پروژه دانشجویی گزارش کارآموزی کنترل کیفیت در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی گزارش کارآموزی کنترل کیفیت در pdf دارای 201 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی گزارش کارآموزی کنترل کیفیت در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی گزارش کارآموزی کنترل کیفیت در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی گزارش کارآموزی کنترل کیفیت در pdf :

« تاریخچه ایران – ترانسفو »
استفاده از نیروی برق وضعیت جدیدی را در زندگی بشر بوجود آورده است که با توجه به کاربرد و اهمیت ترانسفورماتور ، این استفاده بهتر و مطلوبتر صورت می پذیرد . کارخانجات ایران ترانسفو اولین تولید کننده ترانسفورماتور توزیع و قدرت در ایران می باشند که زیر نظر سازمان های ساتکا و شرکت زیمنس و ترافویونیون آلمان آغاز گردید .

شرکت ایران ترانسفو در سال 1345 با ابتکار وزارت نیرو جهت تولید ترانسفورماتور های مورد احتیاج شبکه های توزیع برق کشور تأسیس مگردید که قسمت عمده سهام را شرکت برق منطقه ای تهران و بانک صنعت و معدن به عهده داشت .

این شرکت در شهر ری اقدام به ایجاد یک کارخانه ترانسفور ماتور سازی نمود و از اواخر سال 1347 تولید ترانسفورماتور فشار قوی تا قدرت KVA 1600 و 330007 را آغاز نمود .
فعالیت تولیدی واحد شهر ری بسیار موفقیت آمیز بود ، به ترتیبی که ظرفیت تولید کارخانه در طول 14 سال از MVA70 در سال 1347 به حدود MVA1700 در سال 1360 یعنی حدود 24 برابر ظرفیت اولیه خود رسید .

با توجه به احتیاجات روز افزون وزارت نیرو ، شبکه برق کشور به ترانسفورماتورهای فشار قوی شرکت در سال 1354 تصمیم به افزایش ظرفیت تولیدی ترانسفورماتورهای توزیع شبکه برقی و ایجاد کارخانه جدیدی به منظور تولید ترانسفورماتورهای قدرت جهت شبکه های برق سراسری کشور اتخاذ نمود .

مواد اولیه این شرکت عمدتاً از خارج تامین می گردد که پس از انجام آزمایشات در آزمایشگاه مواد و تائید قسمت کنترل کیفیت مواد ، وارد انبارهای مواد اولیه می گردند . دفتر طراحی و محاسبات فنی جهت سفارشاتی که از برقهای منطقه ای دریافت مینمایند و مطابق با ساتانداردهای تولیدی می باشند ، نقشه و محاسبات لازمه را تهیه کرد و در اختیار دفتر برنامه ریزی قرار میدهند .

دفتر کنترل و تضمین مرغوبیت بطور مداوم در مسیر تولید قطعات را کنترل و پس از تکمیل در قسمت آزمایشگاه فشار قوی نیز ترانسفورماتور تکمیل شده تحت آزمایشات الکتریکی مختلف قرار گرفته و سپس کنترل نهایی میگردند .

«اصول و طرز کارترانس »
اساس کارترانسفورماتور بر القای جریان الکتریکی استوار است . هنگامی که از داخل یک سیم جریان عبور کند در اطراف آن یک میدان مغناطیسی ایجاد می شود . حال اگر یک هادی در این میدان مغناطیسی طوری حرکت کند که خطوط قوای میدان را قطع کند در این هادی نیروی محرکه ای ایجاد می شود .
به همین اساس یک ترانس ساده یک فاز از یک هسته که از جنس آهن خالص است و دو سیم پیچ اولیه و ثانویه تشکیل می شود . حال اگر سیم پیچ اولیه به جریان متناوبی وصل گردد در اثر عبور این جریان متناوب یک میدان مغناطیسی متغیر در هسته ایجاد می شود و این نیروی محرکه جریانی در مدار تولید می کند که این جریان در سر مدار ثانویه ولتاژ متناوبی را ایجاد می کند .

بر طبق آنچه که گفتیم اساس ساختمان یک ترانس بر یک هسته و دو سیم پیچ استوار می باشد . در ترانس های سه فاز ساخت کارخانه نیز هسته از ورق آهن مخصوص حاوی سیلیسیم با شبکه کریستالی منظم و سیم پیچ ها از مس الکترولیت می باشند .
«نحوه تولید ترانسفورماتور»

تولید ترانسفورماتور در کارخانه ایران – ترانسفو از نوع تولید کارگاهی می باشد . قطعات مختلف ترانس در کارگاههای مختلف به طور جداگانه تولید شده و سپس در قسمت مونتاژ به هم مونتاژ می شوند و ترانس کامل از خط خارج می شود .

از کارگاههایی که به عنوان کارگاههای اصلی کارخانه به شمار می روند میتوان کارگاه تولید ورق هسته و هسته چین بخش تولید سیم پیچ ها ، بخش مخزن سازی ، کارگاه آهنگری و سالن مونتاژ را نام برد . البته بخش خدمات تولید نیز باید قطعات فرعی لازم را تولید نماید تا امکان ساخت فراهم آید .

نحوه انجام کار بدین ترتیب است که ورقهای آهن حاوی سیلسیم به ضخامت mm0.3 که به صورت رول و با عرضهای متفاوت می باشند توسط پرس اشتانس بریده و شکل می یابند و سپس در روی میزهای مخصوص چیدن هسته ، هسته بدون سر ، چیده می شود . در همین زمان سیم پیچ ها در سه نوع لایه ای ، کلافی و حلقه ای برای سیم پیچ ها فشار قوی به صورت استوانه ای از سیم تخت برای سیم پیچ های فشار ضعیف پیچیده می شوند و سپس توسط عایق های فیبری بر روی هم با فشار معین مونتاژ می شوند و برای قرار گرفتن در روی هسته ها به سالن مونتاژ هدایت می شوند .

سالن آهنگری برش و سوراخ کاری و تمیز کاری قطعات آهنی بدنه ترانس ، پایه ها ، وان و غیره را انجام میدهد و قطعات فوق را برای ساخت مخزن ترانس به بخش ساخت مخزن هدایت شده و در آنجا بسته به ترانس ، بدنه مخصوص برای آن ساخته مطالعه شود در سالن مونتاژ اولیه ، سیم پیچ ها بر روی هسته های بدون سر قرار گرفته و سر چینی انجام می شود و سپس عملیات اتصال سیم ها و اتصال کلید تنظیم ولتاژ انجام می گیرد تا قسمت موثر ترانس (اکتیوتایل) حاضر گردد .
سپس ترانس برای گرفتن آب موجود در قطعات عایق آن در داخل کروه های خلاء قرار گرفته و خشک میوشد و در انتها قسمت اکتیوتایل پس از خروج از کوره بلا فاصله در مخزن از پیش ساخته شده قرار گرفته و به داخل کوره های روغن زنی هدایت یمشود .

در این کروه ها روغن خنک کننده ترانس با ایجاد خلاء به داخل ترانس فرستاده میشود و سپس بعد از پر شدن ترانس از روغن ، ترانس از کوره خارج شده و در آزمایشگاه فشار قوی برای کنترل سلامت و مرغوبیت ترانس آزمایشاتی بر روی آن انجام می گیرد .
سپس ترانس رنگ خورده و تابلوی مشخصات و مرغوبیت آن در صورت سفارش وسایل اضافی بر روی آن نصب میشود و به انبار موقت ترانسها هدایت میوشد .
«بخش عایقکاری »

اولین بخش مورد بازدید ، بخش عایقکاری است . در این بخش کلیه قطعات عایق ترانس تولید میشوند . از قطعاتی که در این بخش تولید میوشد میتوان رینگ ، عایق همسوار کننده ، طبقات انشعابی کانال ذوزنقه ، نوار کانال دار ، لوله عایق ، کاغذ پلیسه ، واشر پولک دار ، واشر ساده ، کانال چوبی ، چوب اتصال سر فازها را نام برد .

«بوبین پیچی ترانسفورماتورهای قدرت »

آزمایشگاه مواد :
آزمایشگاه شیمی ، مواد یکی از ارکان اساسی شرکت ایران تراسنفو میباشد که قسمت اصلی تضمین مرغوبیت در آن انجام میشود .
جنس ورودی به شرکت ایران ترانسفو در دو مرحله قبل از تخلیه در انبار ورود به سیستم تولید و مصرف مورد بررسی و آزمایش قرار می گیرد .
در برگه های مخصوصی ابتدا نام جنس مورد نظر ، سپس شماره سفارشی نوشته میوشد . برای هر کالا و جنسی در شرکت یک شماره به خصوص وجود دارد که با آن از اجناس دیگر متمایز می گردد . سپس مقدار بار نامه و مقدار واقعی جنس دریافت شده مشخص میشود .

در آزمایشگاه جنس ورودی (به صورت نمونه تحویل داده میشود) از نظر استاندارد های شرکت مورد آزمایش قرار می گیرد و اگر شرایط و معیارهای مورد نظر را جواب بدهد حد تائید زده شده و به قسمت انبار فرستاده میشود .
در انبار جنس از نظر ابعاد ، شکل ظاهری ، خرابی های احتمالی مورد بررسی قرار می گیرد و اگر شرایط معیارهای مورد نظر تائید نشود و در صورت خرابی جنس از 25% بیشتر باشد به شرکت تحویل دهنده گزارش شده و اگر کمتر از این مقدار باشد مورد تائید قرار می گیرد .
برای هر وضعیت مطلوب یا نامطلوب کد مشخص A یا B به ترتیب استفاده میشود اگر نمونه تحویل داده شده از نظر مرغوبیت مطلوب نباشد جنس به انبار فرستاده نشده بلکه به شرکت تحویل دهنده باز پس داده میشود و وارد سیستم تولید شرکت نمی گردد .

مواد مورد آزمایش در آزمایشگاه شیمی مواد عبارتند از :
روغن ترانسفورماتور به عنوان عایق ، لاستیک به شکل انواع واشرها ، رنگ و ضد زنگ به عنوان پوششی و محافظ ، سیم با عایق لاکی و کاغذی مورد مصرف در قسمتهای مختلف ترانس ، فیبر استخوانی ، صفحات آهنی انواع میله گرد و پارچه مصرفی برای روپوش کارگران و ; .

« آزمایشگاه شیمی مواد »

فصل دوم
روغن

مقدمه :
روغن تراسنفورماتوریکی از مشتقات نفتی است . روغن پایه بطور کلی یک ماده ئیدروکربنی می باشد . از پالایش یک برش نفتی مناسب روغن تراسنفورماتور بدست می آید . روغن تراسنفورماتور موارد مصرف کاملاً اختصاصی دارد و همه ساله مقدار قابل توجهی از آن در تأسیسات صنعت برق کشور و بخش توزیع به مصرف می رسد .
کاربرد این روغن به عنوان یک عایق الکتریکی و یک سیال خنک کننده ترانسفورماتور و دژنکتور می باشد . این روغن از جمله روغنهای وارداتی به کشور می باشد که سالیانه مبلغ قابل ملاحظه ای به واردات آن اختصاص داده می شود .

بنابراین برسی ، شناخت و کاربرد صحیح روغن در ترانس های توزیع به منظور بهره برداری بهینه از این نوع تجهیزات گران قیمت در شبکه توزیع از اهمیت خاصی برخوردار است . در حال حاضر کاربرد روغنهای نفتی به عنوان عایق الکتریکی متداول است .
التبته شرایط روغنهایی که بدین منظور بکار برده می شوند کاملاً استثنایی است و به آنها روغنهای عایق اطلاق میوشد . فساد روغن ها در اثر اکسیداسیون خواص عایقی آنها را کاهش می دهد و از این نظر عملیات پالایش روغنهای عایق به صورت دقیقتری صورت می گیرد .

بطور کلی روغنها بر حسب خواص و شرایطی که در سرویس از آنها انتشار می رود انتخاب و بکار برده می شوند .
تجزیه و تحلیل این خواص و شرایط سرویس ، شناخت روغن و انتخاب مناسب آنرا میسر می سازد .
انواع روغنها :

بطور کلی روغنها بر حسب کارکرد به دو گروه تقسیم مطالعه شوند :
– روغنهای موتور مانند : روغن موتورهای درون سوز ، اتومبیلهای سواری و باری و غیره
– روغنهای صنعتی مانند : روغنهای جعبه دنده ، روغنهای توربین ، کمپرسور و ترانسفورمر و غیره .
بر حسب شرایط سرویس ، روغنهای موتور و روغنهای صنعتی فرق خواهند داشت و ویسکوزیته رنگ و نقطه ریزش عوامل اصلی متمایز کننده انواع مختلف آنها می باشد .
معمولاً روغنهای موتور با درجه ویسکوزیته (برحسب درجه SAE) و هر کدام از روغنهای صنعتی با ویسکوزیته و شرایط سرویس مشخص و طبقه بندی می شوند .

جدول (1) انواع روغن های موتور روغن های صنعتی و مشخصات آنها را نشان میدهد (ص 21)
روال ساخت انواع روغن ها :

روغنهای موتور و یا روغنهای صنعتی از فرمولبندی روغنهای پایه و با استفاده از مواد افزودنی ساخته یم شوند . انواع روغنهای پایه از تصفیه برشهای خام روغن بدست می آیند . جزء برش روغن (LUBE FRACTION) از عملیات تقطیر نفت خام در فشار آتمسفریک بدست می آید .
دامنه آن از نقطه جوش (650OF) و ویسکوزیته (40 SSU at 100OF) شروع شده و همه اجزای سنگین تر نفت خام را شامل می گردد و بر حسب نوع نفت خام در حدود (0-30%) آنرا تشکیل می دهد .

از تقطیر مجدد و تفکیک جزء برش روغن ، تحت خلاء و یا به کمک بخار آب ، برشهای روغن (LUBE CUTS) بدست می آیند که بر حسب ویسکوزیته مرتب می شوند . مشخصات این برشها نیز به نوع نفت خام بستگی دارد و وسکوزیته آنها را تا حدودی با عملیات تقطیر میتوان کنترل کرد .
تصفیه برش روغن بعد از عملیات تقطیر ، برای تهیه روغن پایه در اغلب موارد ضروری است .
به عنوان مثال برشهای روغنهای (پایه پارافینیک) باید موم گیری شوند و برش های (پایه نفتینیک ) دارای مواد اسفالتی زیادتری هستند .
اغلب برش های روغن حاوی مقادیر قابل توجهی موم و اسفالت هتسند (پایه حد واسط) ، بنابراین نوع و حدود عملیات تصفیه به مشخصات برشهای روغن و مشخصات روغن پایه مورد نظر بستگی دارد .

ذر گذشته روغنهای پایه با استفاده از نفتهای خام پایه پارافینیک و حد واسط به روال عملیات ساده تقطیر و موم گیری تهیه می گردد و حد عملیات تصفیه بعد از عملیات تقطیر به تصفیه با اسید سولفوریک و خاک فعال محدود می شد .

روغنهای پایه با ویسکوزیته کمتر از (650 SSU at 100OF) از تقطیر مجدد بدست می آیند . ته مانده عملیات تقطیر مجدد نفت های خام (پایه پارافینیک )، پایه روغن سنگین تیره محسوب می شد و از موم گیری و فیلتراسیون آنها روغنهای پایه سنگین با ویسکوزیته ای در حدود (100 SSU , 210OF) از تقطیر مجدد بدست می آند . ته مانده عملیات تقطیر مجدد نفت های خام ( پایه پارافینیک ) ، پایه روغن سنگین تیره محسوب می شد و از موم گیری و فیلتراسیون آنها روغنهای پایه سنگین با ویسکوزیته ای در حدود (100 SSU , 210OF) بدست می آید . (Bright Stock).

امروزه با پیشرفت تکنولوژی عملیات پالایش و ساتفاده از روشهای تصفیه با حلال و هیدروژ ، تهیه اغلب روغنهای پایه ، از انواع نفت های خام ممکن گردیده است . به عنوان مثال برش (B.S) از نفت های خام مختلف به کمک تصفیه با حلال (اسفالت گیری به کمک حلال مناسب ) به سادگی تهیه می شود .
ترکیب عملیات پالایش با توجه به اصول اقتصادی و راندمان تولید محصول نهائی مشخص می گردد و روغنهای پایه بر حسب اندیس ویکسوزیته در سه گروه (LVI ، MVI HVI ,) تقسیم بندی و انواع هر گروه نیز بر حسب ویسکوزیته مشخص می شوند .
ترکیب شیمیایی روغن ها :

اگرچه کوشش بسیاری برای تشخیص انواع ترکیبات نفتی به عمل آمده و تعادی از آنها نیز مشخص شده اند ، با افزایش وزن مولکولی ترکیب عملاً اگر تعداد کربن های مولکول بیش از 9 تا 18 کربن بر حسب ساختمان ترکیب باشد ، جدا کردن و شناسایی کامل آنها از برشهای نفتی سیار دشوار است . بنابراین نوع ترکیبات روغن ها ، بر حسب جزء گروههای مختلف هیدرو کربن های تشکیل دهنده آنها بیان می شوند .
به طور کلی ترکیبات موجود در برش های روغن را میتوان به صورت زیر خلاصه کرد :

برش روغن

بررسی ترکیب و ساختمان شیمیایی دقیقتر برش های روغن توسط روش های اسپکترومتری جرمی و اسپکتروسکوپی با مادون قرمز که در نتیجه تعداد اتم های کربن در حلقه اشباع و غیر اشباع و شاخه پارافینی مولکولهای روغن مشخص می شود ، میسر است .

ترکبات اشباع شده خطی مومی شکلند و برای مواردی که مصرف روغن در درجه حرارتهای پائین مورد نظر است، باشد از آن جداش وند . اندیس وسکوزیته ایزوپارافین ها بیشتر است ، بنابراین برای روغن هایی که به منظور روانکاری بکار برده می شوند ، مناسب هستند . این دو موضوع در مورد سیکلوپارافین ها نیز صادق اند . بدین معنی که اولاض در موردهای پارافینی ، ترکیباتی از سیکلو پارافین های تک حلقه ای با شاخه جانبی طویل مشاهده شده است .

ثانیاً هر چه تعداد حلقه در مولکول روغن کمتر بوده و تعداد شاخه های جانبی بیشتر باشد ، اندیس ویکسوزیته آن بیشتر خواهد بود .
ترکیبات مرکب با حلقه های آروماتیکی (که عمدتاً هیدروکربن های گوگرد دار و نیتروژن دار برشهای روغنی را تشکیل می دهند)، ترکبات فعالی هستند و بر روی دوام روغن تاثیر منفی میگذارند . هیدروکربن های اکسیژن دار که بیشتر به صورت اسیدهای نفتینیک هستند ، موجب خورندگی می شوند

.
در تصفیه روغن ها ، نظر کلی بر حذف کامل اینگونه ناخالصی ها بوده و طی عملیات تصفیه روغن ، از آن جدا می شوند . بنابراین میتوان گفت که روغن تصفیه شده عمدتاً از هیدروکربن های اشباع شده حلقوی و به مقدار کمتری نیز از هیدروکربن های مرکب آروماتیکی تک حلقه ای تشکیل گردیده است .
ارزیابی خواص برشهای روغن :

خواص فیزیکی و شیمیایی روغن به ساختمان شیمیایی هیدروکربن های تشکیل دهنده آن بستگی دارد . به طوری که قبلاً ذکر شد درصد و نوع ترکیبات و به همین ترتیب خواص برش های روغن بر حسب نوع نفت خام تغییر می کند .
با عملیات پالایش نیز می توان درصد برخی از ترکیبات را در روغن کنترل کرد اما اثر اینگونه عملیات بر روی خواص روغن محدود و نسبی است . جدول (2) اندس ویکسوزیته ترکیبات اشباع شده و ترکیبات آروماتکی نفت های خام مختلف را نشان میدهد . (ص22)

بطوری که ملاحظه می شود از نفت خام ( با پایه نفتینیک) نمی توان روغنی با اندیس ویکسوزیته بیشتر از هفتاد تهیه کرد .
روغن ها را نیز میتوان تا حدودی بر اساس پایه نفت آنها ارزیابی نمود و چون هیدروکربن های تشکیل دهنده روغنها نوعاً سیکلو پارافینیک هستند ، بررسی آنها بر حسب پایه نفتی در صورتی مفهوم صحیح خواهد داشت که در نظر داشه باشیم که پایه نفتی نمایانگر جزئ شاخه زنجیری و یا جزء حلقوی در مولکول هیدروکربن می باشد . روغن های با پایه پارافینیک طبیعتاً اندیس ویکسوزیته بیشتری دارند . روغن های با پایه نفتی با اندیس ویکسوزیته کمتر و نقطه ریزش پائین تر مشخص می وشند و نسبت به گازها و محصولات احتراق خود قابلیت جذب بیشتری دارند .

روغن های با پایه نفتینیک دارای باقیمانده کربن کمتری بوده و نقطه اشتعال آنها پائن تر است و نسبت به روغن های با پایه پارافینیک فراریت بیشتری دارند .
ویسکوزیته آنها نسبتاً بالاست ولی چون حاوی مولکولهای کریستالی نیستند کاربرد آنها در برخی موارد سهل تر است .
جدول (3) اثر درصد و نوع ترکبات روغن را بر روی برخی از خواص آنها نشان می دهد .
روغن ترانسفورماتور :

روغن ترانسفورماتور به عنوان یک سیال عایق الکتریکی و یک ماده عامل انتقال حرارت در ترانسها و دژنکتورها و نیز برای فرو نشاندن جرقه الکتریکی ، بخصوص در دژنکتورها ، بکار برده می شود . یک سیال عایق ایده آل باید غیر ویسکوز بوده و قابلیت مقاومت الکتریکی و استقامت الکتریکی زیادی داشته باشد .
سیالات عایق اغلب ترکیبات هیدروکربنی هستند . از سیالات متعددی که در دسترس قرار دارند ، قابلیت مقاومت الکتریکی زیاد روغن های نفتی ، کاربرد آنها را به عنوان عایق مطلوب مورد توجه قرار داده است .

قابلیت مقاومت الکتریکی آب مقطر ( ) و یک روغن نفتی حدود ( ) می باشد .
هیدروکربن های سنتتیک نیز در مواردی به عنوان یک ماده عایق بکار برده می شوند . تهیه اینگونه مواد مستلزم صرف هزینه بسیار زیادی است ولی به علت تمایل روغن های نفتی به اکسیداسیون ، امکان استفاده از مواد عایق سنتتیک در ترانسفورمرها بطور روز افزونی طرف توجه قرار دارد.

رابطه نزدیکی مابین شرایط روغن و شرایط سرویس و قابلیت آن در سرویس وجود دارد . قبل از انتخاب روغن باید شرایط سرویس را بررسی نمود .
طراحی سیستم ، عملیات واحد و نحوه نگهداری آن بر روی شرایط سرویس اثر می گذارد و مهمترین شرایط سرویس موثر بر روی خواص و شرایط روغن عبارتند از :
تغییرات درجه حرارت ، بار سیستم ، مواد ساختمانی تجهیزات سیستم ، آلودگیها و ناخالصی هایی که برای روغن ممکن است و بالاخره امکان حضور هوا و نفوذ آن در سیستم روغن .
جدول (1) خواص فیزیکی ، موارد استعمال و مشخصه عمده انواع روغن های نفتی را نشان میدهد .

کاربرد روغن در ترانسفورماتور
خواص روغن :
بطور کلی دلایل اصلی بکار بردن روغن ها در ترانسفورماتورها را می توان به صورت خلاصه زیر بیان نمود :
الف- عایق کاری الکتریکی
ب- کنترل درجه حرارت داخلی ترانس و انتقال حرارت

ج- جلوگیری از خوردگی مواد عایق و قسمتهای فلزی ترانسفورماتور
د- طول عمر زیادتر و تضمین پایداری شیمیایی برای ترانسفورماتور
ه- آببندی و جمع آوری و حمل مواد ناخالصی ناشی از کارکرد به خارج از محیط سیستم

و- خاموش کردن جرقه الکتریکی
قبل از معرفی استانداردهای متداول در جهام و تعریف این خصویات شیمیائی و الکتریکی روغن های ترانس ، وظایف یک روغن خوب را به عنوان یک سیال عایق و یک ماده انتقال دهنده حرارت که به نحو احسن انجام وظیفه می کند ، عبارتند از :
الف – استقامت دی الکتریک (یا ولتاژ شکست ) بالا

ب- ویسکوزیته کم
ج- قابلیت انتقال حرارت خوب
د- نقطه ریزش یا سیلان پائین
ه – نقطه اشتغال بالا
و- تمایل به اکسیداسیون و تشکیل لجن کم

ز- ضریب تلفات عایق (tags) پائین
ی- میزان تغییرات خواص و درجه حرارت بالا کم

استانداردهای روغن های عایق :
بر حسب شرایط سرویس اشاره شده در فوق روغن تراسنفورماتور و دژنکتورها باید دارای خصوصیات استاندارد باشند .
علاوه بر استاندارد بین المللی برق IEC که مبنای استناد در این جزوه است ، استانداردهای متداول دیگری نیز وجود دارند که عبارتند از : استاندارد آلمان VDE ، استاندارد بریتانیا BS استاندارد آمریکا ASTM و استاندارد جنرال الکتریک GEC در ضمیمه I- ج جدول این استاندارد ها برای یک نمونه سنجش درجه عایقی و مقایسه آنها آورده شده است .
جدول (4) مشخصات روغن ترانسفورماتور براساس استاندارد IEC و جدول (5) مشخصات روغن تراسنفورماتور براساس استاندارد BS را نشان می دهد .

ار نظر درجه بندی روغن ، روغنهای ترانسفورماتور بر حسب ویسکوزیته (چسبندگی جنبشی) به سه نوع کلاس I و کلاس II و کلاس III تقسیم می شوند . مشخصات روغن تراسنفورماتور بر اساس استاندارد IEC-269 در جدول (4) آمده است .
«مشخصات روغن تراسنفورماتور»
خواص فیزیکی روغن :
از مشخصات گفته شده در جداول استاندارد ، آزمایشهای مربوطه به طبیعت فیزیکی روغن عبارتند از :
ویسکوزیته (چسبندگی جنبشی یا غلظت)، نقطه اشتعال در محیط بسته ، دانسیته (یا چگالی) و نقطه ریزش می باشند .

ویسکوزیته روغن :
از مشخصه های روغن های خوب کمتر بودن ویسکوزیته ( یا درجه چسبندگی جنبشی) آن است زیرا هر چقدر ویسکوزیته کمتر باشد روغن براحتی می تواند به عنوان یک سیال انتقال دهنده حرارت انجام وظیفه نماید .

با توجه به اینکه جابجایی روغن در انتقال حرارت بسیار موثر است (بطوری که حتی گاهی برای این منظور از پمپ و سیر کولاسیون روغن در ترانس های بزرگ استفاده می شود ) حرارت تولید شده در داخل ترانسفورماتور بوسیله انتقال و جابجایی روغن از عایقهای جامد نزدیک هسته به روغن عایقی منتقل شده و این سیلان روغن می باشد که قادر است هر چه زودتر این حرارت را به سطح خارجی ترانس رسانده و یا در رادیاتورها بوسیله تبادل حرارت ترانس را خنک کند .

عامل تعیین کننده در این عمل مقدار ویسکوزیته یم باشد . هر چقدر ویسکوزیته کمتر باشد این فرآیند براحتی انجام می شود .
ویسکوزیته بوسیله لوله شیشه ای شکل مدرج بنام ویسکومتر اندازه گرفته می شود . درجه حرارت محیط بر روی تعیین درجه غلظت تاثیر بسزایی دارد . لذا برای تعیین ویسکوزیته در دمای 20 به عنوان مبنا مدنظر قرار می گیرد .

هخمانطوری که در جدول استاندارد شماره (5) ملاحظه می شود روغنهای ترانس در استاندارد IEC بر حسب ویسکوزیته به دو گروه اصلی بنام های «کلاس I» و «کلاس II» تقسیم می شوند . تغییرات ویسکوزیته این دو گروه بر حسب تغییرات دما در شکل زیر نشان داده شده است .

شکل (1) . منحنی تغییرات ویسکوزیته بر حسب دما

انتخاب هر یک از این دو دسته از روغن ها به نسبت زیادی به شرایط آب و هوایی محل استفاده از روغن در ترانس ها بستگی دارد . در منطقه آذربایجان به علت سردی هوا روغن کلاس II مورد استفاده قرار می گیرد که دارای نقطه ریزش پائین تر و ویسکوزیته کمتر می باشد .
نقطه اشتعال در محیط بسته

درجه حرارتی که در آن گازهای جمع شده در بالای روغن شعله ور می گردد را نقطه اشتعال گویند . برای جلوگیری از تلفات اضافی روغن توسط تبخیر ، نقطه اشتعال باید ثابت نگهداشته شود . به منظور رعایت اصول ایمنی نقطه اشتعال روغن باید بالا در نظر گرفته می شود .
البته چون درجه حرارت روغن در زمان سرویس و بهره برداری خیلی پائین تر از نقطه اشتعال مجاز می باشد اختلاف کوچک در مقدار نقطه اشتعال اهمیت چندانی نخواهد داشت .
نقطه اشتعال روغن در محیط بسته توسط دستگاهی بنام «پنسکی – مارتن» اندازه گیری می شود .
دانسیته یا چگالی :

باید با شرایط محیط بهره برداری ترانسفورماتور متناسب باشد . بنابر استاندارد IEC مقدار حداکثر دانسیته در دمای oc20 مقدار 895/0 گرم بر سانتی متر مکعب می باشد .
نقطه ریزش :
یا حداقل درجه حرارت خمیری شدن روغن در مناطق سردسیر مانند آذربایجان باید دارای مقدار مناسب باشد و به حد کافی پائین در نظر گرفته شود . نقطه ریزش کمترین درجه حرارت است که در آن می توان روغن جاری شود ، بطوری که در مواردی که سیستم از سرویس خارج می شود و شرایط محیط نیز سرد باشد هیچگونه امکان یخ زدن روغن نباشد .
برای اکثر نقاط ، نقطه ریزش oc30- انتخاب می شود .

خواص الکتریکی روغن ترانسفورماتور :
گروه دیگر از مشخصات روغن مربوطه به آزمایش های الکتریکی روغن می باشد که استفاده روغن به عنوان عایق خوب را مشخص کرده و علاوه بر آن شرایط فیزیکی روغن را تعیین می نماید . تحمل الکتریکی روغن بطور خیلی زیاد تحت تأثیر ناخالصی های موجود در روغن می باشد .
بنابراین خواص الکتریکی روغن باید بطور مرتب آزمایش شود . این مشخصات عبارتند از :
استقامت دی الکتریک ، ضریب تلفات عایقی (یا تانژانت دلتا)، و مقاومت مخصوص .
استقامت دی الکتریک یا ولتاژ شکست عایقی :

برای استفاده از روغن ترانسفورماتور به عنوان عایق بایستی عاری از رطوبت و ذرات معلق ناخالصی ها باشد .
پائین آمدن مشخصه دی الکتریک ناشی از رطوبت و اجسام خارجی باعث کم شدن ولتاژ شکست عایقی روغن میشود .
استقامت دی الکتریک مهمترین مشخصه الکتریکی روغن محسوب م شود . بنابراین روغن باید عاری از هر گونه ناخالصی و بویژه آب باشد . اصطلاحاً به روغن تمیز (رطوبت زدا شده ) و تصفیه شده روغن «خشک » گفته می شود .

روغن نو به دلایل پالایش دقیق آن تقریباً عاری از آب و ناخالصی ها است و از این جهت نگهداری آن اهمیت ویژه ای دارد . ناخالصی ها عمدتاً می توانند شامل ؛ پوسته های فاسد شده پوشش تانک روغن ، ذرات فیبر و کاغذ عایقی ، ذرات روغن فاسد شده در سرویس و ; باشد .

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی تحقیق مبانی سیستمهای راهگاهی و تغذیه گذاری (چدن ه

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی تحقیق مبانی سیستمهای راهگاهی و تغذیه گذاری (چدن ها ) در pdf دارای 31 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی تحقیق مبانی سیستمهای راهگاهی و تغذیه گذاری (چدن ها ) در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی تحقیق مبانی سیستمهای راهگاهی و تغذیه گذاری (چدن ها ) در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی تحقیق مبانی سیستمهای راهگاهی و تغذیه گذاری (چدن ها ) در pdf :

بخشی از فهرست پروژه دانشجویی تحقیق مبانی سیستمهای راهگاهی و تغذیه گذاری (چدن ها ) در pdf

فهرست
مقدمه
فشار و سرعت در راهگاههای فرعی
محاسبات سیستم‌های راهگاهی
اجزا سیستم راهگاهی
راهگاه باریز
راهگاه اصلی
مراحل طراحی یک سیستم راهگاهی فشاری
سیستم راهگاهی با سطح جدایش عمودی
روش راهگاه گذاری در ریخته گری چون با گرافیست
ریخته گری دستی با استفاده از سیستم راهگاهی
معایب مربوط به سیستم راهگاهی و روشهای رفع آنها

دارا بوده و اندوخته‌های علمی و تجربی درباره آنها نیز بسپارند.
برای آنان که در ارتباط مستقیم و غیر مستقیم با ساخت قطعات چدنی هستند این احساس وجود دارد که چدن ریز در مقایسه با دیگر فلزات ریختگی روش ساده‌ای است. چنانچه این موضوع نیز واقعیت داشته باشد ، بهرحال تولید قطعات ریختگی چدنی با کیفیت سطحی خوب و با حداقل معایب انقباضی داخلی و خارجی آنقدرها هم ساده نخواهد بود.
کیفیت هر محصول تولید ریشه در نیاز و فرهنگ آن جامعه دارد. کشوری که متکی به سیستم حمل و نقل دستی است، می‌تواند قطعات ریختگی با کیفیت نازل را پذیرا باشد، در حالیکه در سیستم‌های حمل و نقل ماشینی که قطعات تحت شرائط فیزیکی و مکانیکی حساس قرار می‌گیرند، بحث‌های مربوط به کیفیت متالوژیکی مذاب و بررسی رفتاری قطعات تحت عوامل دینامیکی – محیطی نیز مطرح می‌گردند. افزایش سرعت سیستم‌های حمل و نقل نظیر صنایع هواپیمائی، مسائل نو دیگری نظیر عمر قطعات تحت شرائط دینامیکی بحرانی در درجات حرارتی بالا و پائین و در محیط‌های خاص را مطرح می‌سازد. همچنین حضور استانداردهای ملی در هر کشوری بمنظور حفظ منافع جامعه و صرفه جویی در مصرف منابع طبیعی کشور نیز از عوامل تعیین کننده تعریف مشخصه‌های قطعات صنعتی می‌باشد. برای مثال اگر چه در گذشته دریچه‌های آب را از چدنهای خاکستری می‌ساختند، امروزه به دلایل ایمنی عابرین این نوع قطعات را از چدن با گرافیت کروی می‌سازند.


فشار و سرعت در راهگاههای فرعی
بطور کلی دو نوع سیستم راهگاهی از نظر فشار روی مذاب و سرعت جریان مذاب وجود دارد.
سیستم فشاری و سیستم غیر فشاری. ویژگی سیستم فشاری آن است که سرعت سیلان مذاب در راهگاه فرعی طبقه رابطه و بر مبنای کل ارتفاع فرواستاتیکی مذاب در قالب تعیین می‌شود، در حالی که در سیستم غیر فشاری عامل تعیین کننده این سرعت ارتفاع مذاب در راهگاههای فرعی می‌باشد که کاملاً مذاب پرنباشند. از طرف دیگر سیستم راهگاهی را هنگامی فشاری می‌گویند که کنترل میزان مذاب ورودی به محفظه قالب توسط سطح مقطع بین راهگاه اصلی و همه راهگاههای فرعی انجام گیرد. در این سیستم مجموع سطوح مقاطع راهگاههای فرعی کمتر از سطح مقطع بارریز می‌باشد.
در سیستم غیرفشاری کنترل میزان مذاب ورودی به محفظه قالب توسط سطح مقطع تحتانی راهگاه بارریز و قسمتی از راهگاه اصلی که در مجاورت راهگاه بارریز قرار دارد انجام می‌گیرد. در این سیستم مجموع سطوح مقاطع راهگاه‌های فرعی از سطح مقطع راهگاه بارریز بیشتر بوده و در نتیجه فشار مذاب در راهگاه بارریز گرفته می‌شود.
با توجه به آنچه که در فوق گفته شد، طبق رابطه برنولی در سیستم فشاری ، فشار روی مذاب در راهگاههای فرعی بایستی فشار آتمسفر باشد. به بیان دیگر فشار اضافی روی مذاب موجود در راهگاه فرعی اعمال نشده یعنی راهگاههای فرعی غیر فشاری هستند.
در عمل این شرائط هنگامی تحقق می‌یابند که ارتفاع فرواستاتیکی کوتاه باشد. در غیر اینصورت مذاب در حال جریان در تحت فشاری بیشتر از فشار آتمسفر بوده رابطه اما سرعت جریان مذاب در راهگاه فرعی کمتر از مقداری است که در سیستم فشاری معمولی می‌باشد.
مطالعات تجربی آزمایشگاهی نشان داده‌اند که رابطه برای هر سیستم راهگاهی معتبر نیست. حداقل ارتفاع راهگاه فرعی از مقدار اشاره شده در این رابطه معمولاً بیشتر می‌باشد. همچنین این مقدار بستگی به شکل، محل قرار گرفتن راهگاه فرعی و دیگر متغیرها دارد.
مشخص کردن نوع سیستم راهگاهی از طریق مشخصات فشار موجود در سیستم گمراه کننده می‌باشد. بطور کلی هنگامی سیستم را غیر فشاری می‌گویند که کنترل مذاب در سیستم راهگاهی بوسیله راهگاه بارریز / راهگاه اصلی انجام گیرد، در حالی که در سیستم فشاری این مهم بوسیله راهگاه فرعی / راهگاه اصلی انجام می‌پذیرد.

محاسبات سیستم‌های راهگاهی
طراحی و محاسبات سیستم‌های راهگاهی بدون آشنائی به مبانی فیزیک و متالوژی چنانچه غیر ممکن نباشد حداقل بسیار مشکل است. لذا علاوه بر مطالعه بخش اول این کتاب، آشنائی با اصول سیستم‌های راهگاهی و تغذیه گذاری در منابع مراجعه آمده‌اند نیز ضروری می‌باشد.
مطالب ارائه شده در بخش‌های آتی براین فرض قرار دارند که خواننده آشنائی با اصول فوق را بهمراه دانش اولیه مبانی متالوژی و ریخته‌گری چدنها دارا می‌باشد. همچنین ذکر این نکته ضروری است که اگر چه طراح قطعات ریختگی با آشنائی با اصول ارائه شده در این کتاب می‌تواند نوع سیستم راهگاهی و تغذیه گذاری مناسب برای قطعات مورد نظر خود را انتخاب کند، معهذا دستیابی به بهترین طرح ممکن با توجه به تکنولوژی تولیدی انتخاب شده، نوع چدن و متغیرهای دیگر ریخته گری نیاز به کوشش، ممارست و تجربه دارد. لذا توصیه می‌گردد که طراح قطعات قبل از انجام محاسبات لازم، ابتداء وقت کافی برای تهیه اسکیس طرح‌های مختلف راهگاهی و تغذیه برای هر قطعه (یا سری قطعات در قالب گیری ماشینی) اختصاص داده و پس از بررسی معایب و محاسن هر طرح نسبت به انتخاب طرح نهائی اقدام کند.
در روش قالب گیری ماشینی مواردی دیده شده که برای پرهیز از مخارج زیاد تهیه تعدادی مدل مشابه، قطعات با اشکال مختلف را روی یک صفحه مدل قرار می‌دهند. این عمل (به استثناء موارد خاص) توصیه نمی‌گردد زیرا تنوع قطعات ریختگی در یک قالب طراحی سیستم راهگاهی و تغذیه برای هر قطعه (یا سری قطعات در قالب گیری ماشینی) اختصاص داده و پس از بررسی معایب و محاسن هر طرح نسبت به انتخاب طرح نهائی اقدام کند.
در روش قالب گیری ماشینی مواردی دیده شده که برای پرهیز از مخارج زیاد تهیه تعدادی مدل مشابه، قطعات با اشکال مختلف را روی یک صفحه مدل قرار می‌دهند. این عمل (به استثناء موارد خاص) توصیه نمی‌گردد زیرا تنوع قطعات ریختگی در یک قالب طراحی سیستم راهگاهی و تغذیه گذاری قطعات را با مشکلات زیادی روبرو می‌سازد.
بهترین طرح ساده‌ترین طرح است لذا بهتر است تا حد امکان از قطعات مشابه در یک قالب ریختگی چدنی لازم است :

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی الگوریتم در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی الگوریتم در pdf دارای 35 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی الگوریتم در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

 

مقدمه

الگوریتم EZW در سال 1993 توسط shapiro ابداع شد نام کامل این واژه به معنای کدینگ تدریجی با استفاده از درخت ضرایب ویولت است. این الگوریتم ضرایب ویولت را به عنوان مجموعه ای از درختهای جهت یابی مکانی در نظر می گیرد هر درخت شامل ضرایبی از تمام زیرباندهای فرکانسی و مکانی است که به یک ناحیه مشخص از تصویر اختصاص دارند. الگوریتم ابتدا ضرایب ویولت با دامنه بزرگتر را کددهی می کند در صورتیکه دامنه یک ضریب بزرگتر یا مساوی آستانه مشخص باشد ضریب به عنوان ضریب معنی دار   در نظر گرفته می شود و در غیر اینصورت بی معنی  می باشد یک درخت نیز در صورتی معنی دار است که بزرگترین ضریب آن از نظر دامنه بزرگتر یا مساوی با آستانه مورد نظر باشد و در غیراینصورت درخت بی معنی است.
مقدار آستانه در هر مرحله از الگوریتم نصف می شود و بدین ترتیب ضرایب بزرگتر زودتر فرستاده می شوند در هر مرحله، ابتدا معنی دار بودن ضرایب مربوط به زیر باند فرکانسی پایین تر ارزیابی می شود اگر مجموعه بی معنی باشد یک علامت درخت صفر استفاده می شود تا نشان دهد که تمامی ضرایب مجموعه صفر می باشند در غیراینصورت مجموعه به چهارزیرمجموعه برای ارزیابی بیشتر شکسته می شود و پس از اینکه تمامی مجموعه ها و ضرایب مورد ارزیابی قرار گرفته اند این مرحله به پایان می رسد کدینگ EZW براساس این فرضیه استوار است که چگالی طیف توان در اکثر تصاویر طبیعی به سرعت کاهش می یابد بدین معنی که اگر یک ضریب در زیر باند فرکانسی پایین تر کوچک باشد به احتمال زیاد ضرایب مربوط به فرزندان آن در زیر باندهای بالاتر نیز کوچک هستند به بیان دیگر اگر یک ضریب والد بی معنی باشد به احتمال زیاد فرزندان آن نیز بی معنی هستند اگر آستانه ها توانهایی از دو باشند میتوان کدینگ EZW را به عنوان یک کدینگ bit-plane در نظر گرفت در این روش در یک زمان، یک رشته بیت که از MSB شروع می شود کددهی می شود با کدینگ تدریجی رشته بیت ها و ارزیابی درختها از زیرباندهای فرکانسی کمتر به زیرباندهای فرکانسی بیشتر در هر رشته بیت میتوان به کدینگ جاسازی   دست یافت.
الگوریتم EZW بر پایه 4 اصل استوار است [3]
1- جدا کردن سلسله مراتبی زیرباندها با استفاده از تبدیل ویولت گسسته
1-1-2) تبدیل ویولت گسسته
تبدیل ویولت سلسله مراتبی که در EZW و SPIHT مورد استفاده قرار می گیرد نظیر یک سیستم تجزیه زیرباند سلسله مراتبی است که در آن فاصله زیرباندها در مبنای فرکانس بصورت لگاریتمی است.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی تحقیق یزد در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی تحقیق یزد در pdf دارای 23 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی تحقیق یزد در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی تحقیق یزد در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی تحقیق یزد در pdf :

واژه یزد: نامی است باستانی که ریشه در ( یشت yast) یا ( یزت yast) و ( یسن yasn) دارد، با مفاهیمی چون ستایش، نیایش، پرستش، ایزد، و ...
یکی از فصول پنجگانه اوستا هم به یکی از این نامها یعنی یشت خوانده شده است. اما اینکه کدامیک از عوامل انسانی، محیطی و جغرافیایی بیشتر در نامگذاری آبادیها و شهرها تأثیر داشته، به نظرمی رسد عامل انسانی و قومی نخستین و بیشترین تأثیر را بر جای نهاده است. شواهد تاریخی نشان می دهد، قومی که در یک سرزمین خالی از سکنه ساکن می شده ، نام قوم خود یارتیس خود یا نام محل سکونت پیشین را بر آن نهاده است، نژاد آریا از همین نمونه است. فلرافتی که در انتخاب این نامها با مفاهیم متعالی وجود دارد- بویژه در مورد اماکن- از نخستین جاذبه های فرهنگی است که زندگی یک ملت به آن قوام می یابد و چنین است یزد و آبادیهای آن استان عبدالحسین آیتی در « آتشکده یزدان» روایتی را باز گفته است که گویا شهر باستانی یزد را ادساتیس می نامید اند. کثه هم نام دیگری است که به این ناحیه داده شده بود. نوشته اند که در زمان اسکندر یزد را کثر می نامیدند و آن اولین عمارت و آبادی یزد بود و به زندان ذوالقرنین شهرت داشت. اما یزد آخرین نامی است که به ما رسیده و در دوره ساسانی بوده که به آن یزدان می گفتند که این خود ریشه دینی دارد. و در پاره ای از متون قدیمی یزد را دارالعباده گفته اند. احمد کاتب مورخ یزد در قرن نهم نوشته است، درسال 504 هجری ملکشاه سلجوقی حکومت یزد را به علاء الدوله کالنجار واگذار کرد و آنرا دارالعباده نامید.
بررسی تاریخی و سیاسی یزد: 1 یزد در دروه های پیش از اسلام: یزد از سرزمینهای باستانی ایران است. در بررسی یزد باستانی، نه تنها به شهر یزد، بلکه به جلگه یزد یا واحد اراضی بزرگترین نظر داریم که از شمال غرب تا حوالی اصفهان، از جنوب شرق تا استان کرمان، تا غرب تا منطقه ابرکوه گسترده است. این که در افسانه های تاریخی بنای اولیه مناطقی از یزد، مثلاً میبد را به سلیمان نبی و یزد را به ضحاک و اسکندر و ابرکوه را به ابراهیم پیامتبر نسبت داده اند، خود از نشانه های دیرینگی تاریخ و فرهنگ این سرزمین کهن است. هر چند که در بیان تاریخ نمی شود به این روایتهای افسانه وار تکیه کرد، اما مجموعه اسناد پراکنده مجود در یزد نیز به سهم خود میراث شایان توجهی از فرهنگ و تمدن کهن و ریشه دار را در این سرزمین معرفی می کند، برای مثال دست افزارهای سنگی یافته شده در دره های شیرکوه، نگاره های روی تته سنگ کوه « ارنان» و قطعات سفال نقش دار یافت شده در نارین قلعه میبر- که اهل تحقیق آن را متعلق به دوره ایلامی می دانند- و نیز غارهای متعد استان و مساکن باستانی و آثار معماری و شهر سازی باستانی و یادگارهای آیین های کهن ایرانی که در گوشه و کنار این استان پراکنده است
مدنیت یزد در دوره ای که کشاورزی آغاز می شود، در چهار کانون عمده پا گرفته است، که عبارتند از کانونهای « مهریز و فهرج»، « یزد» ، « رستاق» ، « میبد» که البته به یک اعتبار می توان منطقه ابرکوه را نیز به این چهار کانون افزود. منطقه یزد به گمان قوی در دوره هخامنشی دارای راههای معتبر و موسسات راهداری و مراکز پستی و چاپاری بوده است.
« بار تولد» نویسنده « تذکره جغرافیایی تاریخی ایران» ، یزد را عمدتاً دارای اهمیت بازرگانی گذر می داند. علاوه بر این پاره ای یادمانهای مادی و غیر مادی منطقه که تا امروز نگهداری می شود سررشته ای از آیین های کهن ایرانی را بدست می دهد که قرنها پیش از ترویج مذهب « نو زردشتی» ساسانی مردم منطقه بدان پای بند بوده اند، از آن جمله می توان از « مهرپرستی» و نیایش « آناهیتا» نام برد. در این باره از پاره ای نمادهای باستانی به ویژه چند نیایش گاه کهن الهام « آناهیتا» که دیر زمانی در این منطقه پایدار بوده است می توان نام برد که از آن جمله است: « پارس بانو» ، « پیرسبز»، «‌پیر نارکی» و ...
تاریخ نویسان قدیم یزد به اتفاق مطالبی درباره حضور و دخالت شاهان ساسانی بویژه قابد و انوشیروان و یزدگردها در نقطه یزد نوشته اند و آبادانی مناطقی از یزد، از جمله شهر یزد را به آن نسبت داده اند. همچنین در بررسی های تاریخی، سکه هایی معرفی شده است که در دوره پوراندخت ساسانی در شهر قدیم میبد ضریب می شده است. منطقه یزد، به دلیل موقعیتی که در یکی از شاهراه های اصلی شرقی – غربی ایران داشته، در نخستین سده اسلامی به تصرف مسلمانان در آمد. از آن پس تاریخ دوره اسلامی یزد آغاز می شود.
2- یزد در صدر اسلام : از نیمه دوم قرن اول هجری، قبایل متعدد عرب جهت اسکان رهسپار ایران شدند و گروهی از آنها در یزد سکونت گزیدند. اعرابی که وارد یزد شدند عمدتاً ازقبایل بنی تهیم و بنی عام بودند. که در محله خاصی- که بعدها به محله عربها معروف شده- مستقر شدند. درقرن چهارم هجری که آل بویه بر قسمت های غرب و جنوب ایران و عراق تسلط یافتند جمعی از علویان هم به یزد آمدند و محله ای معروف به « کوی حسینیان» را به خود اختصاص دادند. معروفترین آنها امامزاده سید جعفر است که از سادات عرضی بود و در سال 424 هـ ق در یزد وفات یافت و قبرش زیارتگاه مجبان آل علی (ع) است.

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله مسجد جامع قورتان ، بنایی ایلخانی بر ساحل ز

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله مسجد جامع قورتان ، بنایی ایلخانی بر ساحل زاینده رود در pdf دارای 14 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله مسجد جامع قورتان ، بنایی ایلخانی بر ساحل زاینده رود در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله مسجد جامع قورتان ، بنایی ایلخانی بر ساحل زاینده رود در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله مسجد جامع قورتان ، بنایی ایلخانی بر ساحل زاینده رود در pdf :

چکیده:

قورتان به عنوان یکی از روستاهای ناحیه باستانی رودشت اصفهان ، از جمله مراکز مسکونی مهم حاشیه زاینده رود است که آثار تاریخی بسیاری را در خود جای داده ؛ از جمله آثار معماری شاخص این مکان ، مسجد جامع ایلخانی آن است . این بنا تا کنون مورد توجه محققان نبوده و به شکل دقیق مورد بررسی و شناسایی قرار نگرفته است. مطالعات نگارنده به منظور شناخت ویژگیهای معماری ، خصوصیات تزیینی ، مراحل توسعه و دوره های ساختمانی بنای مورد نظر ، بر مبنای بررسی های میدانی، مطالعات کتابخانه ایی و بررسی های تطبیقی با سایر مساجد ایلخانی حاشیه زاینده رود وحوزه اصفهان ، استوار بوده است . بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق مسجد جامع قورتان همانند اکثر مساجد ایلخانی یاد شده ، از مقصوره گنبد دار و شبستانی ستون دار تشکیل گردیده و از لحاظ ویژگیهای معماری ، خصوصیات تزیینی ، نوع مصالح ، ابعاد ، احجام و منطق وجودی برگرفته از عواملی بود که از یک سو تاثیر شرایط زادبوم منطقه ایی و مکانی را نشان داده و از سویی دیگر بازتابی از شرایط ، اهداف و اقدامات سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی حاکم بر دوره های تاریخی ساختمانی بنا بوده است..

واژه های کلیدی : زاینده رود ، اصفهان ، رودشت ، ایلخانی ، مسجد

1 استادیار گروه باستان شناسی دانشگاه شهرکرد

1

مقدمه :

با توجه به آثار تاریخی برجای مانده ، روستای قورتان در گذشته از اهمیت و رونق ویژه ایی برخوردار بوده است . ارگ تاریخی عظیم و مستحکم آن هسته اولیه و اصلی این روستا را تشکیل می دهد و آثار بی شماری از گذشته من جمله چند مسجد در آن باقی مانده است . از دیگر آثار تاریخی قورتان مواردی است که در خارج از محدوده ارگ و دیوارهای دفاعی آن قرارگرفته است . بی گمان یکی از شاخص ترین آنها ، بنای موسوم به مسجد جامع است . اگرچه امروزه بر اثر عوامل انسانی و عوامل طبیعی بسیاری از بخش های مسجد از میان رفته و مخروبه ایی بیش نمی نماید ولیکن در نوع خود با توجه به باقی ماندن و قابل تشخیص بودن نسبی فضاهای اصلی ، در مقایسه با سایر مساجد همدوره واقع در حوزه شرقی زاینده رود ، نسبتا سالم بوده و از یک طرف اطلاعات بیشتری از پلان و سبک ساختمانی خود ارایه داده و از طرف دیگر در شناخت صحیح سایر مساجد این منطقه -که اکثر فضاهای اصلی خود را از دست داده اند- بسیار ارشاد کننده است . علیرغم تحقیقات گسترده ایی که چند دهه پیش توسط اشخاصی همچون دونالد ویلبر (ویلبر ، (1365 و ماکسیم سیرو ( سیرو ، (1357 در منطقه اصفهان و من جمله حوزه شرقی زاینده رود انجام گرفت ، بنای مورد مطالعه در این تحقیق تا کنون مورد توجه محققان نبوده و صالحی کاخگی تنها شخصی است که در مقاله خود چند سطری بدان اختصاص داده است . (صالحی کاخگی ، (66-67: 1387 ار این رو در مقاله حاضر سعی نگارنده بر آن بوده تا بر اساس بررسی های میدانی انجام شده در سطح بنا ، بررسی سایر مساجد حوزه شرقی زاینده رود و اصفهان و همچنین بهرگیری از مطالب متون که عمدتا شامل متون جغرافیای و متون تاریخی متقدم و میانه می گردید ، جنبه های روشنتری از ویژگیهای معماری ، خصوصیات تزیینی ، گاهنگاری و دوره های ساختمانی بنا مشخص گردد .

موقعیت جغرافیایی قورتان

روستای قورتان در طول جغرافیایی 38 27 وعرض جغرافیایی 52 32 درارتفاع 1480 متری از سطح دریا، (پاپلی یزدی، 1367، ص (422 در ساحل شمالی زاینده رود واقع شده و تا اصفهان 93 کیلومتر فاصله دارد.(تصویر (1 این مکان یکی از روستاهای جلگه رودشت است که با وسعت 2100 کیلومتر مربع از سمت شمال به منطقه کوهپایه، از جنوب به منطقه جرقویه و از مشرق به مرداب گاوخونی و استان یزد محدود شده و در شمال غربی و غرب آن دشت حاصلخیز براآن قرار گرفته است . رودشت به عنوان یکی از مناطق حاصلخیز حوضه شرقی آبریز زاینده رود ، با طول 50 کیلومتر و عرض متغیر بین کمتر از 1 کیلومتر در ابتدا و حدود 10 کیلومتر در انتها ، آخرین بلوک مسیر زاینده رود را تشکیل می دهد. (حسینی ابری، 1376، ص(32

پیشینه تاریخی

آن چنان که در بررسی متون جغرافیایی مشخص است قورتان در گذشته یکی ازروستاهای ناحیه رودشت اصفهان محسوب می شده و در منابع قرون سوم وچهارم هجری قمری تا دوره صفوی ، رودشت یکی از رستاقها و نواحی اصفهان معرفی شده است . رستاق یا معادل فارسی آن روستا با بخش امروزی مطابقت دارد ( کیانی ، ( 208 : 1365 و از نظر یاقوت حموی جایگاهی است که دیه و کشتزار بسیار دارد و در نزد ایرانیان به جای سواد در اصطلاح مردم بغداد بکارمی رفته و از خوره و استان کوچکتر بوده است . ( یاقوت حموی ،(38 :1380 دردوره صفوی به جای اصطلاح روستا از اصطلاح بلوک و محال استفاد شد (سمیعی ، : 1307 2و) تا دوره قاجار همواره رودشت جزء مَحال و بلوک اصفهان معرفی شده که هر دو به معنی ناحیه و بخش متعلق به اصفهان

2

بوده است . ( میرزا رفیعا ، ( 571 : 1385 در قرون نخستین اسلامی اصفهان نزد اعراب اهمیت زیاد داشت؛ به طوری که از آن به عنوان سرزمینی که سنگش سرمه و

گیاهش زعفران است یاد کرده اند.(ابونعیم اصفهانی، (153 : 1377 روییدن زعفران خودرو در رودشت و وجود بندی به نام مروان که یادآور نام مروان حمارآخرین خلیفه اموی و مروان ابودلف (خاندان ابودلف در قرن سوم ه. ق از طرف عباسیان بر اصفهان حکومت میکرد) می باشد،(جابری انصاری. (9 :1378 نشان می دهد که رودشت در قرون اولیه اسلامی به واسطه موقعیت غنی کشاورزی اهمیت داشته و مورد توجه بوده است و آب زاینده رود در این منطقه و سایر مناطق حاشیه زاینده رود در ادامه روند گذشته با نظمی خاص تقسیم بندی شده بود. (سهراب، (230 : 1376 ابن خردادبه ، (ابن خردادبه ،(119 : 1370 ابن رسته ،( ابن رسته 187 : 1365 و (182 ابن فقیه ، (ابن فقیه ، (198 : 1349 مقدسی (مقدسی ، (593 : 1361 و ابن حوقل ، (ابن حوقل ،(109 : 1366 از جمله جغرافی دانان قرون سوم و چهارم هجری قمری هستند که هر کدام در مورد رودشت مطالبی ذکر کرده اند ؛ در این بین ابن حوقل به نسبت سایرین ، شرح مفصل تری بدین مضمون آورده است : »آب زاینده رود 90 روز در ماه به روستای رویدست و براآن می-رسد . این روستا سرزمینی است گران قدر و دارای ده منبر و غلات فراوان است و بیشتر خواروبار اصفهان از آنجا تامین می گردد و همه آب رودخانه در فصل زراعت و کاشتن تخم چهل روز به آنجا میرود تا آنگاه که کشت پایان یابد.. « (همان : (109 وی برای اولین بار مطالبی نیز در مورد ورزنه(یکی از شهرهای رودشت که امروزه مرکز آن محسوب می شود) و قورتان آورده است: »آب زاینده رود سرانجام به ضیعه برزند می رسد که خاص زردتشتیان است و میان برزند و ضیعه قورطان که در آنجا بساط (فرش و زیلو) تهیه می کنند به زمین فرو می نشیند; و محلی که آب در آن فرو می نشیند مانند شوره زاری در حدود 9 فرسخ است و آدمی نمی تواند در آنجا جز با دو صفحه چوبین و یا توری که زیر پاهایش باشد راه برود و این محل در انتهای بیابان خراسان از نواحی کرمان است.« (همان : (109 در فاصله قرون پنچم تا ششم هجری قمری وجود آثار شاخص سلجوقی همچون مسجد و منار برسیان، مسجد و منارگار، منار زیار

و راهروان (هنرفر،108 – 113 :1376؛ گدار و دیگران ، 1384، ج (182 -186 :4 در حوضه شرقی رودخانه زاینده رود نشان دهنده تداوم رونق و شکوفایی حوضه شرقی زاینده رود و به شکل قابل تعمیمی رودشت ، در این زمان بوده است . حافظ ابونعیم اصفهانی( ابونعیم اصفهانی ، (144 : 1377 و مفضل بن سعد مافروخی اصفهانی (مافروخی اصفهانی ، (60 – 62 : 1385 در قرن پنجم هجری قمری مطالبی در ارتباط با رودشت عنوان کرده اند که حاکی از موقعیت جغرافیایی ، رونق بسیار و آبادانی منطقه در این زمان بوده است.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر
<   <<   51   52   53   54   55   >>   >