها باعث محصور شدن هسته داخلی ستون وافزایش مقاومت آن میشوند و همچنین در حین زلزله رفتار شکل پذیرتری- دارند یعنی بدون ترک خوردن تغییر شکلهای خوبی نشان می دهند.

بستن میلگردها به یکدیگر:

میلگردهای فولادی باید قبل از بتن ریزی براساس طرح ومحاسبه به یکدیگربسته ویکپارچه شوند تا از جابجا شدن آنها طی عملیات بتن ریزی تا گیرش بتن جلوگیری شود.
بستن میلگردها به یکدیگراز نظر زمان ومکان بستگی به وضعیت کارگاه و نوع قطعه دارد که تصمیم گیری در مورد چگونگی آن به عهده تکنسین ساختمان میباشد تا حداکثر کارایی حاصل شود.
گاهی تمام یا قسمتی ازمیلگردها را خارج از قالب می بندند و یک شبکه را تشکیل می دهند وسپس انرا در قالب میگذارند مانند شبکه کف فونداسیون تکی وگاهی نیز
میلگردها را در روی قالب به یکدیگر میبندند مانند میلگردهای سقف بتنی.
برای بستن دو میلگرد به یکدیگراز مفتول فلزی نرم با قطر 5/1تا2میلیمتر استفاده می کنند که اصطلاحا به این عمل گره زدن می گویند.

نحوه خم کردن میلگردها:
با توجه به سنگینی نسبی کار میلگرد خم کنی و فشارهای نسبی زیادی که در هنگام خم کردن میلگرد بر دستها وکمر وبعضا تمامی اعضای بدن وارد میشود بهتر است برای کاهش این فشارها ازمیز میلگرد خم کنی استفاده می شود.
ارتفاع این میز معمولا 80 سانتیمترو عرض ان یک متر است وطول ان با توجه به طول میلگردها و امکانات کارگاه میتواند بین 3تا9متر درنظر گرفته شود. بر روی این میز صفحه خم کن میلگرد قرار دارد.
این صفحه عبارت است از صفحه فولادی مربع یا مستطیلی که برروی آن تعدادی خار فولادی تعبیه شده است واین خارها از حرکت میلگرد در بعضی از جهات جلوگیری می کند.
صفحه خم کن میلگرد را از طریق پیچهایی بر روی میز ثابت کرده وبا استفاده از اچار F یا اچار گوساله میلگردها را را به شکلهای مورد نظر خم می کنند.
برای ایجاد قلابها و خمهای استاندارد قطر خار که میلگرد به دور ان میچرخد وخم مورد نظر را بوجود می اورد باید متناسب با قطر میلگرد مورد خم باشد.
با توجه به اینکه وظیفه اصلی میلگردها در بتن تحمل نیروهای کششی است باید میلگردهای مصرفی در بتن صاف باشد .
با وارد شدن نیرو به میلگرد مقطع ان باید در مقابل نیروی وارده مقاومت کند.در میلگردهای ناصاف قبل از اینکه مقطع میلگرد مقاومتی بروز دهد به دلیل طول اضافی ناشی ازناصافی میلگرد فاصله بین دو نقطه ای که بر انها نیروهای عمل وعکس العمل وارد می شوند میتواند زیاد شود که این امر در قطعات بتنی جایز نیست بنابراین میلگردهای مصرفی در بتن باید حتما صاف وعاری از خمیدگی باشند.
درکارگاههای ساختمانی میلگردهای خم شده را از طریق کشیدن بوسیله دستگاههای کشش برقی صاف می کنند امادر کارگاههای کوچک که فاقد این دستگاهها هستند برای صاف کردن میلگردها از پتک یا سندان استفاده می شود.
در این صورت باید وزن پتک انتخابی با توجه به قطر میلگرد سنگین نباشد.چنانچه ضربات پتک سنگین باشد امکان ایجاد تنش در میلگرد وجود دارد یا ممکن است در بعضی از قسمتهای میلگرد لهیدگی ایجاد شود وسطح مقطع از مقدار محاسبه شده کمتر گردد.

برش میلگردها:
برش میلگردها به دو روش سرد وگرم انجام میشود که برش سرد از مزایای بیشتری برخوردار است.
اما معمولا برش گرم ممنوع است واستفاده از ان تنها با اجازه دستگاه نظارتی امکان پذیر می باشد. ساده ترین وسیله برای برش سرد قیچی دستی ساده است.این قیچیها در اندازه متفاوت وبا قدرت برش مختلف ساخته می شود نوع دیگری از قیچیهای دستی برروی پایه قرار دارند .
این قیچیها دارای ظرفیت برش بالاتری میباشند و میتوان با انها میلگردهای قطور رانیز برید. البته ماشینهای برقی برش میلگرد که به گیوتین معروف هستند نیز وجود دارند که باعث سرعت بخشیدن در برش بدون نیازبه نیروی کارگر می شود.

آچارخم کن میلگرد یا آچار F:
ساده ترین وسیله دستی برای خم کردن مناسب میلگردها ی نازک اچاری است به شکل F که اصطلاحا به ان اچار گوساله نیز میگویند که قسمت سر اچار از فولاد سخت ساخته میشود تا در اثر نیروهایی که هنگام خم کردن میلگرد به ان وارد می شود فشرده و له نشود. ارماتوربندی محکم بستند . با اتمام این کار قالب اماده بتن ریزی شد.
البته پی مورد نظر این ساختمان از نوع گسترده می باشد که به علت اینکه بار زیادی
به ساختمان وارد می شود از این نوع پی استفاده شد.

 

فاصله نگهدار یا لقمه:
برای ایجاد پوشش یکنواخت بتن روی میلگردها از قطعاتی بنام فاصله نگه دار یا لقمه استفاده میشود.این قطعات قبل از بتن ریزی در فواصل مناسب به شبکه میلگرد متصل می شوند.
در صورت عدم استفاده از فاصله نگه دار ممکن است هنگام بتن ریزی بخصوص هنگام ویبره کردن بتن میلگردها تغییر مکان دهند و در نتیجه پوشش بتن کم وزیاد شود.گاهی این تغییر مکان انقدر زیاد است که میلگرد به صفحات قالب می چسبد و در نتیجه هیچ گونه پوششی ایجاد نمی شود.
فاصله نگهدارها را معمولا از بتن وبه اشکال مناسب می سازند.فاصله نگهدار ها باید از جنس ونوع پایا باشند تا موجب خوردگی میلگرد و قلوه کن شدن پوشش بتن نشوند.بهتر است مخلوطی که در ساخت لقمه ها بکار میرود از نظر مقاومت و پایایی وتخلخل با بتن اصلی یکسان باشد.
اما در انجام این پروژه برای ساخت لقمه از قالبهای کوچک پلاستیکی استفاده شد.بدین صورت که ابتدا ملات ماسه سیمان اماده شد سپس درون قالبهای پلاستیکی ریخته شد پس ازطی زمان گیرش و سخت شدن و گذشت یک روز لقمه ها را از قالب پلاستیکی بیرون اوردند وبرای یک روز تمام در حوضچه اب قرار دادند.با گذشت این مراحل لقمه ساخته شده اماده استفاده می باشد.

قلاب انتهای میلگرد واندازه استاندارد آن:
برای افزایش چسبندگی بین میلگردها و بتن باید در انتهای میلگردهای فولادی قلاب ایجاد کرد.
این قلابها درمواقعی که قطعه بتنی به کشش می افتد باعث جلوگیری از هم گسیختگی قطعه می شود .
قلابها انواع مختلف و اشکال متفاوتی دارند از قبیل چنگک و گونیا و قلاب 180 درجه .
ایجاد هر یک از قلابهای فوق در انتهای میلگردها الزامی می باشد.

بتن ریزی فونداسیون :
بـتـون تـشکـیل شده از دانـه هـای سنگی بـه اضافه ی سیمان وآب است. کـه سیمان و آب تشکیل خمیـر سیمان را می دهـنـد . خمیر سیمان کـه در واقـع مخلوط سیمان و آب می باشد در اثر واکنش شیمیایی سیمان و آب روند سخت شـدن را طـی می کـنـد و در نتیجه دانه که شامل ماسه و شن یا سنگ شکسته می باشد را به صورت توده ی سنگ مانندی به یکدیگرمی چسباند که به بتون سخت شده معروف است . البته به آن سنگ مصنوعی نیز می گویند .
دانه های سنگی عموما به دو گروه ریز و درشت تقسیم می شوند . دانـه هـای ریز از ماسه طبیعی یا کارخانه ای که اندازه ی ذرات آنها تا یک چهارم اینچ می رسد تشکیل شده و دانه های درشت دانه هایی است کـه روی الک شماره 16 باقی می ماند .
همانطور که گفتیم خمیر سیمان از مخلوط سیمان و آب تشکیل شده و چون به طور کامل اشباع نمی شود پس هوا نیز در آن وجود دارد .
خمیر سیمان معمولا حدود 25 تا 40 درصد کـل حجم بتون را در بـر می گیرد که حجم مطلق سیمان معمولا بین 7 تا 15 درصد و حجم آب از 14 تا 21 درصد است . مقدار هوا در بتون تا حدود 8 درصد حجم بتون تغییر می کند که البته این مقدار به اندازه درشت ترین دانه ها بستگی دارد.

از آنجا که دانه ها حدودا 60 تا 75 درصد بتون را شامـل می شـود
انتخاب آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است . دانـه هـا باید از موادی تشکیل یافته باشند که دارای مقاومت کافی بوده و در مقابل شرایط محیطی مقاوم بـاشـنـد . کیفیت بتون تا حد زیادی به کیفیت خمیر سیمان بستگی دارد . در بتونی که به طور صحیح ساخته می شود هر یک از دانه هـا کاملا به خمیر سیمان آغشته می شود و تمامی فضای موجود بین دانه ها کاملا با خمیر سیمان پر می شود. دانه های درشت باید به حدی مصرف شـود کـه فضای خالی در بتون ایـجـاد نکند . یعنی مانع مخلوط شدن دانه های کوچکتر نشود و فضای بین دانه های درشت را دانه های متوسط پر نمایند .

مصرف دانـه هـای متوسط هم باید به حدی باشد که جای دانه های درشت را نگیرد . بتونی کـه دارای دانه بندی متعادل باشد از مقاومت بالایی برخوردار خواهد بود .
مصرف دانـه هـای ریز ، سیمان و آب هم باید به حدی باشد که کاملا اطراف کلیه ی دانه ها را آغشته نماید و فضای خالی دانه ها را بپوشاند. اگر مصرف دانه های ریز زیاد باشد بتون معایب زیر را پیدا خواهد نمود :
1 ــ مقاومت فشاری بتون کم می شود .
2 ــ سیمان مصرفی مورد نیاز بتون زیاد خواهد شد .

3 ــ بتون به آب زیادی احتیاج خواهد داشت که بعد ازسخت شدن به صورت حباب های هوا در بتون باقی خواهد ماند .
علت اینکه مقاومت فشاری بتون کم می شود دلیل مستقیم با مصرف آب زیاد و سیمان زیاد دارد . چرا که هر کدام مقاومت فشاری بتون را به گونه ای کـه توضیح می دهیم کم خواهد نمود .

ــ مصرف آب زیاد : زیرا همانطور که گفته شد بعد از سخت شدن بتون ایجاد خلا در بتون می نماید و هرچه تخلخل بتون زیاد باشد مقاومت آن کمترخواهد شد . ما در هنگام ساخت بتون به دنبال دستیابی بـه یـک جسم متراکم و تـوپـر هستیم . هنگام اضافه کردن آب باید در نظر داشته باشیم کـه آب مصرفی در حدی باشد که بتون اولا براحتی جابجا شود یعنی آب باعث لغزاندن دانه های سنگی روی همدیگر شود و ثانیاً آب مورد نیاز جهت انجام فعالیت شیمیایی و هیدراتاسیون سیمان فراهم گردد .

در زیر برخی از مزایای ناشی از کاهش آب در بتون را شرح می دهیم :
1 ــ افزایش مقاومت فشاری و خمشی
2 ــ باعث افزایش قابلیت آب بندی بتون می گردد
3 ــ افزایش مقاومت و پایداری بتون در مقابل عوامل جوی

4 ــ چسبندگی بهتر بین میلگرد و بتون
پس هر اندازه آب کمتری در بتون استفاده شود بتون مرغوب تری بدست می آید به شرط آنکه بتوان آنرا به طور صحیح مخلوط و متراکم نمود .
مصرف زیاد سیمان در بتن : سیمان اگر با آب مخلوط شود فقط کار یک ماده ی چسباننده را انجام می دهد.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله عاشورا و آزادی در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله عاشورا و آزادی در pdf دارای 14 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله عاشورا و آزادی در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله عاشورا و آزادی در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله عاشورا و آزادی در pdf :

عاشورا و آزادی
السلام علیک یا اباعبدالله و علی الارواح التی حلت بفنائک علیک منی سلام الله ابدا ما بقیت و بقی اللیل والنهار، السلام علی الحسین و علی علی بن الحسین و علی اولاد الحسین و علی اصحاب الحسین .
عصر غریبی است ، عصر عاشورا. هنوز پس از هزار و سیصد و پنجاه سال ، زمان بغض کرده و خاطره آن روز دردناک را از ضمیر خود نمی تواند دور کند. صالح ترین بندگان خدا اشرف اولاد آدم توسط شقی ترین افراد روزگار به ناجوانمردانه ترین شکلی به شهادت رسیده است .
براساس یک سنت دیرین دوستداران آن مصلح بزرگ هرسال در چنین روزی گردهم می آیند و با سوگ خود می کوشند به صدای «هل من ناصر ینصرنی » او پاسخ گویند و از مکتب حسینی درس دینداری ، عزت و آزادی بیاموزند. چهارده قرن است که یاد حسین و کربلا گرمی بخش محفل عاشقان و آزادگان و دلسوختگان است و هنوز این داغ تازه است و هنوز این مکتب شگفت درسهای جدیدی برای سالکان و حقیقت جویان دارد. و امروز در محضر هنرمندان و فرهنگ دوستان می خواهم از «نهضت عاشورا و آزادی » سخن بگویم . چرا که حسین سرور آزادگان جهان است و ملت ما در مقاطع مختلف تاریخی همواره

با یاد و نام حسین «آزادی » خواسته است . هرچند در عصر عاشورا که احساسات و عواطف مجروح و چشمها گریان است

سخن گفتن در باب آزادی آسان نیست ، اما با عنایت به پیام عمیق زیارت اربعین «و بذل مهجته فیک لیستنقذ عبادک من الجهاله و حیره الضلاله» حسین خون گلوی خود را در راه تو نثار کرد تا بندگانت را از جهالت و سرگردانی گمراهی نجات بخشد. و چه ضلالتی بدتر از ازدست دادن آزادی در محرم حسینی در کنار سوگواری و اشک ریختن و مویه کردن در عزای حسین ، تعمیق معارف قیام کربلا و نهضت عاشورا نیز یک وظیفه است . و آنچه باعث شده یاد حسین در جامعه دینی ما ملازم بیداری ، ظلم ستیزی و آزادی باشد همین معارف حسینی است و اصولا آن سوگواری ها و مراسم تعزیه و گریه ها و اشک ها همه مقدمه است ، مقدمه برای معرفت ، مقدمه برای تشبه به حسین ، حسین گونه شدن والا گریه بدون معرفت ، سوگواری بدون التزام عملی به راه و مرام حسین مستلزم این همه ثواب و احترام نیست .

ابتدا به عنوان مقدمه ای کوتاه ، گذری در سیر تاریخی مسئله آزادی تا عصر سیدالشهدا خواهم کرد، سپس جلوه های آزادی را در بیانات و رفتار امام حسین (ع) به تماشا می نشینیم ، کوشش می کنم به کلمات گهربار حضرت اباعبدالله (ع) که از اجزای لاینفک هویت فرهنگی ماست توسل بجویم ، به این امید که از این مجلس حسینی توشه معرفت برگیریم . از بیان کلیات بحث آزادی درمی گذرم و بحث را در دو قسم آزادی یعنی آزادی معنوی و آزادی سیاسی متمرکز می کنم . مرادم از آزادی معنوی رهایی از بند نفس و سیطره شیطان است که لازمه آن وصول به مرتبه ای از کرامت و عزت و علو طبع . و مرادم از آزادی سیاسی رهایی از قدرتهای جائر و مستبد، حق انتخاب مشی سیاسی ، حق اظهارنظر و مخالفت با حکومت و انتظار برخورداری از امنیت در پناه قانون .

آزادی در مقام سخن و خطابه همواره توصیف و مدح و ستایش می شود، هیچکس حتی دشمنان آزادی هم با صراحت و بی پرده آزادی را نفی نمی کنند، مشکل آزادی اما و اگرهایی است که در زمان عمل همچون غل و زنجیر بر پیکر آن تحمیل می شود. همه بحث در این قیود و ضوابط و شرائط است . این مشکل در بحث آزادی سیاسی به مراتب جدی تر است .
میزان آزادی سیاسی ، آزادی مخالف است ، به بیان ساده تر در جایی که مخالف حکومت ، مخالف قدرت سیاسی در چهارچوب ضوابط انسانی امنیت داشته باشد، می توان گفت آزادی سیاسی محقق شده است . و حسین (ع) در عصر خود یک مخالف بود. مخالف حکومت وقت ، بالاتر از آن ، حسین (ع) مخالف یک رویه بود، و برای اصلاح آن از جان خود مایه گذاشت . از امام حسین (ع) با عنوان فاخر سرور آزادگان جهان ، سیدالاحرار یا ابوالاحرار یاد می کنیم ، تعبیری صادق و رسا.
علی رغم این که در فرهنگ دینی ما شخصیت بارزی چون سیدالشهدا(ع) موجود است، متاسفانه مسئله آزادی در اد

بیات دینی بلکه ادبیات ملی ما جایگاه شایسته خود را نیافته است . رسوخ ریشه های استبداد که پیشینه ای چندهزارساله دارد باعث شده که مسئله آزادی و حریت هرگز به عنوان یک بحث مستقل و یک فصل مجزا مورد عنایت نویسندگان و محققان ما قرار نگیرد، و درنتیجه مبانی نظری آن مورد دقت و تامل واقع نشود. ادبیات دینی و ملی ما در زمینه آزادی سیاسی بسیار لاغر و نحیف است . پدران و پیشینیان ما در این باره از احساس و عاطفه و عشق و شعار آزادی به تعقل و تدبر و تعمیق آزادی نرسیده اند.

در اینجا خود را موظف می دانم از اولین دانشمندی که در جامعه ما مسئله آزادی سیاسی را به معنای رایجش براساس تعالیم حسینی مطرح کرد یاد کنم . مرحوم آیت الله میرزا محمد حسین غروی نائینی (متوفی 1355ه’ه ق ) از بزرگترین علمای عصر مشروطه است . این فقیه بصیر در تبیین آرا سیاسی خود کتابی نوشته به نام تنبیه الامه و تنزیه المله. نائینی برای نخستین بار آزادی سیاسی را بنام «حریت » از جمله لوازم یک جامعه دینی شمرد و فصلی از کتاب ارزشمند خود را به «اصل مبارک حریت » اختصاص داد، و در آنجا به انتقاد از کسانی می پردازد که وقتی از آزادی دم زده می شود، آن را به رفع

ید از احکام دین و مقتضیات مذهب و بی بندوباری تعبیر می کنند، و نمی دانند یا خود را به نادانی می زنند که مراد انبیا و اولیا دین و طرفداران متدین آزادی از آزادی ، آزادی از اسارت و رقیت تحکمات خودسرانه است ، این که رقاب ملت از بندگی نسبت به سلاطین آزاد باشد و مردم بتوانند در چهارچوب قوانین موضوعه آن جامعه در بیان و رفتار سیاسی آزاد باشند و آنچه را صلاح می دانند انجام دهند و کسی به رسم و شیوه فراعنه بر آنها سطوت و استیلا نداشته باشد. به نظر نائینی اهتمام دائمی انبیا و اولیا علیهم السلام در استنقاذ این «حریت مظلومه مغصوبه » از غاصبین و طواغیت بوده است و مقتضای دینداری مبارزه برای کسب آزادی سیاسی است .

میرزای نائینی در صدر کتاب گرانسنگ خود تصریح می کند که مردم در نهضت مشروطه آزادی خواهی را از نهضت حسینی اقتباس کرده اند: «; عموم اسلامیان به حسن دلالت و هدایت پیشوایان روحانی از مقتضیات دین و آئین خود باخبر و آزادی خدادادی را از ذل رقیت فراعنه امت برخورد به حقوق مشروعه ملیه و مشارکت و مساواتشان در جمع امور با جائرین پی بردند و در خلع طوق بندگی جبابره و استفاده حقوق مغصوبه خود سمندروار از دریاهای آتش نیندیشیده ریختن خونهای طیبه خود را در طریق این مقصد از اعظم موجبات سعادت و حیات ملیه دانستند و ایثار در خون خود غلطیدن را بر حیات در اسارت ظالمین از فرمایش سرور مظلومان علیه السلام که فرمود: نفوس ابیه من ان توثر طاعه اللئام علی مصارع الکرام اقتباس کردند.» نائینی ضمن تمسک به آخرین خطبه امام حسین (ع) که در همچو روزی عاشورا ایراد شده نتیجه می گیرد هر دوستدار حسین می باید طرفدار آزادی باشد و برای استقرار حریت در جامعه کوشش کند

دفاع جانانه نائینی از آزادی سیاسی در مقابل کسانی است که به گفته وی «جز حفظ مقام مالکیت رقاب و فاعلیت ما یشا و حاکمیت ما یرید و عدم مسئولیت عما یفعل ، مقصد و هم دیگری اصلا بخاطرشان نرسیده و درنظر ندارند همچنین اتصاف آن دسته ظالم پرستان عصر و حاملان شعبه استبداد دینی را هم به تمام اوصافی که در روایت احتجاج برای علما سو و راه زنان دین مبین و گمراه کنندگان ضعفای مسلمین تعداد فرموده و در آخر همه می فرماید: اولئک اضر علی ضعفا شیعتنا من جیش یزید لعنه الله علی الحسین (ع) ]این دسته از علما ضررشان بر ضعفا شیعه بیشتر است از سپاه یزید بر حسین (ع)[ کما ینبغی فهمیده می دانند که از این درجه همدستی با ظالمین دردمان چه و مقصدمان چیست نائینی آنان را که ستیز با آزادی سیاسی را توجیه دینی می کنند، «شعبه استبداد دینی » نامیده ، معتقد است ضرر این توجیه گران بر مردم بیش از ضرر لشکر یزید بر امام حسین (ع) است .

 

نبرد بی امان دینداری و آزادی خواهی با استبداد و آزادی ستیزی هنوز نیز در جریان است و همچنان گروهی از آزادی با عنوان «کلمه قبیحه حریت » یاد کرده و می کوشند مناسبات استبدادی را توجیه دینی کنند و دین را مدافع و مقتضی استبداد معرفی کنند. سوالی که در این مجال در پی پاسخگویی آن هستم این است که چرا امام حسین (ع) قیام کرد، و هدف قیام

حسینی با مسئله آزادی چه ارتباطی دارد واضح است که تکیه من در این بحث بر ابعاد اجتماعی و سیاسی نهضت عاشورا است و نقش برجسته انقلاب عاشورا را در احیای دین مفروغ عنه می گیرم ، چرا که در این باره فراوان سخن گفته شده ، اما در مبانی سیاسی و مباحث نظری آن در ارتباط با آزادی به تناسب کمتر سخن گفته شده است ، یا این که به بیانات کلی و نتایج عمومی اکتفا شده و کمتر از زاویه فلسفه سیاسی به نهضت دینی نگریسته شده است . واضح است که مطالعه این

نهضت از زاویه فلسفه سیاسی هرگز به معنای نفی دیگر ابعاد آن نیست . تنها تکیه بر این نکته است که نهضت حسینی از باب فلسفه سیاسی نیز تعالیم و دروس و عبرتهای گرانبهایی دارد، که ما به این بعد از نهضت نیز محتاجیم . مسلح کردن شور مقدس حسینی به شعور و معرفت حسینی و تسری اصول و قواعد نهضت کربلا به فلسفه سیاسی رایجمان وظیفه ای سترگ است .قبل از سیدالشهدا(ع)، امام مجتبی (ع) در اثر دسیسه هایی که در زمان ایشان بکار افتاد، با معاویه صلح نامه ای را امضا کرد از جمله مفاد این صلح نامه این بود که معاویه مقید است که به کتاب خدا و سنت رسولش عمل کند و حق ندارد بعد از خود کسی را به خلافت جامعه اسلامی منصوب نماید، و حکومت پس از وی متعلق به حسن (ع) و حسین (ع) است
علی رغم این که معاویه به این عهد پایبند نماند، اما تا مسئله ولایت عهدی و خلافت یزید پیش نیامده بود، یعنی تا زمان مرگ معاویه (رجب سال 60) امام حسین (ع) به احترام برادر قدمی در شکستن آن عهدنامه برنداشت . فارغ از نقض جدی عهدنامه ، اکنون دو سنت سیئه در حال پایه گذاری است : یکی شخصیت حاکمی که قرار است زمام امور مسلمانان را بدست بگیرد، یعنی یزید. فردی که آشکارا مرتکب فسق و فجور می شود و برخلاف پدرش معاویه حداقل حفظ ظاهر هم نمی

کند، و دیگری که مهمتر از اولی است ، شیوه به قدرت رسیدن او: ولایتعهدی . برای نخستین بار در تاریخ اسلام ، خلافت نبوی به سلطنت موروثی تبدیل می شود. به اعتقاد شیعه با حضور معصوم (ع) در جامعه ، حکومت حق اوست ، چرا که او افضل آدمیان است و عادلانه و خداپسندانه جامعه را اداره می کند. براین اساس حکومت پس از پیامبر حق امیرالمومنین (ع) بوده است و وی منصوب از جانب خدا و معرفی شده از جانب رسول (ص ) بوده و مردم موظف بوده اند به امر خدا و رسول گردن بنهند.

اما آنچه واقع شد به گونه دیگری بود. پس از رسول الله(ص ) چهار نفر خلفای راشدین به قدرت رسیدند. تامل در شیوه به قدرت رسیدن این چهار خلیفه و به طور کلی حکمرانان مسلمان قبل از یزید قابل مطالعه است :خلیفه اول ابوبکر با رای شورایی چهار پنج نفره از سران مهاجرین و انصار بدون حضور بنی هاشم با عجله و قبل از دفن پیامبر(ص ) تعیین می شود. مشخص نیست چرا تنها آن چند نفر حق تعیین خلیفه را داشتند و چرا دیگر سران مهاجرین و انصار از این حق محروم بودند. انتخاب کنندگان برای بیعت گرفتن مردم و به ویژه سران مهاجرین و انصار از عنصر فشار و زور غفلت نکردند، که اعتراض فاطمه زهرا(س ) دختر گرامی پیامبر مهمترین سند تاریخی این مسئله است . خلیفه دوم عمربن خطاب با وصایت خلیفه اول به قدرت رسید. آن روز کسی نپرسید اگر قرار است خلیفه با وصایت از جانب خلیفه قبل تعیین شود آیا پیامبر(ص ) درایت چنین وصایتی را همچون خلیفه اول نداشت خلیفه سوم عثمان بن عفان توسط شورایی شش نفره که از جانب خلیفه دوم منصوب شده بود، برگزیده شد، بعد از این که گزینه اول این شورا علی بن ابی طالب حاضر نشد خلافت به روش شیخین را بپذیرد.
اما خلیفه چهارم یعنی امیرالمومنین (ع) با اقبال بخش عظیمی از مهاجرین و انصار برای نخستین بار در تاریخ اسلام به شکل یک رویکرد کاملا مردمی و انتخاب عمومی به قدرت رسید. بیش از هزار و پانصدنفر از سران مهاجرین و انصار با امیرالمومنین (ع) بیعت کردند.

پس از شهادت علی (ع) امام حسن مجتبی (ع) نیز در یک اقبال مردمی و بیعت عمومی اداره جامعه را بدست می گیرد. اگرچه امام مجتبی (ع) فرزند علی (ع) خلیفه چهارم است ، اما آنچه او را به خلافت می رساند این بنوت نیست ، فضائل شخصی و بیعت عمومی است . حسن (ع) بواسطه وصایت پدرش خلیفه مسلمین نشد. معاویه که از جنگ صفین شام را مستقل کرده بود، پس از شهادت امیرالمومنین (ع) دعوای خلافت جهان اسلام داشت و بالاخره با تطمیع سران لشکر امام حسن (ع) به آرزوی دیرینه خود رسید، و پس از شش ماه خلافت امام مجتبی ، خلافت طی صلح نامه ای از امام حسن به معاویه بن ابی سفیان منتقل شد.

معاویه پس از ده سال زمانی که احساس کرد که در حال رفتن از این دنیا است ، فرزندش یزید را برای حکومت بعد از خود نصب کرد. به اجماع علمای فریقین حاکم اسلامی باید شرایطی از قبیل عدالت و علم را واجد باشد و یزیدبن معاویه جز از شکار و خوشگذرانی و عیاشی سررشته ای ندارد. او از دین و عدالت و تقوا بویی نبرده است . خلفای پیشین یا مستقیما توسط مردم انتخاب شده بودند، یا به شورای اهل حل و عقد گزیده شده بودند یا با وصایت خلیفه پیشین و یا با معاهده صلح قدرت را بدست گرفته بودند، اما بالاخره هر شش خلیفه پیش از یزید از رجال قابل اعتنای جهان اسلام بودند، فارغ از امام علی (ع) و امام حسن (ع) که صاحب جمیع فضایل ممکن انسانی بوده اند سه خلیفه نخستین از سابقین در اسلام و دارای آشنایی نسبی به معارف اسلامی و تقید نسبی به حدود الهی بودند، معاویه هم اگر چه خوشنامی سه خلیفه را نداشت ، اما با نیرنگ و ظاهرسازی روزگار می گذرانید.

اما یزید فاقد تمامی شرائط خلیفه اسلامی است . اگر قبل از او عمر با وصایت به خلافت رسیده است ، حداقل به نظر اهل حل و عقد آن روزگار صاحب شرائط بوده ، بعلاوه یزید با توریث به خلافت می رسد نه وصایت . برای اولین بار خلافت نبوی بجای این که به پیامبر شبیه باشد به قیصرهای روم و کسراهای ایران شبیه شده است . ناگفته نماند، فاصله رحلت پیامبر تا به خلافت رسیدن یزید و شهادت سیدالشهدا پنجاه سال است ، نیم قرن ، صفر سال 11 تا رجب سال 60 و محرم سال 61 بنیاد کجی که ساعاتی بعد از رحلت پیامبر در سقیفه گذاشته شد، نیم قرن بعد چنین ثمره شوم و نامبارکی نتیجه می دهد. مسجد ساده نبوی به دربار پرزرق و برق اموی تبدیل می شود. و یزید دیگر خلیفه پیامبر نیست ، سلطان و شاه است .

با مرگ معاویه یزید بلافاصله نامه هایی به استانداران و فرمانداران جهان اسلام نوشت و جانشینی خود را که از دوران پدرش پیش بینی شده و قبلا از مردم برای او بیعت گرفته شده بود به اطلاع آنان رسانید و درضمن ابقا مجدد آنان در پستهای خویش ، دستور داد مجددا از مردم بیعت گرفته شود. علاوه بر این نامه عمومی نامه ای خاص نیز به ولیدبن عتبه والی مدینه نوشت که سه نفر حسین بن علی ، عبدالله بن زبیر و عبدالله بن عمر را رها مکن تا از آنان به خلافت من بیعت بگیری . «خذ

الحسین و عبدالله بن عمر و عبدالله بن زبیر اخذا شدیدا لیست فیه رخصه حتی یبایعوا والسلام ». و این سه شاخص آن روز مدینه بودند. در مورد آنان احتمال مقاومت و مخالفت می رفت .اگر آنان بیعت را بپذیرند قطعا دیگران مقاومتی نخواهند کرد. همواره در جوامع عقب افتاده این گونه بوده است ، توده مردم به اشراف و بزرگان جامعه نگاه می کنند و عوام به خواص اقتدا می کنند. این سه فرزندان صحابه طراز اول ، فرزندان عشره مبشره اند، یکی فرزند علی بن ابیطالب خلیفه چهارم، دیگری فرزند عمر خلیفه دوم و سومی پسر زبیر یکی از صحابه کبار. در زمان وصول این نامه کوتاه به مدینه ، عبدالله بن عمر در مکه است . ولیدبن عتبه که از نوادگان

ابی سفیان است ، برای نحوه اجرای دستور یزید با مروان بن حکم مشورت می کند. مروان می گوید: «تا مردم از مرگ معاویه آگاه نشده اند، حسین بن علی و پسر زبیر را بخواه ، اگر بیعت کردند، کار تمام است و گرنه آنان را گردن بزن . چه اگر اینان بیعت نکنند و مردم بدانند معاویه مرده است گرد حسین و پسر زبیر را خواهند گرفت و فتنه گسترش خواهد یافت .

اما پسر عمر مرد قیام نیست ، مگر این که مردم به سروقت او بروند، و خلافت را به او بسپارند.» ولید به تذکر مروان عمل می کند و بلافاصله مامور می فرستد تا حسین (ع) و عبدالله بن زبیر را برای طرح یک موضوع مهم و حساس به دارالاماره دعوت کنند. آن دو در مسجد بودند و احساس کردند که معاویه مرده است . حسین در معیت پنهانی تنی چند از یاران مسلحش نزد ولید رفت ، تا اگر کار به جدال کشید آنان به یاری او بیایند. حاکم مدینه پس از آنکه حسین را از مرگ معاویه آگاه کرد، از او خواست تا بیعت یزید را بپذیرد. اما حسین (ع) در پاسخ فرمود: قطعا تو از من نمی طلبی که کسی چو من شبانه و پنهانی

با تو بیعت کند، فردا مردم را دعوت کن ، مرا نیز بطلب تا ببینیم چه می شود. با این بهانه امام حسین قصد خروج از مجلس را می کند که مروان به ولید اعتراض می کند که فرمان فوری است ، اگر حسین از مجلس بدر رود، دیگر مرغ از قفس پریده است و هرگز بازنخواهد گشت . او را رها مکن ، اگر بیعت نکند او را بکش .امام حسین سخن مروان ملعون را می شنود، بشدت اعتراض می کند: «یاابن الزرقا اانت تقتلنی ام هو کذبت و اثمت ». نه تو می توانی مرا بکشی و نه او. آن گاه رو به ولیدبن عتبه می کند و می فرماید: ایها الامیر انا اهل بیت النبوه و معدن الرساله و مختلف الملائکه و محبط الرحمه بنا فتح

الله و بنا یختم ، و یزید رجل شارب الخمر و قاتل النفس المحترمه معلن بالفسق ، و مثلی لا یبایع مثله ، و لکن نصبح و تصبحون و ننظر و تنظرون اینا احق بالخلافه و البیعه «ای امیر، ما اهل بیت نبوتیم ، معدن رسالت و محل رفت و آمد فرشتگان و جایگاه نزول رحمت الهی خاندان ماست . خداوند]اسلام را[ با ما آغاز کرد و تا آخر نیز با ما پیش خواهد برد. اما یزید ]که تو از من می طلبی با او بیعت کنم [ مردی میگسار است که دستش به خون بیگناه آلوده است ، آشکارا پرده دری می کند، و چون منی با چون او بیعت نمی کند، صبح خواهیم کرد و منتظر می شویم تا ببینیم ما یا شما به خلافت و بیعت سزاوارتری

م قیام کربلا با همین عبارات کوتاه آغاز می شود. از حسین می خواهند که با خلیفه جدید بیعت کند شبانه و مخفی ، تهدیدش می کنند یا بیعت می کنی یا کشته می شوی . حسین خلیفه جدید را واجد شرائط زمامدار اسلامی نمی یابد، از بیعت سرباز می زند. این جمله حسینی متعلق به آن عصر و زمان نیست ، جاودانه و همیشگی است «مثلی لایبایع مثله » مثل حسین با مثل یزید بیعت نمی کند. مثل حسین یعنی خط حسین ، خط حق جویی و خداخواهی و آزادی طلبی ، و مثل یزید یعنی خط فسق و فجور و استبداد و دنیا طلبی .

امام یزید را به سه صفت معرفی می کند، میگساری ، کشتن انسان های بی گناه و فسق آشکار. هریک از این صفات برای یک حاکمیت نشانه خروج از مرزهای مشروعیت است ، لازم نیست هرسه صفت با هم جمع شود. حکومتی که دستش به خون شهروندان بیگناهش آلوده شده باشد، حکومتی نامشروع است . حسین نه تنها بیعت با یزید را رد می کند بلکه ادعایی بزرگتر مطرح می کند چه کسی احق به خلافت و بیعت است امام حسین (ع) ساعاتی بعد در برابر پیشنهاد دوباره مروان بن حکم برای بیعت با یزید بر مواضع برحق خود پافشاری می کند: انا & و انا الیه راجعون و علی الاسلام السلام اذا بلیت الامه براع مثل یزید.

امام در پاسخ مروان کلمه استرجاع را بر زبان می راند، باید فاتحه اسلام را خواند که مسلمانان به زمامداری همچون یزید مبتلا شده اند. حاکمیت فاسد دین و دنیای مردم را تباه می کند. امام حسین (ع) به سرعت تصمیم به ترک مدینه می گیرد، مدینه برای کسی که حاضر به بیعت با خلیفه نشده ناامن است . حسین تصمیم می گیرد با خانواده اش به مکه برود، به جوار حریم امن الهی .

اما آیا حکومت او را رها خواهد کرد بسیاری از ناصحان و مشفقان می کوشند حسین بن علی را از این خروج بازدارند. از آن جمله یکی از فرزندان گرامی امیرالمومنین (ع) محمد حنفیه به برادرش حسین توصیه می کند که در شهر معینی اقامت نکند و خود را از قلمرو یزید دور نگاه دارد و با گسیل نمایندگانی مردم را به سوی خود فراخواند. امام حسین ضمن تشکر از نصایح دلسوزانه محمدبن حنفیه می فرماید: یا اخی لو لم یکن لی الدین ملجا و لا ماوی لما بایعت یزید بن معاویه.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله فرش در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله فرش در pdf دارای 33 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله فرش در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله فرش در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله فرش در pdf :

فرش

قدیمترین فرش دستبافت ایرانی در سال 1949 در دومین مرحله کاوشهای باستان شناس روسی، رودنکو در منطقه پازیریک کشف و به نام فرش پازیریک نامیده شد.

رودنکو در کتابی که به مناسبت این اکتشافات در سال 1953 در روسیه منتشر کرد، درباره فرش مکشوفه توضیحات مفصلی نگاشت و آن را صراحتا کار ایران و قدیمی ترین فرش ایرانی در دنیا بیان نمود. او نوشت: “بدون اینکه بتوانیم به طور حتم بگوییم این فرش کار کدامیک از سرزمین های ماد-پارت(خراسان قدیم) یا پارس است، تاریخ فرش مذکور و پارچه هایی که در پازیریک کشف شد قرن پنجم و یا اوایل قرن چهارم پیش از میلاد تشخیص داده می شود.” سپس او اضافه می کند: “تاریخ این قالی از روی شکل اسب سواران معلوم می شود. طرز نشان دادن اسبهای جنگی که به جای زین قالی بر پشت آنها گسترانده اند و پارچه روی سینه اسب از مشخصات آشوریها می باشد اما در روی فرش پازیریک ریزه کاریهای مختلف و طرز گره زدن دم اسبها ، در نقوش برجسته تخت جمشید نیز دیده می شود.”

در زمان تسلط مغولها (قرن سیزدهم و چهاردهم میلادی) قالی بافی به سطح بسیار رفیعی از زیبایی وتکنیک رسید. شکوفایی این صنعت شاید با حکومت غازان خان (1307-1295 میلادی) مصادف بود.

اما اوج قالی کلاسیک ایرانی را که از آن با رنسانس قالی ایران یاد می شود زمان سلاطین صفوی (1722-1499 میلادی) به ویژه زمان حاکمیت شاه طهماسب اول (1587-1524 میلادی) و شاه عباس کبیر(1629-1587 میلادی) ثبت کرده اند. از این دوران حدود 3000 تخته فرش به یادگار مانده که درموزه های بزرگ دنیا و یا در مجموعه های شخصی نگهداری می شوند.

در این دوران در کنار قصرهای پادشاهان کارگاههای قالی بافی بناشد و مراکز گوناگون که قبلا در تبریز ، اصفهان ، کاشان ، مشهد ، کرمان ، جوشقان ، یزد ، استرآباد ، هرات و ایالات شمالی نظیر شیروان ، قره باغ و گیلان وجود داشتند توسعه و رونق بیشتری گرفتند.

در همان زمان ، نقاشان و نگارگران بلندپایه طرحهای خلاصه شده و ترکیبی ترنج در وسط قالی و لچکها را در آن وارد کردند. یعنی همان طرحی که قبلا به زیباترین وضعی در قرن پانزدهم روی جلد کتابهای ارزشمند به کار می رفت.
با اشغال کشور بوسیله افغانها (1722-1721 میلادی) این صنعت و هنر رو به انحطاط گذاشت.

در قرن نوزدهم قالیهای ایرانی ، بویژه فرشهای نفیس ناحیه تبریز به اروپا راه یافتند. از سوی کشورهای اروپایی نمایندگانی به تمام کشورهای مشرق زمین گسیل شدند و با رقابت بسیار فشرده کلیه فرشهای کهنه و عتیقه را گردآوری کرده به قسطنطنیه که هنوز هم مهمترین بازار قالی مشرق زمین بود فرستادند.

با به پایان رسیدن منابع فرشهای کهنه ، شرکتهای انگلیسی (زیگلر 1883 م) آمریکایی و آلمانی به طور نامحدود اقدام به تاسیس کارگاههایی در تبریز ، سلطان آباد(اراک) ، کرمان کردند. این روال تا جنگ جهانی اول که تولید قالی به طور قابل توجهی افزایش یافته بود ادامه داشت.

تاریخچه فرش ایران:

آثار کشف شده در مناطق مختلف باستانی ، توسط باستان شناسان ، سنایع مربوط به نسا جی ( بافت پارچه و گلیم ) را اثبات می کند . این آثار که به هزاره پنجم و چهارم و سوم قبل از میلاد تعلق دارد ، مبین این نکته است که انسان آن عصر توان حداقل گلیم را داشته است .انسان اولیه بافتن را شاید از پرندگانی که لانه خود را می ساختند تا محلی امن برای جوجه هایشان فراهم سازند آموخته باشد. و انسان اولیه با تقلید از پرندگان با استفاده کردن از الیاف نرم گیاهان و بوریا توانست انواع وسایل مورد نیاز خود را برای جمع آوری ، حمل ونگهداری انواع میوه ها و دانه های خوراکی فراهم سازد . و این اولین گام در جهت بافت را کسب و فراهم سازد .انسان ها پیش از تاریخ با کشتن حیوانات ، از پوست این گیاهان و حیوانات به عنوان زیر انداز استفاده می نمودند. سپس با اهلی کردن حیواناتی که دارای پوستی پشمی با الیاف بلند بودند و با کسب تجربه بافت انواع وسایل مورد نیاز خود را که اولین آن گلیمهای ساده بود ببافند و رفته رفته این گلیم ها مراحل تکاملی خود را بر اساس احتیاجات و شرایط زمانی و مکانی بپیماید و تا به امروز برسد و نتیجه آن همه تلاش و تجربه، انواع زیر اندازهایی است که امروز ما در مناطق مختلف با نامهای مختلف براساس نوع الیاف، طرح و نقش و رنگبندی ، اندازه ، شیوه رنگرزی و بافت می شناسیم .هنر قالی بافی که متعلق به ایرانیان است و حاصل دست رنج زنان و مردان بافنده و زحمتکش این مرز و بوم ، به طور کلی این دست بافت ها به شانزده نوع بافت متفاوت تقسیم می شوند که چهار نوع از آنها سوزنی هستند . این دست بافتها علاوه بر جنبه هنری ، از نظر اقتصادی اهمیت زیادی دارد . فرش ایران حداقل در یک قرن اخیر پس از نفت بزرگترین سرمایه ملی منبع در آمد ارزی صادراتی ما به شمار می رفته است و گزافه نیست اگر بگوییم گذشته از ارزش صادراتی ، هنر قالیبافی مشخص ترین وسیله شناسایی فرهنگی ما به دنیا بوده است . این هنر که باعث بوجود آمدن میلیونها فرصت شغلی شده است و در بازارهای جهانی ایرانیان در این هنر حرف اول را می زنند اما کشورهای دیگری چون ترکیه ، افغانستان ، چین ، مصر نپال،پاکستان و هند رقیبان این هنرمی باشند که اگر به تلاش های خو د نیفزاییم کشورهای دیگر گوی سبقت را از ما می ربایند .
تاریخچه فرش بعد از اسلام:
مهمترین نشانه هنر اصیل قالیبافی از دوران بعد از اسلام در کتاب حدود العالم می باشد که در سال375 ه . ق تالیف شده و مولف آن نامعلوم می باشد . در این کتاب از هنر های منطقه طبرستان (مازندران فعلی ) و گلیم سپید گوش و گلیم دیلمی

زربافت نام برده شده است . در کتاب سفرنامه ناصر خسرو که در قرون اولیه هجری به مسافرت پرداخته و از شهر های ترکیه و عراق و عربستان نیز عبور کرده هیچگونه اشاره ای به فرش و فرشبافی در مناطق مذکور نمی بینیم ولی در مناطق مختلف ایران بخصوص مشهد اشاره به انواع گستردنیها چون فرش و زیلو داشته است. به هرحال مهمترین دوره شکوفایی هنر فرش درتاریخ ایران مربوط به دوران صفویه است که در قرن های دهم و یازدهم هجری می باشد.

نبود مواد اولیه مرغوب، شکست صنعت
فرش
یک کارشناس فرش معتقد است: گرانی و عدم بهره گیری از مواد اولیه صنعت فرش را تا چند سال آینده با شکست مواجه می کند.

محمود احساندوست در گفتگو با ستاد خبری چهاردهمین نمایشگاه بزرگ فرش دستباف ایران افزود:
یکی از عوامل سوء استفاده در بافت فرش گرانی مواد موغوب است که برخی از بافنده ها از استفاده نوع مرغوب مواد اولیه جلوگیری می کنند.

وی خاطر نشان کرد: این امر ممکن است به صادرات فرش لطمه بزرگ وارد کند همانطور که افزایش در بازار نهان است.
به گفته وی چون نظارتی در بافت و نوع مواد اولیه فرش وجود ندارد بافنده سلیقه ای عمل میکند.
وی در ادامه به نحوه تهیه مواد اشاره کرد و افزود:

در صنایع فرش دو نوع پشم وجود دارد که یکی از آن پشم از گوسفند زنده و دیگری با آهک و گوسفند ذبح شده که این نوع پشم ممکن است بیماری زا باشد و هم دوام فرش را پائین می آورد.
احساندوست یاد آورشد: درحال حاضر بسیاری از فرشهایی که در خانه ها استفاده می شود، زود فرسوده می شود.
موزه فرش ایران

فرش گلدانی
این فرش که با گره فارسی بافته شده است تار و پودش نخی و پرزش پشمی است ابعاد آن 69/2×74/1 متر می ‌باشد و هم‌اکنون در موزه لوگانو کشور سوئیس نگهداری می ‌شود.

فرش ابریشمی‌
این فرش که از تار و پود و پرز ابریشمی تشکیل شده است با گره فارسی بافته شده است ابعاد آن 44/2×5/1 متر می ‌باشد محل بافت آن کاشان می‌‌باشد و در عصر صفویه بافته شده است. این فرش در موزه مونیخ نگهداری می شود.

فرش گل و حیوان‌دار
این فرش که ابعادش 27/4×29/2 متر می‌‌باشد با گره فارسی بافته شده است. تارش پشمی‌، پودش نخی و پرزش پشمی می ‌باشد و در قرن دهم بافته شده است. در موزه ناسیونال گالری واشنگتن نگهداری می‌‌شود.

فرش موج دریا
این فرش از تار و پود نخی و پرز پشمی تشکیل شده است نوع گره آن ترکی می ‌باشد و دارای ابعاد 77/6×72/3 متر می ‌باشد. علت نامگذاری آن این است که نقشه آن شبیه موج دریا می ‌باشد. نام دیگر آن فرش پرتغالی می ‌باشد چون که این فرش به سفارش پرتغال بافته شده است. محل بافت آن کرمان می‌‌باشد و در عصر صفویه بافته شده است این فرش در موزه واین نگهداری می ‌شود.

فرش شکارگاه
این فرش که از تار ابریشمی، پود نخی و پرز پشمی تشکیل شده است با گره فارسی بافته شده است. ابعاد آن 7/5×6/3 متر می ‌باشد و در قرن دهم هجری توسط غیاث‌الدین جامی بافته شده است.این فرش درموزه پولدی ‌پتزولی میلان نگهداری می شود.

فرش شکارگاه
ابعاد آن 95/6×23/3 متر می ‌باشد و به خاطر استفاده از مفتول زربفت شده طلا و نقره جزء فرشهای زربفت محسوب می ‌شود. تار و پود و پرز آن از ابریشم می‌‌باشد و با گره فارسی بافته شده است. زمان بافت این فرش قرن دهم هجری می ‌باشد.این فرش در موزه وین نگهداری می شود.
فرش ترنج و حیواندار
این فرش که در موزه میلان نگهداری می ‌شود و در هر مترمربع آن 568800 گره دارد. تار و پود آن ابریشمی و پرز آن پشمی است. زمینه آن از ترنج و حیوانات تشکیل شده است و از این نظر با فرش چلسی مشابهت دارد. این فرش در موزه میلان نگهداری می‌‌شود.

فرش سجاده ای
این فرش که ابعاد آن 61/1×05/1 متر می‌باشد. نوع گره آن فارسی است و در هر دسیمتر آن 10000 گره وجود دارد. تار آن از جنس پنبه قهوه‌ای رنگ و پود آن پشم طبیعی است و پرز آن پشم و زر و سیم می‌باشد. در بالای این فرش جمله بسیار زیبای «الله‌اکبر» نقش بسته است. این فرش در موزه متروپولیتین نیویورک نگهداری می‌‌شود.

فرش چلسی
این فرش که یکی از فرشهای زیبا و دلنشین و نفیس جهان است. تار و پود آن ابریشم و پرز آن پشمی است. ابعاد آن (540×360 سانتی متر) و گره آن از نوع متقارن است. طرح آن شامل دو ترنج کامل با کلاله‌های جانبی و دو نیم ترنج متصل به حاشیه‌ها می ‌باشد. در زمینه لاکی آن حیواناتی مثل آهو، گوزن، شیر و پلنگ مشاهده می ‌شود. این فرش هم اکنون در موزه ویکتوریاآلبرت لندن جای دارد و چون توسط یکی از تجار خیابان کینگزرود در چلسی واقع در شهر لندن خریداری شده به این نام معروف گشته است.

فرش اردبیل
فرش اردبیل (شیخ صفی)، یکی از نفیس‌ترین فرشهای موجود در جهان می ‌باشد. تار و پود آن ابریشمی و پرز آن پشمی است. 52/11 ‌متر طول و 534 ‌متر عرض دارد. در سال 946ه‍.ق بافته شده است و دارای تاریخ و امضاء می ‌باشد. نام بافنده آن همراه با یکی از ابیات شعر حافظ در قسمت بالای فرش مشاهده می ‌شود.
جز آستان توام در جهان پناهی نیست سر مرا به جز این در، حواله‌گاهی نیست
این قالی در زمان صفوی برای مقبره شیخ‌صفی‌‌الدین اردبیلی جد خاندان صفویه بافته شده است و توسط شرکت انگلیسی زیگلر از ایران خارج شده و به موزه ویکتوریاآلبرت لندن فروخته شد. در هر متر مربع آن 517000 گره از نوع فارسی بکار رفته است. بافت آن 5/3 سال طول کشیده است، طرح آن بسیار زیباست. در وسط آن ترنج زیبایی به رنگ زر‌دطلایی قرار گرفته است که شانزده کلاله دور آن را احاطه کرده است. زمینه فرش آبی ‌سیر است و تمامی آن با گلهای بسیار ظریف تزئین شده است و حاشیه توسط کتیبه‌ها و دایره های کوچک به صورت یک در میان تزئین شده است.

واژه های معمول فرش
ابزار بافت
به وسایلی که برای بافت فرش مورد استفاده قرار می ‌گیرند گفته می‌‌شود که اهم آنها عبارتند از:
پود رو ( پود نازک)
در این نوع بایستی از تعداد لاها و تاب بیشتری استفاده شود تا پود ضمن نازک بودن از استحکام لازم نیز برخوردار باشد پود نازک از بالای ضربدری عبور داده می ‌شود و پس از دور زدن چله‌های زیر و رو بر روی پود زیر به شکل زیگزاگ قرار می ‌گیرد.
پود زیر (پود ضخیم)
در این نوع پود که نخها در یک جهت تابیده می ‌شوند هر چه تعداد لاهای نخ و مقدار تاب آن کمتر باشد بهتر است پود زیر ضخیمتر می ‌باشد و از زیر ضربدری چله‌های فرش به طور مستقیم عبور داد می ‌شود.
پود
پودها نیز معمولاً از جنس پنبه می ‌باشند و به صورت افقی در بافت فرش استفاده می ‌شوند و وظیفه آن نگهداری چله‌ها در کنار یکدیگر می‌‌باشد پودها را معمولاً به جهت رویت بهتر (در لابلای چله‌ها) و رفع جمع‌شدگی رنگ می‌‌کنند که این رنگرزی نیز به دلیل مقرون به صرف بودن و آسانتر بودن بانیل صورت می‌‌پذیرد. پودها بسته به محل عبور آنها از بالا یا زیر ضربدری و یا ضخامت آنها به انواع زیر تقسیم می‌‌شوند.
سه لا گرد (سه لا سه گرد)
در مناطقی مانند کاشان و اصفهان و ; به منظور ایجاد استحکام در چله‌ها ابتدا نخهای نازک چله را در سه گروه و در جهت عقربه‌های ساعت (S) تاب می‌‌دهند سپس این سه گروه را روی هم گذاشته و به منظور باز نشدن تاب اولیه در جهت عکس عقربه‌های ساعت (Z) می‌‌تابند. بدیهی است هر چه تعداد لاها و تاب نخ بیشتر شود استحکام نخ نیز بیشتر می‌‌شود.

دار
به دستگاه قالیبافی که از چوب یا فلز تهیه شده باشد اصطلاحاً دار گفته می‌‌شود که اجزا آن عبارتند از: سردار زیردار و راست روها. دارها بسته به نحوه قرار گرفتن بر روی زمین به انوع زیر تقسیم می‌‌شوند:
الف) دارهای افقی‌:
دارهایی هستند که به موازات سطح زیمین نصب می‌‌شوند و بافنده برای بافت بایستی روی آن بنشیند لذا عوارض حادی در انحنای ستون فقرات و شکل لگن خاصره ایجاد می‌‌شود. دارهای افقی مورد استفاده در خانواده‌های کوچ‌نشین فاقد راست‌روها می‌‌باشند تا عمل نصب و حمل و نقل به سهولت انجام شود .
حاشیه
معمولاً به دو شکل باریک و پهن اطراف طرح مرکزی فرش را می‌‌پوشاند و وجود یک حاشیه پهن در میان حاشیه‌های باریک باعث می‌‌شود تا تعداد آنها فرد باشد.
زمینه
بخشی است در میان فرش که گلها و اجزا طرح بر روی آن نقش بسته‌اند و اغلب در رنگهای لاکی‌، کرم و سرمه‌ای انتخاب می‌‌شود.
ترنج
به بخش مرکزی فرش که معمولاً مدور یا بیضی شکل است ترنج گفته می‌‌شود.

سرترنج
معمولاً در ابتدا و انتهای طرح ترنج قالبی به همراه اجزا طرح کشیده می‌‌شود که اصطلاحاً به آنها سرترنج می‌‌گویند.

انواع فرش ایرانی

کد : 1
شماره گره: 507570
محل بافت : تبریز
طول: 21
عرض: 157
مساحت : 33
رجشمار : 50
رنگآمیز : سرمه ای – کرم
نوع: لچک ترنج ماهی
مواد مصرفی : ابریشم – کرک – نخ پنبه

کد : 2
شماره گره : 358074
محل بافت : ایلام
طول: 209
عرض : 142
مساحت : 296
رجشمار : 50
رنگآمیز : لاکی – سرمه ای
نوع: لچک ترنج
نخ مصرفی : ابریشم – کرک – نخ پنبه

کد : 3
شماره گره : 507646
محل بافت : تبریز
طول: 217
عرض : 153
مساحت : 332
رجشمار : 50
رنگامیز : کرم – مسی
نوع: لچک ترنج ماهی
نخ مصرفی : ابریشم – کرک – نخ پنبه

کد : 4
شماره گره : 358262
محل بافت : تبریز
طول: 201
عرض : 148
مساحت : 297
رجشمار : 50
رنگآمیز : کرم – پیازی
طرح نوع: گلم مهر
نخ مصرفی : ابریشم – کرک – نخ پنبه

کد : 5
شماره گره : 507656
محل بافت : تبریز
طول: 210
عرض: 15

مساحت : 315
رجشمار : 50
رنگآمیز : کرم – بژ

نوع: لچک ترنج ماهی
نخ مصرفی : ابریشم – کرک – نخ

انتقادات بافندگان فرش
نبود مواد اولیه مرغوب، شکست صنعت فرش:
یک کارشناس فرش معتقد است: گرانی و عدم بهره گیری از مواد اولیه صنعت فرش را تا چند سال آینده با شکست مواجه می کند.

محمود احساندوست در گفتگو با ستاد خبری چهاردهمین نمایشگاه بزرگ فرش دستباف ایران افزود:
یکی از عوامل سوء استفاده در بافت فرش گرانی مواد موغوب است که برخی از بافنده ها از استفاده نوع مرغوب مواد اولیه جلوگیری می کنند.

وی خاطر نشان کرد: این امر ممکن است به صادرات فرش لطمه بزرگ وارد کند همانطور که افزایش در بازار نهان است.
به گفته وی چون نظارتی در بافت و نوع مواد اولیه فرش وجود ندارد بافنده سلیقه ای عمل میکند.
وی در ادامه به نحوه تهیه مواد اشاره کرد و افزود:

در صنایع فرش دو نوع پشم وجود دارد که یکی از آن پشم از گوسفند زنده و دیگری با آهک و گوسفند ذبح شده که این نوع پشم ممکن است بیماری زا باشد و هم دوام فرش را پائین می آورد.
احساندوست یاد آورشد: درحال حاضر بسیاری از فرشهایی که در خانه ها استفاده می شود، زود فرسوده می شود.
عضو هیأت مدیره شرکت هنر عشایر:برگزاری نمایشگاه فرش بی فایده است:

عضو هیأت مدیره شرکت هنر عشایر گفت: برگزاری نمایشگاه فرش بدون تبلیغات و اطلاع رسانی بی فایده است.
علیرضا لطفی درگفتگو با ستاد خبری چهاردهمین نمایشگاه بزرگ فرش دستباف ایران افزود:
در کشورهای خارجی دو ماه قبل از برگزاری نمایشگاه تبلیغات گسترده صورت می گیرد و این امر سبب می شود تا افراد و یا تجار برنامه ریزی صحیحی برای شرکت در این نمایشگاه داشته باشند اما در ایران به دلیل بی نظمی این امر محقق نمی شود.
وی خاطر نشان کرد: مسئولان باید بدانند که برگزاری نمایشگاه سودی برای تجار فرش درغرفه ها ندارد و فقط هزینه متحمل آنها می کند.

لطفی در ادامه صحبتهای خود نقش شناسائی فرش را ضروری دانست و گفت:
برخی از افراد فرش را به عنوان ظرف یکبار مصرف می شناسد در صورتی که اشتباه است بنابراین مسئولین دست اندرکار باید برنامه ریزی را در خصوص چاپ بروشور جهت شناسائی بهتر مردم انجام دهد.
وی یاد آور شد: موادی که در فرش بکار می رود معلوم نیست که این امر تاجر را در ابهام قرار میدهد.
لطفی در ادامه صحبتهای خود به طرحهای گبه و گلیم و زیبائیها ی آن اشاره کرد و گفت:
متاسفانه این نوع صنایع خریدار خاصی دارد و مدتها باید صبر کرد تا خریدار آن پیدا شود.
وی به وضعیت بافنده های این نوع صنایع اشاره کرد و افزود: درحال حاضر بسیاری از بافنده های گبه و گلیم به دلیل مزد پائین از این حرفه کناره گیری کردند که دولت باید تمهیداتی را در این خصوص انجام دهد.

تابلو فرش در صنعت فرش ایران جایگاه خود را
ندارد
جایگاه تابلو فرش در صنعت فرش ایران نادیده گرفته می شود.
ابراهیم اعظمی _ بافنده تابلوفرش در گفت وگو با ستاد خبری چهاردهمین نمایشگاه فرش دسباف ایران نبود مواد اولیه را از عمده مشکلات بافندگان دانست و افزود : مواد اولیه مورد نیاز تابلو فرش تولید ویا وارد نمی شود درعین حال قیمت ابریشم نیز افزایش یافته است .
وی خاطر نشان کرد : متأسفانه به تابلو فرش اهمیت چندانی داده نمی شود وهمه به فکر صادرات وسود جویی هستند.
وی در رابطه با رنگهای شیمیایی اظهار داشت : درحال حاضر بافندگان برای کاهش هزینه ها از رنگهای شیمیایی استفاده می کنند که این امر باعث کاهش کیفیت وبی ثباتی رنگ قالی
می شود .
وی درپاسخ به این سؤال که دلیل عدم تولید رنگ در ایران چیست گفت : در حال حاضر رنگهای خوبی از آلمان وارد می شود که در بازار ما موجود نیست و همین باعث افت تولید
شده است.وی افزود : این درحالی است که برای تولید کنندگانی که بهترین کار را تولید
می کنند قیمت مواد مطرح نیست .

اعظمی خاطر نشان کرد : اخیراً دولت واردات را از سه کشور روسیه آذربایجان وآلمان ممنوع کرده است ودر این صورت مواد اولیه نامرغوب در اختیار تولید کننده قرار می گیرد .

وی اظهار داشت :توجه مسئولین نسبت به این امر می تواند رشد صنعت فرش وتابلو فرش را به همراه داشته باشد .
به گفته وی طراحی کامپیوتری رغبت اکثر بافندگان را به طراحی دستی کاهش وورود افراد غیر حرفه ای را افزایش داده است حال آنکه تابلو فرش هنری است که هرکس توانایی خلق آنرا ندارد .
وی یادآور شد: کپی برداری از تابلو فرشهای اصیل شناسایی تجار و مردم را ضعیف کرده واین امر سبب شده تا نسبت به هنر واقعی بی اطمینانی پدید آید .

اعظمی اظهار داشت : صادرات مرحله آخر است ولی به اعتقاد برخی از تجار صادرات که دردررده اول قرار دارند که این اشتباه است چرا که تهیه مواد اولیه مرغوب _ طراحی صحیح _ نوع بافت ودقت از مراحل مهم تولید فرش است و فرش را برای صادرات آماده می کند .
وی در پایان دلیل افزایش تابلو فرشها را ممنوع بودن واردات دانست وگفت : متأسفانه که تابلو فرش جایگاهی در صنعت فرش ایران ندارد .

سخنرانی مهندس میرحسین موسوی در مورد مرحوم عالی نسب
در مراسم بزرگداشت مرحوم عالی ‌نسب که در چند سال پیش در دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران با ابتکار موسسه توسعه و تحقیقات علوم انسانی برگزار شد ایشان در پیامی به آن بزرگداشت نوشته بودند”عدالت بزرگترین و عالی‌ترین و متکامل‌ترین هدیه خداوند به هستی و شریعت وجامع‌ترین ناموس خلقت است“.

اگر به این عبارت دقت شود دیده خواهد شد که عدالت در جامعه و یا خلقت و یا در اقتصاد به نظر ایشان جنبه اعتباری و یا قراردادی ندارد, بلکه بحث ایشان از عدالت هستی شناخت است.

مجموعه رفتار و نظریات مرحوم عالی نسب را باید با در نظر گرفتن مسئله مهم بالا مورد بررسی و دقت قرارداد و راه ایشان درست در این نقطه از بسیاری راههای دیگر که براساس نگاههای قرارداد گرایانه و نفع طلبانه تنظیم شده‌اند جدا می‌شود حتی عدالت به نظر ایشان مثابه انصاف نیست که انسان‌ها در رفتار منطقی خودشان در یک وضعیت خاص ویژه در مورد آن اجماع کنند بلکه این عدالت اساس هستی و اساس جامعه‌است. این همان تفاوت نگاه یک مومن شیعی با نحله‌های دیگر فکری در جهان اسلام و دنیاست.

ایشان به جوانان توصیه می ‌کند ”هرگز از بسط عدالت و محو استعضعاف و محرومیت، ساختن ایرانی آباد و توسعه یافته دست برندارند و این امر عظیم را تنها برای رضای خدا وظیفه خود بدانند باز در اینجا موارد مختلف هست شما اگر دقت کنید جامع‌ترین و بنیادی ‌ترین ارزش‌های انقلاب اسلامی که بر این اساس شکل گرفت را در خودش جای‌ داده است به اضافه اینکه

روی آخرین جمله ایشان که می ‌گوید ”این امر عظیم را فقط برای رضای خدا بداند“ می‌‌خواهم تاکید کنم. ایشان با این جمله در حقیقت بنیادی ر‌ترین ارزشی‌ که باعث می‌شود یک حکومت را یک نظام اسلامی دانست، مطرح می‌‌کند. در عین حال د

رمجموع از این جمله می ‌توان فهمید که او به عنوان یک مومن به همه اهداف و آرمانهای انقلاب اسلامی موقعی این ایمان را کارساز می ‌داند که همراه با یک نگاه مترقی ، پیشرو در جهت رفع فقر و استضعاف، در جهت آبادانی و سرافرازی کشور، به کار گرفته شود. خود این جمله نشاندهنده عشق عمیقی است که مرحوم عالی ‌نسب به ایران و سرنوشت ایران داشته است و ما بارها از ایشان شنیدیم که سرنوشت ایران فقر نیست و به طور مداوم با ارقام و شاخص‌های متعدد و تحلیل‌های گوناگون به ما می ‌گفت که این کشور زمینه پیشرفت و ترقی وسیعی دارد و سرنوشتش این نیست که در آن فقر و استضعاف باشد.

اگر دوستان توجه کنند بر خی از شخصیت‌ها در انقلاب اسلامی هستند که ایده‌ها و افکار آنها یک رابطه همانی با طرحهای انقلاب دارد و ما برای توضیح انقلاب باید افکار و رویه این افراد را بررسی و شناسائی کنیم البته اینگونه افراد بسیار کم و معدود هستند. بسیارند شخصیت‌هایی که برای توضیح شخصیت آنها باید به انقلاب رجوع کنیم ولی برخی از اشخاص هستند که برای شناختن انقلاب باید به آنها رجوع کرد و آقای عالی ‌نسب از این گروه اندک است. شناخت ایشان موجب شناخت بسیاری از وجوه انقلاب اسلامی می ‌شود.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر
<   <<   41   42   43   44   45   >>   >