پروژه دانشجویی بررسی صنعت مرغداری در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی بررسی صنعت مرغداری در pdf دارای 61 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی بررسی صنعت مرغداری در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

 



مقدمه:

 بیماریهای مختلفی همواره صنعت طیور را مورد تهاجم قرار داده اند که از آن جمله بیماریهای تنفسی است که طیور تجاری به آنها در گیر می شوند وهمچنین از مهمترین مشکلات، صنعت مرغداریها محسوب می شود و تقریباً بیشترین هزینه درمانی نیز صرف مبارزه با این بیماری می شود.(102)از آنجائیکه عفونتهای اورنیتوباکتریوم و اینوتراکئال یک بیماری  تنفسی  است که به تازگی اهمیت آن درطیور مشخص شده و اولین بار در ایران دکتر بنانی و همکاران در سال 1379 ارنیتوباکتریوم راینوتراکئال آن را از طیور صنعتی کشور در بخش تشخیص بیماریهای طیور موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی جداسازی و شناسایی کردند و در مورد وقوع آن تحقیقات جامع دیگری انجام شده بود بر آن شدیم که آن را در تعدادی گله های تخمگذار و مادر در استان تهران مورد بررسی قرار داده.

 عفونت ارنیتوباکتریوم راینوتراکئال یک بیماری مسری که باعث اختلالات تنفسی و مرگ و میر، کاهش رشد و عدم کاهش تولید می شود و سبب خسارات بالای اقتصادی نظیر افزایش میزان تلفات، عدم پاسخ به درمان و کاهش تولید تخم و رشد می شود.

شدت علائم بالینی بیماری و میزان تلفات این بیماری متفاوت بوده و تحت تأثیر عوامل محیطی نظیر مدیریت ضعیف، تهویه ناکافی، تراکم بالا و بهداشت ضعیف است. با توجه به پرورش متراکم و طیور صنعتی و همچنین حضور پاتوژنهای مسری متفاوت در این صنعت از اهمیت خاصی برخوردار است.


هدف:

باکتری اورنیتوباکتریوم راینوتراکئال از فوق خانواده V  [1] عامل عفونت در گله‌های گوشتی، تخمگذار و مادر می باشد. این باکتری بصورت پاتوژن ثانویه در پی عوامل مستعد کننده محیطی، مدیریتی و عفونتی و یا به تنهایی حتی به عنوان پاتوژن اولیه خسارات اقتصادی قابل توجهی را به گله های پرورش طیور وارد می‌کند. علائم این بیماری براحتی با بیماریهای دیگرمیکروبی و ویروسی دستگاه تنفسی طیوردیگر قابل اشتباه است و علامت بالینی و کالبد گشایی پاتوگنومنویک نیز ندارد.

راههای مختلفی برای تشخیص و شناسایی این بیماری وجود دارد. یکی از راههای تشخیص و شناسایی مهم بیماری ارنیتوباکتریوم راینوتراکئال ردیابی آنتی بادی این بیماری به روش الیزا است ضمن اینکه می توان از این آزمون برای پایش[2] این بیماری نیز استفاده نمود.

از آنجا که علیه این بیماری در ایران واکسنی تاکنون مصرف نشده است هر تعیین مثبتی در آزمایش الیزا دلیل برآلودگی و عفونت فارم با این باکتری می باشد. شایان ذکر است که جداسازی و کشت عامل این بیماری صرفاً در مراحل حاد بیماری (که براحتی تشخیص داده نمی شود) ارزشمند است.

فرضیه:

در گله های تخمگذار که با علائم کاهش بازدهی و راندمان تولید با یا بدون درگیری سیستم تنفسی بصورت پنومونی، پلورزی و التهاب کیسه های هوایی با اتیولوژی نامشخص می باشد و در کالبد گشایی اکسودای سفید کف دار ماست مانند در کیسه های هوایی (عمدتاً در کیسه های هوایی شکمی) بهمراه پنومونی یکطرفه وجود دارد و به درمانهای رایج نیز معمولاً جواب نمی دهند می‌توانند درآزمون سرولوژیکی از نظر ارنیتوباکتریوم راینوتراکئال مثبت باشند.

کلیات
تاریخچه                  
اورنیتو باکتریوم رینوتراکئال ابتدا در سال 1993 توسط چارلتون[3] و همکاران شناسایی شد. در همان سال وندام[4] و همکاران حالت فیلوژنتیک[5] و ژنوتیپ‌های مختلف رده بندی شمالی[6] و صفات اختصاصی [7]کلاسیک 21 نمونه جدا شده را گزارش کردند و نام اورنیتو باکتریوم رینوتراکئال  را برگزیدند اگرچه به نظر می‌رسد که این باکتری قبل از سال 1993 جدا شده و مورد مطالعه قرار گرفته بود(1). در سال 1981 اولین نمونه اورنیتو باکتریوم رینوتراکئال  از بوقلمونهای با سن 5 هفته با علائم ترشحات بینی، ادم صورت و التهاب فیبرینی چرکی کیسه‌های هوایی از شمال آلمان جدا شد. در سال 1983 اورنیتو باکتریوم رینوتراکئال  از نای کلاغهای جوان کشت شد در سال 1986 اورنیتو باکتریوم رینوتراکئال  از بوقلمونهای با سنین متفاوت در اسرائیل با علائم پنومونی حاد چرکی و التهاب کیسه‌های جدا شد. بین سالهای 1986 تا 1988 اورنیتو باکتریوم رینوتراکئال  بعنوان باکتری شبه پاستورلا شناخته شد که از گله‌های مادر بوقلمون در انگلیس با علائم ضعف عمومی کاهش تولید تخم، سرفه، تلفات پایین، التهاب کیسه‌های هوایی به صورت فیبرینی و پنومونی جدا شد(1و2).

جداسازی اورنیتو باکتریوم رینوتراکئال  در کالیفرنیا از سال 1986 آغاز شد و چارلتون در سال 1990 تا 1991،14 نمونه جدا شده از بوقلمون‌ها و جوجه‌های دارای بیماری تنفسی را مشخص کرد. اورنیتو باکتریوم رینوتراکئال  به عنوان عامل جراحات مشابه و بای مرغان در بوقلمونهای با سن 23 هفته‌ای در آلمان در سال 1994-1993 و در بوقلمونهای باسن 32 هفته‌ای در آمریکا در سال 1996 گزارش شده است.( 1).

در سال 1991 در آفریقای جنوبی یک بیماری جدید تنفسی در جوجه‌های گوشتی توسط دوپریز[8] مشاهده گردید که از آنها اورنیتو باکتریوم رینوتراکئال جدا شد (1،2،3). علائم خفیف تنفسی در حدود 28 روزگی با عطسه آغاز شد که با افزایش مرگ و میر، کاهش رشد روزانه، افزایش ضریب تبدیل غذایی همراه بود و تا پایان دوره پرورش نیز بطول انجامید. (1،12).

[1]- Super family V

2. monitoring

1. Charlton

2. Vandamme

[5] -Phylogenetic

[6] -chemotanonomic

[7] - Phylogenic

1. Due preez

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله اهمیت آب در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله اهمیت آب در pdf دارای 24 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله اهمیت آب در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله اهمیت آب در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله اهمیت آب در pdf :

بخشی از فهرست پروژه دانشجویی مقاله اهمیت آب در pdf

عنوان صفحه
اهمیت آب در روند توسعه کشورها 2
آب چیست؟ 3
فرمول شیمیائی آب 4
نقش آب در توسعه رفاه عمومی 4
بیماریهای با منشا آبی 13
بیماریهای منتقل شده از طریق آب دریا یا آبهای مورد شستشو 14
بیماریهای وابسته به آب 15
حشرات ناقل بیماریهای وابسته به آب 16
بیماریهای ناشی از مواد شیمیائی 18
آبیاری مزارع در زمان نا مناسب 23
غرقابی کردن زمین کشاورزی و نفوذ داد ن آب به اعماق زمین 23
اهمیت تامین آب آشامیدنی شهر و روستا 24
اهمیت تصفیه آب برای از بین بردن آلودگی های احتمالی 24
اهمیت بهره برداری از آب در صنایع 26
بحران آب 27
مصرف بهینه از آب 28
آلودگی آبها 30
چکیده 33

اهمیت آب در روند توسعه کشورها
و جعلنا من الماء کل شیء حیّ ( سوره انبیاء آیه 30)
یکی از راه های توسعه کشورها و حرکت آن ها به سوی تمدن و رفاه عمومی، استفاده بهینه و کارا از منابع طبیعی و خدادادی است. اگر کشوری بخواهد با کاروان تمدن و توسعه علمی حرکت کند ناچار است از منابع طبیعی خود استفاده لازم و مطلوب را بنماید. یکی از منابع بسیار مهم و حیاتی که در زندگی روز مره انسان ها و کشورها و تداوم تولیدات نقش فوق العاده دارد، منابع آبی است. اگر از این ماده حیاتی که خداوند به صورت مجانی و احیانا بی هزینه در خدمت انسان ها قرار داده است، استفاده مطلوب شود، بسیاری از مشکلات کشورها حل خواهد شد. اصولا انسان بگونه ای به این ماده حیاتی وابسته است که حتی قادر نیست یک روز بدون آن زندگی کند بلکه زندگی در طول دوازده ساعت بدون آب با مشکل روبرو می شود. لذا خداوند سبحان در مورد اهمیت و نقش آب در زندگی موجودات می فرماید: ما حیات و زنده بودن موجودات را بواسطه آب قرار دادیم.

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی تحقیق تنظیمات در عصر عثمانی در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی تحقیق تنظیمات در عصر عثمانی در pdf دارای 32 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی تحقیق تنظیمات در عصر عثمانی در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی تحقیق تنظیمات در عصر عثمانی در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی تحقیق تنظیمات در عصر عثمانی در pdf :

تنظیمات, جنبش اصلاحات در حکومت عثمانی از 1255 تا چند دهه پس از آن . تنظیمات (جمع تنظیم به معنای «نظم بخشیدن ») در ترکی امروزی و در زبانهای غربی به مفهوم «اصلاحات » در عثمانی قرن سیزدهم و نیز در مورد دوره ای که این اصلاحات در آن صورت گرفته به کار می رود ( د. ا. ترک ج 11 ص 709). آغاز دوره تنظیمات را از زمان صدور «فرمان تنظیمات خیریه » ــ که «خط همایون گلخانه » («خط » در عثمانی به معنای فرمان ) نیز نامیده می شود ــ در 26 شعبان 1255 می دانند. درباره پایان دوره تنظیمات به اختلاف این تاریخها را ذکر کرده اند: اعلان مشروطیت اول در ذیحجه 1293 (شاو ج 2 ص 55 د. ترک ذیل Gulhane hatti) اعلان مشروطیت دوم در جمادی الا´خره 1326 ( میدان لاروس ج 11 ص 886) مرگ عالی پاشا یکی از سه دولتمرد پیش برنده برنامه تنظیمات در 1288 ( د.اسلام چاپ دوم ج 10 ص 201) حدود 1297 و استقرار حاکمیت استبدادی عبدالحمید دوم ( د. اسلام چاپ اول ج 8 ص 656) داده شدن امتیازات ویژه به مسیحیان قلمروعثمانی در1273( > دایره المعارف جهان اسلام آکسفورد < ج 4 ص 183ـ184) و انحلال نخستین مجلس مبعوثان عثمانی به دست سلطان عبدالحمید در صفر 1295 (فاروغی ص 268 د. اسلام چاپ دوم همانجا).
در باره چیستی تنظیمات نظرهای گوناگونی داده شده که از آن جمله است : اصلاحات مبتنی بر برنامه ملهم از اروپا ایجاد تغییرات اجباری فرهنگی تلاش برای شکل اروپایی دادن به دولت عثمانی اقدام برای جلب رضایت و رفتار دوستانه اروپا نسبت به ترکیه و جنبشی فرهنگی و اصلاح طلبانه به منظور زمینه سازی برای نزدیک کردن دنیای اسلام و جهان مسیحی به یکدیگر ( د. ا. ترک ج 11 ص 710). به نظر یتکین (ج 1 ص 182ـ183) موضوع تنظیمات سوق دادن ترکان به شاهراه تمدن نبود بلکه عبارت بود از تسهیل استثمار عثمانی به دست سرمایه داری اروپا. دولت مقتدر عثمانی در زمان برتری قدرت نظامی اش بر اروپا نیازی به اصلاحات نظام اداری و نظامی احساس نمی کرد اما از اواسط قرن دهم که در موضع تدافعی قرار گرفت و فروپاشی قلمرو و نظامات دولتی آن آغاز گردید ضرورت اصلاحات احساس شد و اقداماتی صورت گرفت که تنظیمات از مهمترین آنها بود (لوئیس ص 40).
جنبش اصلاحات را به دو دوره عمده می توان تقسیم کرد: در دوره اول اصلاحات بر گرفته از فرهنگ عثمانی بود و اصلاح مؤسسات دولتی را که به منظور احیای اقتدار دولت و خاتمه بخشیدن به آشفتگیها و تشنجها صورت می گرفت در گرو اجرای قوانین و مراعات سنن عثمانی می دانست ولی در دوره دوم با آشکار شدن برتری روزافزون کشورهای اروپایی و شکستها و عقب نشینیهای پیاپی حکومت عثمانی الهام گرفتن و گرته برداری از تمدن و نظامات اروپایی ضروری دانسته شد ( د.ا. ترک همانجا). پیمان کارلوویتس ــ که پس از شکست عثمانی از اتریش و هم پیمانانش در 1111/1699 بر آن دولت تحمیل شد ــ تنزل دولت عثمانی را آشکار کرد (هامر ـ پورگشتال ج 6 ص 678). این پیمان پیمانهای دیگری چون پیمان پاساروفچه / پاساروویتس (1131/1718) را به دنبال آورد ( رجوع کنید به پاساروفچه * ).

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله بررسی رابطه میان تورم1 و بهرهوری2 در

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله بررسی رابطه میان تورم1 و بهرهوری2 در اقتصاد ایران (سالهای (1386در1390 در pdf دارای 25 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله بررسی رابطه میان تورم1 و بهرهوری2 در اقتصاد ایران (سالهای (1386در1390 در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله بررسی رابطه میان تورم1 و بهرهوری2 در اقتصاد ایران (سالهای (1386در1390 در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله بررسی رابطه میان تورم1 و بهرهوری2 در اقتصاد ایران (سالهای (1386در1390 در pdf :

چکیده:

بررسی رابطه میان تورم و بهرهوری موضوعی است که در دهه های اخیر مورد مطالعه و پژوهش بسیاری از محققان قرار گرفته است. با توجه به اینکه اقتصاد ایران در سال های گذشته با تورم های بالایی مواجه بوده است و همچنین با درنظر گرفتن اهمیت بهرهوری در بهبود شرایط اقتصادی، بررسی ارتباط میان بهرهوری و تورم در اقتصاد ایران اهمیت ویژهای پیدا کرده است. تعیین جهت و میزان تأثیر این دو متغیر بر یکدیگر، بیتردید میتواند در اتخاذ سیاستهای کارآمد سودمند واقع شود. در این راستا، در این مطالعه به بررسی تجربی رابطه میان تورم و بهرهوری در اقتصاد ایران از طریق کانالهای مختلف همچون سرمایهگذاری، تجارت داخلی، سطح تحقیق و توسعه، عملکرد دولت و تغییر ساختار تولید پرداخته شده است.

واژگان کلیدی: تورم، بهرهوری، بهرهوری نیروی کار.

1 . Inflation 2 . Productivity

Analyzing the Relationship between Inflation and Productivity in Economy (1386- 1390)

Mozhgan Ghasemi
Ghasemi_moj85@yahoo.com

Abstract:

Examine the relationship between inflation and productivity is the topic of research in recent decades, many researchers have studied. Given that the economy in recent years has experienced high inflation and also taking into account the importance of productivity improvement in economic conditions, to assess the relationship between productivity and inflation in the economy has taken on special importance. Determine the direction and extent of effects of these variables on each other, it can certainly be beneficial to the efficient policy. In this regard, this study empirically examines the relationship between inflation and productivity in the economy through various channels, such as investors, domestic trade, the level of research and development and restructuring of government performance are discussed.

Keywords: Inflation, Productivity, Labor productivity.

×
×

×

×

-1 مقدمه
ارتقای سطح بهره وری بی تردید از جمله ملزومات رشد اقتصادی است که البته، با توجه به تغییر سهم نهادههای تولیدی و گسترش تأثیر تکنولوژی و سرمایههای انسانی، اهمیت روز افزونی نیز یافته است. به طوری که یکی از عوامل اصلی رشد اقتصادی بسیاری از کشورهای پیشرفته در دهههای گذشته، ارتقای سطح بهرهوری بوده است. به همین دلیل، شناسایی عوامل مؤثر در رشد یا کاهش بهرهوری کل و تعیین سهم آنها در تغییرات بهرهوری از جمله موضوع های مورد توجه پژوهشگران بهشمار میآید. همچنین در سالهای اخیر، موضوع ارتقاء بهرهوری اهمیت ویژهای پیدا کرده است و بهطور صریح در سیاست های کلی نظام و برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مورد توجه قرار گرفته است، بهطوری که طبق ماده 5 قانون برنامه چهارم توسعه که در سال 83 تصویب شده است، علاوه بر تأکید بر لزوم ارتقاء بهرهوری در کلیه دستگاههای اجرایی، بایستی 2/5 درصد از رشد سالانه ناخالص داخلی در سطح کلان اقتصادی از طریق ارتقاء سطح بهرهوری تأمین گردد (خالصی، .(1384

از طرف دیگر باید به این امر توجه نمود که ما در تحولات اقتصادی به دورهای قدم نهادهایم که عوامل سنتی قدرت اقتصادی؛ یعنی زمین، ماشین آلات و نیروی کار، دیگر بهعنوان عوامل تعیینکننده عملکرد اقتصادی کشورها نیستند، بلکه امروزه مؤفقیت کشورها به صلاحیتهای علمی مانند دانش فنی، خلاقیت کارکنان، بکارگیری شیوههای نوین علمی در مدیریت و قابلیت نوآوری بستگی دارد که تمامی این عوامل در افزایش بهرهوری متبلور میشود (بوسکین1 و دیگران، .(1980

از اینرو، با توجه به نقش مهم بهرهوری در بهبود سطح رفاه کشورها، بسیاری از پژوهشگران بهدنبال بررسی عوامل مؤثر بر بهرهوری بودهاند که یکی از عوامل شناسایی شده، تورم میباشد؛ بهعبارت دیگر یکی از مهمترین عوامل در ارتباط با پایین بودن نرخ رشد بهرهوری در ایران، تغییرات نرخ تورم میباشد.

در واقع یکی از سؤالات مهم در بحث سیاستهای تثبیت اقتصادی این است که برای مبارزه با تورم از چه ابزارهایی باید استفاده کرد و پاسخ این سؤال را باید در سیاستهای پولی جستجو کرد. مسؤلین پولی اکثر کشورهای جهان خصوصاً مسؤلین بانکهای مرکزی برای رسیدن به یک تورم پایین و همچنین، حفظ آن در سطوح پایین از تعهد بلندمدت خود صحبت می کنند، زیرا اعتقاد دارند که تورم تأثیر معکوس بر اکثر متغیرهای کلان اقتصادی از جمله رشد بهرهوری و تولید دارد (کمرون2 و دیگران، .(1996

بالا بودن تورم در اقتصاد یکی از مهمترین عواملی است که به اعتقاد بسیاری از اقتصاددانان رشد بهرهوری را با اختلال روبرو میسازد. در واقع تورم بالا، افزون بر دیگر پیامدهای نامطلوب رفاهی، تأثیر بسزا در کند شدن فرآیند رشد اقتصادی و کاهش بهرهوری دارد . یک سیاست ضد تورمی، چهار اثر بالقوه دارد که میتوان از آنها با عناوین اثر رکودی3، اثر انباشت سرمایه4، اثر تخصیص بهبود یافته5 و اثر رشد بهرهوری6 یاد کرد.

تورم تأثیر معکوسی بر سطح تولید دارد و اعتقاد بر این است که یک سیاست ضد تورمی اثر منفی موقتی بر سطح تولید دارد. همچنین تورم باعث کاهش موقتی در مخارج سرمایهگذاری و در نهایت، کاهش انباشت سرمایه میشود. اما این اثر، یک اثر پایدار و مداوم خواهد بود. یک سیاست ضد تورمی منجربه بهبود تخصیص منابع میشود و بنابراین، سطح تولید را بهبود خواهد بخشید و این اثر دائمی خواهد بود. اما بهبود در فرآیند نوآوری باعث خواهد شد که سیاست ضد تورمی اثر مثبت بر رشد بهرهوری داشته باشد (اسبوردن و کوتنر7، .(1996

1 . Boskin 2 . Cameron 3 . Recession Effect

4 . Capital Stock Effect 5 . Improved Allocation Effect 6 . Productivity Growth Effect 7 . Sbordone & Kuttner

بنابراین با توجه به این که، تورم بالا و بهرهوری پایین طی سه دهه اخیر از ویژگیهای برجسته اقتصاد ایران بوده است و همچنین با در نظر گرفتن این نکته که اثرگذاری منفی افزایش نرخ تورم بر روی رشد بهرهوری کل عوامل تولید، موضوع بحث بسیاری از مقالات و تحقیقات انجام شده در کشورهای توسعه یافته میباشد، اما در حال حاضر در ایران با توجه به آثار منفیای که تورم بر بهرهوری از جهات مختلف همچون کاهش ظرفیت انجام فعالیت کارائی کارگران، عدمهماهنگی بین نیروی کار و دیگر عوامل تولید، افزایش موجودی انبار، کاهش هزینههای تحقیقاتی در بلندمدت و ; دارد، هنوز مطالعه علمی چندانی برای بررسی وجود این اثرگذاری منفی صورت نگرفته است.

لذا با در نظر گرفتن ضرورت توجه به رشد بهرهوری به منظور دستیابی به اهداف اقتصادی و با توجه به تأیید تجربی تأثیر منفی تورم در رشد بهرهوری و شناسایی مکانیزم های اعمال این اثر بهعنوان مقدمات مناسب برای کاستن پیامدهای نامطلوب تورم و همچنین با در نظر گرفتن تأثیر منفی رشد بهرهوری عوامل بر تورم از طریق کاهش هزینههای تولید و در نتیجه افزایش میزان تولید در اقتصاد، در این مطالعه تلاش شده است تا بهطور جامع به تبیین ارتباط میان بهرهوری و تورم در اقتصاد ایران پرداخته شود (بیتروس و پانس1، .(2001

-2 پیشینه تجربی پژوهش

بیش از 180 مقاله در ارتباط با بهرهوری و بیش از 120 مقاله در مورد تورم در اقتصاد ایران وجود دارد. همچنین آمار پایان نامهها، پروژههای تحقیقاتی و سایر اسناد منتشر شده را باید به این ارقام افزود. طبق بررسیهای انجام شده، مطالعههای چندانی در مورد بررسی رابطه تورم و بهرهوری در اقتصاد ایران وجود ندارد اما در سایر کشورهای جهان مطالعات متعددی صورت گرفته است که به برخی از آنها در ذیل اشاره خواهد شد.

در اکثر مطالعات انجام گرفته، رابطه میان تورم و بهرهوری را یک رابطه منفی به دست آوردهاند و گروهی از محققان نیز معتقدند که رابطهای میان این دو متغیر وجود ندارد. برخی از مطالعات انجام شده به منظور بررسی رابطه بهرهوری و تورم به شرح ذیل میباشند.

کلارک ( 1982) 2 مدلی را برای بررسی ارتباط بین تورم و بهرهوری در ایالات متحده آمریکا برای سال های 1918 – 1947 برآورد کرده است. او در مقاله خود استدلال میکند که تورم، درک نادرست در ارتباط با سطوح قیمتهای نسبی را سبب میگردد و بنابراین، به انجام طرحهای سرمایهگذاری ناکارا و در نتیجه کاهش بهره وری منجر میشود. نتایج تحقیق او بیانگر این واقعیت است که تورم، تخریب مکانیزم مالیات را سبب میگردد و قیمت رانتی موجودی سرمایه را افزایش می دهد و این خود به کاهش تجمع سرمایه و بهرهوری نیروی کار منجر میشود.

جرت و سلودی( 1982) 3 به بررسی رابطه بین تورم و رشد بهرهوری در کشور کانادا طی سال های1963 – 1979 میلادی پرداختند. آنها در این تحقیق به این نتیجه رسیدند که 1 درصد کاهش در تورم منجر به افزایش 3 درصدی در رشد بهرهوری نیروی کار خواهد شد.

رام( 1985) 4 با استفاده از دادههای فصلی مربوط به دوران پس از جنگ جهانی دوم و براساس آزمون علیت گرنجر، اثرات متقابل تورم و بهرهوری را مطالعه کرده است. نتایج مطالعه او نشان میدهد که تنها یک رابطه یک سویه از تورم به بهرهوری وجود دارد. رام با استناد به نتایج خود تصریح میکند که بر خلاف باور عمومی، تغییر بهرهوری تأثیر چندانی در کاهش نرخ تورم نخواهد داشت. او افزون بر این، دلیل کاهش رشد بهرهوری در نتیجه افزایش تورم را محدود شدن رشد تولید میداند.

1 . Bitros & Panas 2 . Clark

3 . Jarret & Selody 4 . Ram

نوین( 1991) 1 در مطالعه خود رابطه بین تورم و بهرهوری را برای کشور کانادا در طول دهه 80 مورد بررسی قرار داد. او بر خلاف مدل جرت و سلودی از یک مدل سه متغیره2 استفاده نمود تا بتواند اثرات مربوط به هزینههای نسبی عوامل تولید را نیز وارد محاسبات خود نماید.

کامرون، هیوم و سیمپسون( 1996) 3 با استفاده از دادهای فصلی در یک بازه نسبتاً طولانی برای چهار کشور (کانادا، آمریکا، انگلستان و آلمان غربی) به بررسی استحکام رابطه بین تورم و بهرهوری پرداختهاند و به این نتیجه رسیدند که هیچ رابطه معناداری از تورم به سطح بهرهوری وجود ندارد. اما در عین حال رابطهای بسیار قوی از رشد بهرهوری به تورم به دست آورند. برادا، کینگ و کوتان ( 2000) 4 در بررسی رابطه تورم و بهرهوری در کشور چک، در دوره 1993 – 1998 میلادی نشان دادند که افزایش بهرهوری اثر قابل توجهی بر کاهش فشار تورمی در این دوره داشته است.

هندوریانیس و پاپاپترو( 2001) 5 در قالب الگوی تصحیح خطای برداری6 و علیت گرنجر، روابط بلندمدت و علی میان بهرهوری و تورم را در هشت کشور عضوء سازمان توسعه و همکاری اقتصادی آزمودهاند. آنها ابتدا با نشان دادن تفاوت درجه هم انباشتگی سریهای زمانی دو متغیر، باور سنتی درباره برقراری رابطه ای دو طرفه میان آنها را به چالش میکشند و سپس، نشان میدهند با برقراری وضعیتی ویژه در اقتصاد میتوان رابطه یک طرفهای از تورم به رشد بهرهوری در نظر گرفت. تسیوناس( 2003) 7 با تکیه بر دادههای 15 کشور اروپایی در سه دهه پایانی قرن بیستم به مطالعه همین موضوع پرداخته است. او پس از آزمودن برقراری رابطه بلندمدت با کمک تحلیل هم انباشتگی، در قالب تحلیل های بیزین، رابطه علی میان این دو متغیر مهم اقتصادی را بررسی میکند و در نهایت، با استفاده از نتایج الگوهای اقتصاد سنجی خود نشان میدهد که رابطه علی تنها در هفت کشور و رابطه دو طرفه تنها در پنج کشور از این مجموعه دیده میشود.

تامبالوتی( 2003) 8 نشان داده است که کندی رشد بهرهوری و پاسخ سیستماتیک عناصر اقتصادی به سیاستهای پولی، چگونه در شکلگیری تورمهای بالا و رشد اقتصادی پایین دهه هفتاد ایالات متحده مؤثر بوده است.

ماهادوان و آدجای( 2005) 9 با طرح این ادعا که در سطوح بخشی، مطالعه چندانی در راستای تعیین اثرات تورم و بهرهوری بر یکدیگر به انجام نرسیده است، رابطه علی میان رشد بهرهوری و شاخصهای قیمتی را در بخش معادن در استرالیا مطالعه کردهاند. آنها پس از برآورد رشد بهرهوری کلی عوامل به کمک تابع ترانسلاگ تصادفی، به آزمون رابطه علی میان متغیرها پرداختند و در نهایت نشان دادند که رابطه منفی و یک طرفه از تورم به بهرهوری وجود دارد.

هوگان و ژائو(2006) 10 با استفاده از روش پانل، رابطه تورم و رشد بهرهوری در کشور عضوء سازمان توسعه و همکاری اقتصادی را بررسی کردهاند. آنها با افزودن متغیر شکاف بهرهوری11، منحنی فیلیپس سنتی را برآورد کردهاند.

آمانو و همکاران(2009) 12 با تأکید بر اهمیت شناسایی فرآیند بهینه تورم با توجه به رشد بهرهوری از سوی سیاست گذاران، در قالب یک الگوی تعادل عمومی و با لحاظ کردن قراردادهای پرداخت دستمزد و قیمت های اسمی، به این نتیجه رسیدهاند که اگر موضع رشد بهرهوری را نیز در محاسبات خود لحاظ کنیم، وجود تورمهای متعادل بین 2 تا 4 درصد اثر چشمگیری بر اقتصاد خواهد داشت.

1 . Novin 2 . Trivariate 3 . Cameron, Hum & Simpson

4 . Brada, King & Kutan 5 . Hondroyiannas & Papapetrou 6 . Vector Error- Correction Model (VECM ) 7 . Tsionas 8 . Tambalotti

9 . Mahadevan & Asafu- Adjaye 10 . Hogan & Zhao 11 . Productivity Gap

12 . Amano et al .

مایکایلیدس و میلیوس( 2009) 1 نیز بر اساس تابع تولید کاب- داگلاس2 و با استفاده از فیلتر هودریک- پروسکات 3 رابطه تورم با رشد بهرهوری و شکاف تولید4 در کشور روسیه را بررسی کردهاند. نتایج مطالعه نشان می دهد که بهره وری عوامل، تأثیر بسزایی در رشد اقتصادی کشور روسیه در سالهای پایانی قرن گذشته و سالهای آغازین قرن جاری داشته است.

در مطالعات داخل کشور نیز پژوهشهایی در این حوزه به انجام رسیده است که اشاره به برخی از آنها ضروری به نظر میرسد.
مرادی و صفوی (1384) مؤلفه های مؤثر و مهم در رشد بهرهوری کل عوامل در بخش بازرگانی اقتصاد ایران را شناسایی و سهم آنها را برآورد کردهاند. با استناد به نتایج آنها، رشد سرمایه فیزیکی، سطح تحصیلات و نرخ ارز واقعی تأثیر مثبت و تورم، تأثیر منفی و معناداری بر رشد بهرهوری عوامل دارد.

صمدی و همکاران (1385) نیز با استفاده از روش هم انباشتگی گری گوری- هانسن و با لحاظ یک شکست ساختاری در مدل، ارتباط بلندمدت میان بهرهوری و تورم را در اقتصاد ایران مطالعه کردهاند. آنها نیز وجود رابطهای بلندمدت و منفی میان بهرهوری و تورم را تأیید میکنند.

ابریشمی و همکاران (1389) با هدف کشف اطلاعات نهفته در سریهای زمانی این دو متغیر، رابطه میان آنها را با استفاده از تجزیه موجک مطالعه کرده اند و همچنین با مطالعه سریهای اصلی، رابطه میان سریهای تجزیه شده را بررسی نمودهاند و از بررسی سریهای زمانی نرخ تورم و نرخ رشد بهرهوری کل عوامل تولید در دوره زمانی 1339 -1385 به این نتیجه رسیدهاند که رابطه آماری معناداری میان سریهای اصلی برقرار نیست اما میان سریهای تجزیه شده متغیرها در سطوح اول و دوم، رابطهای منفی و معنادار وجود دارد. در واقع نتایج آزمون علیت گرنجر وجود رابطه علی میان سریهای تجزیه شده در فرکانسهای مختلف را تأیید میکند.

نوری ( 1389) به بررسی تجربی رابطه میان تورم و بهرهوری پرداخته است و اثر تورم بر بهرهوری کل را از طریق کانالهای سرمایهگذاری، تجارت خارجی، سطح تحقیق و توسعه، عملکرد دولت و تغییر ساختار تولید و همچنین اثر بهرهوری کل بر تورم را تبیین نموده است. قابل توجه است که وی در این مطالعه، به امکان شکلگیری رابطه مثبت و منفی میان این دو متغیر اشاره نموده است.

-3 مبانی نظری تورم و بهرهوری

در این بخش ابتدا به توضیح اجمالی در رابطه با تورم و بهرهوری نیروی کار می پردازیم و سپس در ادامه به تشریح اثر تورم بر بهرهوری کل از طریق کانال های سرمایه گذاری، تجارت خارجی، سطح تحقیق و توسعه، عملکرد دولت و تغییر ساختار تولید و همچنین کانال های اثرگذاری بهرهوری بر تورم خواهیم پرداخت.

-1 -3 مبانی نظری تورم
-1 -1 -3 تعریف تورم
تورم از نظر علم اقتصاد عبارت است از افزایش دائم و بیرویه سطح عمومی قیمت کالاها و خدمات که در نهایت به کاهش قدرت خرید و نابسامانی اقتصادی منجر می شود. علت اصلی تورم، هماهنگ نبودن افزایش پول در جامعه با افزایش تولید است؛ به عبارت دیگر، تورم تناسب نداشتن حجم پول در گردش با عرضه خدمات و کالاهاست (ابراهیمی و سوری، .(18 :1385

-2 -1 -3 انواع تورم
در نظریههای اقتصادی، تورم را به سه نوع تقسیم میکنند:

تورم خزنده (آرام یا خفیف)

1 . Michaelides & Milios 2 . Cobb- Douglas (CD) Production Function 3 . Hodrick – Prescott filter 4 . Output Gap

تورم خزنده به افزایش ملایم قیمتها گفته میشود. در این نوع تورم، افزایش قیمت بین 1 تا 6 درصد، حداکثر 4 درصد یا بین 4 تا 8 درصد در سال ذکر شده است.

تورم شدید (شنابان یا تازنده)

در تورم شدید، آهنگ افزایش قیمت ها تند و سریع میباشد. برای این نوع تورم، افزایش قیمت 15 تا 25 درصد در سال ذکر شده است.

تورم بسیار شدید (افسار گسیخته، فوق تورم و ابر تورم)
این نوع از تورم، شدیدترین حالت تورم به شمار میرود. معیار تورم بسیار شدید را 50 درصد در ماه یا دو برابر شدن قیمتها در مدت شش ماه و ; بیان داشتهاند (حسینی نسب و غوچی، .(1386

علاوه بر این تقسیمبندی کلی میتوان تورم را به دستههای کوچکتری نیز تقسیم کرد که به شرح ذیل میباشند:

1 تورم پنهان: در این نوع تورم، قیمت ثابت ولی کیفیت کمتر میشود.

2 تورم خزنده:تورمی آرام و پیوسته که معمولاً به علت افزایش تقاضا میباشد. بعضی از اقتصاددانان معتقدند که تورم خزنده، محرکی برای افزایش درآمد است و بعضی دیگر معتقدند که سبب کاهش قدرت خرید میگردد (هر 25 سال .(%50

3 تورم رسمی: این نوع از تورم، به علت افزایش عرضه پول از سوی دولت میباشد.
4 تورم ساختاری: تورم ساختاری به علت افزایش قیمتها به دلیل وجود تقاضای اضافی میباشد. در این نوع از تورم، دستمزدها به دلیل وجود فشار (کمبود) در برخی از بخش ها افزایش مییابد.

5 تورم سرکش: این نوع از تورم، افزایش سریع و بیحد و مرز قیمتها میباشد که آثاری همچون کاهش ارز پول، گسستگی روابط اقتصادی و فروپاشی نظام اقتصاد را بهدنبال خواهد داشت.

6 تورم شتابان: به افزایش سریع و شدید نرخ تورم، تورم شتابان اطلاق میگردد.
7 تورم مهار شده: تورمی است که بهدلیل وجود شرایط تورمی در کشور ایجاد شده است و در مقابل از افزایش آن جلوگیری شده است. این شرایط معمولاً از فزونی تقاضای کل بر عرضه کل کالاها و خدمات پدید میآید که با فرض ثابت بودن دیگر شرایط به ازدیاد قیمتها میانجامد.

8 تورم فشار سود: تورمی است که در آن تلاش سرمایهداران برای تصاحب سهم بزرگی از درآمد ملی، منشأ تورم میگردد.
9 تورم فشار هزینه:تورمی است که مستقل از تقاضا صرفاً از افزایش هزینههای تولید ناشی میشود.
1 تورم فشار تقاضا: تورم ناشی از فزونی تقاضای کل نسبت به کل جریان کالا و خدمات ایجاد شده در اقتصاد است که همه عوامل تولید را با ظرفیت کامل بکار گرفته باشد.

11 تورم انتقال تقاضا: نظریهای، عناصر تورم فشار تقاضا و فشار هزینه را با هم ترکیب میکند و تغییر در ساخت تقاضای کل را دلیل تورم میشمارد. بهعبارت دیگر هرگاه اقتصاد دچار انعطافناپذیری ساختاری باشد، گسترش برخی ازصنایع با افول برخی دیگر از صنایع همراه خواهد بود و عامل تولید را برای جذب وسایل تولید به سوی صنایع در حال گسترش باید قیمتهای بالاتری پرداخت شود. در نتیجه کارگران بخشهای افول یابنده، خواستار دستمزدی برابر با کارگران دیگر بخشها می شوند و ترکیب این عوامل به تورم میانجامد.

21 تورم فشار قیمت: نوعی فشار هزینه است که در اثر تحمیل قیمت های بسیار گزاف از سوی صاحبکاران اقتصادی با هدف دستیابی به سودهای کلان به دست میآید.

31 تورم فشار دستمزد: نوعی تورم فشار هزینه است که سرچشمه فرآیند تورم را فشار اتحادیه کارگری بر بازار کار میداند (نوری، .(1388

-3 -1 -3 راههای مبارزه با تورم

راههای مبارزه با تورم با تورم بهطور کلی به دو دسته تقسیم میشوند که عبارتند از:

سیاستهای پولی و مالی

هدف این روش، محدود کردن تقاضای کل میباشد، که این کار از طریق جمعآوری پول به شکل سرمایههای غیرنقدی صورت میگیرد (سیاست های انقباضی).

سیاستهای درآمدی
در این روش، با دخالت مستقیم در بازار و عوامل تولیدکننده، تورم کنترل میشود. البته باید توجه نمود که این روش کاربردی نیست زیرا در آن مناطق زیادی نیاز به اصلاح دارند (برادا1 و دیگران، .(1980
-4 -1 -3 تورم از دیدگاههای مختلف

1 تورم از دیدگاه تقاضا:

به استناد ارقام مندرج در جداول کتاب تحولات اقتصادی کشور- بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، متوسط رشد نقدینگی در طی اجرای برنامه سوم توسعه (1379 -82 ) معادل 28/6 درصد بوده است که بالاتر از متوسط نرخ رشد تولید ناخالص داخلی معادل 5/6 درصد بود و همین امر باعث عدمتعادل بین تقاضا و عرضه شده و در نتیجه منجربه افزایش سطح عمومی قیمتها گردیده است. همچنین عدمتعادل بین درآمدها و هزینههای دولت از دیگر عوامل تورم از نظر تقاضا میباشد.

.2 تورم از دیدگاه عرضه:
تولیدات داخلی: طی سالهای 1376 -78 تولید تحت تأثیر کاهش شدید درآمدهای ارزی کاهش یافت. در طی سالهای 1379 -82 تولید از رشد قابل ملاحظهای تحت تأثیر افزایش درآمدهای ارزی قرار گرفت و این امر افزایش عرضه و کاهش تورم را به دنبال داشت.

واردات: وجود ظرفیت خالی در بخش تولید، باعث افزایش هزینه های سربار شده و در نتیجه منجربه افزایش هزینه تمام شده تولیدات صنعتی و مصرفی میگردد. از جمله ضعفهای ساختاری که منجربه محدودیت عرضه در بخش تولید میگردد عبارتند از: پایین بودن سهم سرمایهگذاری بخش خصوصی، ناچیز بودن سرمایهگذاری خارجی، پایین بودن سهم صادرات کشور و بالا بودن قیمت محصولات صنعتی.
3 تورم از دیدگاه ساختاری:
یکی از علل ریشهای تورم، رشد نامتعادل بخشهای اقتصادی کشور است. بهطوری که توسعه سریع یک بخش و تحولات ناشی از آن موجب پیدایش عدمتعادل و ناهماهنگی بین سایر بخشهای دیگر اقتصادی میگردد. با توجه به سایر علتهای ریشهای از جمله کسر بودجه دولت، عدمتعادل بین بخشهای مختلف اقتصادی، مشکلات ارزی، افزایش قیمتهای حامل انرژی، اجرای سیاستهای تعدیل ساختاری و بویژه حذف یا ارائه این چارچوب، عدم ثبات اقتصادی و افزایش مخاطره مربوط به فعالیتهای مولد اقتصادی و ; میتوان اشاره نمود که موارد فوق باعث رشد سطح عمومی قیمتها شده که در نهایت منجربه افزایش تورم میگیرد (گیلسون2، .(1984
-5 -1 -3 آمار تورم3
سازمان ملل پیشبینی کرد که نرخ تورم ایران در سال جاری میلادی به 17/7 درصد برسد اما این سازمان در تازهترین گزارش جامع خود برآورد نمود که نرخ تورم بهای مصرفی در کشورمان در سال 2005 حدود 13/5 درصد بوده است و در سال جاری با 4/2 درصد افزایش مواجه شده و به 17/7 درصد بالغ شود (ولی زاده زنور، .(1384

در جدول 1، به نرخ تورم در 5 سال اخیر اشاره شده است.

1 . Brada 2 . Gilson

سال شاخص قیمت ها نرخ تورم اعلام بانک مرکزی نرخ تورم اعلام مرکز آمار ایران

سال 86 18/4 درصد 17/2 درصد

سال 87 25 /4 درصد 25/5 درصد

سال 88 10/8 درصد 9/5 درصد

سال 89 12/4 درصد 13/9 درصد

اردیبهشت 90 14/2 درصد 16/7 درصد

جدول -1 بررسی نرخ تورم در 5 سال اخیر (بانک مرکزی و مرکز آمار ایران، (1390

البته قابل ذکر است که بانک مرکزی طبق جدول 2، ارقام و آماری مربوط به نرخ تورم تهیه نموده است که نشان از تغییرات نرخ تورم طی سالهای 1315 تا 1390 شمسی در اقتصاد ایران دارد.

نرخ تورم و تطبیق زمانی آن با برخی تحولات مهم تاریخ معاصر

برنامه های توسعه سال نرخ تورم تحولات

1316 21/2

1317 8/8

1318 8

1319 13/8

1320 49/5 پایان دوره پهلوی اول

1321 96/2

1322 110/5

1323 2/7

1324 -14/4

1325 -11/5

1326 6/6

برنامه عمرانی اول 1327 11/1

1328 2/3

1329 -17/2 ملی شدن صنعت نفت

1330 8/3

1331 7/2

1332 9/2 کودتای 28 مرداد

1333 15/9

برنامه عمرانی دوم 1334 1/7

1335 8/8

1336 4/4

1337 1

1338 13

 

1339
1340

1341
برنامه عمرانی سوم
1342

1343
1344
1345
1346
1347
برنامه عمرانی چهارم
1348

1349
1350
1351
1352
برنامه عمرانی پنجم
1353

1354
1355
1356
1357
برنامه ششم
(اجرا نشد) 1358
1359

1360
1361
1362

1363

1364
1365
1366
1367
1368
برنامه پنج ساله اول
توسعه 1369
1370

1371
1372

7/9 تأسیس اوپک
1/6
0/9 اجرای قانون اصلاحات ارضی
1
4/5
0/3
0/8
0/8
1/5 ملی کردن آب های کشور
3/6
1/5
5/5
6/3
11/2 رشد درآمدهای نفتی ایران
15/5 قانون گسترش مالکیت واحدهای
تولیدی
9/9
16/6
25/1
10 پیروزی انقلاب اسلامی
11/4
23/5
22/8 آغاز جنگ تحمیلی
19/2
14/8
10/4
6/9
23/8
27/7
28/9 پایان جنگ تحمیلی
17/4
9
20/7 آغاز طرح تعدیل اقتصادی
24/4
22/9

1373 35/2 توقف طرح تعدیل

برنامه پنج ساله دوم 1374 49/4

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله در مورد محافظت فولاد درون بتون در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله در مورد محافظت فولاد درون بتون در pdf دارای 42 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله در مورد محافظت فولاد درون بتون در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله در مورد محافظت فولاد درون بتون در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله در مورد محافظت فولاد درون بتون در pdf :

محافظت فولاد درون بتون

گزارش حاضر متشکل از یک بازنگری موشکافانه و دقیق از مجموعه نوشجات موجود در زمینه استفاده از گالوانیزه جهت محافظت فولاد درون بتون در برابر خوردگی تحت شرایط مهاجم و خوردگی‌زا است.

این گزارش به بحث پیرامون اعتبار نتایج آزمایشات متعدد، و بویژه ارتباط آنها با ارزیابی عملکرد فولاد گالوانیزه در بتون‌هائی که در معرض محیط‌های سخت و خوردگی‌زا قرار دارند می‌پردازند.
سازه‌های بتونی در مناطقی که در معرض آب، آلودگی هوا، مکانهائی که از نمک‌های ضد یخ استفاده می‌شود و یا در هر مکانی که به واسطه برخی عوامل محیطی خورنده نیازمند به حداقل رسانیدن خوردگی به کمک تسلیح فولاد احساس می‌گردد، با تسلیح گالوانیزه احداث می‌گردند. در صورتیکه فولاد تقویتی و گالوانیزه کاری آن مطابق با استانداردهای اصولی انجام پذیرد، و باز

درصورتیکه جزئیات طرح و کیفیت ساخت و ساز مناسب و صحیح باشد، می‌توان در سازه‌های متعدد مانند ساختمانها، پلها ، محفظه‌های انبارسازی و سازه‌های دریایی به میزان چشمگیری محافظت در برابر خوردگی را افزایش بخشید.

خطرات خوردگی
تحت شرایط سرویس‌دهی نرمال و در یک محیط طبیعی غیر خوردگی‌زا، بتون سیمان پرتلند، فولاد تقویتی را در برابر خوردگی شدید محافظت می‌نماید؛ این در صورتی است که قابلیت نفوذ بتون کم باشد و سطح مشترک میان فولاد و بتون از هر گونه انفصال و گسستگی مانند روزنه، شکاف و غیره مبرا باشد. معذالک زمانی که سازه‌ای در معرض یک محیط مهاجم و خورنده قرار گیرد، یا اگر جزئیات طراحی سازه موردنظر و یا کیفیت ساخت آن به قدر کفایت مناسب و خوب نباشد، مقاومت بتون ممکن است دچار اختلال و خوردگی تسلیح تشدید گردد.

در ذیل برخی از خطرات بی‌حفاظ قرار گرفتن فولاد یا وجود شرایط نامساعد که ممکن است به خوردگی شدید تسلیح منجر گردد، بر شمرده می‌شود.
کنترل برف و یخ نمک‌های کلریدی عمده‌ترین عوامل یخ‌زدا در بزرگراهها به شمار می‌روند. این نمکها می‌توانند موجب تخریب بتون مسلح در بزرگراهها، پلها و سازه‌های پارکینگ‌ها گردند.
آلودگی هوا و آب – در محل‌هائی که هوا و آب آلوده است، شرایط نامساعدی حاکم است. در این خصوص به ویژه می‌بایست به وجود زباله‌های صنعتی و تاسیسات تصفیه فاضلاب در محل‌هائی که غلظت سولفید هیدروژن ممکن است زیاد باشد، اشاره نمود.
محیط‌های دریایی – خیس شدن و خشک شدن مداوم در سطوح

جذر و مدی به دلیل پاشش آب‌ دریا و وجود مه دریائی در نزدیکی سواحل نیز شرایطی را ایجاد می‌نماید که این مکانها به تناوب خیس و خشک می‌گردند. در این شرایط نیز خطر بی‌حفاظ قرار گرفتن سازه‌ها در برابر عوامل طبیعی خورنده بطور جدی مطرح می‌گردد.

کاربرد افزودنی ها در بتون – استفاده از افزایه کلرید کلسیم در بتون احتمال خوردگی راحتی در یک محیط طبیعی نه چندان خوردگی‌زا افزایش می‌بخشد.
جریانهای سرگردان – سازه‌ها ممکن است در معرض جریانهای سرگردان الکتریکی قرار گیرند که از منابعی چون حفاظ کاتدی خطوط لوله، اتصال برخی تجهیزات به زمین، مانند ماشینهای جوشکاری با جریان مستقیم یا بسترهای زمینی و وسیع مس در نیروگاهها، و ریلهای راه آهن الکتریکی با جریان مستقیم سرچشمه می‌گیرد.

زهکشی – سیستم‌های ضعیف زهکشی ممکن است به جای آنکه از طریق روزنه‌های خروجی، آب را خارج نمایند، امکان دخول آب جمع شده از اطراف به بتون را فراهم آورند. آبگیرهائی که به یکدیگر می‌پیوندند نیز در صورتیکه آب آنها «سبک» باشد (مقدار کلسیم و منیزیم آن کم باشد) و یا مقدار سولفات آن زیاد باشد (قلیای سفید)، می‌توانند عناصر محافظت‌کننده طبیعی بتون را آبشوئی نمایند.
اگر محتویات نمک خاک اطراف به مقدار کافی زیاد باشد، مانند مناطق دارای آبهای لب‌شور و مناطق خشک بیابانی، ممکن است زیر بنای سازه‌ها نیز دچار خوردگی گردند.

یراق‌آلات، تجهیزات و جزئیات خاص – تکیه‌گاه میل گردها، بست‌ها، غلاف‌ها، مجراها، مهارها، ورچین‌ها و دیگر تجهیزات مربوط به فولاد و یراق‌آلات نیز گهگاه در سطح بی‌حفاظ بتون بدون محافظ رها می‌گردند که ممکن است نقطه اصلی شروع خوردگی اصولاً همین نقاط باشد.

در ساخت و سازهای پیش‌ساخته لازم است به جزئیات دقت کافی مبذول گردد تا محل‌های اتصال در مقابل خوردگی محافظت گردند. محل‌های اتصال در واحدهای پیش‌ساخته گونه‌ای ناپیوستگی در بتون ایجاد می‌نمایند که ممکن است عناصر مهاجم و خوردگی‌زا از این محل‌ها نفوذ نمایند. کاهش شدید پوشش بتون نیز ممکن است به عدم حفاظت مکفی از بتون منجر می‌گردد.

اثرات خوردگی در بتون مسلح
محصولات خوردگی که بر روی فولاد ظاهر می‌شوند، حجمی به مراتب بیشتر از فلزی که از آن تشکیل گردیده‌اند، دارند. این افزایش حجم به تجمع فشار «پکیدن» داخلی بین تسلیح و بتون اطراف می‌انجامد. وقتی فشار به گونه‌ای است که تنش کششی در پوشش بتون بیش از استحکام کششی آن است، بتون ترک بر می‌دارد.

با پیشرفت خوردگی ترک‌های طولی عریض می‌گردد و به همراه ترکه‌های عرضی در زیر ساخت ممکن است به ورقه ورقه شدن و پوسیدگی بتون بیانجامد.
وجود لکه‌های زنگ قهوه‌ای و ترکهای مویی لزوماً نشانه فرسودگی و تخریب قریب الوقوع زیر ساخت نیست. لیکن وجود آنها احتمالاً از سوی عموم مردم، « عیب و نقص» تلقی می‌گردد. در اینگونه موارد لازم است هزینه‌های گزافی صرف تعمیرات و نگهداری آن گردد تا اطمینان و اعتماد عموم نسبت به سازه موردنظر جلب شود و از پیشرفت خوردگی نیز جلوگیری گردد. علاوه بر این اگر اجازه داده شود اینگونه سازه‌های بدون مراقبت و نگاهداری برای مدتهای طولانی پا برجا بمانند، استمرار خوردگی ممکن است به نزول کیفی بیشتر سازه و در نهایت تخریب آن منجر گردد

.
اکسید آهن قهوه‌ای که از خوردگی فولاد حاصل می‌شود، یک ماده نرم براق است که نمی‌تواند در برابر تنش‌های کششی زیاد مقاومت نماید. به علاوه خوردگی تسلیح فولاد، باعث ایجاد حفره‌های عمیق می‌گردد که به از دست رفتن سطح مقطع عرضی کمک می‌نماید. قابلیت اتصال بین فولاد و بتون نیز به میزان قابل توجهی کاهش می‌یابد که منجر به عدم کارایی عمل مرکب فولاد و بتون می‌گردد.
با از دست رفتن س

طح مقطع و عدم کارایی عمل متقابل فولاد و بتون، سختی و صلابت سازه و ظرفیت نهائی تحمل بار توسط آن نیز از بین می‌رود. در نتیجه نابودی سختی سازه، انحراف و پیچش افزایش می‌یابد که به نوبه خود موجب ترک‌خوردگی ساختاری گسترده‌تر می‌گردد، و به تبع آن پوسیدگی و خوردگی حادث می‌شود. به این ترتیب مقاومت سازه کاهش می‌یابد. در صورتیکه این دور خطرناک شکسته نشود و خوردگی ادامه یابد، کل سازه فرو خواهد ریخت.

مکانیسم خوردگی فولاد در بتن
خوردگی را می‌توان به این صورت تعریف نمود : فاسد شدن یک فلز به دلیل فعل و انفعالات شیمیایی آن با محیط اطراف خود. خوردگی تسلیح فولاد در بتون ماهیتاً الکترو شیمیایی است. بررسی پیل گالوانیک به درک چگونگی واکنش الکتروشیمیایی کمک می‌نماید. یک پیل گالوانیک زمانی تشکیل می‌گردد که دو الکترود غیر مشابه که بوسیله یک محلول الکترولیت از یکدیگر جدا گردیده‌اند، به لحاظ الکتریکی توسط یک رسانا به یکدیگر متصل گردد.

د یک پیل گالوانیک چهار بخش اصلی وجود دارد: آند، کاتد، یک رابط فلزی میان آند و کاتد، و یک الکترولیت الکترودی که یونهای فلزی از آن به داخل محلول وارد می‌شود، آند نام دارد. در نهایت به واسطه جریان یونهائی که از آن خارج می‌گردد، تخریب می‌شود (یا خورده می‌شود). الکترودی که در آن یونهای غیرفلزی از محلول خارج می‌گردد، کاتد نام دارد. الکترولیت در واقع مسیری است که از طریق آن یونها بین دو الکترود به حرکت در می‌آیند. رابط فلزی الکترونها را هدایت نموده و مدار الکتریکی را کامل می‌نماید.

محلی که در آهن به شکلی فعال خوردگی می‌یابد، آند یا ناحیه آندی نامیده می‌شود. محلی که عنصری مانند اکسیژن احیا می‌گردد، کاتد یا ناحیه‌ کاتدی نامیده می‌شود. این نواحی ممکن است در اندازه‌های میکروسکوپی یا ماکروسکوپی در کنار یکدیگر قرار گیرند. در سازه‌ها ممکن است ناحیه‌های آندی و کاتدی کاملاً از یکدیگر دور باشند و یا حتی کیلومترها از یکدیگر فاصله داشته باشند، خطوط لوله نمونه‌ای از آن است.
به حداقل رسانیدن خوردگی فولاد در بتون
واکنش خوردگی به میزان قابل توجهی تحت تاثیر نفوذ رطوبت قرار دارد. رطوبت محتوی مواد شیمیایی مانند اکسیژن محلول، نمک‌ها و اکسیدکربن است. بنابراین ویژگیهای نفوذپذیری یا نقل و انتقال الکترولیت در بتون همراه با حضور مواد شیمیایی فوق‌الذکر نقش مهمی در تعیین زمان آغاز خوردگی و نیز سرعت خوردگی ایفا می‌نماید.

متغیرهای خارجی که بر این فرآیند تاثیر می‌گذارند عبارتند از : غلظت یونهای کلرید، سولفید هیدروژن و دی‌اکسید کربن در محیط، و اندازه و ماهیت دمای محیط اطراف و سیکل‌های رطوبتی.
متغیرهای داخلی که بر این فرآیند تاثیرگذار می‌باشند عبارتند از متغیرهائی که بر استحکام و انسجام پوشش بتون اثر می‌گذارند. این متغیرها شامل میزان مواد مختلف و نسبت ترکیب آنها با یکدیگر ، میزان فشردگی، ضخامت پوشش بتون، چگونگی عمل‌آوری بتون و اندازه و محل ترک‌ها

است. این فاکتورها که به میزان چشمگیری بر قابلیت نفوذ‌پذیری بتون نسبت به آب، اکسیژن ، کلریدها و دی اکسید کربن تاثیر می‌گذارند، سرعت خوردگی فولاد در بتون را نیز تحت کنترل دارند.

اقدامات حفاظتی در برابر خوردگی
خوردگی تسلیح فولاد در بتون یک پروسه الکتروشیمیایی است که مستلزم دسترسی یک الکترولیت و اکسیژن به سطح فولاد است. در این حالت جهت انجام اقدامات حفاظتی در برابر خوردگی لازم است تا پروسه الکتروشیمیایی خوردگی‌زا را به حداقل برسانیم و یا بطور کامل از آن ممانعت به عمل آوریم. دو نوع اقدامات حفاظتی را می‌توان بکار بست:

الف-جلوگیری از دسترسی مواد زیان‌بار(آب، اکسیژن، نمک‌ها، دی‌اکسید کربن و غیره) به سطح فولاد.
ب-اصلاح پروسه الکتروشیمیایی بوسیله استفاده از بازدارنده‌ها یا از طریق حفاظت کاتدی.

کیفیت بتون و ضخامت پوشش آن
نفوذ‌پذیری بتون نسبت به آب، کلریدها، اکسیژن و دی‌اکسید کربن یکی از مهمترین پارامترهایی است که بر خوردگی فولاد در بتون موثر است. نفوذ‌پذیری نیز خود بستگی به دانه‌بندی مصالح، نوع مصالح دانه‌ای، عامل سیمان(وزن/حجم واحد)، نوع و ترکیب سیمان، نسبت آب به سیمان، حضور هوای حمل شده به داخل و دیگر افزودنی‌ها دارد.

مصالح دانه‌ای: استفاده از مصالح دارای دانه‌های ریز منجر به کاهش نفوذپذیری بتون گردیده و «بیرون زدن» را که موجب ایجاد حفره‌های ناخوشایند مابین خمیر سیمان و مصالح دانه‌ای می‌گردد، به حداقل می‌رساند. حفاظت از خوردگی نیز خود تحت تأثیر چگونگی توزیع مصالح دانه‌ای بین فولاد و سطح خارجی است. حداکثر اندازه دانه‌های مورد استفاده در بتون بستگی به ضخامت پوشش دارد. اگر دانه‌ها متراکم، غیرقابل نفوذ و غیرفعال نباشند، حفاظت از بتون در برابر خوردگی تقلیل می‌یابد

.
مصالح دانه‌ای مورد استفاده می‌بایست تمیز بوده و خوب دانه‌بندی شده باشد. نسبت دانه‌های ریز به دانه‌های درشت نیز تأثیر بسزایی در میزان نفوذپذیری دارد. مصالح دانه‌ای با چگالی کم و یا افزایش سهم دانه‌های درشت، نرخ نفوذپذیری بتون را افزایش می‌بخشند.
مطالعات دیگر نشان داده است که وقتی ضریب انبساط حرارتی مصالح دانه‌ای مورد استفاده نزدیک به ضریب انبساط حرارتی ملاط سیمان باشد، نتایج مطلوب‌تری حاصل می‌گردد.
حد مطلوب آن است که نسبت دانه‌های درشت به دانه‌های ریز به گونه‌ای انتخاب گردد که حداقل روزنه و حفره در مخلوط بتون ایجاد گردد.

نوع و ترکیب سیمان-با توجه به فن‌اوری سیمان در عصر حاضر باید اذعان داشت که آنچه باعث کوتاهی عمر سازه بتونی می‌گردد، عدم یکپارچگی و انسجام بتون نیست، بلکه خوردگی فولاد تقویتی عامل آن است. سیمانی که استانداردهای ASTM C-150 را داراست؛ از ویژگیهای بازدارندگی در باربر خوردگی برخوردار می‌باشد.

نسبت سیمان مورد استفاده در مخلوط بتون بواسطه تأثیرگذاری بر دمای هیدراسیون و انقباض مخلوط به هنگام خشک‌شدن، بر ساختار فیزیکی بتون تأثیر می‌گذارد. استفاده از مقادیر کم سیمان در بتون موجب نفوذپذیری بیشتر آن و ایجاد محیطی با نرخ قلیایی کم می‌گردد. از سوی دیگر استفاده از مقادیر فراوان سیمان در بتون باعث ایجاد ترکهای مویی شدیدتر گردیده و بنابراین نفوذپذیری بتون را نیز ارتقاء می‌بخشد. محتویات فراوان سیمان در قابلیت کاری یکسان، نسبت خالص آب به سیمان (W/C) کمتری را ممکن می‌سازد

.
نسبت آب به سیمان (W/C) –این نسبت احتمالاً مهمترین متغیر در کنترل میزان تخلخلف مقاومت، استحکام و کارپذیری بتون بشمار می‌رود. تخلخل مربوط به میزان نفوذپذیری بتون در قبال مایعات است که به شدت تابه نسبت آب به سیمان است.

فی‌الواقع مخلوط بتون می‌بایست کمترین نسبت ممکن آب به سیمان را دارا باشد تا به لحاظ اقتصادی نیز مقرون به صرفه باشد. البته مقولاتی چون استحکام، انقباض، پوشش، تکنیکهای فشرده‌سازی و افزودنی‌های مورد استفاده می‌بایست بدور از مسأله صرف اقتصادی سازه مورد عنایت خاص قرار گیرند. بجز در سازه‌های معظم بتونی، در کلیه بتون‌هایی که بطور مستقیم در معرض شرایط طبیعی مهاجم و خورنده قرار دارند، حداکثر نسبت آب به سیمان، یعنی به میزان 5/4 گالن(1/17 لیتر) آب به ازای هر کیسه سیمان توصیه می‌گردد.

کیفیت ساخت-کیفیت ساخت فاکتور مهمی در تضمین کیفیت بتون محسوب می‌گردد، به گونه‌ای که کل بتون بطور یکنواخت از نفوذپذیری کمی برخوردار باشد. فاکتورهایی که در صورت قرار گرفتن سازه در معرض محیط مهاجم و خوردگی را نیازمند توجه خاص می‌باشند، عبارتند از:

1-تکنیک‌های فشرده‌سازی-بتون می‌بایست کاملاً مرتعش شود تا اطمینان حاصل گردد که چگالی تمامی نقاط آن به یک اندازه است و در آن تمرکز غلظت به حداقل رسیده و بتون از هرگونه سوراخ مشبک مبرا است. در صورتی که عملیات فشرده‌سازی به خوبی صورت نپذیرد، حفره های بزرگی در بتون بویژه در کنار قسمت تسلیح ایجاد می‌گردد که رطوبت و نمک در آنها اجتماع خواهند کرد.
2-جاگذاری تسلیح- تسلیح می‌بایست با تکیه‌گاه‌های کافی در جای خود قرار داده شود تا پوششی یکنواخت حاصل گردد. مواد متخلخل، مانند چوب، خاک و آجر نمی‌بایست در ارتباط با تسلیح قرار گیرند. سیم‌بستها نیز نباید از سطح بتون بیرون آیند. استفاده نادرست از قطعات بتون به عنوان فاصله‌انداز یا نگهدارنده میل‌گردها ممکن است راه‌مناسبی برای تهاجم خوردگی فراهم آورد.
عمل‌آوری- عمل‌آوری کافی در رطوبت جهت حصول اطمینان از هیدراسیون مناسب سیمان به منظور کاهش نفوذپذیری ضروری است.

آب- برای مخلوط‌نمودن و عمل‌آوری تنها می‌بایست از آب‌ شیرین استفاده گدد و از استفاده از آب شور یا لب شور خودداری گردد.
نظارت و بازرسی- بمنظور حصول اطمینان از کیفیت ساخت، لازم است خصوصیات تعیین شده برای سازه با نظارت و بازرسی دقیق در محل عملیات توأم گردد

.
زهکشی- طراحی سازه می‌بایست بگونه‌ای باشد که امکان زهکشی کامل کلیه سطوح را فراهم آورد، زیرا وجود چاله‌های آب راکد، خطر خوردگی را افزایش می‌بخشد.

زهکش‌ها می‌بایست به گونه‌ای تعبیه گردند که سازه را بطور کامل از وجود آب تخلیه نمایند، زیرا وجود آب جاری، بتون را آبشویی نموده و PH را کاهش می‌دهد.
کنترل ترک‌ها – طرح سازه می‌بایست به گونه‌ای باشد که عرض، فاصله و گسترش ترکها را کنترل نماید. بهتر است تعداد زیادی ترکهای کوچک وجود داشته باشد تا یک ترک بزرگ. بدین منظور می‌توان نسبت ناحیه تسطیح به محیط پیراتمون آن را افزایش بخشید و یا تنش کششی در تسلیح را محدود نمود.

فانوسه انبساط و انقباض- در مورد محل فانوسه‌های انبساط و انقباض و روش ضد آب ساختن آنها باید دقت کافی مبذول گردد. همچنین می‌بایست در مورد درزهای ساختمانی دقت نمود تا از پیوند کامل بتون تازه و تبدیل آن به بتون سخت شده اطمینان حاصل گردد.

ضخامت پوشش- ضخامت پوشش بتون از اهمیت فوق‌العاه‌ای برخوردار است و می‌بایست با توجه به نفوذپذیری پیش‌بینی شده یا کیفیت بتون و شدت محیط مهاجم و خورنده اطراف گزینش گردد. در هر سیکل خیس و خشک شدن معین، میان رطوبت به دست آمده و یا از دست رفته با توجه به فاصله از سطح کاهش می‌یابد. با افزایش مقدار پوشش، مواد زیان‌بار با غلظت کمتری به فولاد دسترسی می‌یابند و مدت بیشتری نیز طول می‌کشد تا به داخل بتون نفوذ نمایند.

دو مکانیسم عمده در حفاظت از فولاد تقویتی به طریقه گالوانیزه کاری دخالت دارد.
1-زمانی که فولاد بواسطه وجود قسمت‌های معیوب در پوشش با محیط در تماس قرار می‌گیرد و یا وقتی پوشش خراب می‌گردد، روی پوشانی مانعی ایجاد می‌نماید که از تماس هرگونه عوامل خورنده در محیط با سطح فولاد جلوگیری می‌نماید.
2-روی حفاظت فداکارانه با گالوانیک در سطح فولاد ایجاد می‌نماید.
گالوانیزه کاری فولاد را در کارخانه و در محل عملیات و نیز پس از جاسازی در بتون محافظت می‌نماید.

گالوانیزه‌کاری تنها تا زمانی که پوشش روی پابجاست، می‌تواند خوردگی فولاد را کنترل نماید. تجارب علمی نشان می‌دهد که با وجودیکه روی به عنوان فدا شونده مورد استفاده قرار می‌گیرد، لیکن در عمل این شکل از حفاظت در برابر خوردگی ممکن است به مدت طولانی ادامه یابد.
جهت ارزیابی چگونگی کارآیی گالوانیزه‌کاری به عنوان یکی از شیوه‌های حفاظت در برابر خوردگی، لازم است فاکتورهای ذیل را مد نظر قرار دهیم:

-پروسه‌های فیزیکی – شیمیایی شرکت‌کننده در گالوانیزه
-محیط انبارسازی فولاد گالوانیزه
-ساخت و جاسازی تسلیح فولاد در چارچوب مربوطه
-ویژگیهای مخلوط بتون
-جاگذاری بتون و عمل‌آوری آن.

-محیطی که سازه در طول عمر خود با آن در تماس قرار می‌گیرد.
فولاد گالوانیزه در بتون-رفتار مکانیکی

1-5 مقدمه
استحکام بتون مسلح بستگی به شماری از فاکتورهای مهم دارد که مستمل بر موارد زیر است:
الف-استحکام کافی اتصال میان تسلیح و بتون و
ب-رفتار شکل‌پذیری فولاد
از این رو این نکته حائز اهمیت است که بدانیم آیا گالوانیزه‌کاری می‌تواند تأثیر منفی بر رفتار مکانیکی فولاد تقویتی در بتون برجای گذارد؟

2-5 روش‌های گالوانیزه
ضخامت و خصوصیات شیمیایی و فیزیکی پوشش‌های روی بستگی به نحوه اعمال اندودکاری دارد. برای تسلیح فولاد با وشش روی، روش فازپاشی و روبینه‌کاری جامد پیشنهاد گردیده و بطور تجربی نیز بکار رفته است. در این مقوله آبکاری نیز مورد استفاده قرار گرفته است، لیکن فقط گالوانیزه گرم به میزان قابل توجهی اعمال می‌گردد.

گالوانیزه گرم- گالوانیزه گرم متداول‌ترین روش پوشش‌کاری با روی محسوب می‌گردد. در این روش سطح فولاد ابتدا می‌بایست با دقت تمیز و آماده گردد. سپس فولاد در حمام روی مذاب در دمای بین 450 تا 460 درجه سانتی‌گراد (860-842 درجه فارنهایت) فرو برده می‌شود.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر
<   <<   111   112   113   114   115   >>   >