سفارش تبلیغ
صبا ویژن

پروژه دانشجویی مقاله در مورد بیماری پنبه در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله در مورد بیماری پنبه در pdf دارای 20 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله در مورد بیماری پنبه در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله در مورد بیماری پنبه در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله در مورد بیماری پنبه در pdf :

مقدمه
عموماً در شرایط مختلف، عوامل تولید موجود و در دسترس (اعم از انسانی و غیرانسانی)، با محدودیت روبرو می‌باشد. با توجه به رشد جمعیت و افزایش تقاضا برای مواد غذایی، یک مشکل مهم محدودیت عوامل تولید است. این محدودیت‌ها، استفاده مطلوب و بهینه از منابع تولید

کشاورزی را از طریق انجام تحقیقات مناسب برای افزایش کارایی عوامب تولید ضروری می‌نمایاند.
زراعت پنبه و صنایع وابسته به آن در اقتصاد کشاورهای در حال توسعه به دلیل ایجاد اشتغال و افزایش درآمد، اهمیت دارد. در ضمن دانه پنبه یک منبع مناسب برای تامین پروتئین و روغن موردنیاز در تغذیه بسیاری از این کشورها بوده و از ایننظر پنبه بعد از سویا قرار دارد.
پنبه در حال حاضر در 75 کشور که 70 کشور از آنها جزو کشورهای درحال رشد محسوب می‌شوند، تولید می‌گردد و تعداد افرادی که تنها در این کشورها به نحوی از این محصول امرار معاش می‌کنند، حدود 200 میلیون نفر برآورد شده است. بدین ترتیب سهم پنبه در کمک به اقتصاد و پیشرفت جامعه روستایی در جهان سوم قابل توجه می‌باشد.

در کشور ما نیز پنبه یکی از مهمترین منابع صادراتی غیرنفتی است، چنانچه پنبه به روش صحیح و پیشرفته تولید شود، محصول پربرکتی است که نه تنها درآمد خوبی برای کشاورزان تامین خواهد کرد، بلکه محصولات فرعی و صنایع وابسته به آن می‌تواند سهم مهمی در بالا بردن سطح اقتصاد کشور داشته باشد. در این زمینه فعالیت‌های مختلفی نظیر صنایع پنبه پاک‌کنی، روغن‌کشی، تهیه غذای دام، نساجی و فرآورده‌های دیگری را می‌توان نام برد که همگام با افزایش تولید، در بالا بردن سطح اشتغال و درآمد ملی تاثیر دارد. اگر این منافع با ارزی که از صدور مازاد آن حاصل می‌شود، درنظر گرفته شود، اهمیت اقتصادی این محصول بیشتر مشخص می‌شود.

تاریخچه پنبه در ایران
به لحاظ سنویت، تاریخچه دقیقی در دست نیست، ولی هرودوت در تاریخ نوشته است که یکی از دلایل پیروزی سپاه ایران در جنگ‌های صحرایی بر سپاه رومیان، این بوده که لباس آنها از جنس پشم شیشه نبوده است. در دست نوشته‌ای اسلامی به کشت پنبه در نواحی ساوه و شوشتر اشاره شده و اولین پنبه از هندوستان در سال 1282 به ایران وارد شد. با آغاز مشروطیت و آغاز روابط ایران با سایر کشورها، واردات بذر پنبه نیز آغاز شد.

در سال‌های 134243، تولید پنبه در ایران به 152 هزارتن رسید. در سال 1345 که سال سیاه پنبه ایران است، در منطقه گرگان آفت کرم خاردار شروع به طغیان کرد و تمامی مزارع پنبه را از بین برد که خوشبختانه با اعلام قرنطینه و سمپاشی جدی، تا به حال اثری از آن پیدا نشد.
بیشترین و بهترین رکود تولید پنبه در ایران، متعلق به سال 1353 است. رکود تولید در این سال به 50 هزارتن رسید. متاسفانه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، صادرات پنبه که سالیانه بیش از 15

هزارتن بود، از رونق افتاد و پنبه به عنوان دومین محصول صادراتی که بعد از نفت جایگاه خود را از دست داد و تا به حال هنوز نتوانسته‌ایم نه به این رکورد، بلکه از رقم ناچیز 50 هزارتن نیز پا را فراتر ننهادیم.
مشخصات گیاهشناسی پنبه
پنبه گیاهی گلدار، دولپه، از خانواده Malvaceae و از جنس Gossypium است. این جنس دارای 4 گونه زراعی است که هر یک دارای عملکرد و خصوصیات متفاوتی هستند. به عنوان مثال Gossypium herbaceum گونه‌ای دیپلوئید و متحمل به استرس است، در حالی که Gossypium bombadence رقمی تتراپلوئید و دارای الیاف بسیار بلند و متحمل به بیماری‌هاست(1).

ارقام وحشی پنبه نیز دارای صفات مطلوب متعددی نظیر مقاومت به استرس کم‌آبی و شوری یا فقر خاک هستند که انتقال این گونه صفات از طریق به‌نژادی از ارقام وحشی به ارقام زراعی به دلیل ناسازگاری بین این ارقام و یا سقط جنین امکام‌پذیر نیست(23). برطرف نمودن ناسازگاری‌های موجود و تولید هیبریدهای جدید، تنها به طریق کشت بافت ممکن است. یکی از اصول اولیه در

بکارگیری تکنیک کشت بافت در اصطلاح گیاهان زراعی، قابلیت کالوس‌زایی و باززایی است (7).
پنبه از جمله گیاهانی است که از قابلیت بسیار پایینی برخوردار است (511). پنبه و چگونگی رشد این گیاه، بستگی به شرایط جوی دارد. می‌تواند به عنوان یک گیاه یکساله رشد کند (در مناطق معتدل و سردسیر) و یا می‌‌تواند به عنوان یک گیاه چندساله و دائمی ادامه حیات دهد (گرمسیر).
نکات فنی در زراعت پنبه
1 آماده‌سازی و بستر کشت مناسب از نکات مهم می‌باشد که بایستی رعایت شود.
2 بهترین زمان شخم در زراعت پنبه، زمستان و بهار می‌باشد.
3 تاریخ کشت 15 فروردین در مناطق شمالی و 15 اردیبهشت در جنوب استان می‌باشد.
4 بهترین عمق کاشت، 4 الی 5 سانتیمتر می‌باشد.
5 قبل از کاشت از سموم علف‌کش، پیش‌رویشی استفاده شود.
6 جهت کاشت از ردیف‌کار استفاده شود.
7 می‌بایست قبل از کاشت و بذرپاشی، دستگاه ردیف‌کار از نظر ریزش تنظیم شود.
8 میزان بذر مورد نیاز در هکتار، 40 کیلوگرم نوع کرکدار می‌باشد.
9 عملیات برداشت باید حداقل یک اسعت بعد از طلوع آفتاب انجام گیرد تا در این فاصله سطح برگ‌ها و پنبه که از شبنم خیس است، خشک شود.
10 از برداشت قوزه‌ای پنبه باز و نارس که معمولاً دارای رطوبت زیادی می‌باشند، جداً خودداری گردد.
11 از ریختن وش در کیسه‌های پلاستیکی خودداری شود.
12 برای دوختن و بستن کیسه‌های پنبه از نخ‌های پلاستیکی و نایلونی استفاده نشود.

تاثیر حرارت بر پنبه
صفر بیولوژیک یک گیاه یا درجه حرارت پایه یک گیاه، 13 تا 15 درجه سانتیگراد است، ولی شرایط جوانه‌زدن مطلوب و سریع بودن، دردسر وجود حداقل 22 درجه سانتیگراد در خاک است.
درجه حرارت‌های پایین بین 15 تا 18 درجه سانتیگراد که در اوایل فصل کاشت و در اوایل اردیبهشت رخ می‌دهند، افزایش بیماری مرگ گیاهچه می‌شود. عامل بیماری در زمان کم فعال می‌شود. مناسب‌ترین درجه حرارت برای رشد پنبه، 21 تا 26 درجه در زمان رشد رویشی گزارش شده است. در زمان گل‌دهی و میوه‌دهی، 26 تا 32 درجه سانتیگراد، بهترین درجه حرارت گزارش شده است و در زمان رسیدن پنبه، شکوفایی قوزه‌ها هرچه درجه حرارت بالاتر باشد، برای گیاه مطلوب‌تر است. پنبه گیاهی است که می‌تواند به راحتی تنش‌های حرارتی بالا را تحمل کند (35 تا 45 درجه

سانتیگراد)، البته شرط اصلی، وجود رطوبت در خاک است. در این صورت در اثر تنش خشکی، ریزش گل و قوزه شدت می‌یابد.
نور در پنبه
به طور کلی در گروه گیاهان گرمادوست و نورپسند قرار دارد. نور فاکتور مهمی در میزان فتوسنتز، گلدهی و میوه‌دهی گیاه است. شرط اصلی کشت پنبه، علاوه بر درجه حرارت خوب و مناسب، رطوبت و نور کافی نیز می‌باشد.
رطوبت
پنبه گیاهی است که به آب کافی برای موفقیت در کشت نیاز دارد. در صورت کمبود آب و افزایش حرارت، گیاه زودرس شده و سریعاً به گل می‌رود.
حساسترین مرحله رشد در پنبه نسبت به کم‌آبی، مرحله زایشی است، ولی به طور کلی کشت موفق پنبه منوط به آبیاری منظم و همچنین تنظیم دقیق فاصله بین آبیاری‌ها و میزان آبیاری است.
خاک
پنبه، دامنه سازگاری بالایی نسبت به انواع خاک دارد، ولی به طور کلی خاک‌هایی با ساختمان مناسب و عالی و با نفوذ برای کشت پنبه مناسب است. پس خاک‌های شنی و رسی و حاصلخیز مطلوب گیاه پنبه است. خاک‌های کم‌عمق، مناسب کشت پنبه نیستند. پنبه به pH خاک زیاد حساس نیست. پنبه جزو دسته گیاهان مقاوم به شوری است و این به دلیل جذب انتخابی ریشه در پنبه است.

 

کوددهی در مزارع پنبه
پنبه گیاهی است که کشت آن موجب فقر مزرعه نمی‌شود، چون وشی که تولید می‌شود و از مزرعه خارج می‌شود، دارای درصد کمی از مواد معدنی است و این درصد ناچیز موجب فقر غذایی نمی‌شود. لذا قسمت اعظم موادی که از خاک جذب شده است، توسط شاخ و برگی که به گیاهان تولید کرده‌اند یا تولید کرده است، در مزرعه باقی می‌ماند، به خاک خواهد برگشت. بنابراین باید از خروج این بقایا بعد از برداشت محصول از مزرعه جلوگیری کرده، به میزان مناسب از عناصر خاک احتیاج دارد:

ازت
ازت ماده‌ای است که کمبود آن در گیاه پنبه باعث کاهش رشد شاخه‌های رویشی و کاهش قوزه می‌گردد. تا زمانی که به حداکثر رشد خود می‌رسید، باید ازت کافی در اختیار گیاه باشد.
فسفر
عنصری است که در پنبه موجب زودرسی، افزایش تعداد گل‌های اولیه و در تغذیه و رشد گیاه نقش اساسی دارد.
پتاس
پتاس، در مقاومت گیاه به بیماری‌ها، زودرسی، بلوغ و تشکیل گل نقش مهمی دارد. پتاس، عنصر مهمی است که با کمبود آن در گیاه پنبه، تولید یک بیماری فیزیولوژیک به نام زنگ می‌نماید که با کمبود پتاس در خاک برگ‌ها به رنگ صورتی یا سبز، سبز مایل به زرد درآمده و لکه‌های قهوه‌ای نکروز شدن بین رگبرگ‌ها ظاهر می‌شود که در نهایت خشک می‌شوند و به صورت سوختگی درمی‌آید و برگ ریزش می‌کنند.

سرزنی پنبه
در منطقه مرسوم است همین که بوته پنبه به حدود یک متر رسید، ساقه پنبه را با دست یا با داس قطع می‌نمایند و به این ترتیب از رشد طولی بوته جلوگیری و به آن امکان می‌دهد که به جای رشد طولی، شاخه‌های جانبی ایجاد کرده که معمولاً دارای گل و قوزه بیشتری خواهد بود. این عمل که حاصل تجربه کشاورزان پنبه‌کار منطقه می‌باشد، بوسیله کارشناسان و متخصصین رد نشده است.
بیماری‌های پنبه
مرگ گیاهچه
یکی از بیماری‌های پنبه که در اوایل رشد بوته‌ها حمله می‌نماید، مرگ گیاهچه و سیاهی طوقه است. گاهی گیاهچه زیر خاک مبتلا شده و دیگر سر از خاک درنمی‌آورد.
خسارت بیماری
خسارت اصلی اینگونه بیماری‌ها، کاهش تعداد گیاهان در مزرعه در اوایل کشت، تحمل هزینه‌های واکاری و در نتیجه افزایش هزینه تولید محصول، یکنواخت نشدن مزرعه، دیررسی و درنهایت کاهش محصول می‌باشد.
علائم بیماری
اینگونه بیماری‌ها معمولاً در 4-3 هفته اول کاشت گیاه ظهور می‌نماید و بعد از این مدت به علت محکم شدن بافت گیاه و از بین رفتن بعضی شرایط مشاعد برای ظهور بیماری کاهش می‌یابند. به طور کلی، چهار گروه از علائم بیماری در مزارع مشاهده می‌شود:
الف) پوسیده شدن بذور در خاک: بیشتر زمانی اتفاق می‌افتد که در زمان برداشت، هوا مرطوب و بارانی بوده و در زمان کاشت بذور زود هنگام و در خاک با رطوبت زیاد و دمای سرد (کمتر از 18 درجه سانتیگراد) کاشته شوند.

ب) مرگ گیاهچه قبل از بیرون آمدن از خاک: بیشتر زمانی اتفاق می‌افتد که کاشت زود هنگام بوده و در رطوبت زیاد خاک و دمای کم کاشته شود. زمین سخت و خوب آماده نشده باشد ، سطح خاک سله بسته و قدرت رویش بذور کم باشد و در نتیجه بیرون آمدن گیاهچه از خاک به سختی صورت گیرد.
ج) مرگ گیاهچه بعد از بیرون آمدن از خاک: زمانی اتفاق می‌افتد که گیاهچه از خاک بیرون آمده و از محل طوقه گیاه مورد حمله عوامل بیماری قرار گرفته و گیاهچه از محل طوقه از بین می‌رود.
د) بلایت گیاهچه: زمانی اتفاق می‌افتد که برگ‌های حقیقی ظاهر شده و قسمت‌های هوایی گیاله مورد حمله قرار می‌گیرند.
عوامل بیماریزا

تعداد زیادی از عوامل وجود دارند که باعث ظهور علائم ذکر شده می‌شوند که ممکن است بذرزاد یا خاک‌زاد باشند.
مهمترین این عوامل، قارچ‌های رایزوکتونیا، پیتیوم، فوزاریوم و آلترناریا می‌باشد. قارچ پیتیوم،‌ بیشتر باعث مرگ گیاهچه و بذر قبل از بیرون آوردن از خاک و رایزوکتونیا بیشتر باعث مرگ گیاهچه بعد از بیرون آمدن از خاک و آلترناتیو باعث بلایت گیاهچه می‌شود.
قارچ‌های رایزوکتونیا و پیتیوم، قسمت اعظم زندگی خود را درون خاک می‌گذرانند و شرایط نامساعد محیط را با تولید اندام مقاوم تحمل می‌کنند و در بهار با مساعد شدن شرایط فعالیت خود را شروع کرده و به قسمت‌های حساس گیاه پنبه حمله می‌کنند.
کنترل بیماری

1 بذر مورد استفاده برای کاشت از محصولی باشد که در هوای خشک برداشت شده و دارای قوه نامیه مناسب و سالم باشد و حتی‌الامکان از محصول چین اول باشد.
2 بذور باید بعد از برداشت در انبار با شرایط مناسب نگهداری شوند و در زمان کاشت کرک‌گیری شده باشند.
3 در صورت امکان در زمین که سال قبل پنبه کاشته شده است، از کاشت مجدد پنبه خودداری شود.
4 عمق کاشت بذر مناسب بوده و از 5 سانتیمتر تجاوز نکند.

بومیری پنبه
نشانه‌های بیماری
بوته‌های مبتلا به بیماری به صورت تک تک در سطح مزرعه ظاهر شده، اندازه آنها کوتاهتر و برگ‌ها و قوزه‌هایی که روی این بوته‌ها ایجاد می‌گردد، کوچک می‌باشد. برگ‌ها زرد متمایل به قهوه‌ای و به تدریج از قاعده بوته شروع به ریزش می‌کند و ساقه عریان باقی می‌ماند. واریته‌های حساس دچار پژمردگی شده و خیلی زود بوته می‌میرد. این بیماری معمولاً هنگامی در مزرعه شیوع می‌یابد که ارتفاع بوته‌ها 30-20 سانتیمتر است. چنانچه پس از بارندگی هوا خشک شود، بوته‌میری شدت می‌یابد. بوته‌های بزرگ مبتلا رشد نکرده و قوزه‌ها زودتر از معمول باز می‌شوند.
عامل بیماری
عامل بوته‌میری پنبه قارچی به نام Fusarium oxysporum می‌باشد. بیماری مزبور در خاک‌هایی که دچار کمبود پتاسیم است، بیشتر شیوع می‌یابد و قارچ اغلب از طریق زخم‌های ریشه که ممکن است بوسیله نماتدها، بالاخص نماتدهای مولد غده ریشه و نماتد مولد زخم ایجاد می‌گردد، وارد گیاه می‌گردد و خسارت بیماری ارتباط به جمعیت این نماتدها در خاک دارد.

انتشار قارچ توسط آب، ماشین‌آلات و ادوات کشاورزی و بذر آلوده انجام می‌شود. درجه حرارت اپی‌مم برای رشد و فعالیت بیماری، 30 درجه سانتیگراد می‌باشد و به طور کلی بیماری در خاک‌های شنی و سبک شدت دارد.
مبارزه
بهترین راه مبارزه، کشت ارقام مقاوم پنبه مانند واریته‌های: Stoneville، Coker, Empire و غیره می‌باشد.
برقراری تناوب زراعی سه ساله توام با غلات و مبارزه علیه نماتدهای خاک و استعمال کودهای پتاسه در کاهش بیماری موثر است.

آفات پنبه
تریپس زرد پنبه
Trips flarus schrank (Thripidae, Thysanopt.)
شکل‌شناسی
تریپس زرد پنبه، حشره بسیار ریزی است که رنگ آن زرد و ماده بالغ دارای سه جفت پا و بدون کشیده و بال‌های پر مانند می‌باشد. پوره‌ها بدون بال هستند. تریپس مزبور دارای حرکت سریعی است و به خوبی می‌تواند از روی بوته‌ای به بوته دیگر انتقال یابد.

نحوه خسارت
این حشره به جوانه‌ها، برگ‌ها و قوزه‌های نورس بوته حمل کرده و در اطراف رگبرگ‌های زیری برگ لکه‌های فرورفته براقی ایجاد می‌کند که به تدریج رنگ نقره‌ای به خود می‌گیرند. در سطح برگ‌های آلوده، شکاف‌هایی دیده می‌شود. در نتیجه حمله آفت، رشد بوته کم شده و علاوه بر به تعویق افتادن برداشت، مقدار محصول پنبه نیز تقلیل می‌یابد.
مبارزه
معمولاً خسارت وارده توسط تریپس چنانچه بوته‌ها رشد کرده و قوی باشند، چندان زیاد نیست و آفت مزبور بیشتر روی بوته‌های جوان صدمه می‌رساند. برای مبارزه شیمیایی از سموم فسفره و یا سمومی که اخیراً برای مبارزه با سایر آفات بکار می‌رود، می‌توان استفاده نمود.

شته پنبه و جالیز
Aphis gossypii (Aphididae, Homop.)
شکل‌شناسی
شته ماده بکرزا و بدون بال، تخم‌مرغی شکل و کمی چاق بوده و طول آن 8/1 میلی‌متر و عرض آن در ناحیه شکم 9/0 میلیمتر می‌باشد. رنگ این شته متغیر، برخی از آنها سبز پررنگ، برخی سبز مایل به زرد یا زرد رنگ و یا خاکستری متمایل به سبز هستند. کورنیکول‌ها، دم و شاخک‌ها سیاهرنگ هستند.

نحوه خسارت
بر اثر تغذیه هزاران شته از گیاه، میزبان ضعیف شده و برگ‌ها پیچیدگی پیدا می‌کنند و نتیجتاً گیاه کمتر محصول داده و یا به طور کلی بار نمی‌دهد. بر اثر فعالیت شته در پشت برگ‌ها شیره‌ای نیز ترشح می‌گردد که به همین علت زارعین اصفهانی به آن شته روغن چراغی می‌گویند. در مزارع پنبه، شته در اوایل رشد گیاه حمله نموده و شیوه‌ای نیز که ترشح می‌گردد، باعث نامرغوبی الیاف پنبه می‌گردد.
مبارزه
در پنبه چون شته‌ها پشت برگ پنبه هستند، بایستی:
1) سموم سیستمیک باشد. سموم سیستمیک، جذب گیاه می‌شوند (سم وارد سیستم آوندی می‌شود). مثل سیستوکین، اکاتین و دیمتئوات.
2) به صورت تماس مستقیم با حشره باشد. مانند چس (chess) که مانع تغذیه شته می‌شود و خرطوم شته را فلج می‌کند.
کرم قوزه پنبه
Heliothis ormigera
کرم قوزه، یکی از آفات مهم پنبه محسوب می‌شود. به گیاهان دیگر از قبیل توتون، گوجه‌فرنگی، یونجه و ;. نیز حمله می‌نماید. حشره مزبور پلی‌فاژ و در دنیا بیش از 70 گونه میزبان برای آن گزارش شده است.

شکل‌شناسی
رنگ بال‌های جلویی پروانه زرد خاکستری یا زرد مایل به سبز یا مایل به پشت گلی است و روی هر بال یک لکه کوچک گرد به رنگ سیاه و یک لکه لوبیایی تیره دیده می‌شود. بال‌های عقبی سفید روشن و در حاشه خارجی و درونی منقوش به یک نوار نسبتاً بزرگ قهوه‌ای رنگ است که حدود یک سوم بال را می‌پوشاند. رنگ بدن آن متنوع و از سبز تا سیاه متفاوت است. تخم حشره گرد و پهن بوده و رنگ آن ابتدا زرد و بعداً متمایل به سبز می‌گردد. قطبین تخم توسط 14 خط به هم متصل می‌شوند.

مناطق انتشار
کرم قوزه در اکثر مناطق ایران و بالاخص در نواحی پنبه‌کاری شمال کشور شیوع دارد.
نحوه خسارت
لاروهای جوان پس از خروج از تخم، ابتدا از پارانشیم برگ تعذیه نموده و رگبرگ‌ها را باقی می‌گذارد. سپس به غنچه، گل و قوزه حمله کرده و با سوراخ کردن قوزه‌ها و ورود به داخل آنها از الیاف پنبه تغذیه کرده و قوزه‌های باقیمانده هم‌طول الیاف شان کوتاه و به علاوه کثیف بوده و ارزش خود را از دست می‌دهند. کرم قوزه در بالای قوزه پنبه سوراخی ایجاد نموده و قسمتی از بدن خود را داخل آن کرده و قسمت خلفی را روی جدا خارجی قوزه معلق می‌نماید و فضولات سبز رنگ خود را در حوالی قاعده قوزه‌ها پراکنده می‌سازد. هر کرم، 6 تا 20 غنچه و قوزه را می‌تواند مورد حمله قرار دهد.

مبارزه
در رابطه با مبارزه زراعی علیه کرم قوزه پنبه، توصیه می‌گردد که پس از جمع‌آوری محصول، زمین شخم عمیق زده شود تا بدینوسیله لانه‌های زمستانی آفت در خاک تخریب گردد. این عمل تا 50 درصد شفیره‌ها را تلف می‌نماید.
برای مبارزه شیمیایی علیه کرم قوزه، 3-2 نوبت سمپاشی توصیه می‌شود. بدین ترتیب که سمپاشی اول در نیمه دوم تیر یا اوایل مرداد و سمپاشی دوم را در نیمه دوم مرداد و بالاخره سمپاسی مرحله سوم را در نیمه دوم شهریور بایستی انجام داد. سمومی که علیه این آفت مصرف می‌شود، عبارتند از لاروین، آوانت 250 سی‌سی در هکتار.
سنگ تخم پنبه
Oxycarenus hyalipennis costa

شکل شناسی
حشره کامل نر 8/3 و ماده آن 5/4 میلیمتر طول دارد. سر حشره ساهرنگ، منقوط و از موهای سفید پوشیده است. رنگ بدن حشره قهوه‌ای تیره متمایل به سیاه می‌باشد.
نحوه خسارت
طرز خسارت این آفت، بدین ترتیب بوده که از بذور رسیده تغذیه می‌کند و به هیچ وجه صدمه‌ای به الیاف پنبه وارد نمی‌سازد. سنگ شیره کوتیلودون بذر را مکیده و بذور صدمه دیده قوه نامیه خود را از دست می‌دهند و از طرفی مقدار محصول تخم پنبه تا 15% کاهش می‌یابد.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله در مورد مدیریت تقاضای منابع آب در کشور و ای

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله در مورد مدیریت تقاضای منابع آب در کشور و ایجاد فاضلاب شهری در pdf دارای 20 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله در مورد مدیریت تقاضای منابع آب در کشور و ایجاد فاضلاب شهری در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله در مورد مدیریت تقاضای منابع آب در کشور و ایجاد فاضلاب شهری در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله در مورد مدیریت تقاضای منابع آب در کشور و ایجاد فاضلاب شهری در pdf :

مدیریت تقاضای منابع آب در کشور و ایجاد فاضلاب شهری

چکیده
کمبود آب در ایران یکی از عوامل محدود کننده اصلی توسعه فعالیتهای اقتصادی در دهه های آینده به شمار می رود. متأسفانه در کشور ما هنوز استفاده مطلوب از آب به شکل یک فرهنگ جایگاه خاص خود را پیدا نکرده است، به همین جهت دستیابی به تعادل نسبی در زمینه عرضه و مصرف آب یک اصل اساسی و ضروری است که این مهم جز با ایجاد یک نظام جامع مدیریت آب میسر نیست. مجموعه اقداماتی که تاکنون در کشور در ارتباط با تأمین آب کشاورزی، شهری و صنعتی انجام شده، عمدتاً در زمینه مدیریت تولید و عرضه آب بوده است و کمتر توجهی به مدیریت مصرف گردیده است.

در نگرش جدید جهانی، آب کالایی اقتصادی- اجتماعی و به عنوان نیاز اولیه انسان محسوب می شود. هر چند آب یکی از منابع تجدید شونده به شمار می رود، اما مقدار آن محدود است. با توجه به رشد جمعیت، گسترش صنعت، بالا رفتن سطح بهداشت و رفاه عمومی، سرانه منابع تجدید شونده رو به کاهش می باشد.

در این مقاله ضمن طرح و بیان اهمیت موضوع مدیریت تقاضا و صرفه جویی آب در بخشهای شهری، کشاورزی و صنعتی به الگوی مصرف و تلفات آب شهری، عوامل مؤثر بر کاهش تقاضای آب شهری و وضعیت مصرف آب در بخش کشاورزی و صنعت پرداخته شده و سپس به گوشه ای از مطالعات و اقدامات انجام شده در کاهش تلفات در این بخشها اشاره خواهد شد. در انتها روشهایی برای جلوگیری از کاهش مصرف و اسراف آب ارائه می گردد.

مقدمه
در نگرش جدید جهانی، آب کالایی اقتصادی- اجتماعی و به عنوان نیاز اولیه انسان محسوب می شود. هرچند آب یکی از منابع تجدید شونده به شمار می رود، اما مقدارآن محدود است. با توجه به رشد جمعیت، گسترش صنعت، بالا رفتن سطح بهداشت و رفاه عمومی، سرانه منابع تجدید شونده رو به کاهش می باشد.
ایران با متوسط نزولات جوی 260 میلی متر در سال از کشورهای خشک جهان و دارای منابع آب محدود است. عواملی همچون رشد جمعیت، نیاز به غذای بیشتر، ضرورت ارتقای سطح بهداشت و رفاه اجتماعی، توسعه صنعتی و حفاظت اکوسیستمها، تقاضای آب را روز به روز بیشتر می کند. با توجه به رشد جمعیت در ایران، سرانه منابع آب تجدید شونده سالانه که در سال 1335، 7000

مترمکعب بوده، در سال 1375 به 2000 مترمکعب کاهش یافته و پیش بینی می شود که تا سال 1400 به حدود 800 مترمکعب کاهش یابد که پایین تر از مرز کم آبی (1000 مترمکعب) است. با توجه به تقسیم بندی سازمان ملل متحد، در سال مزبور ایران نه تنها شرایط تنش و فشار ناشی از کمبود آب را تجربه خواهدکرد، بلکه وارد شرایط کمیابی شدید آب می گردد [1]. در سالهای خشک، از هم اکنون شاهد کمبود و بحران آب هستیم که می تواند نه تنها خسارات اقتصادی بلکه تنش های اجتماعی- سیاسی و مخاطرات بهداشتی به بار آورد.

همانگونه که ذکر شد، متوسط نزولات جوی کشور 260 میلی متر در سال می باشد و این مقدار کم، توزیع مکانی بسیار ناهمگن دارد. به طوری‌که فقط 1% از مساحت ایران بارشی بیش از 1000 میلیمتر دارد، در حالی‌که 28% از سطح کشور، بارش سالیانه کمتر از 100 میلیمتر را دارد. از 415 میلیارد مترمکعب نزولات سالانه در ایران، حدود 70% آن تبخیر می شود. با ورود سالیانه دوازده میلیارد مترمکعب آب ورودی از مرزها به داخل کشور، کل منابع آبی تجدید پذیر کشور 135 میلیارد مترمکعب است که تا سال 1379، 95 میلیارد مترمکعب از این آب استحصال شده است. از این

مقدار آب استحصال شده، به ترتیب 93، 5 و 2 درصد در بخشهای کشاورزی، شهری و صنعتی به مصرف رسیده است. علاوه بر محدودیت مقدار منابع آب، هزینه های استحصال آب و محدودیت منابع مالی نیز طرحهای توسعه منابع آب جدید را با مشکل و محدودیت مواجه کرده است.

بانک جهانی در گزارشی از کاهش سرانه آب قابل استحصال و از دست دادن کیفیت آن، استفاده ناکارآمد راندمان پایش مصرف در بخشهای کشاورزی، صنعتی و کشاورزی؛ شوری و زهدار شدن اراضی، وضعیت نامطلوب تعمیرات و نگهداری، محدودیت جبران هزینه ها و نبود هماهنگی بین سازمانهای ذیربط، بعنوان چالشهای پیش رو آب کشور نام برده است [2].

توزیع غیریکنواخت آب در طول مکان و زمان، وجود بیشترین تقاضای آب در زمان وقوع کمترین

بارندگی، عدم توازن بین عرضه و تقاضای آب و خصوصاً افزایش تقاضای آب به دلایل ذکر شده و محدودیت منابع آبی و در بعضی مکانها کاهش آن با تنزل کیفیت آب سفره های زیرزمینی به دلیل برداشت بیش از حد مجاز، پیشروی آبهای شور، دفع غیرصحیح فاضلابهای خانگی و پساب های صنعتی، بالابودن هزینه های تأمین آب جدید با رقابت شدید بین گروههای مصرف کننده آب به دلیل کم بودن منابع آبی، استفاده ناکارآمد از آب، اتلاف زیاد آب در بخش کشاورزی و بالابودن آب به حساب نیامده در بخش شهری، و مکانیزم قیمت گذاری ناکارآمد از جمله دیگر مشکلات آبی کشور می باشد که مدیریت منابع آب کشور را پیچیده کرده است.

با این مشکلات، یکی از اهداف بلندمدت مدیریت راهبردی آب کشور تعادل برقرار کردن بین تقاضای آب و منابع آب موجود با کمترین هزینه ممکن می باشد [3]. برای پاسخگویی به نیاز روز افزون تقاضای آب در کشور، توسعه منابع آبی جدید شامل بهره برداری بهینه از منابع آبی باقیمانده، استفاده مجدد از فاضلاب، شیرین کردن آب های شور و افزایش ظرفیت تولید منابع موجود، در نظر گرفتن راهبردهای صرفه جویی آب در بخشهای مختلف اقتصادی، و توسعه روشهای مدیریت کارآمد جدید می توان نام برد.

بیش از دو دهه است که جهان پی برده است که در مدیریت منابع آب باید بیشتر به مدیریت تقاضا تا مدیریت عرضه توجه کرد. بدین منظور دانشمندان مدیریت تلفیقی آب را مطرح نموده اند. مدیریت تلفیقی، دو سیاست کلی و یک هدف اصلی دارد. سیاستهای مدیریت تلفیقی عبارتند از: 1) با آب باید به عنوان یک کالای اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی برخورد شود و 2) سیاستها و گزینه هایی که مدیریت آب را هدایت می کند باید در چارچوبی یکپارچه تحلیل شود. هدف اصلی مدیریت تلفیقی این است که به واسطه مدیریت تلفیقی آب، توسعه پایدار، کارآمد و عادلانه منابع آب حاصل شود. بنابراین مبانی مدیریت تلفیقی بر پایه ترکیب پذیری مدیریت تأمین با مدیریت تقاضا استوار بوده که جنبه های زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی را درنظر می گیرد [4].

به طور کلی تمامی اقداماتی که بر کیفیت و کمیت آب ورودی به یک سیستم مصرف مؤثرند، بخشی از مدیریت عرضه می باشد و هرآنچه که بر مصرف و یا اتلاف آب پس از آن مؤثر است مدیریت تقاضا می باشد. به عبارت دیگر مدیریت تقاضای آب به فعالیتهایی اطلاق می شود که کمک می کند تا تقاضای آب کاهش یابد، راندمان مصرف بهبود یافته و از آلوده شدن یا نابودشدن منابع جلوگیری شود [5].

در این مقاله ضمن طرح و بیان اهمیت موضوع مدیریت تقاضا و صرفه جویی آب در بخشهای شهری، کشاورزی و صنعتی به الگوی مصرف و تلفات آب شهری، عوامل مؤثر بر کاهش تقاضای آب شهری و وضعیت مصرف آب در بخش کشاورزی و صنعت پرداخته شده و سپس به گوشه ای از مطالعات و اقدامات انجام شده در کاهش تلفات در این بخشها اشاره خواهد شد. در انتها روشهایی برای جلوگیری از کاهش مصرف و اسراف آب ارائه می گردد.

 

الگوی مصرف و تلفات آب شهری
در مطالعاتی که توسط سازمان ملل متحد در سنگاپور صورت گرفت، حداقل آب مصرفی هر شهروند برای حفظ بهداشت و سلامت جامعه 99 لیتر در روز تعیین گردیده است [6]. برطبق برنامه سوم توسعه، الگوی مصرف آب هر خانوار 5/22 مترمکعب در ماه تعیین شده که در نتیجه هر نفر بطور متوسط در شبانه روز می تواند 150 لیتر آب مصرف نماید (جدول 1) [7]. متأسفانه باتوجه به رشد

بی رویه شهرنشینی در کشور، آمار چند ساله اخیر نیز نشان از مصرف سرانه بطور متوسط 250 تا 300 لیتر در شبانه روز می دهد. در سال 1373 متوسط تقاضای سرانه آب شهری در کشور 242 لیتر نفر روز بدست آمده است [8 و 9]. به عنوان مثال در سال 1379، فقط 47 درصد مشترکان

کشور کمتر از الگوی مصرف، آب مصرف کرده و در مجموع 24 درصد آب شرب تولیدی در کشور را به کار بردند. در حالی‌که 11 درصد مشترکان، 24 درصد آب شرب تولیدی را مصرف کردند [10]. با توجه به هزینه های بالای تأمین، انتقال و توزیع آب، افزایش بی رویه مصرف و منابع محدود آب قابل دسترس، شهروندان با بحرانهای جدی جدیدی در آینده روبرو می باشند.

جمعیت شهری کشور از 6 میلیون نفر در سال 1335 به 31 میلیون نفر در سال 1370 و در حال حاضر به بیش از 46 میلیون نفر رسیده است. مصارف آب شهری در سال 1372 نسبت به سال 1362، 5/1 برابر شده است. در جدول 2 میزان رشد جمعیت، برداشت آب و سرانه مصرف آب شهری در طی سالهای 1345 تا 1375 برای شهر تهران به عنوان نمونه ارائه شده است [11، 12، 13 و 14].

 

جدول 1- الگوی توصیه شده مصارف سرانه خانگی برحسب لیتر در روز (تا سال 1390) [7]
نوع مصرف حداقل (لیتر) حداکثر (لیتر)
آشامیدن 3 5
پخت و پز 5 10

حمام 25 50
لباسشویی 10 20
ظرفشویی 5 15
دستشویی و توالت 20 30
شتشوی خانه 3 10
کولر و تهویه مطبوع 2 5
متفرقه 2 5

جمع 75 150

جدول 2- جمعیت تهران و مصرف سرانه آب طی سالهای 1345 تا 1370 [11،12، 13 و14]
سال 1345 1355 1359 1365 1370 1375
جمعیت (1000 نفر) 2720 4530 5454 6042 6475 6759
مصرف سالانه آب (MCM) 98 346 443 542 681 870
مصرف سرانه (لیتر در روز) 99 209 222 244 288 352

همانطور که از جدول 2 مشاهده می شود، مصرف سرانه آب طی 30 سال بیش از 3 برابر و میزان مصرف سالانه تقریباً 4 برابر شده است. نکته قابل توجه این است که برخلاف رشد حدود 5/2 درصدی جمعیت شهر تهران در این دوره، مصرف آب با رشد سالانه تقریباً 5 الی 6 درصد همراه بوده است. جزئیات مصرف سرانه خانگی در شهر تهران در سال 1365 در جدول 3 ارائه شده است.

جدول 3- جزئیات مصرف سرانه خانگی در تهران (1365) [15]
نوع مصرف لیتر/ نفر/ روز میلیون مترمکعب درصد
خانگی 120 9/264 43
مصارف عمومی 120 1/44 8
تجاری و صنعتی 30 2/66 11

فضای سبز عمومی 30 2/66 11
تلفات تأمین، انتقال و توزیع 74 4/163 27
جمع کل استحصال 274 8/604 100

جدول 4، میزان آب مصرفی بعضی از شهرها و کشورهای جهان را نشان می دهد. همانطور که از این جدول مشاهده می شود، مصرف آب در تهران و دیگر شهرهای کشور به مراتب بیشتر از مصرف سرانه آب در مکانهایی است که از لحاظ آب و هوایی، زندگی اجتماعی و اقتصادی در ردیف تهران قرار دارند.
جدول 4- مصرف سرانه آب در بعضی از کشورها [16 و 17]

مطالعه و اجرای روشهای مدیریت تقاضای آب (کاهش تقاضا و مصرف، کاهش تلفات آب، استفاده مجدد از آب و فاضلاب، شیوه های جدید توزیع آب در شهر، ;) نه تنها فشار بر منابع آب را کاهش داده، بلکه کم هزینه تر از پروژه های جدید تأمین آب (انتقال بین حوزه ای از راههای دور، احداث سدهای جدید و ;) بوده و هزینه مدیریت فاضلاب را نیز کاهش می دهد.

میزان آب به حساب نیامده در استانهای مختلف کشور بین 25 تا 60 درصد گزارش شده است [17]. در مطالعه ای که در سال 1374 در خصوص تلفات آب در شهرهای بوشهر، تبریز و اهواز بعمل آمد، میزان تلفات آب در این شهرها به ترتیب 34، 30 و 50 درصد گزارش شده است [18]. بیشترین سهم تلفات مربوط به این شهرها، شکستگی لوله ها گزارش شده است. طبق

استانداردهای جهانی برای کشورهای خشک و نیمه خشک و کم آب، حداکثر آب به حساب نیامده در یک شبکه توزیع حدود 15% و برای کشورهای پرآب حدود 25% توصیه شده است. طبق این

 

استاندارد، برای شرایط ایران چنانچه آب به حساب نیامده از میزان 15% تجاوز نماید، ضرورت سرمایه گذاری برای بازیافت الزامی است. آب به حساب نیامده به میزان آبی گفته می شود که درصورت حساب فروش شرکت های آب و فاضلاب منظور نمی شود و اغلب به دلیل قرائت غلط کنتورها، انشعابهای غیرمجاز، کنتورهای با پلمپ باز و نشت در شبکه به دلیل پوسیدگی و از کارافتادگی لوله ها صورت می گیرد. میزان آب به حساب نیامده شهرها از 25 تا 60 درصد می باشد [17]. آب به حساب نیامده شبکه های شهری برخی از شهرهای کشور و دیگر کشورها به ترتیب در جدولهای 5 و 6 ارائه شده است.

جدول 5- آب به حساب نیامده شبکه های شهری برخی استانهای کشور [17]
نام استان آذربایجان شرقی آذربایجان غربی اصفهان بوشهر تهران خوزستان لرستان کردستان قم
میزان ‌تلفات (برحسب ‌درصد) 24 24 29 28 30 29 39 24 25

جدول 6- آب به حساب نیامده شبکه های شهری برخی کشورها [19]
نام کشور ایتالیا انگلیس اسپانیا ژاپن آلمان سنگاپور مالزی چین ایران
میزان‌تلفات(برحسب‌درصد) 15 25 13 15 7 7 21 8 28

به عنوان مثال، آب تصفیه شده ورودی به شهر تهران در سال 1371،682 میلیون مترمکعب و آب فروخته شده 377 میلیون مترمکعب و بالطبع آب به حساب نیامده 306 میلیون مترمکعب یا 45 درصد بدست می آید. از این مقدار 163 میلیون مترمکعب آب، یعنی 24 درصد مربوط به تلفات شبکه توزیع و 37 میلیون مترمکعب آن یعنی 5 درصد مربوط به استفاده غیرمجاز می باشد. حدود 45 درصد آبی که با سرمایه گذاری های کلان در زمینه های تأمین، انتقال، تصفیه و توزیع تولید می شود نه تنها تلف می شود که ضایعاتی را نیز به وجود می آورد.

بنابراین سرمایه گذاری لازم برای رساندن مقدار آب به حساب نیامده به حدود استانداردهای جهانی الزامی است. طبق برآورد دفتر مطالعات کاهش آب به حساب نیامده در سال 1379، کاهش یک درصد آب به حساب نیامده به معنی بازگشت 5/2 میلیارد تومان به توان مالی شرکت های آب و فاضلاب و برابر است با ایجاد 200 میلیون مترمکعب ظرفیت جدید تأمین آب در شرکتهای آب و فاضلاب که بالطبع، نیاز به سرمایه گذاری جدید در ایجاد تأسیسات را کاهش خواهد داد [20]. این افزایش درآمد به معنای ارتقای توان اجرایی این شرکتها ست.

در مطالعه ای که در مورد دلائل اتلاف آب در شبکه آب شهر بوشهر و تأثیر آن در اقتصاد صورت پذیرفت نشان داد که کاهش هزینه های اجرای طرحهای جلوگیری از آب به حساب نیامده بعد از پایان سال اول و از طرفی افزایش درآمد حاصل از آب به حساب نیامده جلوگیری شده، باعث گردیده که نقطه سر به سر (درآمد- هزینه) در سال دوم از دوره چهارساله برنامه ریزی جهت کاهش آب به حساب نیامده قرار گیرد که توجیه پذیری طرح را نشان می دهد [21]. قابل توجه است که این نتیجه براساس هزینه توزیع آب شبکه در داخل شهر محاسبه شده که اگر هزینه تأمین آب از محل برداشت تا ورودی شهر نیز به قیمت هر مترمکعب آب اضافه شود نقطه سربه سر زودتر و توجیه پذیری طرح بیشتر خواهد شد.
عوامل مؤثر بر کاهش تقاضای آب شهری

به طور کلی در مدیریت تقاضا، کاهش آب به حساب نیامده، کاهش فشار در شبکه، نوع سیستم توزیع آب در شهر، اصلاح سیستم لوله کشی آب منازل، استفاده از قطعات و وسایل کاهنده مصرف آب، نرخ گذاری آب و آموزش صرفه جویی در مصارف آب شهری روشهای مناسب برای کاهش تقاضا و مصرف آب می باشند که باید از طریق ابزار قانونی، فنی، مالی و نیز برنامه آگاه کردن و آموزش همگانی به طور فعال و مستمر پیگیری گردد.

رفتارها یا نیّات رفتاری مردم نسبت به صرفه جویی در مصرف آب به نگرش و میزان آگاهی آنان نسبت به مسائل مربوط به آب بستگی دارد. از اینرو، برای اینکه فعالیتهای مدیریت تقاضای آب به طور موفقیت آمیز اجرا شوند، لازم است که آگاهی ها و نگرشهای مردم نسبت به صرفه جویی در مصرف آب اصلاح شود تا همکاری آنها در اجرای این برنامه ها بیشتر شود. شهر کاشان یکی از شهرهایی است که با کمبود آب مواجه بوده و قرار است به زودی پروژه انتقال آب از رودخانه زاینده

رود به این شهر بهره برداری شود. به منظور اطلاع از میزان آگاهی ها و سنجش نگرش مردم کاشان نسبت به صرفه‌جویی آب، ارتقای سطح آگاهی آنها از اهمیت و وضعیت آب شهر، آموزش راههای صرفه جویی، تغییر نگرش آنها به سمت صرفه جویی و بالا بردن قابلیت پذیرش آنها برای اجرای اقدامات مدیریت تقاضا تحقیقی پیمایشی در این شهر انجام شد [22]. نتایج این تحقیق

نشان داد که میزان آگاهی مردم نسبت به ضرورت صرفه جویی در مصرف آب و کارایی روشهای مختلف صرفه جویی بر نگرش آنها به آب و نیز بر رفتار آنها در جهت صرفه جویی آب تأثیر معنی داری دارد. با تحلیل روند تغییرات مصرف سالانه آب برخی از خانوارها (کاهش و یا افزایش ناگهانی) معلوم شد که عامل اصلی این تغییرات، اصلاح سیستم لوله کشی منزل و یا برعکس پیدایش نشت در لوله کشی بوده است.

کمبود اطلاع از میزان مصرف و الگوی بهینه مصرف آب، کمبود اطلاعات کافی در مورد عوامل افزایش تقاضا، پایین بودن قیمت آب، تصور مردم از آب به عنوان یک کالای اجتماعی و ارزان قیمت، راحت تر بودن اجرای برنامه های عرضه آب، کمبود درک مفاهیم، قلمرو و پتانسیل های مدیریت تقاضا، پایین بودن قابلیت پذیرش جامعه برای اجرای فعالیت های مدیریت تقاضا، کمبود همکاری و هماهنگی بین نهادها و سازمانهای آبی، مقاومت سازمانهای آبی برای تغییر در سیستم سنتی خود، و اشتغال زایی بیشتر اقدامات عرضه آب از جمله موانع اجرای فعالیت های مدیریت تقاضا می باشند. بسیاری از این موانع به آسانی به واسطه برنامه های آموزش و آگاهی عمومی و ابزار قانونی برداشته می شوند.

یکی از پارامترهای موثر بر الگوی مصرف و مدیریت تقاضای آب، نرخ آب می باشد. تعیین قیمت مناسب برای آب هم موجب صرفه جویی آن توسط مصرف کنندگان و کاربرد بهینه آن در مصارف تجاری و صنعتی شده و هم درآمدی از فروش آن برای شرکتهای آب و فاضلاب حاصل می شود تا بخش عمده ای از هزینه های خدمات آبرسانی و تصفیه آن را تأمین نماید. از طرفی رعایت بهداشت و سلامتی شهروندان به شدت به عرضه آب بستگی دارد و گرانی آب بهداشت عمومی را با

مشکل مواجه می سازد. در ایران وضعیت موجود سیستم نرخ گذاری آب در درجه اول تحت تأثیر ملاحظات سیاسی- اجتماعی می باشد و به تبع آن عملکردهای مالی و اقتصادی از درجه اهمیت کمتری برخوردار است. در همه استانهای کشور به جز استان چهارمحال و بختیاری، میانگین فروش آب کمتر از قیمت تمام شده آن در شرکت های آب و فاضلاب می باشد. جهت مقایسه، متوسط فروش و قیمت تمام شده آب استان تهران و استان کردستان در سال 1375 در جدول 7 آورده شده است.
جدول 7- مقایس

ه میانگین فروش آب شهری و قیمت تمام شده آن در سال 1375
شرکت آب و فاضلاب میانگین فروش قیمت تمام شده
تهران 164 204
قم 127 237
غرب استان تهران 130 174

شرق استان تهران 210 251
جنوب غربی تهران 162 177
شرکهای غرب تهران 139 177
ورامین 161 138
کردستان 119 214

در طی سالهای 1365-1355، با افزایش 25 درصدی درآمد خانوارها و افزایش 45 درصدی شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی، میانگین قیمت یک مترمکعب آب تنها 14 درصد افزایش یافته است. در بعضی از نقاط کشور از جمله شهر تهران، «بی کشش بودن تقاضای آب» یعنی عدم تأثیرپذیری کاهش مصرف آب با افزایش قیمت نشان داده شده است. بنابراین در این شرایط، قیمت گذاری تصاعدی آب به تنهایی

سیاست مؤثری برای ایجاد انگیزه در مصرف کنندگان به صرفه جویی در مصرف آب نخواهد بود.
در طرح آبرسانی تبریز از زرینه رود، کل هزینه طرح بدون تنزیل به حال، 420 میلیارد ریال، بعلاوه 105 میلیون دلار بوده است [23]. هزینه طرح آبرسانی به یزد از زاینده رود، هر مترمکعب تقریباً 1300 ریال هزینه دربر داشته است. اگر مصرف کنندگان آب و تصمیم گیرندگان اطلاع کافی از هزینه های اجتماعی- اقتصادی این طرح ها داشته باشند (غیر از هزینه های احتمالی زیست محیطی)، علاقه‌مندی و رویکرد آنها به صرفه جویی بیشتر خواهد شد.

موضوع بسیار مهم در مدیریت آب شهرهایی که انتقال بین حوزه ای و یا از مسافتهای طولانی به آنها انجام می شود این است که قبل از طراحی، اجرا و بهره برداری از این پروژه ها، مطالعات جامع آب شهری انجام شود. با انتقال آب و افزایش منابع آب این شهرها، مسئله کمبود آب در کوتاه مدت حل خواهد شد؛ چراکه رسیدن آب به این شهرها، می تواند موجب افزایش جمعیت و تقاضاهای

آبی از طریق مهاجرت و نیز تغییر الگوی مصرف شود و مجدداً این شهرها را با کمبود آب مواجه کند. از اینرو، مطالعه نحوه مناسب توزیع آب در شهر و دیگر روشهای مدیریت تقاضا همزمان با عرضه آب بیشتر امری ضروری برای پایداری سیستم آب شهری است.

آب کشاورزی
از مجموع 95 میلیاردمترمکعب اب استحصالی سالانه در ایران، بیش از 87 میلیارد مترمکعب آن در بخش کشاورزی برای آبیاری 5/7 میلیون هکتار سطح زیر کشت آبی شامل 3/6 میلیون هکتار زمین زراعی و 2/1 میلیون هکتار باغ مصرف می شود. برنامه ریزان کشاورزی (FAO) معتقدند برای تأمین مواد غذایی سه نفر در سال، یک هکتار زمین کشاورزی مورد نیاز است. بنابراین برای 70 میلیون

جمعیت فعلی کشور، سطح زیر کشت آبی باید به میزان قابل توجهی افزایش یابد. در حال حاضر راندمان آبیاری که عمدتاً بصورت غرقابی می باشد، بین 30 الی 40 درصد تخمین زده می شود [24]. ارزیابی شبکه آبیاری سد دز در طول 9 سال (1361-1369) نشان می دهد که متوسط

بازدهی کل آبیاری با 21 درصد، از متوسط بازدهی در جهان سوم (35 درصد) نیز کمتر بوده است. در کشور امریکا با بکارگیری روشهای ترویجی و آموزش کشاورزان و تحقیقات توانسته اند میزان مصرف آب در هر هکتار را در طی سالهای 1980 تا 1995 میلادی 16 درصد کاهش دهند [25].
میزان مصرف آب برای آبیاری محصولات مهم کشاورزی نیز در مقایسه با نرمهای جهانی بسیار بالا است. جدول 8 مقدار متوسط مصرف آب اقلام مهم کشاورزی در کشور را در مقایسه با مصرف جهانی نشان می دهد [26].

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله قرآن بیان کننده حقوق خالق و مخلوق در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله قرآن بیان کننده حقوق خالق و مخلوق در pdf دارای 76 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله قرآن بیان کننده حقوق خالق و مخلوق در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله قرآن بیان کننده حقوق خالق و مخلوق در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله قرآن بیان کننده حقوق خالق و مخلوق در pdf :

... الحمدُ لِلّهِ و سلامٌ علی عباده الذینَ اصطفی »
با سلام و اداء احترام – بمنظور تضارب آراء، شکوفایی اندیشه ها و اصلاح امور در جهت خشنودی پروردگار متعال به استحضار می رسانم :
1- پیشگفتار :
در صورتیکه عقاید، اعمال و قوآنین خویش را به آیات روشن و محکم قرآن منطبق نمائیم علاوه بر آنکه موجبات رستگاری اخروی خود را مهیا می کنیم دامنه عدالت، آزادی، رفاه، امنیت و سایر نیکویی ها را در دنیا گسترش خواهیم داد:
بعضی قول و حدیث ها حق را به باطل پوشانده و شرک و خرافه را به توحید و یگانه پرستی آمیخته و تفرقه و فساد را افزایش داده اند و به بیان قرآن که می فرماید: « ... لِمَ تَلْبِسونَ الْحَقَّ بِالباطلِ ... چرا حق را به باطل
می پوشآنید ...( 71 آل عمرآن) وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْتَرِی لَهْوَ الْحَدِیثِ لِیُضِلَّ عَن سَبِیلِ اللَّهِ بِغَیْرِ عِلْمٍ... – و از مردمان کسانی( هستند که) بدون دانش، خریدار روایاتی بیهوده اند تا( خود و دیگران را) از راه خدا گم نمایند ...
«6 لقمان)» برخی از ما انسان ها ندانسته به تعدادی از احادیث نادرست گرایش پیدا کرده و بعضی از اعتقادات و اعمال خود را بر اساس آن ها شکل داده ایم ، در حالیکه طبق بعضی بررسی ها و به تصریح آیاتی که نمونه هایی از آن ها ذیلاً بیان می شود قرآن کریم بهترین حدیث، کتاب هدایت خدا، نور، قانونی کامل و نعمتی تمام، فرقان و میزان سنجش حق و باطل، رحمت و بیان کننده همه حقایق مورد نیاز برای هدایت و کمال و رستگاری بشر میباشد، و حضرت محمد(ص) نیز رسول خدا و ابلاغ کننده قرآن، امام و رحمت و در متابعت از قرآن و درعمل به دستورات آن سرمشقی نیکو برای جهانیان بوده ، آن حضرت و سایر انسان ها مخصوصاً مسلمانان به تمسک به قرآن و اجرای دستورات آن موظف گردیده و از تفرقه و داشتن عقیده و عمل خلاف قرآن ممنوع شده اند.
البته بعضی روایات دارای مفاهیمی حکیمانه، پندآموز و در جهت تبیین و تفسیر مطالب مندرج در کتاب های الهی می باشند، ولی آنچه مسلم است، آنستکه ما انسان ها با شنیدن یا دیدن چیزی نمی توآنی تمام قسمت ها و جوانب آن را به ذهن خود بسپاریم و بازگو کنندگان حدیث و خبر به فرض این که راستگو و
بی غرض بوده باشند، هر یک از آنان برداشت و نظر خود را بیان کرده اند و معمولاً کمبود اطلاع و اشتباه و فراموشی موجب تغییری موثر در عبارات و مفاهیم حدیث و خبر می باشد و علاوه بر تغییر غیر عمد اکثر عبارات و مفاهیم روایات، چون در طول تاریخ حدیث، روایاتی نیز تسط افراد بی تقوا، جعل و تحریف گردیده و بسیاری از آن ها و خیلی از احادیثی که بغیر عمد تغییر یافته است به رسولان و اولیاء دین خدا استناد و نسبت داده شده و در اثر اغواگری ها، کم تقوایی، جعل و تغییر روایات و به سبب وجود رویاهای شیطانی که تایید کننده عقاید باطلند، خیلی از آثار رسالت انبیاء خدا از میان رفته و ایمان واعمال اکثر افراد خداپرست به شرک و خرافه پرستی گرائیده است

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله ترافیک هوایی و کنترل آن در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله ترافیک هوایی و کنترل آن در pdf دارای 81 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله ترافیک هوایی و کنترل آن در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله ترافیک هوایی و کنترل آن در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله ترافیک هوایی و کنترل آن در pdf :

1-1نقطه آغازین پروژه : تجارت بدست آمده در پروژه پیشین
طرح کوتاه مدت MATبرای رفع اتفاقات تعدادی برای گروه تحقیقاتی SPITRAS بوده که اولین پروژه، متخص مشکل ترافیک هوایی وکنترل آن در محدوده فضای فرودگاه درمواقع مساکن اوژانسی در زمان هواپیماربایی درزمان عملیات هایی درداخل محدوده فضای فرودگاه است .در مواقعی که تهدید جدی متوجه هواپیما های عادی است .نتایج حاصل ازاین تحقیق درTAok 1-Addendum – 1993 آورده شده است . پروژه اولیه براساس نتایج تئوریک ، طراحی وتکنولوژیکی بوده که در حین تحقیق به آنها رسیده است. پروژه شماره PP 1993 # که از سال 2000به انجام آن پرداخته شده است .
-نتایج بدست آمده در تحقیق مربوط به MAT بصورت زیر است:
-ساختار نمونه ای یک فضای فرودگاه که بعنوان یک مطالعه موردی برای بررسی وتوضیح طرح کلی وراه حل هی ساختاری بکاررفته بود. ساختار آن براساس چارچوب اطلاعات مربوط به پروژه که دارای ساختار فرمال است شکل گرفته است. مهمترین خصوصیات شامل حل ورفع خودکار محدودیتهایی است که توسط فضای فرودگاه اعمال می شود وناشی از استفاده وساده سازی قوانین و خصوصیات فرمال مرتبط باآن بعنوان بستری برای آزمایش در تحقیق بکار گرفته شدند.
-فرضیات منطقی وساده سازی های مشکلات مربوط به رفع تصادفات هوایی ومشکلات مربوط طرح وابزار شده اند ومشکلات اعلام شده مطالعه یکی وبررسی خصوصیات مشکل را وخصوصیات مربوط به الگوریتمهای رفع مشکل را ساده تر می کند.
- طرح کلی رفع تصادفات هوایی برمبنایscenario knowledge Base ومدل فرمال مربوط به حرکات هاب محدود هواپیمایی که تحت محدودیتهای تعیین شده گسترش می یابد .این مدلها بعنوان پایه ای برگسترش وانجام کار آمد الگوریتم های تصادم بکار می روند.
-الگوریتم رفع تصادم های هوایی بطور خاص برای عملکرد هایM-A طرح ریزی شده اند.این الگوریتم را می توان بعنوان اولین نمونه برای مطالعه رفع تصادمات که بعنوان پایه ای برای ساخت یک الگوریتم واقعی برای رفع تصادمات بکار برد.
-تعیین رسمی وفرمال مدل metaاز سیستم MAنقشهای مختلف را درسیستم تویف می کرد وپروتکل های مربوط به تصادمات آنها وپیغامها .همچنین تعیین رسمی سرویسهای که توسط گروههای agentدر طراحی پروژه از ارائه می شود ومربوط به رفع تصادم در این سیستم می شود هر دراین مدلهای نرمال شامل طراحی سیستم MA دررفع تصادمات هراین است که به زبان ساده بررسی شده است.
2-1 مقایسه پروژه های 2006 ومورد گزارش شده:
این مقایسه بصورت خلاصه در جدول 1 ارائه شده است
آنالیز جدول نشان می دهد که اکثر موارد ساده سازی وفرضیات بطور عمده حذف ویا تعضیف شده اند .هم اکنون مدل مفهومی مربوط به حرکت هواپیما به حالت واقعی آورده می شودحرکتهای هواپیما را باتوجه به تواناییهای تکنیکی آنها که شاملoff-path jogging maneuverمی شود و..... را درنظر می گیرد نتیجتاً leg در زمانهای مختلف میتوانند ابعاد جدیدی را در زمینه کنترل هواپیما وفضای فرودگاه ارائه دهد.
اگر چه که پروژه قبلی هیچ گونه محدودیتی برروی رفتار هواپیمای ربوده شده اعمال نشده بود وتنها مورد مربوط به حرکت متحد شکل با سرعت وconrse ثابت بوده این موارد شبیه سازی شدند. اگر تنوع رفتاری هواپیمای ربوده شده در نظر گرفته شود این فقیه –دنیای واقعیت نزدیکتر خواهد شد.
پروژه 2005 حرکتهای هواپیمارادر راستای خط مرکزی مربوط leg یاصفحه (دایره) درنظر گرفته است. این تحقیق این نکته لازم را تضعیف نموده در حالیکه به هواپیما اجازه میدهد که در راستای هر trajectory درمحدوده فضایی که بهlegویا چرخه انتظار تعلق دارد نگه داشته شود.
ویژگی همه تحقیق حاضر آن است که استاندارد های جداسازی براین مبنا درنظر گرفته شده اند که بر مبنای موفقعیتها وسیاستهای سخت گیرانه امنیتی هستند. درعوض درتحقیق قبلی استاندارد های جداسازی برمبنای عناصر ساختار فضای فرودگاه مستقل از طول (length) آنها در نظر گرفته شده بودند .
نتیجتا درحالیکه ازسیاست امنیتی این چنین استفاده می شود.
فضای فرودگاه به طور کارآمد مورد استفاده قرار نمی گیرد اما یکی سازی استاندارد های جداسازی کارساده تری می باشد نسبت به چیزی که دراین جا بدان اشاره شده است .خوشبختانه درمورد آخر فضای فرودگاه بصورت کارآمد تری قابل استفاده می باشد .
مدل طراحی شده درتحقیق گزارش شده غالبا از طریق حوادث داخلی که توسط agentهایی که خلبانان را یاری می دهنداتفاق افتاد.انجام شد طراحی شده است. علاوه براین محدودیت مربوط به run wayنیز صرف شده اگر چه که در مطالعه موردی انجام شده ، فرودگاه JFK بعنوان محلی که دارای دو run way است درنظر گرفته شده است عمدتانوآوری های دیگری نیز دراین تحقیق وجود دارد .ازمیان آنها این است که فرودگاه های واقعی بعنوان مطالعه های موردی بکار رفته اند واطلاعات واقعی برای ارائه بعضی جنبه های مشکل استفاده شده اند که در ادامه بطور کامل به آنها مشاوره خواهد شد. بعنوان نتیجه گیری می توان بیان کرد که بیان مشکل ورودیکرد های مرتبط ومدلهایی که بیان شده اند این تحقیق را متمایز از موارد ارائه شده در طرح 2005 نموده وکلا مشابه واقعی است.
-2-اطلاعات الهی وواقعی که نشانگر اجزا خاص مربوط به رفع تصادمات هوایی هستند واطلاعات ساختاری مرتبط
این بخش به ارائه مواردی که برای toak 1درنظر گرفته شده است برای work planمی پردازد به توضیح مفهومی درباره مفاهیم اساسی که برای تعیین محیط واقعی وساختار های مختلف مورد نیاز هستند می پردازد مفاهیم ذکر شده گونه وچگونگی بروز آنها در data baseحاصل از موارد زیر است:
1-اسناد دولتی اعلام شده ({ ICAO DOC -4444} { ARINC-424})
2-تخصیص domainدرحوضه کنترل هوایی که فارغ التحصیل دانشگاه سن پترزبورگ می باشند.
3-فایل هاوdataهای مربوط به برنامه مشابه سازی پرداز در مایکرو سافت.
4-انتشارات علمی اخیرtomlin 1998
5- مطالب موجود دراینترنت (فرودگاه JFK )
مطالبی که در زیر ارائه می شود برگرفته وحاضر شده از منابع ذکر شده در بالا است.
1-2 تکنولوژی فضای هوایی فرودگاه:
مفهوم پیشرفته توپولوژی فضای فرودگاه مربوط به تعیین عملکرد هواپیما در داخل محدوده فضای فرودگاه است.
مفاهیمی درراستای امنیت وسیاستهای امنیتی نیز دراین راستا بروز می یابند که بعنوان پارامتر های اساسی درکنترل هواپیما محسوب می شوند .توپولوژی فرودگاه به چگونگی ترافیک هوایی ارتباطی ندارد که موارد چون موقعیت کنونی ، سرعت ، توپولوژی فرودگاه سطح بالایی از مفاهیم اساسی است که محدودیت هایی بر مسیر های پرواز اعمال می دارد
1-1-2 مفاهیم اولیه اساسی وساختارهای آنها وجدولها
صفحه 9=شکلهای 1-2، 2-2، توپولوژی فضای فرودگاه را نشان می دهد.
(بصورتهای افقی وعمودی ) در محدوده شده نیویورک که دارای 3 فرودگاه است . وشکل 3-2 نیز ناحیه نزدیک شدن(approsch zone)را در محدوده فرودگاه JFKنشان می دهد بطور کلی توپولوژی فضای فرودگاه به 2 ناحیه کلی تقسیم می شود :(i)ناحیه رسیدن (II)ناحیه نزدیک شدن ناحیه رسیدن به طرح رسیدن(Arrival xcheme)که بعنوان مثال در شکل 1-2 نه مورد از arrival schemeها نشان داده شده تقسیم می شود هر ASدر نقاط درودی در فرودگاه شروع می شود. وبصورت یک سری از legها نشان داده می شود که به holding area (ناحیه انتظار) ختم می شود.ناحیه approachشاملapproach schemes می باشد. این طرحها درشکل 1-2 نشان داده نشده اند چرا که مقیاس آن کوچک است.هر app.xcheme بایک نا حیه ورودی (به ناحیه درودی) شروع می شود خود شامل legهایی است و run wayفرودگاه را تکمیل می کند.
scheme(طرحها) حرکت درداخل approach zone را می توان به 2 گروه تقسیم بندی کرد (i) طرحهای appoachاستاندارد (II)که مربوط به بروز دوگونه اتفاق غیر عادی است( مشکل تکنیکی ، موفعیت غیر پیش بینی شده در مورد کنترل ترافیک هوایی ، هواپیما ربایی و....)
بعنوان یک قانون در موارد گمشده استفاده از فضاهای نگه دارنده (holding orbite)ضروری است . مسیرهای عبور باعث تغییر نقاط رسیدن ونقاط درود در طرحهای نزدیک شدن approach schemeمی شوند . بعنوان یک قانون هر طرح رسیدن توسط تعدادی طرحهای نزدیک شدن محدود(bound)می شود .بصورت کلی طرحهای عبور برای تغییردادن طرحهای رسیدن بکار می روند .شکل2-2 طرحهای حرکت وجابجایی را (رسیدن ونمویمت کردن ) را نشان می دهد که در صفحه عمودی نشان داده شده اند . در سمت چپ در راستای محور عمودی مقیاس echelon(از5تا 000/30feet با quantizationکه معادل 1000 feetاست.)

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله در مورد نقش ورزش در سلامت روانی در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله در مورد نقش ورزش در سلامت روانی در pdf دارای 16 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله در مورد نقش ورزش در سلامت روانی در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله در مورد نقش ورزش در سلامت روانی در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله در مورد نقش ورزش در سلامت روانی در pdf :

مقدمه
امروزه زندگی انسان که در گذشته همراه با فعالیت بدنی بوده است، به سبب استفاده از خود رو و دیگر وسایل نقلیه‌ی سریع السیر تغییر کرده و بخش عمده‌ای از حرکات روزانه‌ی او از بین رفته و تا حدود زیادی شهرنشینی و رفاه طلبی جانشین آن شده است. در این زمان، انسان زیر فشارهای گوناگون جسمی، روانی، اجتماعی، اخلاقی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، عصبی و غیره قرار گرفته است و برای فرار از این اضطرابها، آشفتگی‌ها و افسردگی‌ها چاره‌ای ندارد جز اینکه به

معنویت و طبیعت پناه برد و برای سلامت کامل و شادابی تن و روان خود، به پیاده روی، کوهپیمایی و کوه نوردی بپردازد.
اسلام ورزش را در ردیف غذا خوردن به حساب آورده، خوردن را برای زنده ماندن و فرهنگ بدنی را نیز برای زندگی ضروری دانسته است. «یاکلون الطعام و یمشونفی السواق» .

از جمله فضایل حضرت مجتبی (ع) آن است که : 25 بار پیاده به زیارت کعبه (خانه خدا) رفت. با آنکه مرکبهای خوب با او برده می‌شد، ولی به علت «افضل الاعمال احمزها، بهترین اعمال سخت‌ترین انهاست (البته اگر برای خدا انجام گیرد» مسافت چهار صد و پنجاه کیلومتر را زیر اشعه سوزان آفتاب و روی سنگریزه‌های داغ، پیاده می‌پیمود تا رضایت خدا را بیشتر فراهم آورد، و این کار، حاکی از ایمان قوی و خلوص کامل حضرت بو ده است. این کار تا جایی فضیلت داشت که معاویه حسرت خورده، می‌گفت، «بر چیزی غمگین نیستم، مگر به آنکه نتوانستم پیاده به حج بروم، ولی حسن بن علی (ع) بیست و پنج بار پیاده به مکه رفت.»

ورزش بخصوص در بهبود تنفس و گردش خون، هضم و جذب غذا و دفع مواد زاید مخصوصاً دفع اسید کربنیک بی رقیب بوده و هم گاهی با این تمرینات، عضلات خارجی پیشرفت کرده، زیبا می‌شوند.
ارزشهای روانی – اجتماعی ورزش

تمرینهای ورزشی ذهن را آرامش می‌دهد، و قدرت روانی فرد را بهبود می‌بخشد. ورزش در حفظ و ابقای سلامت روان کمک می‌کند. یک بازی جالب ذهن فرد را از مسائل دیگر منصرف و بخود مشغول می‌دارد و توجه فرد را به سرگرمیهای جالب محیط خارج معطوف می‌دارد. ورزش به فرد امکان ابراز وجود می‌دهد. وسیله‌ای جهت ارضای فشارهای درونی و آرزوها و امیال فرد، جهت کسب تجارت جدید و پی بردن به اهمیت و شناخت آن تجارت و سهیم شدن در آن است. ورزش وسیله‌ایست جهت گسترش و رشد اعتماد بنفس و نیل به شعف و رضایت مندی ناشی از یک عمل کاملا موفقیت آمیز.

از نقطه نظر اجتماعی، بشر طبیعتاً اجتماعی است و قویا تحت تأثیر غریزه اجتماعی خود زندگی می‌کند. انسان مایل است با دیگران باشد و با آنان بیامیزد.
این غریزه و یا تمایل شدید را می‌توان از طریق روش برآورده ساخت. در ورزش، در زمینه نیل به ارزشهای اجتماعی دیگری نیز چون کار گروهی، وفاداری روحیه ورزشکاری می‌توان توفیق یافت. محیط صمیمانه و مطلوب ورزشی اغلب فرصتی مناسب برای ایجاد روابط انسانی و شکل گیری

دوستیهاست. ورزش دارای ارزشهای اصلاحی نیز می‌باشد، محیط مناسب ورزشی اغلب ارتباطات اجتماعی را برای دختران و زنان ترسو، کمرو و منزوی آسانتر وسهلتر می‌سازد. در اینگونه محیطها، آنان نسبت به خود اطمینان می‌یابند و در زندگی روزانه خویش با افراد مختلف بهتر سازگاری می‌یابند.
اضطراب تا چه اندازه عمومیت دارد ؟

اضطراب پاسخی طبیعی به استرس می‌باشد و تا زمانی که پی در پی و شدید اتفاق نیافتد. جایی برای نگرانی وجود ندارد در اغلب موارد اضطراب فقط واکنش قابل انتظاری نسبت به یأس‌ها و ارتباطات بین فردی و مشکلات روزانه زندگی می‌باشد. بهرحال برای اغلب مردم نگرانی‌های دائمی درباره‌ی مشکلات واقعی و یا خیالی می‌تواند آنقدر قوی و تکرار گردد که اضطراب آنها را تبدیل به یک تشویق کلنیکی نماید.
شاید بهترین تعریف از اضطراب این است «اضطراب احساسی درونی از برانگیختگی فیزیولوژیکی تشدید شده و تشویق می‌باشد». معنی آن این است که فرد خود را نگران یافته و احساس ناراحتی جسمانی عمومی می‌نماید. مشکلات اضطراب به جامعه‌ی روانشناسی محدود نمی‌شود. اضطراب غیر کلینیکی یا عمومی را اغلب افراد در زندگی روزانه شان تجربه می‌نمایند. انواع عصبانیت‌هایی که قبل از مصاحبه‌های شغلی، امتحانهای مهم و ; تجربه می‌نماییم. از نمونه‌های این نوع اضطراب است.

اضطراب چگونه درمان می‌شود ؟
درمان حالات اضطراب شامل روان درمانی، شناخت درمانی و دارو درمانی می‌باشد. روان درمانی در زمانی که اضطراب بعنوان یک مشکل شناخته می‌شود مؤثرترین راه درمان شناخته شده است. در سال 1998، تحقیقی در امریکا و کانادا انجام گرفت، هدف این تحقیق تعیین ارتباط بین عادت و حالت جسمانی افراد و بهداشت کلی روانی آنها بود. در این پروژه 25 هزار نفر شرکت کردند. در این تحقیق مشخص شد. علائم اضطراب و استرس در افرادی که فعالیت جسمانی کمتری انجام می‌دهند، تأثیر بیشتری دارد.

گروه‌های شرکت کننده در این تحقیق عبارت بودند از:
1- گروه تمرینات ورزشی 2- تمرینات آرام سازی خود زاد (فرایندی که شامل آموزش ریلکس سازی (آرام سازی) عضلات می‌باشد)، 3- با استراحت مطلق در تحقیق شرکت نمودند. بعنوان نمونه در اولین مطالعه هر دو گروه تمرین و گروه آرام سازی به میزان زیادی اضطراب آنها کاهش یافت. بهر حال در این مطالعه، گروه استراحت مطلق هیچ گونه بهبودی را نشان ندادند. بعضی از تحقیقات

دیگر نشان دادند که کاهش اضطراب در نتیجه تمرین‌های ورزشی بسیار طولانی مدت تر از انواع دیگر درمانهای سنتی باقی می‌ماند. و موفقیت دیگر تمرین نسبت به انواع درمانهای دیگر ارزانتر بودن آن است. همچنین فواید بهداشتی دیگری نیز به همراه دارد.
ورزش چگونه با اضطراب می‌جنگد ؟

هر چند توضیحاتی فراوان برای نقش ورزش درمبارزه با اضطراب بیان گردیده است؟ اما توضیح ذیل منطقی تر و قابل قبول تر به نظر می‌رسد.
با کاهش تنش جسمانی در افراد شرکت کننده موجب کاهش اضطراب می‌گردد. کاهش تنش عضلانی با ثبت تغییر امواج مغزی، رفلکسها و تنش عضلانی اندازه گیری می‌شود. این تغییرات جسمانی با گرم شدن بدن بصورت منفعل نیز بدست می‌آید. بخاطر اینکه ورزش موجب گرم شدن

بدن گردیده و گرم شدن بدن نیز منجر به تأثیر آرام سازی قابل اندازه گیری می‌شود، بسیاری از کار شناسان معتقدند این همان علت کاهش اضطراب در افراد شرکت کننده در برنامه‌های ورزشی است.
چه ورزشهایی برای کاهش اضطراب مناسبترند؟
اگر ورزش را وسیله‌ی مبارزه با استرس زاها و اضطراب روزانه انتخاب کنید مهم است بدانید که آیا تعدادی از تمرینات نسبت به بقیه مؤثرترند یا نه. تاکنون محققان انواع وسیعی از تمرینات را برای یافتن پاسخ این سوال مهم بکار برده‌اند. نتیجه قابل ملاحظه این است که انواع تمرینات مختلف مؤثر دیده شده‌اند.
دویدن؟ پیاده روی، دوچرخه سواری و شنا فعالیت‌های جسمانی هستند که اغلب با کاهش اضطراب در افراد شرکت کننده همراه می‌باشند. نکته‌ی جالب توجه این است که این فعالیتها همگام با ریتم طبیعت بوده و شامل استفاده از گروه‌های عضلانی بزرگ می‌باشد. در آزمایش وسیعی یوگا، شمشیر بازی، تمرین با وزنه و شنا را برای مقایسه پتانسیل آنها در کاهش اضطراب بررسی نموده و در این مطالعه یوگا بهترین نتیجه را داد.
یک مثال : ترس فیونا
فیونا فردی آرام و فارغ از هر گونه نگرانی بود درست بعد از یک هفته مراجعه وی به مطب

دندانپزشکی در رفتارش تغییر فاحشی بوجود آمد. در این دوره، در زمانی که باید به مطب می‌رفت، حالتهای عصبی فزاینده‌ای به او دست می‌داد. اکثر صبحها خود می‌پیچید و اغلب دچار هیجان شدید می‌گردید. به خود گفت حتماً دیوانه شده چرا که برای نگرانی علتی وجود ندارد. ولی این عبارات هم به او کمکی ننمود. در حقیقت، درست روزی که آخرین وقت معاینه‌اش بود، به مطب

دندان پزشکی تلفن نموده و اطلاع داد به دلیل بیماری به آنجا نخواهد رفت. در جواب اینکه وقت قبلی کی باشد، فوراً پاسخ داد که باید برنامه خود را مرور نماید و بعداً تماس خواهد گرفت. بعد از طغیان این اضطراب در آن روز، فیونا جدا با خود کلنجار می‌رفت که آیا توان این را دارد که دوباره به مطب دندان پزشک تلفن کند و وقت دیگری بگیرد. به همین علت پزشک خانوادگی خود را ملاقات نمود و در طی ویزیت تعدادی قرص والیوم خواست. پزشک او درخواستش را قبول نکرد و به او

پیشنهاد نمود که ترجیحاً با متخصصی که با این نوع مشکلات سروکار دارد، صحبت نماید. فیونا نتوانست قبول کند که مشکلش آنقدرها هم جدی است، تصمیم گرفت تا وقت ویزیت دیگری از مطب دندانپزشکی بگیرد. متاسفانه هنگامیکه روز تعیین شده فرا رسید، دوباره همان علائم ظاهر گردید. دو ساعت قبل از وقت ملاقات، تلفن را برداشت. سه شماره اول را گرفت سپس دوباره گوشی را روی دستگاه گذاشت. احساس کرد که باید از خانه خارج شود، ژاکتش را برداشته و بیرون زد، در نزدیکی منزل شروع به قدم زدن در پیاده رو قسمت تردد دوچرخه‌ها نمود. با کمال

تعجب فیونا بعد از ده دقیقه پیاده روی، در خود احساس آرامش نمود احساس کرد که دیگر نگرانی در ارتباط با دندانپزشکی ندارد. درحقیقت، زمانی که به آپارتمانش بازگشت اضطراب شدیدش تقریباً از بین رفته بود. در این حال، فیوناسوار ماشین شد از آپارتمان خود خارج گردید و سرقرار خود رفت و بخود قول داد که دفعه‌ی بعد قبل از ویزیت بعدی حتما این کار را انجام دهد.
با چه شدتی و چه مدتی باید ورزش کرد؟

برای رسیدن به فواید مثبت نیازی به تمرین طاقت فرسا ندارید. قبلاً محققان در این زمینه معتقد بودند که برای کاهش اضطراب تمرینات باید با شدتی در سطح متوسط به بالا انجام گیرد. به هر دلیلی تحقیقات اخیر این مطلب را نادرست نشان دادند. برای بدست آوردن اثرات مثبت به تمرین طولانی مدت نیازی نیست. بدین معنی که تقریبا هر کسی می‌تواند زمانی را برای تمرین بیابد.
چنانچه تمرین را از کارهای روزمره زندگی خود قرار دهید، اثرات ماندگار تری را مشاهده خواهید

نمود. تنها یک برنامه تمرینی مداوم توانایی پایین آوردن سطح کلی اضطراب را در شما داشته و شما را در برابر استرس مقاوم خواهد کرد. با توجه به اینکه تمرین در رفع اضطراب می‌تواند بعنوان روش کمکی مورد استفاده قرار گیرد، مهم است یاد بگیرد که تشخیص دهید چه زمانی دچار استرس می‌شوید. بعد از انجام این کار ساده ترین راه‌حل‌ پیاده روی بعد از احساس اضطراب

می‌باشد. بعد از یک صبح کاری بد و یا هنگام درگیری با کارفرما، سعی کنید در ساعت ناهار و یا زمان استراحت به پیاده روی کوتاهی بروید. این روش ساده می‌تواند کمک زیادی نماید، اما بیاد داشته باشید، یاد بگیرید که همواره علائم را به خاطر بسپارید بسیاری از مردم، برای اولین بار وقتی برنامه ورزشی خود را آغاز می‌نمایند، فلسفه هر چه «بیشتر، بهتر» را می‌پذیرند. آنها معتقدند

چنانچه سه جلسه تمرین در هفته خوب است، پس شش یا هفت جلسه در هفته می‌تواند بهتر باشد. متاسفانه موضوع این نیست، اگر اینکه شما به دلایلی غیر از سلامتی (مثل ورزشهای رقابتی یا مسابقاتی برای دوهای عمومی) تمرین می‌نمائید، این جلسات اضافی سطح کلی اضطراب شما را افزایش خواهد داد. بزودی مشاهده می‌نمائد که جلسات تمرینی اضافی عوامل استرس زای دیگری در زندگی پر حادثه قبلی‌تان می‌باشند.

با موسیقی دلخواه خود ورزش نمائد
بعضی از افراد دریافتند که هنگام تمرین با موسیقی دلخواه خود ورزش نمایند، تمرین آنها آرامبخش خواهد بود. دو نوع موسیقی بیشتری پتانسیل را دارند، «موسیقی که برایتان دلپسند بوده» و یا «وسایل مورد علاقه‌تان را داشته باشد» و این دو برای شما آرام بخش خواهد بود. بعضی‌ها به نوعی موسیقی علاقه دارند که زنده باشد و بنابراین آنها را از نگرانی‌هایشان دور نماید. نکته‌ی مهمی که باید بخاطر داشته باشید این است که انواع موسیقی را امتحان نموده و بهترین را انتخاب کنید.

تنوع تمرینی داشته باشید
اگر در هر بار تمرین یکسانی انجام دهید، طبیعی است که نسبت به فعالیتتان احساس دلزدگی و خستگی نمائید به همین علت انواع مختلف فعالیت جسمانی قابل توجهی را در برنامه‌ی خود بگنجانید. این جایگزینی می‌تواند به دو صورت برنامه ریزی شده و اتفاقی انجام گیرد. در این شرایط به شما توصیه می‌کنیم که شنا را به عنوان تمرین جایگزین انتخاب کنید. اگر برای بیرون از منزل تمرینی طراحی کردید، توجه کنید که هوا کاملاً مطبوع و برگ درختان تغییر رنگ داده باشند. در این حال برای قدم زدن و مشاهده مناظر تردید نکنید. تنوع تمرین در دراز مدت موجب کاهش سطح اضطراب شما خواهد شد.

جنبه‌های روانی تمرینات ورزشی
ورزش می‌تواند از کیفیتی اعتباری برخوردار باشد. این باور زمانی بیشتر قدرت گرفت که مشاهده شد بعضی از دوندگان وقتی به هر جهت چند روزی از تمرین باز می‌مانند، نشانه‌هایی از محرومیت را به نمایش می‌گذارند که با محرومیت از داروهای شیمیایی قابل قیاس است. ویلیام گلاسر در کتاب اعتیاد مثبت با بیش از 700 دونده استقامت مصاحبه‌هایی انجام داد تا از این پدیده آگاهی و اطلاعات بیشتری به دست آورد. او به این نتیجه رسید که برای رسیدن به این ماهیت اعتیادی دست کم شش عامل باید رعایت شود.

1 فعالیت جسمانی باید دست کم روزی یک ساعت انجام شود.
2 فعالیت جسمانی باید به طور منظم صورت گیرد.
3 فعالیت باید دست کم به مدت شش ماه دوام داشته باشد.
4 انجام دهنده‌ی تمرین ورزشی باید از کارش لذت ببرد.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر
<   <<   31   32   33   34   35   >>   >